Procentualno možda, ali zato što je Alipašino najveće naselje u Sarajevu (uz Dobrinju), tako da je to i logično. To je isto kao da kažeš bolje je živjeti u Bosanskom Grahovu nego u Sarajevu, jer tamo ima manje kriminala (jesam pretjero u poređenju, ali logika stoji).zateznistub wrote:Ne pada mi na pamet da generalizujem pogotovo ovu stvar, u svim naseljima ima svega to je nepobitna cinjenica. Ali ono sto ja citam najvise problema (pocinjenih ili pocinitelj je porijeklom sa AP) je iz tog naselja. Opet ponavljam ne svi. Smatram te pametnim momkom, probaj doci do npr. 10 tak uzastopnih izdanja Avaza (ne gotivim te novine ali citam) prelistaj crnu hroniku i vidi koliko je procentualno pocinjenih ili pocinitelja sa tog dijela grada (necu namjerno da psiem ime da me neko ne shvati pogresno).
Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
- cyprus
#401 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#402 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
čuj drug, na AP i Dobrinji živi približno trećina stanovništva 4 gradske opštine. osim toga, po Avazu izađu inicijali i kaže nastanjen u... pa mjesto... ne naselja.zateznistub wrote: Ne pada mi na pamet da generalizujem pogotovo ovu stvar, u svim naseljima ima svega to je nepobitna cinjenica. Ali ono sto ja citam najvise problema (pocinjenih ili pocinitelj je porijeklom sa AP) je iz tog naselja. Opet ponavljam ne svi. Smatram te pametnim momkom, probaj doci do npr. 10 tak uzastopnih izdanja Avaza (ne gotivim te novine ali citam) prelistaj crnu hroniku i vidi koliko je procentualno pocinjenih ili pocinitelja sa tog dijela grada (necu namjerno da psiem ime da me neko ne shvati pogresno).
ali hajde, tebi se ne sviđa i gotovo.
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
-
elSaik
#404 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Jer mi znamo bolje od svijeta.cyprus wrote:Inače, u svim razvijenim zemljama kada se radi o velikim gradovima elitna naselja se pomiču ka periferiji grada, dok bliže centru obično živi sirotinja. Zašto je kod nas i dalje stan u centru simbol elitnog društva?
-
zonbirile
#405 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
-----------------------------------------cyprus wrote:Kako napisah, radije bih živio na Mošćanici, nego da mi 100 000 ljudi svaki dan što pješke, što tramvajem, što autom prođe ispod prozorazonbirile wrote:Trg Oslobođenja i Ferhadija na 52 i 54 mjestu,ja oplakah.. Dakle, valjda imam pravo na subjektivni stav o tome gdje bih živio kad bih biro... kad bi govorili objektivno, tj. ono što je prihvatljivo za širu skupinu ljudi, jednostavno vidiš gdje stanovi imaju najveću cjenu (Breka, Skenderija i ostali dijelovi u centru), i kažeš eto tu je najbolje živjet i ne znam čemu dalja rasprava...
jebi ga ti sam ne znaš o čemu pišeš.Prvo si rekao da su to MZ,znači nije jedna ulica.Najbolje bi bilo da napravimo listu kriterija,ovako i Sokolje je super naselje-meni!
-
Risto Kuglarić
#406 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Creasy wrote:A gdje je Dobrinja D?Risto Kuglarić wrote:cyprus wrote:
Provodim pola dana na jednoj portirnici, pa nemate blage veze koliko je dosadno![]()
![]()
![]()
vala si mene nasmijo
al što si realno najbolji kvart stavio na 22. mjesto, preko toga ti ne mogu prećJa ih znam po brojevima (1, 2, 3, 4, 5 i C5)
E vidiš, nisam to ni skonto, samo sam preletio, mislio sam na Dobrinju u paketu
A kolega je vjerovatno nešto pomiješao.
