Ima ali nije plaćen, o tome ja govorim cijelo vrijeme .... svi bi da imaju sposobnog, kvalifikovanog radnika, ali ako je ikako moguće za jedno 3-4 stojeshape of despair wrote:Joj diskusije. Tema je jednostavna, ima li posla ili ne.
Hajmo se osvrnuti na običnog radnika, nisu svi inženjeri, ne govore svi 5 jezika, nisu svi super električari, zidari, varioci.
Ima li posla za obične radnike, proizvodnja, fabrike.
Nide nista jel de.
Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
- edo_79
#401 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
-
printy4911
#402 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
prodjoh srednjom Bosnom kroz gradove
npr, Bugojno, centar, pjesacka zona, 12 poslovnih prostora zjapi prazno, na nekima pise "izdaje se"
kladionica ko u prici
vizuelno ruzan trend
npr, Bugojno, centar, pjesacka zona, 12 poslovnih prostora zjapi prazno, na nekima pise "izdaje se"
kladionica ko u prici
vizuelno ruzan trend
- medvjed23
#403 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
ja jednom otišo u vogošću, stigo tamo otprilike sat prije zakazanog razgovora.. kupio novine, popio sok, ubio sat vremena, pa kreno do firme iz koje su me zvali na razgovor.. na ulazu mi rekli da su našli nekog i da je konkurs zatvoren.. ništa, okreno se i lagano nazad, razmišljajući, u nekoj mješavini muke i šege, da podnesem tužbu na iznos od 3,5 marakaTomahawk11 wrote:I ovo je debilno. Šibaš do Mostara, u povratku bio onaj belaj, kad se onaj čova zakuco što su ga oni hajvani snimali, a trebaš na nešto stići...medvjed23 wrote:ima i gore: dođeš na dogovoreni razgovor i kažu ti da je radno mjesto popunjeno..Tomahawk11 wrote:Zvali x-osobu iz UC Banke da dođe u Mostar na razgovor nakon testiranja, pitali nekih par glupih pitanja koje su mogli i telefonom i hajde nazad. Sve trajalo 2 minuta![]()
Naravno, ništa od posla.desilo mi se par puta, doduše, nikad u drugom gradu..
- Hajvan
#404 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
edo_79 wrote:
Ima ali nije plaćen, o tome ja govorim cijelo vrijeme .... svi bi da imaju sposobnog, kvalifikovanog radnika, ali ako je ikako moguće za jedno 3-4 stoje
pa zato ljudi odose u Shangri-La (Njemacka)- ima posla, relativno dobro placen.
a najaci je onaj nekakav Predsjednik Udruzenje Poslodavaca. Kaze: “...ljudima je tek na 4. mjestu iznos plate kao razlog odlaska...”
jest, al u qurcu…
prevedeno, posto je ovima sto su otisli niska plata na 4 (zadnjem) mjestu razlog odlaska u EU, vi sto ostajete cete da radite za iste pare kao i do sada… nema dizanja plata
kakav idiot.
