Ja sam polozio regularno, prije 4 godine. Može se.aleckovic wrote:Zanima me jel iko ikad polozio, a da ne da novce za polaganje ispita ?
Buduci da je nemoguce poloziti dok ne das instruktoru 200,00 KM ?
Polaganje vozačkog u Sarajevu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
feningas
#401 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
- HardCore
#402 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ja sam polozio prije 9 mjeseci po ovom novom zakonu, dao instruktoru 200 KM, al posto sam iz prve prosao, vratio tih 200 KM, sta da ti pricam daljefeningas wrote:Ja sam polozio regularno, prije 4 godine. Može se.aleckovic wrote:Zanima me jel iko ikad polozio, a da ne da novce za polaganje ispita ?
Buduci da je nemoguce poloziti dok ne das instruktoru 200,00 KM ?
- daxon
#403 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Vi možete početi sa časpvima teoretske nastave i sa 14 godina, međutim, to nema smisla, naime, zvaničan upis u autoškolu te polaganju teoretskog djela ispita možete pristupiti tek sa napunjenih 18 godina. Praktična nastava (vožnja) može započeti tek nakon položenih propisa, prema tome, nema potrebe upisivati se u autoškolu prije napunjenih 18 godina. Zašto? Jednostavno zbog toga što je za pripremu teoretskog djela ispita dovoljno 15-ak dana, a prijava za ispit se radi nakon odslušane teoretske nastave (20 časova), časovi se upisuju u knjižicu, a knjižica se može izdati samo kandidatu koji je izvadio ljekarsko i ima punih 18 godina.thekupus wrote:da li se moze poceti sa casovima sa 17 godina i 9 mjeseci, kao sto sam cuo negdje?
Nemoguće, bez potvrde o položenom ispitu iz pružanja prve pomoći nije moguće prijaviti kandidata za polaganje praktičnog djela ispita, tj. gradske vožnje. Naime, uz prijavu koja se popunjava, od dokumentacije ide i kopija ljekarskog uvjerenja, original potvrda o položenim propisima o BS, original potvrda o položenom ispitu pružanja prve pomoći, te potvrda koju izdaje autoškola o završenoj obuci (35 časova praktične nastave - vožnje). Dakle, kandidat može započeti i završiti praktičnu nastavu, međutim, ne može izaći na ispit dok ne položi pružanje prve pomoći.caros wrote:Kod mene na časovima prve pomoći su bila 2 momka koja su već položila obuku, valjda je instruktor riskirao.
Ove gluposti o davanju para i tzv. štelama sam već komentarisao u ranijim postovima, nema potrebe da se ponavljam.
-
caros
#404 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Onda su bacali bombe. 
- thekupus
#405 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
na stranici od MAXline-a stoji:
Uslovi Za Početak Obuke:
- navršenih 17 godina i 9 mjeseci starosti
- ljekarsko uvjerenje
- lična karta
ako pocnem teoretsku obuku i zavrsim je prije 18. rodjendana, onda cim napunim 18 godina mogu poceti sa voznjom.. Kako to onda nema smisla?
Uslovi Za Početak Obuke:
- navršenih 17 godina i 9 mjeseci starosti
- ljekarsko uvjerenje
- lična karta
ako pocnem teoretsku obuku i zavrsim je prije 18. rodjendana, onda cim napunim 18 godina mogu poceti sa voznjom.. Kako to onda nema smisla?
- daxon
#406 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Sa vožnjom možeš početi nakon što položiš teoretski dio, a teoretski dio možeš polagqati tek kada napuniš 18. Na svojoj stranici svako može napisati što želi, kao što i pišu, međutim, stvarnost je malo drugačija. jednostavno, nemaš ništa od toga što ćeš se 3 mjeseca prije napunjenih 18 godina upecati na udicu i obavezati da ćeš polagati kad napuniš 18, uostalom, to si mogao uraditi i sa 16 i opet bi čekao da napuniš 18, dakle, tek sa napunjenih 18 godina možeš polagati teoriju. Ponavljam, za pripremu ispita iz poznavanja pravila i propisa o bezbijednosti saobraćaja nikome nije potrebno 3 mjeseca već maximalno 10 do 15 dana.
- nidokralj
#407 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Imam pitanje pa bilo bi fino kad bi mi neko mogao odgovoriti. Da li je moguce da nekom napisem punomoc i on mi podigne vozacku iz CIPS-a? 
