Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Angie.

#401 Re:

Post by Angie. »

Gost wrote:Izvinjavam se ali ja moram da citiram kompletan text od Marchelove pjesme "Snovidjenje"! Pokusao sam dio da izdvojim ali ne mogu ,svaki dio je predobar, i bilo bi skrnavljenje text-a ,postovati samo jedan dio...
Jos jednom se izvinjavam...

Marchelo
Snovidjenje

I kao da cujem odbrojavanje
tri, dva, jedan
mozdana detonacija stize
manifestacija skupljenih frustracija
stvarnost je halucinacija, smisljena zajebancija

Mala nocna recitacija
rebus ne da da se resi
orgulja jezivo svira, bal vampira
Hitchkok se smesi
znaci besnila, prostorija se stesnila
zivci na ivici

U glavi misao o samoubici na granici
zadnji redovi na zadnjoj stranici u groznici
iz coskova vremena
na oci javlja se vizija

Buducnost paracin-kula, najvisa zgrada grada
gungula je dole, ostre cula da cuju
koja to nula u pola noci
sprema se da skoci
i okonca svu parodiju zivota
njima na oci

Celi je grad na nogama
sad slazu pricu o mojim dogmama
o tome na kojim sam drogama
bolesna pomama
u vama ni grama saosecanja

Nista manja sranja
ni ove zadnje noci
sklapam oci, jos korak i kraj
a ti, svete, i dalje laj
o tome ko sam i kakva sam nakaza

Decja igra papira i makaza
seces ili budes posecen
teskim recima opecen, iako mi je
zadnja vecer ostacu nedorecen

A nije ni vazno
sve sto sam do sada poceo
bile su ionako kucine
i trice, neveste, skice
gledam dole u masu
i vidim kevino lice

O, majko, molim te, oprosti
vec dugo hodam po trnju nogama bosim
ne umem da se nosim s ljudima losim
da kosim sebe, da prosim
za ljubav, za sve
da sanjam tudje bolesne sne

Jer krvarim iz rane uzasne
jer sipaju mi soli otrovne
te reci proklete
sad nije bitno, kasno je
na kraju, secam se,
nikad ti nisam rekao volim te
da znas da volim te, moja kraljice

Majko, oprosti, ljudske pakosti
vise ne umem da premostim
a lesinari zele kosti
sad su gosti za stolom

Spucan i sjeban alkoholom
oprostajno pismo potpisano bolom
nisam bio srecan
svojom rolom, istinom golom
i pricom sto odavno moja nije

Vucem se kao prebijen, a krijem
pijem, bijem se s uspomenama
na cijem jastuku je sad ona
pitam se dok na crkvi
zvone ponocna zvona

Reci, sta ti znaci razum
u tacki gde ljubav prestaje
zelis slike nazad, al' secanje bezi, nestaje
a noc gluva za jecaje
u ogledalu krivi odrazi

Sve moje male ljubavi
bile su veliki porazi
odlazim i svu tugu sa sobom odnosim
neka svet bude srecan
neka bol ne bude vecan

I ne znam sta je s druge strane
ali mogu da obecam
da ako tamo neceg ima
ovog sveta necu da se secam

O, svete, molim te, oprosti
vec dugo hodam po trnju nogama bosim
da kosim sebe, da prosim
za ljubav, za sve

Da sanjam tudje bolesne sne
da krvarim iz rane uzasne
te reci proklete

Sad nije bitno, kasno je
na kraju jasno je
ne gledaj me, ne trpim poglede
pusti me, boli me
odavno hladno je, oprosti

Vec dugo hodam po trnju nogama bosim
da kosim sebe, da prosim
za ljubav, za sve

Da sanjam tudje bolesne sne
da krvarim iz rane uzasne
te reci proklete

Sad nije bitno, kasno je
na kraju jedno je
pa cemu sada plakanje
suze il' dve i proslo je
zauvek proslo je

Jutarnje svetlo stidljivo proviruje kroz roletne
i sve misli setne tope se
sunce na presto pope se
i sve je opet u redu
zrak rasteruje mrak

Dasak lak miluje lice
i ni traga ruznom snu
nema samoubice, cvrkut ptice
netremice zurim
kao da sve ipak ima smisao

Par pravih prijatelja, mnogo zelja
poneka sitna veselja
buducnost makar malo belja
nego sto je bila juce
svojim snovima ucen danas necu biti utucen

I ne znam otkud mi snage,
al' imam snage da sve rekorde potucem
i imam volje za bolje
i bice bolje, mora da bude bolje

Inache svaki put kad čujem Marchela zaljubim se :D

"Sve moje male ljubavi bile su veliki porazi"
99% forumasa ce se pronaci u ovom' :D
panonije85

#402 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by panonije85 »

