Hvala na objašnjenju no ne mogu da se ne otmem utisku da to ostavlja mnogo prostora za proizvoljnost ili subjektivnost u tumačenjima ....="nasa"
Znam ali hadisi su ti tipa historijskih izvora i slicno se i tretiraju,zato ja nikad gotovo u raspravama ih ne koristim osim ako su jasni i u liniji s Kur'anom....jer njihovo tumacenje je bitno razlicito od Kur'ana te se uzima i kontekst u kojem je izrecen...
Tako da za tumacenje u okviru sunitskog islama postoje 4 skole koje se bave hadisima te oni daju konacnu ocjenu koja je uglavnom na istoj liniji uz odredjene varijacije...
Npr.neki hadisi koje su znali citirati u raspravama su skroz van konteksta i inace je vrlo tesko se baviti njima za nekog ko ne poznaje Islam bar u osnovnim nacelima....
Za ovaj hadis,zna se u kom kontekstu je izrecen tako da je i tumacenje poznato,ne spada u nejasne...
Ajeti, hadisi, dove....
- fatamorgana
#401 Re: Ajeti, hadisi, dove....
- nasa
#402 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Sto za mene,ja ne palim vatru imam radijatormiskin wrote:Hajde da kazemo da si upravo i da sam te tada pogresno protumacio, ali u nastavku naseg "druzenja" ti si se vise nego potrudila da me ubjedis bas u to. Sad da li te ne volim, ne bih to bas tako nazvao, nego ne volim ovaj tvoj stav o hadisu, a govorio sam ti da sam dovio za tebe, kao i za @nasu, sto znaci da mi padnes s vremena na vrijeme na pamet i u real life, a to nesto znaci.Kroksica wrote:To si ti mene nekad davno pogresno protumacio i od tada me ne volis.miskin wrote: Kazu pametniji popusta, pa eto neka ti bude, kako god ti kazes, ne bih da te glava jos vise zaboli, a ja da budem uzrok tome.
- nasa
#403 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Pa moze biti...zato je osnova Kur'an....fatamorgana wrote:Hvala na objašnjenju no ne mogu da se ne otmem utisku da to ostavlja mnogo prostora za proizvoljnost ili subjektivnost u tumačenjima ....="nasa"
Znam ali hadisi su ti tipa historijskih izvora i slicno se i tretiraju,zato ja nikad gotovo u raspravama ih ne koristim osim ako su jasni i u liniji s Kur'anom....jer njihovo tumacenje je bitno razlicito od Kur'ana te se uzima i kontekst u kojem je izrecen...
Tako da za tumacenje u okviru sunitskog islama postoje 4 skole koje se bave hadisima te oni daju konacnu ocjenu koja je uglavnom na istoj liniji uz odredjene varijacije...
Npr.neki hadisi koje su znali citirati u raspravama su skroz van konteksta i inace je vrlo tesko se baviti njima za nekog ko ne poznaje Islam bar u osnovnim nacelima....
Za ovaj hadis,zna se u kom kontekstu je izrecen tako da je i tumacenje poznato,ne spada u nejasne...
- znalac
#404 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Sahihu-l-Buhari, 3896.
''Hatidza je umrla tri godine prije Vjerovjesnikova preseljenja u Medinu. On je tako proveo dvije godine, ili blizu dvije godine, pa je onda sklopio brak sa Aišom koja je imala ŠEST GODINA. Imao je SPOLNI ODNOS s njom kada je imala DEVET GODINA''
case closed 4ever, moguca samo 2 objasnjenja
''Hatidza je umrla tri godine prije Vjerovjesnikova preseljenja u Medinu. On je tako proveo dvije godine, ili blizu dvije godine, pa je onda sklopio brak sa Aišom koja je imala ŠEST GODINA. Imao je SPOLNI ODNOS s njom kada je imala DEVET GODINA''
- miskin
#405 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Preduhitrio sam te u gornjem postom, samo da mi nije mrsko trazio bih taj post, ali ko ce to naci, lijenost je gora od bolesti kazu, a i izgubio bih puno vremena u nista.nasa wrote:Pa nece na nacin kao on jer imaju Islam kao utjehu,putokaz,olaksanje....fatamorgana wrote:Žao mi je radi tvoje migrene .... ja sam pomislio da on kaže da muslimani, znači oni koji su primili vjeru tada i budućnosti neće proći kroz nedaće kroz koje je on prošao....Kroksica wrote:Fato, pored strasne migrene koju trenutno trpim, i ja sam skontala poentu hadisa upravo kako ga tumaci taj neki tumac. Ne kontam sta ti nije jasno. Poslanik bukvalno reko da se, kad pomislimo da nam je zivot tezak, osvrnemo na ono kroz sta je on pros'o i olaksamo sebi koliko toliko. Proso covjek kroz svasta nesta.