-
zLatk0
#408 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Najlakse da nazoves ih i pitas, jer najbolje ces imati tako info..
Ja sam bio u Art-u, Sead instruktor - prezadovoljan sam kako me naucio, polozio iz prve bez stele i davanja dodatno para..
Ja sam bio u Art-u, Sead instruktor - prezadovoljan sam kako me naucio, polozio iz prve bez stele i davanja dodatno para..
-
selmich
#409 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
E ovako, mene zanima sta komisija trazi da se nabroji kad pita:
sta vozac treba da uradi prije nego sjedne u auto
sta ima ispod haube
i sta treba da se ima u gepeku
ako moze neko da mi fino odg, unaprijed hvala
sta ima ispod haube
-
530i
#410 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ispod haube ima motor, većinom. 
- daxon
#411 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Pa zar te instruktor nije informisao o svemu ovom?selmich wrote:E ovako, mene zanima sta komisija trazi da se nabroji kad pita:
sta ima ispod haube
Otprilike na ovaj način informišem svoje kandidate:
DUŽNOSTI VOZAČA PRIJE POČETKA VOŽNJE
Vozač je prije početka vožnje dužan obaviti vizuelni pregled vozila. Vizuelnim pregledom vozila utvrđujemo da li je sve onako kako smo prethodno ostavili, provjeravamo da li su naduvani pneumatici, utvrđujemo ispravnost svih svjetlosnih sklopova.
Nakon vizuelnog pregleda automobila pristupamo preventivnom pregledu motora.
Taj pregled uključuje provjeru svih ulja i tečnosti, to su uglavnom:
- Motorno ulje (min – max);
- Kočiono ulje (min – max);
- Rashladna tečnost za hlađenje motora (min – max);
- Tečnost za pranje vjetrobranskog stakla.
Uglavnom, ulja i rashladna tečnost su nivelisani od min. do max. Bitno je da nivo ulja ili tečnosti bude unutar referentnih vrijednosti, dok tečnost za pranje vjetrobranskog stakla dosipamo po pražnjenju.
Za vrijeme upravljanja motornim vozilom vozač je u vozilu dužan posjedovati i zakonom propisanu obaveznu opremu. Ta oprema uključuje slijedeće:
- Rezervni točak sa pripadajućim alatom (dizalica, ključ za vijke točka);
- Set rezervnih sijalica;
- Uže ili sajla za vuču;
- Sigurnosni trokut;
- Reflektirajući prsluk;
- Prva momoć;
- Protiv požarni aparat (potreban za vozila koja se koriste u komercijalne svrhe).
Prije startovanja vozila vozač sebi prilagođava sjedište i retrovizore, veže pojas i upozorava ostale saputnike na obavezu vezivanja pojasa, startuje motor, pali elektro potrošače koji su mu potrebni i tada se može uključiti u saobraćaj.
Po završetku vožnje, a prije gašenja motora vozač treba isključiti sve elektro potrošače, zatim ugasiti motor i obezbjediti vozilo tako što će ga ostaviti sa podignutom parkirnom kočnicom i u odgovarajućem stepenu prenosa (prva ili rikverc), tek tada može odvezati pojas i napustiti vozilo.
Također, ispitivač može, u prvom, uvodnom djelu ispita, prije same vožnje postaviti i dodatna pitanja, npr. dok nabrajaš obaveznu opremu, može pitati pitanja poput: Na kojoj udaljenosti od vozila se postavlja sigurnosni trokut? Gdje ćeš postaviti dizalicu ako mjenjaš prednju lijevu gumu? Koje gorivo koristi vozilo kojim upravljaš? Šta uključuje zimsku opremu? itd. itd.
Za vrijeme vožnje, također može postavljati pitanja, kao npr. da mu pokažeš kako se pale duga svjetla ili da išaltaš sve brzine itd.
Ovaj uvodni dio ispita je formalan, ali je i jako važan, jer to je dio ispita gdje ispitivač stiče prvi utisak o kandidatu, a i sam kandidat ako tu nema potrebnu sigurnost i ako nije bio u stanju da savlada takvu banalnost, teško se može kasnije, tokom vožnje, nositi sa pritiskom i nesigurnosti koji su se javili već u tom banalnom i uvodnom djelu ispita. Zato je važno da kandidati taj dio odrade bez zamuckivanja i nesigurnosti, jer u nastavku ispita bit će im lakše, a ostvarit će pozitivnu i ugodnu komunikaciju sa ispitivačem.
