LGBT+ parada - 2023.
-
broj dva
#401 Re: LGBT+ parada - 2023.
U 21 stoljeću se još spominje "bog" kao nešto relevantno. Sramota za cjelokupno čovječanstvo.
- dr_Evil
#402 Re: LGBT+ parada - 2023.
Heh, e sto se ismijah tito dragi. Super tema oko iftara. Pratim 
- dr_Evil
#403 Re: LGBT+ parada - 2023.
@Sara03 , verbalni delikt na forumu 
- Sara03
#404 Re: LGBT+ parada - 2023.
Sara samo rekla kako stoje stvari u islamu, nije ona pisala zbirku hadisa. 
- skafiskafsnjak
#405 Re: LGBT+ parada - 2023.
Ama o cemu pricamo ovdje ? Allah sam u Kur'anu osuduje i kaze da je grijeh i da nije vjernik onaj koji to cini. Ljudi posvetili zivot proucavanju Kur'ana, i oni tumace tako. I dodjes ti i kazes mi nesto drugo.....Sara03 wrote: ↑13/04/2023 07:58Vjerovatno i dosta homoseksualaca zna da čini grijeh, da ne mogu protiv sebe i svojih nagona, ali vjeruju u boga i trude se slijediti uputu u drugim dijelovima. Ko si ti da sudiš i propituješ njihove odluke? Ima valjda vrhovni tumač i sudija, koji je stvorio i tebe i njih. Neko ti sada može reći kako je širk gori od homoseksualnosti, kako time vrijeđaš njegovu vjeru.skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2023 14:53 Kazem da je to bolest. I da mi pici po zivcima promocija toga na svakom koraku. Pravo na misljenje, pajel?
Pa naravno, locu alkohol a nece svinjetinu jer je haram. Pa nije im promaklo nego svijesno to cine. Hahaha. Mozda jos gore![]()
A i nije mi za poredjenje taj primjer i organizovanje iftara ... al haj, ja se ispricavam ... njihov iftar vrijedja moju vjeru kao sto njih vrijedja kada ja kazem da su pederi.
Da li ti polažeš puno pravo na "svoju vjeru"? Ovo što pričaš, zvuči kao da si je u granapu nabavio. Tvoja vjera nije samo tvoja. Oni imaju pravo da je prakticiraju kako i koliko žele, štagod ostali mislili o tome. To bi valjda trebala biti stvar između pojedinca i boga.
Prakticiraju kako zele
-
John Cleese
-
John Cleese
- Ateista
#408 Re: LGBT+ parada - 2023.
no_sikiriki wrote: ↑12/04/2023 20:11"U toku je mjesec ramazan, koji u islamu ima poseban značaj. Obzirom da mnoge LGBTIQ+ osobe u BiH prakticiraju islam, željeli/e smo da organizujemo događaj za njih, ali i za sve druge LGBTIQ+ osobe, na kojem ćemo da dijelimo hranu i da uživamo u društvu jedni drugih, bez obzira na naša vjerska uvjerenja i tradicije. Bilo da ste članovi/ce ili prijatelji/ce LGBTIQ+ zajednice, pozivamo vas da se pridružite ovom zajedničkom iftaru..."Hank Paldum wrote: ↑12/04/2023 19:32 Normalno da je provokacija, kako bi izgledao iftar beer party ili iftar pork party.
Pa napisao sam u prošlom postu da je razlika između ako neko ko je gay dođe na iftar ili ako se organizuje iftar gdje je naglašeno da je LGBT iftar.
Kao što ima hiljadu slučajeva gdje su u džamiji osobe koje su mnogi vidjeli u kafiću sa pivom ali bi se drugačije odnosili da se najavi iftar gdje će se točiti Heineken.
Dakle, iz navedenog se vidi da su oni ti koji organizuju iftar, ali da su pozvani svi koji su prijateljski nastrojeni prema njima.
Kao što sam već rekla, lično mi malo jeste smiješna ideja "gay iftara", i mogu razumjeti kad neko kaže da je to paradoksalno i sl., ali ne vidim zašto bi neko to smatrao "provokacijom" ili "islamofobijom".