Text Surfer wrote:
panonije85 wrote:"kad je čovjek htio nasmijati boga, rekao mu je svoje planove." (amores perros, 2000.)
Dobar haha...a inace film je fenomenalan
da, doduše gledo sam ga davno pa se više ni ne sjećam detalja, ali mi je osto u pamćenju kao dobar film. sjećam se da taj citat izgovara neka ženska. pa evo još jedan filmski:
"čarobno je riskirati sve za san koji vidiš samo ti." (m. freeman, million dollar baby, 2004.)

inače, puno mi je draže kad se napiše ko je autor nekog citata, svejedno jel to prijatelj s posla ili hemingway.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 17/03/2015 08:12, edited 1 time in total.
panonije85

#404 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by panonije85 »

dzemmo wrote:BALKAN: a place where Romans fought Avars and then Avars & Slavs fought Romans, then Slavs fought Celts & Avars then lost to Turks & Ugars who fought among themselves. Turks lost.
Slavs had no other choice but to fight Ugars who had help from Austrians who had help from Germans for which once wasn't enough but came to fight second time. After that there was no one left to fight so Slavs had to fight among themselves.
zanimljivo. da unesem malo optimizma, u vezi toga parafrazirat ću teofila pančića koji je danas gostovo kod stankovića (nedjeljom u 2): "ne brinite, ništa se više strašno neće desiti. sve strašno se već desilo."
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 17/03/2015 08:12, edited 1 time in total.
StLouis

#406 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by StLouis »

REAL love is when we allow those we love to be perfectly themselves; and not twist them into our own image. Otherwise, we love only the reflection of ourselves we see in them.
aman

#407 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by aman »

darprirode wrote:"Danas sam cvrsto ubjedjen da niko nikog ne gubi jer niko nikog ne posjeduje. To je istinsko iskustvo slobode: imati najvazniju stvar na svijetu a ne posjedovati je"

Kada bih imao jedan komadic zivota, dokazivao bih ljudima koliko grijese kada misle da prestaju da se zaljubljuju kada ostare, a ne znaju da su ostarili kada prestanu da se zaljubljuju.

Kada bi Bog za trenutak zaboravio da sam ja samo krpena marioneta, i podario mi komadic zivota, moguce je da ne bih kazao sve sto mislim, ali bih nesumnjivo mislio sve sto kazem. Stvari bih cijenio ne po onome sto vrijede, vec po onome sto znace. Spavao bih manje, sanjao vise. Shvatio sam da svaki minut koji provedemo zatvorenih ociju gubimo sezdeset sekundi svjetlosti. Hodao bih kada drugi zastanu, budio se dok ostali spavaju. Slusao bih druge dok govore,... i kako bih uzivao u sladoledu od cokolade.

Kada bi mi Bog poklonio komadic zivota, oblacio bih se jednostavno, izlagao potrbuske suncu, ostavljajuci otkrivenim ne samo tijelo vec i dusu.

Boze moj, kada bih imao srece, ispisivao bih svoju mrznju na ledu, i cekao da izgrije sunce. Slikao bih Van Gogovim snom na zvijezdama jednu Benedetijevu poemu, a Seratovu pjesmu bih poklanjao kao serenadu u casu svitanja. Zalivao bih ruze suzama, da bih osjetio bol od njihovih bodlji, i strastven poljubac od njihovih latica.....

Boze moj, kada bih imao jedan komadic zivota... Ne bih pustio da prodje ni jedan jedini dan, a da ne kazem ljudima koje volim da ih Volim. Uvjeravao bih svaku zenu i svakog muskarca da su mi najblizi i zivio bih zaljubljen u Ljubav.

Dokazivao bih ljudima koliko grijese kada misle da prestaju da se zaljubljuju kada ostare, a ne znaju da su ostarili kada prestanu da se zaljubljuju.

Djeci bih darovao krila, ali bih im prepustio da sama nauce da lete.

Stare bih poucavao da smrt ne dolazi sa staroscu vec sa zaboravom.

Toliko sam stvari naucio od vas, ljudi...

Naucio sam da citav svijet zeli da zivi na vrhu planine, a da ne znaju da je istinska sreca u nacinu savladjivanja litica.

Shvatio sam da kada tek rodjeno dijete stegne svojom malom sakom svoga oca da ga je steglo zauvijek.

Naucio sam da covjek ima pravo da gleda drugog odozgo jedino kada treba da mu pomogne da se uspravi.

Toliko sam toga mogao da naucim od vas, premda mi to nece biti od vece koristi, jer kada me budu spakovali u onaj sanduk, ja cu na zalost poceti da umirem...