Last edited by Hajvan on 17/06/2019 13:58, edited 1 time in total.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#405 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
i da spuste cijenu što više može, što paše i onome ko plaća
ako nešto košta 1000% realnih 8-10KM/komad, kako onda postoji konkurencija sa 2.90KM/komad
handri ljude, posao uradi polovično, pokriven nekim papirima, državu boli briga
u suštini svega
državu boli briga
oni imaju plate nekakve, inspekcije se prodaju za parfeme koje poslije prodaju, i tako
ako nešto košta 1000% realnih 8-10KM/komad, kako onda postoji konkurencija sa 2.90KM/komad
handri ljude, posao uradi polovično, pokriven nekim papirima, državu boli briga
u suštini svega
državu boli briga
oni imaju plate nekakve, inspekcije se prodaju za parfeme koje poslije prodaju, i tako
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#406 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Da si dodao i prevoz, to bi već bio ozbiljan materijal za tužbu. Ovako...medvjed23 wrote:
ja jednom otišo u vogošću, stigo tamo otprilike sat prije zakazanog razgovora.. kupio novine, popio sok, ubio sat vremena, pa kreno do firme iz koje su me zvali na razgovor.. na ulazu mi rekli da su našli nekog i da je konkurs zatvoren.. ništa, okreno se i lagano nazad, razmišljajući, u nekoj mješavini muke i šege, da podnesem tužbu na iznos od 3,5 maraka(marka oslobođenje + dvije i po marke sok od breskve)
- medvjed23
#407 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
1,60 tamo, 1,60 vamo, novine, sok - jebote, to su ozbiljni gubici
-
Bodkin
#408 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Tako i kod nas na preporuku dosao lik i imao 30 min razgovor sa sefom odjela i zaposle ga. Ode sef odjela za 3 mjeseca i mi naslijedimo lika. Kakva taraba tito te jebo. Toliko o tome da je dosta 30 min 
- Hajvan
#409 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
to iz tebe ljubomora progovara.Bodkin wrote:Tako i kod nas na preporuku dosao lik i imao 30 min razgovor sa sefom odjela i zaposle ga. Ode sef odjela za 3 mjeseca i mi naslijedimo lika. Kakva taraba tito te jebo. Toliko o tome da je dosta 30 min
- CPT
#410 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
To je tipican supljak HR agencija... kao da 90% trazi posao u NASIHajvan wrote:prvo pitanje koje svak sebi treba postaviti i dati (brem sebi) iskren odgovor, je:
sta ja znam (zaista) raditi?!?
-
Bodkin
#411 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Moze bit. Mene su tri puta jebavaliHajvan wrote:to iz tebe ljubomora progovara.Bodkin wrote:Tako i kod nas na preporuku dosao lik i imao 30 min razgovor sa sefom odjela i zaposle ga. Ode sef odjela za 3 mjeseca i mi naslijedimo lika. Kakva taraba tito te jebo. Toliko o tome da je dosta 30 min
- mk ultra
#412 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
može bit da je bivši šef htio da vas zajebe 
-
nlt
#413 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa zato narod i ode iz ove vukojebineThorgerson wrote:Posla ima.
Nema para. Za vecinu ih nema.
U Bosni je sasvim normalna pojava da imas privatnu firmu gdje je parkiran BMW ili Mercedes od 170.000 KM. I malo dalje su parkirani automobili ono Astra, Pezo 307 auta do max 10-11.000 KM...znaci krntije koje su izjebane vani i poslane ovdje da se habaju.
Ok - vlasnik snosi rizik, treba da zaradi. Ali mora li vlasnik jbmu imati vozni park od haman milion, nekretnine u vrijednosti od više miliona. A da mu radnik skrpi nekakav kredit zajedno sa zenom da kupi trosoban stan od 50m2 i zaduze se na 30 godina.
Kod nas su ljudi skromni, preskromni, užasno skromni. To je valjda malo i posljedica rata. Šuti, nek se ima šta pojest popit. Ne do bog živit malo.
Ako ti nemas novca da jednom godišnje odeš u min hotel sa 4* nekih 7 do 10 dana na more. Ako ti nemaš novca da odradiš godišnje još 2-3-4 putovanja po Evropi malo van sezone. Ako nemaš para za nekih 7-10 dana planine da se malo i tu odmoriš. Ako moraš uzimati kredit za sve iznad 400-500 KM - jebaji ti taj život, to nije život, to je životarenje. Naravno, kad se navikneš na to ne smeta ti. Ali fazon je da ovako srednja klasa živi na zapadu.
Naravno, za ovo gore nije potrebno nesto puno novca. Dvoje da radi, da imaju ukupno 4-5.000 KM. To je to. Ništa više ni manje za jedan prosječan i fin život. Ali takvih u BiH je veoma malo.
