Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
burek202

Post by burek202 »

:oops: Kako je po tebi sve ispalo :? :D ovo sam ja .....većinom manijak 1 :D pripremam se da sutra ......udaram po tepsijama :D .
Po meni je ispalo tako da 80 posto sarajevskih je htjelo i odredilo se da pravi veliku Srbiju a ako ćemo o mojim mudžahedinima :D 80 posto nije htjelo i odredilo se da pravi Džamahiriju.
Fenomen ? :D :D Može biti :oops:
digger

Post by digger »

burek202 wrote::oops: Kako je po tebi sve ispalo :? :D ovo sam ja .....većinom manijak 1 :D pripremam se da sutra ......udaram po tepsijama :D .
Po meni je ispalo tako da 80 posto sarajevskih je htjelo i odredilo se da pravi veliku Srbiju a ako ćemo o mojim mudžahedinima :D 80 posto nije htjelo i odredilo se da pravi Džamahiriju.
Fenomen ? :D :D Može biti :oops:
Ovdje nije bila prica o tome sta je neka vecina htjela. Prica je da li je vecina unaprijed znala i ucestvovala. :roll:
Šandor

Post by Šandor »

Diggeru, bio sam mali dječak pred početak rata. U vrijeme barikada napunio sam 10 godina. Bio sam suviše mlad da bih razumio zašto se stvari dešavaju (kući sa mnom o tome uopšte nisu razgovarali, jebo lud zbunjenog). Ali imao sam dovoljno godina da upamtim šta se dešavalo. U mom okruženju u Sarajevu Srbi su činili većinu. Sa sigurnošću tvrdim da su Srbi koji su se družili sa mnom i sa mojim burazom u velikom broju prekinuli svaki kontakt s nama još tokom jeseni 1991. godine. To je nešto što ne mogu zaboraviti bez obzira što sam bio mali jer u to vrijeme sam se uglavnom družio sa Srbima. U jednom trenutku postalo je toliko zategnuto da su nam komšije otvoreno govorili da ćemo platit glavom. Prijetili su da će nas zaklati. Ali tad je već bio mart 1992. godine.

Odjednom su pobjegli (polovinom aprila) i 99% onih koji su pobjegli stigli su odnijet i stvari. Rijetki su napravili kobnu grešku....ostavili stvari i babu da pričuva stan kontajući da će se vratiti.

Na osnovu onoga što sam vidio svojim očima i čuo svojim ušima mogu samo potvrditi da su znali šta se sprema. Ne samo da su znali nego su jedva čekali kad će početi.

U Sarajevu su ostali pretežno oni koji nisu znali šta će se desiti i oni koji su bili za Bosnu. A takvih je malo. Veliki broj Srba napustilo je Sarajevo tokom i neposredno nakon rata.

Kad vratim film i montažiram sjećanje sa razumijvanjem uvjeren sam da bi mnoge moje komšije učinile ono što je učinjeno u Prijedoru, Doboju, Rogatici, Bileći, Bosanskom Novom, Bratuncu....samo da im se ukazala prilika. Čak su neki susjedi :oops: otvoreno navijali i za ono što se dešavalo u Prozoru, Stocu, Žepču. :oops: :D

Sad je naravno drugo vrijeme i druga priča. Sad nam treba jedan predsjednik...šta je bilo bilo je....život ide dalje.....folovi-golovi.... :wink:
burek202

Post by burek202 »

Ovdje nije bila prica o tome sta je neka vecina htjela. Prica je da li je vecina unaprijed znala i ucestvovala
Ma možemo se igrat zamjena teza do razbijanja Engleza :oops: :D evo i profesora :D šandora . :D .
Golovi ..... :D biće nič :2 :oops: :D nisu folovi :oops: :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Harrys wrote:Nacionalisti troglave azdahe nemaju veze sa "Sarajevskim duhom"

A šta je to "sarajevski duh"? :-)
burek202

Post by burek202 »

folovi golovi :D :D
digger

Post by digger »

Šandor wrote:Diggeru, bio sam mali dječak pred početak rata. U vrijeme barikada napunio sam 10 godina...
Ja vjerujem u to kako su se individualci mogli osjecati. Istovremeno, nemam niti sam imao nikakvih simpatija za bilo koga ko je nesto znao ili imao direktivu i "hrabrosti" da ode na brda i sjedeci uz rakiju puca na bivse komsije. Jebo bi mu licno mater kada bih ga znao.

