Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Locked
Škobo Habu

#401 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote:
Škobo Habu wrote:Ono najbitnije u cijeloj priči oko asimilacije, pripadnosti, identiteta jeste primjer tzv. "balija", koji na najbolji mogući način pokazuje cjelokupnu sliku svijesti o nečemu za što ti tvrdiš da je već bilo iksistalizirano u Srednjem Vijeku.
Jesu li oni bili dvojvjerci?
Misliš kripto - kršćani? Ne.

Više je to sinkretizam kršćanstva i Islama. Primjer: Alidžun kod muslimana, Ilindan kod kršćana.

http://www.svjetlorijeci.ba/novosti/do- ... odne-alija
piupiu

#402 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote:
piupiu wrote:
Škobo Habu wrote:Ono najbitnije u cijeloj priči oko asimilacije, pripadnosti, identiteta jeste primjer tzv. "balija", koji na najbolji mogući način pokazuje cjelokupnu sliku svijesti o nečemu za što ti tvrdiš da je već bilo iksistalizirano u Srednjem Vijeku.
Jesu li oni bili dvojvjerci?
Misliš kripto - kršćani? Ne.

Više je to sinkretizam kršćanstva i Islama. Primjer: Alidžun kod muslimana, Ilindan kod kršćana.

http://www.svjetlorijeci.ba/novosti/do- ... odne-alija
:thumbup:

Za ovo drugo i pitam. Danke!

PS citala sam, doduse, da su imali paralelnu, vise nego sinkreticku religijsku praksu.
hAZNADAR

#403 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by hAZNADAR »

Škobo Habu wrote:

Kakve veze ima osmanski popis sa bosanskim srednjovjekovlje, to je posve drugačiji historijski period?

Druga stvar, među plemenitom bosanskom gospodom imaš i knezove koji su čisto vlaškog porijekla. Njihovo porijeklo nikako nije bilo prepreka socijalnom i vojnom statusu. Vlaško stnovništvo je bilo dio ekonomskog, društvenog, kulturološkog uspona srednjovjekovne Bosne.
Pročitaj šta kaže Lovrenović, šta Wenzelova o porijeklu stećaka i njihovom nastanku.
Drugi period ali i dalje imas Vlahe koji su ipak za sebe a ne slavenizirani. Moras jednostavno priznati da jesu bili drugaciji i na osnovu te razlike je obican stanovnik Bosne ipak imao neki identitet osim vjerskog.

Boldano na najbolji mogući način govori da tvoje teze nemaju nikakvu svrhu.
"Po starini Bošnjanin" - šta znači to u datom kontekstu?
Da se poziva na status svojih predaka, ili se misli na plemensku ili etničku pripadnost?
Značenje se može tumačiti na više načina.

Dalje, Dominikanac Matija jasno razdvaja Bošnjake od Sklavena, to jeste Slovena, dok ti tvrdiš da ti isti Bošnjaci ne mogu biti Vlasi, a sa druge strane nisu ni Slaveni, pa prema tome šrta su i ko su po tvojoj teoriji?

Ti ne razumiješ, to je već očito, političke prilike u Srednjem Vijeku, tako da kada Papa proziva Bošnjane za menihejstvo, to znači da smatra da je tadašnja feudalna elita "krivovjerna", a ne kompletan narod ili zajednica.
De se ti jarane odluci ko zivi u Bosni tada. U Srbiji imamo Srbe i otale, u Hrvatskoj Hrvate i ostale - ko zivi u srednjovjekovnoj Bosni?
Ta teza da su Bosnjani samo vlastela je davno odbacena teorija Mandica i Sisica koji su usput receno malko i hrvatali historiju. Opceprihvacena teorija jeste da su Bosnjani stanovnici Bosne, to je usput i zvanicna historiografija BiH, i za to ima niz historijskih autoriteta gdje je lakse naci ko to ne misli.
Dokument kojeg sam postirao navodi Petra koji je po starini Bosnjanin a sada Dubrovcanin - dakle nesto istog ranga. Mogao sam isto postirati Povelju Stjepana Kotromanica:
Ako ima Dubrovchanin koju pravdu na Boshnjaninu - da ga pozove pred gospodina bana ili pred njegova vladaoca - roka da mu ne bude odgovoriti.
Ako Boshnjanin zapshi da nije duzhan - da mu nareche prisechi samoshestu, koje ljubo postavi banj rod.

ili Tvrtka
Uchinih s gospodinom hercegom i po svitu s vlasteli bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome:
Tko godi je Boshnjanin ali Kraljstva bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovchaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a mozhe Dubrovhcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovchaninu vratiti i platiti.

gdje se usput vidi da Bosnjana ima i izvan Bosne cim se naglasava da je zakon samo za Bosnjane u Bosni.

Po tebi ispada i Dubrovcanin samo vlastelin? Uostalom - ako su Bosnjani samo vlastela - sta su Bosnjaci poslije? Potomci nekadasnje vlastele?