@Kroskica ja ti vjerujemMiske red je da i ti vjerujes i bar reci elhamdullilah....
Elhamdulillah?
- Kroksica
#406 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ima i to smisla, ali nije to to.Npr. to tvoje bi vazilo samo za nedace koje je dozivio zbog objave Kur'ana jer je objava i prenos i sve sto ide sa tim bio samo njegov "teret".fatamorgana wrote:Žao mi je radi tvoje migrene .... ja sam pomislio da on kaže da muslimani, znači oni koji su primili vjeru tada i budućnosti neće proći kroz nedaće kroz koje je on prošao....Kroksica wrote:Fato, pored strasne migrene koju trenutno trpim, i ja sam skontala poentu hadisa upravo kako ga tumaci taj neki tumac. Ne kontam sta ti nije jasno. Poslanik bukvalno reko da se, kad pomislimo da nam je zivot tezak, osvrnemo na ono kroz sta je on pros'o i olaksamo sebi koliko toliko. Proso covjek kroz svasta nesta.
- miskin
#407 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Sto za mene,ja ne palim vatru imam radijator
Vjerujem tebi poznat hadis, a sigurno ti grijanje nije jedini problem u zivotu.
- Kroksica
#408 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Haj nam objasni na dva objasnjenja.znalac wrote:Sahihu-l-Buhari, 3896.
- nasa
#409 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Elhamdullilah zato sto je ti stalno prozivas za hadise pa vidis nije crno kako si mislio , ne pali vatru s njim 
A za dove OK,mislila sam da imas i neku moju izjavu koja ti smeta,ustvari ima ih sigurno ali sve je to u okviru prihvatljivih razlika medju muslimanima
A za dove OK,mislila sam da imas i neku moju izjavu koja ti smeta,ustvari ima ih sigurno ali sve je to u okviru prihvatljivih razlika medju muslimanima
- miskin
#410 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Nisam mislio bukvalno za ovu vatru, nego figurativno.nasa wrote:Elhamdullilah zato sto je ti stalno prozivas za hadise pa vidis nije crno kako si mislio , ne pali vatru s njim
Nemam neku posebno, na tebe nemam nekih zamjerki plaho, osim sto si nekad puno merhametli pa sve trpas u jedan kos, i nase i njihove, jel mora biti neki belaj da dovim za tebe?
- Kroksica
#411 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ja hadis ne priznajem kao vjerski autoritet, to sam rekla bezbroj puta, dok je hadis kao historijska podloga OK mada ima dosta suvisnih informacija tipa koja je Poslanikova najdraza boja. Ko da citam djetinji leksikon ali, nejse, hocu da kazem NE PALJENJU KNJIGA pogotovo ako su nekome svetinja.miskin wrote:Hajde da kazemo da si upravo i da sam te tada pogresno protumacio, ali u nastavku naseg "druzenja" ti si se vise nego potrudila da me ubjedis bas u to. Sad da li te ne volim, ne bih to bas tako nazvao, nego ne volim ovaj tvoj stav o hadisu, a govorio sam ti da sam dovio za tebe, kao i za @nasu, sto znaci da mi padnes s vremena na vrijeme na pamet i u real life, a to nesto znaci.Kroksica wrote:To si ti mene nekad davno pogresno protumacio i od tada me ne volis.miskin wrote: Kazu pametniji popusta, pa eto neka ti bude, kako god ti kazes, ne bih da te glava jos vise zaboli, a ja da budem uzrok tome.
P.S. Thanks Naso.
- nasa
#412 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Sumnjam da je bilo ko od nas na stupnju da sve shvata i radi ispravno...tako da ,razlike su dio karaktera,iskustva,zivota itd.Naravno neprihvatljive su ako se radi o osnovnim nacelima Islama,a to nije slucaj za nikog od nas koji raspravljamo....da ne ulazimo sad u problem tvoj s Kroskicom i hadisima ,ali prije svega ona je muslimanka i tako to posmatraj...miskin wrote:Nisam mislio bukvalno za ovu vatru, nego figurativno.nasa wrote:Elhamdullilah zato sto je ti stalno prozivas za hadise pa vidis nije crno kako si mislio , ne pali vatru s njim
Nemam neku posebno, na tebe nemam nekih zamjerki plaho, osim sto si nekad puno merhametli pa sve trpas u jedan kos, i nase i njihove, jel mora biti neki belaj da dovim za tebe?
Lahka vam noc!