- Hemera
#412 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
zLatk0 wrote:Najlakse da nazoves ih i pitas, jer najbolje ces imati tako info..
nijedan instruktor nikoga nije naučio
-
sLLayer
#413 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
ima li jos neki savjeta na sta paziti na polaganju? ne daje mi se 200KM nikako 
-
blue033
#415 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Na pješake.sLLayer wrote:ima li jos neki savjeta na sta paziti na polaganju? ne daje mi se 200KM nikako
Ima ovdje sve:
http://portal.monks.ba/start/LinkClick. ... &tabid=195
-
Mlad i Nevin
#416 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Meni je instruktor na prvom času vožnje rekao, sjedi, ubaci u prvu i lagano puštaj kvačilo....Nije mi ni haubu pokazao a kamoli da mi je rekao u kojim obrtajima treba držati motor i sl...sreća pa sam znao neke stvari od ranije a vremenom se sam naučiš. U autoškoli sam jedino stekao neki osjećaj biti za volanom, ništa više...da ne pominjem stvari koje sam činio za vrijeme obuke a na koje se instruktor oglušavao tipa vožnja u drugoj 50 km/h, držanje kvačila po 3 sata, retardirano šablonsko parkiranje, peglanje brda u prvoj 10 km/h itd itd.
- testovi
#417 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
ja sma imo super instruktora ja kad sjedem u auto nemoguce je da ne vezem pojas ili da kad je potrebno ne upalim zmigavac ulazak u najblizu traku pa onda prestrojavanje pustanje pjesaka na oznacenim mjestima gledanje u retrovizore itd to mi je prenjio u navikuMlad i Nevin wrote:Meni je instruktor na prvom času vožnje rekao, sjedi, ubaci u prvu i lagano puštaj kvačilo....Nije mi ni haubu pokazao a kamoli da mi je rekao u kojim obrtajima treba držati motor i sl...sreća pa sam znao neke stvari od ranije a vremenom se sam naučiš. U autoškoli sam jedino stekao neki osjećaj biti za volanom, ništa više...da ne pominjem stvari koje sam činio za vrijeme obuke a na koje se instruktor oglušavao tipa vožnja u drugoj 50 km/h, držanje kvačila po 3 sata, retardirano šablonsko parkiranje, peglanje brda u prvoj 10 km/h itd itd.
a isto mi je sve objasnio ispod haube sta je sta cak mi je prico i o vrstama motora benzinskim i dizel motorima
1.1 1.2 1.4 .1.6 itd princip rada potrosnja itd
i onda sam mu i ja reko instruktore u toku obuke ovo sve zelim d i stalno napominjete da ne zaboravim i on je to ispostovo
sve na sto imate pravo trazite od instruktora jer to ste platili
ja sam svoju obuko snimo kamerom a kad se kamera pomjerila nije mu bilo mrsko da jednom rukom pridrzava kameru na tabli
- nidokralj
#418 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ja sam polozio su Selectoru ovih dana kod instruktora Mustafe i Muamera.Polozio sve iz prve, bez ikakve stele,intervenisanja, sve izaslo tacno 1100KM.Sve sto se moglo oko auta naucit ljudi su me naucili, prosli rute bezbroj puta, vozali se svukuda...Ako si iole normalan nema sanse da padnes koliko ljudi dobro objasne.Jos su moja dva havera prije mene kod njega polagali i isto tako sve polozili.Ja osjecam obavezan da ih svima toplo preporucim...
telefon: 061 135 133
- Lucazode
#419 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Zna li iko kakvi su ono kuponi (od 100 KM) što Max Line tuši preko Heting upravitelja? Ostvari li se popust u visini kupona ili je to opet navlakuša za mase?
