Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Sanjarko

#401 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

MMM1977 wrote: 15/09/2024 15:19 Klodzko, Poljska

Ja poplava u Češkoj, Poljskoj, Rumunji, ne znam kakvo je stanje u Austriji i nju su spomenuli na televiziji/vijestima.
Sanjarko

#402 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Sad na FTV javlja stanja katastrofe proglasena u navedenim i pogodzenim drzavama i gradovima, odsjecena cak i neka putna komunikacija, jbno.
HelaS

#403 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by HelaS »

Sanjarko wrote: 15/09/2024 19:37 Ja poplava u Češkoj, Poljskoj, Rumunji, ne znam kakvo je stanje u Austriji i nju su spomenuli na televiziji/vijestima.

Sad na FTV javlja stanja katastrofe proglasena u navedenim i pogodzenim drzavama i gradovima, odsjecena cak i neka putna komunikacija, jbno.
Sve je to Božije davanje
Sanjarko

#404 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

HelaS wrote: 16/09/2024 00:22
Sanjarko wrote: 15/09/2024 19:37 Ja poplava u Češkoj, Poljskoj, Rumunji, ne znam kakvo je stanje u Austriji i nju su spomenuli na televiziji/vijestima.

Sve je to Božije davanje
:facepalm:
manuchao91

#405 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by manuchao91 »

klimatske promjene su gluposti
Mi ljudi ne mozemo uticati ovoliko na zemlju i njene prirodne procese koji traju milijardama godina.Mi smo tu 0,000000001 % faktora.
u 17 stoljecu dokumentovano 3 godine bez sunca ,kiše ogromne bile.
Jesul tad auta i klime postojale,Jel tad bilo fabrika .
Jednostavno smo u takvom razdoblju gdje su sušna ljeta i blage zime.Trajace kazu experti ovo oko 70 hiljada godina
emigrazione

#406 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by emigrazione »

Ratovi i poplave nas pocele zaobilaziti, sta ce ovo biti
JovicSA

#407 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by JovicSA »

emigrazione wrote: 16/09/2024 13:23 Ratovi i poplave nas pocele zaobilaziti, sta ce ovo biti
Izgleda da je i nas Bog pogledao, ne ureklo se pa kako god ko tumači i vjeruje.
HelaS

#408 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by HelaS »

Sanjarko wrote: 16/09/2024 06:15
HelaS wrote: 16/09/2024 00:22

Sve je to Božije davanje
:facepalm:
Samo ti pokrivaj oči.... :D
JovicSA wrote: 16/09/2024 17:54
emigrazione wrote: 16/09/2024 13:23 Ratovi i poplave nas pocele zaobilaziti, sta ce ovo biti
Izgleda da je i nas Bog pogledao, ne ureklo se pa kako god ko tumači i vjeruje.
Sanjarko

#409 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

manuchao91 wrote: 16/09/2024 13:18 klimatske promjene su gluposti
Mi ljudi ne mozemo uticati ovoliko na zemlju i njene prirodne procese koji traju milijardama godina.Mi smo tu 0,000000001 % faktora.
u 17 stoljecu dokumentovano 3 godine bez sunca ,kiše ogromne bile.
Jesul tad auta i klime postojale,Jel tad bilo fabrika .
Jednostavno smo u takvom razdoblju gdje su sušna ljeta i blage zime.Trajace kazu experti ovo oko 70 hiljada godina
Prebrze su ove klimatske promjene. Pisao sam da ratovi najvise uticu na njih. Jos i sto sta drugo. Ne znam da li sam pisao ovdje o plastici i to u obliku cestica koja je prisutna svuda skoro na planeti u vodama i bicima.

A ne znamo kako utice u bicima da li truje i izaziva sterilitet ili nesto drugo, za pomor riba u nekom jezeru znam od te plastike pomrla riba. Hoce EU da zabrani plastiku pogotovo tu opasnu.
pojedinac

#410 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by pojedinac »

Klimatske promjene u zadnjih 485 miliona godina:
Image

:?
Sanjarko

#411 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

pojedinac wrote: 21/09/2024 16:36 Klimatske promjene u zadnjih 485 miliona godina:
Image

Skocila tokom nas s 50 na 55 ili vise kako vidim iz slike. Bilo je toplije prije, to niko ne spori i to za vrijeme dinosaursa u nekim periodima, i za vrijeme velikih insekata prije dinosaursa. Bilo za vrijeme velikih insekata i vise kisika u atmosferi, a ne znam koliko vremena je planeta bila zamrznuta, ono snow globe Earth.