Zašto bi neko ko pripada islamu po tradiciji (ima "muslimansko" ime, ne jede svinjetinu i sl.) ili na koji god način oni to shvataju (ne vjeruju svi u mainstream interpretaciju Kur'ana ili islama, on/a vjerovatno vjeruje da ih Bog prihvata takvim kakvi su, jer ih je takvim stvorio) htio provocirati heteroseksualce? Šta dobija time? Je li vi stvarno mislite da tim ljudima nije već dovoljno muke u životu zbog svoje različitosti u ovakvom društvu?
Mislim i ja da 90% ljudi koji sebe nazivaju muslimanom ili muslimankom ne živi u skladu s onim što im vjera nalaže prema Kur'anu, pa ih ne nazivam provokatorima i islamofobičarima.
Da vidimo sve ove koji to smatraju provokacijom da li se bas svega 100% pridrzavaju, mogu misliti...
Ovakve komentare mogu razumjeti samo od strane takvih koji se 100% drze svih propisa, ali da budu principijelni pa da smatraju provokacijom kad bilo koji cafir dodje na iftar, ili bilo ko ko nije postio taj dan, ko je ikad pojeo svinjetinu ili popio alkohol, ikad slagao u zivotu ili ukrao nesto, to bi sve onda trebala biti provokacija. Neka budu principijelni i neka se bune protiv Bakira, Sebije i slicnih kad organizuju iftar a imaju na sebi toliko grijeha... Kod takvih jedino mogu postovati taj stav, ali sumLJam da takvih ima.
- Sara03
#409 Re: LGBT+ parada - 2023.
@skafiskafsnjak Ti si bukvalista. 
Prvo, zakoni se ne provode "onako kako je napisano", već na osnovu pravilnika.
A što se tiče Kur'ana, da napomenemo i kako samo unutar sunitskog islama postoje četiri mezheba, kao pravne škole i svaka nešto tumači na svoj način. Hoću reći, vama uopće ne trebaju "degenerici" kako bi vam vrijeđali vjeru. Dovoljno je interno vrijeđate jedni drugima.
Sportski selam.
A što se tiče Kur'ana, da napomenemo i kako samo unutar sunitskog islama postoje četiri mezheba, kao pravne škole i svaka nešto tumači na svoj način. Hoću reći, vama uopće ne trebaju "degenerici" kako bi vam vrijeđali vjeru. Dovoljno je interno vrijeđate jedni drugima.
Sportski selam.
-
John Cleese
#410 Re: LGBT+ parada - 2023.
Vec i prosjecno inteligentna i informirana osoba koja je u stanju biti objektivna (sto neko kome su ispirali mozak stupidarijama od ranog djetinjstva, naravno, ne moze i nije, ma koliko inteligentan i informiran bio, jer ce misli i informacije filtrirati i ignorirati sve sto nije u skladu s pomenutim stupidarijama) zna da su religije (a pogotovo abrahamske) u svojoj srzi politicki instrument, ljudski proizvod pod krinkom "bozanske" inspiracije, te da kao takve nisu zasnovane ni na cemu "cistom", "jasnom" i "nepromjenjivom" i da su u praksi itekako sklone i naklone kompromisima, makar i precutno.
Pocev od brojnih paganskih obicaja amalgamiranih s kriscanstvom do jos uvijek prisutne avganistanske prakse zvane "bača bazi" (djecacka igra) - djecaci plesu za odrasle muskarce koji ih poslije, po svom nahodjenju, seksualno zloupotrebljavaju.
Talibanske pizde (ciji je inace vrhunac iskazane poboznosti dizanje u zrak povijesnih spomenika i egzekucija zena na stadionima zrnom od 7,62 mm u potiljak) su takvu praksu formalno osudile, zaprijetivsi pociniteljima smrtnom kaznom, a u stvarnosti, ako ikad ikoga zbog toga ubiju - ubiju (visestruko) silovanog djecaka, jer su silovatelji u pravilu veoma mocni.