- Comrad
#407 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Dobrinja prezabetonirana
Osjecati se na Dobrinji klaustrofobicno
(Klaustrofobija je anksiozni poremećaj koji podrazumijeva strah od zatvorenog ili uskog prostora.)
crveno parkovi, plavo parking prostor i garaze.

Osjecati se na Dobrinji klaustrofobicno
(Klaustrofobija je anksiozni poremećaj koji podrazumijeva strah od zatvorenog ili uskog prostora.)

-
29Black
#408 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Zato sto je u grad doso najveci hljem i olos od ljudi!cyprus wrote:Inače, u svim razvijenim zemljama kada se radi o velikim gradovima elitna naselja se pomiču ka periferiji grada, dok bliže centru obično živi sirotinja. Zašto je kod nas i dalje stan u centru simbol elitnog društva?
Ako uzmemo u obzir doba od poslijerata do neke 2003 Alipašino i Dobrinja bez premca u tome koje je najgore naselje.Sada manje vise nigdje nisi siguran i svugdje ima klosara i olosa koji ti na razne nacine mogu ili zele nanijeti zlo-
- sheilak
#409 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
@Comrad
Sorry, ali ja imam takav osjecaj na Dobrinji: osjecaj izoliranosti i, u neku ruku, pustosi, sto se najbolje osjeti ljeti. A ako i ima dosta zelenila, ono se gubi u svom tom betonu i zgradama.
Naravno, moje mišljenje je subjektivno. Ne znači da je Dobrinja u stvarnosti takva, ali ja je tako dozivljavam.

Sorry, ali ja imam takav osjecaj na Dobrinji: osjecaj izoliranosti i, u neku ruku, pustosi, sto se najbolje osjeti ljeti. A ako i ima dosta zelenila, ono se gubi u svom tom betonu i zgradama.
Naravno, moje mišljenje je subjektivno. Ne znači da je Dobrinja u stvarnosti takva, ali ja je tako dozivljavam.
- BSn
#410 Re: Re:
Pooll wrote:Nikad na: Svrakinom, Alipasinom, Dobrinji, Buljakovom, Aneks, Buca Potoku, Ilidzi, Stupu...
Uvijek na: Marin Dvoru, Breci, Visnjiku, Bjelavama, Bascarsiji...
Za sve doljepobrojane je Dobrinja metropola. Dobrinja ima zelenilo, ima bruku djecijih igralista, ima ogromne setnice, ima kafe-zone, ima sportsku dvoranu, trzni centar, ducane, parking...
Carsijska naselja su samo za prespavat - prava radnicka. Imas beton, kucu na kuci, klaustrofobija, djeca na cesti, nista osim podjehkad nekog ducana...
*Nisam sa Dobrinje, rodjeni sam mahalas - citav zivot haustorce.
- BSn
#411 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
sheilak wrote:@Comrad
Prodjes li kad ljeti navecer Dobrinjom? - Bude vise ljudi radnim danima navecer na Dobrinji, neg' na Ferhadiji.
Sto se tice betona - to je setnica, a odmah iza zgrada su ogromne uredjene zelene povrsine - haman fudbalski tereni.
Dobrinja je bas "zivo" naselje.
-
zonbirile
#412 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
---------------------------------------------------Comrad wrote:Dobrinja prezabetonirana![]()
Osjecati se na Dobrinji klaustrofobicno![]()
(Klaustrofobija je anksiozni poremećaj koji podrazumijeva strah od zatvorenog ili uskog prostora.)![]()
ovako snimljeni iz zraka sa crveno plavim markacijama su i Bronx,Harlem,Soveto.Sadaka siti,ostaje samo sadaka siti.
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
-
zonbirile
#414 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
dobro za Šabana se nije smjelo tako zvati,ali zvalo se.
- zateznistub
#415 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
@zonbrile,
Znas li ti uopste koji dio grada je sadaka city???
