Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
vjeshalica

#401 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by vjeshalica »

piupiu wrote: 28/04/2022 13:00
vjeshalica wrote: 28/04/2022 02:12

Da li se naziva malograđanštinom kad ustrajavas u navikama i obicajima koji nisu drustveno prihvatljivi?
Neke stvari se mogu korigovati,a neke ne. Ne zato sto neko ne moze vec jednostavno nece.
Koliko ja znam - ne. Malogradjanstina je upravo suprotno, kad te mahala utjeruje u suru, pa ti, na primjer, ateisti organizujes dzenazu, da ne bi bio drustveno neprihvatljiv. Ili kad ti neko kaze kako je neko treci rekao kako mu nesto kod tebe smeta (a smeta zapravo tome koji govori), ne bi li te ponizio. Ili skorojevicko ponasanje.
Skontala si na sta sam ciljala. Sve te pojave koje navodis kao princip ponasanja su trajno nepopravljivi na bolje.
Hakiz

#402 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hakiz »

Malograđanština je kao kič, imaju i te pojave neku korisnu funkciju.

Ako znamo da je malograđanština naš izraz za bourgoisie, buržoaziju, srednju klasu, onda i ne izgleda tako strašno :wink:
vjeshalica

#403 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 28/04/2022 13:34 Malograđanština je kao kič, imaju i te pojave neku korisnu funkciju.

Ako znamo da je malograđanština naš izraz za bourgoisie, buržoaziju, srednju klasu, onda i ne izgleda tako strašno :wink:
Nema ovdje srednje klase
Tempo
ZeModerator

#404 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Tempo »

vjeshalica wrote: 28/04/2022 13:47
Hakiz wrote: 28/04/2022 13:34 Malograđanština je kao kič, imaju i te pojave neku korisnu funkciju.

Nema ovdje srednje klase

Udarila vila na halila.
detroit-mercy

#405 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by detroit-mercy »

vjeshalica wrote: 28/04/2022 02:12
piupiu wrote: 27/04/2022 17:32

Malogradjanština je upravo to - kad te neko omalovažava ili ogovara zbog akcenta, porijekla, siromaštva, neuspjeha, bolesti u familiji... kritikuje zato što si upotrijebio ružnu riječ ili opsovao, jer mu se ne svidja sadržaj onog što si rekao (forma protiv suštine), itd.
Da li se naziva malograđanštinom kad ustrajavas u navikama i obicajima koji nisu drustveno prihvatljivi?
Neke stvari se mogu korigovati,a neke ne. Ne zato sto neko ne moze vec jednostavno nece.
U mahali se vazda sisalo po vojnicki, doso malac nosi punk frizuru, cijela mahala se digla da ga sisa :mrgreen: ko je malogradjanin :mrgreen:.
U mahali je razvod bio tabu, kona se razvela, cijela mahala vice vidi one raspustenice :mrgreen: ko je ovdje malogradjanin :mrgreen:
detroit-mercy

#406 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by detroit-mercy »

vjeshalica wrote: 28/04/2022 02:20
billy organ wrote: 27/04/2022 23:36 Samo udarat kazne po novcaniku. Pa ce se mijenjati i obrasci ponasanja.
Odredjeni mindset/mentalitet ljudi nikakve kazne niti mjere ne mogu izmjeniti. Ne ocekuj od primitivca da u 30toj ili 40toj shvati da zivi cijeli zivot u totalnoj zabludi.
Gledao sam najvece primitivce cim predju granicu kako postanu uljudni i kulturni :skoljka: kazna mora bit primjerena :mrgreen:.
vjeshalica

#407 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by vjeshalica »

Mahala je malograđanska.
DebelinJoe

#408 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by DebelinJoe »

Građani Sarajeva iz MZ Reljevo konzumiraju kulturne sadržaje

Droog

#409 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Droog »

DebelinJoe wrote: 30/04/2022 00:27 Građani Sarajeva iz MZ Reljevo konzumiraju kulturne sadržaje

Sta hoćete? Crip Walk na bosanski način. Stavi nesto od Kurupta, Ice Cuba ili Snoopa umjesto Gara banda i eto ga.
Jos su ovi naši pitomi, nema gang signs.

