Antifasizam u BiH danas

Post Reply
kamberovica polje

#401 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by kamberovica polje »

.
kamberovica polje

#402 Re: Antifasizam u BiH danas

hAZNADAR wrote:
Gledali su mnogi u okupaciji nepravde sa kojima se nisu slagali ali to ne znaci da su precutno odobravali. Antifasizam je pored borbe i jednostavno kada se ne slazes sa fasistickim metodama, ustrojem,... U Prijedoru kojeg spominjes neki su posmatrali i bili protiv genocida ali nisu smjeli nista poduzeti, a neki precutno odobravali jer sve ima svoju cijenu. Tu je lako razluciti anifasizam.
U WWII je bilo niz zemalja u svijetu koje rat nije zakacio i koje se nisu ukljucile u rat, nisu pomogole niti jednu stranu. Ali ne mozes ih nazvati fasistickim zato sto nisu na bilo koji nacin stale protiv fasizma. Mogu se itekako kititi antifasizmom zato sto nisu prihvatale, aminovale fasisticki model.
Na svu srecu u nesreci - kod nas se protiv fasizma mozes boriti demokratski - izborima. Nesreca se sastoji u tome da neki narodi vecinom svjesno biraju tu opciju.
Ne nazivam ja te zemlje fašističkim, ali antifašističke sigurno nisu. Nijanse postoje kako među zemljama tako i među ljudima.
Istina je da je među Bošnjacima najmanje fašista, ali ja ne vidim ni neko pretjerano inzistiranje na antifašističkim vrijednostima. Bošnjaci konstantno biraju stranke koje koaliraju s tim fašističkim faktorima iz druga dva naroda. Sad čini li to bošnjačku politiku fašističkom? Sigurno da ne, ali nećemo glumiti da je Bošnjaštvo u BiH slika i prilika antifašizma u svijetu.
daddy-kool

#403 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by daddy-kool »

sinuhe wrote:Moze li malo o antifasizmu?
Evo antifašizma:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-pok ... /190123082
sinuhe

#404 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by sinuhe »

daddy-kool wrote:
sinuhe wrote:Moze li malo o antifasizmu?
Evo antifašizma:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-pok ... /190123082
Dobro si mi doskocio. Zaista krunski dokaz :thumbup: SDA zna.
insomnia78

#405 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

kamberovica polje wrote:
hAZNADAR wrote:
Gledali su mnogi u okupaciji nepravde sa kojima se nisu slagali ali to ne znaci da su precutno odobravali. Antifasizam je pored borbe i jednostavno kada se ne slazes sa fasistickim metodama, ustrojem,... U Prijedoru kojeg spominjes neki su posmatrali i bili protiv genocida ali nisu smjeli nista poduzeti, a neki precutno odobravali jer sve ima svoju cijenu. Tu je lako razluciti anifasizam.
U WWII je bilo niz zemalja u svijetu koje rat nije zakacio i koje se nisu ukljucile u rat, nisu pomogole niti jednu stranu. Ali ne mozes ih nazvati fasistickim zato sto nisu na bilo koji nacin stale protiv fasizma. Mogu se itekako kititi antifasizmom zato sto nisu prihvatale, aminovale fasisticki model.
Na svu srecu u nesreci - kod nas se protiv fasizma mozes boriti demokratski - izborima. Nesreca se sastoji u tome da neki narodi vecinom svjesno biraju tu opciju.
Ne nazivam ja te zemlje fašističkim, ali antifašističke sigurno nisu. Nijanse postoje kako među zemljama tako i među ljudima.
Istina je da je među Bošnjacima najmanje fašista, ali ja ne vidim ni neko pretjerano inzistiranje na antifašističkim vrijednostima. Bošnjaci konstantno biraju stranke koje koaliraju s tim fašističkim faktorima iz druga dva naroda. Sad čini li to bošnjačku politiku fašističkom? Sigurno da ne, ali nećemo glumiti da je Bošnjaštvo u BiH slika i prilika antifašizma u svijetu.
Ko je danas slika i prilika antifasizma? Ko se uopste susrece sa fasizmom uz Bosnjake?
CPT

#406 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by CPT »

kamberovica polje wrote:
hAZNADAR wrote:
Bošnjaci konstantno biraju stranke koje koaliraju s tim fašističkim faktorima iz druga dva naroda.

Koje relativizacija... :lol: Eto da biraju Stranku Kineza. Stranka Kineza bi morala/trebala koalirati sa ...? Stevandicem? :lol:
hAZNADAR

#407 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by hAZNADAR »

kamberovica polje wrote:
hAZNADAR wrote:
Bezvezna konstrukcija. Nema tu puno price. Prema fasizmu ne mozes biti neutralan - ili se slazes ili ne. Ako ne - ti si antifasista borio se ili tek imao stav za sebe.
insomnia78

#408 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by insomnia78 »

CPT wrote:
kamberovica polje wrote:
hAZNADAR wrote:
Bošnjaci konstantno biraju stranke koje koaliraju s tim fašističkim faktorima iz druga dva naroda.