-
zonbirile
#416 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
-----------------------------------zateznistub wrote:@zonbrile,
uvijek i svagda Al.Polje
- zateznistub
#417 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Ali ne Dobrinja. nisam je gotivio dok nisam doselio. Sve na dlanu, nema brda, a kriminala i kriminalaca ko i svuda.zonbirile wrote:-----------------------------------zateznistub wrote:@zonbrile,
uvijek i svagda Al.Polje
Mislim da je jedno od rijetkih kompletnih naselja (Mercator, konzum, dp vrtici, apoteke, dom zdravlja prodavnice i ni za sta ti ne treba autic).
-
zonbirile
#418 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
-------------------------------------------------zateznistub wrote:Ali ne Dobrinja. nisam je gotivio dok nisam doselio. Sve na dlanu, nema brda, a kriminala i kriminalaca ko i svuda.zonbirile wrote:-----------------------------------zateznistub wrote:@zonbrile,
uvijek i svagda Al.Polje
Mislim da je jedno od rijetkih kompletnih naselja (Mercator, konzum, dp vrtici, apoteke, dom zdravlja prodavnice i ni za sta ti ne treba autic).
kriminala i droge malo više,ali poenta je bilo u slici.Pa napisati za garaže,to je ruglo,opasno po život.Tolike pare uzeli ni ekser nije zakucan.Parkinzi prazni,jer su neosvjetljeni i nesigurni.Ima sve,osim šarma grada,tipično suburban naselje.
- zateznistub
#419 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
-----------------------------------
uvijek i svagda Al.Polje[/quote]
Ali ne Dobrinja. nisam je gotivio dok nisam doselio. Sve na dlanu, nema brda, a kriminala i kriminalaca ko i svuda.
Mislim da je jedno od rijetkih kompletnih naselja (Mercator, konzum, dp vrtici, apoteke, dom zdravlja prodavnice i ni za sta ti ne treba autic).[/quote]
-------------------------------------------------
kriminala i droge malo više,ali poenta je bilo u slici.Pa napisati za garaže,to je ruglo,opasno po život.Tolike pare uzeli ni ekser nije zakucan.Parkinzi prazni,jer su neosvjetljeni i nesigurni.Ima sve,osim šarma grada,tipično suburban naselje.[/quote]
Nisi u pravu. Vecina parkinga ima obezbjeđenje i relativno su suigurna. Sto se tice kriminala i droge nema statistickih podataka koji govore kolika kolicina je kriminala u određenom dijelu grada.
uvijek i svagda Al.Polje[/quote]
Ali ne Dobrinja. nisam je gotivio dok nisam doselio. Sve na dlanu, nema brda, a kriminala i kriminalaca ko i svuda.
Mislim da je jedno od rijetkih kompletnih naselja (Mercator, konzum, dp vrtici, apoteke, dom zdravlja prodavnice i ni za sta ti ne treba autic).[/quote]
-------------------------------------------------
kriminala i droge malo više,ali poenta je bilo u slici.Pa napisati za garaže,to je ruglo,opasno po život.Tolike pare uzeli ni ekser nije zakucan.Parkinzi prazni,jer su neosvjetljeni i nesigurni.Ima sve,osim šarma grada,tipično suburban naselje.[/quote]
Nisi u pravu. Vecina parkinga ima obezbjeđenje i relativno su suigurna. Sto se tice kriminala i droge nema statistickih podataka koji govore kolika kolicina je kriminala u određenom dijelu grada.
- Chmoljo
#420 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
sve to pobrojano i AP ima.zateznistub wrote: Ali ne Dobrinja. nisam je gotivio dok nisam doselio. Sve na dlanu, nema brda, a kriminala i kriminalaca ko i svuda.
da ne pominjem i neposrednu blizinu zgrade opštine i bazena, za koji ti također ne treba autić
- sheilak
#421 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Ok, nisam bila tamo navecer i odem do Dobrinje samo do Merkatora ili ako mi nesto drugo treba. Ipak, ne bih voljela tamo zivjeti. Nemoj me pogresno shvatiti, i ja zivim u Novom Gradu, taj neugodan osjecaj je svugdje prisutan (osim Alipasinog, naravnoBSn wrote:
Prodjes li kad ljeti navecer Dobrinjom? - Bude vise ljudi radnim danima navecer na Dobrinji, neg' na Ferhadiji.
