***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#401 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by ZoomZoomKiwi »

arminicos wrote: 11/12/2023 19:00 Evo korisne upute ko hoce da gradi i stavlja TP:

Najbolje rjesenje sve podno grijanje neka ide sa cijevima 17mm zbog veceg protoka vode.
Krugovi podnog grijanja niti manji od 50m niti visi od 80m.
Podno grijanje postavljanje cijevi razmak 10 cm cijevi jedna od druge. Emmeti proizvodjac za ampule u razvodnoj kutiji.
Alternativa ako nema pex al pex cijevi za podno moze i PPR plavi Aquatherm cijevi za razvod dobro izoliran.

Toplotna pumpa split verzija trofazni prikljucak struje.
Podno grijanje + tarket debljine parketa + plocice.
Hladjenje ljeti = klime inverter.

Ugradnja bez buffer-a moze ali moraju se ugraditi cijevi velikog protoka, obavezno magnetni filter i obavezno dereator (odplinjivac kisika), obavezno punjenje demineralizovanom vodom.

Kada ides na varijantu sve podno grijanje netreba buffer moze se otvoriti 2 kruga ili staviti bypass ventil u razvodni ormaric. Hidraulicne skretnice i bufer nisu pozeljni u sistemima sa TP.
Glavni vod polaz/povrat bakrene cijev fi28 od unutrasnje jedinice do ormarica.

Stiropor na fasadi 15 cm debljine.
Stirodur za pod min 5cm ili vise.
Plafon 5 cm stiropor
Krov 15cm - 25cm vune.
Tu sam negdje, 87 kvadrata, 10 krugova, 1” cijevi od razdjelnica do TP, 4cm stirodur, 15cm kamena vuna, 25cm Ekoterm cigla plus 10cm stiropor i troslojna stakla sa Veka MD82 profilom.

Sistem je izbalansiran, nemam ampule, nemam buffer, i monoblok je TP.

Samo podno grijanje u cijeloj kući.

Ja prezadovoljan komforom ali i troškovima.

Još aBd na proljeće solare na krov, i miran.
Peugeot2008

#402 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

rimano wrote: 11/12/2023 18:46 @MaestroEdin nisam instalater ali meni ta crvena pumpa nema nikakve uloge osim da smeta starim pumpama. Prakticki su spojene u seriju. Tu crvenu pumpu izvadi i nek ti pumpa vodu kroz bojler ako ima spiralu za grijanje u sebi.

Ono sto mene zanima ako neko ima objasnjenje ako je pec na pelet radila bez buffera zasto je koji klinac stavljen buffer na TP.
TP sigurno ima bolju kontrolu izlazne temperature od peci na pelet.
Da mu uzmu novce a onda će mu reći da treba i solare. Kupanje bez šampona i vode, jadna raja.
Peugeot2008

#403 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

arminicos wrote: 11/12/2023 19:00 Evo korisne upute ko hoce da gradi i stavlja TP:

Najbolje rjesenje sve podno grijanje neka ide sa cijevima 17mm zbog veceg protoka vode.
Podno grijanje postavljanje cijevi razmak 10 cm cijevi jedna od druge. Emmeti proizvodjac za ampule u razvodnoj kutiji.
Alternativa ako nema pex al pex cijevi za podno moze i PPR plavi Aquatherm cijevi za razvod dobro izoliran.

Ugradnja bez buffer-a moze ali moraju se ugraditi cijevi velikog protoka, obavezno magnetni filter i obavezno dereator (odplinjivac kisika), obavezno punjenje demineralizovanom vodom.

Kada ides na varijantu sve podno grijanje netreba buffer moze se otvoriti 2 kruga ili staviti bypass ventil u razvodni ormaric. Hidraulicne skretnice i bufer nisu pozeljni u sistemima sa TP.

Plafon 5 cm stiropor
Krov 15cm - 25cm vune.
Baš ti hvala na info, sad sve znamo.
Peugeot2008

#404 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

EFD22 wrote: 11/12/2023 19:34

Plafon 5 cm stiropor
Krov 15cm - 25cm vune.
Tu sam negdje, 87 kvadrata, 10 krugova, 1” cijevi od razdjelnica do TP, 4cm stirodur, 15cm kamena vuna, 25cm Ekoterm cigla plus 10cm stiropor i troslojna stakla sa Veka MD82 profilom.

