Virtualni dzemat :-D

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#401 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by arzuhal »

tuzlak1212 wrote:Kroz Fatihu se zahvaljujemo, potvrđujemo pokoravanje i tražimo uputu, a onda nakon Fatihe kad dođe sura na red eto nam upute koju smo maločas u Fatihi tražili pa šta god učili :D

I ovo me fascinira nenormalno :D
:thumbup: :kiss:
Ibni Arebi u svome Fususu to ovako objašnjava:

''...i treće, dat mi je smiraj oka u namazu. To je prizor (mušahede), a to je tajni razgovor (munadžat) između Boga i Njegova roba, kao što je rekao Uzvišeni: 'Pa vi spominjete Mene, a Ja ću spomenuti vas'. Namaz je ibadet (molitva) podijeljen na dvoje, između Boga i Njegova roba, i polovina je Bogu a polovina robu. U sahih-hadisu je došlo da je Uzvišeni Allah rekao: 'Podijelio sam namaz između Mene i Mog roba na dvije polovine, pa je polovina Meni a polovina Mome robu, i rob će dobiti šta traži'.

Kad rob rekne (prouči): 'Bismillahi-r-rahmani-r-rahim' (U ime Allaha Milostivog, Samilosnog), Allah na to odgovori: 'Spominje Me Moj rob'.

Kad rob rekne: 'Elhamdu li-l-lahi rab-bil alemin' (Tebe, Allaha, Gospodara svjetova hvalimo), Allah odgovori: 'Hvali Me moj rob'.

Kad rob rekne: 'Er-Rahmani-Rahim' (Milostivog, Samilosnog), Allah odgovori: 'Slavi Me Moj rob'.

Kad rob rekne: 'Malikijevmi-d-din', Allah odgovori: 'Veliča Me i uzvisuje Moj rob'.

Cijela ova polovina, istinski pripada Allahu.

Zatim rob prouči (rekne): 'Ijjake na'budu ve ij-jake nestein' (Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo), a Allah odgovori: 'Ovo je između Mene i Mog roba, a robu je šta traži'.

U ovome ajetu se događa sudioništvo (štirak) (čovjekov ibadet i Božija pomoć).

Kad rob rekne (prouči): 'Ihdine-s-sirata-l-mustekim' (Uputi nas na pravi put), 'Sirata-l-lezine en'amte alejhim' (na put onih kojima Si milost Svoju darovao), 'Gajri-l-magdubi alejhim ve le-d-da-l-lin (a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali), Allah odgovori: 'Ovo je za Moga roba, a Moj rob će dobiti ono što traži'.

Istinito je da je ovo njemu (robu), kao što je istinito za prvu polovinu da je Uzvišenom (da Uzvišenom pripada).''

Iz gornjeg (prenošenja) saznajemo da je obavezno (vadžib) učiti Elhamdu li-l-ahi ra-b-bil alemin ... (Fatiha) u namazu i ko to ne izvrši nije klanjao namaz podijeljen podijeljen između Allaha i Njegova roba (čovjeka).
(dio iz teksta Namaz sufije našeg alima i šejha hadži-Fejzullaha ef. Hadžibajrića, rahimehullahu te'ala)
arzuhal

#402 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by arzuhal »

Capajebo wrote:
kamen spoticanja wrote:merhaba asker
i Capajebo :D

kakva je situacija?
nasi,vidim,napreduju
Što sam to ja najjednaKiji od sve djece? :skoljka:
Ja najviše nadirem, ostali samo šuplju bacaju :mrgreen:
:lol:

Mladi džematlija
šuplje bacaoooo
haj nek se čuje, čuje
haj nek se znaaaaaa
da je mladi džematlija
šuplje bacaooooo
mali jomu

#403 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by mali jomu »

Stize nam Gost, sve se pcelice razletile od cvijeta do cvijeta....... a i bumbari poletili pa se ne zna ko koga zaplice :mrgreen:
bijela

#404 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by bijela »

tuzlak1212 wrote:Nešto sam skonto davno nekad, danas mi to opet naumpalo a nikad nigdje nisam to pročitao, reko da podjelim mišljenje sa džematom možda me neko argumentuje i dokaže suprotno. A možda je ovo nešto banalno na nivou mekteba pa ja otkrio toplu vodu (ja u mekteb ušao 2-3 put prije makar 20 godina i nikad više, dont h8me)

