Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#401 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jos jedna bitna stavka, ovdje policija/sudstvo, ne mogu, nece da se bore protiv kriminala, vani mogu i hoce.
Da ne komentarisem upis kako je djeci bolje u Bosni nego u Njemackoj. Krenes od kvaliteta vazduha, vode...
Da ne komentarisem upis kako je djeci bolje u Bosni nego u Njemackoj. Krenes od kvaliteta vazduha, vode...
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#402 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vazduh i voda su stvari koje nisu bolje vani... makar ne tamo gdje većina naših dijasporaca ide...
-
Trappist
#403 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.iqair.com/world-air-quality-ranking
Polovina oktobra a vec smo 11 najgori grad na svijetu sto se tice kvaliteta vazduha. Pricekaj mjesec pa cemo se boriti za prvo mjesto
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#404 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
zagreb je konstantno u vrhu
a bograd je bio među najzagađenijim
nije do grada i vlasti već zemljopisnog položaja
naravno da bi bilo bolje kad bi svi plin trošili ali šta ćeš
a bograd je bio među najzagađenijim
nije do grada i vlasti već zemljopisnog položaja
naravno da bi bilo bolje kad bi svi plin trošili ali šta ćeš
- anelsol
#405 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja i da sam ikada razmišljao o odlasku ne bih to uradio upravo zbog djece. Porodično okruženje za malu djecu je nešto što je neprocjenjivo. Ja i zena radimo, skola im počinje u 13 h. Gdje bi sa njima da mi nije porodice. Vjerovatno neki produženi boravak, ali to nine to. Zato živjele dede i nene. Plus u mom naselju ih bez ikakvog stresa mogu pustiti vani da se igraju, na ulicu, lokalni park, brdo, sve ono sto sam ja imao mogučnost dok sam bio u njihovim godinama. Plus komšiluk koji je u mom slučaju fantastičan. U komšiluku imamo dosta djece sa kojima se igraju i druže. Sve te stvari bi im bile uskraćene da se preselimo bilo gdje.bumerangss wrote: ↑17/10/2022 07:46Vjeruj mi dosta je takvih u BiH ali su nevidljivi i to njima i odgovara miran ali bogat seoski životbabanovac wrote: ↑14/10/2022 04:45 Skoro odem do poznanika, u jedno selo u sjeveroistocnoj Bosni selo, kakvo sam mislio da vise ne postoji u BiH ( po mojoj percepciji, iskrivljenoj, sela su prazna, svi rade u gradovima nisko olacene poslove). Lik je diplomirao u inostranstvu, mojih godina, govori tri svjetska jezika... Uzgaja psenicu, razne vrste voca, proizvodi sokove, pekmeze, susi voce, bavi se pcelarastvom... U selu postoji skola, ambulanta, put je dobar. Svicarska. Zarada? Mogu reci, kao arhitekta u Austriji. Kriminal ? 0. Javni prevoz? Tu kaska: biciklo, koje niko nece ukrasti. Kvalitet zivota njegove djece? Bistri su, cijelo vrijeme mog 6-satnog boravka su bili napolju, nisam ih vidio sa telefonom, nasmijani su... ( za one, koji idu "zbog djece"). Nisam ih pitao da li im nedostaje ZOO ( imaju 5-6 vrsta na imanju). Ni njega, da li mu nedostaje opera.![]()
- Ozimician
#406 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Spoiler
Show
dr_Evil wrote: ↑17/10/2022 08:14Ozimician wrote: ↑17/10/2022 00:53
Naravno da ima i drugu stranu medalje, nijednog specijaliste nema na tržištu rada - jer svi rade negdje. Kako onda riješiti taj problem? Ljudi napuštaju zemlju (kao moja sestra) jer ne želi da se veže za ustanovu 15 godina i da duguje nekome, a drugi napuste nakon spec.
Eh sad, neko u prethodnom komentaru kaže da nije tema: doktori u Njemačkoj - i zdravstvo predstavlja bitnu stavku kad se odlučuje o "isplativosti" selibde, isplativnost ne mora biti samo finansijska.
Dalje, što se tiče bilo kakve isplativosti - kao što neko reče: Don't dream dreams.
1. Rijetki sretnici uspiju za kratko vrijeme da značajno unaprijede svoj standard u odnosu na BiH, barem trenutno. Npr. ako je neko radio kao doktor/inžinjer/majstor u BIH - i otišao u Njemačku, naravno da će u Njemačkoj doći na standard spram te struke u Njemačkoj, ali ti ljudi realno nisu loše živjeli ni u BIH (tako da im standard nije značajno porastao).
