Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vatrogasac

#401 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:Musliman - Kur'an je najveće čudo i dokaz Božije istine, jedina prava vjera, jedina istina.
Ateista - argument da to nije baš tako pozivajući se i na same dijelove Kur'ana, pa i hadise (vjerodostojne).
Musliman - Nije to tako. Niste vi to dobro shvatili. Ne valja prevod. To je izvučeno iz konteksta.

Svaka rasprava ide ovim pravcem.
A zanš zašto? Zato što ovdje nema ljudi koji ispunjavaju osnovne uvjete za tefsir Kur'ana. Od mene pa nadalje. Mufesir mora odlično poznavati arapski jezik, gramatiku, sintaksu i etimologiju arapskog jezika, stilistiku i sve tri njene grane (Meani, Bejan i Bedi'), nauku o Kiraetu, Akaid, Fikh, povode objave određenih ajeta, derogirane i derogirajuće ajete.

Pitao sam jedne prilike poznatog orijentalistu Prof.dr. Darka Tanaskovića koji je najbolji prijevod Kur'ana po njemu kao profesoru arapskog jezika i rekao mi je da je to prvi na srpskom od Miće Ljubibratića. :mrgreen: Ljubibratić je bio hajduk koji se borio u raznim ustancima protiv Turaka i ovaj prijevod je posvetio „muhamedancima srpske narodnosti“. Uz to Ljubibratić nije znao ni slova ni riječi arapskog nego je prijevod preveo sa nekog francuskog prijevoda. :mrgreen: Taj odgovor me nije zbunio jer je Tanasković bio dio Miloševićevog projekta prvo orijentalisti i popovi pa topovi. Mehmed Handžić je hvalio jezik prevodioca, ali je isto tvrdio da taj prijevod obiluje greškama jer je prijevod prijevoda. Tako i ovdje gledam kako se prevode prijevodi na engleski i onda tefsiri i traže greške. Prijevoda Kur'ana na bosanski ima preko deset i svaki prevodioc je mislio da će on bolje od prethodnika i sigurno je da ćemo ih imati još mnogo što i nije tako loše.
exampLe.

#402 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

tovarish wrote:Muslimani kažu da je Kuran knjiga za sva vremena, a što onda u njemu nije regulisano kako će ljudi postiti u onim krajevima gdje je stalno noć i stalno dan.

I zašto se u Kuranu spominje mjesec,sunce i zvijezde, tj. sunce i zvijezde se razdvajaju, a znamo danas da je sunce zvijezda.
Dzaba pitas, to je sve figurativno buraz.
Ja jutros stavio post sa 9 AJETA IZ KUR’ANA koji su ocigledno pisani iz ugla osobe koja je zivjela u pustari prije 1400 godina (sto se kosi sa tim da je Kur’an Allahova rijec) i nisam dobio nikakav odgovor.
Last edited by exampLe. on 13/07/2019 19:54, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#403 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote:Musliman - Kur'an je najveće čudo i dokaz Božije istine, jedina prava vjera, jedina istina.
Ateista - argument da to nije baš tako pozivajući se i na same dijelove Kur'ana, pa i hadise (vjerodostojne).
Musliman - Nije to tako. Niste vi to dobro shvatili. Ne valja prevod. To je izvučeno iz konteksta.

Svaka rasprava ide ovim pravcem.
A zanš zašto? Zato što ovdje nema ljudi koji ispunjavaju osnovne uvjete za tefsir Kur'ana. Od mene pa nadalje. Mufesir mora odlično poznavati arapski jezik, gramatiku, sintaksu i etimologiju arapskog jezika, stilistiku i sve tri njene grane (Meani, Bejan i Bedi'), nauku o Kiraetu, Akaid, Fikh, povode objave određenih ajeta, derogirane i derogirajuće ajete.

