bohemizam kao i tlak, je li tako Jara?Lucy01 wrote:Ako rijec "voz" ima korijen u rijeci "voziti se", koji je korijen rijeci "vlak"?
Pogresna upotreba rijeci
-
basta sljezove boje
- Jara
Tačno, sjedni, pet!basta sljezove boje wrote:bohemizam kao i tlak, je li tako Jara?Lucy01 wrote:Ako rijec "voz" ima korijen u rijeci "voziti se", koji je korijen rijeci "vlak"?
To su i "kopačka", "čitanka" , "časopis", "svjetonazor"...
"Voz" je rusizam kao i "zadaća", "čestica"...
- Jara
Ima i ono: u Srbiji su hleb i Kruševac, a u Hrvatskoj kruh i Hlebine!striker wrote:Ko se ovdje za'ebo?
U hrvatskom jeziku se kaže dom i kućanica,a u srpskom kuća i domaćica...
Što nije jednostavno dom-domaćica i kuća-kućanica?!
Dok su kod nas panja ( od lat.) i Panjina Kula!
-
metastasio
Isključivo na crno, ne vidim razloga zbog čega bi to pisao sastavljeno jer nije jedna fonološka riječ (za razliku od, recimo, (stavi to) na kamen ili uđi u kuću gdje je akcenat prešao na proklitiku, mada se i ovo sve više gubi u gradskim govorima, posebno u Sarajevu). Čak neki dan razmišljam da je pravilo pisanja riječi nažalost opet jezički nelogično jer se može reći na moju žalost, dakle to je ipak prepozicionalna fraza u priloškoj funkciji, ali jedna fonološka riječ. Pravopis još nije dorastao našem komplikovanom sistemu klitika pa nije ni čudo da se ljudi stalno pitaju je li samnom ili sa mnom, uredu ili u redu itd.sulesavic wrote:Halo! Ima li koga?
Nisam siguran
rad na crno ili rad nacrno
Zna li iko kako je to nekad bilo i kako je sad, odnosno - šta vam se više sviđa?
-
sulesavic
Evo eksperta!metastasio wrote:Iskljuèivo na crno, ne vidim razloga zbog èega bi to pisao sastavljeno jer nije jedna fonolo¹ka rijeè (za razliku od, recimo, (stavi to) na kamen ili uði u kuæu gdje je akcenat pre¹ao na proklitiku, mada se i ovo sve vi¹e gubi u gradskim govorima, posebno u Sarajevu). Èak neki dan razmi¹ljam da je pravilo pisanja rijeèi na¾alost opet jezièki nelogièno jer se mo¾e reæi na moju ¾alost, dakle to je ipak prepozicionalna fraza u prilo¹koj funkciji, ali jedna fonolo¹ka rijeè. Pravopis jo¹ nije dorastao na¹em komplikovanom sistemu klitika pa nije ni èudo da se ljudi stalno pitaju je li samnom ili sa mnom, uredu ili u redu itd.sulesavic wrote:Halo! Ima li koga?
Nisam siguran
Zna li iko kako je to nekad bilo i kako je sad, odnosno - ¹ta vam se vi¹e sviða?
Dugo te nije bilo, radujem se tvom povratku!
-
sulesavic
Ona iz bajke, metastasio i ja - sigurno ne!©andor wrote:Ne da mi se da listam ovu obimnu temu tako da je ovo mo¾da veæ bilo
-Ona æe te zavesti
-Vi æete ga razbiti
95% ljudi æe<->te pi¹e sastavljeno u oba sluèaja.
Ka smo veæ kod toga, primijeti li iko razliku izmeðu on æe i oni æe. Mislim na du¾inu na ovom æe za mno¾inu.
Last edited by sulesavic on 21/06/2007 21:11, edited 1 time in total.
-
metastasio
Hvala ti!sulesavic wrote:Evo eksperta!metastasio wrote:Isključivo na crno, ne vidim razloga zbog čega bi to pisao sastavljeno jer nije jedna fonološka riječ (za razliku od, recimo, (stavi to) na kamen ili uđi u kuću gdje je akcenat prešao na proklitiku, mada se i ovo sve više gubi u gradskim govorima, posebno u Sarajevu). Čak neki dan razmišljam da je pravilo pisanja riječi nažalost opet jezički nelogično jer se može reći na moju žalost, dakle to je ipak prepozicionalna fraza u priloškoj funkciji, ali jedna fonološka riječ. Pravopis još nije dorastao našem komplikovanom sistemu klitika pa nije ni čudo da se ljudi stalno pitaju je li samnom ili sa mnom, uredu ili u redu itd.sulesavic wrote:Halo! Ima li koga?
Nisam siguran
Zna li iko kako je to nekad bilo i kako je sad, odnosno - šta vam se više sviđa?
Dugo te nije bilo, radujem se tvom povratku!
Redovno navratim, ali slabo šta napišem...
- danas
valjda pomocnog glagola htjeti?_sa_ wrote:pisu sastavljeno jer ocito ne znaju konjugaciju glagola biti u futuru pa samim tim i ne znaju razliku izmedju 3. lica jednine i 2. lica mnozine.
![]()
ps- "na crno", kako rece infra - akcent potvrdjuje
-
_sa_
da, lapsus calami- imam dobre prenose danasdanas wrote:valjda pomocnog glagola htjeti?_sa_ wrote:pisu sastavljeno jer ocito ne znaju konjugaciju glagola biti u futuru pa samim tim i ne znaju razliku izmedju 3. lica jednine i 2. lica mnozine.
![]()
hvala na ispravci
-
sulesavic
Kako glasi futur I od biti, a kako od htjetidanas wrote:valjda pomocnog glagola htjeti?_sa_ wrote:pisu sastavljeno jer ocito ne znaju konjugaciju glagola biti u futuru pa samim tim i ne znaju razliku izmedju 3. lica jednine i 2. lica mnozine.
![]()
Edit: Malo sam pobrkao lonèiæe. Zanemarite ovu poruku. Iako sam je mogao obrisati.
- danas
ne znam, ja sam uvijek mislila da je ovo od htjeti...sulesavic wrote:Kako glasi futur I od biti, a kako od htjetidanas wrote:valjda pomocnog glagola htjeti?_sa_ wrote:pisu sastavljeno jer ocito ne znaju konjugaciju glagola biti u futuru pa samim tim i ne znaju razliku izmedju 3. lica jednine i 2. lica mnozine.
![]()
- Jara
Da...on hoće, oni hoćeee , pa tako i sa skraćenim oblicima - on će, oni ćeeesulesavic wrote:Ona iz bajke, metastasio i ja - sigurno ne!Šandor wrote:Ne da mi se da listam ovu obimnu temu tako da je ovo možda već bilo
-Ona će te zavesti
-Vi ćete ga razbiti
95% ljudi će<->te piše sastavljeno u oba slučaja.
Ka smo već kod toga, primijeti li iko razliku između on će i oni će. Mislim na dužinu na ovom će za množinu.