Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post Reply
GandalfSivi

#401 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by GandalfSivi »

breuer wrote: 28/03/2025 21:12
GandalfSivi wrote: 28/03/2025 20:35 Vidim pada kisa danima ne prestaje. Dosla Miljacka do Drvenija mosta, nije odavno ovako (kazu od 2014.)

Jedna stvar koja je drugacija je da nema poplava na Ilidzi i prema dole. Kada je tadasnja sestorka dosla na vlast, jedan od prvih projekata je bio da se dole to sredi i regulise. Pod SDA termitima je 20 godina plavilo sa svakom malom kisicom, kad vidi sada, moze i drugacije…
i odroni kamenoloma su manji kako je trojka došla na vlast... :zzzz:
Trebat ce cijeli vijek da se pocisti sve sto su zeleni termiti radili, kakve su dozvole izdavali i kakve su stvari legalizovali. Dovoljno je otici do Buca i Boljakova potoka, vidjeti sta se sve izgradilo, ne moras dalje ici.
1Dante1

#402 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by 1Dante1 »

Pratio sam danas skupstinu na preskoke. Pocela u deset, je l itako? Uzeli sat ipo pauze, mislim da je bilo dva. U Sest su uzeli pauzu za iftar 2h i sjednica nije nastala?

I hajde recite mi molim vas kako da im neko ne psuje sve, neovisno jesu li zeleni, plavi ili crveni? Pa majku mu od 6h rada i 3-4h pauze.
tramvajtrojka

#403 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by tramvajtrojka »

GandalfSivi wrote: 28/03/2025 20:35 Vidim pada kisa danima ne prestaje. Dosla Miljacka do Drvenija mosta, nije odavno ovako (kazu od 2014.)

Jedna stvar koja je drugacija je da nema poplava na Ilidzi i prema dole. Kada je tadasnja sestorka dosla na vlast, jedan od prvih projekata je bio da se dole to sredi i regulise. Pod SDA termitima je 20 godina plavilo sa svakom malom kisicom, kad vidi sada, moze i drugacije…
koji odroni kamenoloma :?
insaneinthebrain

#404 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by insaneinthebrain »

tramvajtrojka wrote: 28/03/2025 21:47

koji odroni kamenoloma :?
na sirokaci :lol:
dječak sa šibicama

#405 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by dječak sa šibicama »

1Dante1 wrote: 28/03/2025 21:45 Pratio sam danas skupstinu na preskoke. Pocela u deset, je l itako? Uzeli sat ipo pauze, mislim da je bilo dva. U Sest su uzeli pauzu za iftar 2h i sjednica nije nastala?

I hajde recite mi molim vas kako da im neko ne psuje sve, neovisno jesu li zeleni, plavi ili crveni? Pa majku mu od 6h rada i 3-4h pauze.
Pola sata sto sam ja povrsno pratio, 25 minuta dernjave Zahiragica, Devica, Kapidzica, ometaju lazu dobacuju
breuer

#406 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by breuer »

GandalfSivi wrote: 28/03/2025 21:41

Trebat ce cijeli vijek da se pocisti sve sto su zeleni termiti radili, kakve su dozvole izdavali i kakve su stvari legalizovali. Dovoljno je otici do Buca i Boljakova potoka, vidjeti sta se sve izgradilo, ne moras dalje ici.
Zeleni termiti su najpogubniji naravno, ali mi djeluje previše banalno povezivati manje poplave sa dolaskom Šestorke ili Trojke na vlast...ev konkretno, sjećam se da je regulacija Dobrinje planirana mislim dvanaeste ili trinaeste, daleko prije promjene vlasti u Kantonu, a i to je trebalo da posluži pri rasterećenju vodnog impakta na Sarajevko polje...
Last edited by breuer on 28/03/2025 22:22, edited 1 time in total.
Sociolog

#407 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Sociolog »

sta ovo rece Damir Marjanovic u 23.55. kolege hajmo kuci da spavamo, ionako nas raja ne gleda :mrgreen: :lol:
GandalfSivi

