US Open 2019
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
-
drogon2
#401 Re: US Open 2019
Federer je takodje imao tesko polufinale sa Wawrinkom kao i cetvrtu rundu sa Nishikorijem. Oba meca u pet setova. Imao je tezu povredu od Nadala, duze je odsustvovao i jos je 5 godina stariji od ovog i vi dodjete s pricom Nadal nije bio spreman
Ma ne znam sto se uopste raspravljam na ovu temu,Nadal dok je mogao trcat i stizat sve i svasta i vrijedio je na betonu protiv onog dvojca. Dok je izgubio mogucnost da sve i svasta vraca u igru, tako je i pao. To se poklapa sa 2014. godinom. Na French Openu mu pomaze to sto su uslovi sporiji, samim tim ima vise vremena da stize loptice i da se namjesti, al i to ce bit tu mozda sljedece godine jos i adio.
- ultima_palabra
#402 Re: US Open 2019
Fed i Stan kad igraju pet setova to traje tri sata, kratki poeni. I plus su igrali dan ranije. Sto nije nikakvo opravdanje, mada moze odluciti u tako tijesnom mecu. Sli Fed je svakako kasnije pokazao da je favorit protiv Rafe na brzim podlogama.
-
drogon2
#403 Re: US Open 2019
Ma poenta je u tome da ljudi zaboravljaju da Federer do tog AO prakticno godinu dana nije igrao tenis. Bilo je tu par pokusaja do Wimbledona i na Wimbledonu al se vidjelo da nije to to. I onda dodju s ovom pricom kao Nadal nije bio dovoljno spreman, ma daj. Dovoljno je da pogledas taj peti set i vidis da cijem reketu je bio mec.ultima_palabra wrote:Fed i Stan kad igraju pet setova to traje tri sata, kratki poeni. I plus su igrali dan ranije. Sto nije nikakvo opravdanje, mada moze odluciti u tako tijesnom mecu. Sli Fed je svakako kasnije pokazao da je favorit protiv Rafe na brzim podlogama.
- necko_hz
#404 Re: US Open 2019
Svakako, utisci su različiti/drugačiji.lethalthreat wrote:Dobro, unosimo dozu subjektivnosti u diskusiju što je sasvim normalno i poželjno, tvoje mišljenje izuzetno cijenim. Ali meni je ovaj Rafa baš obrnuto bio extra agresivan. Od početka mi je djelovao kao “Man on a mission”. Prije svega što u odnosu na pomenute godine sada ima super razoran novi servis koji ga odlično služi tokom čitave sezone. To mu u odnosu na ranije sezone donosi mnogo više “besplatnih” poena, a kada dobije return od protivnika automatski prelazi u napadački režim rada i razara sa prvim udarcem nakon servisa.
S druge strane kada su mu leđa pritisnuta uza zid, diže veoma visoke odbrambene bedeme. Pogledaj npr. samo ovaj poen protiv nezgodnog Argentinca na 02:08, a ovakvih je bilo na izvoz:
https://www.youtube.com/watch?v=UvpTV-V3fms
Ne znam, svi imamo drugačije poglede, meni lično je ovaj nivo bio izuzetno visok tokom čitavog turnira, neću ulaziti u to je li ranije to bilo na još većem nivou jer je nemoguće izmjeriti. Na čitavom turniru je odigrao 2 loša seta, i to oba u finalu i možda se zbog toga stvara ta neka nešto slabija slika, ali za mene je ovo I dalje bilo veoma impresivno. Realno da nije radio kojekakve gluposti moglo je biti sve hladno biti gotovo i u 3 seta. A Medvid protivnicima radi upravo to – svojim stilom igre ih tjera da igraju lošije nego što mogu.
Ja sam tokom čitavog turnira imao utisak da ima tendenciju da bude agresivan, ali da to nije izgledalo baš toliko brutalno i neodbranjivo kao recimo 2013. ili 2010. Po onome što sam vidio falila mu je određena doza oštrine u ofanzivnom aspektu, a i oscilacije kroz mečeve su mu bile veće.