:)
DebelinJoe

#410 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by DebelinJoe »

Droog wrote: 30/04/2022 00:36
DebelinJoe wrote: 30/04/2022 00:27 Građani Sarajeva iz MZ Reljevo konzumiraju kulturne sadržaje

Sta hoćete? Crip Walk na bosanski način. Stavi nesto od Kurupta, Ice Cuba ili Snoopa umjesto Gara banda i eto ga.
Jos su ovi naši pitomi, nema gang signs.

Lik sa cvikama se 100 posto razvaljivao ranije bobama na Futuri, tamo nekada 2000.
last mohicans

#411 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by last mohicans »

Ma neka ba kola, to je narodni folklor :D Večeras prošetah šeherom, zaista se struktura stanovništva vidno promijenila. Ranije bi bio pravi papak ako bi Ferhadijom šetao u trenerci. Desetine papaka normalno špartaju u trenerkama petkom naveče.
DebelinJoe

#412 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by DebelinJoe »

last mohicans wrote: 30/04/2022 00:46 Ma neka ba kola, to je narodni folklor :D Večeras prošetah šeherom, zaista se struktura stanovništva vidno promijenila. Ranije bi bio pravi papak ako bi Ferhadijom šetao u trenerci. Desetine papaka normalno špartaju u trenerkama petkom naveče.
Meni kolo ne smeta, ali od ovih ljudi, a i oni su građani Sarajeva ne možeš očekivati bog zna šta. Nismo mi Beč, moramo to priznati
Droog

#413 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Droog »

last mohicans wrote: 30/04/2022 00:46 Ma neka ba kola, to je narodni folklor :D Večeras prošetah šeherom, zaista se struktura stanovništva vidno promijenila. Ranije bi bio pravi papak ako bi Ferhadijom šetao u trenerci. Desetine papaka normalno špartaju u trenerkama petkom naveče.
E sad. Ljudi koji se u slobodno vrijeme bave sportom, teretnom, dzogingom i sl. ne rade to u dzinsu, smoking i cipelama. I takvi ljudi vam smetaju. Pa bolje je to da rade nego da se drogiraju.

e__

#414 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by e__ »

Ne kontam sta je ovdje problem, kakve veze ima folklor sa malogradjanstvom? Da odes u npr. Dansku, u neki gradic, vjerovatnone bi ismijavao njihov folklor, ali eto, cool je ismijavati ove nase. Iako ne bi licno participirao, ne znaci da ih se treba ismijavati, neka ih, neka pjevaju, neka plesu... Gara, pogotovo Zokina je bitno kulturno nasljedje. Em sto je freestyle, interesantni tekstovi, em sto drzi ljude na nogama j****o dugo. Guaranteed weight loss. :lol:

Ne mozes suditi ljudima po ukusu u muzici, ne znas ih, niti njihovu situaciju... niti to znaci da su manje vrijedni od nekoga ko slusa devetu simfoniju, a totalni necovjek, parazit i sve najgore... dok ovaj mozda voli slusati Kulinu, popit, zagalamit, al ima i srce i dusu. :D

A sto se tice OP-a; jeste da je isprva malo cudno sto su otvorili bar umjesto muzeja, ali ne mozes na silu otvarati muzeje gdje ih narod nece, a turizma nema dovoljno. Morate imati ljude koji ce htjeti obici, platiti, kako god... ovako ce makar znati ko je Mak Dizdar kroz neku suplju dok rade sta vec rade u tim barovima, a inace, vjerovatno, ne bi nikad znali za Dizdara. Improvise, improvise, improvise. :P

Ljudi otvaraju ono gdje ce biti posla prvenstveno, a sve ostalo dolazi poslije, ocigledno.