Ti se jednostavno gubis u svom pariranju i nisi ni svjestan gdje skreces.

Crkva Bosnanska nije bila nikakva "narodna crkva", već vjerski aparat koji je koronirao bosanske kraljeve, odnosno dodjeljivao im legitimnu vlast.
Crkva je ta koja je nosilac vlasti u Srednjem Vijeku, a nakon premještanja franjevačke provincije u Slavoniju, to mjesto ostaje upražnjeno, te bosanski feudalci formiraju vlastitu autokefalnu crkvu.
Sta rece i ziv osta. :shock: Nisu se franjevci premjestili vec bosanski katolicki biskup u Djakovo iz mnogo razloga. A Crkva Bosanska se dokazano i dokumentovano javlja i prije toga. Mislim, koji autor, koja je to historija koju ti pricas,... ?
Ono najbitnije u cijeloj priči oko asimilacije, pripadnosti, identiteta jeste primjer tzv. "balija", koji na najbolji mogući način pokazuje cjelokupnu sliku svijesti o nečemu za što ti tvrdiš da je već bilo iksistalizirano u Srednjem Vijeku.

U knjizi "Hercegovina" Jefte Dedijera, koja je izdana davne 1908. godine, on navodi zapažanja o "balijama", nomadskom muslimanskom stanovništvu koje je živjelo na planinskim prostorima Bosne i Hercegovine. Tako navodi da njihove katuni postoje na padinama Maglića, Visočice, Veleža, Bjelašnice, Borča, odnosno Romanije, Dubravskoj visoravni. Preziru uopšte zemljoradnju, stočarstvom se bave stoljećima, posjeduju sasvim malo zemlje, te što je najvažnije smatraju se starosjedalačkim stanovništvom još prije "Turčina".

U suštini, balije su bili direktni potomci starosjedjelačkog vlaškog stanovništva koje je konvertiralo na Islam.
No, postoji tu još gomila osobenosti tzv. balija, pogrdno su tako nazvani od lokalnih muslimana, objasniću i zašto, koje ih čini zasebnom plemenskom ili bratskom zajednicom, jer su bratstva porodica bila aktuelna sve do početka 20 vijeka.

Na primjer - balije se nisu smjele ženiti iz drugih muslimanskih porodica, osim onih sa kojim su u bratstvu. Tako su se ovi sa Dubravske visoravni ženili samo sa onim koji su stanovali u katunima podno Veleža.
Gradsko muslimansko stanovništvo je otvoreno preziralo balije iz mnoštva razloga: da ne vrše uredno propise Muhammedove vjere, da ne kriju žene kao drugi muslimani, čak i žene nisu pokrivene, da se ne kupaju, rijetko idu u džamiju, svetkuju neke od hrišćanskih svetaca, te da su tromi, ne posjeduju društvene osobine kao ostali muslimani.
Zanimljivo i u turskim dokumentima se balije spominju odvojeno od ostalog muslimanskog stanovništva, izuzimaju se iz osmanskih berata.

U 19. stoljeću tzv. balija je bilo mnogo, jer je to nomadsko stanovništvo koje je nastanjivlo teško dostupna planinska područja, neki ih historičari smatraju i potomcima famoznih "bogumila", mada o tome nema čvrstih dokaza, osim prisutnog sinkretizma islamskih i kršćanskih religioznih motiva,
ali je činjenica da oni o svom etničkom, pa i vjerskom identitetu nisu ništa znali.
[/quote]

Jefto Dedijer? Stari romanticar skole Jovana Cvijica.? :lol: Ti fakat neznas vise sta pricas. Ti tekstovi o balijama se odnose na heterogeno ucenje islama po selima. I tvoj tekst iskreno receno vise stilom podsjeca na Imamovica koji se poziva na Basagica - ali ni rjeci o Vlasima vec samo o nepismenim seljacima. Islam se sirio iz gradova prema selu i u gradovima je bila ispravnija praksa a po selima hetereogena. Glavnica muslimanskog stanovnistva je bila sa sela pa naravno da su i Vlasi prelazili na islam. Ali Vlasi nisu bili jedini stocari sto si i sam tvrdio prije. Tekstovi o balijama se samo odnose na seosko stanovnistvo koje nije valjano naucilo islamska nacela i pravila.

Zakljucak? Ti jarane nisi jednostavno sav svoj. Svo ti se pisanje svodi samo na pariranje, kontriranje,.. .gdje ni sam nisi svjestan koliko zaplices i sebi uskaces u stomak. Isto kao ono tvoje natezanje sa kejnom gdje si postao i emotivan a nista pod milim Bogom nisi ustvrdio, dokazao,... samo kontrirao.

