Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
zelenashica

#401 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by zelenashica »

nisam sve postove pročitala ali eto ipak postavljam brošuru koja je zaslužna što su neke moje kolege i prijateljice sad samo bivši strastveni pušači.......vrijedi pokušati :-D ...i ja sam na dobrom putu u toj nakani :D
http://www.snz.hr/nepusenje/site/Itemsp ... rana_id=19&
idia

#402 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by idia »

:D

Image
Facaipo85

#403 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Facaipo85 »

Ja sam jedan od onih levata koji su poceli pusiti kasno, negdje u 19. godini. Bio sam prestao 2 mjeseca sa cigarama i osjecao sam se super. Bio sam cak i smrsao dok nisam pusio, jel sam pazio sta jedem.

Prije par dana sam odlucio da prestanem zauvijek. Jednostavno zelim da se vratim na onaj osjecaj u srednjoj skoli kad su mi se gadili ljudi koji su pusili.

Danas je dan 1 za mene zajedno sa zenom. Imamo jedno drugo pa ce mozda biti lakse.
Cak sam odlucio da cu poceti da trcim dnevno po koji kilometar.

Pravo sam odlucan i imam zelju da zivim dug i zdrav zivot.
d2

#404 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by d2 »

lamija_SA wrote:Ma ja bih ko voljela prestati (voljela bih da nikad nisam ni počela), ali da vam iskreno kažem; mislim da ja to ne mogu!

Pušim kutiju na dan i imam osjećaj da mi ne bi bilo mrsko odreći se onih 17 iz kutije, ali one tri me ubiše...jedna jutarnja uz kafu, jedna poslije jela i jedna onako ;-) ...

A bih voljela da nikada nisam ni počela, u poslednje vrijeme, sama sebi smrdim na cigare :? ... Malo sam kao nešto smanjivala, ali teško! Povuče me kad vidim da neko za susjednim stolom puši ili kada vidim u filmu kako je ćeifi...

Čestitke svima vama koji ste uspjeli!
hvala hvala :D
d2

#405 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by d2 »

Zox wrote:Prestao prije jedno pola godine sa knjigom "Lak nacin da ostavite pusenje" (Easyway), medjutim bilo je TOLIKO lako (a pusio deset godina, dvije kutije dnevno) da sam se vrlo brzo opet propusio, jer "opet cu prestati, kad je ovako lako".
Prije mjesec dana prestao opet, i znam da vise SIGURNO necu nikad zapalaiti.
Savjetujem Easyway, knjiga kosta 15 maraka, ima na Siranu. Nisam imao nekih ocekivanja, a evo ispalo je super (kuc kuc). Nisam nervozan, ne debljam se i ZNAM sta cu s rukama :)
polako, ima vremena za debljanje, ja sam sa 105 otisao na 131, sve u svoje vrijeme, ne raduj se jos :D
d2

#406 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by d2 »

KPNCTNJAH wrote:Ja sam prestao prije 2 godine i dan danas mi nekad dodje da zapalim kad sam u prostoriji gdje su pusaci, al ne popustim nikad, to mi nije bilo dovoljno pa sam prestao i piti i nisam pive popio 8 mjeseci ... zamislite kako je bilo EP gledati bez pive :-D
uuuu niti pusis niti pijes, pa covjece ti ces u raj direktno, brzim vozom :D
StLouis

#407 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by StLouis »

Facaipo85 wrote:Ja sam jedan od onih levata koji su poceli pusiti kasno, negdje u 19. godini. Bio sam prestao 2 mjeseca sa cigarama i osjecao sam se super. Bio sam cak i smrsao dok nisam pusio, jel sam pazio sta jedem.

Prije par dana sam odlucio da prestanem zauvijek. Jednostavno zelim da se vratim na onaj osjecaj u srednjoj skoli kad su mi se gadili ljudi koji su pusili.

Danas je dan 1 za mene zajedno sa zenom. Imamo jedno drugo pa ce mozda biti lakse.

Sretno!!!! :thumbup:
lamija_SA

#408 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by lamija_SA »

StLouis wrote:
Facaipo85 wrote:Ja sam jedan od onih levata koji su poceli pusiti kasno, negdje u 19. godini. Bio sam prestao 2 mjeseca sa cigarama i osjecao sam se super. Bio sam cak i smrsao dok nisam pusio, jel sam pazio sta jedem.