Koje relativizacija... :lol: Eto da biraju Stranku Kineza. Stranka Kineza bi morala/trebala koalirati sa ...? Stevandicem? :lol:
Mogu birati NS. Oni su antifasisti. To sto im predsjednicki kandidat kafenisr sa isljednikom iz fasistickog logora nije toliko ni bitno. Naprotiv, danas u BiH biti protiv Bosnjaka je biti antifasista
bunk

#409 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by bunk »

Jarane kako sam upratio ti si vani negdje.
Ali poznajes scenu i seciras je kao da svaki dan samnom kupujes oslobodjenje na kiosku. U sridu.
kamberovica polje

#410 Re: Antifasizam u BiH danas

insomnia78 wrote:
kamberovica polje wrote:
hAZNADAR wrote:
Ko je danas slika i prilika antifasizma? Ko se uopste susrece sa fasizmom uz Bosnjake?
Svi oni koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci. Slike i prilike antifašizma nema, bar ne organizirane. U pitanju je borba individua.
Rampage

#411 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Rampage »

kamberovica polje wrote:
insomnia78 wrote:
kamberovica polje wrote: Ne nazivam ja te zemlje fašističkim, ali antifašističke sigurno nisu. Nijanse postoje kako među zemljama tako i među ljudima.
Svi oni koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci. Slike i prilike antifašizma nema, bar ne organizirane. U pitanju je borba individua.
U pitanju je borba individua, nema organizirane borbe ali su antifašisti svi oni koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati?

Šta li je pisac htio reći ovom rečenicom :-)
kamberovica polje

#412 Re: Antifasizam u BiH danas

Rampage wrote:
U pitanju je borba individua, nema organizirane borbe ali su antifašisti svi oni koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati?

Šta li je pisac htio reći ovom rečenicom :-)
Znaš li čitat?
Francuz iznad je pitao ko je osim Bošnjaka izložen fašizmu i fino sam napisao ko. Ljudi koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci su građani drugog reda.
Eh sad ide odgovor na drugo pitanje. Organizirane borbe protiv fašizma nema, stranke koje su izabrane od strane naroda( dugo a) ove zemlje sudjeluju u fašizmu ili ga zanemaruju posvećujući svu svoju pažnju foteljama i slatkoj slatkoj parici.
hAZNADAR

#413 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by hAZNADAR »

kamberovica polje wrote:
Kakva borba individua - politika i ideologija su osmislile i sprovele genocid, i poslije rata diskriminaciju, etnicki eksluzivitet, krv i tlo, fasizam u skolstvu gdje djeca uce o genetskom otpadu sa kojima nema zivota,... a ne tek pojedinci sami za sebe. I politika, ideologija koja se suprotstavila fasistickoj politici a da nije kopirala isti metod je antifasisticka.

Sta hoces da kazes prvom recenicom. Da Srbin, Hrvat, Bosnjak ne mogu biti udaru fasizma - samo ostali? Hajde objasni meni iz Banjaluke da mi je tamo kao Bosnjaku lakse nego da sam Bosanac?
Haman2

#414 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Haman2 »

Da smo imali prave antifasciste mozda ne bi blo poslednjeg rata. Ovako medju antifasitima bilo dosta fasita koji su odmah kad je ugrijalo sunca i pala prva kise pogidna za njihovo napredovanje iskoristili svoju sansu. Da ne nabrajam imena. Ima ih puno pa da nekog ne preskocim.
fakat

#415 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by fakat »

Najbolje se izjasniti kao Eskim ili Metalac, cak i ako ti je ime Mustafa, to je mnogim Mustafama u zadnjem ratu pomoglo. :D

Fasizam nije jedini totalitarizam niti jedina represivna ideologija. Ne znam njegovu tacnu definiciju ali zlo se moze presvlaciti u razlicite uniforme, najgori primjer je JNA.
Bodkin

#416 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote: Dobio si ti odgovor koji je mnogo vise od tacke. Nemoj da ponovo postiram isto sto sam napisao za RS sa akcentom na etnicki eksluzivitet, zabrane, diskriminacije, drzavu i simbole kao svetinju, salute tri prsta(heil), militarizam, slavu zlocina, ideologiju krvi i tla, mitomaniju, ideologiju etnicke superiornosti i inferiornosti, nasljedne genetske krivice, .... OK, nema ti smisla - tvoje pravo - ali onda u odsustvu odgovora postedi praznih tlapnji da sve to ima i u Bosnjaka.

