a o potrebi udruživanja istih ili sličnih, govore vjekovi, lobiji postoje na svakom koraku, i ti si u talu s nekim, a što nećeš žene, nije naš problem
Trebaju li nam feministkinje?
-
three sisters
proširio se, nakon osnovne zadaće kako si je ti nazvala, da bi obuhvatio neke druge opcije i članove, ali nedaj bože da takvo nešto postoji. ali neki ljude sude knjigu samo po njenim koricama.
a o potrebi udruživanja istih ili sličnih, govore vjekovi, lobiji postoje na svakom koraku, i ti si u talu s nekim, a što nećeš žene, nije naš problem
- danas
sude po koricama? otkud ti znas koliko ja znam o feminizmu? treba li da sada odgovaram u nesto stilu -- da sam mozda citala gloriu steinam kad si ti bila u pelenama? mislim, zaista...three sisters wrote:proširio se, nakon osnovne zadaće kako si je ti nazvala, da bi obuhvatio neke druge opcije i članove, ali nadaj bože da takvo nešto postoji. ali neki ljude sude knjigu samo po njenim koricama.
a eto, imam jednostavno pitanje (ni na prvo mi nisi odgovorila, ali eto) -- zasto bih ja ili bilo koja druga zena (covjek, osoba...), trebala izabrati opciju feminizma pored ostalih inkluzivnih politickih opcija, pravaca, ideologija koje se podudaraju sa nasim politickim i inim stajalistima? sta mi to daje feminizam (osim jezicke osvjestenosti valjda, koja me se niti tice niti uzivam u istoj) a socijal-demokratija mi recimo ne daje?
- danas
napokon si rekla ono sto feminizam danas jeste -- interesni lobi sacice privilegovanih zenica koje dijele iste hobije i zanimanjathree sisters wrote: a o potrebi udruživanja istih ili sličnih, govore vjekovi, lobiji postoje na svakom koraku, i ti si u talu s nekim, a što nećeš žene, nije naš problem
protiv istih nemam nista, svakako da taksiti, ljekari, rudari... pa eto i zene istomisljenice treba i mogu da se udruzuju... ali prestanite onda tvrditi da ste nesto vise i da ste nesto drugo...
mislim da je vrijeme da se povucem sa ove diskusije...
-
three sisters
gospoja inžinjer, ja zaista nemam više obraza da vam se obraćam. učili su me da se ne suprotstavljam starijim. a i šta mi knjiški moljci, znamo u usporedbi sa jednim inžinjerom, pa vi ste izmislili svijet za nas. gloria stein?danas wrote:sude po koricama? otkud ti znas koliko ja znam o feminizmu? treba li da sada odgovaram u nesto stilu -- da sam mozda citala gloriu steinam kad si ti bila u pelenama? mislim, zaista...three sisters wrote:proširio se, nakon osnovne zadaće kako si je ti nazvala, da bi obuhvatio neke druge opcije i članove, ali nadaj bože da takvo nešto postoji. ali neki ljude sude knjigu samo po njenim koricama.![]()
a eto, imam jednostavno pitanje (ni na prvo mi nisi odgovorila, ali eto) -- zasto bih ja ili bilo koja druga zena (covjek, osoba...), trebala izabrati opciju feminizma pored ostalih inkluzivnih politickih opcija, pravaca, ideologija koje se podudaraju sa nasim politickim i inim stajalistima? sta mi to daje feminizam (osim jezicke osvjestenosti valjda, koja me se niti tice niti uzivam u istoj) a socijal-demokratija mi recimo ne daje?
ok. i?
nema tu šta tebi nudi feminizam. očigledno smatraš da ti ne nudi ništa i to je tvoje stajalište, skontali smo.
- danas
ja se budala ponadala odgovoru, na fakat jednostavna pitanja... sta mi nudi feminizam -- kao osobi, radniku, roditelju, zeni, partneru -- sto ne mogu naci negdje drugo... al' ne lezi vraze...three sisters wrote:
gospoja inžinjer, ja zaista nemam više obraza da vam se obraćam. učili su me da se ne suprotstavljam starijim. a i šta mi knjiški moljci, znamo u usporedbi sa jednim inžinjerom, pa vi ste izmislili svijet za nas. gloria stein?
ok. i?
sad, je li ovo gore zenski diskurs?
helem -- nemojte me vise braniti, ni mene ni moja prava... ako boga znate...
