KupiGlobaL - USA -->BIH

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#401 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by gentoo »

SA 071 wrote: 20/08/2022 17:09
gentoo wrote: 20/08/2022 14:56 S tim sto ti Paypal daje dodatno osiguranje.. koje u 90% slucajeva rijesavaju u korist customer-a :-) . Pa tako i ako "padnu" dobijes bar te pare za shipping nazad
Ja za svojih 70+ pošiljki preko Pesoto nisam nikad imao situaciju da šta "padne", pa mi ta vrsta "osiguranja" preko ovakvih servisa ne treba. Preko ebay-a što kupujem to mi je ok, i svaki put kada sam tražio povrat novca zbog nekog problema i dobio sam ga, direktno od prodavca. Mislim da sam samo 2 ili 3 puta eskalirao problem do PayPala i to je bilo u moju korist.
Druze.. vec 6-7 mj. niti znas gdje paket, niti su ga deklarisali X dana od dolaska u skladiske, niti znas kad je let, jel zalutao ili nije.. stranica vise ne radi nego radi i ti i dalje tvrdis da je sve "OK" i da nema razloga za brigu?

Ja sam sa njima zavrsio u Februaru i ne zanimaju me vise ali eto onako konverziramo..
Sid the sloth

#402 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Sid the sloth »

Koliko otprilike treba da deklarisu paket na stranici nakon sto brza posta (UPS npr) jave da je paket dostavljen?
stachu

#403 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by stachu »

Sid the sloth wrote: 20/08/2022 19:42 Koliko otprilike treba da deklarisu paket na stranici nakon sto brza posta (UPS npr) jave da je paket dostavljen?
Dan max, mada to bude i puno puno brze
SA 071

#404 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by SA 071 »

escombraries wrote: 20/08/2022 18:01
SA 071 wrote: 20/08/2022 17:21 Gdje to odaberem?
meni uvijek ovako izađe pri plaćanju. nadam se da je išta od pomoći:)
https://i.imgur.com/OipIWGk.jpg
I koji kurs bude preko banke?

Jer na ovoj slici stoji kurs 1 BAM = 0,4908 € što je 2,04 KM za 1 € i to je preko PayPal-a. A o tome i pričam. A iskreno, ovu opciju nikad nisam ni primjetio. Zato me i intersuje koliko ti banka skine ovako, tj. po kojem kursu?
SA 071

#405 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by SA 071 »

gentoo wrote: 20/08/2022 18:54

Ja za svojih 70+ pošiljki preko Pesoto nisam nikad imao situaciju da šta "padne", pa mi ta vrsta "osiguranja" preko ovakvih servisa ne treba. Preko ebay-a što kupujem to mi je ok, i svaki put kada sam tražio povrat novca zbog nekog problema i dobio sam ga, direktno od prodavca. Mislim da sam samo 2 ili 3 puta eskalirao problem do PayPala i to je bilo u moju korist.
Druze.. vec 6-7 mj. niti znas gdje paket, niti su ga deklarisali X dana od dolaska u skladiske, niti znas kad je let, jel zalutao ili nije.. stranica vise ne radi nego radi i ti i dalje tvrdis da je sve "OK" i da nema razloga za brigu?

Ja sam sa njima zavrsio u Februaru i ne zanimaju me vise ali eto onako konverziramo..
Pa dobro, činjenica je da su od marta nekad postali manje ažurni i u slanju letova i u registraciji paketa, ali je činjenica da i dalje sve dolazi bez problema. Ranije su registrovali pakete relativno brzo, nekad i unutar pola sata do max 2-3 dana, a sada ga nekad registruju tek nakon 10 dana, ali uvijek ih registruju prije slanja narednog leta. Stranica im je jednom pala i nije bila dostupna par dana, ali se desi i sada da padne na nekoliko sati. Unatoč svemu tome, i dalje su pouzdani i nikad ništa nije falilo. Ne znam koliko KupiGlobal ima paketa po letu, ali ovi imaju čini mi se dvjestotinjak svaki put...
stachu

#406 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by stachu »

SA 071 wrote: 20/08/2022 17:21
stachu wrote: 20/08/2022 15:57
Ufati se ti svog pesoto-a :thumbup:
Hoću Edine :-) :thumbup:
Nedime dragi, da si ti meni ziv i zdrav, malo si pomjesao... ☺️
SA 071

#407 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by SA 071 »

stachu wrote: 21/08/2022 00:00
SA 071 wrote: 20/08/2022 17:21

Hoću Edine :-) :thumbup:
Edine dragi, ako je bilo sumnje i trunke da si to ti više je nema.