U namazu kroz Fatihu mi pričamo Allahu, kroz bilo koju drugu suru nakon Fatihe u rekatu On priča nama. Ovo vrijedi barem za sve od ono malo Kur'ana što ja znam napamet. Kroz Fatihu se zahvaljujemo, potvrđujemo pokoravanje i tražimo uputu, a onda nakon Fatihe kad dođe sura na red eto nam upute koju smo maločas u Fatihi tražili pa šta god učili :D

I ovo me fascinira nenormalno :D
Bas divno :kiselavoda:
bijela

#405 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by bijela »

arzuhal wrote: (dio iz teksta Namaz sufije našeg alima i šejha hadži-Fejzullaha ef. Hadžibajrića, rahimehullahu te'ala)
Je li to ovo
http://znaci.com/osnovi_vjerovanja/osnovi/art193_0.html

Ili je ovo samo isjecak?
arzuhal

#406 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by arzuhal »

bijela wrote:
arzuhal wrote: (dio iz teksta Namaz sufije našeg alima i šejha hadži-Fejzullaha ef. Hadžibajrića, rahimehullahu te'ala)
Je li to ovo
http://znaci.com/osnovi_vjerovanja/osnovi/art193_0.html

Ili je ovo samo isjecak?
Ovo je (što je na linku) kompletan tekst prvi put objavljen 80-i-neke u nekom broju Islamske misli. Tekst mali formom, ali ogroman sadržajem i ljepotom... Allah nagradio najljepšim nagradama šejha ibn Arebija i šejha Fejzullaha.
King Theoden

#407 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by King Theoden »

Eto, dragi džemate, ja vas pozdravljam. Ako sam nekoga namjerno ili nenamjerno uvrijedio, molim za halal.
tuzlak1212

#408 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by tuzlak1212 »

Dino34 wrote:Eto, dragi džemate, ja vas pozdravljam. Ako sam nekoga namjerno ili nenamjerno uvrijedio, molim za halal.
Gdje ćeš

Našao bolji džemat? :(
vatrogasac

#409 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by vatrogasac »

tuzlak1212 wrote:
Našao bolji džemat? :(
Svi smo mi jedan džemat.
Mevlud u Blagaju: Muslimani su jedan džemat i imaju zajednički put

King Theoden

#410 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by King Theoden »

tuzlak1212 wrote:Gdje ćeš
Zar nisi čuo da su šejtani zatvoreni u ramazanu :mrgreen:
zendjebil

#411 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by zendjebil »

Capajebo wrote: ostali samo šuplju bacaju :mrgreen:
osim Bozijeg i Poslanikovog s.a.v. govora
Zoya

#412 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by Zoya »

Ja sam Ramazan

Dolazim uz zvuke akšamskog ezana. Silazim na zemlju. Dolazim do svakog kutka, svakog mračnog skrovitog mjesta. Nalazim halife na zemlji. Nalazim ljude. I oni me očekuju, dočekuju i oni mi se raduju. Uredili su svoje kuće, avlije. Lijepo je to ali…

Ali oni haman ne znaju da ja prvo ulazim u njihove duše, pa tek onda u avlije i stanove. Da, ja uđem u svaku dušu. A one vrlo često budu nespremne, nepripremljene. Eh kad bi ljudi svoje duše pripremali kao svoje avlije i stanove. Kad god udahneš nakon akšamskog ezana prvog ramazanskog dana, znaj da si mene udahnuo i da sam ušao u tvoju dušu. O dobri ljudi makar se malo zastidite od onoga što tamo nađem. Osjetite li o ljudi pred akšamski ezan prvog ramazana makar malo stida zbog onoga što ću naći kad uđem u vaše duše.

Uđem i idem u dio duše gdje je smješten namaz. U koliko li duša nađem samo paučinu. Debelu paučinu. Nije bilo namaza da se ta paučina skine.

Uđem u zikrullah, a tamo sve sama prašina. Kako li samo osjetim veliku tugu. Uđem u dio duše u kojem je abdest, a tamo često samo velika jaruga puna blata i svakakve prljavštvine. Slabo je bilo abdesta.