Koja snaga TP ?
MaestroEdin

#405 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by MaestroEdin »

rimano wrote: 11/12/2023 18:46 Tu crvenu pumpu izvadi i nek ti pumpa vodu kroz bojler ako ima spiralu za grijanje u sebi.
Nema ovaj spremnik sto su postavili spiralu, ne sluzi uopste kao sanitarni bojler. Al na stranu i to, u toplotnoj pumpi napolju ima cirkulaciona, vjerovatno i bolja nego sve tri ove sto su u kuci sad vamo :D
Peugeot2008

#406 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

MaestroEdin wrote: 11/12/2023 19:55
rimano wrote: 11/12/2023 18:46 Al na stranu i to, u toplotnoj pumpi napolju ima cirkulaciona, vjerovatno i bolja nego sve tri ove sto su u kuci sad vamo :D
Ne da je bolja, nego je superiornija nego te tri.
ZoomZoomKiwi

#407 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by ZoomZoomKiwi »

Peugeot2008 wrote: 11/12/2023 19:51

Plafon 5 cm stiropor
Krov 15cm - 25cm vune.

Koja snaga TP ?
9kW

Moglo je 7kW
Ali sam ostavio prostora za proširivanje objekta.

Nikad nije povukla više od 3.5kW el. energije.

Kad održava temperaturu najčešće je tu oko 1.2-1.5 kW.
arminicos

#408 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by arminicos »

Topla voda za kupanje ide solarni kolektori + dogrijavanje na elektro grijaca 2x.

Sretno :thumbup:
Peugeot2008

#409 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Peugeot2008 »

EFD22 wrote: 11/12/2023 20:14
Peugeot2008 wrote: 11/12/2023 19:51

Ja prezadovoljan komforom ali i troš

Koja snaga TP ?
9kW

Moglo je 7kW

Da još toliko proširiš objekat kao što je sada 7 kW puna kapa.
ZoomZoomKiwi

#410 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by ZoomZoomKiwi »

arminicos wrote: 11/12/2023 20:16 Topla voda za kupanje ide solarni kolektori + dogrijavanje na elektro grijaca 2x.

Sretno :thumbup:
Hvala!

I to je u planu pored PV panela. Trenutno imam najobičniji bojler - Atlantic Cube 80.

Sa TP sam išao samo na podno, što prostije to bolje.
ZoomZoomKiwi

#411 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by ZoomZoomKiwi »

Peugeot2008 wrote: 11/12/2023 20:56
EFD22 wrote: 11/12/2023 20:14

9kW

Moglo je 7kW

Da još toliko proširiš objekat kao što je sada 7 kW puna kapa.
Pa ispada da je tako, jer ova se baš ne pati ni najmanje, bukvalno radi na max pola kapaciteta :mrgreen:
MaestroEdin

#412 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by MaestroEdin »

A da li se na nasem podrucju isplati sanitarni bojler na toplotnu pumpu? I kako bi izgledala ta konfiguracija? Je li to sve izlazi iz jednog veceg spremnika (ovog "buffera"), ili se poseban spremnik spaja? Ja kako kontam valjda bi trebao ovaj buffer da ima spiralu ili dvije i da sluzi za to. Malo mi je nejasno kako pumpa rjesava te dvije zone, grijanje podova i grijanje sanitarne vode, i kako to radi van zimske sezone?
rimano

#413 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by rimano »

NecuVise wrote: 11/12/2023 18:49 Koliko se toplotna pumpa isplati na radijatore? 10cm stiropor vanjska izolacija, plafon 20cm vuna. podovi 5 i 10 cm stiropor i vuna, respektivno
pronadji postove od 'haso hasic', on se bavi instalacijom tih sistema te koliko se sjecam kod sebe koristi obicne radijatore, navodio je i koliko mu dodje struje za grijanje
baho

#414 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by baho »

NecuVise wrote: 11/12/2023 19:11 Znam i ja da je napravljena za podno. Šta ako se nema. podno?
Ako ima mogucnosti ugrade se sto veci radijatori. Ako nema ne treba na silu ici na TP.
baho

#415 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by baho »

MaestroEdin wrote: 11/12/2023 14:59
piplica wrote: 11/12/2023 12:48 Kroz pumpu druge pumpe ne mogu vući vodu.
Napravi par fotografija kako je to sve napravljeno.
https://ibb.co/M8hrSxH
https://ibb.co/FKMFLsY
https://ibb.co/f2nMmSC
https://ibb.co/HGBGJL9
https://ibb.co/Tg4RR06