Nikada nisam mislio da cu ovo staviti na forum, ali izgleda da trebam da bi se neke stvari mozda bolje shvatile. Radi se o jednoj mojoj davnoj poznanici koja je prije rata imala negdje oko 40 godina. U jedno vrijeme pocela da se zabavlja sa nesto starijim covjekom koji je bio vrlo aktivan u SDS cak i poslije rata u RS. On je cesto bio na Palama ili Jahorini prije blokade Sarajeva—inace zivio u Beogradu—i ona ga je posjecivala svakih 2-3 nedjelje. Kada je sranje pocelo, dan ranije se nasla sa njim na Jahorini i nije vise mogla da se vrati kuci u Sarajevu. Sto joj je bilo najgore, njena majka i sin od oko desetak godina, su ostali blokirani u Sarajevu! Kako se to moglo dogoditi ako je znala? To meni ukazuje da on cak sa direktnim vezama nije mogao da joj kaze—ili nije htio—kada ce se blokada dogoditi. Ne ulazim da li je znao ili ne. Trebalo je da prodje nekih 2 - 2.5 godine za ovo dvoje pa da izadju konvojem iz Sarajeva gdje su se u medjuvremenu "proveli" kao i ostali.

To je jos jedan razlog da ja ne vidim da je vecina Srba nesto vise znala. Cak ni manjina. Bar petnaestak mojih prijatelja Srba sa kojima sam kasnije diskutovao reklli su mi da nista nisu znali ali su znali da se nesto "sprema." Kada i od koga, to im nije bilo jasno. I SVI su oni ostali u Sarajevu. OK, mozda sto su starija generacija, mnogi zbog djece, i slicno.

Isto tako smatram nemogucim da veliki broj ljudi nesto zna a da se nece naci neki koji ce to prenijeti dobrom komsiji Hrvatu ili muslimanu. Ne zaboravimo da smo imali nekih 30% mijesanih brakova.
danas

Post by danas »

ima li iko clanak senke kurtovic iz oslobodjenja, iz '92-e... kao pismo, koje je napisala svom draganu... koji 'ode' na pale a ni zdravo da kaze?

ako ko ima da okaci.... zahvalna...
digger

Post by digger »

danas wrote:ima li iko clanak senke kurtovic iz oslobodjenja, iz '92-e... kao pismo, koje je napisala svom draganu... koji 'ode' na pale a ni zdravo da kaze?

Ako nema niko, zamolicu je da nam posalje emailom.
danas

Post by danas »

digger wrote:
danas wrote:ima li iko clanak senke kurtovic iz oslobodjenja, iz '92-e... kao pismo, koje je napisala svom draganu... koji 'ode' na pale a ni zdravo da kaze?

Ako nema niko, zamolicu je da nam posalje emailom.
nemam... citala sam davno... mozda imam u nekoj knjizi -- nadala sam se da neko ima original... zamoli...
Longplay

#411 Re: Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Post by Longplay »

sarajlija06 wrote:Postoji bezbroj načina da se prepozna nešto što je naše - ali jedan od najsigurnijih načina je rodni list /osobna iskaznica ili putovnica. Ko nije rođen u općini Centar i proživio manje više svo vrijeme od rođenja ovdje uključujući i roditelje koji takođe moraju biti odavde od rođenja - jednostavno nije iz Sarajeva.

Nije ništa zlo biti i porijeklom izvan Sarajeva (iako takvi misle da je biti iz Sarajeva zlo), i stvarno nije fer da se ljudi koji su došli od 92-ge naovamo zovu Sarajlijama. 80 % današnjih, a ja ih vidim kao privremene stanovnike, su rođeni i odrasli drugdje i mentalitetom i senzibilitetom imaju malo ili ustvari baš ništa sa onim što je duša Sarajeva.

Za njih je naš fazon i način života nešto strano i nešto čemu ne pripadaju i to mrze bojim se možda kao i bradonje sa brda koji su nas gađali 92-96. Meni je stvarno žao što je tako - i volio bih da nije - ali jeste.

