ChatGPT - ozbiljna tema

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Malisa11

#401 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Malisa11 »

Jasno je to meni, ali to nije razlog da se na AI gleda kao nesto lose. Postoje neki drugi nacini kako se mogu koristiti mozdane vijuge, samo je na nama da li cemo to primijeniti.

AI se niko ne treba plasiti.
dr_Evil

#402 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by dr_Evil »

Malisa11 wrote: 18/09/2025 15:03 Jasno je to meni, ali to nije razlog da se na AI gleda kao nesto lose. Postoje neki drugi nacini kako se mogu koristiti mozdane vijuge, samo je na nama da li cemo to primijeniti.

Naravno da se treba plasiti, ali razvoj se ne moze zaustaviti, htjeli ili ne.
nikeze

#403 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by nikeze »

Poenta je da AI statistički obrađuje podatke i ako joj se daju podaci koji su netačni ili moralno neopravdani, odgovor će biti potpuno pogrešan.
Ozimician

#404 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Ozimician »

Kakva je ovo rasporava xD

Naravno da je AI mnogo bolji u izvodjenju intelektualnih zadataka koji zahtjevaju jaku memoriju nego covjek.

Ono sto je problematicno sa AI jeste sto je dobar koliko ga dobro nahranis informacijama, ni vise ni manje.
Malisa11

#405 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Malisa11 »

dr_Evil wrote: 18/09/2025 15:08 Naravno da se treba plasiti, ali razvoj se ne moze zaustaviti, htjeli ili ne.
To je isto da kazes radnici u pogonima su se trebali plasiti dolaska masina. Ne, vec ici u skladu s vremenom i nauciti koristi masine. Hoce li masina zamijeniti 7 od 10 ljudi? Da, ali to i jeste napredak.
dr_Evil

#406 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by dr_Evil »

Malisa11 wrote: 18/09/2025 15:11
dr_Evil wrote: 18/09/2025 15:08 Naravno da se treba plasiti, ali razvoj se ne moze zaustaviti, htjeli ili ne.
To je isto da kazes radnici u pogonima su se trebali plasiti dolaska masina. Ne, vec ici u skladu s vremenom i nauciti koristi masine. Hoce li masina zamijeniti 7 od 10 ljudi? Da, ali to i jeste napredak.
Ne brini mene posao, to je sudbina svake generacije da trazi svoju koru hljeba, nego terminator :D

znam ja da je to nije ni blizu inteligencije ili svijesti, ali ko zna sta ce jednog dana postati - greskom naravno, kao i sve ostalo :D
nikeze

#407 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by nikeze »

Govori se o uvođenju 6G mreže u Njemačkoj sa podrškom AI, a sve u cilju omogućavanja rada autonomnih vozila koja će morati brzo obrađivati masu podataka bez prekida i latencije. Automatski prevod teksta u Chrome-u koristim često i mogu reći da je 100 % tačan. Jedina posljedica je da slabi znanje stranog jezika pa polako odustajem od toga. Gemini već daje sažetak upita u pretraživaču. AI je tu i ide dalje, ali još uvijek je na nivou malo boljeg pretraživača. Očekuje se uvođenje u CAD/CAM alate pa vidjećemo dalje. Biće puno ljudi suvišno. Pitam se kako prevodioci uopće nađu posla.
toska

#408 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by toska »

dr_Evil wrote: 18/09/2025 15:19 ...

Ne brini mene posao, to je sudbina svake generacije da trazi svoju koru hljeba, nego terminator :D
Prije ili kasnije zafalit će mu resursa u vidu energije, rijetkih minerala i ruda.
Sta bi čovjek tada učinio?
Oteo od onog ko ih ima i enormno koristi, a to je homo sapiens.
Ako nas kopira to će i uraditi.
:D
zilog

#409 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by zilog »

Za raju koja ne prati detalje, ili im je ukucan prompt i odgovor - jedini kontakt sa AI, evo malo aktuelnosti iz te oblasti:

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#410 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Velkoski »

ko dostavlja cvike u bejha?
zilog

#411 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by zilog »

Velkoski wrote: 18/09/2025 23:19 ko dostavlja cvike u bejha?
Ne znam, izgleda se nisu bas proslavili:

drag_gost

#412 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by drag_gost »

Thorgerson wrote: 19/08/2025 17:29 Nesto sam malo citao o superinteligenciji, i kontam, nigdje veze sta se imamo bojati. Iskljucis struju, internet i cao. I onda malo jos se zadubim i ispitam chat gpt.