Meni je veci problem kako se ljudi ponasaju u javnim ustanovama, i u prodavnicama takodjer. Posvadjaju se u sekundi sa radnicama koje im na zalost ne mogu pomoci i kad bi htjele. Bas dize anksioznost... nece vala umrijeti ako ljudski upita sto nesto ne moze onako kako je zamislio. Druga strana po defaultu ode u "aww hell naw" mode. Ali to je vise do opsteg kvaliteta zivota, a ne do toga odakle je neko dosao, makar po mom misljenju. Jer svi mi to imamo u sebi...

U neku ruku forsirana Islamizacija Sarajeva je nastavljena, ali ne vidim da predstavlja bilo kakvu prijetnju bilo kome (dok npr. u Francuskoj -- sasvim druga prica). Pogotovo onim sto konzumiraju alkohol ili non-kosher / non-halal proizvode, nikada nisam imao negativno iskustvo u Sarajevu. Ali budala ima svugdje, to se mora priznati. Ali Sarajevo je po meni i dalje Evropski Jerusalem. Pogotovo sad nakon situacije sa ovim totalno legalnim migracijama. Multi-ethnic af. Mozda bude kakav pogled ako neko izgleda "egzoticno", ali nikome ne bi falila dlaka sa glave u Sarajevu, dok ne bi bas tako bilo u nekim Evropskim gradovima.

Nego, te tzv. "brude", trendovi se mijenjaju, ali neka ih, ne vidim da ikoga diraju, zive u tom nekom svom svijetu. Judged and misunderstood by us all. :D

Sumnjam da ovi sto im "smetaju" akcenti mrze bilo koga (iako nije u redu prejudicirati bilo kada), vec je vise do licne situacije, npr... moram priznati, meni je nekada davno kad sam bio mali Sandzacki akcent "smetao". Kontam, dodju iz Srbije, drze lokale, prodavnice, clanovi SDA... zloupotrijebe vjeru. Malo je smetalo to sve (iako nisam imao to pravo) a i vjerovatno je slicno s ovim sto odu u "uppity" mode kad cuju Focake, Srebrenicane, itd. iako kad tad skontas da smo svi isti. Live and let live.

Nije nista drugacije ni u drugim drzavama, jer uvijek moze naci neki razlog zasto ne ispunjavas odredjene kriterije, a zasto ih drugi kandidat ispunjava. Tako da su te malverzacije moguce svugdje, mozda malo teze nego ovdje, ali i dalje sasvim moguce.
last mohicans

#415 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by last mohicans »

Droog wrote: 30/04/2022 01:07
E sad. Ljudi koji se u slobodno vrijeme bave sportom, teretnom, dzogingom i sl. ne rade to u dzinsu, smoking i cipelama. I takvi ljudi vam smetaju. Pa bolje je to da rade nego da se drogiraju.

Ma nije to vidjelo treninga, ni jedan od njih nije imao torbu ili ruksak, a gdje su to teretane po Ferhadiji i uzoj jezgri grada? I ja u trenerci idem na trening, ali ne šetam glavnom šetnicom.
no_sikiriki

#416 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

last mohicans wrote: 30/04/2022 09:21
Droog wrote: 30/04/2022 01:07

Ma nije to vidjelo treninga, ni jedan od njih nije imao torbu ili ruksak, a gdje su to teretane po Ferhadiji i uzoj jezgri grada? I ja u trenerci idem na trening, ali ne šetam glavnom šetnicom.
Upravo. Da je bogdo trening.
A još draže mi je vidjeti trenerkaša sa pederušom sa "napucanom" ženom/djevojkom. :mrgreen:
Laplace

#417 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 28/04/2022 11:13
billy organ wrote: 28/04/2022 11:05

npr. slusanje turbo folka? :-)
Moze i to,pogotovo ako ti mentalitet kita.
Nije kaznjivo gledanje reality programa ali ostavlja strasne posljedice nego da ti neko izbije kaznu novcanu za nesto.
Ili Zvezde Granda. Kad vidim Karleušu kako nekome pametuje da loše pjeva dođe mi da izvrnem sadržaj večere na onaj tepih koji sam dan ranije platio 450 KM. I pitam se kud sam takav baksuz da uđem u sobu dok ona govori, čuj mene krekeće.