Sto se tice betona - to je setnica, a odmah iza zgrada su ogromne uredjene zelene povrsine - haman fudbalski tereni.
Dobrinja je bas "zivo" naselje.
Ruzan mi je osjecaj i tamo oko Skenderije i Alipasine ulice, to sam vec spomenula.
Inace, u Sarajevu je taj problem oko betoniranja vrlo cest. Cini mi se, cim vide travku, potrce da je zabetoniraju ili asfaltiraju. Kao da se plase zelenila i velikih parkova (ne onih malih, poput onog u centru grada). Sad jurisaju i na Vilsonovo.
Ne znam ko je planirao izgradnju grada prije rata, ali mislim da nije bas bio znalac u svom poslu ili je grad namjerno planiran da bude skucena spavaonica. Medjutim, ni nakon rata se nisu bas proslavili.
- Chmoljo
#422 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
nemoj me držati za riječ, ali sam negdje čuo da trenutno stanje odstupa 70%-80% od planiranogsheilak wrote:
Ok, nisam bila tamo navecer i odem do Dobrinje samo do Merkatora ili ako mi nesto drugo treba. Ipak, ne bih voljela tamo zivjeti. Nemoj me pogresno shvatiti, i ja zivim u Novom Gradu, taj neugodan osjecaj je svugdje prisutan (osim Alipasinog, naravno) Ja ipak mislim da je to zbog betona i asfalta, pritom mislim i na zgrade i setnice i na prometnice, ali i na odsjecenosti zbog grada, tj. zbog loseg prijevoza.
Ruzan mi je osjecaj i tamo oko Skenderije i Alipasine ulice, to sam vec spomenula.
Inace, u Sarajevu je taj problem oko betoniranja vrlo cest. Cini mi se, cim vide travku, potrce da je zabetoniraju ili asfaltiraju. Kao da se plase zelenila i velikih parkova (ne onih malih, poput onog u centru grada). Sad jurisaju i na Vilsonovo.
Ne znam ko je planirao izgradnju grada prije rata, ali mislim da nije bas bio znalac u svom poslu ili je grad namjerno planiran da bude skucena spavaonica. Medjutim, ni nakon rata se nisu bas proslavili.
- zateznistub
#423 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
Mislim da je ipak stanovita razlika između ta dva naselja. Ako nista drugo, dobrinja je ravna sto se za AP bas i ne moze kazati.Chmoljo wrote:sve to pobrojano i AP ima.zateznistub wrote: Ali ne Dobrinja. nisam je gotivio dok nisam doselio. Sve na dlanu, nema brda, a kriminala i kriminalaca ko i svuda.
Mislim da je jedno od rijetkih kompletnih naselja (Mercator, konzum, dp vrtici, apoteke, dom zdravlja prodavnice i ni za sta ti ne treba autic).![]()
da ne pominjem i neposrednu blizinu zgrade opštine i bazena, za koji ti također ne treba autići šta sad?
- Chmoljo
#424 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
a dok priđeš Dobrinji, gas maska od onog vonja iz štalezateznistub wrote: Mislim da je ipak stanovita razlika između ta dva naselja. Ako nista drugo, dobrinja je ravna sto se za AP bas i ne moze kazati.Onima sa A faze treba zicaara do Mercatora. Dok onima sto su uz trolejbusku trebaju sanke do pijace.
nije to brdo uopšte veliko, a i drži mi kondiciju
- drndalo
#425 Re: Naj kvart Najgori kvart u Sarajevu
I Gadzo u A fazi je sada Mercator...zateznistub wrote:Mislim da je ipak stanovita razlika između ta dva naselja. Ako nista drugo, dobrinja je ravna sto se za AP bas i ne moze kazati.Onima sa A faze treba zicaara do Mercatora. Dok onima sto su uz trolejbusku trebaju sanke do pijace.