2. Po meni se najviše isplati selidba nekvalifikovanim jako mladim ljudima koji su željni napredovanja, jer mogućnosti su brojne za njih i takvim ljudima neće teško pasti start od teške nule.
3. Nekoga sa ostvarenim životom u BIH, porodicom, djecom, koji je sretan sa poslom koji ima, ima svoju nekretininu - upitna je isplativost traženja "hljeba preko pogače".
4.
Također, upoznao sam desetine ljudi koji kažu da su vani "zbog djece". I mislim da oni upravo najviše lažu sami sebe, jer ono - ako kažu da je to razlog, neće biti dočekani na nož, za sve ostale razloge će dobiti teške komentare. Tačno je da dijete ima mnogo više prilika u jednoj Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, UK, USA - ali morate uzeti u obzir da postoji i mnogo više prilika da krene u pogrešnom smijeru od očekivanog (znam i jednih i drugih primjera jako mnogo). Tako da, svaka priča ima dvije strane.
1. Upravu si, vjerovatno treba oko 5 godina da dodjes na taj standard.
2. Ne slazem se, takvi tipovi tesko da ce uspjeti, obicno odlaze sa mentalitetom ima tamo posla sve me ceka, ja necu uciti i razvijati se, samo cu raditi. Prodju godine, a samo u mjestu.
3.Upitno je isplativo, ali treba iz vise razloga. Prvo da vidis kako zivi normalan svijet i da u Bosni nije normalno, drugo osiguraj buducnost za sebe i svoju djecu(strani papiri sto kasnije znaci zdravstvo, socijalno i obrazovanje, te penzija u starosti), i trece imat ces iskustvo i poznanstva zlata vrijedna.
4. U Bosni za naseg zivota nece biti bolje. Koliko god znam raje da je uspjela svojim trudom, znam i veliki dio koji je morao/la u krevet ili kovertu za radno mjesto, znam i dobar dio koji se utopio u sistem. Koliko otpada na stavku a, a koliko na b i c?
3. Sve stoji i sve je to parcijalno tacno, zasto parcijalno - zato sto ne znamo sta nosi buducnost. Po meni je sigurnija buducnost nekome u BIH ko ima svoju nekretninu, nego nekome bilo gdje drugo - ako placa kiriju. Jer jedan korak (otkaz) dijeli te do beskucnistva. Naravno, nakon toliko i toliko godina, kad se dobiju papiri za stalno, itd. onda je druga prica, ali do tad si izgubio barem 5 god. zivota... koji ti niko ne moze vratiti, svako nek sebi vaga
4. Ja sam mislio prije svega na odgoj djece, tacno je da djeca imaju vecu perspektivu, ali imaju i dosta sansi da se okrenu pogresnim stvarima (droga, kriminal, itd.). Znam iz svog okruzenja mnogo primjera, i jednih i drugih, zato treba gledati to sa 2 strane, niko ne garantuje da ce se dijete 100% uhvatiti knjige i posla (samo zato jer zivi na Zapadu). Npr. od jednog mog rodjaka, kcerka je u Svedskoj zavrsila farmaceutski fakultet, a sin mu je otisao u kriminal. Dakle, ista porodica, isti odgoj, iste mogucnosti...suprotan rezultat.
