"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mali_balon

#401 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

p206 wrote: 12/06/2022 11:03 Ovdje očito svako čita onako kako mu paše.

Ljudi nisu ni skontali da su napravili nered i isprljali ulicu, otišli na posao, domaći Njemci ih prijavili, niko ih nije komšijski opomenuo nego odmah prijava policiji. Jebeš takvo ponašanje iskreno.

Eto preveo sam na bosanski valjda ga niste zaboravili.
odlican primjer, kako naucit balkanaca da nije samoziv....sad ce obracat paznji jesu li mu cipele ciste I svezane pestle.....da nije samoziv bio bi svestan okruzenja I pazio bi sta radi....
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#402 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by laserShow »

Ljudi nisu ni skontali da su napravili nered i isprljali ulicu, otišli na posao, domaći Njemci ih prijavili, niko ih nije komšijski opomenuo nego odmah prijava policiji. Jebeš takvo ponašanje iskreno.

Zato i postoji kazna, ko ne skonta, palti kaznu, pa ce naredni put skontati i bez kazne. Zato kod nas i jeste tako, hebo zemlju i travu i ulicu, a da je kaznjen i prije sjedanja u auto obisao bi oko auta da pogleda stanje.

Tako da apsolutno podrzavam i kaznjavanje i prijavljivanje. Zamisli da svi prijavimo nepravilnost koju vidimo, pa i nadlezne organe kada to ne otklone, svica nam ne bi bila ravna. Ovako merhametli, de upozori ga, de nece vise, de ima malu platu, de nemoj,,,.
Ommadawn

#403 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote: 12/06/2022 11:28 Spasis se Kurdistana i onda hoces od Svedske da pravis Kurdistan :-)
Tačno.
I da je samo Kurdistan u pitanju.
Nego ima tu svega, pa i našeg brdovitog Balkana.

Ja trebam odvesti auto na tehnički pregled ali primjetim da mi je jedan dio kod točkova malo labav. Oblio me hladan znoj. Odvezem kod mehaničara da mi to zamijeni, ispast će finih para ali popraviti se mora.
Na šta će ti meni jedan naš “e jesi levat, pa što nisi mene zovnuo, imam jarana radi na ovom jednom Tehničkom pregledu, prošao bi bez problema, samo mu odneseš flašu whiskija. Tako ja godinama radim, svaki put prođem”.

To da mi se otkači tokom vožnje ili me ponese pa se desi nesreća koja može imati fatalne posljedice - ma jebeš to.

Uzmi makinu neka crknu komšije. To što su gume polovne - nema veze.

I da ti kažem - imaš i takvih Šveđana.
Ozimician

#404 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

irac300 wrote: 12/06/2022 10:27
Ludzak wrote: 12/06/2022 10:22

Svake sedmice mi dolaze u firmu. Oni se samo u novce kunu. Balkanci su robovi za njih, niža klasa.
Sada se ide u drugu krajnost. Netacno. Ima jako korektnih Nijemaca. Jako te cijene kada vide da si radisan, da postujes njihovu kulturu. Ojebina imas svugdje.
Ima itekako korektnih Njemaca, ali prosječan Njemac, posebno 40+ god starosti, a za starije da ne pričam - smatra sebe višim bićem od svakoga ko je došao u Njemačku. Naravno da svako cijeni kad vide da si radišan i da poštuješ kulturu - cijenili bi i mi u BiH takve radnike koji bi dolazili u BIH - to je valjda nešto osnovno.

Ali kroz small-talk s njima možeš vidjeti da jedino iskreno cijene ''svoje'' i tu im zavidim - jer (evo po pisanju na forumu također) mi smo sve suprotno od toga - tj. sve tuđe cijenimo više nego svoje. Balkance, Poljake, Rumune i sl. - oni cijene jer smo generalno vrijedan narod tamo i ne pametujemo previše (što zbog jezika + oni koji pametuju su ostali u BiH). Sljedeća opcija im je Bliski istok i Afrika - tako da su Balkanci trenutno nešto najbolje što mogu dobiti kod uvoza radne snage.

A ovo da će te prijaviti za svaku sitnicu i da se ponašaju ''hinjski'' - to je tačno, ali i to zavisi gdje živite u DE. Ako živite u gradu gdje su Njemci 80+ % i kvartu gdje su Njemci 90+ %, posebno ako je prosjek godina lokalnih visok - očekujte raznorazne prijave za svaku sitnicu.