Edit Za dove: treba svakako svima i znam da je pozeljno i preporucljivo!
- miskin
#413 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Apsolutno se slazem, ja kad sam prvi put otisao na tedzvid, skontao sam da ne znam uciti Kur'an ispravno kako treba, mada mi je i tada islo kao po vodi, kao da latinicu citam, ali kada vidis koliko pravila ima, od onih gdje je obavezno stati, pa gdje se ne moze stati, pa kada izgubis dah odakle se vratit, pa preko kalkale, velike male i srednje, pa sve dublje i dublje, tek tada vidis da ustvari nista ne znas i da si obicni miskin koji je samo naceo nesto veliko, uostalom tako i je bilo kada samo poceo uciti i racunarima i svemu sto s tim ide, tek kada oTskrines vrata neke nauke vidis koliko je to opsirno i tek tada pocnes cijeniti ljude koji su se dokazali u svojim strukama i znas da ni njima to nije doslo preko noci. Zato covjek treba znati gdje mu je mjesto i ponasati se uskladu s tim, u protivnom nastat ce nered. A nas narod, a tu ubrajam i sebe, kada mu se pokvari nesto ide majstoru, a o vjeri svi sve znaju i tu nema nikakvih autoriteta, fetve sipaju iz nas, ono cega se uceni boje da kazu mi to bez problema prevalimo preko jezika.Sumnjam da je bilo ko od nas na stupnju da sve shvata i radi ispravno...tako da ,razlike su dio karaktera,iskustva,zivota itd.Naravno neprihvatljive su ako se radi o osnovnim nacelima Islama,a to nije slucaj za nikog od nas koji raspravljamo....da ne ulazimo sad u problem tvoj s Kroskicom i hadisima ,ali prije svega ona je muslimanka i tako to posmatraj...
Sto se tice kroxa, ako uloga hadisa kao vjerskog autoriteta za nju ne predstavlja nista, i ako to nije jedno od nacela islama onda ne znam sta je. A to njeno ubjeđenje nije nimalo bezazlena stvar, iako se mi ovdje na forumu s tim malo zezamo, pitao sam par profesora islamski nauka, zatim imama jednog, kakav je propis osobe ala kroxy, svi odreda mi rekli da takva osoba nije musliman, i naveli mi dokaze koje sam ja njoj davao preko ajeta i hadisa, to sam pitao jos davno kad smo tek poceli s tom pricom, ali nisam nikada htio spominjati, jer to je zaista nesto krupno, mada ja vjerujem da je ona vec citala kakav je stav prema tom njenom stavu. Vjerovatno ce se ona naljutit na mene nakon sto procita ovo, no ja joj zaista zelim svako dobro i na dunjaluku i na ahiretu, i ona zna da ti nije prijatelj onaj koji te tapse po ramenu dok grijesis nego onaj ko ti ukazuje na tvoje propuste.
- nasa
#414 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Hvala Bogu da ima ljudi koji su zivot posvetili izucavanju Islama i olaksali nama te nam priblizili nesto sto mozda sami tesko da bi stigli shvatiti u toku zivotu....ali..
Ono sto si ti nekako uzeo previse zdravo za gotovo je taj neki zvanicni stav islama po nekim pitanjima,a previse jer mi ne zivimo u serijatskoj drzavi i koliko god se trudio da se ponasas u skladu s onim sto je u skladu s islamom i serijatom naices na milion situacija kada to ne mozes...
Ja vjerujem da su tebi ti ljudi kada si ih pitao za slucaj kao sto je @Kroxi odgovorili ono sto je po serijati jer sasvim sigurno u nekoj serijatskoj zemlji njeno odbijanje hadisa bi bilo problematicno pogotovo sto se serijat dobro oslanja na hadise...te razumljivo je da si ti oni dali odgovor u odnosu na ono sto suniti drze kao osnovu!
Medjutim mi ne zivimo u serijatskoj zemlji,a ni milioni drugih muslimana,ustvari samo par zemalja je serijatskog uredjenja tako da taj neki zvanicni stav kod nas ,u stvarnosti nasih zivota, ne igra nikakvu ulogu ,ne samo po ovom pitanju vec i stotine drugih...
Islam je realna ,prakticna vjera,olaksanje,a ne otezavanje,ne mozemo mi zivjeti u svom svijetu i zatvoriti oci na stvarnost...A stvarnost je da mi danas muslimanima nazivamo i ljude koji jedva Fatihu znaju,koji se ne pridrzavaju niceg ,te za hadise daBogda da su i culi(nema veze,neka ih,necemo mi suditi njihov iman).Znam da i ti to znas jer zivis u BiH gdje takve nisi mogao nesresti,pa kako onda reci za osobu koja obavlja namaz,posti,velica Allaha itd.nije musliman....po tom principu drzanja strogo serijatskog stava ne znam koliko bi nam muslimana ostalo u BiH...
nadam se da me shvatas!