- Dope_Man
#407 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Osim dede i nene sve ostalo postoji i bilo gdje drugo. Naravno, ne moze se poresiti stan u centeu i kuca na periferiji i to je kljucna razlika za pustanje vani igranje s drugima itd.. a ne drzava. S tim da opet gradovi vano imaji puni vise postenih parkova gdje se dijete moze odvesti, za razliku od BiH gradova, pogotovo Sarajeva kao centra i najveceg grada.anelsol wrote: ↑17/10/2022 13:49Ja i da sam ikada razmišljao o odlasku ne bih to uradio upravo zbog djece. Porodično okruženje za malu djecu je nešto što je neprocjenjivo. Ja i zena radimo, skola im počinje u 13 h. Gdje bi sa njima da mi nije porodice. Vjerovatno neki produženi boravak, ali to nine to. Zato živjele dede i nene. Plus u mom naselju ih bez ikakvog stresa mogu pustiti vani da se igraju, na ulicu, lokalni park, brdo, sve ono sto sam ja imao mogučnost dok sam bio u njihovim godinama. Plus komšiluk koji je u mom slučaju fantastičan. U komšiluku imamo dosta djece sa kojima se igraju i druže. Sve te stvari bi im bile uskraćene da se preselimo bilo gdje.bumerangss wrote: ↑17/10/2022 07:46
Vjeruj mi dosta je takvih u BiH ali su nevidljivi i to njima i odgovara miran ali bogat seoski život![]()
- anelsol
#408 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozda je to moj subjektivni osjećaj ali većina djece od rodbine mi iz dijaspore je u dobroj mjeri asocijalno i ne znaju progovoriti tri riječi na Bosanskom jeziku. Svak ima svoje, ali ja ne bi nikada pozelio da mi djeca budu takva.Dope_Man wrote: ↑17/10/2022 17:29Osim dede i nene sve ostalo postoji i bilo gdje drugo. Naravno, ne moze se poresiti stan u centeu i kuca na periferiji i to je kljucna razlika za pustanje vani igranje s drugima itd.. a ne drzava. S tim da opet gradovi vano imaji puni vise postenih parkova gdje se dijete moze odvesti, za razliku od BiH gradova, pogotovo Sarajeva kao centra i najveceg grada.anelsol wrote: ↑17/10/2022 13:49
Ja i da sam ikada razmišljao o odlasku ne bih to uradio upravo zbog djece. Porodično okruženje za malu djecu je nešto što je neprocjenjivo. Ja i zena radimo, skola im počinje u 13 h. Gdje bi sa njima da mi nije porodice. Vjerovatno neki produženi boravak, ali to nine to. Zato živjele dede i nene. Plus u mom naselju ih bez ikakvog stresa mogu pustiti vani da se igraju, na ulicu, lokalni park, brdo, sve ono sto sam ja imao mogučnost dok sam bio u njihovim godinama. Plus komšiluk koji je u mom slučaju fantastičan. U komšiluku imamo dosta djece sa kojima se igraju i druže. Sve te stvari bi im bile uskraćene da se preselimo bilo gdje.
- JohnnyS
#409 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da bi dobio specijalizaciju u bolnici u Novoj Biloj moraš dovesti dva jamca koji će jamčiti da će se otplatiti boga pitaj koliko ako odeš. Ja ne znam koja bi budaletina na to pristalaanelsol wrote: ↑16/10/2022 21:48Ta priča ima i drugu stranu medalje. Poznajem direktora Doma zdravlja iz mog mjesta. Čovjek se žali da su primili na specijalizaciju osobu koja je, čim je specijalizirala pedijatriju, dala otkaz i otišla u Austriju na posao. Dom zdravlja mora imati pedijatra po zakonu a on ne može sada da nađe specijalistu jer ih jednostavno nema na tržištu rada.skafiskafsnjak wrote: ↑15/10/2022 16:24
U BiH ima jedna dodatna caka - ako se doktor prijavi na spec. i prođe na konkursu - mora potpisati ugovor da će narednih 15 god raditi u toj ustanovi, da ne smije napustiti (5 god spec + 10 god vraćanje spec) - inače mora vratiti sve zarađene bruto plate, troškove specijalizacije, 6% kamate itd.
Vidjeli smo na primjeru Pedijatara iz Opće bolnice da ti iznosi sežu i do 500 000 KM. - Moja sestra je konkretno jedino iz tog razloga napustila BiH, jer nije htjela da nekome duguje nešto i svi mladi doktori koje poznajem su iz tog razloga napustili državu.
- Dope_Man
#410 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dijete treba da zna jezik zemlje u kojoj ce da zivi, engleski obavezni kao drugi, a bisanski ke nebitan budimo realni. Vecina te djece nece nikad ni doci u BiH osim kad ih roditelju dovedu, njihov zivot, iskustva, uspomene, ljubav orema raznim stvarima nastaju tamo gdje zive. Forsiranje bilo cega drugog je sakacenje djeteta, sto mnogi nazalost i rade pa se onda cude kako se dijete "nije uklopilo".
- Edin H.
#411 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje se vani bore protiv kriminala?
U Engleskoj ako ti odrade stan imaš srece ako dođu da uzmu otiske za 4,5 dana.
Mene su nekoliko puta opljačkali, daju ti “crime reference number”, ako imaš osiguranje naplati, ako nemaš izgorio si i to je to.
