Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ljubav_aha

#401 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:Moje pitanje u vezi sa Enesom Karićem si ti shvatila, djelomično odgovorila i tamam (bogumil je shvatio, haman, drukčije). I sam poštujem i Enesa Karića i njegov doprinos islamijjetu. Naravno da Enes Karić obavlja propisane namaze. I opet ćemo se podsjetiti na ono što je Ahmmed već pojasnio - slika svijeta se može mijenjati vremenom (i s tim u skladu, u skladu sa izazovima vremena - i idžtihad učenih), ali islamski okvir ostaje trajan i nepromjenjljiv...
hvala,tako sam takodjer razumjela
ljubav_aha

#402 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:Procitao sam i ja da je Elvis jos uvjek ziv al da li je to istina :-) i nisam ja napisao nigdje 4tog nego 4 :) a u biti sebe zovu sljedbenicima suneta i dzemata, ako si kada dobacis materijal njihov poslusaj. Oni postuju sve 4 mezheba i u to nema sumnje i uzimaju po njima najjace stavove tih mezheba. Argument je milion predavanja koje njihove vodze drze.Ja ih licno niti branim niti napadam ali pokusavam sagledati sve strane price. Nema nista ne logicno jer Resul s.a.w.s. kaze sta mislite o covjeku koji se 5 puta dnevno kupa? Da li je on cit. Isto tako i covjek koji ima 5 vakat namaza je cist od grijeha. A drugo ovdje se govori o iskrenom namazu a ne namazu radi neceg ili nekog. Dakle nema nista ne logicno. I trece ovo je naredba(namaz) koja je da direktno Muhammedu s.a.w.s. na Miradzu i direktno od Allaha s.w.t. pa tako ni sa vjerske strane nema nista ne logicno u tome :-) I mozemo se vratiti na pricu o ucenjacima kao sto ja rekoh za Karica da se mogu ne slagati sa njegovim stavovima al onima 2 nagrade. A u slucaju ako ne pogodi vezano za temu ima jednu a to je nagrada za nijjet ;) Tako je vezano i za namaz nijjet je osnova svega. Za sto imam i dokaz hadis koji je podulji i ne bih ga citirao :-) ako treba mogu na pp
koga briga za cudakom elvisom,za 30 godina ce biti garant mrtav,ako vec nije ;-)

naravno da je namjera uvijek vazna

o namazu sam napisala u gornjem/pretohdnom postu

vehabije ipak predstavaljalju problem,sto i jeste sustina teme
zlafa

#403 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

ljubav_aha wrote: vehabije ipak predstavaljalju problem,sto i jeste sustina teme
Konkretno tebi sto ti ljudi prestavljaju problem ?
Boddah

#404 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Boddah »

zlafa wrote:
ljubav_aha wrote: vehabije ipak predstavaljalju problem,sto i jeste sustina teme
Tako je kolega, oni nemaju ama baš nikakve veze sa našim životima. Nešto su poput Jehovinih svjedoka, znači dok ne prerastu u nešto više pusti ih, svejedno ne rade ništa ilegalno.
zlafa

#405 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

Boddah wrote: Tako je kolega, oni nemaju ama baš nikakve veze sa našim životima. Nešto su poput Jehovinih svjedoka, znači dok ne prerastu u nešto više pusti ih, svejedno ne rade ništa ilegalno.
Mislim da ih ne mozes nazvati poput Jehovinih svjedoka, za razliku od ovih niko ne moze reci da su ovi odpadnici od vjere, sto u prvobitnom slucaju redi crkva. A meni licno ne smetaju nadasve u biti podrzavam njihovu ideju, mada ne i nacin djelovanja. I opet ne vidim na koji nacin oni smetaju BiH i ljudima opcenito u ovoj nam divnoj zemlji :)
kamen spoticanja

#406 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by kamen spoticanja »