Defanzivni baloni su zanimljiva taktika jer njima je često kupovao vrijeme kako bi se namjestio na novi udarac. Ako bih morao pogađati rekao bih da je to zbog gubitka u brzini i promjeni smjera kretanja koja na tvrdim podlogama nije više dobra kao nekada. U svakom slučaju to je efikasna taktika protiv velikog broja igrača, sjećam se kad je te balone koristio i 2011. u Rimu i Madridu protiv Đokovića. Tada mu nije pomoglo jer je ona životinja svaku lopticu udarala isto, ali su generalno baloni taktika koja će igraču poput njega uvijek donijeti više koristi nego štete. S jedne strane dat će mu vrijeme da se pozicionira i učvrsti poziciju, a sa druge će prekinuti napadački ritam protivnika.
No, drago mi je da si pomenuo servis jer mislim da je njegovo izdanje servisa sa USO 2010. godine njegovo najbolje servis izdanje u karijeri. Nikada neću zaboraviti Novakovu facu u finalu kada je shvatio svoju nemoć na riternu, posebno imajući u vidu da je tim istim riternom ubijao Federera dva dana ranije. Onda dođe u finale protiv igrača koji nije poznat po ubojitom servisu i faktički mu ne može ništa.
Nema puno isječaka, ali jedan sam našao.
https://www.youtube.com/watch?v=Ws5jFNAGfM4
Generalno, svaki Rafin USO mi je zanimljiv na svoj način i kada retrospektivno pogledam, vjerovatno bih USO 2013. izabrao kao njegovo najbolje izdanje na ovom turniru. Nemam dilemu da je bio bolji nego 2017. i 2019., a dvoumim se dal je bio bolji u odnosu na 2010, iako mislim da jeste. Taktički, tehnički i mentalno je tada bio na vrhuncu vrhunca, a činjenica da je uspio onakvog Đokovića iz trećeg seta prelomiti predstavlja jedan od većih podviga jer dobro se sjećam kako je Novak udarao po loptici tada.
No USO 2010. mi ostaje vjerovatno najdraži njegov turnir jer je verzija njegovog tenisa sa tog turnira najljepša verzija koju sam vidio od njega. Ofanzivna ubojitost sa oba krila, ravni udarci, brutalan servis, posebna energija na terenu. Izazov osvajanja tog turnira bio je utoliko veći jer je DecoTurf te godine bio izuzetno brz, prije nego su ga 2011. počeli usporavati. Nakon toga je samo još 2015. godine podloga bila tako brza.
- ultima_palabra
#405 Re: US Open 2019
2013. mislim da je bio veci nivo, i Novak je tad bio puno kompletniji nego 2010., a ishod je bio isti. Uostalom, 2013. je izdominirao citavu americku turneju.
Ove godine bas puno oscilacija, recimo cetvrtfinale je bilo na granici gledljivosti zbog silnih gresaka. Na kraju je pokazao sampionski mentalitet jer je Medvedev stvarno bio u naletu u petom setu, dosta me podsjetio na Novaka u zadnja tri seta.
Ove godine bas puno oscilacija, recimo cetvrtfinale je bilo na granici gledljivosti zbog silnih gresaka. Na kraju je pokazao sampionski mentalitet jer je Medvedev stvarno bio u naletu u petom setu, dosta me podsjetio na Novaka u zadnja tri seta.
-
Tempo
- ZeModerator
#406 Re: US Open 2019
meni taj medvedev izgleda ko šuntava kljusina. ne vjerujem da cemo ga ikad vise vidjeti dalje od cetvrtfinala. nesto kao ekrem jevric.
-
MensurM
#408 Re: US Open 2019
Grand Slam titles won without facing any of the other two players:
Federer: 13/20
Nadal: 6/19
Djokovic: 4/16
Federer: 13/20
Nadal: 6/19
Djokovic: 4/16
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#409 Re: US Open 2019
Ko te pita, Realu piše da ima najviše titula LP, ne piše s kim je igrao.