S druge strane shvatam ja zasto ti nju upucujes na hadise i pokusavas joj objasniti bitnost istih ,mozes reci moje je ispravno,ona ce reci moje je i raspravljacemo se
ali izbaci ovu dvojbu i uopce rangiranje nekog kao ovakvog ili onakvog muslimana zbog svega sto sam ti gore napisala,nismo mi u situaciji da to cinimo...Zvanicni stav OK ,reci ga,ali moras primjeniti malo po ovim pitanjima i realnosti ,te shvatiti to kao savjetovanje muslimanke sestre Krox
,a ne kao osudu...
Ono sto si ti nekako uzeo previse zdravo za gotovo je taj neki zvanicni stav islama po nekim pitanjima,a previse jer mi ne zivimo u serijatskoj drzavi i koliko god se trudio da se ponasas u skladu s onim sto je u skladu s islamom i serijatom naices na milion situacija kada to ne mozes...
Ja vjerujem da su tebi ti ljudi kada si ih pitao za slucaj kao sto je @Kroxi odgovorili ono sto je po serijati jer sasvim sigurno u nekoj serijatskoj zemlji njeno odbijanje hadisa bi bilo problematicno pogotovo sto se serijat dobro oslanja na hadise...te razumljivo je da si ti oni dali odgovor u odnosu na ono sto suniti drze kao osnovu!
Medjutim mi ne zivimo u serijatskoj zemlji,a ni milioni drugih muslimana,ustvari samo par zemalja je serijatskog uredjenja tako da taj neki zvanicni stav kod nas ,u stvarnosti nasih zivota, ne igra nikakvu ulogu ,ne samo po ovom pitanju vec i stotine drugih...
Islam je realna ,prakticna vjera,olaksanje,a ne otezavanje,ne mozemo mi zivjeti u svom svijetu i zatvoriti oci na stvarnost...A stvarnost je da mi danas muslimanima nazivamo i ljude koji jedva Fatihu znaju,koji se ne pridrzavaju niceg ,te za hadise daBogda da su i culi(nema veze,neka ih,necemo mi suditi njihov iman).Znam da i ti to znas jer zivis u BiH gdje takve nisi mogao nesresti,pa kako onda reci za osobu koja obavlja namaz,posti,velica Allaha itd.nije musliman....po tom principu drzanja strogo serijatskog stava ne znam koliko bi nam muslimana ostalo u BiH...
nadam se da me shvatas!
S druge strane shvatam ja zasto ti nju upucujes na hadise i pokusavas joj objasniti bitnost istih ,mozes reci moje je ispravno,ona ce reci moje je i raspravljacemo se
- Kroksica
#415 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ne ljutim se ja Miske al kad vec cackas, onda hajd da bude reciprocno. Da odmah naglasim da ne prihvatam ono "vec smo pricali o ovome tako da ne bih dalje" jer svaku mogucu priliku iskoristis da spomenes, kritikujes i osudis moju vjeru. Zamolila bih tebe i te tvoje alime da mi odgovore na pitanje koje sam mnogo puta postavljala tebi i ekipi a to je: STA COVJEKA CINI MUSLIMANOM? Odgovor na ovo pitanje mi je jako vazno s obzirom da ste me ti i tvoja alimska druzina protekfirili tj. tvrdite da nisam Muslimanka.
Naglasi da osoba koja ne prihvata hadise kao vjerski autoritet to radi iz sljedecih razloga:
- Hadisi I sunnet su price koje govore o djelima i rijecima Poslanika Muhammeda u detalje a sam Poslanik je, po nekim hadisima, zabranio da se zapisuje ista osim Kur'ana a zabrana je trajala i 30 godina nakon smrti Poslanika.
- Hadisi su ljudske tvorevine i kao takve nisu savrsene i otvorene su za manipulaciju, da pojacam svoj argument, nisu cak ni pisani za vrijeme Poslanika nego su se oralno prenosili sa koljena na koljeno i poceli se zapisivati i skupljati dva stoljeca nakon Poslanikove smrti.
- Hadisi predstavljaju jednog od najljepsih insana kao seksualnog predatora, pedefila i gonica robova. Kontas kontradiktrnost? Znaci, ne pricamo o nekom Ramizu ili Sejdi nego o Poslaniku, za kojeg Uzviseni kaze da je najljepsi primjer covjecanstvu.