Uglavnom, nije bas tako jednostavno kako izgleda. Tipa, iskljucis kabal od interneta. Ili struju.

Mislim do toga se jos nije doslo, ali ako se dodje. Tipa, moze se doci do toga da ce AI odlucivati ko ce se lijeciti, ko ce koji lijek da dobije, i onda se moze desiti da odluci da ubija ljude ako procjeni da ih ima previse npr. Propise namjerno pogresan lijek. Namjerno napravi udes na raskrsnici, obzirom da u dosta drzava su semafori povezani sa centralom. Srusi avion i slicno. Znaci nevjerovatne stvari su moguce.

Dalje, bice toliko inteligentan da ce prelaziti i sklanjati kod po serverima, uredjajima. Moci ce unaprijed prepoznati opasnost od iskljucivanja i prebacit ce se u neke druge servere, rasporedit se po kucnim uredjajima koji su na mrezi, mobitelima i sl.

Isto i sa strujom. S obzirom da ce imati inteligenciju koja daleko prevazilazi svu postojecu, lako ce pronaci izvore energije, tipa elektricni automobili, baterije bilo sta i gdje se moze nakaciti. A jednostavno, nemoguce je da sad citav svijet natjeras da sve ugasi. I da se ugasi sve teoretski. Sta kad se opet upali?

Mislim, da, djeluje kao SF. Medjutim, velika je sansa da se ovo desi. A sve zbog toga sto ce ljudi postati ovisni o toj tehnologiji. U smislu, da ces uskoro imati tipa pult gdje uneses simptome, izvadi ti krv, pregleda ti nalaze i dobijes terapiju. Bez kontakta s doktorom. I onda ce se to samo prosirivati, tako da u jednom trenutku ljudi ce to prihvatiti i nece se ni znati vratiti na pocetno stanje.

Jer sve je olaksano. Npr, ko bi se sad vratio na kucacu masinu?! Pa nije niko lud, da tipka pola stranice i pogrijesi slovo. Pa haj ponovo. E tako je i sa AI tehnologijama, veoma je lako upasti i vec polako svi upadamo u tu "zamku".

Stoga i nije cudo, sto se ulazu milijarde u to i sto se ovi glavni AI strucnjaci placaju ciframa koje prevazilaze fudbalere, kosarkase... :-)
Zivota ti ne lupaj. Cuj velika je sansa...
drag_gost

#413 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by drag_gost »

zilog wrote: 18/09/2025 14:37
nikeze wrote: 18/09/2025 13:56 Neosporan je uspjeh vještačke inteligencije i u slučaju prevođenja teksta ili govora na bilo koji jezik je dosegla vrhunac.
Međutim, vještačka inteligencija uči repeticijom, a ne kao djeca intuicijom.
Nedostaje joj svijest o vlastitom postojanju, osjećaji i sjećanja.
Nedostaju joj neke od osnovnih osobina ljudskog mozga : mašta, intuicija i imaginacija.
Još uvijek nije ništa samostalno izumila kao što su naučnici u sferi kvantne mehanike i teorijske fizike gdje se zapravo rade pomaci u nauci.
Ipak, ide dalje napredak je impresivan, ali trenutno je to skup algoritama koje neki zovu "stohastički papagaj".
Ne ocekujes valjda, da ce ChatGPT od 20$ mjesecno, praviti proboje u sferi kvantne mehanike?
Nece, jos uvijek, ni laboratorijski modeli, ali je napredak dramatican. Ove godine su OpenAI i Google modeli osvojili zlatne medalje na Medjunarodnoj Matematickoj Olimpijadi. Kada LLM-ovi, suvereno zavladaju vrhunskom matematikom, moci cemo ocekivati i proboje u sferi fizike.

Sto se tice intuicije i imaginacije, da bolje upoznas kako funkcionisu LLM-ovi (pokrenes neki lokalni LLM), vidio bi da su i intuicija i imaginacija, itekako prisutni (kontrolisani sa nekoliko parametara: temperatura, max p, ...). Cak su i problematicni, zbog "haluciniranja".

