GROZD

Post Reply
idic

Post by idic »

mIRCerka wrote:
idic wrote:
Goa wrote:ovo za obrazovanje je katastrofalno i to svi znaju. Ali najgore je sto mi samo pricamo a nista neradimo po tom pitanju. Evo primjera: sad citam ovo za newsweek i po prvi put saznam da su Bosnjaci i hrvati odvojeni u 52 skole!

Zna li iko za kakvu detaljnu analizu koja je napisana na ovu temu sa tacnim pregledom uzroka stanja, njihovih trenutnih posljedica i mogucih pravaca rjesavanja ovog problema?

Ako ne mozemo promjeniti postojece stanje bar se mozemo potruditi i napraviti prijedlog da se to promjeni. Od suplje nista izgleda.

Ako zna ko za kakvu analizu bilo bi dobro da stavi link :-)

Za početak insistirati da sve škole u Federaciji ( i RS po mogućnosti ) rade po istom programu i istim udžbenicima. Vršiti stalni pritisak na ministarstvo obrazovanja i kulture dok se ne sprovede u djelo.
Tim cinom vrsis izravnu ugrozbu hrvatskoga pucanstva koje stoljecima koristi hrvatski jezik a sad im se to pravo osporava...
IMJ
Od dotičnog lika mi se prevrće utroba kad ga vidim na TV-u. Očigledno da nacionalne stranke nisu izmislili toplu vodu za ove izbore pa će opet zaigrati na kartu ugroženosti nacionalnih ineresa. Obzirom na dešavanja u zadnih par sedmica, bez obzira na vrijeme godišnjih odmora, neprijatelji nacije i nacionalnog nikad ne spavaju i ne odmaraju, izborna kampanja je počela.
Goa

Post by Goa »

Jeli moguce na HTV Mostar cuti prilog na bosanskom jeziku?

Ima li novinara ne-hrvata na HTV Mostar?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Goa wrote:Jeli moguce na HTV Mostar cuti prilog na bosanskom jeziku?

Ima li novinara ne-hrvata na HTV Mostar?
Hajd nemoj brkati TV stanice i skole ....
Goa

Post by Goa »

I za TV i za skole problem je u jeziku.....

Jos uvijek niko ne nadje kakvu analizu problema obrazovanja u F BiH...
idic

Post by idic »

Bila je sinoć emisija na FTV, pogledaj na njihovoj stranici možda ima neki link.
Mene je ta emisija ponukala da pišem o ovom problemu, jer kao što rekoh nedavno sam razgovarala sa ljudima čije dijete pohađa jednu takvu školu i naslušala se svega i svačega.

Postirala sam na ovoj temi u nadi da će se jedan od trenutno dva postojeća pokreta ( Dosta i Grozd ) zainteresovati za ovaj problem.
Goa

Post by Goa »

I ja sam to gledao, ali nazalost niko od organizacija koje se bave ovim problemom (obrazovanje) nije javnosti prezentirao detaljnije informacije, analizu ili bilo sta drugo sto bi moglo dovesti do rjesavanja ovog problema.
idic

Post by idic »

Goa wrote:I ja sam to gledao, ali nazalost niko od organizacija koje se bave ovim problemom (obrazovanje) nije javnosti prezentirao detaljnije informacije, analizu ili bilo sta drugo sto bi moglo dovesti do rjesavanja ovog problema.

Očigledno da nikom od postojećih institucija i organizacija nije u interesu da se ovaj problem riješi. U nadležnim ministrarstvima su na pozicijama stranački ljudi čije stranke su idejni tvorci i realizatori ovog "projekta". Niko od njih neće pokrenuti ovakvu inicijativu jer time sam reže granu na kojoj sjedi. Bio bi smjenjen u roku odmah. Ja se jedino uzdam u neku građansku organizaciju, koja u ovdje nema stranačkog interesa da riješi ovaj problem.
idic

Post by idic »

Sad će početi nova školska godine, vidjet ćete opet cirkusa sa neuskalđenim programima, neodštapanim udžbenicima, štrajkom nezadovoljnih profesora( položajem i visinom plata ) i nezadovoljnih roditelja koji neće da im djeca idu u istu školu sa "njihovom djecom" !!!!!!!! Isti scenario kao i prošle godine.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Goa wrote:I ja sam to gledao, ali nazalost niko od organizacija koje se bave ovim problemom (obrazovanje) nije javnosti prezentirao detaljnije informacije, analizu ili bilo sta drugo sto bi moglo dovesti do rjesavanja ovog problema.
sto tebi treba uvijek prezentirati podrobnije informacije? zar rjesenje nije isuvise ocigledno?