Zaljubljen u ljubav -G. G. Markes
Samo da upozorim... Marques nije autor ovog teksta. Već se odavno ispostavilo da je poema slučajno pripisana njemu, a da je pravi autor izvjesni Johnny Welch. A originalno se zove "La Marioneta".
Što ne znači da je tekst loš. :)
Text Surfer

#408 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Text Surfer »

''Gospoda mažu mustače briljantinom prst debelo i oblizuju se poslije špricera,podrigujući se u basu,a gospodične ''mački slične'' čitaju gnjile i pljesnive knjige,u kojima se ljubav rimuje na ubav i česma s pjesma.Jede se panonski opasno dan i noć;pite i pohanci,palačinke i gibanice i kosano meso,pečeno meso,krvavo meso,meso,rokću svinje,klokoće vino popivnicama,muču krave pod mesarskim sjekirama,sviraju harmonike,zvone zvona po crkvama,živi se idilično,kao da se sanja.''
KRLEŽAAA hahahaha :lol: koji car
aman

#409 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by aman »

I have no pity for people in bad situations, save for people born with genetic defects - every situation is salvageable, there are chances for everybody to make something of themselves in this world. Going through life is like playing solitaire - winning is a matter of wanting to win, the chances are in your favor, there is no reason to fail.
Bad people around you? Get rid of them. No money? Give me a break. People around you dying? Deal with it; if you can't, then that must be a sign of your weakness. Pity is for saps. Grow up, get your shit together, and make something of yourself. Nobody owes you anything, the only thing that keeps you from realizing your dreams is your own damn self. If you can't see beyond your petty little problems, then maybe you were supposed to live a harsh life, you deserve to suffer.

Juan Carlos Ramos
StLouis

#410 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by StLouis »

Jedna legenda Indijanaca:

Stari Indijanac ispričao je jedne večeri unuku priču o vječnoj borbi koja se odvija u ljudima. Rekao je: "Sine, borba između dva vuka događa se u svima nama. Jedan je zločest, u njemu prevladavaju gnjev, zavist, ljubomora, pohlepa, oholost, samosažaljenje, ljutnja, inferiornost, laž, lažni ponos i egoizam. Drugi je dobar i u njemu prevladavaju radost, mir, ljubav, nada, vedrina, poniznost, ljubaznost, ljubav, suosjećanje, darežljivost, istina, suosjećanje i vjera." Pita unuk: "Koji vuk pobjeđuje." Indijanac odgovara: "Onaj kojeg bolje nahraniš."

Jedna mudrosti Indijanaca:

Hodaj uspravno poput stabala. Živi život snažno poput planina. Budi nježan poput proljetnog vjetra. Čuvaj toplinu Sunca srcu i Veliki Duh će uvijek biti uz tebe.
de fakto

#411 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by de fakto »

This time next year we'll be milioners! Del
pustopoljina

#412 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by pustopoljina »

See, I think there's a plan. There's a design for each and every one of us. You look at nature. Bird flies somewhere, picks up a seed, shits the seed out, plant grows. Bird's got a job, shit's got a job, seed's got a job. And you've got a job.
What we have lost will never be returned to us. The land will not heal - too much blood. All we can do is learn from the past and make peace with it.
oba iz filma "Cold Mountain".
kriticarka_nikova

#413 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by kriticarka_nikova »

"Ja zivim u maloj kuci ciji prozori gledaju u vrlo velik svijet"-Seneca
de fakto

#414 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by de fakto »

"Ja sam najrentabilniji kad nista ne radim,nemam ni prihoda ni rashoda."
Iz filma Kad porastem bicu kengur.
de fakto

#415 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by de fakto »

"Ovo je doba potrošnih materijala. Išmrkaš se na nekoga,otareš,odbaciš pa posegneš za drugim,pa opet išmrkaš,otareš,odbaciš. Svi se međusobno iskorištavaju."
Farenhajt 451
herbert mekfjuger

#416 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by herbert mekfjuger »

"Ja nisam pitao. Pazio sam na grane. I ćutao. Ćutnja ima najbolji korak. Ne koleba se. Ćutnja nikad nije rekla glupost. Zato jer niko kao ćutnja ne zna kad treba pričati."

"Ja nisam rob. Ja znam. Nije Bog budala. Zna On. Ne vjeruje rob, već slobodni. Rob se boji, a strah ne ljubi. Zna On. Ko sapire grijehe, zlo skriva. Zna on. Ne sudi se roblje, roblje se pogubi. Zna On. Slobodnom se sudi. A kome sudiš možeš i da oprostiš. A ko ne skriva grijehe, ne treba ni praštanje, jer ne zna da je griješio. Nije Bog budala. Zna On. Eto."

"Kako god. Uvijek je dobro. Lošeg nema. Ni u životu ni u smrti. Loše je u čovjeku. Odjebi ga i živjećeš dobro. Ali čovjek je pička. On nije u stanju odjebati loše. Preispituje se. Predomišlja se. Vaga. Jebe svoju mater. Čovjek je pička. Koprca se. Hoće, a boji se. Ima, a ne želi. I na kraju, kaže, e da mi je ova pamet bila. E, da ti je kurac moj."