Sretno!!!! :thumbup:
@ StLouis...prestade ti?
pjega

#409 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pjega »

Zox wrote:Prestao prije jedno pola godine sa knjigom "Lak nacin da ostavite pusenje" (Easyway), medjutim bilo je TOLIKO lako (a pusio deset godina, dvije kutije dnevno) da sam se vrlo brzo opet propusio, jer "opet cu prestati, kad je ovako lako".
Savjetujem Easyway, knjiga kosta 15 maraka, ima na Siranu. Nisam imao nekih ocekivanja, a evo ispalo je super (kuc kuc). Nisam nervozan, ne debljam se i ZNAM sta cu s rukama :)
Ja je procitala neki dan. Mozda sam sve to previse neozbiljno shvatila. Ni pokusala nisam prestati nakon citanja knjige. Nimalo mi nije motivisala. Mozda da je procitam jos koji put? :?
adella

#410 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by adella »

ja se evo tek javljam na ovaj forum, a odmah da kazem da sam bila veliki pusac i pusila po dvije kutije ronhila lajt dnevno. evo sad ce skoro godina kako ne pusim i nemam bas neku zelju... nadam se da cu istrajati i da se necu ponovo propusiti :-D
Kjajević Majko

#411 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Kjajević Majko »

Da priupitam iskusnije, ima li kakva dobra ovisnost za zamjenu a da nije ograničena vremenom ni prostorom? :D
Cholina_Lokica

#412 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Cholina_Lokica »

pusila nekih 8-9 godina, i jedan dam vidim na zubu jednom mi se pojavio onaj kamenac od cigara iste minute odlucim da prestajem jer imam opsesiju sa zubima. nisam pusila nikako neka 3 mjeseca, i tu se udebljam nekih 7-8 kila sto mi je dobro doslo jer sam bila haman anoreksicna :D sad sam ono, kad mi se pusi zapalim to je obicno ako pijem sta od alkohola, onda danima ne zapalim i sve tako...
Abacija

#413 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Abacija »

Kjajević Majko wrote:Da priupitam iskusnije, ima li kakva dobra ovisnost za zamjenu a da nije ograničena vremenom ni prostorom? :D
Ljudsko je prokletsvo da smo uvijek ovisni o necemu. Znaci jedino mozes zamijeniti jednu ovisnost sa drugom...
Kjajević Majko

#414 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Kjajević Majko »

To se podrazumijeva, nego ima li šta konkretno?
Cholina_Lokica

#415 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Cholina_Lokica »

Kjajević Majko wrote:To se podrazumijeva, nego ima li šta konkretno?
orbit drops bez secera :D
Kjajević Majko

#416 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Kjajević Majko »

Eh o tome sam ovisan najmanje 7 godina, tako da ne može. :D
Cholina_Lokica

#417 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Cholina_Lokica »

grickaj cackalicu :D
Compact

#418 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Compact »

Kada sam pušio ličio sam na zmaja, samo što mi je falilo šest glava, pošto su u filmovima zmajevi imali sedam! Počeo sam pušiti u 8 razredu, a prestao kada sam napunio 22 godine, znači nekih 8 godina staža, i to 4 najgorih u ratu, kada sam sve prodavao da bi kupio sebi i materi kutiju cigareta!!! Danas imam 33 godine, nisam još zapalio cigaretu, a ako Bog da neću je ni zapaliti! Kako sam prestao pušiti??? Obzirom da vjerujem u Boga, a vjernici ne smiju činiti štetu drugima, ali ni sebi, počeo sam razmišljati o cigaretama. Toliko ljudi umire, sami se ubijaju, da li čine grijeh. Malo sam se raspitao i nije mi niko odgovorio ništa pozitivno za cigarete. Odlučio sam da u ime Boga bacim i zamolio ga da mi u tome pomogne. Kao što možete pročitati, ne pušim 11 godina, a ako me pitate kako se osjećam nakon toliko vremena bez cigareta, odgovoriću Vam. Osjećam se kao da sam ih juče bacio, i volio bih više zapaliti nego iko od Vas na forumu. Pozzzzz :D
d2

#419 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by d2 »

samo cu ponoviti svoju pricu iako sam je prije napisao ovdje, cisto da mozda nekome od vas pomognem

ja sam prestao prije 5-6 godina i od tada vise nisam zapalio, prestao sam kada sam razmislio o pusenju i shvatio da je nelogicno - placate da bi se trovali, isto kao da placate da vam neko opali samar svaki dan... nema logike.
d2

#420 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by d2 »

pjega wrote:
Ja je procitala neki dan. Mozda sam sve to previse neozbiljno shvatila. Ni pokusala nisam prestati nakon citanja knjige. Nimalo mi nije motivisala. Mozda da je procitam jos koji put? :?
zar ti treba motiv da prestanes sa necim sto te ubija polako ?
Krigla_Sa

#421 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Krigla_Sa »

Cigara je zlo... PIH. Svaki dan sebi kazem "hvala Bogu pa sam prestao"
xfacktor

#422 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by xfacktor »

Sto cigare nisu 4 km pakovanje najeftinije pa na dalje. Ja nemerem se nikako skinuti drina obicna 3 kutija na dan.
Jedino sto bi me natjeralo da prestanem jeste da ih nemam, tj da su preskupe da ne mogu imati lukzuza za 3 kutije dnevno.. Ijedan politicar da je usvojoj kampanji najavio da ce cigare drasticno poskupiti glaso bi za njega.
d2