mislim to je skroz druga tema, ali u srednjoj skoli je moja profesorica bosanskog jezika rekla HAJD SUPER NE MORAMO RADITI OVOG SOKCA kad je stigao zvanicni spisak lektire sa kojeg je izostavljeno ZLATAREVO ZLATO...
Goa

Post by Goa »

Neznam sta je ocigledno.

Ja kazem nemam puno detalja i da neznam sta je uzrok a sta su moguca rjesenja
idic

Post by idic »

Goa wrote:Neznam sta je ocigledno.

Uzrok su programi nacionalni stranaka, gdje svaka insistira da se uči samo njihov jezik ( srpski, hrvatski, bosanski ) da se uči samo nacionalna istorija, historija, povjest, da se čitaju knjige nacionalnih pisaca itd. itd. primjera na sve strane u nedogled. Rješenje je, kao što već rekoh, jedinstven program i udžbenici na teritoriji cijele BiH, gdje bi bilo zastupljeno sve podjednako. Samo to očigledno nikome ne odgovara. :-?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

idic wrote:
Goa wrote:Neznam sta je ocigledno.

Uzrok su programi nacionalni stranaka, gdje svaka insistira da se uči samo njihov jezik ( srpski, hrvatski, bosanski ) da se uči samo nacionalna istorija, historija, povjest, da se čitaju knjige nacionalnih pisaca itd. itd. primjera na sve strane u nedogled. Rješenje je, kao što već rekoh, jedinstven program i udžbenici na teritoriji cijele BiH, gdje bi bilo zastupljeno sve podjednako. Samo to očigledno nikome ne odgovara. :-?
jedan od rijetkih predmeta koji se radi po JEDNOM programu na 3 jezika je "obrazovanje za demokrat/ciju i ljudska prava" .... i tu se krv propishala dok se to dobilo...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

a to sveukupno nas skrenu s teme, a to je STA CE GROZD uciniti po tom pitanju?

PS Goa, mozes li mi podrobnije objasniti sta znaci VRATITI DOSTOJANSTVEN ZIVOT NA SELO?
idic

Post by idic »

mIRCerka wrote:a to sveukupno nas skrenu s teme, a to je STA CE GROZD uciniti po tom pitanju?

PS Goa, mozes li mi podrobnije objasniti sta znaci VRATITI DOSTOJANSTVEN ZIVOT NA SELO?

Valjda omogućiti seljacima da žive pošteno od svog rada. Ne dozvoliti uvoznim lobijima da cijene uvezene robe budu jeftinije od domaćih. Omogućiti poljoprivrednicima povoljne kredite za razvoj. Poštene otkupne cijene njihovih proizvoda na domaćem tržištu i plasman na strano tržište pod okriljem države. :)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

idic wrote:
mIRCerka wrote:a to sveukupno nas skrenu s teme, a to je STA CE GROZD uciniti po tom pitanju?

Valjda omogućiti seljacima da žive pošteno od svog rada. Ne dozvoliti uvoznim lobijima da cijene uvezene robe budu jeftinije od domaćih. Omogućiti poljoprivrednicima povoljne kredite za razvoj. Poštene otkupne cijene njihovih proizvoda na domaćem tržištu i plasman na strano tržište pod okriljem države. :)
jbg, ja to znam nego cekam Goa da mi kaze :D

btw, sad ce se naobecavati svega poljoprivrednicima ....i opet ih opalit po ushima...
Goa

Post by Goa »

U 21 stoljecu ljudi koji zive u ruralnim podrucijima su obicno ljudi kojima se pruza najmanje mogucnosti u odnosu na ljude koji zive u gradovima

Manje mogucnosti - manji rezultati; manji rezultati - veća nejednakost; veca nejednakost - veća socijalna iskljućenost; veća socijalna iskljucenost - neravnopravniji polozaj u drustvu;

Kako se kod nas ta definicija vrlo malo primjenjuje iskoristen je termin dostojanstvo jer ljudi na selu su prije rata imali relativno veci zivotni standard nego danas i smatrali su se ravnopravnijim clanovima drustva odnosno da su puno dostojanstvenije zivjeli nego danas. Kako danas ljudi na selu imaju znatno neravnopravniji polozaj nego sto ga imaju ljudi u gradovima u platformi je stavljen zahtjev - Vratiti dostojanstven zivot na selo (ili tako nekako).