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:
bogumil-8 wrote: Nanose li "wehabije" direktnu štetu BiH i muslimanima BiH?! Trebamo li biti pasivni u odnosu na ideologiju "wehabizma"?!
tihe ubice :!:
hmmm...sad bez ikakve zelje za zachatavanjem i zahebancijom koja je bila prisutna ovo par zadnjih dana zelio bih da te pitam mlada damo od koga si naucila taj termin tihe ubice...provlacis ga u par postova na razlicitim temama,pa bih volio da mi direktno objasnis ko su te tihe ubice,konkretno i bez konfucijizma i milion pitanja odgovora...
jer nazvati nekoga ubicom bez konkretnog obrazlozenja i bez povoda je drsko,bezobrazno i jako hrabro...
hajde ko su te "tihe ubice" i gdje to i koga tiho ubijaju
ljubav_aha

#407 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:
odredjeni broj vehabija cija percepcija Islama nije inetelektuialna ili naučna,takodjer pokušavaju promijeniti dugu tradiciju u BiH,narocito oobama,koje kao i oni,nemaju naucno ili ineteletkulano opazanje o Islamu
Masooma

#408 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

Boddah wrote: Da li je Muhammed objavljivao sve što mu je bilo rečeno? Dakle doslovno sve, ili je pak vodio razgovore sa Džibrilom? Ako je objavio sve što mu je rečeno, onda je sam izmislio klanjanje, a ako je razgovarao sa Džibrilom onda je mogao birati kakva će vjera biti jer niko osim njih dvojice nije bio prisutan u razgovoru. U oba slučaja (od kojih jedan mora biti tačan) Islam nije direktno od Allaha, ima tu Muhammeda, ako ne i mnogo više.
Islam je direktno od Allaha. Forma namaza dolazi od onoga sto je Dzibril poducio Muhammeda, alejhi selam, a to Dzibril nije uradio po svojoj nekoj volji nego u skladu sa naredbom i voljom Allaha, dzelle sanuhu.
Masooma

#409 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

ljubav_aha wrote: odredjeni broj vehabija cija percepcija Islama nije inetelektuialna ili naučna,takodjer pokušavaju promijeniti dugu tradiciju u BiH,narocito oobama,koje kao i oni,nemaju naucno ili ineteletkulano opazanje o Islamu
Kako sad odredjeni broj ? Zar sad ima neka podjela na to da jedni rade a drugi ne rade ?
Last edited by Masooma on 03/01/2010 19:43, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#410 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:
Boddah wrote: Tako je kolega, oni nemaju ama baš nikakve veze sa našim životima. Nešto su poput Jehovinih svjedoka, znači dok ne prerastu u nešto više pusti ih, svejedno ne rade ništa ilegalno.
Mislim da ih ne mozes nazvati poput Jehovinih svjedoka, za razliku od ovih niko ne moze reci da su ovi odpadnici od vjere, sto u prvobitnom slucaju redi crkva. A meni licno ne smetaju nadasve u biti podrzavam njihovu ideju, mada ne i nacin djelovanja. I opet ne vidim na koji nacin oni smetaju BiH i ljudima opcenito u ovoj nam divnoj zemlji :)

koju ideju :?:
ljubav_aha

#411 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

Masooma wrote:
ljubav_aha wrote:
zlafa wrote: odredjeni broj vehabija cija percepcija Islama nije inetelektuialna ili naučna,takodjer pokušavaju promijeniti dugu tradiciju u BiH,narocito oobama,koje kao i oni,nemaju naucno ili ineteletkulano opazanje o Islamu
Kako sad odredjeni broj ? Zar sad ima neka podjela na to da jedni rade a drugi ne rade ?

jedni rade,a drugi ih slijede ;-)
zlafa

#412 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

ljubav_aha wrote:
zlafa wrote:
odredjeni broj vehabija cija percepcija Islama nije inetelektuialna ili naučna,takodjer pokušavaju promijeniti dugu tradiciju u BiH,narocito oobama,koje kao i oni,nemaju naucno ili ineteletkulano opazanje o Islamu
Opet tu ne vidim cime oni tebe diraju ili bilo koga od nas. Cime su nam smetnja? a to sto rade kazes mjenjaju tradiciju. Ne mjenjaju bar ne toliko dugu, mozda ovu noviju da. Koliko znam nase zene prije komunisticke jugoslavije su nosile feredzu, nase dede imale brade i vjerovale su da zivot bez Halife ( sultana) je ne zamisliv. mislim da ne mjenjaju DUGU tradiciju nego nesto noviju. I nase nene i djedovi su bili bolji alimi od danasnjih sto imamo iako je vecina ih nepismena bila, al znali su sta se smije i sta ne smije i znali su to nositi. Mislim da mi sada svo ovako ne slijedimo tradiciju tu nasu dugu. Da li se slazes sa tim, da bosnjaci licno su ostavili svoju tradiiju?
bogumil-8