Edit: Izvinjavam se žabama.
Laplace

#418 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

Povodom čega je ovo? Došla donacija tramvaja iz Otomanskog Carstva?
vjeshalica

#419 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by vjeshalica »

Znaci ukoliko smo obukli trenerku ne smijemo se kretati odredjenim ulicama u odredjeno vrijeme? Heh, primjedbu mozes iskazati na mjestima koja nisu za trenerku npr ustanove,fakulteti,skole,firme itd
Ja npr oblacim trenerku ne zbog sabanizma vec jer mi je udobna i prakticna,naravo u slobodno vrijeme,na posao nisam nikad otisla obucena ko drogalj,uglavnom su to cipele ravne,sako,kosulja,neka bluza umjesto kosulje i iskljucivo pantalone klasicnog kroja i dvije torbetine meni licno ne smeta na mjestima koja ne zahtjevaju po svojoj prirodi neki dress code.
vjeshalica

#420 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 30/04/2022 11:56
Povodom čega je ovo? Došla donacija tramvaja iz Otomanskog Carstva?
Provincijska sijela. Navedeni kanal snima te teferice sirom BiH, imaju neki facebook profil isto. To se onako tradicionalno okupe negdje na nekim mjestima u neko vrijeme bez nekih specijalnih povoda. Zvali mene jednom sa posla normalno nisam otisla. Ko zna kako bi reagovala u tim situvacijama pa da se o meni raspravlja na CH heheh
Laplace

#421 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 30/04/2022 12:00
Znaci ukoliko smo obukli trenerku ne smijemo se kretati odredjenim ulicama u odredjeno vrijeme? Heh, primjedbu mozes iskazati na mjestima koja nisu za trenerku npr ustanove,fakulteti,skole,firme itd
Ja npr oblacim trenerku ne zbog sabanizma vec jer mi je udobna i prakticna,naravo u slobodno vrijeme,na posao nisam nikad otisla obucena ko drogalj,uglavnom su to cipele ravne,sako,kosulja,neka bluza umjesto kosulje i iskljucivo pantalone klasicnog kroja i dvije torbetine meni licno ne smeta na mjestima koja ne zahtjevaju po svojoj prirodi neki dress code.
Samo smoking, kravata i bijela košulja, molim lijepo.
last mohicans

#422 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by last mohicans »

vjeshalica wrote: 30/04/2022 12:00
Ma hajte,molim vas. Eto ne smijem izreci jer vase visocanstvo to smatra. Znas koliko me boli đon sto je to tebi OK,a meni nije. Nikad se nije kroz Ferhadiju šetalo u grad, u trenerci. Ja ne znam pamtiš li ti prije rata,pa i netom poslije rata? Ovi tipovi su očito izašli u grad u trenerci. To je opca poplava. Evo sad i po SCC. Je li primjereno u SCC hodati u trenerci?
laik1981

#423 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laik1981 »

Ja u slobodno vrijeme ne izlazim iz trenerki, dukseva, sorceva i ostalih udobnih odjevnih predmeta :mrgreen: Smije li se bar Vilsom setati tako obucen, a da ne ispadnes papak?

I koji nacin oblacena je pozeljan za SCC ako ne zelis da ispadnes papak :mrgreen: Posto mi je SCC jedan od najbitnijih objekata volio bih da me neko uputi da se ne prosipam na tim prestiznim gala mjestima :mrgreen:
Edin H.

#424 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Edin H. »

Trenerka je kao što joj ime kaže za trening. :oops:
laik1981

#425 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laik1981 »

Edin H. wrote: 30/04/2022 15:58 Trenerka je kao što joj ime kaže za trening. :oops:
A farmerke su za rada na farmi.. Patike vjerovatno isto za trening.. Sorc, ne znam, za plaze mozda?
Locked