- testovi
#420 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
ne znam za to preko heting nisam cuoLucazode wrote:Zna li iko kakvi su ono kuponi (od 100 KM) što Max Line tuši preko Heting upravitelja? Ostvari li se popust u visini kupona ili je to opet navlakuša za mase?
ali kad se prijavis u maxline daju ti kupone ti kupon poklonis nekom svom drugaru koji hoce da polaze taj tvoj drug dobija 50km popust a ti dobijes 50km na ruke jer si doveo novog kandidata
isto tako ako tebi neko sad pokloni kupon taj neko ce dobit od njih 50km popust a ti 50km u parama
ako npr dovedes 10 kandidata mozes zaradit 500km
- S4mpion
#421 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Polaganje je 50% znanje 50% sreca,jer uvijek postoji neki krkan iz komisije koji ce te oboriti samo zato sto zeli pare,ili je kivan na tvog instruktora.Uvijek ti moze reci da kasno palis zmigavce,ili da nisi propustio pjesaka.Mom jaranu je nakon odlicno odvezene voznje tip iz komisije rekao:"Odlicno vozis,sve je bilo dobro,ali te ne mogu pustiti,trebas jos malo rascistiti u glavi."nidokralj wrote:Ja sam polozio su Selectoru ovih dana kod instruktora Mustafe i Muamera.Polozio sve iz prve, bez ikakve stele,intervenisanja, sve izaslo tacno 1100KM.Sve sto se moglo oko auta naucit ljudi su me naucili, prosli rute bezbroj puta, vozali se svukuda...Ako si iole normalan nema sanse da padnes koliko ljudi dobro objasne.Jos su moja dva havera prije mene kod njega polagali i isto tako sve polozili.Ja osjecam obavezan da ih svima toplo preporucim...![]()
![]()
- nidokralj
#422 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
jes brate i to sto kazes, zavisi kakav se potrefi.Ali znas kako kazu: Hrabre sreca prati... 
- S4mpion
#423 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
hahanidokralj wrote:jes brate i to sto kazes, zavisi kakav se potrefi.Ali znas kako kazu: Hrabre sreca prati...
-
delirium.sa
#424 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Instruktor tog momka je to treao da raščisti, u krajnjem slučaju da se žali.S4mpion wrote:Polaganje je 50% znanje 50% sreca,jer uvijek postoji neki krkan iz komisije koji ce te oboriti samo zato sto zeli pare,ili je kivan na tvog instruktora.Uvijek ti moze reci da kasno palis zmigavce,ili da nisi propustio pjesaka.Mom jaranu je nakon odlicno odvezene voznje tip iz komisije rekao:"Odlicno vozis,sve je bilo dobro,ali te ne mogu pustiti,trebas jos malo rascistiti u glavi."nidokralj wrote:Ja sam polozio su Selectoru ovih dana kod instruktora Mustafe i Muamera.Polozio sve iz prve, bez ikakve stele,intervenisanja, sve izaslo tacno 1100KM.Sve sto se moglo oko auta naucit ljudi su me naucili, prosli rute bezbroj puta, vozali se svukuda...Ako si iole normalan nema sanse da padnes koliko ljudi dobro objasne.Jos su moja dva havera prije mene kod njega polagali i isto tako sve polozili.Ja osjecam obavezan da ih svima toplo preporucim...![]()
![]()
-drugim rijecima "daj pare ako zelis da polozis".
To su uradili mom drugu, žalio se i položio.
- S4mpion
#425 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ne mora znaciti,sve zavisi kakvog ispitivaca si dobio,ako ti pozadi sjedi neka civija koja te ne registruje ni 1%,mozes se ti zaliti kome hoces.delirium.sa wrote:Instruktor tog momka je to treao da raščisti, u krajnjem slučaju da se žali.S4mpion wrote:Polaganje je 50% znanje 50% sreca,jer uvijek postoji neki krkan iz komisije koji ce te oboriti samo zato sto zeli pare,ili je kivan na tvog instruktora.Uvijek ti moze reci da kasno palis zmigavce,ili da nisi propustio pjesaka.Mom jaranu je nakon odlicno odvezene voznje tip iz komisije rekao:"Odlicno vozis,sve je bilo dobro,ali te ne mogu pustiti,trebas jos malo rascistiti u glavi."nidokralj wrote:Ja sam polozio su Selectoru ovih dana kod instruktora Mustafe i Muamera.Polozio sve iz prve, bez ikakve stele,intervenisanja, sve izaslo tacno 1100KM.Sve sto se moglo oko auta naucit ljudi su me naucili, prosli rute bezbroj puta, vozali se svukuda...Ako si iole normalan nema sanse da padnes koliko ljudi dobro objasne.Jos su moja dva havera prije mene kod njega polagali i isto tako sve polozili.Ja osjecam obavezan da ih svima toplo preporucim...![]()
![]()
-drugim rijecima "daj pare ako zelis da polozis".
To su uradili mom drugu, žalio se i položio.