U nasim su krajevim kompromisi, srecom, neusporedivo bezazleniji - poenta je da ih je uvijek bilo i da ce ih uvijek i biti i to sve vise, sto je u savrsenom skladu sa onim sto religija zapravo jeste, od samog nastanka do danas.
Pocev od brojnih paganskih obicaja amalgamiranih s kriscanstvom do jos uvijek prisutne avganistanske prakse zvane "bača bazi" (djecacka igra) - djecaci plesu za odrasle muskarce koji ih poslije, po svom nahodjenju, seksualno zloupotrebljavaju.
Talibanske pizde (ciji je inace vrhunac iskazane poboznosti dizanje u zrak povijesnih spomenika i egzekucija zena na stadionima zrnom od 7,62 mm u potiljak) su takvu praksu formalno osudile, zaprijetivsi pociniteljima smrtnom kaznom, a u stvarnosti, ako ikad ikoga zbog toga ubiju - ubiju (visestruko) silovanog djecaka, jer su silovatelji u pravilu veoma mocni.
U nasim su krajevim kompromisi, srecom, neusporedivo bezazleniji - poenta je da ih je uvijek bilo i da ce ih uvijek i biti i to sve vise, sto je u savrsenom skladu sa onim sto religija zapravo jeste, od samog nastanka do danas.
- skafiskafsnjak
#411 Re: LGBT+ parada - 2023.
Okej,Sara03 wrote: ↑13/04/2023 11:13 @skafiskafsnjak Ti si bukvalista.
Sportski selam.![]()
I sta kazu te cetiri skole o homosima ?
- Sara03
#412 Re: LGBT+ parada - 2023.
Prvo sa braćom vidi, zašto jedni drugima vrijeđate vjeru. Pošto ti potonje očito udara na živac. Makar budi principijelan.
Za pedere ćemo lako. Gujicu iz Švabije ovamo, pa zabrani ili ubij kupus u njima.
Za pedere ćemo lako. Gujicu iz Švabije ovamo, pa zabrani ili ubij kupus u njima.
- skafiskafsnjak
#413 Re: LGBT+ parada - 2023.
Pa izvini, tema su homo i o tome od pocetka pricamo.
Homo u islamu.
Pa te lijepo pitam, sta kazu o tome?
Oko osnovnih stvari se slazu , znas ti to dobro. Izmedju ostalog, o homoseksualnosti u Islamu
- Sara03
#414 Re: LGBT+ parada - 2023.
Dobro, homoseksualci ne mogu biti muslimani. Izašli iz vjere.
Šta te onda briga šta rade?
Šta te onda briga šta rade?
-
John Cleese
- Ludzak
#416 Re: LGBT+ parada - 2023.
Eeee baš se u Kuranu spominju pederi i homoseksualci. ..
A i kakav je stav boga prema njima.
A i kakav je stav boga prema njima.
- Ateista
#417 Re: LGBT+ parada - 2023.
Zar moraju biti muslimani? Mi nismo ali smo vise puta organizovali iftar za prijatelje koji su vjernici, uvijek su to cijenili i nikad nisu dozivljavali kao provokaciju to sto in cafiri spremaju iftar.
Znam par ljudi koji nisu muslimani ali su znali postiti nekoliko dana za ramazan, da li zbog nekog svog ili iz nekih drugih licnih razloga.
Ne vidim zasto je to sto lgbt organizuju iftar ista drugacije od svega toga, neki od njih i stvarno vjeruju u boga, mi otvoreno kazemo da ne vjerujemo.
Znam par ljudi koji nisu muslimani ali su znali postiti nekoliko dana za ramazan, da li zbog nekog svog ili iz nekih drugih licnih razloga.
Ne vidim zasto je to sto lgbt organizuju iftar ista drugacije od svega toga, neki od njih i stvarno vjeruju u boga, mi otvoreno kazemo da ne vjerujemo.
-
Armin2013
#418 Re: LGBT+ parada - 2023.
