ASTRONOMIJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
NIN

#401 Re: ASTRONOMIJA

Post by NIN »

... a ko zeli ove nove fotografije Zemlje sa ruske letjelice u vecem formatu moze ih pronaci na linku:

http://uk.gizmodo.com/5787176/this-is-t ... hem-before
svemir.ba

#402 Re: ASTRONOMIJA

Post by svemir.ba »

NIN wrote:
svemir.ba wrote:Bio sam postavio ovaj post na drugoj temi koja i nije bas posjecena, a sad sam naletio i na ovu.
Naime, vodeći se entuzijazmom svog sina koji je prvi razred osnovne škole, napravio sam stranicu koja bi mogla biti potencijalno okupljalište za ljubitelje ove oblasti. Stranica je zamišljena da bude online enciklopedija o svemiru ali i da daje najsvježije informacije o svemu što je vezano za svemir. Još uvijek je u toku popunjavanje enciklopedijskog dijela (što će svakako biti beskonačan proces) ali se trudimo da uvijek imamo svježe vijesti i zanimljivosti. Stranica je tek u početku ali nadamo se da će biti sve bolja i da će privući ljubitelje i pomoći mnogima koje ovo interesuje.
Svaka pomoć ili savjet su dobrodošli.

http://www.svemir.ba
:thumbup:

Ja bih jos dodao i nesto kao svemir za najmladje sa ilustracijama i za njih zanimljivim informacijama.
Odlična ideja, biće ubačeno. Za sad ide malo sporo jer su me poklopile neke druge obaveze.
Vise sam trošio vremena na dizajn pa je sadržaj išao malo sporije. Jednom kad se završi, radiću samo na sadržaju.
statix

#403 Re: ASTRONOMIJA

Post by statix »

svemir.ba wrote:Bio sam postavio ovaj post na drugoj temi koja i nije bas posjecena, a sad sam naletio i na ovu.
Naime, vodeći se entuzijazmom svog sina koji je prvi razred osnovne škole, napravio sam stranicu koja bi mogla biti potencijalno okupljalište za ljubitelje ove oblasti. Stranica je zamišljena da bude online enciklopedija o svemiru ali i da daje najsvježije informacije o svemu što je vezano za svemir. Još uvijek je u toku popunjavanje enciklopedijskog dijela (što će svakako biti beskonačan proces) ali se trudimo da uvijek imamo svježe vijesti i zanimljivosti. Stranica je tek u početku ali nadamo se da će biti sve bolja i da će privući ljubitelje i pomoći mnogima koje ovo interesuje.

Uglavnom nove vijesti i informacije citam na ovom portalu, jer olaksava i skracuje surfanje, pa mozda Vam posluži:

http://www.portaltotheuniverse.org/

pozzz
svemir.ba

#404 Re: ASTRONOMIJA

Post by svemir.ba »

statix wrote:

Uglavnom nove vijesti i informacije citam na ovom portalu, jer olaksava i skracuje surfanje, pa mozda Vam posluži:

http://www.portaltotheuniverse.org/

pozzz
Korisna informacija, hvala puno.
Svakako smo otvoreni i za sve vidove saradnje. Ako neko želi objavljivati autorske tesktove ili pomoći u prikupljanju novosti iz raznih izvora, dobro je došao.
NIN

#405 Re: ASTRONOMIJA

Post by NIN »

svemir.ba wrote:Svakako smo otvoreni i za sve vidove saradnje. Ako neko želi objavljivati autorske tesktove ili pomoći u prikupljanju novosti iz raznih izvora, dobro je došao.
Tekstova, ... da je vise vremena ali bude i toga pa se cujemo. :)
NIN

#406 Re: ASTRONOMIJA

Post by NIN »

Image

MESSENGER at Mercury
Credit: NASA/JHU APL/CIW

Explanation: On March 17, the MESSENGER spacecraft became the first to orbit Mercury, the solar system's innermost planet. This is its first processed color image since entering Mercury orbit. Larger, denser, and with almost twice the surface gravity of Earth's moon, Mercury still looks moon-like at first glance. But in this view its terrain shows light blue and brown areas near craters and long bright rays of material streaking the surface. The prominent bright ray crater Debussy at the upper right is 80 kilometers (50 miles) in diameter. Terrain toward the bottom of the historic image extends to Mercury's south pole and includes a region not previously imaged from space.
http://apod.nasa.gov/apod/ap110331.html
NIN

#407 Re: ASTRONOMIJA

Post by NIN »

Image

Endeavour Looking Up
Credit & Copyright: Ben Cooper (Spaceflight Now, Launch Photography)