#413 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Na prethodnim stranicama postavio sam dosta linkova iz kojih možete pročitati zašto su "wehabije" - "zlo po muslimanski svijet" u cjelini (i nemojte to zlo podcjenjivati, nije u pitanju religija već ideologija protivna islamu). Protiv zla se trebamo boriti svakodnevno, prije svega u sebi i bližoj nam okolini, a zatim i šire (koliko možemo). Wehabizam dozvoljava teror (terorizam) i ubijanje u ime vjere!!!! Wehabizam se miješa u moj način vjerovanja i prakticiranja vjere (državu i njeno uređenje, moj pogled na svijet, itd). Nije mi sve jedno kakav se islam predaje na našim fakultetima islamskih nauka. Nije mi sve jedno što se propagira da je to čisto vjersko pitanje i stvar IZ (jer se tiče i svih državljana BiH ma koje vjere bili i budućnosti BiH kao državne zajednice).
Boddah

#414 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Boddah »

Masooma wrote:
Boddah wrote: Da li je Muhammed objavljivao sve što mu je bilo rečeno? Dakle doslovno sve, ili je pak vodio razgovore sa Džibrilom? Ako je objavio sve što mu je rečeno, onda je sam izmislio klanjanje, a ako je razgovarao sa Džibrilom onda je mogao birati kakva će vjera biti jer niko osim njih dvojice nije bio prisutan u razgovoru. U oba slučaja (od kojih jedan mora biti tačan) Islam nije direktno od Allaha, ima tu Muhammeda, ako ne i mnogo više.
Islam je direktno od Allaha. Forma namaza dolazi od onoga sto je Dzibril poducio Muhammeda, alejhi selam, a to Dzibril nije uradio po svojoj nekoj volji nego u skladu sa naredbom i voljom Allaha, dzelle sanuhu.
gdje to piše?
zlafa

#415 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

ljubav_aha wrote: koju ideju :?:
Ideju vracanja duhu islama i propisima Resula s.a.w.s. kada su u pitanju stvari iz vjere. ( namaz,post,zekat itd)
Boddah

#416 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Boddah »

bogumil-8 wrote:Na prethodnim stranicama postavio sam dosta linkova iz kojih možete pročitati zašto su "wehabije" - "zlo po muslimanski svijet" u cjelini (i nemojte to zlo podcjenjivati, nije u pitanju religija već ideologija protivna islamu). Protiv zla se trebamo boriti svakodnevno, prije svega u sebi i bližoj nam okolini, a zatim i šire (koliko možemo). Wehabizam dozvoljava teror (terorizam) i ubijanje u ime vjere!!!! Wehabizam se miješa u moj način vjerovanja i prakticiranja vjere (državu i njeno uređenje, moj pogled na svijet, itd). Nije mi sve jedno kakav se islam predaje na našim fakultetima islamskih nauka. Nije mi sve jedno što se propagira da je to čisto vjersko pitanje i stvar IZ (jer se tiče i svih državljana BiH ma koje vjere bili i budućnosti BiH kao državne zajednice).
imaš li gdje njihov statut, nešto čime možeš to potkrijepiti...ako imaš prijavi ih policiji pa se bori...ako nemaš šuti i ne iznosi tuđe mišljenje nego gradi svoje
ljubav_aha