Nevjerovatna je kolicina slicnosti, izmedju masinskog i ljudskog nacina ucenja i rezonovanja. Ljudi su mnogo efikasniji i uce na manjem broju primjera, ali masine imaju prednost brzine i paralelizacije. Osim toga i algoritmi ucenja, napreduju iz dana u dan...
Deepmind jeste presao zlatni prag (35/42 bod, odnosno 5/6 zadataka), ali nikakvu medalju nije osvojio. OpenAI je presao zlatni prag u tvrdnji njihovih naucnika, ali to nije potvrdjeno od zvanicnog komiteta. To sto ti pises nisu intuicija, niti imaginacija, vec matematicki mehanizmi iz probability distribucije. Metaforicki jedino mozemo reci da su intuicija i imaginacija. Haluciranje nastaje zbog drugih stvari, previse treniranja na homogenim setovima, itd. Top-K, Top-P, temperatura uticu na ucestalost i tip halucinacija, ali nisu uzrok. Halucinacija se moze pojaviti i na maloj temperaturi ako je model nije naucio dobru generalizaciju.
Thorgerson

#414 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Thorgerson »

drag_gost wrote: 19/09/2025 04:13 Zivota ti ne lupaj. Cuj velika je sansa...
Ajd druze furaj, svoju nadrkanost ispoljavaj negdje drugo. Ili eto ako bas ne smijes nigdje, uredu eto ispoljavaj ovdje na forumu...ako ce ti biti lakse

Rodjak u Americi je dobio otkaz. Zamjenio ga AI. Njih 50-ak. Znaci info iz prve ruke. Ok, posao koji su obavljali nije bas kvantna fizika, ali nebitno. Plate nema. Trazi drugi posao. Samo do prije par godina to je bio sasvim ok posao, kao i svaki drugi.

A tek smo na pocetku. Pa prije par godina niko nije spominjao AI. Sad se kompanije masovno okrecu ka tome. Bilioni su vec ulozeni... ili ti znas nesto eto sto giganti poput mete, apple, microsofta ne znaju.

Evo imas primjer i sa Duolingo app sta se desilo.

Naravno da postoji velika sansa.

Da je neko prije 5 godina rekao da ce AI moci zamjeniti 50 radnika u kompaniji tvoja tikva bi i tad rekla lupas gluposti...
Sanjarko

#415 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

Kina automatizirala svoje luke sve i sl, kazu da nema zive duse uopste u njima skoro, samo na kranovima, kamiondzije i jos neki radnici.

On topic koliko sam prozivan da koristim AI ne koristim uopste vec ima ne znam ni sam koliko mjeseci.

Samo ovaj forum zabranio AI odgovore i sl, kako znam online. A alat AI su velika, ispomoc veoma dobra, vidio sam potencijal odmah u komentarima itd, da mogu dopunjavati odgovore i rjesenja da se udruzeno s ljudima pronadzu i sl.
DaysleepeR

#416 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by DaysleepeR »

Danas samo budala ne koristi AI.
To je izuzetno koristan alat.
Sanjarko

#417 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

DaysleepeR wrote: 19/09/2025 11:56 Danas samo budala ne koristi AI.
Ja ne vise ili slabije ako se pretrazivac Google racuna, malo na Google, na njegovoj pretrazi dobijem ponekad odgovor i tjs, ovdje nista, imam cak i ogranicenje zbog upotrebe AI i rasprave sa adminima oko toga i jos necega.

Pa moraju mi komentare odobriti na nekim temama admini, politika teme vecinom.
DaysleepeR

#418 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by DaysleepeR »

Sanjarko wrote: 19/09/2025 12:02
Ja ne vise ili slabije ako se pretrazivac Google racuna, malo na Google, na njegovoj pretrazi dobijem ponekad odgovor i tjs, ovdje nista, imam cak i ogranicenje zbog upotrebe AI i rasprave sa adminima oko toga i jos necega.

Pa ja mislim da je radi tvog zdravstvenog stanja za tebe najbolje da potpuno izbjegavaš političke teme.
Iste nisu preporučljive nikom, jer utiču na psihu i potpuno zdravih osoba.
kabal1337

#419 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by kabal1337 »

Sanjarko wrote: 19/09/2025 11:53 Kina automatizirala svoje luke sve i sl, kazu da nema zive duse uopste u njima skoro, samo na kranovima, kamiondzije i jos neki radnici.