Pitao sam jedne prilike poznatog orijentalistu Prof.dr. Darka Tanaskovića koji je najbolji prijevod Kur'ana po njemu kao profesoru arapskog jezika i rekao mi je da je to prvi na srpskom od Miće Ljubibratića. :mrgreen: Ljubibratić je bio hajduk koji se borio u raznim ustancima protiv Turaka i ovaj prijevod je posvetio „muhamedancima srpske narodnosti“. Uz to Ljubibratić nije znao ni slova ni riječi arapskog nego je prijevod preveo sa nekog francuskog prijevoda. :mrgreen: Taj odgovor me nije zbunio jer je Tanasković bio dio Miloševićevog projekta prvo orijentalisti i popovi pa topovi. Mehmed Handžić je hvalio jezik prevodioca, ali je isto tvrdio da taj prijevod obiluje greškama jer je prijevod prijevoda. Tako i ovdje gledam kako se prevode prijevodi na engleski i onda tefsiri i traže greške. Prijevoda Kur'ana na bosanski ima preko deset i svaki prevodioc je mislio da će on bolje od prethodnika i sigurno je da ćemo ih imati još mnogo što i nije tako loše.
Samo što su muslimani sebi sa time zabili autogol. Zato i postoji raskol u islamskom svijetu.
Što se hadisa tiče bolje je da nikad nisu ni postojali. Samo su bili i još uvijek su katalizatori tog raskola. Stalno se vode rasprave koji su vjerodostojni a koji nisu.
vatrogasac

#404 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
Bilo bi lijepo vidjeti praktične primjere ekumenizma pa da recimo jevrej prihvati islamsku dogmu i obratno, kada je već vjera jedna i u kontinuitetu, a sve razlike su isključivo semantičke. Pa musliman prihvati duha svetoga i ode da ga pokrste a papa Franjo na sedždu padne svih 5 vakat namaza.

Dok se to ne desi, bojim se da od te priče jedna vjera, kontinuitet itd nema ništa.
vatrogasac

#405 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote: Samo što su muslimani sebi sa time zabili autogol. Zato i postoji raskol u islamskom svijetu.
Što se hadisa tiče bolje je da nikad nisu ni postojali. Samo su bili i još uvijek su katalizatori tog raskola. Stalno se vode rasprave koji su vjerodostojni a koji nisu.
Četiri su izvora islama i ne možeš nešto tumačiti samo hadisom. Čak ćeš kod nekih selefija naći fetvu na osnovu samo jednog hadisa. I ateisti i selefije tu prave istu grešku.
Hakiz

#406 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote:
Bilo bi lijepo vidjeti praktične primjere ekumenizma pa da recimo jevrej prihvati islamsku dogmu i obratno, kada je već vjera jedna i u kontinuitetu, a sve razlike su isključivo semantičke. Pa musliman prihvati duha svetoga i ode da ga pokrste a papa Franjo na sedždu padne svih 5 vakat namaza.

Dok se to ne desi, bojim se da od te priče jedna vjera, kontinuitet itd nema ništa.
[youtube]https[/youtube]
De mi ukratko reci, je li to neki jevrej priznao Muhammeda kao božijeg poslanika. Ili je jedna od pokrivenih žena otiša u crkvu da bude krštena ili možda se udala za popa ili rabina.

Ako nije, da ne gledam.
vatrogasac

#407 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
Ako nije, da ne gledam.

Na tvoju štetu, meni je prijalo slušati ih.
exampLe.

#408 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Ovaj Adnan Ibrahim ide u Dzehennem 1/1 (ako isti postoji), ne mogu da vjerujem da je neko tako skolovan poput Dine postao ove njegove video snimke, lik je gori od Zaika.

U vecini stavova se slaze sa teorijom evolucije sto se opasno kosi sa pricom o stvaranju iz Kur’ana.
Last edited by exampLe. on 13/07/2019 20:21, edited 1 time in total.
Hakiz

#409 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Pazi, ne kažem ja da nema odlične saradnje među ljudima, ali ako je vjera jedna i ima kontinuitet, onda ne bi trebale biti različite dogme, niti ako su već različite, ne bi trebao biti problem sljedbeniku jedne da prihvati i slijedi i ostale.