#408 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by GandalfSivi »

breuer wrote: 28/03/2025 22:09
GandalfSivi wrote: 28/03/2025 21:41

Zeleni termiti su najpogubniji naravno, ali mi djeluje previše banalno povezivati manje poplave sa dolaskom Šestorke ili Trojke na vlast...ev konkretno, sjećam se da je regulacija Dobrinje planirana mislim dvanaeste ili trinaeste, daleko prije promjene vlasti u Kantonu, a i to je trebalo da posluži pri rasterećenju vodnog impakta na Sarajevko polje...
Prvo, ovo su bili konkretni potezi kada je SDFA ismijavala sestorku i radove na Ilidzi. Danas vidimo rezultate toga. Drugo, da ponovim jos jednom, ja sam se prijavio na ovaj forum 2006. da branim Damira Hadzica, zbog mnogih stvari koje je uradio za Dobrinju (zaboravljamo da je Dobrinja bila u mraku dobrih 7-8 godina poslije rata, dok isti nije postao nacelnik opstine). Jebiga, lik se okrenuo reketu i kriminalu kasnije (nagradjen slobodom i mjestom u upravnom odboru kakoseveczove osiguranje), ja pojeo govno, ali istina je da je Dobrinja jedno od najugodnijih mjesta za zivot uprkos SDA naporima da unisti naselje…
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#409 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by teskeredzic_22 »

GandalfSivi wrote: 29/03/2025 00:27 ...da je Dobrinja jedno od najugodnijih mjesta za zivot uprkos SDA naporima da unisti naselje…
U Sarajevu gotovo da više nema dijelova grada ugodnih za život.

Breka možda donekle ili neke nove ulice sa novoizgrađenim kućama u nekom miru i zelenilu za koje ne znam da postoje su eventualni izuzeci ?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#410 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by sime_cipol »

Malo prije ovih kisa, početkom marta Muzur je angazivao ciscenje korita Zeljeznice, vjerovatno je to spasilo Otes, Doglode, Ilidzu od poplava, ali jos uvijek moze biti aranje ako bude najavljen ih kisa u narednim danima. Ne znam koliko ima snijega po Bjelašnici, da se i on ne otopi
GandalfSivi

#411 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by GandalfSivi »

teskeredzic_22 wrote: 29/03/2025 00:35
GandalfSivi wrote: 29/03/2025 00:27 ...da je Dobrinja jedno od najugodnijih mjesta za zivot uprkos SDA naporima da unisti naselje…

Breka možda donekle ili neke nove ulice sa novoizgrađenim kućama u nekom miru i zelenilu za koje ne znam da postoje su eventualni izuzeci ?
Imam par jarana sa Visnjika, to odmah na noz ide ako rijeci protiv istog kazes :)
last mohicans

#412 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by last mohicans »

Ide skupština do sehura, haj, ibadetili su cijeli ramazan bez sjednica. Gdje Zaha i ekipa? Počeo mi ovaj sekretar Bandić ići na neku stvar, lik samo vrti već konstatovano, ponavlja u krug, da bi ko biva ispo pametan.
made_in_sarajevo

#413 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by made_in_sarajevo »

Pa ko da sam kod stete procitao da je budzet usvojen?

Inace poslije sda govana, sljedece na redu je ovaj becirevic ili kako se vec preziva. Godinama jahao po bh gasu, krsio pare, prst u uho i sad se on brine za gradjane, on ce da nam otvori oci :roll:
I naravno Dzej

#414 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by I naravno Dzej »

Kanton Sarajevo dobio do sada rekordan Budžet od 1,88 milijardi KM

Napominjem da se Vlada KS opredijelila za povećanje osnovice svim budžetskim korisnicima s 385 KM na 400 KM, što je povećalo ukupnu poziciju bruto plaća i doprinosa u ovom Budžetu. Najveća razlika između Prijedlog u odnosu na Nacrt se tiče razgraničenja 270 miliona KM. Tu je riječ o projektima koji su preneseni iz prošle godine, odnosno o prenesenim kreditnim sredstvima od 127 miliona maraka. Preneseno je 84 miliona namjenskih sredstava, 12 miliona vlastitih prihoda Univerziteta u Sarajevu, 500 hiljada KM donacija, 34 miliona tranfera, te nešto više od 12 miliona KM ostalih primitaka. Takođe, Federacija BiH je potvrdila dotaciju sredstava kantonima. Razgraničeni prihodi su 124 miliona veći u odnosu na Nacrt budžeta, jer su budžetski korisnici prenijeli više sredstava u odnosu na očekivane iznose koje smo projektovali u Nacrtu budžeta“, istakao je ministar Kalamujić

U ovom budžetu je planiran akumulirani deficit od 43 miliona KM, što obuhvata 3,4 miliona KM za isplatu izvršnih sudskih presuda, a 40 miliona je namijenjeno za pokrivanje deficita iz prethodnih godina u skadu sa zakonskom regulativom. Ukoliko bude sredstava, potrudićemo se da podignemo iznos za isplate po pravosnažnim sudskim rješenjima, istakao je ministar Kalamujić.