Explanation: First flown in 1992, Endeavour, the youngest space shuttle orbiter, is being prepared for its 25th and final trip to low Earth orbit. Seen here from an exciting perspective 400 feet above the floor of Kennedy Space Center's Vehicle Assembly Building, Endeavour (OV-105) is mated to an external tank and solid rocket boosters just prior to roll out to launch pad 39A on March 11. The completed space shuttle stands over 18 stories tall. Intended for an April 19 near sunset launch on STS-134, Endeavour will head for the International Space Station and deliver the AMS cosmic ray experiment. The final flight of Endeavour will be the penultimate planned space shuttle flight.
http://apod.nasa.gov/apod/ap110402.html
svemir.ba

#408 Re: ASTRONOMIJA

Post by svemir.ba »

Ova kratka animacija prikazuje ključne momente NASA-ine naučne misije na Marsu, koja će biti lansirana krajem 2011 i spustiti rover Curiosity na Mars, u avgustu 2012.

http://www.svemir.ba/2011/04/curiosity- ... ars-video/
Whitesnake

#409 Re: ASTRONOMIJA

Post by Whitesnake »

NIN wrote:Recimo ovaj ti je dobra solucija do milje maraka:

102/1000 EQ3 SkyWatcher Refraktor

Image

Mnogo godina su ovi refraktori bili ponos svojih vlasnika! Ovaj tip teleskopa (refraktora) je bio (a i danas je) po mnogima, najbolji izbor za one astroamatere, koji žele ozbiljnije da se bave Astronomijom! Teleskop isporučujemo na EQ3-2 (Sky-Scan) mehanici, koja je vrlo stabilna i ima mogućnost dogradnje, što znači da se mogu postaviti motori po obe ose (RA-DEC) plus Polarni Tražilac. U teleskopu su ahromatska sočiva prevučena antirefleksnim slojem. Slika je odlična, vrlo oštra i kontrastna. Pogodan je za posmatranje Planeta, Kratera na mesecu, Dvojnih Zvezda, Pega na Suncu (naravno, samo uz odgovarajući filter) nikako bez!!! Fokuser je sa zupčastom letvom, model deLux isporučujemo sa dijagonalnim ogledalom od 2 "u koji se mogu postaviti okulari od 2" sa većim fokusom.

49.900,00 rsd sto ti dodje nesto manje od 1.000 maraka
http://www.teleskop.rs/teleskop/ahromat ... -refraktor

Mislim da ti ne treba bolja montaza od ove (rucna je, uz mogucnost nadogradnje motora).

...dok, ovaj ispod je vec dosta ozbiljnije i kud i kamo jace:

150/1200 HEQ5 Skywatcher Fraunhofer Refraktor

Image

Ovo su već veliki teleskopi!
Refraktori od 150mm, jos imaju koliko-toliko prihvatljivu cenu ali već preko ovoga cene drastično idu na gore, tako da je ovo neka granica što se refraktora tiče, koje još mogu sebi da priušte astroamateri! Osim za vizualna posmatranja, idealni su za Astrofotografiju. Za posmatranje Planeta, Dvojnih Zvezda, Pega na Suncu... preporučujemo 150/1200 (zbog dužine fokusa) dok za posmatranje objekata dubokog neba (DeepSky) preporučujemo 150/750. Vrlo su dobri za posmatranje Maglina, Zvezdanih Jata, Galaksija...itd. Fokuser je sa zupčastom letvom od 2 sa adapterom na 1.25 inča. Sočiva su prevučena antirefleksnim slijem.

106.900,00 rsd sto ti je malo jace od dvije milje maraka ali u kombinaciji sa EQ3 montazom koja je u onom gore jeftinijem paketu ovaj jaci teleskop te izasao 5-6 stoja jeftinije jer je EQ5 montaza sama oko 400 i vise eura.
http://www.teleskop.rs/teleskop/ahromat ... -refraktor

-----------------------------

Dakle, ovo su ti refraktori i njih bi ti preporucio prije reflektora pogotovo ako ces pretezno posmatrati po suncevom sistemu (planete, mjesece i te belaje).

U ovim paketima dobijas i par osnovnih okulara. Bolje i okulare drugih ziznih duzina mozes takodjer kupiti kod njih. Mislim da ovi dostavljaju i u Bosnu, a na stranici imas kontakte pa se cuj s njima.

:)

Pozdrav prijatelju!