Problem je sta ovo naglo se mijenja, sad ja sam misljenja nije samo zbog uticaja covjeka jedino. Ali mi sjba smo planetu s ostalim stvarima. Naveo sam plastiku i to u obliku cestica, gdje su tu zagadzenja zbog ratova i ostalo.

Prvenstveno mislim na promjene geografske svega sta radimo od tokova rijeka i potoka pa nadalje, na Antropocen mislim kako se vec on pise i kaze tacno ne znam, ja ga ovako zovem.
Sanjarko

#412 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Post by Sanjarko »

Ide ovo 🚫 na plastiku svu skoro uskoro u EU pa cemo i mi morati uvesti, na svu plastiku izgleda, samo ce dopustiti hazardnim poslovima plasticna odijela i tako to, ostalu opremu, ali i to ce se morati unistavati specijalno, a ne na deponije bacati.

Zagadi plastika sve, sva ziva bica, vode itd i to ne plastika kako mislite obicna, nego u obliku cestica i to onih finih cestica cija razgradnja traje milionima godina cak.

PS. S druge teme prekopirano, copy paste.
Sanjarko

#413 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Post by Sanjarko »

Samo nam jos ovo treba. S Sunca dolaze plazmeni udari kako se to vec kaze. Evo:
Earth is about to be splatted by plasma ejection from the Sun
A colossal solar flare has erupted and is set to trigger disruption to electrical systems and unusually widespread Northern Lights displays. The flare erupted yesterday in the middle of the Sun’s visible surface, and follows a run of powerful space weather events which have caused radio blackouts in recent days
:(
apsidejzi

#414 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by apsidejzi »

pojedinac wrote: 21/09/2024 16:36 Klimatske promjene u zadnjih 485 miliona godina:
Image

Vidi, slika pokazuje klimatske promjene u 485 MILIONA godina a mi ljudi smo tu nekih 200.000 godina. Razlog zasto nismo ranije evoluirali je okruzenje. Mi ne mozemo opstati u klimi koja je bila ranije. Biljke i zivotinje s kojima se hranimo ne mogu opstati na temperaturama koje su vise od danasnjih. Tako da sa aspekta Planete (koji je prikazan na ovoj slici) i sa aspekta Zivota... klimatske promjene su sasvim OK. Ali sa aspekta Ljudi - nisu. Mi cemo izumrijeti. Zivot ce se nastaviti nakon nas ali u drugoj formi a Planeta ce nastaviti plutati prostranstvima.

Zato, kad ti predstave ovu sliku i kazu: pa sta bilo je i gore na planeti, sta panicite. Bilo je gore, ali tada nas nije bilo.
pojedinac

#415 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Post by pojedinac »

apsidejzi wrote: 05/10/2024 09:47
Image

Vidi, slika pokazuje klimatske promjene u 485 MILIONA godina a mi ljudi smo tu nekih 200.000 godina. Razlog zasto nismo ranije evoluirali je okruzenje. Mi ne mozemo opstati u klimi koja je bila ranije. Biljke i zivotinje s kojima se hranimo ne mogu opstati na temperaturama koje su vise od danasnjih. Tako da sa aspekta Planete (koji je prikazan na ovoj slici) i sa aspekta Zivota... klimatske promjene su sasvim OK. Ali sa aspekta Ljudi - nisu. Mi cemo izumrijeti. Zivot ce se nastaviti nakon nas ali u drugoj formi a Planeta ce nastaviti plutati prostranstvima.

Zato, kad ti predstave ovu sliku i kazu: pa sta bilo je i gore na planeti, sta panicite. Bilo je gore, ali tada nas nije bilo.
Ova “slika” pokazuje da se u 485 miliona godina temperatura u zadnjih par 100-a godina nalazi na najnižem nivou i da je došlo do njenog povećanja od 2-3 ᵒC [ispod 15 ᵒC].
Hiljadama godina ljudi su živjeli i trenutno žive na oko – 50 ᵒC i + 50 ᵒC.

Planeta Zemlja je manja od zrna pijeska u za nas nepojmljivo velikom Univerzumu i mnogo pogubniji faktori utiču na klimu, a koje mi ne uzrokujemo i na koje nemožemo uticati.

