Po meni je ispalo tako da 80 posto sarajevskih je htjelo i odredilo se da pravi veliku Srbiju a ako ćemo o mojim mudžahedinima
Fenomen ?
Ovdje nije bila prica o tome sta je neka vecina htjela. Prica je da li je vecina unaprijed znala i ucestvovala.burek202 wrote:Kako je po tebi sve ispalo
![]()
ovo sam ja .....većinom manijak 1
pripremam se da sutra ......udaram po tepsijama
.
Po meni je ispalo tako da 80 posto sarajevskih je htjelo i odredilo se da pravi veliku Srbiju a ako ćemo o mojim mudžahedinima80 posto nije htjelo i odredilo se da pravi Džamahiriju.
Fenomen ?![]()
Može biti
Ja vjerujem u to kako su se individualci mogli osjecati. Istovremeno, nemam niti sam imao nikakvih simpatija za bilo koga ko je nesto znao ili imao direktivu i "hrabrosti" da ode na brda i sjedeci uz rakiju puca na bivse komsije. Jebo bi mu licno mater kada bih ga znao.Šandor wrote:Diggeru, bio sam mali dječak pred početak rata. U vrijeme barikada napunio sam 10 godina...
Ako nema niko, zamolicu je da nam posalje emailom.danas wrote:ima li iko clanak senke kurtovic iz oslobodjenja, iz '92-e... kao pismo, koje je napisala svom draganu... koji 'ode' na pale a ni zdravo da kaze?
ako ko ima da okaci.... zahvalna...
nemam... citala sam davno... mozda imam u nekoj knjizi -- nadala sam se da neko ima original... zamoli...digger wrote:Ako nema niko, zamolicu je da nam posalje emailom.danas wrote:ima li iko clanak senke kurtovic iz oslobodjenja, iz '92-e... kao pismo, koje je napisala svom draganu... koji 'ode' na pale a ni zdravo da kaze?
ako ko ima da okaci.... zahvalna...
Jarane a sta cemo sa Saraj'lijama iz Novog Pazara i Sjenicesarajlija06 wrote:Postoji bezbroj načina da se prepozna nešto što je naše - ali jedan od najsigurnijih načina je rodni list /osobna iskaznica ili putovnica. Ko nije rođen u općini Centar i proživio manje više svo vrijeme od rođenja ovdje uključujući i roditelje koji takođe moraju biti odavde od rođenja - jednostavno nije iz Sarajeva.
Nije ništa zlo biti i porijeklom izvan Sarajeva (iako takvi misle da je biti iz Sarajeva zlo), i stvarno nije fer da se ljudi koji su došli od 92-ge naovamo zovu Sarajlijama. 80 % današnjih, a ja ih vidim kao privremene stanovnike, su rođeni i odrasli drugdje i mentalitetom i senzibilitetom imaju malo ili ustvari baš ništa sa onim što je duša Sarajeva.
Za njih je naš fazon i način života nešto strano i nešto čemu ne pripadaju i to mrze bojim se možda kao i bradonje sa brda koji su nas gađali 92-96. Meni je stvarno žao što je tako - i volio bih da nije - ali jeste.
Stoga pozdrav našoj finoj raji rođenoj u staroj i novoj bolnici na Koševu - a ostalim želim da se ispuni aneks 7 dejtonskog sporazuma i da se vrate u svoje domove, kao i strancima iz južne Srbije, CG i Kosova takođe (to im je smrtna kletva).
Sretan vam put i dabogda ostali tamo odakle ste.
P.S. Kod mene kada je dernek za više ljudi - ako novi dolaze - odmah na vratima se gledaju dokumenti - pa ako u odjeljku mjesto rođenja ne piše općina Centar Sarajevo, odmah se sa vrata ljubazno vraća vani. Bilo je ljutnje na početku - a sada sami znaju da ne dolaze. Pozivam sve Sarajlije i Sarajke da provedu istu kontrolu na svakom mjestu koje mogu i svima će nam biti bolje.
.. jaraneLongplay wrote:Bez zeze, jarane otidji u posjetu sandzackoj ambasadi (poznata i kao cafe fashion) na marin dvoru i porazgovaraj malo sa osobljem (koji su by the way izbjeglice iz Foce). Oni ce sigurno imati razumijevanja za tebe. Ako nista mozda pokupis konobaricu jarane. A kafa je besplatna ako znas neku sandzacku sevdalinku;-) hehe... ma biser si ti meni pravi.
digger wrote:Izmisljas gluposti.Reina wrote:...pobjegli preko noci jer su znali sta ce se desiti i kontali se vratiti za sedmicu dana.... eto kako taj fenomen objasniti.... i sad takvi dusebriznici palamude o onom ili ovom "sarajevskom duhu"...
Znam da niko od moje familije nije znao. Ni moji—mijesani—najblizi prijatelji.
Ko je imao strah od moguceg rata uz mogucnost i sredstva da napusti Sarajevo, taj je pobjegao bez obzira koje je vjere bio. Vecina nije vjerovala. Mnogi nisu mogli ili htjeli da napuste stanove ili kuce. Neki su se zatekli van Sarajeva kada je zadnji avcion poletio... itd. itd.
Ispade da je to bila zavjera vecine (da ne kazem svih) sarajevskih Srba.![]()
Fenomen?I? My ass.
dijelim tvoje misljenje!idic wrote:Sarajlije su vrsta u izumiranju, skoro kao čovječija ribica.Posebno kritično je u starosnoj kategoriji od 20 - 40 godina, njih većina je sada rasuta po svim kontinentima i tuguju za Sarajevom ( prijeratnim ) kao i mi ovdje.