Ako je to problem, onda je teško za povjerovati u priču o jednoj vjeri i njenom kontinuitetu.
ExNihilo

#410 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by ExNihilo »

Ljudi moji, pa ja uopće nisam znao da je Smrčak napravio intervju sa Neil deGrasse Tysonom.

ExNihilo

#411 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by ExNihilo »

zagortenej wrote:
ExNihilo wrote:
zagortenej wrote: mutazilije su jedni od rijetkih koji su shvatili prirodu Kur'ana i način njegove objave, zato su propagirali stav da je Kur'an stvoren, i na taj način otvorili put za razvoj društva bez velikog uplitanja vjere u svakom segmentu društva i nisu tražili odgovore u toj knjizi.
Oni su smatrali da je Muhamed bio nadahnut, a produkt toga je objava Kur'ana, koji je on interpretirao na svoj način i pretočio ga na arapski jezik i samim tim Kur'an može biti Allahov govor.
U Kur'anu se na dosta mjesta spominje Kitab-Knjiga, ali to nije Kur'an, jer on nije bio u formi knjige u to doba.
Ovo je pogrešna interpretacija. Stav o nadahnuću uopće nije bio dio učenja mu'tezilla, nego se povremeno sreće danas kod određenih autora, a radi se o ideji da je Kur'an nije doslovna riječ Boga, nego Muhammedova interpretacija, ili svojevrstan "prevod" nadahnuća Svevišnjeg.

Međutim, klasična rasprava o prirodi Kur'ana, u kojoj su učestvovale mu'tezille, nije išla u tom pravcu. Rasprava se svodila na pitanje da li je Ku'ran stvoren ili je vječan, nešto slično raspravi da li je univerzum imao početak među astrofizičarima iz 20. stoljeća :D , dok je sama božanska priroda Kur'ana ostala neupitna.

Naime, mu'tezille su držale stav da je Kur'an govor Boga, a pošto Bog prethodi vlastitom govoru, onda je govor stvoren. Ali je još uvijek stvoren od samog Boga, a ne Muhameda. Naročito su isticali praksu derogacije određenih ajeta, te zamjenu istih novim ajetima, što implicira nastanak i razvoj Kur'ana. Druga strana se zalagala za ideju da je Allahov govor neraskidivi atribut samog Boga, pa je kao takav govor = Bog, vječan.
Upravo su sa tezom da je Kur'an stvoren, skinuli veo svetosti i nedodirljivosti s Kur'ana i ukazali da je Kur'an ljudski produkt sa mogućnošću greške.
And the notion of the Koran as a potentially fallible human product is implicit in the Mu’tazilite doctrine of the created Koran. Medieval thinkers often did not express such ideas in a clear or systematic manner but rather tended to conceal them in casual remarks or allusions. They did not want to create confusion among people who couldn’t handle such thoughts. Rumi, for instance, states somewhere that the Koran is the mirror of the states of mind of the Prophet. What Rumi implies is that the Prophet’s personality, his changing moods and his stronger and weaker moments, are reflected in the Koran. Rumi’s son goes even further. In one of his books he suggests that polygamy is permitted in the Koran because the Prophet liked women. That was the reason he permitted his followers to marry four women!
Quran, The Word of Mohammad
https://www.drsoroush.com/English/Inter ... ammad.html
Pazi, svako ima pravo na vlastitu interpretaciju, ali nigdje u mu'tezillskom učenju ni implicitno nije sugerirano da je Kur'an djelo čovjeka. Volio bih da mi pokažeš drugačije. Štaviše, sama činjenica da mu'tezille nisu bile nekakav filozofski ili intelektualni pravac nego teološki pravac, doktrinarna škola u islamu, sugerira da je kontradiktorno njihovom samom postojanju tvrdnja da Kur'an nije djelo Boga.
exampLe.

#412 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

ExNihilo wrote:Ljudi moji, pa ja uopće nisam znao da je Smrčak napravio intervju sa Neil deGrasse Tysonom.

