Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
King Kikapu

Post by King Kikapu »

brzo i jednostavno. potrebni sastojci, somun, paradajz, hauba, mortadela, jogurt, sok

Image
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

HITNO :D potreban recept za "kisir" (micika ga je spominjala)

zahvaljujuci vama i ovoj temi ja sam zadnjih dana toliko toga nakupovala i vec sada kontam sta veceras da kuham. zao mi je sto vam slike ne mogu prebaciti, jer nisam u mogucnosti, ali kad se to sredi obecaJEM da cu postati clan ovog kluba. :)

dakle, nabavila sam osnovni sastojak za kisir, sta mi jos treba micika? (evo malo prije se vratila iz turskog granapa, imam fore do sutra jer sutra sam kontala da to pripremim). :)

p.s. ko nije probao preporucujem da nabavi i pripremi kus-kus (cous-cous). njam njam. :)
danas

Post by danas »

ma kisir ti je nista lakse...

obaris bulgur, a vamo nasitno nasjeckas mladog luka, krastavca, paradajza, paprika, persuna... posolis i pobiberis... nakapas malo limuna... sve to pomijesas u bulgur... ko voli moze dodati i malo paradajza iz tube da se sve to 'poveze', i ljute paprike... i to je to...
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

da obarim bulgur? kako? :-) (jesam smotana)
sta, cega, koliko :?
:kiss: za tebe, i nemoj se smijati. :D :D
(zvuci pravo jednostavno)
danas

Post by danas »

cHupjahalic@ wrote:da obarim bulgur? kako? :-) (jesam smotana)
sta, cega, koliko :?
:kiss: za tebe, i nemoj se smijati. :D :D
(zvuci pravo jednostavno)
sta cu se smijati bona :)

pa zavisi kakav si bulgur kupila... uglavnom ga je dovoljno preliti kipucom vodom i ostaviti da odstoji jedno 10-15 minuta, da upije i nabubri... onda samo procijedis i saperes i onako ga mozes i rukom malo stisnuti da voda izadje... a dovoljno ti je mozda veca solja za dvoje ljudi...

PS ovako ga ja pravim... znam da ima ljudi sto prze crni luk i dodaju maslinovo ulje, ali ja to ne radim... pasta od paradajza je bitna jer daje crvenilo i povezuje, ali ja ne stavljam ako ne mogu da nadjem kvalitetnu... onda bude onako rastresit kisir, ko tabuli dodje...

PPS neko stavlja i kopra, sto je ok... ili mint (nanu) ali ja licno ne volim taj ukus... :-)
King Kikapu

Post by King Kikapu »

aj nek mi jos neko kaze sta je bulgur i dje ga ima u sarajevu i kakvog je ukusa?
legionarka

Post by legionarka »

ja jucer u pomenuto jelo stavih tabbulah, jedna solja plus jedna i pol solja vruce vode...
sok od dva limuna, dosat mente, 3 paradajza isjeckana na kockice, dva luka sitno isjeckana, sve smjesala...u frizider na pola sata...i prste da polizes
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

@danas na ovom pakovanju stoji koftelik bulgur :D. :kiss:

bas sam sada na jednoj norveskoj stranici nasla recept, ako hocete mogu ga ubaciti ovdje.

@King Kikapu Ja sam pokusala i pokusat cu naci sliku bulgura na net-u pa ubaciti, meni lici najvise na krupni secer, samo sto je zuckaste boje (i nije sladak). :D

evo slike od bulgura (ne od mog, nisam tako brza :D )

Image
danas

Post by danas »

King Kikapu wrote:aj nek mi jos neko kaze sta je bulgur i dje ga ima u sarajevu i kakvog je ukusa?
bulgur ti je kao psenica, mislim da je vrsta psenice... zitarica... ne znam gdje ima uzeti u sarajevu...

@legionarka:
tabuli je ista stvar, samo sto se pravi sa samljevenim a ne cijelim bulgurom...
legionarka

Post by legionarka »

e eto:) ko bi ga znao vise :)
evo muntam muza da napravi svoju famoznu pastu sa porilukom i lososom, pa da slikam:):)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

King Kikapu wrote:aj nek mi jos neko kaze sta je bulgur i dje ga ima u sarajevu i kakvog je ukusa?
King, dosta ljudi u SA to zovu BUNGUR :roll: Pitaj, mamu, nanu, tetku... koga vec imas :) Znat ce sigurno :oops:
Enigma29

Post by Enigma29 »

micika wrote:Ovaj recept sto ti mamica dade je ok,samo moras paziti da ti se ne prepeku,jer se onda smanje i pocrne,pa ne lice ni na sto.Isto ih tako mozes filovati samo povrcem,isprzi luk i papricice,dodaj paradajz i bijeli luk i persun.Patlidzane prepolovi i rasijeci uzduz 3-4 puta.Proprzi na maslinovom ulju i nafiluj ovim povrcem.Zapeci u rerni :-) :-)

Vecera je bila fantasticna,steta sto nisam kameru imala pri ruci.Patlidzan je ko mozak ispao,dodala sam uz onu smjesu i prase(ne krme-gluho bilo) i jos nekakvu arapsku pastu koja trun ljutne.Preko sira i u rernu da zapece,uz to sam bacila i koju papriku i ribu+ Riza.Ma genijalnooooooo ni trun se ocmoljio nije 8-)

Hvala vam

Kako se okurazih patlidzanom ,smucka ja i onaj kolacic (Muffins) ne znam s koje strane