I kod god ne može da živi ovako iznad, da ima ovaj iznsos primanja mjesečno da donese u kuću - pod hitno mora da ide iz ove vukojebine! To vam mora biti jasno ko dan.
p.s. Ne želim da ulazim u to šta je nekome ćeif. Ja govorim generalno. Generalno nema šanse da može biti veći ćeif popit kafu na Bjelašnici pojest pitu i uštipke (i tako 20x godisnje), od toga da malo odeš npr do Majorke ili Malage, van sezone za neke sitne pare, pa dole popiješ kaficu. Da je ovo na Bjelašnici bolje, onda bi turisti dolazili na Bjelašnicu i ne bi išli na Malagu.
Skromnost nije vrlina
- Hajvan
#414 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
mislis?CPT wrote:To je tipican supljak HR agencija... kao da 90% trazi posao u NASIHajvan wrote:prvo pitanje koje svak sebi treba postaviti i dati (brem sebi) iskren odgovor, je:
sta ja znam (zaista) raditi?!?Strucnjak, prvih "10 bransi" i te price svakako ide na "razgovore" i ne trazi posao kao ostali.
ok, pitaj sam sebe koliko vrijedis..jebo hr, jebo sve ostalo.. treba prvo biti iskren prema sebi…
ako si zanatlija, nisi zadovoljan - pitaj se da li bi mogao sam i koliko bi zaradio samostalno ili udruzen s nekoliko vas iz branse
ukoliko si inzinjer pitaj se koliko bi naplatio neki izvedbeni projekt bilo ceg samostalno na trzistu
ukoliko si ekonomista/pravnik itd - pitaj se da li tvoja plata pokriva ustede koje ces svojjim znajem donijeti firmi
ukoliko si radnik muzeja, pitaj se koliko bi zradio da otvoris samostalno neku muzjesku mpostavku bilo cga bilo gdje
ukoliko si nista pitaj se koliko bi za nista dobio samoatalno na trzistu od nekog….
itd
ovdje ne pricam o anomalijama i cudima bosanskom privatnog biznisa i nacina na koji isti tretira “obicnog” radnika….
treba od sebe krenut prvo
sa sobom rascistiti.
nlt wrote: Pa zato narod i ode iz ove vukojebine
Skromnost nije vrlina
Upravo
a gazdama nek potomci rade za klikere i strucu hljeba.
- mk ultra
#415 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
a onda ganjanje milionera za 500KMHajvan wrote: ukoliko si inzinjer pitaj se koliko bi naplatio neki izvedbeni projekt bilo ceg samostalno na trzistu
lažne uplatnice, platit ću pola za mjesec pola, dok mi legnu pare, skup si ima jeftinije, citiram "zakla me" (200KM sve zajedno bilo - elitni kafić u ferhadiji)
a budala sa kakvima sam radio u ovoj državi mogao bih do sutra nabrajati
- Dozer
#416 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Sve ukupno, ovdje nije sjajno. Donekle zive Sarajevo, Banja luka i Tuzla, a ostalo je odron.
Medjutim, koliko je do drzave, toliko je i do poslodavaca. Ogromna vecina poslodavaca se vodi statistickom "prosjecnom platom", i na osnovu toga odredjuju visinu plate svojim radnicima.
Medjutim, kao sto se zna, u tu statisticku prosjecnu platu ulaze i plate budzetarijata, a koje su, po pravilu, vise od prosjecnih za 20% pa navise.
Posto je budzetarijat u velikoj vecini slucajeva identicna stvar parazitiranju, jasno je da je to "grana privrede" koja ne stvara nikakvu vrijednost, pogotovo ne novu, nego samo crpi ono sto stvore drugi, tj. realni sektor.
I onda se, radi svega ovoga, dolazi u situaciju da vecina poslodavaca radnike placa ili ispod prosjeka, ili u skladu s prosjekom, ili nesto vrlo malo iznad prosjecnih plata.
Ako ovo prenesemo u realni zivot, dobijemo rezultat - kolone onih koji odlaze odavde trazeci neki bolji zivot.
Uzmimo primjer u kojem imamo bracni par, oboje zaposleni, i rade za platu od recimo 1.200 KM. To znaci da su njihova ukupna/porodicna primanja 2.400 KM (sto je za oko 600 KM iznad zvanicnog prosjeka).
Sta oni, realno, mogu s tim parama?