Ono što mi u BiH (još uvijek imamo) - jeste sloboda, to evo navode i ovi Njemci koji su došli u BiH. U ovim ''preuređenim'' društvima moraš misliti na 5000 pravila, koja ne zna ni većina lokalnih ljudi i to općenito stvara stres u svakodnevnom životu. Od najbanalnijih primjera - vraćanje praznih flaša u market, razvrstavanje smeća, prodavnice ne rade nedjeljom - to generalno lijepo zvuči ovako - ali sve je to dodatni posao i dodatno razmišljanje u svakodnevnom životu koji oduzima slobodno vrijeme.

Npr. na Veliki petak i subotu (pred Uskrs) u Njemačkoj je ''Tanzverbot'' - dakle zabranjeno plesanje i ako vas neko vidi da plešete tim danima - slijedi vam kazna. I tako milion nekih sitnih pravila koje čovjek nikad ne bi ni naslutio da postoje.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#405 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by laserShow »

Ozimician wrote: 12/06/2022 13:44 Ima itekako korektnih Njemaca, ali prosječan Njemac, posebno 40+ god starosti, a za starije da ne pričam - smatra sebe višim bićem od svakoga ko je došao u Njemačku.
Hoces li reci da mi ove migranet ne gledamo "s gadjenjem" i mislju koji qrac su dolazili, nisu nasa kultura? Hoces da kazes da vecina nema predrasude kada vidi takve da rade neki posao i da misle da trebaju raditi najgore poslove?
Ozimician

#406 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

laserShow wrote: 12/06/2022 13:47
Ozimician wrote: 12/06/2022 13:44 Ima itekako korektnih Njemaca, ali prosječan Njemac, posebno 40+ god starosti, a za starije da ne pričam - smatra sebe višim bićem od svakoga ko je došao u Njemačku.
Hoces li reci da mi ove migranet ne gledamo "s gadjenjem" i mislju koji qrac su dolazili, nisu nasa kultura? Hoces da kazes da vecina nema predrasude kada vidi takve da rade neki posao i da misle da trebaju raditi najgore poslove?
Ne gledamo, evo njemačke porodice koje su doselile u BIH su jako lijepo prihvaćene, također znam nekoliko turskih i iranskih porodica koje su lijepo prihvaćene u okolini. Dakle žive i rade i nikome ne smetaju. Naravno da s gađenjem gledamo migrante koji nemaju ličnih dokumenata, zaustavljaju te po gradu, okupirali svaku raskrsnicu, pljačkaju imovinu i ulaze u objekte i uništavaju ih - na takve čovjek ne može da gleda drugačije nego s gađenjem - iz kojeg god dijela svijeta da dolaze.

P.S. Ja sam od Njemaca doživio kroz razgovor da s gađenjem gledaju na strane proizvode - npr. poljsko brašno i ulje koje se sad uvozilo u Njemačku (jer im je bila nestašica) i to iz Poljske !!! Od naših ljudi nisam još doživio da im se gadi neki uvozni proizvod jer je iz druge zemlje.
Bloo
Globalna šefica

#407 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 12/06/2022 13:44 vraćanje praznih flaša u market, razvrstavanje smeća, prodavnice ne rade nedjeljom - to generalno lijepo zvuči ovako - ali sve je to dodatni posao i dodatno razmišljanje u svakodnevnom životu koji oduzima slobodno vrijeme.
Flase ne moras vratiti ako ne zelis. Lijepo je vratiti plasticnu ambalazu jer dobijes natrag pare. Divan fazon da natjeras ljudew da ne bacaju plastiku okolo vec da vrate.
Dobijes NOVCE natrag.
Razvrstavanje smeća - ne znam što ti je to opterećenje. Ima u većini zemalja. Logicno je i odrzivo. Mozda ti smeta sto ne mozes kao u Bosni reciklirati sve tako da frknes u rijeku.

Nekada u mrsko kom,unisticko doba ni u Bosni nisu marketi radili nedeljom.