Nikako ne znam da postavim sliku u post. Nejse. Ugl, nista posebno tu, crvena pumpa spojena na mideu, a ove dvije zelene desno ni na sta. Tamo je ostavljeno za sad da se pelet moze koristit, dok ne ustanovimo da je ovo sve ok, pa nekad i to maknut abd.
Cijev od spremnika i crvene pumpe dodje do sistema gdje je pec, zavrce se dole i tjt, jedna zelena vodi na prizemlje a druga gore na spratove.
Ova za prizemlje je na jedinici, a ova za gore na dvojci. Njihova crvena je isto na kecu, ne znam to se ne razumijem stvarno.
Rekli su mi da drzim pritisak na spremniku 1.8, medjutim cesto ga nadjem tako da padne pa se vrati, stim da sam ga morao jednom dopunit jer je pao na 1.6 a radio je sistem u tom momentu. To vjerovatno dovodi to onoga sto si govorio za balansiranje krugova. Evo skupljam lagano pare i za to da zovnem nekoga ko to radi.
Cirkulaciona pumpa kada je ugasena NE sprecava cirkulaciju kroz nju i nije neki otpor pumpi poslije/ispred nje, ako ti je to bitno za nesto.
Kompletan razvod tvog grijanja je uradjen amaterski i bez TP. Sad sa TP posebno.
Crvena pumpa apsolutno nema nikakvu funkciju, osim prezentacije izvodjaca da nema pojma sta radi, kao i da ti se uzme jos para.
Naspram ovo malo sistema sto se vidi dobro je da imas taj bufer.
Bezicni termostat koji ce palit/gasit bilo sta, termo glave i bilo kakav drugi vid regulacije osim temperature polaza iz TP zaboravi!
Za toplu sanitarnu vodu ide veliki spremnik sa VELIKOM spiralom, koji je skup i ne isplati se ako nemas velike potrebe za toplom vodom tokom CITAVE godine. Prebacivanje grijanje/PTV se vrsi troputim motornim ventilom, kojim upravlja TP.
MaestroEdin

#416 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by MaestroEdin »

baho wrote: 12/12/2023 03:00 Cirkulaciona pumpa kada je ugasena NE sprecava cirkulaciju kroz nju i nije neki otpor pumpi poslije/ispred nje, ako ti je to bitno za nesto.
Kompletan razvod tvog grijanja je uradjen amaterski i bez TP. Sad sa TP posebno.
Crvena pumpa apsolutno nema nikakvu funkciju, osim prezentacije izvodjaca da nema pojma sta radi, kao i da ti se uzme jos para.
Bezicni termostat koji ce palit/gasit bilo sta, termo glave i bilo kakav drugi vid regulacije osim temperature polaza iz TP zaboravi!
Za toplu sanitarnu vodu ide veliki spremnik sa VELIKOM spiralom, koji je skup i ne isplati se ako nemas velike potrebe za toplom vodom tokom CITAVE godine. Prebacivanje grijanje/PTV se vrsi troputim motornim ventilom, kojim upravlja TP.
Hvala za info. Vidio sam kako funkcionise taj troputi ventil, sad mi je jasno sta je to. Dakle da ne razmisljam o tome bezveze, nema potrebe. U kuci imam 2 etaze po nekih 87kvm koje imaju po 7 krugova, i jednu nesto manju od nekih 50ak koja takodje ima 7 krugova. Tu bi trebalo valjda da ima nekih 200l vode manje vise? + ovaj buffer je 180l. Ok, gledam onda da rijesim grijanje i PTV odvojeno. Da li je za ovakvo domacinstvo isplatnije kupiti jedan veliki centralni bojler, ili nekoliko manjih recimo za kupatila i kuhinje, obicnih ili protocnih? Koliko je velik gubitak dok voda prodje sa prizemlja na drugi sprat iz centralnog bojlera?

A zasto se ne bi mogle iskoristiti moje dvije zelene pumpe ako bismo ih odvojili razdjelnikom i termostatima? Toplotna valjda moze da gurne vodu kroz buffer to tog razdjelnika, a buffer svakako ima sondu na povratnoj cijevi koja toplotnoj daje informaciju. Mozda grijesim, pojma nemam.
Dr_Help
BHTelecom podrška

#417 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Dr_Help »

MaestroEdin wrote: 12/12/2023 12:17
baho wrote: 12/12/2023 03:00 Cirkulaciona pumpa kada je ugasena NE sprecava cirkulaciju kroz nju i nije neki otpor pumpi poslije/ispred nje, ako ti je to bitno za nesto.
Hvala za info. Vidio sam kako funkcionise taj troputi ventil, sad mi je jasno sta je to. Dakle da ne razmisljam o tome bezveze, nema potrebe. U kuci imam 2 etaze po nekih 87kvm koje imaju po 7 krugova, i jednu nesto manju od nekih 50ak koja takodje ima 7 krugova. Tu bi trebalo valjda da ima nekih 200l vode manje vise? + ovaj buffer je 180l. Ok, gledam onda da rijesim grijanje i PTV odvojeno. Da li je za ovakvo domacinstvo isplatnije kupiti jedan veliki centralni bojler, ili nekoliko manjih recimo za kupatila i kuhinje, obicnih ili protocnih? Koliko je velik gubitak dok voda prodje sa prizemlja na drugi sprat iz centralnog bojlera?