Izvini ali moram reći za 4 školeSara03 wrote: ↑13/04/2023 11:13 @skafiskafsnjak Ti si bukvalista.
Sportski selam.![]()
U Islamu tj. u Kuranu je propisano šta je halal a šta je haram, i to je svima jasno. Ima dio između toga koji nije sasvim jasno definisan i tu se škole razlikuju, a razlikuju se u promišljanju, pa su jedni bukvalisti a jedni slijede logiku, itd. Pa tako npr. za jedne je parfem haram (jer sadrži alkohol a alkohol je zabranjen) dok za druge nije haram (jest ako se puno stavi i koriste jaki mirisi), kod jednih je pušenje zabranjeno jer šteti organizmu kod drugih nije itd.
E sad ima i onih koji u ime Islama ubijaju, siluju itd. to nema veze sa ISlamom i vjerom, jer sam Poslanik Mumamed a.s. je zarobljenike oslobađao a ne ubijao itd. Žene nije smatrao ništa manje vrijednim od muškaraca, u Kuranu se kaže da je dženet pod majčinim nogama.
A što se tiče iftara i LGBT, istina je da je zabranjeno u Islamu (i sam sam protiv toga, iz drugih razloga, da se izjasnim) ali treba biti iskren prema sebi koliko muslimana pije cijelu godinu pa posti (i alkohol je zabranjen), koliko žena i djevojaka hoda ured golo po ulici pa posti, koliko nas krade, laže, kladionice pune, ali svi mi ipak postimo u nadi da to malo izbalansiramo da tako kažem. Pa ne vidim zašto LGBT populacija ne bi postila i organizovala iftar.
Na kraju krajeva (prema Islamu) svi ćemo polagat račun za sebe, tako nek svako se brine za sebe, vjera treba biti lična stvar, naravno ko vjeruje u to.
A svi imamo primjere da nam se političari guraju u prve safove, usta im puna vjere, a i sami smo svjedoci šta nam rade.
lp,
-
no_sikiriki
#419 Re: LGBT+ parada - 2023.
Ma ljudi gledaju samo u formu, nigdje sustine. Bitno je samo prozivati druge da su ovakvi i onakvi. Nek pometu malo svoju avliju i ne smaraju.Ateista wrote: ↑13/04/2023 12:50 Zar moraju biti muslimani? Mi nismo ali smo vise puta organizovali iftar za prijatelje koji su vjernici, uvijek su to cijenili i nikad nisu dozivljavali kao provokaciju to sto in cafiri spremaju iftar.
Svaka cast za iftar. Iako provociras.
- Ateista
#420 Re: LGBT+ parada - 2023.
Da ne bude da previse kupim tudje zasluge, ideja je od djevojke a ne moja sa ih zovemo i organizujemo iftar, ali zato ja vecinom kuham pa moze dio zasluga za to.no_sikiriki wrote: ↑13/04/2023 13:33Ma ljudi gledaju samo u formu, nigdje sustine. Bitno je samo prozivati druge da su ovakvi i onakvi. Nek pometu malo svoju avliju i ne smaraju.Ateista wrote: ↑13/04/2023 12:50 Zar moraju biti muslimani? Mi nismo ali smo vise puta organizovali iftar za prijatelje koji su vjernici, uvijek su to cijenili i nikad nisu dozivljavali kao provokaciju to sto in cafiri spremaju iftar.
Svaka cast za iftar. Iako provociras.![]()
![]()
- Ateista
#421 Re: LGBT+ parada - 2023.
Armin2013 wrote: ↑13/04/2023 13:14Izvini ali moram reći za 4 školeSara03 wrote: ↑13/04/2023 11:13 @skafiskafsnjak Ti si bukvalista.
Sportski selam.![]()
U Islamu tj. u Kuranu je propisano šta je halal a šta je haram, i to je svima jasno. Ima dio između toga koji nije sasvim jasno definisan i tu se škole razlikuju, a razlikuju se u promišljanju, pa su jedni bukvalisti a jedni slijede logiku, itd. Pa tako npr. za jedne je parfem haram (jer sadrži alkohol a alkohol je zabranjen) dok za druge nije haram (jest ako se puno stavi i koriste jaki mirisi), kod jednih je pušenje zabranjeno jer šteti organizmu kod drugih nije itd.