Loše trolaš. :| razočaraTa sam. Ne čeka te svijetla budućnost ovdje.
Bloo
Globalna šefica

#408 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 12/06/2022 13:44 Npr. na Veliki petak i subotu (pred Uskrs) u Njemačkoj je ''Tanzverbot''
I na određene državne praznike. Nije ti zabranjeno plesati u kuci ili stanu, već u javnosti.
Ommadawn

#409 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Prije su naši ljudi radije uzimali nešto zapadnoevropsko nego nešto istočnoevropsko.
Znaš li zašto? Jer je bilo boljeg kvaliteta.

I to što govoriš da Nijemci na nas gledaju sa visine - jaro pogledaj nam zemlju i kako se u svojoj zemlji ponašamo i na šta nam je država spala i sve će ti biti jasno zašto ljudi imaju takve predrasude.

Ne opravdavam ni to ali razumijem zašto tako razmišljaju.
Dope_Man

#410 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 12/06/2022 13:52
laserShow wrote: 12/06/2022 13:47

Ne gledamo, evo njemačke porodice koje su doselile u BIH su jako lijepo prihvaćene, također znam nekoliko turskih i iranskih porodica koje su lijepo prihvaćene u okolini. Dakle žive i rade i nikome ne smetaju. Naravno da s gađenjem gledamo migrante koji nemaju ličnih dokumenata, zaustavljaju te po gradu, okupirali svaku raskrsnicu, pljačkaju imovinu i ulaze u objekte i uništavaju ih - na takve čovjek ne može da gleda drugačije nego s gađenjem - iz kojeg god dijela svijeta da dolaze.

P.S. Ja sam od Njemaca doživio kroz razgovor da s gađenjem gledaju na strane proizvode - npr. poljsko brašno i ulje koje se sad uvozilo u Njemačku (jer im je bila nestašica) i to iz Poljske !!! Od naših ljudi nisam još doživio da im se gadi neki uvozni proizvod jer je iz druge zemlje.
Ne izmisljaj zivota ti. "Mi" gledamo i Albance i Sandzaklije sa gadjenjem, na svakom clanku o problemu u Sarajevu imas mrznju i prema Bosancima koji su iz drugih gradova dosli u Sarajevo. Tako da mi nista nismo drugaciji. A inace za Njemca mi smo ovi migre koji kod nas hodaju ulicom, a zahvaljujuci lopovima s ovim prostora i tamo je dosta uvjereno da su svi balkanci lopovi koji dolaze da kradu, tako da imaju razlog za predrasude jednako kao sto smo mi zbog raznih tuca medju migrantima, unistavanja imovine itd razvili stereotipe.
Ommadawn

#411 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Lik se nije dovoljno družio s Nijemcima ni sa Balkancima da bi znao uzroke i posljedice ponašanja.
daljinski324

#412 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by daljinski324 »

Dope_Man wrote: 12/06/2022 14:16
Ozimician wrote: 12/06/2022 13:52

Ne izmisljaj zivota ti. "Mi" gledamo i Albance i Sandzaklije sa gadjenjem, na svakom clanku o problemu u Sarajevu imas mrznju i prema Bosancima koji su iz drugih gradova dosli u Sarajevo. Tako da mi nista nismo drugaciji. A inace za Njemca mi smo ovi migre koji kod nas hodaju ulicom, a zahvaljujuci lopovima s ovim prostora i tamo je dosta uvjereno da su svi balkanci lopovi koji dolaze da kradu, tako da imaju razlog za predrasude jednako kao sto smo mi zbog raznih tuca medju migrantima, unistavanja imovine itd razvili stereotipe.
Ma koliko na ovom forumu samo ima ljudi kojima su za sve lose u Sarajevu krivi “doslje“. Obisao sam tako i odredjen broj nekih manjih mjesta u BiH, gdje je ista prica kao i u Sarajevu, upoznao sam lokalnih ljudi kojima su isto tako za probleme u njihovom mjestu krivi “doslje“ iz nekih jos manjih mjesta u blizini i postoji animozitet prema njima.
I bilo mi je smijesno kako se nasi ljudi cude kad Orban dobi izbore, k'o dje ce Madjari za njega glasati, on je ksenofob, mrzi sve drugacije.
A eto, nas narod to valjda vidi kod drugih puno lakse nego kod sebe. Da ne spominjem iskustva nekih poznanika poslije rata, gdje su djeca u skolama sikanirala drugu djecu, jer su izbjeglice, dosli u njihovo mjesto, i, samim tim su losiji od ovih lokalaca. Naravno, ne krivim djecu, ali tu se vidi mentalni stadij roditelja.