- Ecci
#412 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Borba protiv korupcije npr
- Ecci
#413 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Borba protiv korupcije npr
- anelsol
#414 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ko se može pomiriti sa tim njegov izbor. Ako će cijena da mi djeca znaju ko su i šta su biti to što ću ja imati malo slabiji standard života od onoga na zapadu, onda pristajem na to. Meni je identitet i vlastita država, kakva god da je, bitna stvar. Nisu bezveze Jevreji nakon 2000 godina prevrnuli pola planete da bi ponovo osnovali svoju državu.Dope_Man wrote: ↑17/10/2022 21:04 Dijete treba da zna jezik zemlje u kojoj ce da zivi, engleski obavezni kao drugi, a bisanski ke nebitan budimo realni. Vecina te djece nece nikad ni doci u BiH osim kad ih roditelju dovedu, njihov zivot, iskustva, uspomene, ljubav orema raznim stvarima nastaju tamo gdje zive. Forsiranje bilo cega drugog je sakacenje djeteta, sto mnogi nazalost i rade pa se onda cude kako se dijete "nije uklopilo".
- CaneBos
#415 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Aahh..znaci "ti znas" masu ljudi koji su nakon 4-5 godina u Njemackoj i Austriji sredili sebi unosan posao, novo, bijesno auto, kako to obicno ide jedno muzu, jedno zeni, kupili stan/kucu, opremili hi-tech opremom tipa 70" u dnevnoj, 50" u trpezariji, po jedan svakome u sobi i jedan u hali da se nadje...u garazi quad da se djeca zabave ljeti, a zimi ce svakako na skijalista.Bodkin wrote: ↑16/10/2022 21:51Nista od ovoga nije tacno. Ko ovo zeli moze relativno lagano sve ovo dobiti u austriji ili njemackoj uz par godina investicije kad ode.CaneBos wrote: ↑16/10/2022 16:45 Tema je kad se isplati preseljenje, a ne doktori po njemackoj itd
Ukratko, isplati se kad ispunjenje osnovnih egzistencijalnih potreba postane stalni problem i borba, kad imas djecu kojoj ne mozes obezbjediti nista za buducnost.
I opet ovisi od vise faktora. Ako idete da bi ostvarivali nerealno visok zivotni standard tamo negdje vani, bolje se saberite. Taj standard sa dobrim autom, napucanim stanom da 70" tv-om, laptomima, iphonima itd cete imati uz pratnju zestokih mjesecnih rata za kredite, pa bujrum deri na poslu duple smjene da isplatis cejfove..dzaba nema nista. Odradite analizu sta vas tamo ceka, koliko sta kosta, sta vam sve treba i sta cete sve morati da bi vam bilo bolje nego u BiH.
Gdje god da odete ceka vas ulaganje velikog truda, prilagodjavanje i kretanje od 0.
Razlika je sto tu imate sansu da sa trudom idete naprijed, dok u Bosni preljevate iz supljeg u prazno.
Znam masu ljudi koji su otisli u austriju i 4-5 godina kasnije imaju sve ovo napisano bez nekakvih duplih smjena na poslu, sta god to znacilo.
I ovo ukljucuje ljude koji su otisli na faks gore, ljude koji su otisli sa diplomama i sa iskustvom i ljude koje su otisli bez skole pa gore gradili zivot
Ako je cilj bolji standard, izbor je poprilicno lagan
Uz to sve zive ono lagano, neoptereceno, nikakvih tezih zaduzenja, hipoteka, rata, ku$aca, palaca.sve super stizu.
Burazeru ...ne rise matere ti.
-
Suzie Q
#416 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kriminala i korupcije ima i u Njemackoj, da se ne lazemo. Ima u Njemackoj isto ulupanih drzavnih para na nepostojece mostove, ali to nije ni blizu u mjeri kao kod nas. Ima i bahatosti politicara i svega sta ima i kod nas ali manje, suptilnije i profinjenije. Osim toga to su igre na puno visem nivou nego kod nas. Ima i nepotizma itekako.
Sve to obicnog covjeka malo dotice jer mu drzava daje mogucnost da zivi normalno i ima. Da sebi moze svasta priustiti i da ne misli da ce smak svijeta biti sutra.
sto se djece tice, sve koje znam djeca im pricaju maternji jezik. Postoje i skole maternjeg jezika koje ulaze u nastavni program. Ako necija djeca svoj jezik ne govore to je do roditelja. Ovisno o tome gdje zivis i koliko imaju godina, djecu mozes pustiti vani da se igraju sami. Nije ni to problem. Meni, recimo, fali jedino ono kad te u tvom gradu svi znaju pa ce ti reci ako vide tvoje dijete da negdje nesto radi.