Ako ne mozes odgovoriti na par pitanja ranije postavljenih i vrlo jednostavnih radije vise ne odgovaraj. Ko su dakle stanovnici Bosne ako su Bosnajni samo vlastela po tebi? I da li su Bosnjaci poslije potomci tih plemenitih Bosnjana ili nesto drugo?
Last edited by hAZNADAR on 15/08/2019 16:12, edited 3 times in total.
Škobo Habu

#404 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote:
:thumbup:

Za ovo drugo i pitam. Danke!

PS citala sam, doduse, da su imali paralelnu, vise nego sinkreticku religijsku praksu.
Nisu samo ovakvi oblici sinkretizma u pitanju, već se u historijskim spisima navode primjeri da se prilikom proslave Gospojine, konkretno Olovo kao jedno od najstarijih marijanskih svetišta, među okupljenim bili muslimani i pravoslavnih jer su vjerovali u nadprirodna svojstva ikone koje je iznošena za vrijeme procesije.

To opet najviše govori o sujevjerju koje bilo rasprostranje među lokalnim stanovništvom.
Opet, poznati su slučajevi u kojima su pravoslavni ili kršćani dolazili hodžama ili dervišima tražeći pomoć u zapisima kako bi se "izlječili" od određenih bolesti.
hAZNADAR

#405 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:
hAZNADAR wrote:
piupiu wrote: Srbljem u toj povelji i na ostalim poveljama znaci zemlju a ne podanike.
Meni to sa semantičkog stanovišta nema smisla. Ali ok.

Usput, ove bi postove trebalo negdje prebaciti. Ne pripadaju ovdje, totalno smo odlutali od teme.
Semantickog? Znaci ako kralj u titulaciji spomene Srbljem, Bosni, Primorju,... tumacices samo jedno kao narodno a ostalo regonalno?

Majka mu stara, hocu li ikad od ijednog forumskog fgr cuti historiju, tumacenje,.. koje nije nalik susjednoj mitoaniji? :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#406 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by _BataZiv_0809 »

Neces jer sve ono sto ti je licna frustracija podvodis pod taj pojam fgr.
hAZNADAR

#407 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:Neces jer sve ono sto ti je licna frustracija podvodis pod taj pojam fgr.
Dokaz cemu je naginjala jugoslovenska historiografija i koliko usput receno i tacna.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#408 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by _BataZiv_0809 »

Zato si ti tu da je raskrinkas i posaljes fgr na smetliste istorije.
piupiu

#409 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:
piupiu wrote:
Meni to sa semantičkog stanovišta nema smisla. Ali ok.

Usput, ove bi postove trebalo negdje prebaciti. Ne pripadaju ovdje, totalno smo odlutali od teme.
Semantickog? Znaci ako kralj u titulaciji spomene Srbljem, Bosni, Primorju,... tumacices samo jedno kao narodno a ostalo regonalno?

Majka mu stara, hocu li ikad od ijednog forumskog fgr cuti historiju, tumacenje,.. koje nije nalik susjednoj mitoaniji? :roll:
Ne tumačim nikako, time se bave istoričari. Samo ti kažem da mi sama riječ "Srblje" i vladati "Srbljem" ne zvuči kao da se radi o teritoriji. I ne budi mi mrsko, odem na Google Scholar da vidim hoće li tamo šta ispasti, pa izguglam ovo:
A srpski časopis Sedmica iz Novoga Sada pod uredništvom dra Medakovića, u svom 25. broju
1856. ‘upravo protestira proti zajedničkom imenu južnih Slavena, koje bi Hrvati Srbljem rado nametnuli, i
zahtieva, da, ako žele slogu i ljubav (!!!), neka već jedankrat točno razlučuju ime srpskoga naroda od hrvatskoga'.
I šta god značilo, ne mijenja ništa u mom prethodnom izlaganju.

Usput, moram ti reći da si dopuštaš previše učitavanja namjere i značenja u tudjim postovima. Zaista previše.
hAZNADAR

#410 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by hAZNADAR »

Image
piupiu

#411 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote:Image
Samo se ti sablažnjavaj. Možeš i na švedskom. :)
Škobo Habu

#412 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Škobo Habu »

hAZNADAR wrote:
Jefto Dedijer? Stari romanticar skole Jovana Cvijica.? :lol: Ti fakat neznas vise sta pricas. Ti tekstovi o balijama se odnose na heterogeno ucenje islama po selima. I tvoj tekst iskreno receno vise stilom podsjeca na Imamovica koji se poziva na Basagica - ali ni rjeci o Vlasima vec samo o nepismenim seljacima. Islam se sirio iz gradova prema selu i u gradovima je bila ispravnija praksa a po selima hetereogena. Glavnica muslimanskog stanovnistva je bila sa sela pa naravno da su i Vlasi prelazili na islam. Ali Vlasi nisu bili jedini stocari sto si i sam tvrdio prije. Tekstovi o balijama se samo odnose na seosko stanovnistvo koje nije valjano naucilo islamska nacela i pravila.
Ko je nedosljedan u svoj ovoj diksusiji najbolje pokazuje činjenica da ti odgovaraš na ono na što već imaš iskonstruisan mitomanski odgovor pokupljen sa razno-raznih sajtova bošnjačke mitomanske provenijencije.