A zasto se ne bi mogle iskoristiti moje dvije zelene pumpe ako bismo ih odvojili razdjelnikom i termostatima? Toplotna valjda moze da gurne vodu kroz buffer to tog razdjelnika, a buffer svakako ima sondu na povratnoj cijevi koja toplotnoj daje informaciju. Mozda grijesim, pojma nemam.
Iz mog skromnog iskustva ja sam postavio u kotlovnicu pored Buffer-a, ima 200 l sanitarne tople vode. Imam 3 WC -a , treći wc je udaljen oko 30 tak metara prateći dužinu cijevi. Prethodno sam uradio recirkulaciju sa 2 cijevi i postavio Cirkulacionu pumpu . I zadovoljan sam tako da mi u wc-ovima nema bojlera niti u kuhinji.

i da postavio sam ovaj ventil koji automatski po naredbi TP prebacuje na sanitarnu vodu
https://termocenter.si/product.php?product_id=5079

https://www.fero-term.hr/product/motorn ... kovni.html
piplica
Grijem se na: Ćumur

#418 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by piplica »

MaestroEdin wrote: 12/12/2023 12:17 A zasto se ne bi mogle iskoristiti moje dvije zelene pumpe ako bismo ih odvojili razdjelnikom i termostatima? Toplotna valjda moze da gurne vodu kroz buffer to tog razdjelnika, a buffer svakako ima sondu na povratnoj cijevi koja toplotnoj daje informaciju. Mozda grijesim, pojma nemam.
Da tako bi i bilo ispravno, neka kontrola mora postojati.
baho

#419 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by baho »

MaestroEdin wrote: 12/12/2023 12:17
Izvini al dobro si reko, nemas poima. Ko ti je reko da ti zelene pumpe ne trebaju? Rekao sam da ti vise sobni termostat ne treba da pali gasi pumpe. Grijes se malom temperaturom vode i nema gasenja pumpi. Ako ti nije jasno zasto, onda to uzmi zdravo za gotovo i cao!
Pumpa u TP ne moze gurnuti vodu dalje od bufera i nju zaboravi. Ta sonda na povratu vjerovatno i nije za toga al haj...

Za toplu sanitarnu vodu poredaj bojlere po kupatilima i rijesio si problem.
MaestroEdin

#420 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by MaestroEdin »

baho wrote: 12/12/2023 13:09 Izvini al dobro si reko, nemas poima. Ko ti je reko da ti zelene pumpe ne trebaju? Rekao sam da ti vise sobni termostat ne treba da pali gasi pumpe. Grijes se malom temperaturom vode i nema gasenja pumpi. Ako ti nije jasno zasto, onda to uzmi zdravo za gotovo i cao!
Pumpa u TP ne moze gurnuti vodu dalje od bufera i nju zaboravi. Ta sonda na povratu vjerovatno i nije za toga al haj...

Za toplu sanitarnu vodu poredaj bojlere po kupatilima i rijesio si problem.
Pa zelene trenutno nisu ni na sta spojene i samo vrte bez prestanka. Al kakva je logika takvog pametnog uredjaja ako ce one non stop vrtiti tu neku nisku temp, ako nema negdje neki mozak da govori kolika treba da bude ta temp? Danas napolju 14c trebam da pustim da ide 35c vode, da umrem?
Logicno je da cu smanjit polaznu temp, a sta kontrolise tu polaznu temp? Onaj usrani buffer tank koji je spojen kao DHW na toplotnu pumpu. Jer polazna temp se moze podesiti kao weather compensation, ili preko sobnog termostata koji je spojen direktno na toplotnu, ali sve to pada u vodu ako ja moram rukom doci i DHW bufferu rec kolika mi polazna temp treba. Smatram da to nema nikakve logike i poenta mi je da najispravnije to objasnim njima sto su ovo postavili.

