Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#401 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:Vidi, kao prvo takav C5 o kome pričaš nikada nije bio po toj cijeni. Bio je i Pasat ispod 40000, ali kakav. Osnovni, golać. Dakle C5 hidrauličar je uvijek bio preko 40000 KM.

Ma šta pričali njemački plaćeni sajtovi i novine, C5 je u svakom pogledu autina za taj B6.
Jeste, nema strasan je. Jos mi samo objasni gdje je na statistikama prodaje u Evropi. Jbg nesto Passat svuda prvi u toj klasi, neki tamo Audi, BMW i Opel mu za petama, a autine nema na mapi, jos se prodaje za bagatela cijenu.

Elem, znam gdje ovo vodi, imao sa s tobom vec slicne rasprave, kod tebe svi su ili 1. placeni, 2. laziraju, 3. pojma nemaju, 4. sirotinja, 5. nemaju ukusa, sta je dalje, predvidjam laziraju statistike. :-) C5 se bolje prodaje od Passata, samo sto su statistike lazirane. :lol:

S tim stilom "tako je jer ja tako kazem" ispadas smijesan i nezreo. Mislim da smo ovdje mahom svi zreli da raspravljamo argumentovano bez navijanja i hejterstva.

Argument tipa "C5 je autina" je argument za neke balavce po mahali, ili sto se u zadnje vrijeme skupljaju po forumu.
spreca

#402 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by spreca »

:D

Image
direstraits0078

#403 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by direstraits0078 »

I ove boje su lijepe:

Image

Image
Bakir1

#404 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by Bakir1 »

a a jel to kupujes :lol:
direstraits0078

#405 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Bakir1 wrote:a a jel to kupujes :lol:
Ma ne, nego cisto nesto sto ima veze s temom da postavim, jer od pocetka nije bilo nista sto ima veze. :lol:
Bakir1

#406 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by Bakir1 »

teska vremena :D
nemoj ONtopicarit, suvislo ti je :lol:
direstraits0078

#407 Re: Kupovina Passat CC misljenje

A crtam nesto sto mi se ne crta, pa trazim svakojake izgovore da to ne radim. :-)
Bakir1

#408 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by Bakir1 »

moj favorit za boju :D
Image
kad bih imao vw ovako bih ga ofarbao
Image
direstraits0078

#409 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Vidjam ovakav polo ispred marketa parkiran, mislio sam da se neko zezao pa farbao u razlicite boje. :lol: Inace, u losem stanju, pola ga je hrdja pojela. :run:
citroen xm

#410 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

madner wrote:Da li je neopuzdana ili ne, ne ulazim u to. Glasila jeste da je nepouzdana i shodno tome je Citroen istu izbacio is osnovne opreme kako ne bi izgubio poslovne kupce. Postotke mozes provjeriti na mobile.de.

Nema mi nista draze od ljudi koji navijaju a nisu bili u situaciji da svoje pare stave na taz.
Niti su takve glasine bile u to vrijeme niti je zbog toga Citroen odlučio da ponudi dvije vrste vješanja. I kakava je ponuda bila 2008. po pitanju paketa i hidraulike, takva je i sada. Tako da se to nije desilo 2012. već 2008. Do tada su svi C5 imali obvezno hidrauliku samo se razlikovao tip hidraulike.

Što se svojih para tiče, bio sam u situaciji i odlučio sam se da ih stavim na nešto drugo što nije auto. Da imam toliko viška da kešom kupujem novo auto u toj klasi i sada posle 7 godina od predstavljanja kupio bih C5.

ado-šampion wrote:
Jeste, nema strasan je. Jos mi samo objasni gdje je na statistikama prodaje u Evropi. Jbg nesto Passat svuda prvi u toj klasi, neki tamo Audi, BMW i Opel mu za petama, a autine nema na mapi, jos se prodaje za bagatela cijenu.

Elem, znam gdje ovo vodi, imao sa s tobom vec slicne rasprave, kod tebe svi su ili 1. placeni, 2. laziraju, 3. pojma nemaju, 4. sirotinja, 5. nemaju ukusa, sta je dalje, predvidjam laziraju statistike. :-) C5 se bolje prodaje od Passata, samo sto su statistike lazirane. :lol:

S tim stilom "tako je jer ja tako kazem" ispadas smijesan i nezreo. Mislim da smo ovdje mahom svi zreli da raspravljamo argumentovano bez navijanja i hejterstva.

Argument tipa "C5 je autina" je argument za neke balavce po mahali, ili sto se u zadnje vrijeme skupljaju po forumu.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kako sam znao da ćeš ovo poteći. Ajmo sada malo o držanju cijene. :lol: :lol:

Daj neki drugi argument živ bio.