Pitam te za Kosače, čija je loza direktni predhodnik svih narednih bosanskih vladara, no ti to pitanje ignoriše?

Tvrdiš kako su svi stanovnici srednjovjekovne Bosne - Bošnjani, ali nemaš niti jedan konkretan argument u slučaju kada se kralj Tvrtko proglasi "kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju" da dokažeš da je to tako?
Ko živi u to vrijeme u Humskoj zemlji?
Ko živi u Donjim Krajima?
Ko živi u Pomorju?

Tvoja logika je najbliža srpskim mitomanima - gdje god je postojalo Dušanovo Carstvao - tu su bili Srbi.

Lupaš napamet da je Crkva Bosanska postojala prije dislokacije bosanske katoličke biskupije u Đakovo, što je čist nonsen!?
Ko to tvrdi i gdje se taj podatak spominje?
Bez tvojih "logičkih zaključaka", molim.

Tvoj "protu-argument" Dedijerovih zapisa o hercegovačkim "balijam" negiraš da je Cvejićev učenik? Baš si me demistifikovao.
Dedijer zapisuje ono što je čuo od lokalnih muslimana i ono što je vidio.
Dedijer nije jedini koji spominje "balije", spominju se i u turskim defterima i opisju ih ništa drugačije od Dedijera sa kraja 19. stoljeća.
Samo zato što Dedijer sve ex -yu zemlje smatra "serpskim" treba da odbacimo ono što je napisao u knjizi? Zanimljivo.
Na kraju, ja sam naveo njihov primjer o samoj etno-genezi samo što ti nisi u stanju da to shvatiš.

Lupaš gluposti o nekom širenju Islama od grada prema selu, a ni sam ne znaš da je proces islamizacije tekao najbrže, bar kada je prostor Bosne u pitanju, u Sarajevskom Polju, koji je upravo bio mahom naseljen vlaškim stanovništvom koje se bavilo stočarstvom.
Gdje u Sarajevskom Polju u ta doba bio smješten neki veći grad?
hAZNADAR

#413 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by hAZNADAR »

Škobo Habu wrote:

Ko je nedosljedan u svoj ovoj diksusiji najbolje pokazuje činjenica da ti odgovaraš na ono na što već imaš iskonstruisan mitomanski odgovor pokupljen sa razno-raznih sajtova bošnjačke mitomanske provenijencije.
Isto djetinjasto ponasanje kao kada sam te rasturio na temi o tvojim "antidrzavnim nikabima". Tesko tebi sa tolikim talibanima i bosnjackim nacionalistima.
Pitam te za Kosače, čija je loza direktni predhodnik svih narednih bosanskih vladara, no ti to pitanje ignoriše?
To je samo teza da su vlaskog porijekla na koju nemam stav jer me ne interesuje. A i da jeste tako - dokazuje sta? I sam priznajes da se Vlasi kao izdvojeni zadrzavaju dugo poslije - te nisi valjda mislio da su zbog Kosaca defakto asimilirani?
Tvrdiš kako su svi stanovnici srednjovjekovne Bosne - Bošnjani, ali nemaš niti jedan konkretan argument u slučaju kada se kralj Tvrtko proglasi "kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju" da dokažeš da je to tako?
Ko živi u to vrijeme u Humskoj zemlji?
Ko živi u Donjim Krajima?
Ko živi u Pomorju?
Nisam to rekao ali me i ne iznenadjuje tvoj rat protiv tvojih demona. Lijepo sam rekao da na cijelom prostoru zive Bosnjani, Srbi, Hrvati, Vlasi, Sasi,.. koga je gdje vise se dade diskutovati. Bosnjani kao narod naravno da zive na prostoru centrale Bosne, odnosno jezgra bosanske drzave i da stanovnici Hvara nisu bili automatski Bosnjani za Tvrtka.
Tvoja logika je najbliža srpskim mitomanima - gdje god je postojalo Dušanovo Carstvao - tu su bili Srbi.
Opet se glupiras.
Lupaš napamet da je Crkva Bosanska postojala prije dislokacije bosanske katoličke biskupije u Đakovo, što je čist nonsen!?
Ko to tvrdi i gdje se taj podatak spominje?
Bez tvojih "logičkih zaključaka", molim.
E ovo je vec biser godine. :lol: Cuj ko spominje podatke da je Crkva Bosanska postojala prije dislokacije bosanske katoličke biskupije u Đakovo. Pa .... jedan, do sada niko nikada nije izrekao takvu glupost pa da neko to pobija. Postojanje Crkve Bosanske je podatak opce historije srednjeg vijeka od Kulina bana pa nadalje. Zasto je onda inace vrsen pritisak na Kulina bana zbog hereze, zasto krstaska vojna zbog hereze na Bosnu za bana Mateja Ninoslava, cemu silne diplomatske optuzbe za herezu, zasto Sinod Srpske pravoslavne crkve u Žiči 1221 proklinje poglavare bosanske nazivajuci ih jereticima,... ko su djedovi Crkve Bosanske na batalovom jevandjelju gdje prve datira u 11 vjek, ko je cuveni djed Rastudije na kojeg bacise anateme obje crkve,... sve to naravno prije seljenja biskupije u Djakovo?