#417 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:
Opet tu ne vidim cime oni tebe diraju ili bilo koga od nas. Cime su nam smetnja? a to sto rade kazes mjenjaju tradiciju. Ne mjenjaju bar ne toliko dugu, mozda ovu noviju da. Koliko znam nase zene prije komunisticke jugoslavije su nosile feredzu, nase dede imale brade i vjerovale su da zivot bez Halife ( sultana) je ne zamisliv. mislim da ne mjenjaju DUGU tradiciju nego nesto noviju. I nase nene i djedovi su bili bolji alimi od danasnjih sto imamo iako je vecina ih nepismena bila, al znali su sta se smije i sta ne smije i znali su to nositi. Mislim da mi sada svo ovako ne slijedimo tradiciju tu nasu dugu. Da li se slazes sa tim, da bosnjaci licno su ostavili svoju tradiiju?
npasiala sam da ne posjeduju naucnu ili intelektualnu percepciju Islama

napsiao si d apodrzavas njihovu ideju,o kojoj tacno ideji je rijec :?:
Masooma

#418 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

ljubav_aha wrote: odredjeni broj vehabija cija percepcija Islama nije inetelektuialna ili naučna,takodjer pokušavaju promijeniti dugu tradiciju u BiH,narocito oobama,koje kao i oni,nemaju naucno ili ineteletkulano opazanje o Islamu
Isto tako jedni pozivaju tradiciji a drugi je slijeda no obicno ta tradicija nie naucno zasnovana dok osobe o kojima
govorite imaju dokaze za svoje radnje.
Masooma

#419 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

ljubav_aha wrote: npasiala sam da ne posjeduju naucnu ili intelektualnu percepciju Islama

Nije tacno da ne posjeduju naucnu ili intelektualnu percepciju islama.
Osvrni se na dokaze i mnostvo ucenjaka iz istorije islama iz cijih knjiga crpe znanje.
ljubav_aha

#420 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:

:?:
Boddah

#421 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Boddah »

Mislim da bi od velike važnosti za ovu raspravu bilo da dobijemo možda neki statut tih vehabija, nešto čime se oni vode ali da bude zvanično. Ovako ispada da svako od nas ima neku teoriju, neke informacije koje je negdje načuo.
Masooma

#422 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

Boddah wrote:
Masooma wrote:
gdje to piše?
Glavna ucenja o islamu su sadrzana u Kur'anu koji je objava od Allaha, Bozija nepatvorena rijec, koja nije vec 1431 godinu bila ni jednog harfa izmjenjena. To je temelj. Za drugi temelj islama ti daj odgovor ako znas!
zlafa

#423 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

Odgovorio sam u kojoj ideji ja njih podrzavam. A drugo da nemaju intelektualnu i naucnu percepciju islama, ne bih se slozio. Ti ljudi pokusavaju raditi u skladu sa propisima islama, a to ih ne cini manje intelektualnim i manje naucno podkovanim na protiv imaju jako puno dobrih djela naucno-intelektualnog podrijetla :) a nadam se svima poznato djelo je knjiga Jednoca stvoritelja od Ez-zendania. Kojeg takodzer mnogi ubrajaju u red selefija.
ljubav_aha

#424 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

Masooma wrote:
ljubav_aha wrote: npasiala sam da ne posjeduju naucnu ili intelektualnu percepciju Islama

Nije tacno da ne posjeduju naucnu ili intelektualnu percepciju islama.
Osvrni se na dokaze i mnostvo ucenjaka iz istorije islama iz cijih knjiga crpe znanje.

otvori temu o njima i objasni narodu ko su i sto su vehabije danas u BiH ,jer si se ocevidno registrovao iz istog razloga
ljubav_aha

#425 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:Odgovorio sam u kojoj ideji ja njih podrzavam. A drugo da nemaju intelektualnu i naucnu percepciju islama, ne bih se slozio. Ti ljudi pokusavaju raditi u skladu sa propisima islama, a to ih ne cini manje intelektualnim i manje naucno podkovanim na protiv imaju jako puno dobrih djela naucno-intelektualnog podrijetla :) a nadam se svima poznato djelo je knjiga Jednoca stvoritelja od Ez-zendania. Kojeg takodzer mnogi ubrajaju u red selefija.

napisao si da ti se ne doapda nacin njihovog djelovanja :!: zasto :?:
Locked