Uđem u sadaku, a nađem pustinju. Nigdje nikoga.

Posebno mi je stresan ulazak u dio duše u kojem su vaši međuljudski odnosi. Kakav rusvaj nađem na ovom mjestu. Subhanallah. Nema čega nema. Sve najgora sorta se okupila na jednom mjestu, i zavist i ogovaranje, i vrijeđanje, mržnja, oholost, i prekinuti rodbinski odnosi, i zapostavljena porodica, i krađa...

O ljudi, znam da znate da na zemlji nađem svašta i da svakakva mjesta posjetim i da ima strašnih mjesta, ali ovaj prizor mi je najteži. Zamolim Allaha da spusti kišu. Da se isplačem...

O ljudi, lijepo je srediti avlije i kuće ali nemojte zaboravljati srediti svoje duše. U danima pred moj dolazak zatražite oprosta od Rabba za propuštene namaze, učite istigfar, učite zikrullah, iz svojih duša istjeratje onu loše družinu oholost, zavist, mržnju i ostale.

Stisne me velika tuga. Šta će biti sa ovim dušama? Šta će biti sa ovim halifama na Zemlji? Kakve su ovo halife?

Iz toga me uvijek trgne saznanje. Zato i jesam stvoren. Zato ja i postojim. Uzvišeni je stvorio ove ljude i On je Onaj koji sve zna pa je znao da će i njihove duše biti ovakve. A kako da ovakve dođu pred Njega?

Zato je stvorio mene, mene ramazan. Donosim sredstva za čišćenje. Onu paučinu u namazu skidam velikom nagradom za obavljeni namaz u meni. On se mnogo puta više piše, i sedamdeset puta više i još više.

Donosim zekat i sadekatu-l- fitr, donosim zajedničke iftare, donosim posebnu nagradu za sadaku i rastjerujem onu družinu zavisti, oholosti, mržnje. Bože dragi kakva je to samo strašna družina bila u vašim dušama!

Donosim posebne nagrade, pa je i spavanje u meni zikrulah i tako brišem onu prašinu koja se nakupila u dušama u tom kutku. Post i noć Kadr je vrhunac svega. Meleci opet krenu od svakog dijela do svakog najmanjeg mjesta i izvrše kontrolu čišćenja. Ako bilo šta ostane oni to odnesu.

Uzvišeni Allahu, koliko li samo ja zahvaljujem što si me stvorio, kakve li bi samo duše bile bez mene?

O ljudi, dolazim vam, spremite se, pripremite i svoje duše, nemojte to zaboraviti.
zendjebil

#413 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by zendjebil »

" Pripremio sam za Moje iskrene robove ono sto oci nisu vidjele, niti usi cule, a niti je to palo na pamet covjeku."
vazi

#414 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by vazi »

Zoya wrote:Ja sam Ramazan

Dolazim uz zvuke akšamskog ezana. Silazim na zemlju. Dolazim do svakog kutka, svakog mračnog skrovitog mjesta. Nalazim halife na zemlji. Nalazim ljude. I oni me očekuju, dočekuju i oni mi se raduju. Uredili su svoje kuće, avlije. Lijepo je to ali…

Ali oni haman ne znaju da ja prvo ulazim u njihove duše, pa tek onda u avlije i stanove. Da, ja uđem u svaku dušu. A one vrlo često budu nespremne, nepripremljene. Eh kad bi ljudi svoje duše pripremali kao svoje avlije i stanove. Kad god udahneš nakon akšamskog ezana prvog ramazanskog dana, znaj da si mene udahnuo i da sam ušao u tvoju dušu. O dobri ljudi makar se malo zastidite od onoga što tamo nađem. Osjetite li o ljudi pred akšamski ezan prvog ramazana makar malo stida zbog onoga što ću naći kad uđem u vaše duše.

Uđem i idem u dio duše gdje je smješten namaz. U koliko li duša nađem samo paučinu. Debelu paučinu. Nije bilo namaza da se ta paučina skine.

Uđem u zikrullah, a tamo sve sama prašina. Kako li samo osjetim veliku tugu. Uđem u dio duše u kojem je abdest, a tamo često samo velika jaruga puna blata i svakakve prljavštvine. Slabo je bilo abdesta.