PS gospoja feministkinja -- ime je gloria steinam, a ne stein... ta vi biste makar to trebali znati...
Last edited by danas on 23/02/2007 17:37, edited 1 time in total.
-
three sisters
rekla sam riječ lobi, jer sam znala da češ ju najbolje razumjeti, jer nekorisna djelatnost tebi, inžinjeru, ne ide u glavudanas wrote:napokon si rekla ono sto feminizam danas jeste -- interesni lobi sacice privilegovanih zenica koje dijele iste hobije i zanimanjathree sisters wrote: a o potrebi udruživanja istih ili sličnih, govore vjekovi, lobiji postoje na svakom koraku, i ti si u talu s nekim, a što nećeš žene, nije naš problem
protiv istih nemam nista, svakako da taksiti, ljekari, rudari... pa eto i zene istomisljenice treba i mogu da se udruzuju... ali prestanite onda tvrditi da ste nesto vise i da ste nesto drugo...
mislim da je vrijeme da se povucem sa ove diskusije...
-
three sisters
ne nije ženski diskurs, nego vidim kod tebe primjeri i argumenti ne pale, lažemdanas wrote:ja se budala ponadala odgovoru, na fakat jednostavna pitanja... sta mi nudi feminizam -- kao osobi, radniku, roditelju, zeni, partneru -- sto ne mogu naci negdje drugo... al' ne lezi vraze...three sisters wrote:
gospoja inžinjer, ja zaista nemam više obraza da vam se obraćam. učili su me da se ne suprotstavljam starijim. a i šta mi knjiški moljci, znamo u usporedbi sa jednim inžinjerom, pa vi ste izmislili svijet za nas. gloria stein?
ok. i?
sad, je li ovo gore zenski diskurs?![]()
nemojte me vise braniti, ni mene ni moja prava... ako boga znate...
i ako je argumentovano..kad si ti u pelenama bila..nisi se nakon takve
diskusije mogla više nadati strpljenju i razumijevanju s moje strane
-
three sisters
a sad ti je jezik bitan, kad ti trebaš dokazati svoje, nisko, nisko, i tako se čita, kako sam ja napisala, a ja znam o feminizmu puuuno više od tog imena..danas wrote:ja se budala ponadala odgovoru, na fakat jednostavna pitanja... sta mi nudi feminizam -- kao osobi, radniku, roditelju, zeni, partneru -- sto ne mogu naci negdje drugo... al' ne lezi vraze...three sisters wrote:
ok. i?
sad, je li ovo gore zenski diskurs?ovo -- gospoja i tako to
![]()
helem -- nemojte me vise braniti, ni mene ni moja prava... ako boga znate...
PS gospoja feministkinja -- ime je gloria steinam, a ne stein... ta vi biste makar to trebali znati...
moderator, temu pod ključ, please
- pitt
mogu li ja ....mogu li ja :smajlisadvaprsta
:D:D:D
Pa mislim da tebi kao i svakoj drugoj zeni koja je uspjela u zivotu (onako kako je zeljela i zamislila) feminizam pruza priluku da ucinis nesto za one zene koje nisu imale tu srecu jer zive u drustvima gdje je njihova uloga marginalna spram muskaraca. ne kazem da feminizam treba i smije biti jedini nacin pomoci tim ljudima ali moze biti jedan od pravaca.
Pa mislim da tebi kao i svakoj drugoj zeni koja je uspjela u zivotu (onako kako je zeljela i zamislila) feminizam pruza priluku da ucinis nesto za one zene koje nisu imale tu srecu jer zive u drustvima gdje je njihova uloga marginalna spram muskaraca. ne kazem da feminizam treba i smije biti jedini nacin pomoci tim ljudima ali moze biti jedan od pravaca.