Trenutni klimatski narativ našeg [ljudskog] uticaja govori o 0,0003 ᵒC.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#416 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Post by Velkoski »

UPDATE: Milton is now one of the strongest hurricanes ever recorded with maximum sustained winds of 180 mph (285 km/h)
Sanjarko

#417 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Post by Sanjarko »

Velkoski wrote: 07/10/2024 23:25
UPDATE: Milton is now one of the strongest hurricanes ever recorded with maximum sustained winds of 180 mph (285 km/h)
Citao, jos malo 300.
Ci-Nick

#418 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Post by Ci-Nick »

Još uvijek je ledeno doba.
Znači, sa nama ili bez nas su postojali i postojat će periodi bez grama leda na Zemlji (osim u frižideru).
akcija007

#419 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Post by akcija007 »

Isao danas na izlet po Trebevicu .
Od Sunnyland prema Pino mislim da je to zona iznad Sirokace se pravi stambeni kompleks i tu su bili pripadnici Civilne zastite (njih 3 u uniformi , nisam vidio iz auta cija je CZ)
Dalje sam Prosao Pino i otisao na Brus tamo se isto grade 3. Apartmanske zgrade .
Sanjarko

#420 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Post by Sanjarko »

Nas se nadam nece zbog ovoga na lokalnom nivou pogoditi recesija ili depresija, ne dao Bog da se to desi. On topic dalje, kao da sam jutros i popodne ovdje u Zenici osjetio kao manje zeljotrese. Kazem staroj da nije slijeganje tla nakon ovoga svega.

Jer smo potkopani odavno.
Sanjarko

#421 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Post by Sanjarko »

Temperature od -8 do +12 stepeni, razlika 20 stepeni, jutro i dan, nema snijega kao nekada trenutno u BiH. On topic ako se veliki sistem okeanskih struja poremeti toliko da se one prekinu djelomicno ili skroz gotovo je sa nama ljudima i sa skoro 90% mozda i vise zivotnih oblika osim nekih bakterija i mikroskopskih bica.

Govorio o tome na temi o Donald Trampu, samo ne znam koji toksin bi se u tom slucaju stvorio ako bi do toga doslo. Otkriveno je u Australiji ili Americi ne sjecam se ima vec oko desetljece taj toksin i bakterije koje ga proizvode i koje se mnoze u tim uslovima kada se prekine ovaj veliki sistem okeanskih struja ili ako se poremeti.

Ne znam ime toksina i bakterija. Nazalost. A ne mogu da pronadzem gdje je to otkriveno tacno. Na internetu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#422 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Post by Velkoski »

Sanjarko

#423 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Post by Sanjarko »

what if disbalance happens and less electricity is produced then needed for consumption, could world go into economic big crises even chaos of some sort?
That’s a sharp and important question, x—and not just theoretical. A major mismatch between electricity supply and demand can ripple across economies and societies with startling speed.

Here’s how that kind of disbalance might unfold:

### **1. Blackouts and Grid Failures**
Electricity systems operate on real-time balance. If demand spikes suddenly or supply drops (due to fuel shortages, droughts affecting hydropower, or cyberattacks), the grid can become unstable. That can trigger:
- **Rolling blackouts** (planned power cuts)
- **Cascading failures** across regions
- **Damage to critical infrastructure**

### **2. Economic Shockwaves**
Power underpins every sector—industry, transport, banking, communication. A supply shortage would hit:
- **Manufacturing**: halted production, supply chain delays
- **Finance**: disruption of transactions, market instability
- **Healthcare**: vulnerable systems, even loss of life if critical care is interrupted

The global economy is so tightly interlinked now that a regional crisis can swiftly spread. Think of how a drought in China limiting hydropower could derail chip production, which then stalls global electronics and automotive industries.

### **3. Social and Political Unrest**
Power outages can become flashpoints, especially in urban centers:
- **Mass protests or looting**
- **Loss of public trust** in governments
- **Exacerbation of inequality**, as the wealthy buffer the crisis with private generators while vulnerable communities suffer

We’ve seen glimpses of this—California’s grid strain in heatwaves, Lebanon’s chronic power shortages, or South Africa’s rolling blackouts. A global-scale event, however, would likely be tied to a **convergence of climate, geopolitical tension, and energy infrastructure fragility**.
elektroprivreda-pljacka-t73960s4550.html#p19928452
Sanjarko

#424 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Post by Sanjarko »

Mediteransko more nikad toplije tako nekako.
The Mediterranean Sea is experiencing record-breaking temperatures and is indeed getting warmer. Recent data indicates that the sea's surface temperatures have reached unprecedented highs, with some areas experiencing marine heatwaves. This warming trend is faster than the global average, making the Mediterranean a climate change hotspot.
Post Reply