Nego, pošteno bi bilo da transparento istakneš da je ovaj tvoj profil oficijelni profil KupiGlobal firme, pa da ljudi znaju da komunikaciju imaju direktno sa KupiGlobal. Nije to ništa loše u konačnici, vjerujem da bi mnogi čak i cijenili to što si aktivan na forumu, jer znaju da firma '"sluša" svoje korisnike. Ali nije pošteno da se predstavljaš kao "zadovoljni" korisnik njihovih usluga, jer si zapravo vlasnik, pa ispada da dovodiš ljude u zabludu. Pusti druge da hvale te tvoje usluge, a očito da ima ljudi koji su zadovoljni, pa nećeš imati taj problem.

I još nešto, vodi računa da te zakon obavezuje da sve podatke koje prikupiš u svom radu, bez obzira da li u Pesoto ili KupiGlobal, moraš čuvati kao poslovnu tajnu i ne smiješ ih zloupotrijebiti ni na koji način 😉
Sid the sloth

#408 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Sid the sloth »

SA 071 wrote: 21/08/2022 10:50

Nego, pošteno bi bilo da transparento istakneš da je ovaj tvoj profil oficijelni profil KupiGlobal firme, pa da ljudi znaju da komunikaciju imaju direktno sa KupiGlobal. Nije to ništa loše u konačnici, vjerujem da bi mnogi čak i cijenili to što si aktivan na forumu, jer znaju da firma '"sluša" svoje korisnike. Ali nije pošteno da se predstavljaš kao "zadovoljni" korisnik njihovih usluga, jer si zapravo vlasnik, pa ispada da dovodiš ljude u zabludu. Pusti druge da hvale te tvoje usluge, a očito da ima ljudi koji su zadovoljni, pa nećeš imati taj problem.

I još nešto, vodi računa da te zakon obavezuje da sve podatke koje prikupiš u svom radu, bez obzira da li u Pesoto ili KupiGlobal, moraš čuvati kao poslovnu tajnu i ne smiješ ih zloupotrijebiti ni na koji način 😉
Ja sam isto tako dobio osjecaj da si ti "pesoto" pa bilo bi posteno i od tebe da priznas :D
Kako god, dobro je da ima sto vise servisa, za sad kupiglobal djeluje bolje jer su ocigledno pokupili fazone dok su radili u pesotu i vidjeli sta ljudima fali pa to ovamo implementirali. Meni je kod kupiglobal glavni adut sto placam Paypalom, ne zelim takvim servisima ni pod razno ostavljati broj kartice jer im sigurnost podataka nije uopste prioritet.
Pesoto sad ima let 26.8 a kupiglobal 5.9 tako da je dobro da se moze kombinovati ako ti nesto treba ranije gledas ko prije ima let i saljes s njima.
STR69

#409 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by STR69 »

Лијепо је видјети бивше колеге како се надмећу у изврсности. :D
SA 071

#410 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by SA 071 »

Sid the sloth wrote: 21/08/2022 10:56

Ja sam isto tako dobio osjecaj da si ti "pesoto" pa bilo bi posteno i od tebe da priznas :D
Kako god, dobro je da ima sto vise servisa, za sad kupiglobal djeluje bolje jer su ocigledno pokupili fazone dok su radili u pesotu i vidjeli sta ljudima fali pa to ovamo implementirali. Meni je kod kupiglobal glavni adut sto placam Paypalom, ne zelim takvim servisima ni pod razno ostavljati broj kartice jer im sigurnost podataka nije uopste prioritet.
Pesoto sad ima let 26.8 a kupiglobal 5.9 tako da je dobro da se moze kombinovati ako ti nesto treba ranije gledas ko prije ima let i saljes s njima.
Pa evo Edin me zna kao korisnika Pesoto još dok je radio tamo. A zna i ko je vlasnik, jer je radio za njega/nju...