Tako i ovo, znaš valjda brojeve, 20 je još uvijek više od 19.
-
MensurM
#410 Re: US Open 2019
Hehe, do sljedeće godine.Tomahawk11 wrote:Ko te pita, Realu piše da ima najviše titula LP, ne piše s kim je igrao.
Štaš onda pisati?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#411 Re: US Open 2019
Ništa. Ako i kad bude neko imao više, svaka čast 
- lethalthreat
#412 Re: US Open 2019
Šta li nam stručnjak drogon misli o ovoj statistici, veli lik da Rafa na GS turnirima uvijek zijani od ove dvojice, a čovjek u dominantom plusu. Očito je prespavao nekoliko godinaMensurM wrote:
-
drogon2
#413 Re: US Open 2019
Joj lika majko draga.Ja sam ti govorio za statistiku u posljednjih 5 godina i to ti je to.Znaci po 50. put ti ponavljam.U posljednjih 5 godina Nadal NIJEDNOM,ponavljam NIJEDNOM nije dobio Djokovica ili Federera na betonu ili travi na bilo kojem turniru,ne samo na Grand Slamovima.Majkem ne znam sto ljud vole stavljat rijeci u usta nekom.
Uostalom razlika izmedju Federera i Nadala ovdje je onih 6 meceva koje su igrali na zemlji tj na RG.
Djokovicu skidam kapu doduse.Federer je do kraja 2012. imao pozitivan skor sa njim na GS i onda su Federera stigle godine i pad forme,a Nolu teniski prajm pa je nanizao 6 pobjeda zaredom i ako ga Federer ne drmne makar jos jednom na GS to ce mu ostat najveca mrlja u karijeri.
Uostalom razlika izmedju Federera i Nadala ovdje je onih 6 meceva koje su igrali na zemlji tj na RG.
Djokovicu skidam kapu doduse.Federer je do kraja 2012. imao pozitivan skor sa njim na GS i onda su Federera stigle godine i pad forme,a Nolu teniski prajm pa je nanizao 6 pobjeda zaredom i ako ga Federer ne drmne makar jos jednom na GS to ce mu ostat najveca mrlja u karijeri.
-
tabija
#414 Re: US Open 2019
A ja sam ti dao detaljno objasnjenje za Nadalu karijeru u periodu 2015g pa na ovamo.drogon2 wrote:Joj lika majko draga.Ja sam ti govorio za statistiku u posljednjih 5 godina i to ti je to.Znaci po 50. put ti ponavljam.U posljednjih 5 godina Nadal NIJEDNOM,ponavljam NIJEDNOM nije dobio Djokovica ili Federera na betonu ili travi na bilo kojem turniru,ne samo na Grand Slamovima.Majkem ne znam sto ljud vole stavljat rijeci u usta nekom.
Do 2014 ih je itekako dobivao, u 2015 i 2016 su mnogi mislili da ce zavristi karijeru, 2 slamless godine za Rafu
U 2017, 18 i 19 sam ti takodjer pokusao detaljno objasniti. Uzeo sam 2 najteza poraza samo za primjer.Nista bolji na IW i Miamiu Rafa nije bio 2017 nego sto je bio na AOu iste godine...
Sve u svemu, nevazno je koji turnir konkretno, poenta je da je Rafa u periodu 2015 - 2019 vecinu meceva na HC-u protiv Novaka i Rogera odigrao ili nedovoljno spreman, ili rovit, ili nesto slicno.
U onih par situacija gdje je bio spreman i full se uglavnom nisu sastajali.
@boldirano
Sustina koju ne shvatas kako treba.
Od zadnjih 8 meceva Roger ima 7 pobjeda.
Rafa ja na nesto licio u Bazelu 2015 i WB ove godine jer je ipak usao u njega poslje osvojenog RG-a.
Na preostalim mecevima tj IW 2017, Miami 2016, Shangai 2017, IW 2019 se na terenu pitao samo jedan covjek sto i rezultati govore.Rafa je bio posmatrac.