- Hadisi u dobra doba kontriraju jedni drugima a sto je najgolemije ima ih da su u totalnoj suprotnosti Kur'anu.
- Po koncenzusu nemam pojma kojem, hadisi su tu da objasne "neobjasnjivi" Kur'an iako Uzviseni u Kur'anu kaze da on objasnjava Kur'an onome ko hoce da mu se objasni.
- Hadisi dviju najvecih islamskih grupa - Sunnija i Sija se razlikuju u nekim bitnim stvarima a obe grupe tvrde, istim dokazima, da su njihove predaje tacne. Npr. hadis u kojem Poslanik govori sta nam je ostavio. Jedan kaze ostavio nam Kur'an i Sunnet, druga verzija kaze ostavio nam Kur'an i porodicu, treca kaze ostavio nam SAMO Kur'an. Misljenja sam da su hadisi odgovorni za sve ove raskole u Islamu.
- Hadisi su sovinisticki nastrojeni i degradiraju zene sto nije slucaj i sa Kur’anom i covjekom kojem je isti objavljen.
I Tako Dalje.
Kad budes postavljao to pitanje, spomeni i sljedece:
Osoba koja dobacuje hadis:
- Vjeruje da nema Boga osim Allaha swt, Stvoritelja svega vidljivog i nevidljivog…
- Vjeruje da je Muhammed as posljedni Bozji poslanik i vjeruje u sve poslanike koji su mu prethodili i gleda na njih kao na ljude ogromnog imana, morala i olicenja dobrote i sa ostalim lijepim karakteristikama.
- Vjeruje da je Kur’an posljednja Bozija objava, savrsena i sadrzi uputu za sva vremena i za sve ljude koji su spremni da je private.
Mogla bih jos dosta toga spomenuti, ali i ovo je dovoljno ako uzmes sebi imalo vremena da razmislis o recenom.
Selam Alejk.
Naglasi da osoba koja ne prihvata hadise kao vjerski autoritet to radi iz sljedecih razloga:
- Hadisi I sunnet su price koje govore o djelima i rijecima Poslanika Muhammeda u detalje a sam Poslanik je, po nekim hadisima, zabranio da se zapisuje ista osim Kur'ana a zabrana je trajala i 30 godina nakon smrti Poslanika.
- Hadisi su ljudske tvorevine i kao takve nisu savrsene i otvorene su za manipulaciju, da pojacam svoj argument, nisu cak ni pisani za vrijeme Poslanika nego su se oralno prenosili sa koljena na koljeno i poceli se zapisivati i skupljati dva stoljeca nakon Poslanikove smrti.
- Hadisi predstavljaju jednog od najljepsih insana kao seksualnog predatora, pedefila i gonica robova. Kontas kontradiktrnost? Znaci, ne pricamo o nekom Ramizu ili Sejdi nego o Poslaniku, za kojeg Uzviseni kaze da je najljepsi primjer covjecanstvu.
- Hadisi u dobra doba kontriraju jedni drugima a sto je najgolemije ima ih da su u totalnoj suprotnosti Kur'anu.
- Po koncenzusu nemam pojma kojem, hadisi su tu da objasne "neobjasnjivi" Kur'an iako Uzviseni u Kur'anu kaze da on objasnjava Kur'an onome ko hoce da mu se objasni.
- Hadisi dviju najvecih islamskih grupa - Sunnija i Sija se razlikuju u nekim bitnim stvarima a obe grupe tvrde, istim dokazima, da su njihove predaje tacne. Npr. hadis u kojem Poslanik govori sta nam je ostavio. Jedan kaze ostavio nam Kur'an i Sunnet, druga verzija kaze ostavio nam Kur'an i porodicu, treca kaze ostavio nam SAMO Kur'an. Misljenja sam da su hadisi odgovorni za sve ove raskole u Islamu.
- Hadisi su sovinisticki nastrojeni i degradiraju zene sto nije slucaj i sa Kur’anom i covjekom kojem je isti objavljen.
I Tako Dalje.
Kad budes postavljao to pitanje, spomeni i sljedece:
Osoba koja dobacuje hadis:
- Vjeruje da nema Boga osim Allaha swt, Stvoritelja svega vidljivog i nevidljivog…
- Vjeruje da je Muhammed as posljedni Bozji poslanik i vjeruje u sve poslanike koji su mu prethodili i gleda na njih kao na ljude ogromnog imana, morala i olicenja dobrote i sa ostalim lijepim karakteristikama.
- Vjeruje da je Kur’an posljednja Bozija objava, savrsena i sadrzi uputu za sva vremena i za sve ljude koji su spremni da je private.