Malo sam bio (ne)opravdano odsutan, (sluzbeni put) tako da sam jutros tek back on track.. Hvala opet na izvrsnom odgovoru, sve je jasno sada.. Onaj link je super, mnogo detalja o teleskopima i to bas oni sto su meni trebali da skuzim foru.. U narednom periodu cu se odluciti za jedan, to je sigurno, a cim ga uzmem, ovde ce slike da osvanu :D U borbi između refraktora i newton teleskopa, mislim da cu se ipak odluciti za ove druge jer cijena je prihvatljivija u odnosu na ponuđeno a i cini mi se, malo veca razlika u kvaliteti u odnosu na ponuđeno.. (koliko sam mogao razumiti) 300/1500 EQ6 Skywatcher Newton mi je najbolja varijanta
http://www.teleskop.rs/teleskop/na-eq-m ... her-newton i iako je 3100km mislim da cu dobiti malo popusta te me nece izaci bas toliko. Jos uvijek razmisaljm da li da mjenjam montazu imajuci u vidu da sam skuzio da je dobra montaza itekako vazna zbog hiljadu stvari. Uglavnom vidjecemo jos detalje... Ako smatras da je ova varijanta po necemu ne bas tako dobra, molim te slobodno reci.. Hvala ti jos jednom na odg.
svemir.ba

#410 Re: ASTRONOMIJA

Post by svemir.ba »

Ogromni asteroid prolazi pored Zemlje u novembru. Požurite sa kupovinom teleskopa.

http://www.svemir.ba/2011/04/1155/
svemir.ba

#411 Re: ASTRONOMIJA

Post by svemir.ba »

Odličan dokumentarac koji je rekonstruirao let Jurija Gagarina u sekundu, premijerno je prikazan na YouTube, na godišnjicu prvog leta, tako da svi možemo vidjeti ono što je proživio prvi kosmonaut.

http://www.svemir.ba/2011/04/1225/
NIN

#412 Re: ASTRONOMIJA

Post by NIN »

Whitesnake wrote:U borbi između refraktora i newton teleskopa, mislim da cu se ipak odluciti za ove druge jer cijena je prihvatljivija u odnosu na ponuđeno a i cini mi se, malo veca razlika u kvaliteti u odnosu na ponuđeno.. (koliko sam mogao razumiti) 300/1500 EQ6 Skywatcher Newton mi je najbolja varijanta
http://www.teleskop.rs/teleskop/na-eq-m ... her-newton i iako je 3100km mislim da cu dobiti malo popusta te me nece izaci bas toliko. Jos uvijek razmisaljm da li da mjenjam montazu imajuci u vidu da sam skuzio da je dobra montaza itekako vazna zbog hiljadu stvari. Uglavnom vidjecemo jos detalje... Ako smatras da je ova varijanta po necemu ne bas tako dobra, molim te slobodno reci.. Hvala ti jos jednom na odg.
Ako ti astrofotografija nece biti primarna onda se ne isplati toliko novaca davati na tu montazu. Ako vec planiras raditi astrofoto onda uredu ali ces morati dosta uloziti i u okulare i propratnu opremu jer u fotografiji je najbitnija optika. Dobri okulari nisu ispod par stoja eura, a trebat ces ih nekoliko. Newton teleskopi se preferiraju radi dobrog prikupljanja svjetlosti radi svog koncepta izrade. S drug strane, malo su nezgodni za promatranje jer im je okular na gornjem dijelu tubusa, sa strane. Kod refraktora to nije slucaj gdje se okulari montiraju na dno tubusa tako da mozes rahat sjest' i uzivat u svemiru. Iz iskustva ti ovo kazem jer se i ja uhvatim u razmisljanju da sam se mozda presao sto sam uzeo newtona, a ne refraktora.

Razmisli jos malo i predlozio bih ti da posjetis par specijaliziranih foruma za ove stvari pa da vidis sta ce ti oni malo iskusniji reci o ovome. Doduse, i ja sam kupio informacije na taj nacin sto se teleskopije tice. :)
cartman

#413 Re: ASTRONOMIJA

Post by cartman »

Treba mi mala pomoc astronoma :D naime sinoc (17. aprila) sam slikao mjesec, i naisao sam na jako cudnan objekat na nebu. Odma sam chekirao na Stellariumu sta bi to moglo bit, i ta pozicija pase Saturnu, mada mi je nekako cudno ispalo. Molio bih vas da pogledate sliku i da mi pomognete da utvrdim koji je to nebeski objekat.Jako je vidljiv i nalazi se iznad mjeseca s desne strane, primjetit cete odmah :D

http://img651.imageshack.us/i/dsc3051.jpg/
Sensei

#414 Re: ASTRONOMIJA

Post by Sensei »

cartman wrote:Treba mi mala pomoc astronoma :D naime sinoc (17. aprila) sam slikao mjesec, i naisao sam na jako cudnan objekat na nebu. Odma sam chekirao na Stellariumu sta bi to moglo bit, i ta pozicija pase Saturnu, mada mi je nekako cudno ispalo. Molio bih vas da pogledate sliku i da mi pomognete da utvrdim koji je to nebeski objekat.Jako je vidljiv i nalazi se iznad mjeseca s desne strane, primjetit cete odmah :D

Image

Uploaded with ImageShack.us

Image
cartman

#415 Re: ASTRONOMIJA

Post by cartman »