Što se tiče zaduženosti po ino kreditima, došlo je do promjena i povećanja u odnosu na Nacrt u oblasti komunalne privrede, prostornog uređenja, zaštite okoliša, za rekonstrukciju vodovodnog sistema, te daljeg nastavaka izgradnje saobraćajne infrastrukture. Istovremeno, neki projekti se brišu iz Budžeta zbog nespremnosti za realizaciju, kao što je Sarajevo Toplane – Daljinsko grijanje, gdje je bilo predviđeno zaduženje od 20 miliona KM. Takođe, refinansiranje postojećeg duga u iznosu 50 miliona eura koji je bio planiran kroz zaduženje preko Svjetske banku se briše, zbog nepovoljnih uslova za KS.

"Ove godine se Vlada opredijelila striktnom praćenju realizacije Budžeta i u domenu prihoda i rashoda te ćemo pristupiti rebalansu Budžeta na više ili na niže kako bi ga uskladili s realnim stanjem i fiskalnim tendencijama“, poručio je ministar Kalamujić.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#415 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by teskeredzic_22 »

GandalfSivi wrote: 29/03/2025 01:01
teskeredzic_22 wrote: 29/03/2025 00:35

Imam par jarana sa Visnjika, to odmah na noz ide ako rijeci protiv istog kazes :)
Ok je i Višnjik , bio sam nedavno , nije toliko devastiran kako bi moglo :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#416 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by _BataZiv_0809 »

Samo M. Dvor!
Haris.ba

#417 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Haris.ba »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/cic ... /250329095

Koliko je trojka nesposobna da nametne svoj narativ.

Pa ja bih prvi prozvao bilo koga iz sda koji se javi ista oko para za ponder i ne popustao.

Svima nadimke dao. Faruk ponder.
Kaže i da je rezultat izmjene pondera zaustavljanje razvoja KS.

"Prihod od indirektnih poreza u periodu od 2019. do 2025. godine u budžetu Tuzlanskog kantona rastao je 74%, Zeničko-dobojskog kantona 83%, HNK 75%, sličan rast je i u ostalim kantonima, a Kantona Sarajevo 24%. Kad se već pita gdje su pare, voljeli bi vidjeti šta je to izgrađeno u drugim kantonima od tih 350 milona KM koje su oduzete Sarajevu, pa bi nam bilo drago da vidimo neke kapitalne investicije, uvećanje naknada za porodilje kao u KS i konkretan napredak i poboljšanje kvaliteta života građana u tim kantonima. Naravno većina tog novca u drugim kantonima je utrošena na povećanje plaća u javnoj upravi i tenderisanje sa stranačkim tajkunima, tako da smo sada došli u situaciju da je osnovica za obračun plaća u Kantonu Sarajevo najmanja od svih kantona i Federacije iako su troškovi života u Sarajevu najveći, uz punu podršku poboljšanja prava svih radnika u cijeloj BiH", objašnjava Čičić.
I naravno Dzej

#418 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by I naravno Dzej »

Haris.ba wrote: 29/03/2025 18:01 https://www.klix.ba/biznis/privreda/cic ... /250329095

Pa ja bih prvi prozvao bilo koga iz sda koji se javi ista oko para za ponder i ne popustao.

"Prihod od indirektnih poreza u periodu od 2019. do 2025. godine u budžetu Tuzlanskog kantona rastao je 74%, Zeničko-dobojskog kantona 83%, HNK 75%, sličan rast je i u ostalim kantonima, a Kantona Sarajevo 24%. Kad se već pita gdje su pare, voljeli bi vidjeti šta je to izgrađeno u drugim kantonima od tih 350 milona KM koje su oduzete Sarajevu, pa bi nam bilo drago da vidimo neke kapitalne investicije, uvećanje naknada za porodilje kao u KS i konkretan napredak i poboljšanje kvaliteta života građana u tim kantonima. Naravno većina tog novca u drugim kantonima je utrošena na povećanje plaća u javnoj upravi i tenderisanje sa stranačkim tajkunima, tako da smo sada došli u situaciju da je osnovica za obračun plaća u Kantonu Sarajevo najmanja od svih kantona i Federacije iako su troškovi života u Sarajevu najveći, uz punu podršku poboljšanja prava svih radnika u cijeloj BiH", objašnjava Čičić.
Čitao sam maloprije ovu analizu Davora Čičića. Ako su onu sada pozicija, zašto se ne ide u izmjenu i ili novi zakon o pripadnosti javnih prihoda ?
Pandakonda

