Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
pitt

#401 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

ljubav_aha wrote:
pitt wrote:secernu trsku ba :D najbolji ethanol iz nje. Eno citam negdje da ce neka kompanija u saradnji sa brazilcima pokusati uzgajati neku geneticki modifikovanu secernu trsku u usa.
pitt, u pravu si,neka zanimanja umiru,druga se radjaju ;-)
welcome to capitalist world. viva free trade :D :D
ljubav_aha

#402 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

pitt wrote:
ljubav_aha wrote:
pitt wrote:secernu trsku ba :D najbolji ethanol iz nje. Eno citam negdje da ce neka kompanija u saradnji sa brazilcima pokusati uzgajati neku geneticki modifikovanu secernu trsku u usa.
pitt, u pravu si,neka zanimanja umiru,druga se radjaju ;-)
welcome to capitalist world. viva free trade :D :D

si armano :-D
pitt

#403 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

Niko se ne buni kad je bila industrijska revolucija,......sta se tada poslova izgubilo....a svi kukaju na free trade. Zato sad pravimo ethanol od jebenog kukuruza i u procesu trosimo vise energije nego sto proizvedemo.....farmeri sjede na debelim guzicama i kupe pare jer im je sve subsidized, uzimaju finu pinku gajeci kukuruz....a sve ostale namirnice skacu. Milina :D
ahuseino

#404 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

pitt wrote:Niko se ne buni kad je bila industrijska revolucija,......sta se tada poslova izgubilo....a svi kukaju na free trade. Zato sad pravimo ethanol od jebenog kukuruza i u procesu trosimo vise energije nego sto proizvedemo.....farmeri sjede na debelim guzicama i kupe pare jer im je sve subsidized, uzimaju finu pinku gajeci kukuruz....a sve ostale namirnice skacu. Milina :D
U medjuvremenu fertilizer o's'o gore, nestasica rize, glad u svijetu.

Cujem stoka ide gore slijedece godine.

... Kupuj stoku $$$$$.

... a sve zbog etanola.
pitt

#405 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

ma etanol je dio price samo....ne mozes za sve to kriviti. Vjeroavao ili ne, problem je i prosperitet. U indiji i kini hiljade ljudi godisnje postanu middle class (iz siromastva). Sa tim ide potraznja boljih proizvoda i poboljsanje ishrane. U kini je meso (svinjetina) skocila stotine posto u zadnjih par godina. na kraju ce GMO biti spas :D
mofo33

#406 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by mofo33 »

na kraju narod nece imati sta jesti da bi vi mogli voziti vasa fina auta :thumbup:
ljubav_aha

#407 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

SAD jesu pocele ovaj proces,ali danas su ukljucene mnoge zemlje

Image
ahuseino

#408 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

Kaze Mr. Soros da smo u 'oil bubble' - pochinjem da mu vjerujem.
pitt

#409 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

prije oil addiction :D :D :D price of prosperity :D Ali ima i spekulacije....pokrivaju se short pozicije :D :D :D
omar little

#410 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by omar little »

pitt wrote:prije oil addiction :D :D :D price of prosperity :D Ali ima i spekulacije....pokrivaju se short pozicije :D :D :D
hedzfanderashi :D su za sve krivi :D :D
ahuseino

#411 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

Valjda ja 40% of supplies owned by institutions. Nema dobrog nachina da gage supply and demand, tako da je lako sakrit' i spekulisat'.
Cijena je u zadnja 4 mjeseca pochela da depress demand. Kad institucije vide koliko je sati, i da su ljudi pocheli da alter their lifestyles, bice sell off.

Mozda bi mi milo boljeda step out of energy, ha pitt? :roll: :-)
Šeha

#412 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Šeha »

mofo33 wrote:na kraju narod nece imati sta jesti da bi vi mogli voziti vasa fina auta :thumbup:
Hajde k'o da se mora svaki dan jest' :mrgreen:
pitt

#413 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

ma jok ba......ako nista owerveight u energiji. Nije nafta jedini energy play. Gas, pippelines, oil services, alternative energy.....imas tonu toga za pare zaraditi. Energija ce tesko ikada biti jeftinija vise jer kako svijet se razvija sve je vise potrebe za energijom. sdpekulacije na stranu, LT prospect za energiju je vazda dobar :D

#414 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by location »

pitt wrote:Niko se ne buni kad je bila industrijska revolucija,......sta se tada poslova izgubilo....a svi kukaju na free trade. Zato sad pravimo ethanol od jebenog kukuruza i u procesu trosimo vise energije nego sto proizvedemo.....farmeri sjede na debelim guzicama i kupe pare jer im je sve subsidized, uzimaju finu pinku gajeci kukuruz....a sve ostale namirnice skacu. Milina :D
Ti to nesto imas protiv farmera ?? :x
walkabout