A kad smo vec kod toga gdje kazes Crkva Bosanska pocinje tek poslije seljenja biskupije - koja je onda crkva u Bosnjana prije seljenja biskupije u Djakovo? Koja li je to crkva za Kulina i Mateja koju svi optuzuju, proklinju, salju krstase,...?
Tvoj "protu-argument" Dedijerovih zapisa o hercegovačkim "balijam" negiraš da je Cvejićev učenik? Baš si me demistifikovao.
Dedijer zapisuje ono što je čuo od lokalnih muslimana i ono što je vidio.
Dedijer nije jedini koji spominje "balije", spominju se i u turskim defterima i opisju ih ništa drugačije od Dedijera sa kraja 19. stoljeća.

Koliko znam turski defteri spominju poture a ne balije,.. al ako imas turske podatke bas za balije - volio bih cuti. Da si bar uzeo Corovica, Glusca,... - vec dedijera
Samo zato što Dedijer sve ex -yu zemlje smatra "serpskim" treba da odbacimo ono što je napisao u knjizi? Zanimljivo.
I od tolike plejade historicara bas izabra srpsku mitomansku skolu da se naoruzan tim znanjem boris protiv povampirene bosnjacke mitomanije. :roll: Na branik Bosne protiv mitova, islama, nacinalizma naoruzan Dedijerom i Vlasi svi i svuda. :lol:
Lupaš gluposti o nekom širenju Islama od grada prema selu, a ni sam ne znaš da je proces islamizacije tekao najbrže, bar kada je prostor Bosne u pitanju, u Sarajevskom Polju, koji je upravo bio mahom naseljen vlaškim stanovništvom koje se bavilo stočarstvom.
Gdje u Sarajevskom Polju u ta doba bio smješten neki veći grad?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Toliko si zapeo za Vlahe u svom kontriranju da si osim Kulina bana u Vlahe prekrstio i prve muslimane i to bas u Sarajevu. Vlasi prvi stanovnici Sarajeva!? lol: Vjerovatno pazarili utorkom u Hodidjedu. :lol: Osmanlije gase Hodidjed i osnivaju gradsko sjediste samo par decenija poslije dolaska u kotlini(Isa beg) i tada pocinje Islam u Sarajevu. U pocetku je samo u utvrdjenim gradovima za potrebe vojske bio imam i to je pocetak islama u Bosni. Stvaranjem naselja oko utvrde su se stvorili i uslovi za ucenje islama, gradnju dzamija sa stalnim imamima, mektebi,... a do sela nauk dopirao sporije i tu ti onda tek dolaze tvoji poturi i balije koje neznam zasto uopce spominjes. O da i to su samo Vlasi. :lol: :lol:

E moja fina kosmopolitska socialisticka anacionalisticka ateisticka i titoisticka gradska rajo - zar je doslo dotle da vam srpska mitomanija i alternativna historija oruzje protiv pomahnitale bosnjacke mitomanije? Zamisli drskosti tih bosnjackih mitomana da tvrde da su Bosnjani recimo bili narod u Bosni,.. Nek je tu Skobo Bobo da to ukroti, ko i primitivne hidzabe. :lol: Ne pamtim za svih ovih godina da sam cuo ovakve nebuloze kao od tebe. Kad skontam tvoju raspravu sa kejnom i ovo sad - stvarno nisi sav svoj. Al neka te - dobro je imati takav prim
BHCluster

#414 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by BHCluster »

Evo covek sve objasnio...
hAZNADAR

#415 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by hAZNADAR »

Zahvaljujuci tom Dereticu je uobicajena srpska mitomanija koaj se ogranicava samo na ove prostore - postala takoreci ozbiljna i prihvatljiva nauka mnogima.

Jer kada odes u ovu krajnost i posrbljavas cijeli svijet - onda mu samo svojatanje Bosne i Bosanaca ispadne light verzija i maltene prihvatljivo. Pogotovo kada srpski mitomani sami odbace Deretica kao sto i rade - ispadnu jos i pametni i oni i njihova prica. :-)

Tako stvari funkcionisu na Balkanu. Kada pretjeras i odes u zescu krajnost - onda ono sto je prije toga bilo zlo - postane dobro.
MaksprotivMarksa

#416 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by MaksprotivMarksa »

Deretic je produkt kuhinje koju i vi kusate, svi danasnji nacionalizmi su uspostavljeni na srpskom principu, a sve je to skuhano osamdesetih godina proslog vijeka, Deretic danas sluzi za novi val nacionalizma i ekstremnih desnucarskih grupa, te grupe danas pocinju da djeluju u enormnom broju na podrucju Srbije, a svoje pandane imaju u Hrvatskoj i Bosni, za pedeset godina, ukoliko nikada raspadnuta savezna UDBA bude podjednako uspjesna kao u proslosti, neke druge haznadarke ce da citaju nasi potomci, haznadarke svih etnija.