Ako zele da se kuce, tj. da kupe iole normalna stan u kojem ce imati i djeciju sobu, to je bar 65m2, a optimalno bi bilo 70-75. To znaci da im za to treba cca. 120-150.000 KM. Neka to uzmu na 20 godina i s najmanjom mogucom kamatom, to je mjesecna rata od oko 700 KM. Za zivot i ostale troskove im ostaje 1.700. Neko bi rekao - sta hoces, super cifra!
Ali, to je samo na prvu. Ako se odbiju mjesecne rezije za takav stan, to je oko 400 KM. Ostaje 1.300.
Ako hoce dijete, a sto ne bi htjeli, jel'te, to je onda dodatnih 200-300 KM mjesecno za pelene, hapice, itd.itd.. Neka bude manje, tj. 200. Ostaje 1.100 KM.
Za hranu je mjesecno potrebno izmedju 300 i 500 KM, zavisno sta vole da jedu, ali ako hoce da se hranne normalno, i to bez ikakvih preseravanja, odna je to to, blize 500 nego 300. Ostaje 600 KM.
Ako hoce i sebi da kupe nesto od garderobe.... to je to.
Da ne pricamo o autu, opremanju stana, godisnjem odmoru, nekom izlasku, itd.
Dakle, 2.400 KM je mladom bracnom paru ovdje dovoljno samo da prezive, bez ikakvog luksuziranja i preseravanja s bilo cim. O dvoje djece i tim troskovima, itd., suvisno je pricati...
Sta je onda poenta...? Prezivljavati, i tako godinama, ili otici i pokusati sebi stvoriti nesto vise od pukog prezivljavanja?
Medjutim, koliko je do drzave, toliko je i do poslodavaca. Ogromna vecina poslodavaca se vodi statistickom "prosjecnom platom", i na osnovu toga odredjuju visinu plate svojim radnicima.
Medjutim, kao sto se zna, u tu statisticku prosjecnu platu ulaze i plate budzetarijata, a koje su, po pravilu, vise od prosjecnih za 20% pa navise.
Posto je budzetarijat u velikoj vecini slucajeva identicna stvar parazitiranju, jasno je da je to "grana privrede" koja ne stvara nikakvu vrijednost, pogotovo ne novu, nego samo crpi ono sto stvore drugi, tj. realni sektor.
I onda se, radi svega ovoga, dolazi u situaciju da vecina poslodavaca radnike placa ili ispod prosjeka, ili u skladu s prosjekom, ili nesto vrlo malo iznad prosjecnih plata.
Ako ovo prenesemo u realni zivot, dobijemo rezultat - kolone onih koji odlaze odavde trazeci neki bolji zivot.
Uzmimo primjer u kojem imamo bracni par, oboje zaposleni, i rade za platu od recimo 1.200 KM. To znaci da su njihova ukupna/porodicna primanja 2.400 KM (sto je za oko 600 KM iznad zvanicnog prosjeka).
Ako zele da se kuce, tj. da kupe iole normalna stan u kojem ce imati i djeciju sobu, to je bar 65m2, a optimalno bi bilo 70-75. To znaci da im za to treba cca. 120-150.000 KM. Neka to uzmu na 20 godina i s najmanjom mogucom kamatom, to je mjesecna rata od oko 700 KM. Za zivot i ostale troskove im ostaje 1.700. Neko bi rekao - sta hoces, super cifra!
Ali, to je samo na prvu. Ako se odbiju mjesecne rezije za takav stan, to je oko 400 KM. Ostaje 1.300.
Ako hoce dijete, a sto ne bi htjeli, jel'te, to je onda dodatnih 200-300 KM mjesecno za pelene, hapice, itd.itd.. Neka bude manje, tj. 200. Ostaje 1.100 KM.
Za hranu je mjesecno potrebno izmedju 300 i 500 KM, zavisno sta vole da jedu, ali ako hoce da se hranne normalno, i to bez ikakvih preseravanja, odna je to to, blize 500 nego 300. Ostaje 600 KM.