Stoga pozdrav našoj finoj raji rođenoj u staroj i novoj bolnici na Koševu - a ostalim želim da se ispuni aneks 7 dejtonskog sporazuma i da se vrate u svoje domove, kao i strancima iz južne Srbije, CG i Kosova takođe (to im je smrtna kletva).

Sretan vam put i dabogda ostali tamo odakle ste.

P.S. Kod mene kada je dernek za više ljudi - ako novi dolaze - odmah na vratima se gledaju dokumenti - pa ako u odjeljku mjesto rođenja ne piše općina Centar Sarajevo, odmah se sa vrata ljubazno vraća vani. Bilo je ljutnje na početku - a sada sami znaju da ne dolaze. Pozivam sve Sarajlije i Sarajke da provedu istu kontrolu na svakom mjestu koje mogu i svima će nam biti bolje.
Jarane a sta cemo sa Saraj'lijama iz Novog Pazara i Sjenice :D

Bez zeze, jarane otidji u posjetu sandzackoj ambasadi (poznata i kao cafe fashion) na marin dvoru i porazgovaraj malo sa osobljem (koji su by the way izbjeglice iz Foce). Oni ce sigurno imati razumijevanja za tebe. Ako nista mozda pokupis konobaricu jarane. A kafa je besplatna ako znas neku sandzacku sevdalinku;-) hehe... ma biser si ti meni pravi.
leech

#412 Re: Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Post by leech »

Longplay wrote:Bez zeze, jarane otidji u posjetu sandzackoj ambasadi (poznata i kao cafe fashion) na marin dvoru i porazgovaraj malo sa osobljem (koji su by the way izbjeglice iz Foce). Oni ce sigurno imati razumijevanja za tebe. Ako nista mozda pokupis konobaricu jarane. A kafa je besplatna ako znas neku sandzacku sevdalinku;-) hehe... ma biser si ti meni pravi.
.. jarane :D
Šandor

Post by Šandor »

Diggeru, svako ima svoj dojam i sjećanje. Vidiš, sad sam se sjetio da su par dana prije nego što su otišli napravili veliki dernek bukvalno ispred moje zgrade. Na mjestu na kojem inače komšije Romi prave svadbu zbog koje niko ne može spavat (razviju veliki šator i orgijaju nekoliko dana :cry: :D ). Bilo ih je iz jedno 10-tak zgrada na tom derneku. Par dana poslije toga su otišli. Bilo je tu svega. Pretežno oficiri i milicajci....ali bilo je i civila.

Ako se dobro sjećam 17. aprila naselje je bilo poluprazno. Nigdje nikoga (dan ranije su otišli :-) :D ).
Reina

Post by Reina »

digger wrote:
Reina wrote:...pobjegli preko noci jer su znali sta ce se desiti i kontali se vratiti za sedmicu dana.... eto kako taj fenomen objasniti.... i sad takvi dusebriznici palamude o onom ili ovom "sarajevskom duhu"... :-)
Izmisljas gluposti.

Znam da niko od moje familije nije znao. Ni moji—mijesani—najblizi prijatelji.

Ko je imao strah od moguceg rata uz mogucnost i sredstva da napusti Sarajevo, taj je pobjegao bez obzira koje je vjere bio. Vecina nije vjerovala. Mnogi nisu mogli ili htjeli da napuste stanove ili kuce. Neki su se zatekli van Sarajeva kada je zadnji avcion poletio... itd. itd.

Ispade da je to bila zavjera vecine (da ne kazem svih) sarajevskih Srba. :-)

Fenomen?I? My ass. :-)

ma muka mi kad se na to podsjecam a kamoli da jos izmisljam, jer mislis da izmislja i ovo sto @Sandor pise, ne kazem da su SVI, nisu svi, ali vecina jeste znala --- jedan broj takvih se preko noci ispalila, ostavljali su sve stvari jer su mislili da ce se ubrzo vratiti, cak je planirano i slavlje…...pitaj Tuzlake pa ces cuti sta i oni kazu o tome…. A to sto ti pises odlazili su svih vjera, to si u pravu, ali to je poslije bilo kad je vec zapucalo, prije nije ni moglo biti , pa opce poznato je da smo bili naivni, tek kad je zapucalo onda smo i povjerovali da nas "nasa" JNA napada.
Rania

