discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
bumerangss

#401 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

Dozer wrote:Jeste. To ti je problem, za pocetak.
To gore ti je prenos bola odozdo. Osjecas vise kao nekakvu tezinu, ne bas bol. Kao nekakav veci zamor misica ispod plecki, nekakav kao blagi grc, a nije grc, tacno?

Vjezbanjem ces to brzo sanirati. Necinjenjem nicega ces vrlo brzo doci u situaciju da se neces moci ispraviti.
U pravu si ali trenutno mi je potreba da ipak malo legnem da mogu da disem :D

Necu nista da jedem, da smrsam podhitno :roll:
Dozer

#402 Re: discus herniae

Post by Dozer »

To prvo, naravno.
bizet

#403 Re: discus herniae

Post by bizet »

kaze mi danas fizijatar nista vjezbe dokle god vaz boli, ali mene boli vec sest mjeseci, sta da radim?
dobro naleti ponekad koji dan da ne boli i to je to onda opet sve po starom
Dozer

#404 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Bizet, Sarajmen je 100% u pravu - disi, bona, DISIIIIII! :lol: :lol: :lol:
A kad udahnes, predji na :izet:
:lol:

@Sarajmen
Sve to oko struje je OK. Ponekad pomaze, cesce ne, ali je sustina da nista ne popravlja i ne rjesava, nego samo trenutno maskira problem.

Diskus hernija je fizicki, tj. mehanicki problem. Radi se o fizickom pristisku ispupcenog diska na nerv, i u zavisnosti od kolicine tog ostecenja, a samim tim i pritiska, zavisi i koliko cemo se glavom pribliziti zemlji/asfaltu/parketu i sl., odnosno koliko cemo se moci uspraviti u prirodni polozaj homo sapiensa i sto manje liciti na cimpanze i gorile :D.

Drugim rijecima - struja, na bilo koji nacin, moze pomoci kod blagog ostecenja i bola. Ali, kada to postane zesce i kada taj bol uzrokuje nemogucnost uspravljanja, sjedenja, ustajanja itd., mozes se spojiti i na 220 - efekta nece biti, ili ce biti minoran.
Zamisli da stisnes krisku hljeba i onda se sredina, mekani dio, ispupci u odnosu na korice sa strane.
E, to je isto tako nama u ledjima, s tim da su "korice hljeba" prljsenovi, a "sredina" je diskus. Kada se prsljenovi slegnu, tj. priblize jedan drugom, radi tog vertikalnog pritiska diskus trpi pritisak i u jednom momentu negdje popusti i dobije "bubreg", kao auto guma recimo.

Ako spojis struju na sredinu hljeba, a kore sa strane i dalje drzis prstima, da li ce se ona vratiti nazad medju te kore? Da bog da... :D
Ili, kada se na auto gumi pojavi "bubreg", da li ce se on vratiti nazad ako se spoji na struju? Jope - da bog da... :D

Poenta - fizicko ostecenje kakvo je diskus hernija moze se srediti samo fizickom metodom. Da li je to vjezbom i jacanjem misica koji ce opet stisnuti i uspraviti kicmu, i tako oslabiti vertikalni pritisak, ili je to neka od operacija kojom ce se taj visak diska izrezati, ili ce se ubrizgati nesto u njega i tako ga vratiti nazad (DiscoGel), ili ce se prsljenovi rastaviti nekom od mogucih metoda, zavisi od kolicine ostecenja, i - svejedno je. U svakom slucaju je to neka fizicka metoda.
bumerangss

#405 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

bizet wrote:kaze mi danas fizijatar nista vjezbe dokle god vaz boli, ali mene boli vec sest mjeseci, sta da radim?
dobro naleti ponekad koji dan da ne boli i to je to onda opet sve po starom
I kod mene je isto... mene boli godinu i fizijarar mi je rekao ili trpi ili ooeracija, treceg nema :sad:
I meni bude dana da me ne boli ali skoro svaki dan osjetim bol, nekad manje nekad vise...
Sto je najgore prije me bolilo samo u dnu kedja L5 S1 a sad i gore oko L1 T12 :roll:
Ne mazem nikakvim kremama jer to je ubleha a ne pijem nista za bolove da ne zeznem i zeludac...
Pijem po nekad b-komplex i riblju perlu i to je to
bizet