On topic koliko sam prozivan da koristim AI ne koristim uopste vec ima ne znam ni sam koliko mjeseci.

Samo ovaj forum zabranio AI odgovore i sl, kako znam online. A alat AI su velika, ispomoc veoma dobra, vidio sam potencijal odmah u komentarima itd, da mogu dopunjavati odgovore i rjesenja da se udruzeno s ljudima pronadzu i sl.
I da koristis AI u cemu je problem? Mi smo zaista ograniceno drustvo.
Sanjarko

#420 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

DaysleepeR wrote: 19/09/2025 12:16

Pa ja mislim da je radi tvog zdravstvenog stanja za tebe najbolje da potpuno izbjegavaš političke teme.
Ja se na njima ispucam, meni dodzu razbriga one i politika, nije samo na njima ogranicenje, ali vecinom je na njima, a dobro sam sada, vec ima preko 4 godine neurekao se, hvala Bogu na tome, i meni samome, ali i ovoj jednoj psihijatrici i lijeku koji je ona dala koji je veoma dobar.

4 generacije je taj lijek za sch, a i finansijsko stanje nam je sada onako, nije za u k...., ja imam invalidninu, stara ima penziju, dobit cu i jos mozda i vise...
drag_gost

#421 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by drag_gost »

Thorgerson wrote: 19/09/2025 10:34
drag_gost wrote: 19/09/2025 04:13 Zivota ti ne lupaj. Cuj velika je sansa...
Ajd druze furaj, svoju nadrkanost ispoljavaj negdje drugo. Ili eto ako bas ne smijes nigdje, uredu eto ispoljavaj ovdje na forumu...ako ce ti biti lakse

Rodjak u Americi je dobio otkaz. Zamjenio ga AI. Njih 50-ak. Znaci info iz prve ruke. Ok, posao koji su obavljali nije bas kvantna fizika, ali nebitno. Plate nema. Trazi drugi posao. Samo do prije par godina to je bio sasvim ok posao, kao i svaki drugi.

A tek smo na pocetku. Pa prije par godina niko nije spominjao AI. Sad se kompanije masovno okrecu ka tome. Bilioni su vec ulozeni... ili ti znas nesto eto sto giganti poput mete, apple, microsofta ne znaju.

Evo imas primjer i sa Duolingo app sta se desilo.

Naravno da postoji velika sansa.

Da je neko prije 5 godina rekao da ce AI moci zamjeniti 50 radnika u kompaniji tvoja tikva bi i tad rekla lupas gluposti...
Napisao sam poveci tekst, pa sam ga obrisao. Zivota ti ne lupaj. Sansa je minimalna.
zilog

#422 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by zilog »

drag_gost wrote: 19/09/2025 05:39
zilog wrote: 18/09/2025 14:37
nikeze wrote: 18/09/2025 13:56 Neosporan je uspjeh vještačke inteligencije i u slučaju prevođenja teksta ili govora na bilo koji jezik je dosegla vrhunac.
Međutim, vještačka inteligencija uči repeticijom, a ne kao djeca intuicijom.
Nedostaje joj svijest o vlastitom postojanju, osjećaji i sjećanja.
Nedostaju joj neke od osnovnih osobina ljudskog mozga : mašta, intuicija i imaginacija.
Još uvijek nije ništa samostalno izumila kao što su naučnici u sferi kvantne mehanike i teorijske fizike gdje se zapravo rade pomaci u nauci.
Ipak, ide dalje napredak je impresivan, ali trenutno je to skup algoritama koje neki zovu "stohastički papagaj".
Ne ocekujes valjda, da ce ChatGPT od 20$ mjesecno, praviti proboje u sferi kvantne mehanike?
Nece, jos uvijek, ni laboratorijski modeli, ali je napredak dramatican. Ove godine su OpenAI i Google modeli osvojili zlatne medalje na Medjunarodnoj Matematickoj Olimpijadi. Kada LLM-ovi, suvereno zavladaju vrhunskom matematikom, moci cemo ocekivati i proboje u sferi fizike.