PS. A iste fasisticke profesorice ce da biraju samo "gradsku" djecu u svohe timove, voditi ih na takmicenja i ubirati novac na tome, djeca ce morati imena manjina, ili barem mamu i tatu nebosnjake, tako da da, Sanja je primitivni oportunista i fasista.
Kejn

#417 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Kejn »

MaksprotivMarksa wrote:Deretic je produkt kuhinje koju i vi kusate, svi danasnji nacionalizmi su uspostavljeni na srpskom principu, a sve je to skuhano osamdesetih godina proslog vijeka, Deretic danas sluzi za novi val nacionalizma i ekstremnih desnucarskih grupa, te grupe danas pocinju da djeluju u enormnom broju na podrucju Srbije, a svoje pandane imaju u Hrvatskoj i Bosni, za pedeset godina, ukoliko nikada raspadnuta savezna UDBA bude podjednako uspjesna kao u proslosti, neke druge haznadarke ce da citaju nasi potomci, haznadarke svih etnija.

PS. A iste fasisticke profesorice ce da biraju samo "gradsku" djecu u svohe timove, voditi ih na takmicenja i ubirati novac na tome, djeca ce morati imena manjina, ili barem mamu i tatu nebosnjake, tako da da, Sanja je primitivni oportunista i fasista.
Ne bulazni, nađi pandan ovoj budali u Hrvatskoj ili još manje među Bošnjacima u Bosni. Vama Deretić dobro dođe da osporite Bošnjake kao narod je upravo radite na principu kojeg je kolega Haznadar priznao. Relativiziranjem se nastoji staviti u isti koš "Isus je pričao sprski" sa "Bošnjaci su zaseban narod i nisu Srbi ni Hrvati". Ista taktika se nastoji koristiti kako bi se prikazao rat u BiH, po fonu nacionalisti nas zavadiše. Samo cekam kada ce se poceti i sa relativizacijom Srebrenice, ali moderacije ima koliko toliko, pa jos nisam vidio jastreba koji je to pokusao a ostao "ziv" na forumu. A da se sokolite da to uradite kad tad, tu nema dileme.
hAZNADAR

#418 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by hAZNADAR »

MaksprotivMarksa wrote:Deretic je produkt kuhinje koju i vi kusate, svi danasnji nacionalizmi su uspostavljeni na srpskom principu, a sve je to skuhano osamdesetih godina proslog vijeka, Deretic danas sluzi za novi val nacionalizma i ekstremnih desnucarskih grupa, te grupe danas pocinju da djeluju u enormnom broju na podrucju Srbije, a svoje pandane imaju u Hrvatskoj i Bosni, za pedeset godina, ukoliko nikada raspadnuta savezna UDBA bude podjednako uspjesna kao u proslosti, neke druge haznadarke ce da citaju nasi potomci, haznadarke svih etnija.

Nemas ti pojma. Deretic je alternativa, fantastika,.... koju i sami srpski mitomani odbacuju i upravo zbog Deretica je uobicajena srska mitomanija postala realna nauka u srpskim udzbenicima. Kao u politici - ako trazis realno ne dobijes nista, ako trazis previse - dobijes malo.
Kada imas Deretica koji tvrdi da su stare anticke civilizacije bile srpske - onda mu Bosnjani kao bivsi Srbi, ispadnu light verzija i prihvatljivo. Eto velikodusno odbacis da je indijska civilizacija bila srpska pa mu onda samo Bosna kao srpska ispadne nesto realno? :lol: Kontas li sad?

Pusti ti Deretica, to je zestoka krajnost - pod srpskom mitomanijom se smatra uobicajena tradicionalna skola gdje je Bosna srpska, Bosnjaci bivsi Srbi gdje mu to odrodjavanje nosi dramatican ton, svi pricaju bre srpski, Kotromanici pravoslavni Srbi,.. itd.

Pandan tome moze biti samo da u Bosnjaka postoji pravac historiografije gdje su Srbi bivsi Bosnjani, Srbija i Hrvatska vjekovne bosanske zemlje i teritorijalne pretenzije u politici dakle opravdane, cjela juga prica bosanski, Nemanjici i Trpimirovici Bosnjani,.... i tu mozes samo u Hrvata naci pandan koji na srecu nije u udzbenicima - kod Bosnjaka negdje da stoji u udzbenicima? Svog Deretica niko nema - i ponavljam - zato sto postoji Deretic tradicionalna srpska mitomanija zvuci budalama realno. Da nema Deretica - njegovo mjesto bi zauzimali Corovic, Glusac, Mijuskovic, Cosic,... a ovako zbog Deretica sad su kao realni?