#406 Re: discus herniae

Post by bizet »

@bumerangss, ja se tjeram da izdrzim do lheta u velikoj nadi da ce mi plivanje pomoci i da ce problemi prestati
mada kada bih znala da ce operacija biti uspjesna jos danas bi je uradila
stvarno me nervira ova konstantna bol i ogranicenost pokreta, ukocenost i iskrivljenost

@Dozer, pokusavam da disem :lol: a na :izet: sam pravo slaba pa ostavi za neka bolja vremena da me zezas...prosli muz mogao vise mjeseci bez sexa onako mrtvo hladno, ja sam ludila, plakala i molila, bukvalno...novi je veci uspaljenik od nekadasnje mene, a ja k'o u vicu, da mi je a ne mogu...ostaje mi jedino da se pravim da sam filozof :lol:

hajde sad ozbiljno, savjeti vezani za sex sa ovom nasom bolesti...kako voditi sto normalniji zivot? ili smo operisani od njega?
bumerangss

#407 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

Dozer je u pravu kad kaze da je DH fizicki problem i zaista se zavaravamo ako mislimo da pomaze ista drugo osim operacije tj uklanjanja tog problema (komadica prstena diska anulus) a samo u rijetkim slucajevima se misteriozno ta hernija (ispupcenje, komadic) otopi, apsorbuje ili vremenom izliže trenjem od nerv ali isto tako i u dosta slucajeva se izlize (ošteti) i sam nerv sto se vidi na slabosti nekog dijela noge tj misica.

Plivanje je korisno i meni je preporuceno od fizijatra kao najbolji vid fizikalne terapije jer se tijelo nalazi u beztežinskom stanju, lebdi u vodi kao kosmonauti u svemiru i nema tezine pršljenova na diskuse a samim tim ni pritiska hernije na nerv a ner je aktivan tj "bilda" ojacava zahvaljujuci naredbama koje dolaze i idu kroz osteceni dio nerva (koji opet ponavljam nije pod pritiskom jer tijelo lebdi) do misica nogu za pokret da bi tijelo plivalo. Zato ne treba da meditiramo u vodi i da plutamo kao plovak :D nego sto vise pokreta nogama u vodi (plivanje ledjno prsno, simulacija voznje bicikla, pravljenja špage... ali sve velikim brzinama da bi nam voda pravila sto veci otpor.

Sto se tice :izet: bitno je da ne budemo donji :D zbog pritiska a sve druge poze su dozvoljene uz sto manje naglih vatrenih pokreta :lol:
bizet

#408 Re: discus herniae

Post by bizet »

bogami koliko sam citala na netu ni plivanje nije tako bezazleno
navodno je najbolje ledjno, a nagli pokreti nisu dozvoljeni ni pod vodom
ma ne znam vise nista...
za :izet: ma ni o tome vise ne znam nista, haman najbolje ne dirati i pustiti da samo prodje :lol:
bumerangss

#409 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

bizet wrote:bogami koliko sam citala na netu ni plivanje nije tako bezazleno
ma ne znam vise nista...
za :izet: ma ni o tome vise ne znam nista, haman najbolje ne dirati i pustiti da samo prodje :lol:
Ako ti je kod muza povelik :izet: mozda ti intra vaginalno vrati herniju na svoje mjesto :lol:

Mala šala :wink:
bizet

#410 Re: discus herniae

Post by bizet »

bumerangss wrote:
bizet wrote:bogami koliko sam citala na netu ni plivanje nije tako bezazleno
ma ne znam vise nista...
Ako ti je kod muza povelik :izet: mozda ti intra vaginalno vrati herniju na svoje mjesto :lol:

Mala šala :wink:
e jesi luda :D

hm nebi me iznenadilo da procitam negdje reklamu lijecim diskus herniju najprirodnijim putem :izet: :lol:
bumerangss

#411 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

bizet wrote:
lud :D
bizet

#412 Re: discus herniae

Post by bizet »

bumerangss wrote:
bizet wrote:
lud :D
kad ti tako velis :D
Dozer

#413 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Pa, bizeta draga...Sve ti fino rekoh sta ces i kako za :izet:

Naravno, vazda mozes i zvati. Kukavico :lol: :lol: :lol:

A plivanje - to je OK. Medjutim, meni licno je to bio problem radi dugotrajnosti te vrste "popravke". Plivanjem, pa ma kakvim, efekat se mozda osjeti tek nakon 5-6 mjeseci aktivnog treninga, a to znaci bar 4-5x sedmicno po bar 1h.
Ja to naprosto nisam mogao izvesti radi posla i raznih drugih obaveza.

Druga stvar je sto to nije samo 1h za trening, nego trazi i vrijeme za dolazak i odlazak, a onda i bar 30-40 min. odmaranja nakon plivanja kako bi se tijelo aklimatiziralo i na ponovni povratak tezine na kicmu, ali i osusilo kako treba. Najveca greska i horor za bolesnu kicmu je rasparen poslije vode izaci vani, pa ma kakvo da je vrijeme i garderoba.
Na kraju, to bi bilo oko 3h svaki dan, a toliko ne da nemam... (znaci, @Bizeta, ako budes zvala, imamo po sata max :D )

I onda sam se odlucio za onu drugu varijantu, tj. teretanu, gdje sam poboljsanja poceo osjecati vec nakon mjesec dana, ali to vec detaljno opisah pa da se ne ponavljam. Uglavnom, sada sam prilicno OK.
bizet

#414 Re: discus herniae

Post by bizet »

@Dozer, kukavica jedan po jedan rekoh davno :lol: (a i tih pola sata mi nesto nije dovoljno, kontam dok skinem tene i obucem ih ponovo ode pola sata pa sta da radim, ne isplati se ni skidati u tom slucaju :skoljka:)
Opal_89

#415 Re: discus herniae

Post by Opal_89 »

I kod mene je ista situacija, u trudnoći dobila 30 kg, izgubila 20, sa ostatkom se još borim. U decembru 2014. išla na magnetnu na Koševu, dijagnoza: "L/S kičme ukazuje na oveću herniju diska koja se kompresivno ponaša na nivou L5 S1, a ista je usmjerena dorzomedijalno i desno". O uzrocima nemam koristi ni razmišljati, jedino može biti kilaža nakupljena u trudnoći i u nekoj mjeri genetika. Ne bavim se teškim poslom, niti sjedećim, imala lahku trudnoću, prelagan porod, prvi simptom se pojavio godinu dana nakon poroda: nepokretnost 5 dana, osjećaj kao da imam neku šipku u leđima, pa sam se uz zid ispravljala, a imala sam osjećaj da mi je kičma tako krhka da će pući. Od tada su se "nepokretnosti" javljale na svakih otprilike 6-7 mjeseci, nekad duže, i pretežno uzrokovano nekim ružnim/nepravilnim pokretom.
Na magnetnu sam čekala 9 mjeseci, što znači da mi je dg. vjerovatno i od ranije.
U septembru prošle godine mi je najteže bilo, osim ukočenosti i bola u leđima, bol se spustila niz lijevu nogu. Što kaže bizet, plakala sam u čekaonici od bolova. Ležala 12 dana, primila 3 doze koktela, nakon toga 3 dana voltaren injekcije. Nakon toga odmah krenula na fizikalne (tens noge, tens L/S, UZV L/S, laser, vježbe i led). Bol se iz noge povukla, hvala Bogu, i nije se nikad više vratila. Poslije fizikalnih mjesec dana super, a nakon toga svako jutro ustajem kao što sam nekad gledala svoju nanu kako ustaje. U noći ako hoću da se okrenem, prvo se uhvatim za muža :D pa se okrenem, kad trebam ustati kosti isto kao da su zahrđale, samo rukama i nogama mogu ;krtola: Nakon dužeg sjedenja, bez gomilu jastuka ispod sebe ista priča. Kad se umivam i perem zube, jednom rukom se naslonim na koljeno a drugom se umivam.
Sad nakon 6 mjeseci moram opet na fizikalne, ne znam do kad ovako... :sad:
bizet