Sto se tice intuicije i imaginacije, da bolje upoznas kako funkcionisu LLM-ovi (pokrenes neki lokalni LLM), vidio bi da su i intuicija i imaginacija, itekako prisutni (kontrolisani sa nekoliko parametara: temperatura, max p, ...). Cak su i problematicni, zbog "haluciniranja".

Nevjerovatna je kolicina slicnosti, izmedju masinskog i ljudskog nacina ucenja i rezonovanja. Ljudi su mnogo efikasniji i uce na manjem broju primjera, ali masine imaju prednost brzine i paralelizacije. Osim toga i algoritmi ucenja, napreduju iz dana u dan...
Deepmind jeste presao zlatni prag (35/42 bod, odnosno 5/6 zadataka), ali nikakvu medalju nije osvojio. OpenAI je presao zlatni prag u tvrdnji njihovih naucnika, ali to nije potvrdjeno od zvanicnog komiteta. To sto ti pises nisu intuicija, niti imaginacija, vec matematicki mehanizmi iz probability distribucije. Metaforicki jedino mozemo reci da su intuicija i imaginacija. Haluciranje nastaje zbog drugih stvari, previse treniranja na homogenim setovima, itd. Top-K, Top-P, temperatura uticu na ucestalost i tip halucinacija, ali nisu uzrok. Halucinacija se moze pojaviti i na maloj temperaturi ako je model nije naucio dobru generalizaciju.
:thumbup:

Bez detaljnog "fact checking-a", sam odgovorio na laicke netacnosti iz citiranog posta, pa je sasvim zasluzeno, da se i mene poklopi "ispravkom netacnih navoda". :mrgreen:

Istina je, da su navodi o IMO medaljama vjerovatno PR usminkani (u pitanju su milijarde), ali cu se osloniti na optimizam, koji pokazuje Terence Tao.

I bez IMO PR stunt-a, napredak je dramatican. Prije nekoliko mjeseci mi je o3 (high) odradio lavovski dio posla za parametarsku, polinomijalnu regresiju, kroz analiticku inverziju Hankelovih matrica, koeficijenata Faulhaberovih jednacina, do reda 8. Tako nesto se ne moze naci na internetu.

Naravno da parametri, poput temperature, samo metaforicki odrazavaju intuiciju i imaginaciju, inace bi se zvali - intuition/imagination.

Mi zapravo ne znamo tacan mehanizam ljudske intuicije, ali ja vjerujem da ga je moguce oponasati, sto kroz LLM-ove, sto kroz druge "pattern recognition" mehanizme, koji su doveli do nezamislivih monstruma tipa Alpha Zero.

Ne znamo, pouzdano, ni uzrok halucinacija. Neki dan je OpenAI objavio papir, po kojem su halucinacije prouzrokovane pogresnom reward funkcijom, u toku treninga (nagrada za nagadjanje).

Posto, definitivno, znas vise od mene u oblasti funkcionisanja modela, a nedostaje nam tema o lokalnim AI modelima, da li bi otvorio takvu temu?
Ja cu se rado ukljuciti...
DaysleepeR

#423 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by DaysleepeR »

Sanjarko wrote: 19/09/2025 12:42

Ja se na njima ispucam, meni dodzu razbriga one i politika, nije samo na njima ogranicenje, ali vecinom je na njima, a dobro sam sada, vec ima preko 4 godine neurekao se, hvala Bogu na tome, i meni samome, ali i ovoj jednoj psihijatrici i lijeku koji je ona dala koji je veoma dobar.

4 generacije je taj lijek za sch, a i finansijsko stanje nam je sada onako, nije za u k...., ja imam invalidninu, stara ima penziju, dobit cu i jos mozda i vise...
bravo, samo naprijed...
Sanjarko

#424 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

dr_Evil wrote: 18/09/2025 15:08
Malisa11 wrote: 18/09/2025 15:03 Jasno je to meni, ali to nije razlog da se na AI gleda kao nesto lose. Postoje neki drugi nacini kako se mogu koristiti mozdane vijuge, samo je na nama da li cemo to primijeniti.

Naravno da se treba plasiti, ali razvoj se ne moze zaustaviti, htjeli ili ne.
T-800 must arise! Skynet is alive! 2025! :evil:
Sanjarko

#425 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

DaysleepeR wrote: 19/09/2025 13:14
Sanjarko wrote: 19/09/2025 12:42

bravo, samo naprijed...
:thumbup:
Post Reply