#419 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Pandakonda »

I naravno Dzej wrote: 29/03/2025 18:32
Haris.ba wrote: 29/03/2025 18:01 https://www.klix.ba/biznis/privreda/cic ... /250329095

Čitao sam maloprije ovu analizu Davora Čičića. Ako su onu sada pozicija, zašto se ne ide u izmjenu i ili novi zakon o pripadnosti javnih prihoda ?
Zato sto nema sanse da ce manji kantoni pristati na to da im ide manje para. Kada je ponder ukinut parlament federacije se bukvalno "pocjepao" po regionalnoj liniji. Svaki zastupnik iz KS iz svake stranke je glasao protiv, dok je svaki zastupnik van KS neovisno o stranci glasao ZA da se kantonu uzmu pare. To je i bio najveci problem, manji kantoni ne zele raspodjelu poreza po ekonomskim parametrima jer znaju da onda gube. Lakse se ovako udruziti protiv KS i glumiti kako je to borba za neku pravdu.

Također nema sanse da će Covic pristati da hrvatskim kantonima ide manje para iako bi po ekonomskoj aktivnosti najmanje islo upravo tim. To je potvrdio Mirsad Camdzic kada su ga pitali zasto je uputio ovu inicijativu da se KS-u samo uzmu pare a ne da se odradi sveobuhvatna reforma raspodjela poreza. I nažalost evo sad se ispostavilo ono sto su zastupnici iz KS govorili i tad, te pare koje su uzete građani neće ni osjetiti, nego ce ih samo pojesti birokratija i budzetski uhljebi. A KS najvise ispastati jer je uzeto preko 350 miliona na 3 godine
Seawolf

#420 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Seawolf »

Koliko je ministara iz aktuelne Vlade Federacije BiH, iz Kantona Sarajevo?
Haris.ba

#421 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Haris.ba »

Seawolf wrote: 29/03/2025 18:52 Koliko je ministara iz aktuelne Vlade Federacije BiH, iz Kantona Sarajevo?
Nebitno. I da ih ima vecina, ne moze proci kroz parlament.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#422 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Chmoljo »

Seawolf wrote: 29/03/2025 18:52

Koliko je ministara iz aktuelne Vlade Federacije BiH, iz Kantona Sarajevo?
Sanja Vlaisavljevic :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#423 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by _BataZiv_0809 »

Slazem se da im medijski nastup kaska za DFSDA, ali na ponderu su vece razlike izmedju sarajevske i tuzlanskr NS, nego izmedju NS i SDA
Haris.ba

#424 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 30/03/2025 15:03 Slazem se da im medijski nastup kaska za DFSDA, ali na ponderu su vece razlike izmedju sarajevske i tuzlanskr NS, nego izmedju NS i SDA
U TK NS ima minimalne sanse da se docepa vlasti, a u KS NS ima dobre sanse da postane opozicija.
Pa neka biraju.

A, ja ne vidim problem da NS i ostala trojka u KS spominju ponder.
Stranke izvan KS se ne mogu kriviti sto su iskoristile sansu.

Ali, moze se kritikovati stranka koja je to pokrenula, i zna se zasto i kako je to pokrenula.

Imaju zicer da napisu sta je cijena glasa za sda. Da glasas za nekoga ko je do sada izbio Sarajlijama 350KM.
Ali, to zahtjeva ipak ozbiljnu politiku. A, sda i NS se lizu li lizu na lokalnom nivou.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#425 Re: Vlada Kantona Sarajevo (2022-2026)

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 30/03/2025 16:55
_BataZiv_0809 wrote: 30/03/2025 15:03 Slazem se da im medijski nastup kaska za DFSDA, ali na ponderu su vece razlike izmedju sarajevske i tuzlanskr NS, nego izmedju NS i SDA
U TK NS ima minimalne sanse da se docepa vlasti, a u KS NS ima dobre sanse da postane opozicija.
Pa neka biraju.

A, ja ne vidim problem da NS i ostala trojka u KS spominju ponder.
Stranke izvan KS se ne mogu kriviti sto su iskoristile sansu.

Ali, moze se kritikovati stranka koja je to pokrenula, i zna se zasto i kako je to pokrenula.

Imaju zicer da napisu sta je cijena glasa za sda. Da glasas za nekoga ko je do sada izbio Sarajlijama 350KM.
Ali, to zahtjeva ipak ozbiljnu politiku. A, sda i NS se lizu li lizu na lokalnom nivou.
Slazem se.
Post Reply