#416 Re: discus herniae

Post by bizet »

@Opal mila ti si odlicna.
Ja bi na tvom mjestu kad se to opet smiri povela racuna o pokretima, tempu hoda i nacinu kretanja upsteno, smrsati moramo obje pod hitno i ti mozes raditi vjezbe, a ja se nadam da cu moci i ja
vjerujem kad bi se pocela strogo pridrzavati novog rezima da ti se problemi ne bi zadugo vratili, a mozda nikad
sve mi se cini da se ti zaboravis kad prizdravis
reci mi ako sam u krivu?

mada sa malim djetetom tesko da je moguce paziti na pokrete :(

sta velis da jedna drugu motivisemo da sletimo tih 10kg? sigurna sam da nakon 2kg manje cemo se osjecati bolje
takodje psiha puno utice na jacinu bolova...ja kad se malo nasekiram noga se oduzme i ja je krenem vuci za sobom kao neko cudoviste

evo primjer: danas sam nakon x mjeseci prvi put sama izasla van sa kcerkom...mislila sam se da li uopste da izadjem jer ne smijem potrcati, ne mogu se sageti niti je mogu dici ako upadne...ali sam sebi utufila u glavu da ce sve proci odlicno i da nemam razloga da se bojim...prvih 100m osjetim kako se kocim i grcim a onda kazem sebi opusti se opusti se opusti se...i tako sam to sebi ponavljala x puta cim osjetim da se grcim od nekakvog straha i eto nas dvije prosetale :-D
nisam je vodila na igraliste, nazalost dok ne naraste dovoljno da se sama moze penjati na ljulje to ce nam ostati nedokucivo bez trece osobe da pomogne, ali hej setnja, sladoled, autici to moze
bumerangss

#417 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

Opal_89 wrote:I kod mene je ista situacija, u trudnoći dobila 30 kg, izgubila 20, sa ostatkom se još borim. U decembru 2014. išla na magnetnu na Koševu, dijagnoza: "L/S kičme ukazuje na oveću herniju diska koja se kompresivno ponaša na nivou L5 S1, a ista je usmjerena dorzomedijalno i desno". O uzrocima nemam koristi ni razmišljati, jedino može biti kilaža nakupljena u trudnoći i u nekoj mjeri genetika. Ne bavim se teškim poslom, niti sjedećim, imala lahku trudnoću, prelagan porod, prvi simptom se pojavio godinu dana nakon poroda: nepokretnost 5 dana, osjećaj kao da imam neku šipku u leđima, pa sam se uz zid ispravljala, a imala sam osjećaj da mi je kičma tako krhka da će pući. Od tada su se "nepokretnosti" javljale na svakih otprilike 6-7 mjeseci, nekad duže, i pretežno uzrokovano nekim ružnim/nepravilnim pokretom.
Na magnetnu sam čekala 9 mjeseci, što znači da mi je dg. vjerovatno i od ranije.
U septembru prošle godine mi je najteže bilo, osim ukočenosti i bola u leđima, bol se spustila niz lijevu nogu. Što kaže bizet, plakala sam u čekaonici od bolova. Ležala 12 dana, primila 3 doze koktela, nakon toga 3 dana voltaren injekcije. Nakon toga odmah krenula na fizikalne (tens noge, tens L/S, UZV L/S, laser, vježbe i led). Bol se iz noge povukla, hvala Bogu, i nije se nikad više vratila. Poslije fizikalnih mjesec dana super, a nakon toga svako jutro ustajem kao što sam nekad gledala svoju nanu kako ustaje. U noći ako hoću da se okrenem, prvo se uhvatim za muža :D pa se okrenem, kad trebam ustati kosti isto kao da su zahrđale, samo rukama i nogama mogu ;krtola: Nakon dužeg sjedenja, bez gomilu jastuka ispod sebe ista priča. Kad se umivam i perem zube, jednom rukom se naslonim na koljeno a drugom se umivam.
Sad nakon 6 mjeseci moram opet na fizikalne, ne znam do kad ovako... :sad:
i kod mene sve isto, samo sto nisam bio trudan :D ali imam viska kila i mislim da mi to najvise stvara probleme :|
I meni nije jasno zasto sam ujutru najgori, sto kazes jedva ustanem i isto tako kad treba da se umijem lijevom rukom se cuvam za koljeno a desnom se umivam. Treba mi pola sata ili sat nakon ustajanja da malo hodam i cak da sjedim pa da se mogu pregeti preko kade. Nemam jake bolove ali imam konstantan blagi bol i ne smijem potrcati ni koraka jer osjetim jacu bol
Opal_89