Suze me oblise. :lol: :lol:
broj dva

#413 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Hakiz wrote:Meni je fascinantno pomisliti šta bi se dogodilo nekomo ko bi danas počeo tvrditi ekvivalent onome šta su Isus, Muhammed, Mojsije i slični tvrdili u svoje vrijeme.
Jednino moralno rješenje bi bilo na psihijatrijsko lječenje ili neki detox.
exampLe.

#414 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

broj dva wrote:
Hakiz wrote:Meni je fascinantno pomisliti šta bi se dogodilo nekomo ko bi danas počeo tvrditi ekvivalent onome šta su Isus, Muhammed, Mojsije i slični tvrdili u svoje vrijeme.
Jednino moralno rješenje bi bilo na psihijatrijsko lječenje ili neki detox.
Brother makes a good point.
exampLe.

#415 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Preslikani stavovi vecine vjernika sa ove teme. :lol:
ExNihilo

#416 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by ExNihilo »

Dino34 wrote:
exampLe. wrote:Ja tu ne vidim nista sto bi mi dalo odgovor, ili se mozda nisam jos razbudio pa ne vidim, nije mi jos provrla voda za kafu
Brzinom svjetlosti postaješ moj omiljeni forumaš :lol:
I u suri nuh, ajet br 16,takođe imaš objašnjenje.
Al haj, prvo popij kafu iprogledaj :mrgreen:

https://www.google.de/url?sa=t&source=w ... 3015826915
ExNihilo wrote:dupli
Pa prestani više sa duplim :mrgreen:
Helem, arapski rječnik, novo izdanje, 1973. godina.
Kakav arapski rječnik? O čemu ti?
Dino34 wrote:
ExNihilo wrote:U kojem slučaju je y kamata?
U slučaju da ti kao privatno lice uzimaš više od inflacije koju imaš u zemlji boravka.
A ako je u pitanju banka, uz inflaciju mogu naplatiti i obradu podataka. To je sve. Sve preko toga je kamata.
Dakle, po ovom tvom mezhebu, dozvoljena kamatna stopa u Zimbabveu je milion posto jer je inflacija milion posto. Istovremeno, dok islam dozvoljava kamatnu stopu od milion posto za stanovnike Zimbabvea, za građane BiH dozvoljena kamatna stopa je cca 1%. Dakle, Allahova pravila zavise od ekonomskog sistema i monetarne politike? Jesam dobro shvatio?

Nego, šta ćemo onda sa državama koje pate od deflacije? Da li u tom slučaju Allah naređuje negativnu kamatnu stopu? Zamolit ću te da pojasniš malo kako si ovo zamislio.

:D :D :D
Last edited by ExNihilo on 13/07/2019 21:16, edited 1 time in total.
exampLe.

#417 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Stop stop he is already dead. :lol:
apsidejzi

#418 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Dino34 wrote:Nema odgovora zato što si ti u svojoj ljudskoj ograničenosti zapiko da je tako.
Vidiš ono što želiš da vidiš.
Drugima je to dokaz da se radi o božijoj riječi je važi za sva vremena i svaku priliku.
Davala je odgovor prije 1500 godina, a daje i danas. I to najjasniji i najprecizniji odgovor.
Da je muhammed, s.a.v.s autor kur'ana, pravila bi bila ograničena na njegovo vrijeme i vremenom bi bila odbačena kao neki prevaziđeni sistem.
Ovdje se dešava suprotno. Sve više ekonomskih analitičara ustaje sa tvrdnjom da je upravo to islamsko bankarstvo lijek za posrnuli bankarski sektor.
Ako je nepismeni mekanski pastir i pomoćnik trgovca bio u stanju da osmisli taj koncept kojem će se diviti moderni ekonomski virtuozi, onda skidam kapu i ovog momenta poslanika proglašavam najpametnijim čovjekom svih vremena.
Koji moderni ekonomski virtuoz se divi Muhamedovom ekonomskom modelu?