S druge strane tako se nekako formulisu i glavni ciljevi vezani za poljoprivredu u EU. Dostojanstvo isl jer je tesko poljoprivredu/ruralni razvoj kvantificirati
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Goa wrote:U 21 stoljecu ljudi koji zive u ruralnim podrucijima su obicno ljudi kojima se pruza najmanje mogucnosti u odnosu na ljude koji zive u gradovima

Manje mogucnosti - manji rezultati; manji rezultati - veća nejednakost; veca nejednakost - veća socijalna iskljućenost; veća socijalna iskljucenost - neravnopravniji polozaj u drustvu;

Kako se kod nas ta definicija vrlo malo primjenjuje iskoristen je termin dostojanstvo jer ljudi na selu su prije rata imali relativno veci zivotni standard nego danas i smatrali su se ravnopravnijim clanovima drustva odnosno da su puno dostojanstvenije zivjeli nego danas. Kako danas ljudi na selu imaju znatno neravnopravniji polozaj nego sto ga imaju ljudi u gradovima u platformi je stavljen zahtjev - Vratiti dostojanstven zivot na selo (ili tako nekako).

S druge strane tako se nekako formulisu i glavni ciljevi vezani za poljoprivredu u EU. Dostojanstvo isl jer je tesko poljoprivredu/ruralni razvoj kvantificirati
da prostis ebo to dostojanstvo...ko biva da im dodje Pavarotti da se oni druze...nidje veze...dokle god srbijanska sljiva ili krvatski krompir budu imali bolju prodju na trzistu, ne treba nam to...
moj rahmetli dedo je imao uzrecicu:
Dok smo se zvavli DRUGOVI zivjeli smo ko gospoda, a sad gad se zovemo GOSPODA zivimo ko fukare!

to je rekao covjek koji je penziju zaradio u rudniku, a kao penzioner se bavio poljoprivredom za kucne potrebe (2 duluma zemlje, svega i svacega)....
melb26sa

Post by melb26sa »

ACCESSIBLE, ACCEPTABLE AND EFFECTIVE FOR ALL

Two-Schools-Under-One-Roof
The phenomenon of “two-schools-under-one-roof” is perhaps the most vivid example of segregation in schools in BiH.

Ambassador Davidson talked with teachers, students, and parents in Prozor-Rama.

Despite intensive calls from the Peace Implementation Council, interventions from the Office of the Higher Representative (OHR) and pressure from the IC, there are still today 54 “two-schools-under-one-roof.” In many of these schools, Bosniac and Croat children, as well as the teachers that teach them, have no mutual contact. Students often enter these schools through separate entrances and have separate breaks while teachers do not use the same teachers’ room.

While the situation in each Canton differs, some progress has been made in Doboj-Zenica Canton where two “two-schools-under-one-roof” (in Zepce and Novi Seher) have been unified administratively and legally. Another encouraging example is the Mostar Gymnasium that has just completed their first school year (2004-05) administratively and legally unified. OSCE Mission has initiated student council trainings in, for example, Stolac.

Study visits to Mostar Gymnasium and other schools have also been organized for 'two schools under one roof’ in the course of school year 2004/05.

http://www.oscebih.org/education/2schoo ... of.asp?d=2

ima i na bhs jezicima, ali mi bilo mrsko klikati na to.
idic

Post by idic »

Goa wrote:U 21 stoljecu ljudi koji zive u ruralnim podrucijima su obicno ljudi kojima se pruza najmanje mogucnosti u odnosu na ljude koji zive u gradovima