Dakle, 2.400 KM je mladom bracnom paru ovdje dovoljno samo da prezive, bez ikakvog luksuziranja i preseravanja s bilo cim. O dvoje djece i tim troskovima, itd., suvisno je pricati...
Sta je onda poenta...? Prezivljavati, i tako godinama, ili otici i pokusati sebi stvoriti nesto vise od pukog prezivljavanja?
Last edited by Dozer on 17/06/2019 14:35, edited 2 times in total.
- CPT
#417 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
To je teorija koja nema nema nikakve veze sa modernim trzistem rada, pogotovo ne sa trzistem u BiH.Hajvan wrote:mislis?CPT wrote:To je tipican supljak HR agencija... kao da 90% trazi posao u NASIHajvan wrote:prvo pitanje koje svak sebi treba postaviti i dati (brem sebi) iskren odgovor, je:
sta ja znam (zaista) raditi?!?Strucnjak, prvih "10 bransi" i te price svakako ide na "razgovore" i ne trazi posao kao ostali.
ok, pitaj sam sebe koliko vrijedis..jebo hr, jebo sve ostalo.. treba prvo biti iskren prema sebi…
ako si zanatlija, nisi zadovoljan - pitaj se da li bi mogao sam i koliko bi zaradio samostalno ili udruzen s nekoliko vas iz branse
ukoliko si inzinjer pitaj se koliko bi naplatio neki izvedbeni projekt bilo ceg samostalno na trzistu
ukoliko si ekonomista/pravnik itd - pitaj se da li tvoja plata pokriva ustede koje ces svojjim znajem donijeti firmi
ukoliko si radnik muzeja, pitaj se koliko bi zradio da otvoris samostalno neku muzjesku mpostavku bilo cga bilo gdje
ukoliko si nista pitaj se koliko bi za nista dobio samoatalno na trzistu od nekog….
itd
ovdje ne pricam o anomalijama i cudima bosanskom privatnog biznisa i nacina na koji isti tretira “obicnog” radnika….
treba od sebe krenut prvo
sa sobom rascistiti.
nlt wrote: Pa zato narod i ode iz ove vukojebine
Skromnost nije vrlina
![]()
Upravo
a gazdama nek potomci rade za klikere i strucu hljeba.
- Hajvan
#418 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
CPT wrote:
To je teorija koja nema nema nikakve veze sa modernim trzistem rada, pogotovo ne sa trzistem u BiH.
OK.
Poduci nas o modernim tokovima i teorijam na trzistu rada
- CPT
#419 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Prvi uslova je uredjeno i transparentno trziste rada gdje vlada zakon ponude&potraznje (sto je u startu zajeb al ok). Ogromna vecina ljudi na ovoj planeti nema mogucnost "otvoriti muzej"Hajvan wrote:CPT wrote:
To je teorija koja nema nema nikakve veze sa modernim trzistem rada, pogotovo ne sa trzistem u BiH.
OK.
Poduci nas o modernim tokovima i teorijam na trzistu rada
- djevojka bez imena
#420 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pridružujem se željama sa suzama u očima.. Smrc, Smrcславянин wrote:I oni radnicama poput tebe da ne mogu naci posao u bih pa ni cistacice -djevojka bez imena wrote:Sve sto mogu poželjeti većini bh poslodavaca je da Bog da ne mogli naći ni dobru čistačicu a kamoli stručno radno osoblje,
Oh wait
- int21
#421 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Malo mi ova racunaica u startu smrdi.Dozer wrote:Sve ukupno, ovdje nije sjajno. Donekle zive Sarajevo, Banja luka i Tuzla, a ostalo je odron.
Mladi bracni par je tek poceo zivot pa bi odmah stan od 75 kvadrata, auto godisnji i ostale pm.
Ja i supruga smo bas ovako poceli, a nismo imali ni 75 kvadrata, ni auto ni nista. Zivjeli kao podstanari. Stekali lovu kad mozemo.
Dan danas se oblacim u waikikiju, potrosim godisnje 400 km na odjecu. Pa jebemu jel se mora mjesecno potrositi toliko samo na garderobu.
