"Neko bi ovde mogo biti bjen..."
Moderator: Chloe
- Ridjobrki
Nije izraz ali se može čuti samo u Krajini....
Ulazi curica, prvi-drugi razred, u trgovinu:
- Selamalejk, imal' pivi?

Ulazi curica, prvi-drugi razred, u trgovinu:
- Selamalejk, imal' pivi?
- Ridjobrki
U trgovinu, iz dva razloga:
1. Zabilježeno u Sanskom Mostu
2. Napisao bih ja "u zadrugu" ali bi onda postojala opasnost da se tekst protumači pogrešno jer bi se moglo zaključiti da sabija naručuje pivu za vlastite potrebe.
Zamisli scenu, mala sidi prid zadrugom i naginje...

1. Zabilježeno u Sanskom Mostu
2. Napisao bih ja "u zadrugu" ali bi onda postojala opasnost da se tekst protumači pogrešno jer bi se moglo zaključiti da sabija naručuje pivu za vlastite potrebe.
Zamisli scenu, mala sidi prid zadrugom i naginje...
- Ridjobrki
@minela: mislim da sam to čuo u prodavnici u Ključkoj ulici nekih 200 m od trga, bilo je to prije par godina
Još jedan mali doprinos rječniku:
grede = kamenje (primjer u rečenici: Osmin unuk i još dvoje dice bacali se gredama po svitskim prozorima...)
Još jedan mali doprinos rječniku:
grede = kamenje (primjer u rečenici: Osmin unuk i još dvoje dice bacali se gredama po svitskim prozorima...)
- Enka-Benka
schevar wrote:glagol; KOMSATI
pa zar nije caputati
- Enka-Benka
je li ko cuo rijec"hare -beja"??
nesto slicno tome kao"glup.nema pojma)??
tariguz

nesto slicno tome kao"glup.nema pojma)??
tariguz
- Ridjobrki
Ccccc... Niko se nije sjetio glagola "brečati"!
(ako neko upita za značenje znači da nikad nije bio u Bihaću)
(ako neko upita za značenje znači da nikad nije bio u Bihaću)
- Ridjobrki
Pa da, pa da...
:D:D
- Fratris
Ja bi pitao nesto ako smijem. Ne pitam iz nikakvih tendecioznih razloga, nego znatizelje.
Da li Hrvati iz Krajine govore ikavicom? Mislim, stariji naravno, jer od mladjih to ni ne ocekujem. Ovdje ne mislim na one po gradovima, nego one oko Bihaca i Ljubije.
Pitam zato sto su Hrvati iz mog kraja oko Tesnja govorili ikavicom do prije 70-80 godina, pa prestali. I isto kao i u Krajini, unuci i praunuci im nemaju pojma o tome. Zalosno kako nam je Vukovo nametuto.
Da li Hrvati iz Krajine govore ikavicom? Mislim, stariji naravno, jer od mladjih to ni ne ocekujem. Ovdje ne mislim na one po gradovima, nego one oko Bihaca i Ljubije.
Pitam zato sto su Hrvati iz mog kraja oko Tesnja govorili ikavicom do prije 70-80 godina, pa prestali. I isto kao i u Krajini, unuci i praunuci im nemaju pojma o tome. Zalosno kako nam je Vukovo nametuto.
-
zlata
Jesu....SVI bili ikavci....osim Srba. Samo sto su katolici ijekavizirani malko ranije. Valjda pod jacim uticajem crkve-Hrvatstva. Imam jos jednu staru tetku koja je 100% ikavac. Svi ostali...mIsaju.Fratris wrote:Ja bi pitao nesto ako smijem. Ne pitam iz nikakvih tendecioznih razloga, nego znatizelje.
- Fratris
Meni je uvijek bilo zanimljivo da je generacija mojih djeda i bake, koji su rodjeni 1921. govorila ijekavicom, ali s nekim vrlo pravilnim izuzecima. Jedan je bio prefiks pre-. Prikovise, prikinuti, prici, prisvuci....
U XX. stoljecu je isto tako potisnut jedan dio ekavice kod muslimana Tesnja, koji za razliku od katolika nisu govorili ikavicu nego ijekavicu s nekim ekavskim oblicima. Tako se govorilo dete(ali s uzlaznim naglaskom za razliku od silaznog koji koriste u Srbiji) ali je genitiv bio djeteta. Mleko, reka, ista stvar, a sve s uzlaznim naglascima.
Onda su nam naravno dosli narodni ucitelji i objasnili svima da smo neobrazovane seljacine i ne znamo svoj jezik pa su nas fino sve naucili da pricamo kao da smo iz Stoca i Nevesinja.
Ja sam sreo ljude iz Krajine koji tvrde da je prica o ikavskom karakteru Krajine ustaska propaganda.
U XX. stoljecu je isto tako potisnut jedan dio ekavice kod muslimana Tesnja, koji za razliku od katolika nisu govorili ikavicu nego ijekavicu s nekim ekavskim oblicima. Tako se govorilo dete(ali s uzlaznim naglaskom za razliku od silaznog koji koriste u Srbiji) ali je genitiv bio djeteta. Mleko, reka, ista stvar, a sve s uzlaznim naglascima.
Onda su nam naravno dosli narodni ucitelji i objasnili svima da smo neobrazovane seljacine i ne znamo svoj jezik pa su nas fino sve naucili da pricamo kao da smo iz Stoca i Nevesinja.
Ja sam sreo ljude iz Krajine koji tvrde da je prica o ikavskom karakteru Krajine ustaska propaganda.
-
zlata
Suti bolan. Izgleda da su i Stocani...bili ikavci. Imam poznanika iz Turske. Caca mu odselio 1905-e...iz BL..kad mu je bilo 5 godina. Sve do smrti...coek bio ikavac. Zena (Sarajka) mu se rugala....kako govori ko seljak. A ti koji ti tvrde da smo izvorno ijekavci...su ili neznalice...ili kompleksasi...il se prave blentavi! Ja sam krajiski ikavac. Sta je tu sramotno...il cudno!Fratris wrote: Onda su nam naravno dosli narodni ucitelji i objasnili svima da smo neobrazovane seljacine i ne znamo svoj jezik pa su nas fino sve naucili da pricamo kao da smo iz Stoca i Nevesinja.
- Ridjobrki
Nenadjebivo:
Ajoj siiine jesam se naj'o, pupak će mi se odrišiti...