Moram reći da se ne slažem s tobom, život poljoprivrednika u razvijenim zemljama po kvalitetu uopšte ne zaostaje za životom ljudi u gradu. Mehanizacija i visoka tehnologija olakšavaju im posao i mogu više nego pristojno živjeti od svoga rada. Samo u siromašnim zemljama ljudi hrle da žive u gradovima, u bogatim zemljama ljudi kupuju kuće i imanja na periferiji jer je život ljepši i sigurniji, a zbog dobre infastrukture udaljenost od posla od 60 - 80 km se prelazi za pola sata. EU se vrlo dobro pobrinula za svoje seljake i štiti ih i favorizira na svakom koraku. Zato se kod nas svugdje može kupiti plastični paradaiz iz staklenika u Holandiji, koji nema ni okusa ni mirisa. Naši poljoprivrednici bacaju svoje proizvode koji su sigurno kvalitetniji i zdraviji, jer ih nemaju kome prodati. :(
U tome im nažalost može pomoći samo država, koju očigledno nije briga ni za koga. Niti jedan zakon koji nosi prosperitet i dobrobit građanima ove zemlje nije donešen bez žestokog natezanja u parlamentu i najčešće intervencije Visokog predstavnika i OHR-a. Začudo zakoni koji nose benificije za državne službenike i njihove plate se usvajaju jednoglasno bez predhodne rasprave. Svojim ponašanjem nam jasno stavljaju do znanja šta im je prioritet. Tako i mi na izborima trebamo pokazati vlasti da nam je prioritet izabrati ljude koji će konaćno početi voditi računa o prosperitetu svojih građana i birača.
Goa

Post by Goa »

Treba razlikovati zivot na periferiji gradova od zivota na selu ili ti polozaja ljudi koji se bave iskljucivo poljoprivredom.

Kad bi bio malo bolje upoznat sa njihovim nacinom zhivota vjeruj da ne bi tako govorio o kvaliteti zivota poljoprivrednika u zemljama EU. jest da ljudi mogu zaraditi od poljoprivrede al nije bas sve onako kako mi obicno predpostavljamo. U zemljama EU 70 % svih subvencija za poljoprivredu ne dobivaju farmeri vec velike kompanije za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda (koje same proizvode i prerađuju poljop. proizvode) koje koriste kompletne nacionalne kvote ne jedne nego vise zemalja EU. Al to nije ni tema. Al eto da je zivot seljaka u EU dobar nebi jedan od osnovnih ciljeva EU bio obezbjeđenje većeg standarda zivota na selu :-) :-)
Goa

Post by Goa »

Juce u Mostaru prikupljen 300.000-ti potpis podrške građanskoj platformi GROZD-a!
Liberalism

Post by Liberalism »

Sta sada nakon izbora?

Ocigledno da napori GROZD-a nisu urodili nekim velikim rezultatom

Izbori kao da su se odrzali u vremenu i bez GROZD-a i bez DOSTA-a i bez ŠARENE REVOLUCIJE.

Sad mozemo mirne glave reci koje metode građanskog organizovanja mogu dati konkretne rezultate.

Ide nova godina, problemi ce vjerovatno ostati isti. narod ce opet biti nezadovoljan. Sta sad
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Liberalism wrote:Sta sada nakon izbora?

Ocigledno da napori GROZD-a nisu urodili nekim velikim rezultatom

Izbori kao da su se odrzali u vremenu i bez GROZD-a i bez DOSTA-a i bez ŠARENE REVOLUCIJE.

Sad mozemo mirne glave reci koje metode građanskog organizovanja mogu dati konkretne rezultate.

Ide nova godina, problemi ce vjerovatno ostati isti. narod ce opet biti nezadovoljan. Sta sad
100 dana nove vlasti, ako ono sto su obecali ne ispune za sto dana (ne mislim na sve, vec na izvodivo) fizicki blokirati sve institucije dok se ne izvrsi smjena, i novi prijevremni izbori za ta tri nivoa....
nazalost, Predsjednistvo ima trenutno SMINKERSKU ulogu, jos uvijek nema moc kao ova tri nivoa za koja smo glasali... :D

bez nasilja, bez mrtvih, ali odlucno i fizicki....

naravno, racunamo na UZ BRDO pokret da nas bodri...
Liberalism

Post by Liberalism »

Evo proslo je skoro mjesec dana nakon izbora.

Sta je sa GROZD-om?

Sta je sa bilo kojim drustveno angaziranim pokretima i organizacijama?

Nekako svi se nakon izbora usutili.
Liberalism

Post by Liberalism »

Kakvu koaliciju podrzava GROZD zna li iko?

Sta bi sa onom kampanjom?
Post Reply