#423 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by d2 »

xfacktor wrote:Sto cigare nisu 4 km pakovanje najeftinije pa na dalje. Ja nemerem se nikako skinuti drina obicna 3 kutija na dan.
Jedino sto bi me natjeralo da prestanem jeste da ih nemam, tj da su preskupe da ne mogu imati lukzuza za 3 kutije dnevno.. Ijedan politicar da je usvojoj kampanji najavio da ce cigare drasticno poskupiti glaso bi za njega.
koliko je drina ? marka ? 3 KM * 30 dana = 90 KM * 12 mjeseci = 1080 KM

ako ti je plata milja dajes jednu platu godisnje da se trujes.
da dajes jednu platu godisnje na fitness i zdravu ishranu izgledao bi i osjecao se kao troglavi zmaj.

ne zamjeri ako sam malo grub, samo pokusavam pokazati logiku kojom sam ja isao kada sam prestao pusiti

u stvari sam dosao ovdje da vam postam jednu lijepu slikicu

Image
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#424 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Nosferatu »

xfacktor wrote:Sto cigare nisu 4 km pakovanje najeftinije pa na dalje. Ja nemerem se nikako skinuti drina obicna 3 kutija na dan.
Slaba ti je ta prica brato. U ratu su ljudi prodavali zadnji zalogaj za cigaretu.

Zato sto je to anti-depresiv. Ti bi placao ako ti se pusi kutiju i 50 maraka, nasao bi nacin vec, ali - nebi prestao. A mozes prestati i da ih djele dzabe, shvati samo ovo. Uzece ti tri kutije dnevno 10+ godina zivota. To ti garantiram. I pored 10 godina zivota (onog najboljeg - penzionerskog, kad trebas unucad da ganjas i lakopo da se zajebavas, nema vise sekiracije ni oko cega) jako ruzne bolesti su vezane za duhaniziranje, toliko ruzne, da vjeruj mi ne zelis proci kroz to. A sa 3 kutije, nema sanse a da ne prodjes kroz to. Najvjerovatnije na 3 kutije da bi zavrsio sa emfizimom/kronicno plucnom obstrukcijom. To su oni starlohani koji vuku za sobom boce sa kiseonikom jer ne mogu hodati bez dodatne have, ili non stop kaslju, kisu, komade iskasljavaju, grcaju, ne mogu dihati. Pluca unistena, od povrsine velicine teniskog igralista dobijes povrsinu stola za ping pong. To se zove disanje na skrgama. Pogledaj to sto je u pepeljari. Nakon 3 kutije ispusene dnevno. Bili ti to sad kasikom pojeo? Mislim - uzmi fino kasiku pa probaj jednu noc, pojesti to sto popusis. Samo da imas neki uvid u to - sta ti sebi radis svaki dan. Jel dodje zima, garantirana skoro hospitalizacija. Upale pluca, intubacije, masina dise za tebe. Jednom kad kroz to prodjes, nikad vise pluca ti nisu onakvim kakvim su bila tj. i ako prezivis - ostane permanetni tragovi koji polako pocinju da se sabiru. Sabiranje, sabiranje, sabiranje - povuces refu - oduzimanje i nema te vise Avdija. Aferimi stignu. Ovo je samo jedna od mogucnosti kuda vode 3 kutije, a imas ih barem jos 10-tak glavni scenarija od srcanog udara, mozdanog udara, aneurizme, disekcije aorte, raka pluca, raka mokracnog mjehura, rak usta i jezika (meni se cini ovaj najgori - nakon operacije niti mozes da pricas, niti da gutas, niti da dises, niti zube mozes da operes dok rane ne zarastu) itd, itd.

Ne postoji gora stvar koju mozes sebi uciniti od pusenja. A pusenje 3 kutije tj. cigara svakih 15 minuta, to nije pusenje vise, to je jednostavno adikcija koja je izgubila totalno kontrolu i kurs. Ti nisi pusac, ti si rob duhana. I vjeruj mi da bi robovao, ako treba, samo da imas paklo cigareta. Gledao sam to cijeli rat, ljude koji nemaju nista i opet sve bi dali samo za cik. Ljude koji su s ulica kupili opuske, ispusene, da pripale jos jednom, zadnji dim da izvuku. Zato - budi sebi gazda, nece niko drugi. Ili, imas alternativu, pusi ali - znaj sta te ceka. Nemoj se neznanjem braniti od onog sto je sigurno. Da sutra ne bude nedoumice. Prestati se uvijek moze. Pomaze svaki dan u kojem smanjis ili ne pusis. Sve se to na kraju - sabere - polako. A sve sto treba je ne pusiti danas. Samo danas. Sutra je novi dan. Novo danas. Ali zivi se jedan dan, po dan. A ne 50 godina u komadu. Pa ti vidi...
Kjajević Majko

#425 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Kjajević Majko »

d2 wrote:samo cu ponoviti svoju pricu iako sam je prije napisao ovdje, cisto da mozda nekome od vas pomognem

ja sam prestao prije 5-6 godina i od tada vise nisam zapalio, prestao sam kada sam razmislio o pusenju i shvatio da je nelogicno - placate da bi se trovali, isto kao da placate da vam neko opali samar svaki dan... nema logike.
Sve to stoji, otrov je i plaćaš ga al opet je uživancija kad zapališ. I kad se toga sjetiš padne nova kutija ronhilla. :D
Post Reply