#418 Re: discus herniae

Post by Opal_89 »

A najgore mi je kad dodjem u hitnu i oni mi kazu "Smrsaj!", isto ko da ja mogu smrsati za 5 dana. Dodje mi da svaki put sa sobom povedem rodjaka koji ima 75 kg na svojih 180 cm, a koji ima istu dijagnozu, sta ce njemu reci.
Jednom sam isla u teretanu i na onoj spravi, ne znam kako se zove, ali je namijenjena da se zakacis laktovima i dizes noge u zrak (joj objasnjenja :lol: ) uglavnom ti tijelo dodje u obliku slova L. E tu sam visila 3x4 minute ispruzenih nogu i mogu reci da mi je to istezanje dosta olaksalo. Nazalost vise nisam isla jer mi ostale vjezbe nisu odgovarale.
Razmisljam da nabavim sobni bicikl...
bizet

#419 Re: discus herniae

Post by bizet »

@Opal, @bumerangss, eto nam kluba, jedni druge motivisemo da smrsamo :-D

kod mene je jutro jos dobro jer se "odmorim" u toku noci, ali kako odmice dan i ja sto sta i uradim i malo prosetam tako se bolovi pojacavaju
kad bi mogla samo odmarati i nista ne raditi, a kako uz to smrsati, cak bi i mogla opstati :lol:

nego, proljece, salate, setnja, vi vjezbe a mozda i ja pa da vidimo kako kile lete dole
neka nam cilj bude kilogram manje sedmicno, moze?
mozemo i pisati startnu kilazu i za sedam dana novu da vidimo je li se sta promijenilo a ako nije u cemu je bio problem?

samo ja moram naci vagu da se izvagam, nisam dugo a odokativno imam 80kg (sve se tjesim koji kg manje a mozda je i vise)
valjalo bi smrsati dragi moji...jesmo li zajedno u nasoj borbi za prizdravljenje???
Dozer

#420 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Fino. A ja cu vama dvjema diktirati kako da se sexate :lol: :lol:

E, a ima i bolji nacin za mrsanje - kupite sebi infuzije, glukozne, i spojite se na njih 2-3x dnevno. Izmedju njih gricnete po malo kakvog integralnog hkjeba i pijete vodu.
Gutavo je prvih 4-5 dana, ali zato gubite 4-5kg sedmicno. Ja testirao. Operisali mi slijepo crijevo i nisu mi 5 dana dali da jedem bukvalno nista. Samo infuzije, i nakon 3 dana malo vode. Za 7 dana sletio 5kg, sa 97 na 92 :D
Ali, onda vratih samo 3, pa sam sad na konstantnih 95. Uz trening, jasno.
A mozete i sa mnom u teretanu, i raditi sto i ja. Ako je meno dobro, valjda ce biti i vama, s obzirom da su nam dijagnoze iste :D
bizet

#421 Re: discus herniae

Post by bizet »

@Dozer, zar su infuzije bolje od sexa? :shock:

cula se sa neurohirurgom koji ce me i operisati i trazila blokade, misleci da ce mi dobro prijati.
On veli da nisam kandidat za nista sem za operacije.