Na Australiji 2017 je zalutao u finale, 5 setova je izvuko na muda i mentalitet.
Dakle taj omjer realno bi trebo biti kao sto je bio na kraju 2014, al haj ne moze sve
-
drogon2
#415 Re: US Open 2019
Ma ja, kad god spusi on je nedovoljno spreman. Isto ko da ja sad pocnem pricat o Federerovim ledjima tokom 2013. i 2014. kad je dozivio haman isto ovako 4,5 poraza zaredom od Nadala ili o mononukleozi i oporavku od iste tokom prve polovine 2008.To niko i ne spominje al ono Federer je pa vazda mora bit spreman
Evo cak i na ovom US Openu. Covjek evidentno spusi od Dimitrova zbog povrede, a istu slabo ko i spominje. Nadal je 2017. uzeo 2GS, al haman nije bio spreman samo onda kad je igrao protiv Federera
Isto tako i prosle godine. Uzima Roland Garros al haman nije bio spreman a Wimbledonu protiv Nola
Ove godine isto zijani od Federera iako je trao sve redom na RG, al eto haman na Vimbiju nije bio spreman valjda. I onda slag na tortu, haman je opet sad bio spreman kad nije igrao protiv Djokovica ili Federera. Al da je kojim slucajem igrao i izgubio koljena bi bila u pitanju vjv 
Kazem, svi oni imaju mrlje na svojim karijerama. A Nadalova ce bit ta sto haman zadnjih 5,6g ne moze da dobije ovu dvojicu, dok je recimo Federerova ta sto je ranije u zijanio neke meceve protiv Nadala i Noleta.
Kazem, svi oni imaju mrlje na svojim karijerama. A Nadalova ce bit ta sto haman zadnjih 5,6g ne moze da dobije ovu dvojicu, dok je recimo Federerova ta sto je ranije u zijanio neke meceve protiv Nadala i Noleta.
- lethalthreat
#416 Re: US Open 2019
E ja komedije s'tobom života mi
Ako ništa dan mi popravi.
Govorim ti jednu stvar a ti se kao pijan plota držiš svoje priče. Moja poenta je da bi Rafa u ovom izdanju dobio i jednog i drugog u izdanju na kojem su se oni pojavili na USO (umorni, truhli, nedovoljno fizički spremni, povrijeđeni, i dalje očito pod utiskom Wimbledona, etc.) A ti kao papagaj: 5 godina, 5 godina...
Zamisli da je Fedu neko pred finale AO 2017. godine punio glavu kao što ti radiš: „Slušaj, nisi ga dobio 10 godina unazad, zašto misliš da to možeš uraditi baš sada?“
Zdrav Rafa protiv zdravog Federera na brzim podlogama realno ima šanse 4/6, protiv Đokovića iskreno mislim i manje 3/7. Zdrav Rafa protiv ovakvih Đoka i Feda koji su došli u New York bi dobio bez većih problema. S druge strane, zdravi kao drijenovi i jedan i drugi spremnom Nadalu na šljaci mogu dodati peškir eventualno. Pa Federer je protiv kvalifikanta iz Indije kojeg ne možeš naći ni na jednoj rang listi gubio set. I onda kaže nešto ovako:Ž
Evo pitanje za tebe: zamisli da je na Grand Slamovima umjesto sadašnjih 3-1 u korist brzih podloga, omjer 2-2, koliko bi pošteno i trebalo da bude tj. da se još jedan GS igra na šljaci, šta misliš koliko bi ova već sad dominantna statsitika u Rafinu korist bila još pozitivnija? Ne žuri sa odgovorom.
@necko: slažem se, s time što smatram da bi ovaj Rafin servis verzija 2019 mogao malo da potraje, onaj iz 2010 je ispario već naredne sezone.