E sad ima i onih koji u ime Islama ubijaju, siluju itd. to nema veze sa ISlamom i vjerom, jer sam Poslanik Mumamed a.s. je zarobljenike oslobađao a ne ubijao itd. Žene nije smatrao ništa manje vrijednim od muškaraca, u Kuranu se kaže da je dženet pod majčinim nogama.
A što se tiče iftara i LGBT, istina je da je zabranjeno u Islamu (i sam sam protiv toga, iz drugih razloga, da se izjasnim) ali treba biti iskren prema sebi koliko muslimana pije cijelu godinu pa posti (i alkohol je zabranjen), koliko žena i djevojaka hoda ured golo po ulici pa posti, koliko nas krade, laže, kladionice pune, ali svi mi ipak postimo u nadi da to malo izbalansiramo da tako kažem. Pa ne vidim zašto LGBT populacija ne bi postila i organizovala iftar.
Na kraju krajeva (prema Islamu) svi ćemo polagat račun za sebe, tako nek svako se brine za sebe, vjera treba biti lična stvar, naravno ko vjeruje u to.
A svi imamo primjere da nam se političari guraju u prve safove, usta im puna vjere, a i sami smo svjedoci šta nam rade.
lp,
-
John Cleese
-
no_sikiriki
#423 Re: LGBT+ parada - 2023.
“Ateisticki iftar” by djevojka and ateista.
Sad da cujem dezurne provokatore, je li gay iftar bolji ili gori?
-
John Cleese
#424 Re: LGBT+ parada - 2023.
Naj je gori Tejo od sve djece.no_sikiriki wrote: ↑13/04/2023 13:54“Ateisticki iftar” by djevojka and ateista.
Sad da cujem dezurne provokatore, je li gay iftar bolji ili gori?![]()
Hrana je bila sasvim u redu, ali pustao je blasfemicnu muziku
-
last mohicans
#425 Re: LGBT+ parada - 2023.
Takvi ne mogu iskreno vjerovati u Boga. Ukratko, oni su licemjeri, isto kao i oni što loču, kradu, zvaknu klempe i tako to, a busaju se u vjeru. Biti istinski vjernik je danas teško biti. Ni jedni,ni drugi, ni treci nisu istinski vjernici i ne treba prljati ime vjere. Oni su griješnici i licemjeri.Sara03 wrote: ↑13/04/2023 07:58Vjerovatno i dosta homoseksualaca zna da čini grijeh, da ne mogu protiv sebe i svojih nagona, ali vjeruju u boga i trude se slijediti uputu u drugim dijelovima. Ko si ti da sudiš i propituješ njihove odluke? Ima valjda vrhovni tumač i sudija, koji je stvorio i tebe i njih. Neko ti sada može reći kako je širk gori od homoseksualnosti, kako time vrijeđaš njegovu vjeru.skafiskafsnjak wrote: ↑12/04/2023 14:53 Kazem da je to bolest. I da mi pici po zivcima promocija toga na svakom koraku. Pravo na misljenje, pajel?
Pa naravno, locu alkohol a nece svinjetinu jer je haram. Pa nije im promaklo nego svijesno to cine. Hahaha. Mozda jos gore![]()
A i nije mi za poredjenje taj primjer i organizovanje iftara ... al haj, ja se ispricavam ... njihov iftar vrijedja moju vjeru kao sto njih vrijedja kada ja kazem da su pederi.
Da li ti polažeš puno pravo na "svoju vjeru"? Ovo što pričaš, zvuči kao da si je u granapu nabavio. Tvoja vjera nije samo tvoja. Oni imaju pravo da je prakticiraju kako i koliko žele, štagod ostali mislili o tome. To bi valjda trebala biti stvar između pojedinca i boga.
Last edited by last mohicans on 13/04/2023 14:01, edited 1 time in total.