Neko gore prije spomenu jedno ljetovanje od 7-10 dana, jedno zimovanje od isto toliko, pa 2-3-4 puta otici vani. Jebemu, to neces ni u Njemackoj imati ako nisi super inzenjer ili doktor.
Problem je sto se kod nas misli da obicni radnik treba da ima sve to a da se ne odere guzica. Previse sapunica udarilo u glavu.
Sto se tice posla za obicne radnike ima brate. Jebenu tus kabinu mi nema ko zamjeniti, dva me majstora izradila. Sta ces vise.
- shape of despair
#422 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Još kad mi neko kaže 1000-1200KM dobra plata, jest ako si samac sa rješenim stambenim pitanjem i nemoraš pomagati starce koji su il umrli il su dobrostojeći.
Ja svoju djecu vodim u Neum gdje nema jebene plaže da mi mali fino zakorači u vodu, gdje sve izgleda ko da je sad rat završio. Da mi je bar do te Turske skoknut a kamoli gdje ekskluzivnije. A tek zimovanje i ti kurci palci. Eto tolika su primanja dva inženjera a gdje su primanja "običnih" radnika, pa to je ljetovanje na kredit u mikrokreditnim organizacijama.
Po svemu smo na dnu osim po nezaposlenosti, korupciji i nepotizmu a ovdje se i dalje neki zajebavaju kako se ima i može se.
Otiđite malo ljudi van većih gradova da vidite tuge u jada.
I stalno provlačite priču o zalaganju, napredovanju, jedenju govana na početku karijere.
OK, možda ako želiš da napreduješ, da nekad postaneš poznat, direktor, neko ime, ali shvatite takvih je malo, većina samo hoće da radi 8 sati, i čim otkuca 16.00 da izađe preko vrata.
To su obični radnici, običan narod ali nažalost ti i takvi imaju primanja do 500KM i nikakva prava.
Da prevedem, radiš za 250e mjesečno bez skoro ikakvih prava, žena ne smije ostati trudna, vikende zaboravi, ako se dobije odmor i jest dobro, živiš sa roditeljima jer jebeno nemaš para da se odvojiš a imaš 40 godina i sl. i to sve ako radiš, šuti dobro je.
16.00 sati. Poslodavac zna da žurim po djete u vrtić, pa usput pokupim i ženu pa po malog kod tete što ga čuva. Za sve ovo nam treba 40-45 minuta po špici. I dolazi poziv u 16.15 iz firme, haj se vrati i završi ovo.
Vratim se, zovem direktora da dam otkaz, on skontao da se zajebao, ne javlja se ni na 5-6 poziva.
Sutra se i ja smirim nekako pa sve po starom. Znači suho levaćenje inženjera koji ako mu da otkaz može zavoriti firmu jer mu isti treba sa iskustvom od 3 godine na sličnim ili istim poslovima. Kako je onda radnicima u prodaji, industriji(kojoj?), odma otkaz.
EDIT: da ne počne paljba o tome kako sam nezamjenjiv, ne nisam, ali inženjera sa iskustvom od 3 godine, sa položenim stručnim ispitom i nekim osnovnim znanjem nemožeš plaćati 800KM, treba mu ponuditi barem 1200+ a poslodavcu je to muka živa. A još dok ga nađeš, propade tona posla.
Mi elektroinženjera sa iskustvom tražili pola godine, niđe nikoga, slučajno se javio jedan momak.
Ja svoju djecu vodim u Neum gdje nema jebene plaže da mi mali fino zakorači u vodu, gdje sve izgleda ko da je sad rat završio. Da mi je bar do te Turske skoknut a kamoli gdje ekskluzivnije. A tek zimovanje i ti kurci palci. Eto tolika su primanja dva inženjera a gdje su primanja "običnih" radnika, pa to je ljetovanje na kredit u mikrokreditnim organizacijama.
Po svemu smo na dnu osim po nezaposlenosti, korupciji i nepotizmu a ovdje se i dalje neki zajebavaju kako se ima i može se.