Post by Rania »

idic wrote:Sarajlije su vrsta u izumiranju, skoro kao čovječija ribica. :D Posebno kritično je u starosnoj kategoriji od 20 - 40 godina, njih većina je sada rasuta po svim kontinentima i tuguju za Sarajevom ( prijeratnim ) kao i mi ovdje.
Sarajlije karakteriše lakoća u komunikaciji, specifičan humor ( šire popularizovan kroz TLN u bivšoj YU ) neki lakonski odnos prema životu i problemima i sklonost lagodnom životu, meraku i uživanju.
Sadašnji tempo života je minimizirao većinu ovih karakteristika, a u zadnje vrijeme i nije nešto popularno reći da si Sarajlija jer se automatski izlažeš kritici. Posebno me boli odnos nekih drugih gradova u BiH prema ratnom stradanju Sarajeva. :(

Oduvijek su veliki gradovi privlačili ljude iz manjih sredina i toga je uvijek bilo i bit će. U toku drugog svjetskog rata je došao veliki broj muhadžera ( izbjeglica ) iz istočne Bosne. Svaka kuća u Sarajevu je primila bar jednu porodicu i dijelila sa njima i zadnju koricu hljeba. Većina njih je ostalo u Sarajevu i asimiliralo na odgovarajući način. Nakon toga od 45 godine dolaze partizani i njihove porodice koji naseljavaju stanove i kuće protjeranih i pobijenih Jevreja i drugih, a bogami i nacionalizovanu imovinu. Pričali su mi o oficirušama koje su na vojničke čizme ili opanke oblačile bunde i gardarobu zatečenu u stanovima i kućama koje su zaposjeli. Njihova asimilacija je trajala mnogo duže, a neki se nažalost nikada nisu prilagodili.
Treći val je poslije ovog rata i tada je grad pretrpio najveće promjene, nivo primitivizma i negrađanskog ponašanja je vrlo zabrinjavajući, porast kriminala i nasilja i jedan visok nivo opšte nekulture i netolerancije. Apsolutno mi niko ne smeta ko se iole civilizovano ponaša, ali neke stvari mi užasno smetaju, konkretno : - na zelenoj površini iznesu se dekice i kafa i fino žene sjede usred parka i piju kafu na travi :?
- klupe i klackalice, tobogani, ljuljačke ne mogu preživjeti više od dvadeset dana u ispravnom stanju.
- ljudi se parkiraju pod prozor ili još bolje u haustor.
- Komšija mi u 1 sat poslije pola noći bušilicom buši nešto u stanu.
- bacanje kesa smeća kroz prozore ili povraćanje kroz prozor ( desilo se prošle godine ).

Ja razumijem da svako nosi obilježja svoje sredine i kućnog odgoja, al zar je tako teško prihvatiti drugo ako je bolje i civilizovanije, izgleda da jeste jako teško. Onda je najlakše popljuvati Sarajlije da su uskogrudi, prepotentni i ufurani, nego priznati propuste u ličnom odgoju i ponašanju. :?
dijelim tvoje misljenje!
idic

Post by idic »

Što se tiče Sarajlija pravoslavne vjeroispovjesti one koje sam ja poznavala ili su ostali u Sarajevu tokom cijelog rata i dan danas žive ovdje ili su otišli u inostranstvo. Ja iskreno nisam čula da je iko od njih pucao sa brda.
Većina onih koji su bili u obruču oko Sarajeva od 92 - 95 su oni koji se na Sarajevo nikad nisu privikli ili su svoju mržnju i jad zbog ne prihvaćanja i nemogućnosti asimilaciji izrazili na taj najgnusniji način.
Moj krug prijatelja i poznanika obuhvata ljude svih vjeroispovijesti i nacionalnosti i nikada nisam osjetila ni najmanju trunčicu mržnje ni netrpeljivosti od tih ljudi. Mnogi od njih su veći patrioti i domoljubi od nekih Bošnjaka koji se slijepo zaklinju u BiH.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ko li nas je to gadjao sa brda :? :D :-) :roll: :?
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Mora da se radilo o obračunu ljaksafona iz Foče i Sandžaklija, sa bagrom iz Srbije i Srbinja, koji su čisto zbog olimpijskog duha odabrali planine oko Sarajeva, i pobili se oko toga ko će šljegnut' dole.