#415 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by walkabout »

ma sad ces da vidis...kad se u MidVest farmeri skupe da protestuju protiv Pita...i udare mu zabranu kupovine brasna i pravljenja hljeba/pite...a narocito mu nece biti kukuruznog brasna za pure... :D ...pa nek onda proba zivit od nafte il bratskog etanola... :D
mofo33

#416 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by mofo33 »

u francuskoj ribari strajkuju 14 dana vec, pridruzuju im se spanske i portugalske kolege.
pocinju se buniti i kamiondzije,taksiste, itd.
kada cete vi strajkovati? :mrgreen:

#417 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by location »

mofo33 wrote:u francuskoj ribari strajkuju 14 dana vec, pridruzuju im se spanske i portugalske kolege.
pocinju se buniti i kamiondzije,taksiste, itd.
kada cete vi strajkovati? :mrgreen:
Pa vec kamiondzije strajkuju. Mozda nije strajk u pravom smislu, ali odvoje jedan dan i ne vozaju se tog dana. To su poceli raditi mali privatnici. Neki koji su blizu meksika cak idu u Meksiko i tamo kupuju benzin pa ga dovode u Ameriku, ali su ih valjda skuzili nagranici pa ispade pita skuplja od tepsije. Ili je tepsija skuplja od pite.
pitt

#418 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

location wrote:
Ti to nesto imas protiv farmera ?? :x
najgori i najjaci lobi.

The farm bill

A harvest of disgrace
May 22nd 2008 | WASHINGTON, DC
From The Economist print edition

Congress at its worst

Image

IF YOU measure the success of a pressure group by its ability to cram lousy policy through Congress, you might imagine that Big Oil or Wall Street would top the league: they are the lobbies most berated on the campaign trail. You would be wrong. If there were any doubt, the past few days should have confirmed that America's farmers are the capital's handout kings.

Consider their latest masterpiece, the 2007 farm bill that Congress this week delivered, several months late, to George Bush. Congress and the farmers have conspired to make an already unjust agricultural policy—a system that has subsidised the “farming” activities of such paupers as David Letterman and David Rockefeller—even worse. Through a complicated and overlapping system of government-sponsored insurance, counter-cyclical assistance, disaster aid and legacy payments tied to nothing, the five-year, $307 billion bill lavishes cash on wealthy farm households, the main restriction on collecting it being a means test that applies to couples making more than $1.5m a year. And even that can be avoided by employing a reasonably competent accountant.

Shockingly, the bill's authors tied some future subsidy payments to today's record commodity prices, therefore guaranteeing already well-off farmers high incomes. Commercial farm households, which get most of the largesse, will have an average income of $229,920 in 2008, says the Agriculture Department. And it means, as the department points out, that the government could owe billions in subsidy payments to these big farmers if and when prices dip again.

Farmers of all kinds get a slice of the action. American sugar producers, for example, are guaranteed 85% of the domestic sugar market, according to the bill. This measure will drain $1.3 billion over ten years from federal coffers, and will force consumers to pay an extra $2 billion a year in higher sugar prices.

The bill invites new trade disputes: Brazil is already considering a WTO suit over the barriers to ethanol produced from sugar cane. Congress has also ignored the world's hungry, declining to soften a rule requiring the government to buy all foreign food aid from American farmers and transport it on American ships.

Most legislators probably know the farm bill is a disgrace, but they voted for it overwhelmingly anyway, revealing the cynical genius of the farm lobby. The bill's backers scared urban congressmen about losing money for food stamps, a programme contained in the bill. They scared rural ones into worrying about offending farmers. They scared Speaker Nancy Pelosi and the Democratic leadership about maintaining their House coalition, which is built on new wins in rural districts.

Resistance disintegrated when a few sops were thrown. Urban interests were promised support for the purchasing power of food stamps, which has declined since the 1990s. Ms Pelosi and other western legislators got money for fruit and nut growers. Mitch McConnell, the Senate's minority leader, even got tax breaks for the racehorse industry in his native Kentucky.

Mr Bush vetoed the measure on May 21st. But the bill won so much support in Congress that the legislative branch has enough votes to override him, thanks to Republicans voting with the Democrats against their own president. John McCain boldly voted against the bill; Barack Obama didn't. The fat cats of agribusiness can rest easy for now.
rajvosa^

#419 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by rajvosa^ »

$4,60 u mom kraju...ma jebat ga, uz' :D o sam "manje" auto.
ahuseino

#420 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

Evo htjeo sam da "podijelim" svoje iskustvo. :-D

U zadnje mi je vrijeme cilj da stedim na gorivu. Do posla mi je 22 milje i obichno vozim prilichno agresivno (naglo ubrzavanje, te kochenje po potrebi) 80 - 85 mph na hajveju.