Ja cu ti ponoviti jos jednom ono sto ne zelis da razumijes. Kur'an nikada nije dao nikakav odgovor nikome. Ni prije 1500 godina ni danas niti ce u buducnosti. Sve sto je dao je generalni okvir koji je posmatracu dao da izabere koji dio ce filtrirati a koji dio fokusirati. Uzmi bilo koju temu u islamu i vidjeces da ces naci "ucenjake" iz sirokog spektra gdje imas razne odgovore koji su veoma cesto kontradiktorni jedan drugom. Prema jednima je nesto dozvoljeno, prema drugima nije a citaju iz istih izvora.

Jedini razlog zasto sve to funkcionise je kognitivna pristrasnost a ona nije tipicna samo za religiju. Evolucijska potreba za sigurnoscu u grupi je dovela do toga sa se "poistovjecujemo" sa svojima i da smo zarad grupnog prihvatanja voljniji progledati kroz prste onima koji su losi medju nama. Sta mislis zasto srbi ne osudjuju ratne zlocince medju sobom (vecina srba ne svi naravno). Iz istog razloga zasto vehabija smatra da je sufija ukrivu. To je ta kognitivna pristrasnost. Googlaj malo taj termin (cognitive bias na engleskom).

Nas ego ima izgradjenu pricu o sebi i svojoj ulozi u drustvu i spreman je braniti je po svaku cijenu. U psihologiji postoji termin "smrt ega" a to je proces u kojem covjek prihvata da realnost nije onakva kakva mu se cini. Ja sam prosao kroz taj smrt ega dok sam lagano shvatao da sve nelogicnosti islama znace da sam bio ukrivu. Trajalo je to nepune tri godine dok konacno nisam sa sobom popio kafu i shvatio da sam ja samo trazio ulogu oca u onome sto sam ja konstruisao u svojoj glavi kao Bog. Sve sto sam zelio je da odgovornost svalim na nekog drugog i da vjerujem da ja nisam taj koji donosi svoje odluke. Kada sam emotivno sazrio onda sam shvatio da je sve to bila konstrukcija u mojoj glavi.

Iz tog razloga ja ne zelim raspravljati s tobom detaljno o ovome jer ako pogledas moje stare postove vidjeces koliko sam zestoko branio islam. Sad uvidjam da je to bilo zato sto je moj ego umirao a nije zelio da se dadne pa je onda cinio sve da konstrukciju ucini logicnom. Negirao je sve sto je bilo nelogicno a drzao se za slamku.

Smrt ega je gadna stvar i moze biti bolna ako dodje naglo (kad te partner prevari na primjer pa uvidis da svijet nije onakav kakvim si ga zamisljao) ili postepeno kao sto je u mene bilo.
Last edited by apsidejzi on 13/07/2019 21:27, edited 1 time in total.
ExNihilo

#419 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by ExNihilo »

apsidejzi wrote:
Dino34 wrote:Nema odgovora zato što si ti u svojoj ljudskoj ograničenosti zapiko da je tako.
Vidiš ono što želiš da vidiš.
Drugima je to dokaz da se radi o božijoj riječi je važi za sva vremena i svaku priliku.
Davala je odgovor prije 1500 godina, a daje i danas. I to najjasniji i najprecizniji odgovor.
Da je muhammed, s.a.v.s autor kur'ana, pravila bi bila ograničena na njegovo vrijeme i vremenom bi bila odbačena kao neki prevaziđeni sistem.
Ovdje se dešava suprotno. Sve više ekonomskih analitičara ustaje sa tvrdnjom da je upravo to islamsko bankarstvo lijek za posrnuli bankarski sektor.
Ako je nepismeni mekanski pastir i pomoćnik trgovca bio u stanju da osmisli taj koncept kojem će se diviti moderni ekonomski virtuozi, onda skidam kapu i ovog momenta poslanika proglašavam najpametnijim čovjekom svih vremena.
Koji moderni ekonomski virtuoz se divi Muhamedovom ekonomskom modelu?
Niti je bankarski sektor posrnuo niti se ko divi islamskom bankarstvu. A one gluposti o tome kako je targetiranje inflacije zastarjelo i nakaradno neću ni da komentarišem.
MarlboroGold

#420 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

ExNihilo wrote: Nego, šta ćemo onda sa državama koje pate od deflacije? Da li u tom slučaju Allah naređuje negativnu kamatnu stopu? Zamolit ću te da pojasniš malo kako si ovo zamislio.