- danas
pa valjda, posto nisam feministkinja meni ne treba tvoje ni strpljenje ni razumijevanje -- treba mi jednostavan odgovor na jednostavna pitanja koja postavljam.three sisters wrote:
ne nije ženski diskurs, nego vidim kod tebe primjeri i argumenti ne pale, lažem
i ako je argumentovano..kad si ti u pelenama bila..nisi se nakon takve
diskusije mogla više nadati strpljenju i razumijevanju s moje strane
a ti -- valjda u maniru zenskog diskursa
PS @pitt:
ako si mislio na mene -- ja mogu pomoci drugima (ne samo zenama, vec svima koji su u situaciji da im pomoc treba) ne kroz 'feminizam' tako sto cu se boriti da me neko naziva 'inzinjerkom' i nalaziti se uvrijedjena jer je oblik 'ona je isla' izlistan na trecem mjestu u udzbeniku gramatike, vec kroz neke sasvim drugacije mehanizme i metode. mnogo prakticnije od ovih gorespomenutih -- koji ni mene ni one kojima 'pomazem' ne limitiraju samo na jedan identitet; identitet 'zene'.
ali sta ja znam, ja sam gospoja inzinjer
- danas
zar ja to uopste sporim?pitt wrote:mislio sam na tebe al kako rekoh to nije i ne smije biti jedini nacin. AL moras priznati da u nekim drustvima....pa cak i ovome nasem cafirskom, ima neravnopravnosti spolova.
i bas zato nemam ni najmanje strpljenja za 'afirmaciju zenskog diskursa' i 'zenske filozofije' (ima li i zenska fizika i matematika, moze li mi neko reci???), dok imamo 101 pravi problem. to sam i napisala u jednom od mojih prvih postova na ovoj temi. insistiranje na nebitnom, na formi... nece nas nikuda odvesti... ni kao ljude ni kao zene...
- pitt
pa nece to se slazem. Al ako je feminizam jedan od pravaca koji se bori za ravnopravnost spolova koju i ja podrzavam, ne vidim nista lose u njemu...sve dok ne ode overboard. A tih pravaca koji zsvuce fino i imaju noble idea ....al u procesu zastrane ili dopuste da ih preuzmu radikalni i extremni elementi....imas na svakom koraku.
- danas
feminizam danas po mom vidjenju uopste nije ekstreman, feminizam je danas gluh i slijep i impotentan... za tudje probleme... i zaokupljen intelektualnim onanisanjem i potenciranjem suplje formalnosti... kao solucijom za realne drustvene i kulturne probleme... ovo govorim iz americkog i donekle evropskog iskustva a za BiH ne znam detaljno pa se necu osvrtati.pitt wrote:pa nece to se slazem. Al ako je feminizam jedan od pravaca koji se bori za ravnopravnost spolova koju i ja podrzavam, ne vidim nista lose u njemu...sve dok ne ode overboard. A tih pravaca koji zsvuce fino i imaju noble idea ....al u procesu zastrane ili dopuste da ih preuzmu radikalni i extremni elementi....imas na svakom koraku.
a da izopacenih ideja imamo svuda, to stoji. ali evo ovdje pricamo o feminizmu...
- pitt
Extreman mislim u smislu da imas nekih koje su tu da lijece svoje frustracije i krive sve svoje nevolje na muski rod. To je bar po meni totalno suprotno od onog sto feminizam treba da zastupa i da se bori za. I ma koliko da feminizam treba zastupati edukaciju zena da budu u stanju da same sebi pomognu, treba imat i na umu i muski rod, i na neki nacin i njih obrazovat u procesu.
- danas
pa sad, svrha feminizma je -- valjda -- da se zena oslobodi podredjenosti muskarcu u svim zivotnim sferema. isti je imao smisla u doba kada zena nije mogla glasati, kada nije mogla raditi, kada nije mogla biti obrazovana u oblasti koju je htjela, kada nije mogla svejdociti na sudu... -- ukratko, kada je u svakom obliku zena bila ovisna o muskarcu i njemu podredjena... danas to vise nije slucaj -- eto, izborile smo se za osnovna prava. stoga smatram da samo politicka opcija sira od feminizma -- opcija koja ne limitira ni zene ni muskarce -- moze dovesti do daljeg poboljsanja i istinske ravnopravnosti...pitt wrote:Extreman mislim u smislu da imas nekih koje su tu da lijece svoje frustracije i krive sve svoje nevolje na muski rod. To je bar po meni totalno suprotno od onog sto feminizam treba da zastupa i da se bori za. I ma koliko da feminizam treba zastupati edukaciju zena da budu u stanju da same sebi pomognu, treba imat i na umu i muski rod, i na neki nacin i njih obrazovat u procesu.