Mogla bih jos dosta toga spomenuti, ali i ovo je dovoljno ako uzmes sebi imalo vremena da razmislis o recenom.
Selam Alejk.
- fatamorgana
#416 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Drugim riječima, Miske,i Nasa ti reče da odvadiš malo,nasa wrote:..Zvanicni stav OK ,reci ga,ali moras primjeniti malo po ovim pitanjima i realnosti ,te shvatiti to kao savjetovanje muslimanke sestre Krox,a ne kao osudu...
- nasa
#417 Re: Ajeti, hadisi, dove....
@Kroskice
Nije masa tih hadisa sporna,historijski,ali negdje postoji razilazenja u tumacenju i sigurno nismo mi ovdje jedini koji o tome raspravljaju.Ja sam i tebi i Miskinu preporucila knjigu Gazalija koji se bavi nekim od tih hadisa ,a on je sunit,predavao na uglednim fakultetima itd.hadisi su njegovo podrucje...ne kazem da je sve upravu ali oslikava kroz svoju knjigu i odredjenu problematiku oko hadisa!
Znaci, za neke hadise se ne moze reci izmisljeni su,tu se ja malo s tobom razilazim,jer jednostavno svi historijski metodi za masu hadisa govori da su autenticni max.je sporno tumacenje.
Evo jedan primjer :hadis koji govori da zene ne trebaju vladati (da sada ne trazim,znate o cemu je rijec)bice po svemu sudeci da on jeste izrecen ali Gazali prenosi cijelu pricu oko njega -historijski kontekst,te se iz njega vidi da on nije izrecen za sve zene vec za specificnu vladarku itd.
te naravno dalje zna se da su zene zauzimale vazna mjesta za vrijeme Poslanika,Kur'an ne pravi takve razlike i sl.tako da Gazali zakljucuje da se radi ponekad o pogresnoj interpretaciji...i da nema prepreke da zene zauzimaju istaknuta mjesta.
Sto se tice hadisa oko zenidbe Ajsom,vec sve znas
,tu postoji vise hadisa koji daju razlicite godine,zasto su neki prihvatili da je to 10tak godina starosti eh to je druga prica,nedavno je i @avicena stavljao hadise vezano za tu temu...
Ostalo,razumijem te na sta ciljas,naravno da bi svi prije svega trebali biti muslimani jer Bog,a ni Muhamed nigdje ne pominju sije,sunite,ove i one vec samo muslimane....
Razloga za podjele je bilo vise i svi redom su ljudski ,nije to zaobislo nijednu vjeru...
Nije masa tih hadisa sporna,historijski,ali negdje postoji razilazenja u tumacenju i sigurno nismo mi ovdje jedini koji o tome raspravljaju.Ja sam i tebi i Miskinu preporucila knjigu Gazalija koji se bavi nekim od tih hadisa ,a on je sunit,predavao na uglednim fakultetima itd.hadisi su njegovo podrucje...ne kazem da je sve upravu ali oslikava kroz svoju knjigu i odredjenu problematiku oko hadisa!
Znaci, za neke hadise se ne moze reci izmisljeni su,tu se ja malo s tobom razilazim,jer jednostavno svi historijski metodi za masu hadisa govori da su autenticni max.je sporno tumacenje.
Evo jedan primjer :hadis koji govori da zene ne trebaju vladati (da sada ne trazim,znate o cemu je rijec)bice po svemu sudeci da on jeste izrecen ali Gazali prenosi cijelu pricu oko njega -historijski kontekst,te se iz njega vidi da on nije izrecen za sve zene vec za specificnu vladarku itd.
te naravno dalje zna se da su zene zauzimale vazna mjesta za vrijeme Poslanika,Kur'an ne pravi takve razlike i sl.tako da Gazali zakljucuje da se radi ponekad o pogresnoj interpretaciji...i da nema prepreke da zene zauzimaju istaknuta mjesta.
Sto se tice hadisa oko zenidbe Ajsom,vec sve znas
Ostalo,razumijem te na sta ciljas,naravno da bi svi prije svega trebali biti muslimani jer Bog,a ni Muhamed nigdje ne pominju sije,sunite,ove i one vec samo muslimane....
Razloga za podjele je bilo vise i svi redom su ljudski ,nije to zaobislo nijednu vjeru...
- fatamorgana
#418 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Mi ateisti se po tom pitanju još dobro držimo,nasa wrote: Razloga za podjele je bilo vise i svi redom su ljudski ,nije to zaobislo nijednu vjeru...