Svakako da ima normalnog svijeta kako kod nas, tako i u Njemackoj, a i ovog nenormalnog, ali ta prica kako su Nijemci nekakav nehuman narod, a mi najbolji ljudi na svijetu mi je neozbiljna.
Kiki_Musampa

#413 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Kiki_Musampa »

Azmir uze Slobodu u drugoj ligi,i dovede u prvu,hoće da uloži,ovo ono,al jbg,iz Glogove čoek,i "fukare" ga otjeraše.
U Sarajevu su to sandže,fočaci....
Dobro ovdje gradovi izmedju sebe ne ratuju :sax:
Ommadawn

#414 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Kiki_Musampa wrote: 12/06/2022 15:35 Azmir uze Slobodu u drugoj ligi,i dovede u prvu,hoće da uloži,ovo ono,al jbg,iz Glogove čoek,i "fukare" ga otjeraše.
U Sarajevu su to sandže,fočaci....
Dobro ovdje gradovi izmedju sebe ne ratuju :sax:
Pa kad svedeš sve u grad - imaš onda “mahalaši” i “haustorčad”.
Ovi sa Alipašinog ovakvi, ovi sa Bućapotoka onakvi, ovi sa Švrakinog ovakvi…

Mi smo zadnji narod koji bi trebao nekoga osuđivati po pitanju predrasuda.
p206

#415 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by p206 »

Ommadawn wrote: 12/06/2022 11:25

Kod mene komšije Kurdi, parkirali auto na zelenu površinu.
Opomena jednom, opomena drugi put, pa kazne, pa ovo - ne jebu ljudi živu silu. Treba negdje drumsku aždahu parkirati.
Kad je trebao dići kredit za drugu drumsku aždahu - kurac. Provjerili ga ljudi, vidi ima neplaćenih kazni za nepropisno parkiranje i zbog toga ga institucija za pljenidbu ganja, što automatski znači da nije kredibilan ni kod mikrokreditnih organizacija sa kamatama od 35%.

Naložio roštilj, ljudima dim ulazi u kuću, žale se, oni se smiju.
Dođoše vatrogasci i pukoše im pjenu po roštilju.
Odmah pobuna rasisti, ‘vaki, ‘naki…
takve treba, to je već... ipak su oni gosti u tuđoj zemlji i trebaju poštovati lokalna pravila i zakone
čak takvim ljudima ne bi dao ni državljanstvo ako bi ga zaslužili sa godinama boravka, u najgorem slučaju i deportacija

da sam vani i svoje dijete bi učio isto, čak i da je rođeno vani, da smo mi stranci i da se zna ko je domaći
bumerangss

#416 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

avijon wrote: 07/06/2022 23:43 Prazni se bosna ali se puni Sarajevo jedino, centar zivota u ovoj državi. Tako da se u Sarajevu to nikad nece osjetit.
Izadji iz Sarajeva sve bude jasno
Vjeruj da idu i iz Sarajeva
Ljudi masovno daju otkaz i to u državnim firmama sa nekad solidnim platama.
Bježe od sistema, od hausa, od nepravde...
Ali dolaze u Sa ljudi iz manjih gradova i sela kojima je Sa u ocima kao Pariz san snova
Uđi na web stranicu federalnog zavoda za statistiku pa ces vidjeti da je broj stanovnika u KS gidinama isti iako se u KS najvise rađa i doseljava ali ocito isto toliko i oseljava
bumerangss

#417 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

pici wrote: 08/06/2022 13:28 Za pet do deset godina, nece se na mnogim radnim mjestima moci naci radnik ni na mapi.Uvozit ce se radna snaga.Zivi bili pa vidjeli.Jebali su nam begovi i begici sve, kroz pisanja po radnicima, mobinzima, malim platama itd.Mladi odose vani, i neka idu, nek rade za nekoga ko cijeni i placa njihov rad.
Vec sad gradjevina vapi za radnicima
Onu ASA bolnicu na Otoci rade pola nasi ljudi a pola kinezi kao peljeski most jer nema vise Vranice nego male privatne firme koje za vece projekte nemaju kapacitet