vec sam rekla da smatram da feminizam sada vise odmaze nego pomaze, jer ne shvata neke osnovne stvari -- kao na primjer, da mene kao zenu moze bolje predstavljati bill clinton nego jebena condie rice. zene ce biti jednake i ravnopravne tek kada pocnu tako misliti i tako se ponasati, a od ravnopravosti nece biti nista dok god insistiramo na 'posebnosti'. vec sam ovo rekla, ali valjda se moram ponoviti -- ovakav naopak feminizam me nece uciniti ravnopravnom, haman kao sto mi ni SDS/HDZ/SDA nikada nece donijeti 'ravnopravnost' ni 'demokratiju' onakvu kakva meni treba.
-
FFK as Lucy01
Aman, jeste zadrli
@danas, ja mislim da tebe mozda TS nije dobro razumjela, ili se ti nisi dobro Odrazila
, jer ti nisi apriori protiv pokreta koji se bori za prava zena uopste (zvao se on feminizam ili nesto drugo), nego protiv ovog "ucmalog, isfuranog" feministickog pokreta vecinom na Zapadu, koji se umjesto konkretnih i bitnih stvari u zivotu zena (jednaka plata, porodiljsko odustvo...) bori za neke marginalne stvari (kao pravopis) koje nece nista promijeniti na bolje niti na gore u zivotu zene....
@danas, ja mislim da tebe mozda TS nije dobro razumjela, ili se ti nisi dobro Odrazila
- danas
mislim da sam u svakom postu naglasila -- feminizam ovakav kakav je danas... feminizam u sta se pretvorio... i slicno...Lucy01 wrote:Aman, jeste zadrli![]()
![]()
@danas, ja mislim da tebe mozda TS nije dobro razumjela, ili se ti nisi dobro Odrazila, jer ti nisi apriori protiv pokreta koji se bori za prava zena uopste (zvao se on feminizam ili nesto drugo), nego protiv ovog "ucmalog, isfuranog" feministickog pokreta vecinom na Zapadu, koji se umjesto konkretnih i bitnih stvari u zivotu zena (jednaka plata, porodiljsko odustvo...) bori za neke marginalne stvari (kao pravopis) koje nece nista promijeniti na bolje niti na gore u zivotu zene....
- pitt
Mislim da je tebi krivo sto su te sutnule iz feministickih organizacija pa sad trazis osvetudanas wrote:mislim da sam u svakom postu naglasila -- feminizam ovakav kakav je danas... feminizam u sta se pretvorio... i slicno...Lucy01 wrote:Aman, jeste zadrli![]()
![]()
@danas, ja mislim da tebe mozda TS nije dobro razumjela, ili se ti nisi dobro Odrazila, jer ti nisi apriori protiv pokreta koji se bori za prava zena uopste (zvao se on feminizam ili nesto drugo), nego protiv ovog "ucmalog, isfuranog" feministickog pokreta vecinom na Zapadu, koji se umjesto konkretnih i bitnih stvari u zivotu zena (jednaka plata, porodiljsko odustvo...) bori za neke marginalne stvari (kao pravopis) koje nece nista promijeniti na bolje niti na gore u zivotu zene....
Znaci ti nemas nista protiv feminizma kao pokreta i svrhe ali ti se ne svidja nacin na koji trenutno ta sejtanska organizacija operira?
- danas
de zivota ti idi procitaj od pocetka sta pisem...pitt wrote:Mislim da je tebi krivo sto su te sutnule iz feministickih organizacija pa sad trazis osvetudanas wrote:mislim da sam u svakom postu naglasila -- feminizam ovakav kakav je danas... feminizam u sta se pretvorio... i slicno...Lucy01 wrote:Aman, jeste zadrli![]()
![]()
:D:D
Znaci ti nemas nista protiv feminizma kao pokreta i svrhe ali ti se ne svidja nacin na koji trenutno ta sejtanska organizacija operira?:D
- pitt
jok ba...ona druga....prije nose jobdanas wrote:znamo da ti preferiras gospojcu lewinskypitt wrote:sve po zaslugama:D TI i hilalary nikako
:D:D
![]()
![]()
I ne krivim ga sekunde......svako bi isto postupio da je sa onom vjesticom u braku. Samo covjek ima losh ukus