Greska jugoslovenske historiografije je upravo ta sto je negirala postojanje bilo koje nacionalne ili etnicke historije osim srpske i osudjivala sve mitomanije osim srpske koja se uspjesno upakovana provukla. Deretic postoji samo da ta obicna mitomanija koja je postojala prije njega - sad zvuci realno. Samo zato izjednacavas slona i misa, samo zato ti necije skromno postojanje pod nebeskim svodom zvuci kao agresivni fasizam. U cemu su to Bosnjaci pretjerali u historiografiji osim sto se bore da dokazu uopce svoje postojanje i da nisu turski isprdak? Da li SDA koju navodite kao jezgro bosnjackog nacinalizma ima uopce umne glave kapacitetom sposobne cak napisati mitomaniju? Hebote, najveci dio zvanicne historije Bosnjaka u udzbenicima su pisali stranci poput Fine-a, Sidaka, Klaicke, Dinica, Solovjeva, Malcolma, Cirkovica, Truhelke,... pa tek onda imas Hadzijahica, Lovrenovica, Coskovica, Imamovica, Andjelica, Jalimama,..... i fgr carsijaneri u neznanju samo znaju reci SDA mitomanija. Sva pamet u stilu ko je Bosnjak a nije samo Bosanac - ugh fasista i mitoman ko ostali. A ha, jes jes,... :lol:

I ne spominji desnicu samo kao pamflet gdje se kao bosanska ljevica tome suprtstavlja. Upravo bosanska ljevica ima desnicarske svjetonazore i desnicarske poglede na stvari pocev od historije po srpskom modelu do odnosa prema islamu.
MaksprotivMarksa

#419 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Momci, nemojte da se ljutite, ali stvarno nemate pojma, ja nisam nigdje rekao da je Deretic zvanicno lice srpske historiografije, to sto ja tvrdim da su nacionalizmi spojene posude je nesto sto vas boli, vi mislite da ja vas nacionalizam bolji od ostalih, uspostavljeni su na istim principima, iz iste kuhinje, od relatovozacije fasistickih pokreta od strane naroda u regionu, pa do BPNP, 1389 Nasi, Obraz, sve su to fasisticke organizacije, oni propagiraju sulude price i naratovi su identicni, ali dobro svi mi znamo da su Bisnjaci iliri i da to uopste nije suluda prica, turkofilija i rusofilija kao pandani (BPNP je ovdje izuzetak, ali vitqv niz turskih i vehabijskih organizacija nije) su takodjer slucajni, ne mogu da nabrajam dalje jer niste kadri shvatiti napisano.

Moderaciju molim da reaguje na tvrdnje da sam ja negator genocida i konstantne napade od dva ili tri forumasa da sam Srbin, spreman sam sa svima vama da se nadjem u Sarajevu i da upoznate "Srbina", shvatite da ste manjina medju Bosnjacima, na srecu, a da ste takvi jer vam je prica skuhana u Beogradu.

Pozdrav !
Hajvan

#420 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Hajvan »

jaaako glupa prica!
Škobo Habu

#421 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Škobo Habu »

MaksprotivMarksa wrote:Momci, nemojte da se ljutite, ali stvarno nemate pojma, ja nisam nigdje rekao da je Deretic zvanicno lice srpske historiografije, to sto ja tvrdim da su nacionalizmi spojene posude je nesto sto vas boli, vi mislite da ja vas nacionalizam bolji od ostalih, uspostavljeni su na istim principima, iz iste kuhinje, od relatovozacije fasistickih pokreta od strane naroda u regionu, pa do BPNP, 1389 Nasi, Obraz, sve su to fasisticke organizacije, oni propagiraju sulude price i naratovi su identicni, ali dobro svi mi znamo da su Bisnjaci iliri i da to uopste nije suluda prica, turkofilija i rusofilija kao pandani (BPNP je ovdje izuzetak, ali vitqv niz turskih i vehabijskih organizacija nije) su takodjer slucajni, ne mogu da nabrajam dalje jer niste kadri shvatiti napisano.

Moderaciju molim da reaguje na tvrdnje da sam ja negator genocida i konstantne napade od dva ili tri forumasa da sam Srbin, spreman sam sa svima vama da se nadjem u Sarajevu i da upoznate "Srbina", shvatite da ste manjina medju Bosnjacima, na srecu, a da ste takvi jer vam je prica skuhana u Beogradu.

Pozdrav !
Nisi jedini koje su ova dva pripadnika cyber 1. Bošnjačko-skandinavske regimente označili kao Srbina ili izdajnika.

