joker wrote:
Toliko o tvojoj principijelnosti. Ako si protiv SDA, a "tvoj" SDP udje u koaliciju sa njima, znaci da je iznevjerio tvoje povjerenje i kao logican slijed dogadjaja bi bio tvoje odmicanje od SDP-a. Ali ovako, za tebe i tebi slicne (i iz SDA, SBiH, HDZ, NHI i sl) kazu da su ljudi ko ovce i slijepo slusaju vodje.
Ne budi naporan sa 'vozdom', ne slusam ja nikoga slijepo, kao ni vecina ljudi ovdje na forumu i ti to znas. Ja samo govorim kakvi su fakti, znaci, AKO se desi poredak ovakav 1) SDP; 2) SDA; 3) SBiH u 'bosnjackom' dijelu federacije doci ce do toga da dvije od ove tri stranke moraju formirati koaliciju. I sta sad da komentiram? Jeste neprincipijelno je. U Njemackoj se isto desilo, zar ne?
Meni je npr oduvijek bila besmislena formulacija, eto SDA se uvijek udruzuje sa SDS+HDZ, kad druge opcije nisu postojale. To je vise pitanje logike, a ne principijelnosti.
Ostaje samo pitanje - da li bi vise volio jos cetiri godine SDA+SBiH ili SDA+SDP? I sta hoces da ti kazem? Ne znam ni ja...
Takve su prilike da je SDA postala mnogo umjerenija stranka desnog centra nego sto je bila ranije (kao HDZ u Hrvatskoj), dok je SBiH stvarno pala na dno dna, mislim 10 godina su na vlasti i stvarno ovo sa Silajdzicem u zadnjih pola godine mi se zgadilo, a vjerujem i mnogim drugim ljudima. Tako da je sada realnije zamisliti SDP+SDA nego SDP+SBiH. (a na kraju ce ispasti treca kombinacija

)
joker wrote:
Svjestan si da svi vole vlast. Pa u cemu je onda razlika izmedju Tihica i Lagumdzije? Ni u cemu, obojica bi za vlast i majku rodjenu prodala...
Svi vole vlast, mislio sam na politicare generalno, u tome nema razlike. To je neupitno i nema potrebe o tome polemisati. E sad da bi oni ucinili sve da dodju/ostanu na vlasti to se ne bih slozio. Ne smatram medjusobno koaliranje 'prodavanjem rodjene majke', jer se to sedava i drugdje, jednostavno to je normalna pojava... Jeste neprincipijelna, ali se treba pomiriti s time...
joker wrote:
Takodje, svjestan si posljedica ovakvih promjena, tj. "cementiranja entiteta" a pricas o njihovom uredjenju i nekakvoj boljoj buducnosti i jacoj drzavi. Sine dragi, mozes govoriti samo o jacim entitetima sto po prirodi okolnosti u BiH znaci nimalo bolju buducnost i udaljavanje od osnovnog cilja-normalne drzave Bosne i Hercegovine.
E, to je ono sto ja pricam, a onda te optuze cetnikom. Ljudi nece da razmisljaju logicno. Dakle, kao sto rekoh, nije problem u postojanju entiteta, nije, vec u njihovom uredjenju. Kako? Pa eto, zamislite prvo RS bez simbola koje sada ima, onda bez i samog svog imena, onda u drugim granicama nego sto su sad, konstitutivnoscu sva tri naroda (to vec postoji).... i sta dobijate? Dobijate regionalnu podjelu koje mora biti jer je nasa drzava ipak specificna. Stanje je takvo kakvo jeste ljudi, prognani i ubijeni se nece vratiti da tamo zive (i obratno), Srbi bi i dalje imali opstinsku vlast na tim podrucjima, ne bi nestali sa mape. Jedno je pricati o njihovom fasizmu, ali druga je stvar sto oni nece i nisu htjeli BiH. To ne mozemo mi u njima mijenjati, oni moraju to sami. A kako ce do toga doci kad im se non stop prijeti ukidanjem entiteta? Ako rade na pdorivanju drzave to je jedna stvar, ali to ne znaci da im se moze oduzeti pravo na autonomiju. Ta autonomija treba biti zasnovana na potpuno drukcijim osnovicama, a ne na genocidu, to se slazem, ali ostaje opet njihovo pravo na istu. Mislim dajte barem 5 sekundi probajte shvatiti ko zivi pored vas.
Njima se polako ukida sve sto se moze dovesti u vezu sa fasistoidnim i separatistickim, a zauzvrat im se daje autonomija. To je proces koji se desava cijelo vrijeme. Medjutim drzava BiH nema vise vremena za povuci-potegni, dajte-nedamo itd....To je ono sto radi Silajdzic. Po meni treba imati hrabrosti i pameti i izaci pa reci - "dajte da se drzava pocinje uredjivati na smislen nacin, ovo su fakti, to su ti i ti problemi, hajmo se dogovoriti kako da to uredimo...."
Treba se otvoreno reci, i Hrvati hoce autonomiju, zasto im je ne dati? Zasto Srbi trebaju biti povlasteni? I Bosnjacima treba dati autonomiju, a ne da se vucaraju sa hrvatskom komponentom za svaku glupost. Sve je to jasno i svi smo svjesni toga, a opet malo ko se usudi da se uhvati u kostac sa tim problemima.
Ja bih ovo sastavio ovako: ne moze se zahtjevati od Srba da prihvate BiH vise nego sto bh-patriote prihvataju RS.
Jedni su htjeli nezavisnost, drugi nisu, ovo je kompromis.
Mislim, nazovite vi mene cetnikom sta god, ali ja ostajem pri svome.
joker wrote:
A ovo sto si napisao o politickim poenima koje zele zaraditi SDP i SDA ovakvim poredjenjima si u potpunosti u pravu. Pa sad ko se tu bavi politikantstvom i ko je zapoceo predizbornu kampanju?!
Haris Silajdzic.
Mnogo je lakse bilo udarati se u prsa junacka bh-patriotska sto je radio on, nego objasnjavati ljudima sta ce ove ustavne promjene stvarno donjeti.
joker wrote:
Zapravo si dobro iznio neke argumente protiv zagovornika ovakvih promjena i ocito je da si svjestan njih,
Normalno da sam svjestan, pa nisam glup.
joker wrote:
ali je isto tako ocito da slijepo vjerujes u svog vozda. Pa kad bi on sutra isao sa radikalima pod ruku ti bi rekao da je to ok, kad bi ti on rekao da sunce grije iako je kisa ti bi se namazao uljem za suncanje da ne izgoris.
Daj ba mani se suplje.