Ne znam da li sam bio jasan, ali C5 je AUTINA za Pasata B6/B7. Tačka, Ende, Kraj... kako god hoćeš.
madner

#411 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by madner »

Nije da ti ne vjerujem, no ocito ne smatras da je dovoljno dobro auto da se izdvoje pare na isto.
citroen xm

#412 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

Vidi, da je tako, da ne smatram da je dovoljno dobar, vozio bih nešto drugo bar malo bolje nego ovo sada.
Smatram da je odličan, ali u tom trenutku sam odlučio da postoje bolje investicije od novog auta(bilo koje marke) i dao sve što sam imao. Jednog dana kada se ukaže prilika kupiću nešto što nije njemačko.
Industrialyzer

#413 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by Industrialyzer »

Poubijase se ljudi pricom o autima koja nemaju :lol:

Sto se ljepote tice, u ovoj klasi mazda 6 je prvak, udobnost pripada C5, ali posto je kompromis kljucan u ovome svemu Passat dodje kao najlogicniji izbor, mada je, kad ukljucimo cijenu u jednacinu, Insignia best buy opcija.
iTo

#414 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by iTo »

samo nemoj krepat od muke prije toga...
ime123

#415 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by ime123 »

condy wrote:Passat je definitivno preskup
http://www.olx.ba/artikal/17407916/volk ... mfortline/
Cijena od 73.730 KM je previše za Passat, bez obzira da li to neko može priuštiti sebi ili ne. To je bacanje novca u nešto što ne opravdava tu cijenu.
Usporedbe radi Audi A6 iz 2014. godine, sa fabričkom garancijom i sa pređenih samo 28kkm, odnosno gotovo novo auto, košta isto. Uz to radi se o 3.0 tdi motoru, sa quattro pogonom koji je pet puta moćniji od ovog Passatovog 2.0 tdi motora.
http://home.autodo.de/en/25306_Gebrauch ... ud&mr_0=ah
Zbog toga je glupost davati tolike pare za Passata.
Ne postoji gotovo novo auto, postoji polovno i novo. Ovaj Passat nije preskup, ima opreme na sebi skoro 20k, i mjenjac od 4-5k. Ja licno ne bi dao ove pare za ovo auto ali to je tako. Audi,BMW,Merc slicni modeli lagano izadju na 100k i vise. Stavi opreme na bilo koje auto ove klase i vidjet ces cijenu.
Passat na klixovom testu je bio 100 k cini mi se, puno ali je tako. Na njemu je bilo maltene sve sto se moze odabrati iz dodatne opreme.
tempuser

#416 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by tempuser »

citroen xm wrote:
A stara slava kao ne znači. Koliko ljudi zna da je Citroen tih 70-ih zapao u krizu. Ali zato svi znaju za Spačeka, DS, CX....
U konkretnom slucaju ne znaci jer nema kontinuiteta u tehnologiji i razvoju, nista po cemu su se 2CV, DS i CX izdvajali od ostalih ne postoji danas, a savremeni Citroen se uklopio u apsolutni prosjek.

EDIT: Citroen nije zapao u krizu nego bankrotirao tj. propao.
Last edited by tempuser on 01/06/2015 18:29, edited 1 time in total.
gtc

#417 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by gtc »

Image

Image

Image

Eh eto, sad mozete porediti sedmicu sa Astrom ;)
citroen xm

#418 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

iTo wrote:samo nemoj krepat od muke prije toga...
Pretpostavljam da se ovo odnosilo na mene, ali onda si trebao citirati da se tačno zna. A mogao si i nešto pametnije smisliti. Čuj krepati od muke. Zbog čega, zbog auta? Jebote ko sve obitava na ovom forumu.

tempuser wrote:
U konkretnom slucaju ne znaci jer nema kontinuiteta u tehnologiji i razvoju, nista po cemu su se 2CV, DS i CX izdvajali od ostalih ne postoji danas, a savremeni Citroen se uklopio u apsolutni prosjek.