Što se tiče usluge, iako ne koristim KupiGlobal, vjerujem da je usluga ok jer je Edin vrlo prijatna i susretljiva osoba, svakoga upozna lično takoreći, i bilo mi je žao kada je napustio Pesoto. I što kažeš, dobro je da ima alternativa i konkurencija, ukoliko ima dovoljno prostora da obje rade, jer mi kao korisnici imamo više opcija...
SA 071

#411 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by SA 071 »

STR69 wrote: 21/08/2022 12:10
Лијепо је видјети бивше колеге како се надмећу у изврсности. :D
Niđe veze, što bi rekli...
stachu

#412 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by stachu »

Ja cu jos jednom da ponovim, ni "E" od Edina. A misli i vjeruj sta hoces. Zachatavmo temu bez potrebe... :run: :bih:
SA 071

#413 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by SA 071 »

Inače, evo šta sam napisao kada je Edin otišao iz Pesoto...

pesoto-ba-t157378s1975.html#p17341880
SA 071

#414 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by SA 071 »

SA 071 wrote: 20/08/2022 22:29
escombraries wrote: 20/08/2022 18:01

meni uvijek ovako izađe pri plaćanju. nadam se da je išta od pomoći:)
https://i.imgur.com/OipIWGk.jpg
I koji kurs bude preko banke?

Jer na ovoj slici stoji kurs 1 BAM = 0,4908 € što je 2,04 KM za 1 € i to je preko PayPal-a. A o tome i pričam. A iskreno, ovu opciju nikad nisam ni primjetio. Zato me i intersuje koliko ti banka skine ovako, tj. po kojem kursu?
:thumbup: :-D
Evo sam nešto naručivao preko ebay-a i platio PayPal-om eurski iznos i odabrao konverziju preko moje banke. Kako sada stvari stoje, ispade da mi je banka uzela samo 1% za konverziju, dok bi PayPal uzeo najmanje 4%. Ne znam kakva je situacija kada se plaća dolarski iznos, ali pretpostavljam da je i tada povoljnije odabrati ovu opciju. Hvala za savjet... :-D
mc-twin

#415 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by mc-twin »

Jeste. Uvijek treba odabrati opciju da banka vrsi konveriju bez obzira na valutu.
Quaresma

#416 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Quaresma »

a kume, sad se dolar izjednacio sa eurom. bas moram sad pauzirati sa kupovinom.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#417 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by laserShow »

SA 071 wrote: 20/08/2022 17:21 Nego, šta sam pogrešno rekao?
Ne znas podesiti kurs da ti banka obracunava kao pri standardnom placanju, a prozivas druge :) Izgleda da vam edin, cij kupiglobal nije savrsen, ali jeste odlicna konkurencija, itekako drma kavez.

Neka neka :D
SA 071

#418 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by SA 071 »

laserShow wrote: 25/08/2022 10:38
SA 071 wrote: 20/08/2022 17:21 Nego, šta sam pogrešno rekao?
Ne znas podesiti kurs da ti banka obracunava kao pri standardnom placanju, a prozivas druge :) Izgleda da vam edin, cij kupiglobal nije savrsen, ali jeste odlicna konkurencija, itekako drma kavez.

Neka neka :D
Poenta priče je bila u cijeni usluge. Evo, ja sam nešto naučio iz svega (podesiti povoljniji kurs na PayPal-u), a jesi li ti išta naučio iz cijele prepiske?