Drago mi je sto je tako jer plate idu gore
nekome

#418 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

bumerangss wrote: 12/06/2022 17:08
avijon wrote: 07/06/2022 23:43 Prazni se bosna ali se puni Sarajevo jedino, centar zivota u ovoj državi. Tako da se u Sarajevu to nikad nece osjetit.
Ali dolaze u Sa ljudi iz manjih gradova i sela kojima je Sa u ocima kao Pariz san snova
Uđi na web stranicu federalnog zavoda za statistiku pa ces vidjeti da je broj stanovnika u KS gidinama isti iako se u KS najvise rađa i doseljava ali ocito isto toliko i oseljava
Sarajevo se popunjava ostalim gradovima. Tako da dobar procenat onih koji su otisli od nekuda, nisu otisli van drzave vec samo van svog grada.
bumerangss wrote: 12/06/2022 17:42 Vec sad gradjevina vapi za radnicima
Onu ASA bolnicu na Otoci rade pola nasi ljudi a pola kinezi kao peljeski most jer nema vise Vranice nego male privatne firme koje za vece projekte nemaju kapacitet

Drago mi je sto je tako jer plate idu gore
Vapi za radnicima koji ce raditi za istu cijenu kao i prije korone... nece da plate vise jer nece imati ekstra profit.
avijon

#419 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by avijon »

bumerangss wrote: 12/06/2022 17:08
To i kazem, Sarajevo se puni bosnom, a iz sarajeva ne moze vise i jace nego u dijasporu
bumerangss

#420 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

n+1 wrote: 08/06/2022 20:09 Ne padaju doznake. Zapravo rapidno rastu. Provjerio sam statistiku prije minut.
Rastu zato sto kupuju nekretnine
Pogledaj Novu Otoku Tibru Bulevar navece i u 70% stanova ne gori svjetlo, prazni su jer ih je kupio dijasporac
bumerangss

#421 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

detroit-mercy wrote: 08/06/2022 21:07
tandmand wrote: 08/06/2022 20:24

Te 4000 KM su za većinu ljudi, pogotovu u privatluku, od danas do sutra.
Tj. hoću reći, dugoročno nesigurne. Bosna je nesigurna, korumpirana, nesređena i nestabilna zemlja.

U Berlinu ako izgubiš posao sa 4000€, naći će se isti takav ili neki drugi za iste pare. Njemačka je sigurna, nekorumpirana, sređena i stabilna zemlja.
Koliko poslova u BIH placa 4k KM i kako doci do takvih poslova :skoljka:.
Kolika je plata jebenom hirurgu u BiH :skoljka:
Plata hirurgu u Sa je oko 4000 legalna bez koveri :D
Ozimician

#422 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

bumerangss wrote: 12/06/2022 18:07
detroit-mercy wrote: 08/06/2022 21:07
Koliko poslova u BIH placa 4k KM i kako doci do takvih poslova :skoljka:.
Kolika je plata jebenom hirurgu u BiH :skoljka:
Osnovna plata je oko 2500KM sad + topli obrok + dežure, dakle sa jedno 5-6 dežura mjesečno mogu izaći do 4000KM - ali uzmite onda u obzir da je to minimalno 60 radnih sati sedmično.

U privatnim klinikama, ako su baš dobri, mogu uzeti toliko bez dežura (kad rade za nekog drugog).
ucenik1234

#423 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ucenik1234 »

Zivo me interesuje da li su povecavali plate igdje u skladu sa inflacijom koja divlja, kakva su vasa iskustva?
bjjarmbar

#424 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bjjarmbar »

Ozimician wrote: 12/06/2022 19:24
bumerangss wrote: 12/06/2022 18:07
Osnovna plata je oko 2500KM sad + topli obrok + dežure, dakle sa jedno 5-6 dežura mjesečno mogu izaći do 4000KM - ali uzmite onda u obzir da je to minimalno 60 radnih sati sedmično.

U privatnim klinikama, ako su baš dobri, mogu uzeti toliko bez dežura (kad rade za nekog drugog).
Sa 2 3 dezure izadje vecina preko 4000. Sefovi klinika i blizu 5k. Nekad je to bilo da su imali 5 6 i vise dezura.

Sa novim kolektivnim ugovorom ce to jos vise biti. + fakultet cca 1000 KM na ovu pricu.
-Chesterfield-

#425 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by -Chesterfield- »

Mene iznenadilo da Klinički centar ima ovaj broj zaposlenih.

Image
Post Reply