Itekako znači što sam i pojasnio kroz par primjera. Ali dobro, da ne dužimo.
tempuser

#419 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by tempuser »

citroen xm wrote:
tempuser wrote:

Itekako znači što sam i pojasnio kroz par primjera. Ali dobro, da ne dužimo.
Nazalost nisi jer i dalje ne mozes da pojasnis kako slava i modeli od prije 50 god mogu uticati na konkurentnost danasnjeg model niti kako Citroen od prije 50 god i danas imaju ikakvih dodirnih tacaka osim imena. Na 3 kombinacije primjera sam ti objasnio kako losa/dobra/nikakva slava i tradicija ima uticaja na danasnji status.
Last edited by tempuser on 01/06/2015 18:38, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#420 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by mali_milojica »

gtc wrote:Image

Image

Image

Eh eto, sad mozete porediti sedmicu sa Astrom ;)
Citao sam da su uveliko rijesili problem tezine prethodnog modela,pa je nova Astra laksa u prosjeku nekih 150-200 kg od stare.
Ne lose izgleda.
citroen xm

#421 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

tempuser wrote:
Itekako znači što sam i pojasnio kroz par primjera. Ali dobro, da ne dužimo

Nazalost nisi jer i dalje ne mozes da pojasnis kako slava i modeli od prije 50 god mogu uticati na konkurentnost danasnjeg model niti kako Citroen od prije 50 god i danas imaju ikakvih dodirnih tacaka osim imena. Na 3 kombinacije primjera sam ti objasnio kako losa/dobra/nikakva slava i tradicija ima uticaja na danasnji status.
Kada su dodirne tačke u pitanju, veliki je vremenski jaz pa je nezahvalno pričati o njima. Eto ima hidrauliku koja je usavršavana i koja je jedan od prepoznatljivih elemenata. Ima neke karakteristike koje se protežu još od tada na koje ljudi pomisle kada čuju Citroen i zbog čega se odlučuju da kupe recimo novi model.
tempuser

#422 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by tempuser »

citroen xm wrote:
Kada su dodirne tačke u pitanju, veliki je vremenski jaz pa je nezahvalno pričati o njima. Eto ima hidrauliku koja je usavršavana i koja je jedan od prepoznatljivih elemenata. Ima neke karakteristike koje se protežu još od tada na koje ljudi pomisle kada čuju Citroen i zbog čega se odlučuju da kupe recimo novi model.
Pa u tome i jeste poenta. Citroen je 40 god bio avangardan i sa naprednim tehnickim rjesenjima, tu je kapa do poda, ali narednih 45 god stagnira u tudjem vlasnistvu gdje gubi svoje najvaznije karakteristike i postaje prosjek. U smislu danasnjeg statusa i poredjenja s onim koji biljeze konstantan rast zadnjih 40 god, naravno isto vazi i za kontra smijer, besmisleno je pricati sta je bilo prije 50 god.
citroen xm

#423 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

Ja sam samo odgovarao na konstataciju o kompleksima. Dakle, jedan veliki vremenski period su bili daleko ispred drugih, a sada imaju potpuno konkurentne modele i idalje izbace po neku inovaciju i auto avangardnog izgleda. Prodaje se nebih doticao jer postoje klase u kojima im nešto posebno ne ide, ali zato postoje klase u kojima ima vrlo dobro ide kao uostalom i svima. Nisam ni jednog trenutka sporio da VW ima dobru prodaju, problem je što drugi spore nešto neosporivo i pričaju priče koje nemaju veze sa istinom.
tempuser

#424 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by tempuser »

citroen xm wrote:Ja sam samo odgovarao na konstataciju o kompleksima. Dakle, jedan veliki vremenski period su bili daleko ispred drugih, a sada imaju potpuno konkurentne modele i idalje izbace po neku inovaciju i auto avangardnog izgleda. Prodaje se nebih doticao jer postoje klase u kojima im nešto posebno ne ide, ali zato postoje klase u kojima ima vrlo dobro ide kao uostalom i svima. Nisam ni jednog trenutka sporio da VW ima dobru prodaju, problem je što drugi spore nešto neosporivo i pričaju priče koje nemaju veze sa istinom.
Da ali kakvim argumentima? Spominjuci modele razvijene prije 45-50 god nakon cega dolazi stagnacija koja traje duze nego taj period u kojem su bili daleko ispred svih. To sto je bilo nekad ne utice bas puno na odnos snaga danas. Asi danas inferioran u odnosu na neke konkurente po pitanju tehnologije, prodaje i finansijske snage, kako ti pomaze to sto si nekad bio daleko ispred svih? Nikako. Postavi neck to neck npr. Ceeda i C4, kakvu ulogu ima danas to sto je Citro prije 50 god napravio DS, a KIA nije postojala? Nikakvu. To je poenta svega.
citroen xm

#425 Re: Kupovina Passat CC misljenje

Post by citroen xm »

Daj, nemoj da se zezamo. Od samog nastanka fabrike Citroen je ispred vremena, sve do negdje 90-ih pa na ovamo.
Bez obzira na to pod čijom je kapom uvijek je imao u najmanju ruku konkurentne modele. Eto XM koji je nastao 1989. je bio ispred direktnih konkurenata. Onda Xantia Activa, pa Pikaso modeli.... C6, čista avangarda....
Post Reply