:D
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

digger wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:"Od Ilidže pa do Marindvora,
Što je Srba, u četnike mora!"

Jel' drug kopač misliš da je ovu poskočicu izmislio moj "bolesni um"? :lol:

Duše da ne griješim, lično znam velik broj Srba Sarajlija, odličnih likova, kako ovdje i u A BiH, tako i u "časnom izbjeglištvu" u koje su o'šli glavi selameta tražiti a ne gađati komšije s brda.

Al' ako misliš da su po tebi rokale isključivo face iz Valjeva, Kraljeva, Trebinja i ostalog Srbinja, zajeb'o si se...

Sad but true.
Nisam niti to kazem. S druge strane DDavudesovo je ispalo kao da su sarajevski Srbi bili mal te ne glavnina.

Sranja je bilo na sve strane. Ne treba sada ocekivati od manjinskih situacija da postanu neciji generalni zakljucci. Inace cemo nastaviti endless loop mrznji, optuzbi, i ostalih sranja.

A kada smo kod pjesmica: "I mi konja za trku imamo ..." A mozda to i nije pjesma?!? Jebiga Jimmy... :D
Normala da su bili glavnina, ja drugacije ne znam objasniti volsebno nestajanje mojih "drugova" iz skolskih klupa pred sami pocetak rataratata....
Saraswati

Post by Saraswati »

Jimmy_The_Saint wrote:Mora da se radilo o obračunu ljaksafona iz Foče i Sandžaklija, sa bagrom iz Srbije i Srbinja, koji su čisto zbog olimpijskog duha odabrali planine oko Sarajeva, i pobili se oko toga ko će šljegnut' dole.

:lol: :lol: :lol:
mamica papucarka

eto, ja sam bila treci razred srednje skole i sjecam se dobro (to nikad necu zaboravit), kada se kolega iz razreda (zajedno se zezali na casovima, djelili sendvice ) stavio noz pod grkljan mojoj najboljoj prijateljici, zato sto su se sporjeckali oko politike. Znate koji je tajac nastao u razredu :( A svi smo imali 16 i 17 godina :(
Za nekoliko dana vise nismo ni isli u skolu :(
mamica papucarka

Jimmy_The_Saint wrote:Mora da se radilo o obračunu ljaksafona iz Foče i Sandžaklija, sa bagrom iz Srbije i Srbinja, koji su čisto zbog olimpijskog duha odabrali planine oko Sarajeva, i pobili se oko toga ko će šljegnut' dole.

ovaj post ce uci u legendu :lol:
idic

Post by idic »

Budi ljubazan pa reci odakle vode porjeklo tvoji roditelji ( skoro pa 90% sam sigurna u odgovor) pitam iz čiste radoznalosti.

Zatim mi objasni činjenicu da se u nekim dijelovima BiH u zadnjih 100 godina tri ili četri puta dešavao identičan pokolj i genocid, a u nekim se nije desio nikada. Takođe činjenicu da se u posljednja dva rata dio Bošnjaka Muslimana tradicionalno priključuje na srpsku ili hrvatsku stranu, a protiv svog naroda. Zašto :?
mamica papucarka

Idic, je li se u Sarajevu desio genocid :? :-) :roll: :D
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

idic wrote:

Budi ljubazan pa reci odakle vode porjeklo tvoji roditelji ( skoro pa 90% sam sigurna u odgovor) pitam iz čiste radoznalosti.

Zatim mi objasni činjenicu da se u nekim dijelovima BiH u zadnjih 100 godina tri ili četri puta dešavao identičan pokolj i genocid, a u nekim se nije desio nikada. Takođe činjenicu da se u posljednja dva rata dio Bošnjaka Muslimana tradicionalno priključuje na srpsku ili hrvatsku stranu, a protiv svog naroda. Zašto :?
Taj bi point trebao dokazati sta?
Post Reply