Kad su djeca u pitanju, bitno je i sto svako naselje ima igraliste, cesto vise njih, puno zelenila i mogucnosti za igranje pa djeca i ne moraju dalje od zgrade. To se odrzava, pijesak se redovito prosijava, mijenja, cisti. Ne kazem da to sve ne moze biti i kod nas, moze i te kako, ali nazalost nema.
Sve to obicnog covjeka malo dotice jer mu drzava daje mogucnost da zivi normalno i ima. Da sebi moze svasta priustiti i da ne misli da ce smak svijeta biti sutra.
sto se djece tice, sve koje znam djeca im pricaju maternji jezik. Postoje i skole maternjeg jezika koje ulaze u nastavni program. Ako necija djeca svoj jezik ne govore to je do roditelja. Ovisno o tome gdje zivis i koliko imaju godina, djecu mozes pustiti vani da se igraju sami. Nije ni to problem. Meni, recimo, fali jedino ono kad te u tvom gradu svi znaju pa ce ti reci ako vide tvoje dijete da negdje nesto radi.
Kad su djeca u pitanju, bitno je i sto svako naselje ima igraliste, cesto vise njih, puno zelenila i mogucnosti za igranje pa djeca i ne moraju dalje od zgrade. To se odrzava, pijesak se redovito prosijava, mijenja, cisti. Ne kazem da to sve ne moze biti i kod nas, moze i te kako, ali nazalost nema.
-
Suzie Q
#417 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
i da dodam, apsolutna je glupost reci da djetetu u npr. Njemackoj ne treba bosanski/hrvatski/srpski. To je strani jezik koji je trazen. Ne samo u firmama koje posluju s istocnom Europom, nego i unutar Njemacke radi ogromnog broja nasih ljudi tu.
Danas mozete naci velik broj oglasa za radno mjesto gdje se trazi nas jezik, za 20 godina ce biti sigurno isto.
Danas mozete naci velik broj oglasa za radno mjesto gdje se trazi nas jezik, za 20 godina ce biti sigurno isto.
- Ecci
#418 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sasvim normalna stvar je da djeca i nauce i koriste maternji jezik, pored engleskog i jezika drzave u kojoj zive.
Ako ih roditelji nauce znaju i ko su i sta su i odakle su. Dijete ima pravo da do punoljetstva zadrzi drzavljanstvo roditelja, poslije samo moze odluciti koje ce uzeti.
Meni je mnogo gore kad ljude u Bosni svrstavaju po stranackoj pripadnosti.
Ako ih roditelji nauce znaju i ko su i sta su i odakle su. Dijete ima pravo da do punoljetstva zadrzi drzavljanstvo roditelja, poslije samo moze odluciti koje ce uzeti.
- dr_Evil
#419 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam drug gdje si ti odrastao, kod mene u razredu(osnovna, ali kasnije) je jedan zavrsio u kanalu od predoziranja, od kolege takodjer brata nasli u kanalu, a dvojica iz razreda(srednja) su bila u zatvoru zbog prodaje i koristenja droge.Ozimician wrote: ↑17/10/2022 16:53
4. Ja sam mislio prije svega na odgoj djece, tacno je da djeca imaju vecu perspektivu, ali imaju i dosta sansi da se okrenu pogresnim stvarima (droga, kriminal, itd.). Znam iz svog okruzenja mnogo primjera, i jednih i drugih, zato treba gledati to sa 2 strane, niko ne garantuje da ce se dijete 100% uhvatiti knjige i posla (samo zato jer zivi na Zapadu). Npr. od jednog mog rodjaka, kcerka je u Svedskoj zavrsila farmaceutski fakultet, a sin mu je otisao u kriminal. Dakle, ista porodica, isti odgoj, iste mogucnosti...suprotan rezultat.
Kakva je sad situacija ne znam, ali dok sam ja prolazio kroz pubertet bilo je droge svukuda oko mene na izvolte, ne vjerujem da se Mostar razlikuje nesto od ostalih vecih gradova.
Nije Bosna nista u zaostatku sto se tice kriminala i odrastanja, mozda cak i prednjacimo jer djeca stalno gledaju kriminalce u crnim limuzinama.