U glavnom, potrosnja od kuche do posla mi je obichno bila ujutro (hladnije) 23- 24 mpg, a navecher (toplije) 25 - 26 mpg.

Zadnja tri dana pokusavam da promijenim nachin voznje.
Sada vozim u srednjoj traci 60 - 65 mph, ubrzavam kao puz, ne kochim na hajveju, i koristim svaku nizbrdicu da izbacim iz brzine. Jos sta radim je da ne drzim gas konstantno pritisnut nego pulsiram po 2 - 3 sekunde (i po potrebi vishe) da odrzim brzinu (to je u el. motorima poznato kao "pulse width modulation" - PWM).

U glavnom, sada mi je ujutro potrosnja 28 - 29 mpg, a navecher 30 - 32 mpg.

Usteda: 18 %- 19% :thumbup:
:D Nema vishe tiketa :-)
Stedim kochnice :-D
Ne galamim na sporache :P

Nije velika cijena to sto mi je vrijeme u autu do posla otislo sa 25 minuta na 31 minutu. :-D
jefferson

#421 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

ahuseino wrote:Evo htjeo sam da "podijelim" svoje iskustvo. :-D

U zadnje mi je vrijeme cilj da stedim na gorivu. Do posla mi je 22 milje i obichno vozim prilichno agresivno (naglo ubrzavanje, te kochenje po potrebi) 80 - 85 mph na hajveju.

U glavnom, potrosnja od kuche do posla mi je obichno bila ujutro (hladnije) 23- 24 mpg, a navecher (toplije) 25 - 26 mpg.

Sada vozim u srednjoj traci 60 - 65 mph, ubrzavam kao puz, ne kochim na hajveju, i koristim svaku nizbrdicu da izbacim iz brzine. Jos sta radim je da ne drzim gas konstantno pritisnut nego pulsiram po 2 - 3 sekunde (i po potrebi vishe) da odrzim brzinu (to je u el. motorima poznato kao "pulse width modulation" - PWM).

Nije velika cijena to sto mi je vrijeme u autu do posla otislo sa 25 minuta na 31 minutu. :-D
Ja sam sad dosao s puta od 500 milja u jednom pravcu. I vazda jurnjava, ticketi itd. Bas na dva dana prije polaska platio ticket, ma reko odo da vidim kada usporim. I nabijem na 85mph na GPS pokazuje vrijeme dolaska, reko odo sad smanjit na 70mph, kad na GPS produzi mi vrijeme dolaska za nekih 20min. I tako 70mph drzao.
Razlika?
Prije sam s tankom mogao preci 340 milja otvorene voznje (2.5 V6 motor). Taj dan sam sastavio 370 milja. Prije mi je na otvorenom potrosnja bila 27mpg, sada je skocila na skoro 30mpg.
Malo lakse po gasu, napumpane gume, cist zracni filter (K&N) i sinteticko ulje i nema problema!
ahuseino

#422 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

Zaboravio sam pomenuti da mi je auto V6, 2.8l (manual) sto chini cifru od 32 mpg prilicno nevjerovatnom (at least I thought so) imajuchi u vidu da je car spec 19 mpg cty, 29 mpg hwy...

U svakom sluchaju, ovako bi mogao ustedit $40- $50 mjesechno...

Now I can finally buy that candy bar I always wanted :-) ...
jefferson

#423 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

ahuseino wrote:Zaboravio sam pomenuti da mi je auto V6, 2.8l (manual) sto chini cifru od 32 mpg prilicno nevjerovatnom (at least I thought so) imajuchi u vidu da je car spec 19 mpg cty, 29 mpg hwy...

U svakom sluchaju, ovako bi mogao ustedit $40- $50 mjesechno...

Now I can finally buy that candy bar I always wanted :-) ...
Ejh, manual je drugi par rukava! Imas cut-off sistem, kad kod pustis gas on prekida dovod goriva i tockovi pogone klipove!
pitt

#424 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

ma kupis geo metro :D:D oko 40 po galonu :D na vijestima kazu masovno ih raja kupuje i to za vise od book value :D :D :D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#425 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Romeo 80 »

ahuseino wrote:Evo htjeo sam da "podijelim" svoje iskustvo. :-D

Sve super, samo nemoj izbacivati iz brzine kad ideš po inerciji. Motor više troši goriva ne ler gasu nego kad pustiš auto da se kotrlja u brzini! :wink:
Neko je spomenuo cut-off sistem i to ti je to...
Praktički ne trošiš gorivo dok se kotrljaš po inerciji u određenom stepenu prenosa.
Post Reply