I šta ćemo sada? 5 godina je neki čarobni period? Samo ćemo to gledati, ono što je bilo prije nije bitno? Opet ti ponavljam, Federer Nadala nije dobio od 2007-2017 pa je, gle čuda, odjednom „proigrao“ i ostavio ga u dimu i prašini u narednih nekoliko mečeva uzastopno. Na čemu temeljiš to da Rafa protiv njega ne može uraditi isto to?drogon2 wrote:Ja sam ti govorio za statistiku u posljednjih 5 godina i to ti je to.Znaci po 50. put ti ponavljam.U posljednjih 5 godina Nadal NIJEDNOM,ponavljam NIJEDNOM nije dobio Djokovica ili Federera na betonu ili travi na bilo kojem turniru,ne samo na Grand Slamovima.
Govorim ti jednu stvar a ti se kao pijan plota držiš svoje priče. Moja poenta je da bi Rafa u ovom izdanju dobio i jednog i drugog u izdanju na kojem su se oni pojavili na USO (umorni, truhli, nedovoljno fizički spremni, povrijeđeni, i dalje očito pod utiskom Wimbledona, etc.) A ti kao papagaj: 5 godina, 5 godina...
Zamisli da je Fedu neko pred finale AO 2017. godine punio glavu kao što ti radiš: „Slušaj, nisi ga dobio 10 godina unazad, zašto misliš da to možeš uraditi baš sada?“
Zdrav Rafa protiv zdravog Federera na brzim podlogama realno ima šanse 4/6, protiv Đokovića iskreno mislim i manje 3/7. Zdrav Rafa protiv ovakvih Đoka i Feda koji su došli u New York bi dobio bez većih problema. S druge strane, zdravi kao drijenovi i jedan i drugi spremnom Nadalu na šljaci mogu dodati peškir eventualno. Pa Federer je protiv kvalifikanta iz Indije kojeg ne možeš naći ni na jednoj rang listi gubio set. I onda kaže nešto ovako:Ž
Daj malo zdravog razuma hljeba ti...drogon2 wrote:Sa ovom igrom koju je prikazao sinoc bi zijanio i od Federera i Djokovica da je kojim slucajem bar jedan od njih ostao zdrav.
Pa da, naravno, nisam ni sumnjao da će doći do ove priče, here we go... Izbacit ćemo Roland Garros, jer nam remeti standardna ubjeđenja, kome to treba zar ne? To je Grand Slam za sirotinju, hebeš todrogon2 wrote:Uostalom razlika izmedju Federera i Nadala ovdje je onih 6 meceva koje su igrali na zemlji tj na RG.
@necko: slažem se, s time što smatram da bi ovaj Rafin servis verzija 2019 mogao malo da potraje, onaj iz 2010 je ispario već naredne sezone.
- ultima_palabra
#418 Re: US Open 2019
Pa Nole one dvije godine kad je bio u nokdaunu nije ni dolazio u priliku da igra protiv ove dvojice, osim dvaput protiv Nadala na zemlji. Drugaciji bi bio h2h da jeste.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#419 Re: US Open 2019
Isto ste mala djeca,... 
-
radostan dan
#420 Re: US Open 2019
čisto da se zna đe serdari rane vidaju...

- konektovan
#421 Re: US Open 2019
Sirot u oca, nema za Maldive i Sejšele nego daj sta daš... 
-
radostan dan
#422 Re: US Open 2019
traži čoek kvalitet jbg....
- konektovan
#423 Re: US Open 2019
E ako je nasao u Becicima, aferim..... 
- necko_hz
#425 Re: US Open 2019
Sigurno. Onaj sa USO 2010 više je bio 'bljesak', današnji Rafin servis je uglavnom pobošljan zahvaljujući određenim tehničkim promjenama.lethalthreat wrote:@necko: slažem se, s time što smatram da bi ovaj Rafin servis verzija 2019 mogao malo da potraje, onaj iz 2010 je ispario već naredne sezone.
Inače, za opuštanje
Nema poena sa ovogodišnjeg US Opena jer je klip postavljen prije dvije sedmice, ali lijepo je podsjetiti se.