Eto kad se operisem i prizdravim pa budem jos i smrsala Dozer mogli bi nesto i organizovati, u cetvoro :lol:
bizet

#422 Re: discus herniae

Post by bizet »

Sarajmen wrote:A ja naivan, mislio sam da vas boli ....kad' ono :D a ti se Muzafere kupaj.
hajde sta si uskuko, lazi i ti :D

naravno da nas boli, da nas ne boli k'o da bi vrijeme na forumu provodili mastajuci o nedokucivom za trenutno nam stanje

trenutno stanje, vidis kako se nadam da je prolazno, a u dusi zima jer znam da od aerobika sto ga u madosti probah osta samo pusto sjecanje
pa ko normalan ne bi okrenuo brigu na veselje?
jos pogotovo kad ti hirurg kaze da moras pod noz nema ti druge
kerima1

#423 Re: discus herniae

Post by kerima1 »

Bizet pozdrav :)

Ja znam neke osobe sa tom dijagnozom uspjesno operisane, ozdravile, vode sad normalan zivot, sem sto se mora cuvati od teskog rata tacnije tezeg fizickog..
Bespotrebnim odugovlacenjem nista se ne dobiva samo gubi vrijeme, bolje sto prije krenuti sa operacijom i oporavkom od iste..
Sretno svima..
Opal_89

#424 Re: discus herniae

Post by Opal_89 »

:lol: Meni poslije takvih aktivnosti jos gore. Ma smrsati prvo. Izbacimo hljeb (mada ja ne jedem hljeb, al jedem pitu :) ) i slatko. Pa sedmicno 1 - 1,5 kg bi super bila. E meni nekad inat zna pomoci da smrsam, al cim inat popusti ja po starom. Npr. dok sam isla na fizikalne rekla mi jedna iz mahale "Neces ti nikad smrsati, ti imas poremecen metabolizam, ti ces jos malo dobiti secer, gusteraca ti...bla bla", i ja se zainatim :) drzalo me dva mjeseca, od izgubljenog vratila 2 kg.
A fizijatar mi je rekao da ocekuje, ako budem smrsala, radila vjezbe i pazila se da ce mi taj neki dio sto je iscurio kalcificirati, e sta je mislila pod tim ne znam.
bizet

#425 Re: discus herniae

Post by bizet »

Pozdrav Kerima :)
(upitala bih kako basta i ostalo al' to nije ova tema :-D)
hvala na ohrabrenju Kerima :)

@Opal_89, hajde molim te pitaj svohu fizijatricu sta je mislila pod tim kalcificirati?
jer se kod mene pocelo kalcifikovati i dr. Saftic nije bio zadovoljan time
bolje je kad se osusi taj puknuti dio i nekako apsorbuje u organizam nego kad se kalcificira, navodno, a ima i logike

sutra idem u ambulantu pa cu se i izvagati...hm plan za dijetu?
ja sam AB krvna grupa i meni odgovara jesti zitarice i vise ugljikohudrata nego proteina...moje dijete su se ranije sastojale od brdo sirovog povrca i kruha, nesto maslinovog ulja i sirovo voce i jogurt kao slatkis...hmmm sad su ove dijete neizvodive...previse briga da se ovoliko posvetim sebi a i previse briga da bi mogla na dijetu
krivo mi sad sto prestadoh pusiti :lol:
iskombinovacu nesto
pite nista Opal, zaboravi to

meni opet naletilo par dana da manje boli pa cu probati sa vjezbama od ujutro
ne znam je li od tog ili sto se pazim ali ovih sam dana dok hodam gledala da hodam sa bas uvucenim stomakom, ispravim se kad uvucem stomak, pa mozda je i to uticalo da se bol svede na minimum
Post Reply