Uđem u sadaku, a nađem pustinju. Nigdje nikoga.

Posebno mi je stresan ulazak u dio duše u kojem su vaši međuljudski odnosi. Kakav rusvaj nađem na ovom mjestu. Subhanallah. Nema čega nema. Sve najgora sorta se okupila na jednom mjestu, i zavist i ogovaranje, i vrijeđanje, mržnja, oholost, i prekinuti rodbinski odnosi, i zapostavljena porodica, i krađa...

O ljudi, znam da znate da na zemlji nađem svašta i da svakakva mjesta posjetim i da ima strašnih mjesta, ali ovaj prizor mi je najteži. Zamolim Allaha da spusti kišu. Da se isplačem...

O ljudi, lijepo je srediti avlije i kuće ali nemojte zaboravljati srediti svoje duše. U danima pred moj dolazak zatražite oprosta od Rabba za propuštene namaze, učite istigfar, učite zikrullah, iz svojih duša istjeratje onu loše družinu oholost, zavist, mržnju i ostale.

Stisne me velika tuga. Šta će biti sa ovim dušama? Šta će biti sa ovim halifama na Zemlji? Kakve su ovo halife?

Iz toga me uvijek trgne saznanje. Zato i jesam stvoren. Zato ja i postojim. Uzvišeni je stvorio ove ljude i On je Onaj koji sve zna pa je znao da će i njihove duše biti ovakve. A kako da ovakve dođu pred Njega?

Zato je stvorio mene, mene ramazan. Donosim sredstva za čišćenje. Onu paučinu u namazu skidam velikom nagradom za obavljeni namaz u meni. On se mnogo puta više piše, i sedamdeset puta više i još više.

Donosim zekat i sadekatu-l- fitr, donosim zajedničke iftare, donosim posebnu nagradu za sadaku i rastjerujem onu družinu zavisti, oholosti, mržnje. Bože dragi kakva je to samo strašna družina bila u vašim dušama!

Donosim posebne nagrade, pa je i spavanje u meni zikrulah i tako brišem onu prašinu koja se nakupila u dušama u tom kutku. Post i noć Kadr je vrhunac svega. Meleci opet krenu od svakog dijela do svakog najmanjeg mjesta i izvrše kontrolu čišćenja. Ako bilo šta ostane oni to odnesu.

Uzvišeni Allahu, koliko li samo ja zahvaljujem što si me stvorio, kakve li bi samo duše bile bez mene?

O ljudi, dolazim vam, spremite se, pripremite i svoje duše, nemojte to zaboraviti.
:kiss:

Ugodan i “uspjesan” ramazan , da ti budu primljena djela, amin.
nefsun

#415 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by nefsun »

zendjebil

#416 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by zendjebil »

dragi moj dzmatu, ne znam hoce li poslije biti vremena, pa rekoh da vam sada pozelim mubarek ramazan.
molim Allaha da nam oprosti grijehe, da iz ovog ramazana izadjemo sretniji i zadovoljniji sobom i da Allah s nama bude zadovoljan, pa da udjemo na rejjan. amin!
Zoya

#417 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by Zoya »

Amin na vaše dove :kiss:
mali jomu

#418 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by mali jomu »

Usitnilo...... :)
Not My Idea

#419 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by Not My Idea »

Dragi moj dzemate, zelim vam lagan post i da vam se ukabuli nijet :) :sax:
vazi

#420 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by vazi »

Not My Idea wrote:Dragi moj dzemate, zelim vam lagan post i da vam se ukabuli nijet :) :sax:
I tebi i svima nam, amin !
zijancer

#421 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by zijancer »

snage i strpljenja :-D
vazi

#422 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by vazi »

zijancer wrote:snage i strpljenja :-D
:thumbup:

Ne se nervirati :lol:
wewa

#423 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by wewa »

Ramazan mubarek, dragi insani :kiselavoda:
nefsun

#424 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by nefsun »

amin na dove <3

Ramazan mubarek, da Allah olakša post i ukabuli ibadete...
p.s. mir u svijetu :sretan:
vazi

#425 Re: Virtualni dzemat :-D

Post by vazi »

Jedno pitanjce: zasto ispred sure Tevvbe nema bismile ?
Post Reply