:kiss:
mamica papucarka

Enigma29 wrote:
micika wrote:Ovaj recept sto ti mamica dade je ok,samo moras paziti da ti se ne prepeku,jer se onda smanje i pocrne,pa ne lice ni na sto.Isto ih tako mozes filovati samo povrcem,isprzi luk i papricice,dodaj paradajz i bijeli luk i persun.Patlidzane prepolovi i rasijeci uzduz 3-4 puta.Proprzi na maslinovom ulju i nafiluj ovim povrcem.Zapeci u rerni :-) :-)

Vecera je bila fantasticna,steta sto nisam kameru imala pri ruci.Patlidzan je ko mozak ispao,dodala sam uz onu smjesu i prase(ne krme-gluho bilo) i jos nekakvu arapsku pastu koja trun ljutne.Preko sira i u rernu da zapece,uz to sam bacila i koju papriku i ribu+ Riza.Ma genijalnooooooo ni trun se ocmoljio nije 8-)

Hvala vam

Kako se okurazih patlidzanom ,smucka ja i onaj kolacic (Muffins) ne znam s koje strane

:kiss:
ova ti je dobra :lol:
moja prijateljica je vazda govorila "hajd mi dodje na grah, ispo je isto mozak" :lol:

svaka cast na veceri :oops:
Aorta

Post by Aorta »

U Butik Badem garant ima.
Enigma29

Post by Enigma29 »

Samo da vratim kameru od drugarice prezentiracu i ja svoje kucne carolije(iz ruku amatera) :razz:
budala_mahnita

Post by budala_mahnita »

Bungur (bulgur) je psenica koja je nekoliko puta oprana, osusena pa izlomljena. Ima sitniji i krupniji bungur zavisno koliko je puta proces ponovljen.
Svaka cast za slike.
p.s. Ja sam bungur ponekad znala naci kod malo starijih zena na pijaci na Markalama (uz uvijek isto pitanje "otkud tebi, sine dragi, da trazis bungur")
mrs. zurbrigen

Post by mrs. zurbrigen »

e narode svaka vam cast, ovaj thread je jednostavno super. :)

samo bi mozda stvarno dobro bilo, da uz slike stavite i recepte, da mi ostali mozemo pokustati napraviti remake vasih delikatesa. :D
amrino

Post by amrino »

Bulgur ili Bungur ti je ustvari u narodu poznatiji kao - lomljena psenica.
Imas kupiti u svakom soping centru...a vidjam ga i po "obicnim" prodavnicama.
U prozirnoj kesici je, i kao sto neko napisa- izgleda kao krupan smedji secer. Nalazi se ugl. na policama gdje je brasno, zitarice, integralna hrana....na kesi pise Bulgur Keske i pravi se na identican nacin kao i riza. tj. kuha se vodi a omjer je 1/3 (slobodno stavi 1/4) i pri kraju smanji vatru i poklopi serpu.

Ja juce pravila (dali ste mi super ideju za rucak). :D ali nazalost nemam slike tj. nemam cime da uslikam :(
Dok se to kuhalo- na puteru sam malo preprzila paradajiz izrezan na vece kockice, obarenu brokulu, kukuruz, zacinila sarenim biberom i vegetom...dodala na kraju par listova svjezeg bosiljka- samo zbog mirisa.
Skuhan bulgur dodala u to, pomijesala i na kraju dodala parmezan...
Bilo je ....da prste polizes... :D

Ne mogu da ne napisem da je bulgur jaaaaako dobar i u slatkoj varijanti.
Skuha se na identican nacin- samo se doda mrvica secera.
Nakon toga dodati grozdjice, muskatni orascic i dodati prethodno umucen slag te sve dobro izmesati.
Pozeljno je umutiti jos jedan slag za dekoraciju.
To je ustvari poznato "zito" samo sto ga je mnooogo lakse napraviti. :D
King Kikapu

Post by King Kikapu »

ja rizu prije kuhanja preprzim na puteru ili biljnom maslu, treba li i ovo?
amrino

Post by amrino »

King Kikapu wrote:ja rizu prije kuhanja preprzim na puteru ili biljnom maslu, treba li i ovo?
Nije pod moranje ali mozes. :D
Glavno je da je princip isti omjer 1/3....a sve ostalo...pusti masti na volju!
Javi kako je ispalo!
anais_nin

Post by anais_nin »

gdje su slike? :oops: :D ja volim kad to vizuelno docarate :D
mamica papucarka

mucim se sa prevodom, al mi dobro izgleda :)
http://www.coolinarika.com/recept/pile-so-tarana
Hadzinice, gdje si??? niko nis ne kuha :roll:
mamica papucarka

znal ko makedonski :D

Potoa seto stavete go vo zemjena tava, vo nea turete ja supata od pileto a odozgora naredete go mesoto
Pecete dodeka taranata ne ja upie tecnosta
mamica papucarka

hadzinica wrote:
mamica 31 wrote:mucim se sa prevodom, al mi dobro izgleda :)
http://www.coolinarika.com/recept/pile-so-tarana
Hadzinice, gdje si??? niko nis ne kuha :roll:
tu sam Mamice.. ne stizem slikati jel stavim( odmah mi rasceprkaju( pa nije bas za prezentacije spremala kuhinju,trazila tegle, pravila malo tursije.. bice slika, kasnije uslikam
u ovom makedonskom receptu, ispod imas komentare pa se da skontati, bitna je ova taranata-valjda tjestenina terhana?
javim se kasnije , odoh rucak pravit :-D
da, rijec je o tarhani :D
dacina_curica

Post by dacina_curica »

mamice jel' domaca tarhana? njam, njam :D
Post Reply