- dr_Evil
#420 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cuj, jel to ne mozete oba, seli seEcci wrote: ↑18/10/2022 09:37 Sasvim normalna stvar je da djeca i nauce i koriste maternji jezik, pored engleskog i jezika drzave u kojoj zive.
- Ozimician
#421 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako je manje vise svugdje trenutno - zato mladi doktori i odlaze. Da dobijes bilo kakvu specijalizaciju, moras potpisati ugovor na 15 god- a ako odes - cifre se krecu od 200 - 500 000 KM.JohnnyS wrote: ↑17/10/2022 21:02Da bi dobio specijalizaciju u bolnici u Novoj Biloj moraš dovesti dva jamca koji će jamčiti da će se otplatiti boga pitaj koliko ako odeš. Ja ne znam koja bi budaletina na to pristalaanelsol wrote: ↑16/10/2022 21:48
Ta priča ima i drugu stranu medalje. Poznajem direktora Doma zdravlja iz mog mjesta. Čovjek se žali da su primili na specijalizaciju osobu koja je, čim je specijalizirala pedijatriju, dala otkaz i otišla u Austriju na posao. Dom zdravlja mora imati pedijatra po zakonu a on ne može sada da nađe specijalistu jer ih jednostavno nema na tržištu rada.
- Truba
#422 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ja stvarno ne znam šta je tim bogovima u bijelom problem odraditi 10 15 godina uz studij ako to košta 500 000
ako odu nakon studija to je kao da su naguzili cijelu bolnicu mjesto selo a i grad te federaciju
druga je stvar ako si sam sebi platio školovanje
ako odu nakon studija to je kao da su naguzili cijelu bolnicu mjesto selo a i grad te federaciju
- Ozimician
#423 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Problem je sto je trosak specijalizacije brojevima: 12 000 KM - a od tebe traze da vratis sve bruto plate koje si zaradio ili mogao zaraditi za tih 15 god + 6% godisnje kamate.Black swan wrote: ↑18/10/2022 10:33 ja stvarno ne znam šta je tim bogovima u bijelom problem odraditi 10 15 godina uz studij ako to košta 500 000
Niko se ne bi ni pocesao da mora platiti 12 000 KM- koliko kosta trosak specijalizacije. I isti su uslovi i za ove koji su strudirali o trosku drzave i za one koji su placali godinu 6000KM na med. fakultetu u Sarajevu. Nema razlike.
Niko ne bi odlazio da su uslovi dobri, ono sto je zanimljivo - nakon sto potpises takav ugovor (ako nemas dobru zaledjinu u politici ili rukovodstvu bolnice) - krene cistacica da te mobinguje, a o nadredjenima i sestrama da ne pricam, jer svi znaju da im ne mozes nista i da ne mozes napustiti posao.
I da, zasto onda jedan inzinjer, arhitekta, ekonomista, majstor - ne mora nikome nista da plati? I oni kad ode naguze cijeli kraj, ne mozes naci majstora za lijeka.
- Truba
#424 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
onda nek si sami plate specijalizaciju ne znam stvarno
ali za to vrijeme nek raznose pice ko u američkim filmovima
eno u americi sam čuo neki grad nudi doktorima da budu doktori kod njih neko vrijeme i platiti će im specijalizaciju ali da ostanu dogovoreno vrijeme u tom mjestu
ma hajte molim vas
eno u americi sam čuo neki grad nudi doktorima da budu doktori kod njih neko vrijeme i platiti će im specijalizaciju ali da ostanu dogovoreno vrijeme u tom mjestu
ma hajte molim vas
- Ozimician
#425 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa kad padne ta odluka - mladi doktori (kao moja sestra) se onda odluce za Njemacku, iako je u BiH bila sasvim zadovoljna poslom i zivotom, jer glede cuda - u Njemackoj su takvi ugovori ilegalni i mozes mijenjati poslove i klinike kako zelis, cak te savjetuju da malo promjenis klinike za vrijeme specijalizacije, jer vise ces vidjeti i nauciti.Black swan wrote: ↑18/10/2022 10:41 onda nek si sami plate specijalizaciju ne znam stvarno
ma hajte molim vas
Specijalizacija nije fakultet, ne ides na predavanja, nego radis u toj ustanovi regularno radno vrijeme + dezuras, dakle te plate si sigurno zaradio i sad ih moras nekome vracati? Gdje to jos ima?
U sustini samo ce doci do toga da niko nece biti zainteresovan za tu struku, jer realno, je*o ti posao ako ces tek sa 45 god. biti slobodan covjek.