Šah mat :mrgreen:
exampLe.

#421 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

MarlboroGold wrote:
ExNihilo wrote: Nego, šta ćemo onda sa državama koje pate od deflacije? Da li u tom slučaju Allah naređuje negativnu kamatnu stopu? Zamolit ću te da pojasniš malo kako si ovo zamislio.

Šah mat :mrgreen:
Image
zijancer

#422 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zijancer »

Inflacija je ono kada štampaju novčanice koje nemaju pokriće? A kamata kad gule kožu?
Krasno.

(inflacija je tehnički varanje na vagi, kao kad u sok sipaju vode da dobiju dozu više)
King Theoden

#423 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:
tovarish wrote:Muslimani kažu da je Kuran knjiga za sva vremena, a što onda u njemu nije regulisano kako će ljudi postiti u onim krajevima gdje je stalno noć i stalno dan.

I zašto se u Kuranu spominje mjesec,sunce i zvijezde, tj. sunce i zvijezde se razdvajaju, a znamo danas da je sunce zvijezda.
Dzaba pitas, to je sve figurativno buraz.
Ja jutros stavio post sa 9 AJETA IZ KUR’ANA koji su ocigledno pisani iz ugla osobe koja je zivjela u pustari prije 1400 godina (sto se kosi sa tim da je Kur’an Allahova rijec) i nisam dobio nikakav odgovor.
Eh, gdje da krenemo :)
Kako glasi pitanje? Ne bilo ti zahmetli, dedera ga ponovi.
King Theoden

#424 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

apsidejzi wrote:Koji moderni ekonomski virtuoz se divi Muhamedovom ekonomskom modelu?
Izvoli pa traži. Nisam tvoja sekretarica da ti moram dostavljati izvještaje. Gugl je tvoj frend.
Ostatak ponjave ne vrijedi komentarisati. Dobio si odgovor i nema potrebe za ponavljanjem.
Tvoj je problem to što se vodiš onom starom koja kaže da će 100x ponovljena laž postati istinom.
Ili jednostavno hodaš širom zatvorenih očiju kako bi potisnuo dileme koje te proganjaju nakon što si ostavio islam.

Još jednom za one koji razmišljaju.
Opetovano idemo sa primjerom jer insan najlakše uči kroz primjere.
Stručnjaci izađu na dionicu nekog puta, testiraju je i kažu da je 100 km/h Idealna brzina za istu.
I onda dođe jedan ovakav "trla baba lan da koj prođe dan" i kaže da se uopšte ne radi o istraživanju stručnjaka jer u izvještaju nisu naveli šta će se desiti ako neko vozi 99 km/h, ili 89, iki 101.

Ajet=znak. Kaže da je to znak za one koji razuma imaju.

ili, zašto u kur'anu ne piše koliko će sati dnevno trenirati atletičar koji se sprema za olimpijadu. Ono, uložiti maksimum truda ali da se ne preforsira.

meni kao muslimanu sasvim je dovoljan ajet "jedite i pijte ali ne pretjerujte" da pomoću njega uskladim svaku moguću aktivnost.
King Theoden

#425 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

ExNihilo wrote:Niti je bankarski sektor posrnuo niti se ko divi islamskom bankarstvu
Draghi, nismo te prepoznali. Jbo sve pročitane članke i analize; jbo sve bankarske krize, progutane milijarde, sanacije i recesije koje se ne bi mogle desiti da je umjesto klasičnog bilo islamsko bankarstvo, ipak ćemo vjerovati tebi :lol:
Post Reply