- Ridjobrki
Et' nije ništa smiješno...Minnela wrote:Ridjobrki wrote:Nenadjebivo:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
..pa sta je tu smijesno /smisno?
![]()
..covjek je dobro rek'o
- Bosanski_kralj
Mislim da bi se trebalo pristupiti prikupljanu i kodifikacijikrajiških riječi i izraza, jer stvarno bi bilo šteta da nestanu, a primjetno je da se polahko gube.
Inače imam problem ovako se prisjetim dnevno podosta riječi a kad ih treba ovdje predstaviti nebi se sjetio da sti pita
Inače imam problem ovako se prisjetim dnevno podosta riječi a kad ih treba ovdje predstaviti nebi se sjetio da sti pita
- Bosanski_kralj
Ma ja sam ti u Krajini pa džaba opet zaboravim za račinarom, moraću se voditi za onom narodnom pametan piše budala pamti.Minnela wrote:tako sam ja prosle godine kad sam bila u svom kraju,svasta nesto se prisjetila i kontala kad se vratim ovdje sve to napisatiBosanski_kralj wrote:Mislim da bi se trebalo pristupiti prikupljanu i kodifikacijikrajiških riječi i izraza, jer stvarno bi bilo šteta da nestanu, a primjetno je da se polahko gube.
Inače imam problem ovako se prisjetim dnevno podosta riječi a kad ih treba ovdje predstaviti nebi se sjetio da sti pita..medjutim,sve izlapilo dok sam se vratila
![]()
..ostarilo se,sta li
..ali ove godine kontam sve sto cujem zapisati na papir
pa onda nekako i na forum
Šta veliš da ja budem prvi koji će izdati krajiško-bosanski riječnik, za ove neznalice
- Bosanski_kralj
Imam volje, al fali dosta ostalog.Minnela wrote:ma slobodno,ako imas volje..mozda kakve koristi i bude od tog rjecnika
![]()
- Vodenjak
#424 Re:
Bih dijete tada...terapija wrote:Jedan moj prijatelj iz Krajine jednom prilikom se toliko iznervirao da je izvalio ovu legendarnu psovku:
"jebem ti stozinu pite"![]()
![]()
Stozina == Drveni stub koji drzi plast sijena.
Uhhh, kako je toooo davno biloooo!
Igramo mi lopte na Greblju kad komsho Eso Chutak, kobajagi ljut na jednog od nas sto izgubi loptu iz sveg glasa opsova:
Jebem ti sto vila osim grabalja!
Ne znam zasto, jer stvarno ne vjerujem da sam to ikad vise cuo, ali ta mi se psovka toliko urezala u sjecanje da je i dan danas pocesto koristim!
A valjda i zato da se moga komshe sjetim, da se sjetim svih onih lijepih djecackih dana, mojih mahalcana i, dabome, Greblja koga vise poodavno nema...
Prvo ga u parkiraliste za konje i konjska kola pretvorise a sad u priljepak pijaci na kome se uglavnom sverceri (s)nalaze...
- Vodenjak
#425 Re: Re:
Jok...Minnela wrote:Nikad culaVodenjak wrote:
Bih dijete tada...
Uhhh, kako je toooo davno biloooo!![]()
![]()
Igramo mi lopte na Greblju kad komsho Eso Chutak, kobajagi ljut na jednog od nas sto izgubi loptu iz sveg glasa opsova:
Jebem ti sto vila osim grabalja!![]()
![]()
Ne znam zasto, jer stvarno ne vjerujem da sam to ikad vise cuo, ali ta mi se psovka toliko urezala u sjecanje da je i dan danas pocesto koristim!
A valjda i zato da se moga komshe sjetim, da se sjetim svih onih lijepih djecackih dana, mojih mahalcana i, dabome, Greblja koga vise poodavno nema...![]()
Prvo ga u parkiraliste za konje i konjska kola pretvorise a sad u priljepak pijaci na kome se uglavnom sverceri (s)nalaze...![]()
..Iz kojeg si ti sela? Mahale?
![]()
Iz Alagica!