- nasa
#419 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Da.fatamorgana wrote:Drugim riječima, Miske,i Nasa ti reče da odvadiš malo,nasa wrote:..Zvanicni stav OK ,reci ga,ali moras primjeniti malo po ovim pitanjima i realnosti ,te shvatiti to kao savjetovanje muslimanke sestre Krox,a ne kao osudu...
Cak mislim da mi ni izbliza nismo kompetentni za neku veliku raspravu glede hadisa,tako da nema potrebe da sudimo jedni drugima na osnovu toga,a i kao sto sama rece priznaje Kur'an i primjenjuje ga ,pa to nije nikako mala stvar,po meni sasvim dovoljna da neko s punim pravom bude musliman. Ako nas nekada okupiraju talibani kojima to nece biti dovoljno onda neka @Krox se prisjeti gradiva iz onih knjiga koje cuva
- Kroksica
#420 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Nisam ni rekla da su svi sporni ali ako je i 40% sporno onda ti tih cetrdeset baca sumnju i na ovih 60%. Isto tako mi je problem kad se historijske price namecu kao vjerski i duhovni autoritet iako je Allah swt reko sta treba da bude autoritet sto se toga tice, a da ne pricam o trivijalnostima koje moras "ispuniti" da bi se mogao nazvati Muslimanom.nasa wrote:@Kroskice
Sto se tice hadisa oko zenidbe Ajsom,vec sve znas,tu postoji vise hadisa koji daju razlicite godine,zasto su neki prihvatili da je to 10tak godina starosti eh to je druga prica,nedavno je i @avicena stavljao hadise vezano za tu temu...
Pitacu te, pokusaj mi iskreno odgovoriti, kakve veze ima jedenje desnom rukom sa vjerom u Boga ili cupanje obrva ili igranje saha sto je, po hadisu, ekvivalentno prljanju ruka krvlju i mesom svinje ili, ili....
Sto se tice tumacenja hadisa, pa ima li ista u Islamu sto se ne treba tumacit? Znaci, mi smo religija u kojoj se sve zivo treba crtati, pa tako imas i tumacenje tumaca tumacenja i ode to u nedogled.
Ja sam vec rekla da ja licno nemam problema sa ljudima koji su fanovi hadisa iako sam protiv njih nikad mi nije palo na pamet da nazovem nekog nevjernikom zbog toga, a imam "bolje argumente" od onih koji mene iskljucuju iz Islama.
- miskin
#421 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Nase stanje haman najbolje oslikava ova slika 
Slazem se da ti to stalno nabijam na nos, onako usputno, no nije namjerno, vjeruj, vise onako spontano. Procitam ovaj tvoj post prvo pomislim da necu nista odgovarati, jer nemam volje, pa onda skontam da si se potrudila, pa bi valjda red bio makar da se osvvrnem na neke stvari ne na sve, jer vec smo pricali na tu temu.
Covjeka muslimanom cini slijedece: sehadet, ali sehadet sa 3 sarta i 1 ruknom, da vjeruje srcem bude ubjeđen, da izgovori jezikom i da to potvrdi svojim djelima, za sve ove 3 stvari imaju ajeti iz kojih su one izvucene, i jos jedan rukn da to bude na nacin na koji je Poslanik shvatio islam. To covjeka cini muslimanom, vjernikom. Da ti kazem ja te nisam protekfirio, ne do Bog, samo sam preneo misljenje pametnijih od mene, a ja nikome u svome zivotu nisam rekao da je cafir, osim @fatamorgani, mozda.
Ne bih odgovarao na ove nabrojane razloge, na neke sam vec odgovarao, na neke nisam, neki od njih su zaista na prvo gledanje kontradiktorni, ali kada se malo bolje razumije i objasni, uvidi se da su oni na mjestu, mada neko ovu moju sutnju pa i ti sama moze protumaciti kao moju slabost i moj kukavicluk, no to nije tako.
Ve alejke selam.

Slazem se da ti to stalno nabijam na nos, onako usputno, no nije namjerno, vjeruj, vise onako spontano. Procitam ovaj tvoj post prvo pomislim da necu nista odgovarati, jer nemam volje, pa onda skontam da si se potrudila, pa bi valjda red bio makar da se osvvrnem na neke stvari ne na sve, jer vec smo pricali na tu temu.
Covjeka muslimanom cini slijedece: sehadet, ali sehadet sa 3 sarta i 1 ruknom, da vjeruje srcem bude ubjeđen, da izgovori jezikom i da to potvrdi svojim djelima, za sve ove 3 stvari imaju ajeti iz kojih su one izvucene, i jos jedan rukn da to bude na nacin na koji je Poslanik shvatio islam. To covjeka cini muslimanom, vjernikom. Da ti kazem ja te nisam protekfirio, ne do Bog, samo sam preneo misljenje pametnijih od mene, a ja nikome u svome zivotu nisam rekao da je cafir, osim @fatamorgani, mozda.