"Boli te kurac gdje ideš. Ideš. Stićeš kad stigneš. Naćeš što nađeš. Ako ne stigneš, ako ne nađeš, nisi stigo, nisi našo, boli te kurac, sjedi, oguli jabuku. Ne pitaj se i neće ti trebati odgovor. Odgovori i naći ćeš pitanja. Ako si u krugu ne moraš ići u krug. Sjedi, oguli jabuku, boli te kurac."

"Ima li lovostaj na kurjaka? Ima kurac. Lovostaj je na pelcovane. Na ovce. Sloboda se vreba. Sloboda smeta. Sloboda se kažnjava. Sloboda se preparira. Sloboda se slika. Za nova pokoljenja. Da se uče. Kako roblje biti."

"Ljubav jarane, ljubav je čudo. Ko da te granate deru, a geleri sastavljaju. Dođem kući ona gleda Friendse, otvorim frižider unutra ni sijalica ne gori, pitam dušo imal šta za večeru, ona cvrkutne ima dušo divna pizzerija, naruči nam dvije velike i ginger ale. Ljubav jarane. Ljubav je čudo. Ko je nije okusio, taj još iz rova nije izašo."

"Kad te život zgazi. Kad ti se sve pomrači. Oslobodi svijet od par šupaka i sunce će te opet obasjat."

"Nije pička što te gazi već tvoje srce što hoće pod noge. Ne možeš ga zadržat. Kad hoće ono ode. Džaba ti je sve što znaš. Džaba ti je sve što možeš. Džaba ti je sve što imaš. Srce je jedino što nije tvoje. Ono je uvijek samo njeno. I ne gazi ga ona što hoće da ga gazi. Već što srce tvoje sapliće joj korak. I ona jadna mora da ga gazi. Ako padne ko će pismo pisat? Ko će Boga pitat?"

"Postoje samo dva stanja čovjeka. Jedno je kad je srce samo organ, a drugo kad je srce sve. De se promijeni. De preboli. Preboliću kurac. Ko je prebolio tog ni Bog nije primio. Taj ni do predvorja nije stigao. Promijeniću sve osim srca. Ne što neću, već što ne mogu. Ono kuca kako želi. Ono bira koga voli. Možeš li mu šta? Ha pičko? Možeš li ga sputati? Možeš al će izaći na drugoj strani gdje ga ne čekaš, gdje ga ne vidiš i udariće iz osvete tamo gdje ti je najmilije. Ne diraj srce. Ne mijenjaj srce. Neka boli, neka te lomi."

P.S. Izvinjavam se na predugom postu i na eksplicitnim dijelovima teksta, al tako je kako je :D
leticija

#417 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by leticija »

Mark Tven:
Raj bih izabrao zbog klime, a pakao zbog drustva.

Mike Todd:
Nikad nisam bio siromašan, ali sam bio bez novca. Biti bez novaca je prolazno
stanje: biti siromašan je stanje duha.

Viktor Igo:
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo.
Text Surfer

#418 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Text Surfer »

'' U kulturi kojom caruju oratorske velicine opsteg smera koje prosipaju mudrost po lokalnim bircuzima,citanje ili pisanje bilo cega komplikovanijeg i manje utilitarnog od loto-tiketa krajnje je sumnjiva stvar i tretira se kao vrsta benigne ekscentricnosti.''

Teofil Pancic
nedox

#419 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by nedox »

moje dvije omiljene preuzete sa izreke
"Genij je jedan posto inspiracije i devedeset i devet posto znoja."
Edison

"Čovjek bez mašte je čovjek bez krila. "
Muhammad Ali
Ma.Le.Na

#420 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ma.Le.Na »

Imaperare sibi maximum imperium est (vladati sobom najveća je vlast)
Elzana

#421 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Elzana »

We read the world wrong and say that it deceives us. — Rabindranath Tagore

There's a point in life when you get tired of chasing everyone and trying to fix everything. But it's not giving up. It's realizing that you don't need certain people and their crap. - ne znam čiji je citat ..
zijancer

#422 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by zijancer »

Žene kojima je ljubav sve, uvijek su nevine
Zilahi
de fakto

#423 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by de fakto »

“The things that will destroy us are, politics without principle,
pleasure without conscience, wealth without work, knowledge without
character, business without morality, science without humanity,
and worship without sacrifice,” --
Mahatma Gandhi.
ladyada

#424 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ladyada »

Uvijek izaberi mlađeg muškarca. Ionako nikad ne sazru. nepoznati autor
Fengluo

#425 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Fengluo »

The village says 'go', the cemetery says 'come'.
A Hindu proverb
Post Reply