Sensei wrote:
cartman wrote:Treba mi mala pomoc astronoma :D naime sinoc (17. aprila) sam slikao mjesec, i naisao sam na jako cudnan objekat na nebu. Odma sam chekirao na Stellariumu sta bi to moglo bit, i ta pozicija pase Saturnu, mada mi je nekako cudno ispalo. Molio bih vas da pogledate sliku i da mi pomognete da utvrdim koji je to nebeski objekat.Jako je vidljiv i nalazi se iznad mjeseca s desne strane, primjetit cete odmah :D

Image

Uploaded with ImageShack.us

Image

Noc poslije sam ponovo slikao uz Stellarium i skonto sam da sam se zeznuo, i da, definitivno je refleksija na objektivu. Hvala na potvrdi :D
VerticalHairFactor

#416 Re: ASTRONOMIJA

Post by VerticalHairFactor »

Bit ću slobodan postati malo krupniji plan:

Whitesnake

#417 Re: ASTRONOMIJA

Post by Whitesnake »

VerticalHairFactor wrote:Bit ću slobodan postati malo krupniji plan:

Staro ali Beton! Molim te budi i dalje slobodan i samo nastavi postati ovakve stvari.. :)
Hendrix

#418 Re: ASTRONOMIJA

Post by Hendrix »

Najveća zvijezda poznata do danas je VY Canis Majoris (VY CMa) , baš gledam sinoć o njoj emisiju , naše sunce pored nje izgleda kao tačkica.
Mlaznom avionu brzinom 900 km/h bi trebalo , pazi sad, 1100 godina da je obleti :shock: WTF!

Image
Bušman

#419 Re: ASTRONOMIJA

Post by Bušman »

Hendrix wrote:Najveća zvijezda poznata do danas je VY Canis Majoris (VY CMa) , baš gledam sinoć o njoj emisiju , naše sunce pored nje izgleda kao tačkica.
Mlaznom avionu brzinom 900 km/h bi trebalo , pazi sad, 1100 godina da je obleti :shock: WTF!

Image
I pretpostavlja se da kad opali da ce nastati hipernova. Da se sledis...
VerticalHairFactor

#420 Re: ASTRONOMIJA

Stravično je i misliti na to kolika je ova zvijezda. Kad si već postao ovo poređenje, najnovija istraživanja pokazuju da su prve zvijezde bile ogromne, i da su se brže rotirale nego ove danas. Naravno, njihova smrt i eksplozije kao supernovih proizvele su gradivne materijale za ove naše današnje "zvjezdice".
Contrast

#421 Re: ASTRONOMIJA

Post by Contrast »

Pogledao sam svemir.ba i dobro izgleda; moja sugestija je da clanovima saljete vijesti - sedmicno ili mjesecno - sa spiskom novih clanaka; tako bi ako se nesto propusti pogledati ili ne stigne detaljno procitati bilo to lakse naci.
NIN

#422 Re: ASTRONOMIJA

Post by NIN »

VerticalHairFactor wrote:Stravično je i misliti na to kolika je ova zvijezda. Kad si već postao ovo poređenje, najnovija istraživanja pokazuju da su prve zvijezde bile ogromne, i da su se brže rotirale nego ove danas. Naravno, njihova smrt i eksplozije kao supernovih proizvele su gradivne materijale za ove naše današnje "zvjezdice".
Carl Sagan's Cosmos - Star Stuff

Canis Majoris

#423 Re: ASTRONOMIJA

Post by Canis Majoris »

Hendrix wrote:Najveća zvijezda poznata do danas je VY Canis Majoris (VY CMa) , baš gledam sinoć o njoj emisiju , naše sunce pored nje izgleda kao tačkica.

Image

:mrgreen:
VerticalHairFactor

#424 Re: ASTRONOMIJA

NIN wrote:
VerticalHairFactor wrote:Stravično je i misliti na to kolika je ova zvijezda. Kad si već postao ovo poređenje, najnovija istraživanja pokazuju da su prve zvijezde bile ogromne, i da su se brže rotirale nego ove danas. Naravno, njihova smrt i eksplozije kao supernovih proizvele su gradivne materijale za ove naše današnje "zvjezdice".
Carl Sagan's Cosmos - Star Stuff

Svi smo mi djeca zvijezda, dio jedne te iste "supe" :D
svemir.ba

#425 Re: ASTRONOMIJA

Post by svemir.ba »

Contrast wrote:Pogledao sam svemir.ba i dobro izgleda; moja sugestija je da clanovima saljete vijesti - sedmicno ili mjesecno - sa spiskom novih clanaka; tako bi ako se nesto propusti pogledati ili ne stigne detaljno procitati bilo to lakse naci.
Hvala na sugestijama. Radimo na raznim unapredjenjima samo kad se nadje vremena. Sve ideje se zapisuju. :)
U svakom slucaju, postoji i RSS Feed.
Post Reply