Ne bih odgovarao na ove nabrojane razloge, na neke sam vec odgovarao, na neke nisam, neki od njih su zaista na prvo gledanje kontradiktorni, ali kada se malo bolje razumije i objasni, uvidi se da su oni na mjestu, mada neko ovu moju sutnju pa i ti sama moze protumaciti kao moju slabost i moj kukavicluk, no to nije tako.
Ve alejke selam.
- fatamorgana
#422 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Lako ti je na slabijeg od sebe,miskin wrote: .... ja nikome u svome zivotu nisam rekao da je cafir, osim @fatamorgani, mozda.....
(fina slikica)
- miskin
#423 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Sav sam fin, da oprosti moja skromnost.fatamorgana wrote:Lako ti je na slabijeg od sebe,miskin wrote: .... ja nikome u svome zivotu nisam rekao da je cafir, osim @fatamorgani, mozda.....![]()
(fina slikica)
- Kroksica
#424 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Haj molim te nemoj imati volje i kad je prozivanje u pitanju i prenosenje misljenja tvojih cjenjenih kolega kad je u pitanju moj stepen vjerovanja, jer fakat sam umorna od pranja zivaca. Ovo je forum, kad mi kazes da nisam u pravu ocekuje se od tebe da mi kazes i razloge zbog kojih nisam. Do sad, a ovdje sam od augusta, nisi nijednom to uradio. Ako vec ti ne znas, pa pitaj tu tvoju raju sta oni imaju da kazu u tvoju korist pa napisi ili proguglaj ko 97% ljudi na ovom forumu, samo mi, kad vec bockas, odgovori na postavljena pitanja.miskin wrote:Nase stanje haman najbolje oslikava ova slika
Ve alejke selam.
Glupo je od tebe sto si se i mislio hoces li mi odgovoriti i ako mi odgovaras na postove eto samo zato sto sam ostavila 15 min na tipkanje, onda molim te nemoj ni odgovarati, necu ja zamjeriti.
- nasa
#425 Re: Ajeti, hadisi, dove....
@Kroskice
Ma rekla sam ti vec ranije ,ubi nas to bavljenje trivijalnim pitanjima i meni tu spada sve ovo sto ti nabroja,zasto,pojma nemam kao ni ti,hvala Bogu ima i onih koji rade extra stvari i predstavljaju islam u pravom svjetlu...I ja se nekad pitam je li to oduvijek ovako bilo,cemu ta potreba da se sve strpa u okvire kad je Islam sloboda....
Nisam za potpunu slobodu tumacenja ,moze kada citas kuci i sam promisljas ali ne kada je rijec o propisima koji su temelj islama,a upoznala sam ,bilo ih je i na forumu koji tumace nigdje veze..
Ti se drzis nacela islama,ne odbijas nista da bi sebi olaksala vec zato sto si vidjela i neku losiju stranu takvog pristupa,u nasim uslovima vjere i zivota to je zaista nebitno,kao sto rekoh vec svima bi nam bilo bitno da se neki propisi pocnu provoditi i direktno utjecati na nas zivot,mislim da bi tek tada dosla istina na povrsinu jer ovako svi samo pricamo.....
@Miske ,ja ti napisah kilometar i ti ni habera cccccc
Ma rekla sam ti vec ranije ,ubi nas to bavljenje trivijalnim pitanjima i meni tu spada sve ovo sto ti nabroja,zasto,pojma nemam kao ni ti,hvala Bogu ima i onih koji rade extra stvari i predstavljaju islam u pravom svjetlu...I ja se nekad pitam je li to oduvijek ovako bilo,cemu ta potreba da se sve strpa u okvire kad je Islam sloboda....
Nisam za potpunu slobodu tumacenja ,moze kada citas kuci i sam promisljas ali ne kada je rijec o propisima koji su temelj islama,a upoznala sam ,bilo ih je i na forumu koji tumace nigdje veze..
Ti se drzis nacela islama,ne odbijas nista da bi sebi olaksala vec zato sto si vidjela i neku losiju stranu takvog pristupa,u nasim uslovima vjere i zivota to je zaista nebitno,kao sto rekoh vec svima bi nam bilo bitno da se neki propisi pocnu provoditi i direktno utjecati na nas zivot,mislim da bi tek tada dosla istina na povrsinu jer ovako svi samo pricamo.....
@Miske ,ja ti napisah kilometar i ti ni habera cccccc