Da naglasim, ponovo je povoljnije platiti našom karticom nego PayPal-om, iako je na ovaj novonaučeni način manja razlika. Međutim, i dalje kod konkurencije imaš tarife od 13 do 15 $, i dodatni povrat 7%, a kod ovih je jedinstvena tarifa od 14 $ i nema povrata. Neće niko propasti zbog koje KM više, ali su nakad ranije neki ovdje pričali o jeftinijoj usluzi, što baš i ne odgovara istini kada se sve uzme u obzir. I ja sam s tom pričom završio, ali eto nađeš se ti da mi moralne lekcije držiš...

I da napomenem, kada odeš u KupiGlobal pitaj Edina jesam li ja uposlenik ili vlasnik Pesota. Ili samo klijent kojeg i on kao takvog zna. A možeš ga i ovdje pitati. Ako je pošten i ako hoće, odgovoriće ti. A ja znam da je korektan. Ne bi trebao lagati...
_Reds_

#419 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by _Reds_ »

Edin je dobar i vrijedan momak koji se bori za svoje mjesto pod nebom.

Pesoto je neka strana firma, i uvijek će kod mene imati prednost neko domaći, i platio bi i dolar više, jer vidim koliko se momak trudi.

Pesoto sad za sada u rezervi.
SA 071

#420 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by SA 071 »

:thumbup: :bih:
pepeljara

#421 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by pepeljara »

To je to.
Ja iza sebe imam cirka 40 narudzbi na pesotu.
vec sada 7 na kupiglobal i prezadovoljan sam iz jednog prostog razloga customer service je nivo vishe ;)
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#422 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by laserShow »

SA 071 wrote: 25/08/2022 12:45 Da naglasim, ponovo je povoljnije platiti našom karticom nego PayPal-om, iako je na ovaj novonaučeni način manja razlika
Nema razlike, platio karticom putem paypala, ili platio karticom direktno na stranici, identično je jer banka obracunava isti kurs. Ne obracunava poseban kurs prema paypalu, poseban prema XY payment procesoru, osim ako stranica gdje se vrsi paypal placanje ne doda neki dodatni fee.

Tako da sa strane placanja, nema razlike u iznosu izmedju kartice i paypala, jer se u sustini koristi isti sistem sa strane banke.
SA 071

#423 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by SA 071 »

laserShow wrote: 25/08/2022 13:16
SA 071 wrote: 25/08/2022 12:45 Da naglasim, ponovo je povoljnije platiti našom karticom nego PayPal-om, iako je na ovaj novonaučeni način manja razlika
Nema razlike, platio karticom putem paypala, ili platio karticom direktno na stranici, identično je jer banka obracunava isti kurs. Ne obracunava poseban kurs prema paypalu, poseban prema XY payment procesoru, osim ako stranica gdje se vrsi paypal placanje ne doda neki dodatni fee.

Tako da sa strane placanja, nema razlike u iznosu izmedju kartice i paypala, jer se u sustini koristi isti sistem sa strane banke.
Ne znam koju banku koristiš, kod Sbera (sada Asa) plaćanje karticom ide po jednom kursu, a ako si istu karticu uvezao sa PayPal i tako platio ide i dodatna provizija 1% koju oni posebno i iskažu. Nije puno, ali je ipak skuplje 1% :-) Možda je kod drugih banaka drugačije. Ovo je moje iskustvo...
ahasoho

#424 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by ahasoho »

gentoo wrote: 20/08/2022 18:54

Sve ovo potvrđujem. Shit žestoki postao pesoto. Firma u zalasku. Smao čekam da nestanu pa da počne kuknjava gdje su mi paketi.
stachu

#425 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by stachu »

ahasoho wrote: 27/08/2022 17:30
Sve ovo potvrđujem. Shit žestoki postao pesoto. Firma u zalasku. Smao čekam da nestanu pa da počne kuknjava gdje su mi paketi.
ahasoho wrote: 27/08/2022 17:27 2 mjeseca i jedno 10 dana čekam da dođe paket. Nikad više s njima raditi. Katastrofa spori a još i postali neljubazni.
Nije mi jasno koliki idiot moras biti da upropastis ovako dobar servis.

Koju alternativu preporucavate?
Da se ne petljam kod "onih anamo", isprobaj pa ces vidjeti :wink:
Post Reply