Sarajlije karakteriše lakoća u komunikaciji, specifičan humor ( šire popularizovan kroz TLN u bivšoj YU ) neki lakonski odnos prema životu i problemima i sklonost lagodnom životu, meraku i uživanju.
Sadašnji tempo života je minimizirao većinu ovih karakteristika, a u zadnje vrijeme i nije nešto popularno reći da si Sarajlija jer se automatski izlažeš kritici. Posebno me boli odnos nekih drugih gradova u BiH prema ratnom stradanju Sarajeva.![]()
Oduvijek su veliki gradovi privlačili ljude iz manjih sredina i toga je uvijek bilo i bit će. U toku drugog svjetskog rata je došao veliki broj muhadžera ( izbjeglica ) iz istočne Bosne. Svaka kuća u Sarajevu je primila bar jednu porodicu i dijelila sa njima i zadnju koricu hljeba. Većina njih je ostalo u Sarajevu i asimiliralo na odgovarajući način. Nakon toga od 45 godine dolaze partizani i njihove porodice koji naseljavaju stanove i kuće protjeranih i pobijenih Jevreja i drugih, a bogami i nacionalizovanu imovinu. Pričali su mi o oficirušama koje su na vojničke čizme ili opanke oblačile bunde i gardarobu zatečenu u stanovima i kućama koje su zaposjeli. Njihova asimilacija je trajala mnogo duže, a neki se nažalost nikada nisu prilagodili.
Treći val je poslije ovog rata i tada je grad pretrpio najveće promjene, nivo primitivizma i negrađanskog ponašanja je vrlo zabrinjavajući, porast kriminala i nasilja i jedan visok nivo opšte nekulture i netolerancije. Apsolutno mi niko ne smeta ko se iole civilizovano ponaša, ali neke stvari mi užasno smetaju, konkretno : - na zelenoj površini iznesu se dekice i kafa i fino žene sjede usred parka i piju kafu na travi![]()
- klupe i klackalice, tobogani, ljuljačke ne mogu preživjeti više od dvadeset dana u ispravnom stanju.
- ljudi se parkiraju pod prozor ili još bolje u haustor.
- Komšija mi u 1 sat poslije pola noći bušilicom buši nešto u stanu.
- bacanje kesa smeća kroz prozore ili povraćanje kroz prozor ( desilo se prošle godine ).
Ja razumijem da svako nosi obilježja svoje sredine i kućnog odgoja, al zar je tako teško prihvatiti drugo ako je bolje i civilizovanije, izgleda da jeste jako teško. Onda je najlakše popljuvati Sarajlije da su uskogrudi, prepotentni i ufurani, nego priznati propuste u ličnom odgoju i ponašanju.
Normala da su bili glavnina, ja drugacije ne znam objasniti volsebno nestajanje mojih "drugova" iz skolskih klupa pred sami pocetak rataratata....digger wrote:Nisam niti to kazem. S druge strane DDavudesovo je ispalo kao da su sarajevski Srbi bili mal te ne glavnina.Jimmy_The_Saint wrote:"Od Ilidže pa do Marindvora,
Što je Srba, u četnike mora!"
Jel' drug kopač misliš da je ovu poskočicu izmislio moj "bolesni um"?
Duše da ne griješim, lično znam velik broj Srba Sarajlija, odličnih likova, kako ovdje i u A BiH, tako i u "časnom izbjeglištvu" u koje su o'šli glavi selameta tražiti a ne gađati komšije s brda.
Al' ako misliš da su po tebi rokale isključivo face iz Valjeva, Kraljeva, Trebinja i ostalog Srbinja, zajeb'o si se...
Sad but true.
Sranja je bilo na sve strane. Ne treba sada ocekivati od manjinskih situacija da postanu neciji generalni zakljucci. Inace cemo nastaviti endless loop mrznji, optuzbi, i ostalih sranja.
A kada smo kod pjesmica: "I mi konja za trku imamo ..." A mozda to i nije pjesma?!? Jebiga Jimmy...
ovaj post ce uci u legenduJimmy_The_Saint wrote:Mora da se radilo o obračunu ljaksafona iz Foče i Sandžaklija, sa bagrom iz Srbije i Srbinja, koji su čisto zbog olimpijskog duha odabrali planine oko Sarajeva, i pobili se oko toga ko će šljegnut' dole.
Budi ljubazan pa reci odakle vode porjeklo tvoji roditelji ( skoro pa 90% sam sigurna u odgovor) pitam iz čiste radoznalosti.Jimmy_The_Saint wrote:Mora da se radilo o obračunu ljaksafona iz Foče i Sandžaklija, sa bagrom iz Srbije i Srbinja, koji su čisto zbog olimpijskog duha odabrali planine oko Sarajeva, i pobili se oko toga ko će šljegnut' dole.
Taj bi point trebao dokazati sta?idic wrote:Budi ljubazan pa reci odakle vode porjeklo tvoji roditelji ( skoro pa 90% sam sigurna u odgovor) pitam iz čiste radoznalosti.Jimmy_The_Saint wrote:Mora da se radilo o obračunu ljaksafona iz Foče i Sandžaklija, sa bagrom iz Srbije i Srbinja, koji su čisto zbog olimpijskog duha odabrali planine oko Sarajeva, i pobili se oko toga ko će šljegnut' dole.
Zatim mi objasni činjenicu da se u nekim dijelovima BiH u zadnjih 100 godina tri ili četri puta dešavao identičan pokolj i genocid, a u nekim se nije desio nikada. Takođe činjenicu da se u posljednja dva rata dio Bošnjaka Muslimana tradicionalno priključuje na srpsku ili hrvatsku stranu, a protiv svog naroda. Zašto