Moderacija, plaease fanfare i onu Severininu "Dobrodošao u klub". Valjda se tako zove?
Last edited by Škobo Habu on 23/08/2019 12:50, edited 1 time in total.
Kejn

#422 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Kejn »

MaksprotivMarksa wrote:Momci, nemojte da se ljutite, ali stvarno nemate pojma, ja nisam nigdje rekao da je Deretic zvanicno lice srpske historiografije, to sto ja tvrdim da su nacionalizmi spojene posude je nesto sto vas boli, vi mislite da ja vas nacionalizam bolji od ostalih, uspostavljeni su na istim principima, iz iste kuhinje, od relatovozacije fasistickih pokreta od strane naroda u regionu, pa do BPNP, 1389 Nasi, Obraz, sve su to fasisticke organizacije, oni propagiraju sulude price i naratovi su identicni, ali dobro svi mi znamo da su Bisnjaci iliri i da to uopste nije suluda prica, turkofilija i rusofilija kao pandani (BPNP je ovdje izuzetak, ali vitqv niz turskih i vehabijskih organizacija nije) su takodjer slucajni, ne mogu da nabrajam dalje jer niste kadri shvatiti napisano.

Pozdrav !

Porediti Obraz i Dveri sa nekim obskurnim BPNP-om samo dokazuje koji ti je cilj ovdje. Jel BPNP mozda u vladi BiH ko sto je Boško Obradovic u vladi Srbije. Bio je jedan Lake Placid isto se ko ti predstavljao antfiašistom "Bosancem i Hercegovcem", malo naravno je tu pljucko po Bošnjacima, relativizirajući tu i tamo dok ga nisu banovali. Eno ga sada zvijezda na Herceg Bosna forumu gdje predlaže da se Srbi i Hrvati, poučeni zločinima nad muslimanima samoorganizuju u lovacke skupine i love migrante kao vježbu za predostojeći rat sa muslimanima....

I ko ti je rekao da si Srbin?
MaksprotivMarksa

#423 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Vidis da ne znas nista, pandan Dverima je SDA, Dveri nisu u Vladi Srbije, oni su opozicija, nikada nisu bili u vlasti, SDA i Dveri su "konzervativne" stranke u jasnoj sprezi sa klerom, relativizatori fasista, ukratko, klerofasisti. Obraz nisu Dveri, 1389 Nasi je pandan BPNP-u, sve su to opskurne organizacije, tu si u pravu, ali oni djeluju i njihovi narativi postaju prihvatljivi medju gradjanima, zato te organizacije i postoje, pomjera se politicki spektar ka desnici.

Ti si mi rekao da sam Srbin i da sam negator genocida, za ovo prvo me i bas briga, ali meni kao antifasisti reci da sam negator genocida je nesto sto me vrijedja, a da ne govorim o cinjenici da je to zlocin koji je pocinjen prema pripadnicima mog naroda, u najmanju ruku nije korektno. Iznio sam svoju argumentaciju i o Sanji i o narativima koji se promoviraju u desnicarskim krugovima, nemam vise sta traziti u ovoj diskusiji.
Kejn

#424 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by Kejn »

Rekao sam da si relativizator a ne Srbin. Relativizator moze biti bilo ko... a sta si po nacinalnosti to je nebitno. Dveri su u zakonodavnoj vlasti Srbije. Reci mi ko je iz BPNP-a u zakonodavnoj vlasti BiH :roll: a usporedba sa SDA je ono, mislim stvarnoooo strawman :roll:
hAZNADAR

#425 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević

Post by hAZNADAR »

Škobo Habu wrote:

Pozdrav !
Nisi jedini koje su ova dva pripadnika cyber 1. Bošnjačko-skandinavske regimente označili kao Srbina ili izdajnika.

Moderacija, plaease fanfare i onu Severininu "Dobrodošao u klub". Valjda se tako zove?
Rece lik koji negira da su Bosnjani bili narod u Bosni - vec eto samo par vlastelina. I mnoge druge gluposti poput prve Sarajlije Vlasi, ban Kulin vlah,... I kada covjek rasturi takve gluposti prostom opcepoznatom historijom - vristanje o nacionalizmu, mitomaniji,.. :lol:

Dalje - ko je doticnog nazvao Srbinom? Neki citat mozda,... ili je u pitanju opet borba protiv "profila" koji garant tako misli?

A kad smo vec kod citata marsale rekao si sljedece:

Deretic je produkt kuhinje koju i vi kusate, svi danasnji nacionalizmi su uspostavljeni na srpskom principu,

Jos kad bi primjerom ukazao na zvanicnu historiju u Sarajevu recimo, udzbenike gdje se negiraju drugi narodi, jezici, proglasavaju za svoje otpadnike, prisvajaju susjedne zemlje i dinastije,.....

Uostalom - momci da se vise ne zahebavamo - koja je zdrava alternativa bosnjackoj mitomaniji? Ko su onda preci Bosnjaka, od kada pocinje historija Bosnjaka, cija je bila Bosna, ...itd?
Locked