Otiđite malo ljudi van većih gradova da vidite tuge u jada.
I stalno provlačite priču o zalaganju, napredovanju, jedenju govana na početku karijere.
OK, možda ako želiš da napreduješ, da nekad postaneš poznat, direktor, neko ime, ali shvatite takvih je malo, većina samo hoće da radi 8 sati, i čim otkuca 16.00 da izađe preko vrata.
To su obični radnici, običan narod ali nažalost ti i takvi imaju primanja do 500KM i nikakva prava.
Da prevedem, radiš za 250e mjesečno bez skoro ikakvih prava, žena ne smije ostati trudna, vikende zaboravi, ako se dobije odmor i jest dobro, živiš sa roditeljima jer jebeno nemaš para da se odvojiš a imaš 40 godina i sl. i to sve ako radiš, šuti dobro je.
16.00 sati. Poslodavac zna da žurim po djete u vrtić, pa usput pokupim i ženu pa po malog kod tete što ga čuva. Za sve ovo nam treba 40-45 minuta po špici. I dolazi poziv u 16.15 iz firme, haj se vrati i završi ovo.
Vratim se, zovem direktora da dam otkaz, on skontao da se zajebao, ne javlja se ni na 5-6 poziva.
Sutra se i ja smirim nekako pa sve po starom. Znači suho levaćenje inženjera koji ako mu da otkaz može zavoriti firmu jer mu isti treba sa iskustvom od 3 godine na sličnim ili istim poslovima. Kako je onda radnicima u prodaji, industriji(kojoj?), odma otkaz.
EDIT: da ne počne paljba o tome kako sam nezamjenjiv, ne nisam, ali inženjera sa iskustvom od 3 godine, sa položenim stručnim ispitom i nekim osnovnim znanjem nemožeš plaćati 800KM, treba mu ponuditi barem 1200+ a poslodavcu je to muka živa. A još dok ga nađeš, propade tona posla.
Mi elektroinženjera sa iskustvom tražili pola godine, niđe nikoga, slučajno se javio jedan momak.
- Dozer
#423 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa upravo ti o tome i pricam.int21 wrote: Malo mi ova racunaica u startu smrdi.
Mladi bracni par je tek poceo zivot pa bi odmah stan od 75 kvadrata, auto godisnji i ostale pm.
Ja i supruga smo bas ovako poceli, a nismo imali ni 75 kvadrata, ni auto ni nista. Zivjeli kao podstanari. Stekali lovu kad mozemo.
Dan danas se oblacim u waikikiju, potrosim godisnje 400 km na odjecu. Pa jebemu jel se mora mjesecno potrositi toliko samo na garderobu.
Neko gore prije spomenu jedno ljetovanje od 7-10 dana, jedno zimovanje od isto toliko, pa 2-3-4 puta otici vani. Jebemu, to neces ni u Njemackoj imati ako nisi super inzenjer ili doktor.
Problem je sto se kod nas misli da obicni radnik treba da ima sve to a da se ne odere guzica. Previse sapunica udarilo u glavu.
Sto se tice posla za obicne radnike ima brate. Jebenu tus kabinu mi nema ko zamjeniti, dva me majstora izradila. Sta ces vise.
To sto sam ja nabrojao je = normalan zivot.
Ovo sto si ti naveo je = golo prezivljavanje.
P.S. Ja sam sebi montiram i mijenjam tus kabinu. Pa nije nuklearna fizika jbt
- int21
#424 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ono sto sam ja pokusao reci jeste da se ne ocekuje od ljudi koji imaju max 26 godina da imaju sve u zivotu.
Pitaj nekog ko flipa hamburgere u njemackoj ili u americi je li on ima sve to? Ima karambolku
Pitaj nekog ko flipa hamburgere u njemackoj ili u americi je li on ima sve to? Ima karambolku
- int21
#425 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
I ja stosta radim sam kad imam vremena....ali pored dva posla.....jebi me....moram i odspavati....Dozer wrote: P.S. Ja sam sebi montiram i mijenjam tus kabinu. Pa nije nuklearna fizika jbt