Nigdje na internetu ja nisam nasao kako se ispravno montira buffer tank da sluzi samo kao buffer tank a ne i kao sanitarni bojler istovremeno. Sto me nekako dovodi do zakljucka da AKO se ne koristi kao sanitarni, nema ga poente ni stavljat, ha shupa ha zgrada nebitno je.
Ako neko ima taj dijagram neka podjeli, nema veze koja je marka u pitanju.
baho

#421 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by baho »

Mijesas babe i zabe. Taj bufer sto imas nije za sanitarnu vodu i nema veze sa njom, niti ce ikad imati. Radi nesto sasvim dr, ok je spojen i zaboravi ga, on ne regulise nista. Sta je odabrano u opcijama pumpe i prema kojoj logici radi ne znam, ali ti pokusavam reci kako treba pa izvuci maximum iz svog sistema.

TP treba da radi non stop, kao i cirkulacione pumpe(u tvom slucaju zelene, crvena je visak), brzinom koja je dovoljna da zadovolji protoke kroz krugove. Temperatura prostora se regulise temperaturom vode u sistemu. Da li ce TP sama da regulise prema nekoj logici ili ces ti rucno, zavisi od mogucnosti tog modela TP.

Takodje, imas podno grijanje koje je tromo i svakoj promjeni postavki treba vremena da se osjeti.
Mogu mislit kako si "uzivao" do sad sa podnim sa tim kotlom i bez mijesajucih ventila, sa ko zna kojom temp polaza...
MaestroEdin

#422 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by MaestroEdin »

baho wrote: 12/12/2023 16:22 Takodje, imas podno grijanje koje je tromo i svakoj promjeni postavki treba vremena da se osjeti.
Mogu mislit kako si "uzivao" do sad sa podnim sa tim kotlom i bez mijesajucih ventila, sa ko zna kojom temp polaza...
Ovo je bolje u svakom pogledu to ne osporavam uopste. Onaj kotao dok se zaleti treba sat da osjetis nesto i jos 30-45 minuta da kazes evo ljepo je.
I onda kad se ugasi to traje nekoliko sati i onda hladjenje. Sranje mrtvo realno.
MaestroEdin

#423 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by MaestroEdin »

Dr_Help wrote: 12/12/2023 12:40 Iz mog skromnog iskustva ja sam postavio u kotlovnicu pored Buffer-a, ima 200 l sanitarne tople vode. Imam 3 WC -a , treći wc je udaljen oko 30 tak metara prateći dužinu cijevi. Prethodno sam uradio recirkulaciju sa 2 cijevi i postavio Cirkulacionu pumpu . I zadovoljan sam tako da mi u wc-ovima nema bojlera niti u kuhinji.

i da postavio sam ovaj ventil koji automatski po naredbi TP prebacuje na sanitarnu vodu
https://termocenter.si/product.php?product_id=5079

https://www.fero-term.hr/product/motorn ... kovni.html
Jesi li to bilo uz novogradnju ili renoviranje? Ja sam to tako nekako i zamisljao u svojoj glavi prvobitno. Jer tako sam i gledao instalacije da se rade u UK i PL. Odlicna fora.
baho

#424 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by baho »

MaestroEdin wrote: 12/12/2023 17:17
baho wrote: 12/12/2023 16:22 Takodje, imas podno grijanje koje je tromo i svakoj promjeni postavki treba vremena da se osjeti.
Ovo je bolje u svakom pogledu to ne osporavam uopste. Onaj kotao dok se zaleti treba sat da osjetis nesto i jos 30-45 minuta da kazes evo ljepo je.
I onda kad se ugasi to traje nekoliko sati i onda hladjenje. Sranje mrtvo realno.
Nije ni to do kotla vec do neuradjenog sistema od pocetka kako treba. I sa kotlom cirkulacione pumpe treba da rade non stop, temperatura prostora takodje da se gadja temperaturom polazne vode, a ona opet mijesajucim ventilima i td i td...
MaestroEdin

#425 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by MaestroEdin »

baho wrote: 12/12/2023 17:24 Nije ni to do kotla vec do neuradjenog sistema od pocetka kako treba. I sa kotlom cirkulacione pumpe treba da rade non stop, temperatura prostora takodje da se gadja temperaturom polazne vode, a ona opet mijesajucim ventilima i td i td...
Aha, vidio sam i to negdje. Ja iskreno ne znam je li to sve postojalo ovde prije 11 godina, mozda jeste mozda nije. Ugl, nisam bio tu kad je bilo radjeno i sad je tako kako je, mogu se sutat nogom u guzicu do sutra. Nego, da li mozda sad da spojim ove zelene serijski na ovu crvenu, pa da rade skupa? Jer, dodje ljeto, sta mi kontrolise zelene da ih ugasi? Nista, vrtile bi se dok ne crknu. Il dok ja ne crknem :D
Post Reply