Fasista ima kako kaze jelena svugdje na individualnoj osnovi. To je tacno da covjek moze i sam tako nadoci i imati takav stav. U Srba i Hrvata se takvi imaju gdje prikljuciti, naci luku za slicne u politici i strankama i ideologijama sa svojim misliocima, ..

Kome se bosnjacki fasisti imaju prikljuciti, gdje naci svoje srodne duse, svoju luku,... u politici, strankama, ideologiji,..? Kome ce se Meho od Tesnja sto misli da je cijela BiH samo bosnjacka po ideologiji krvi i tla, da su crkve tu strana tijela koje treba ukloniti, ostali narodi prevjere, genetski otpad i uljezi koje treba protjerati, zabraniti ostale jezike i samo bosanski, da je interes drzave veci od pravde, istine i ljudskih prava, da treba ispirati mozak mladima vjerom u superiorno bosnjastvo i da mrze druge, da sanja nekog novog vodju koji ce potrati opoziciju i biti glavni baja koji sve kontrolise,..... kome ce se taj Meho prikljuciti, gdje naci svoju luku i ako ne istomisljenike - onda barem slicne? Pa kada to nadjes - onda mozemo uporediti to sa RS institucijama i decenijskom politickom tradicijom.

Ti nisi ni slijep ni glup ni neinformisan. Ti samo imas izbor i svoje izabrao kao i slicni. Pravo da vjerujes u bilo kakve stereotipe - ali u diskusiji to pada.
Pola onoga sto si nabrojao nema u rs, dio ima u federaciji. U bosnjackom i hrvatskom dijelu. Pola onoga ima u svakoj drzavi na svijetu. Dok japanci vjeruju da su potomci bogova i dok je kod amerikanaca ponos imati tri generacije u ratu (ww2, vietnam i sad irak) ti to spominjes kao izvor fasizma.

A i da je sve to tacno (a nije jer ne znas napraviti razliku izmedju fasizma i ultranacionalizma) samim tim sto fasizam postoji u rs, ne znaci da su bosnjaci automatski antifasisti.

Generalno su svi ti argumenti smijesni. Cuj samo kod srba ima mitomanije, genetskih zlocinaca i stavljanje nacije/drzave i simbola kao svetinja :D
Haman2

#417 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Haman2 »

Na prostoru Rep. Srpske pocinjeni su najvcei zlozini sve do genocida. Na tom prostoru nalaze se najvece masovne grobnice. Sa tog prostora osudjeno je najvise ratnih zlocinaca.

Ne treba dalje nabrajati i ovo je dovoljano da se izvede zakljucak, gdje ima najvise onih koji se ponose ili koji su se ponosili fasistickom idelogijom, otvaranja loga, deportacijama civila, granatiranjem opkoljenih gradova, spaljivanje kompletnih porodica u kucama itd.

Ne tvrdim da slicnih desavanja nje bilo i na drugim stranama ali Rep. Srpska postala je sinonim za zlocine svake vrste zansnovane na fasistickoj ideologiji, zatiranja naroda sluzeci se fasitickim metodama iz kojih je proizasao i genocid u Srebrenici.

Sve to treba uvrstiti u nastavne planove osnovnih i srednjih skola, raditi na pomirenju naroda, da se slicna desavanja nikad vise ne ponove, okrenuti se ekonomiji, kulturnoj saradnji, medjusovbnom uvazavanju i u razlikama. Samo na taj nacim mozemo napraviti iskorak iz ove bijede u kojoj se nalazimo.
hAZNADAR

#418 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote: Dobio si ti odgovor koji je mnogo vise od tacke. Nemoj da ponovo postiram isto sto sam napisao za RS sa akcentom na etnicki eksluzivitet, zabrane, diskriminacije, drzavu i simbole kao svetinju, salute tri prsta(heil), militarizam, slavu zlocina, ideologiju krvi i tla, mitomaniju, ideologiju etnicke superiornosti i inferiornosti, nasljedne genetske krivice, .... OK, nema ti smisla - tvoje pravo - ali onda u odsustvu odgovora postedi praznih tlapnji da sve to ima i u Bosnjaka.

Fasista ima kako kaze jelena svugdje na individualnoj osnovi. To je tacno da covjek moze i sam tako nadoci i imati takav stav. U Srba i Hrvata se takvi imaju gdje prikljuciti, naci luku za slicne u politici i strankama i ideologijama sa svojim misliocima, ..

Kome se bosnjacki fasisti imaju prikljuciti, gdje naci svoje srodne duse, svoju luku,... u politici, strankama, ideologiji,..? Kome ce se Meho od Tesnja sto misli da je cijela BiH samo bosnjacka po ideologiji krvi i tla, da su crkve tu strana tijela koje treba ukloniti, ostali narodi prevjere, genetski otpad i uljezi koje treba protjerati, zabraniti ostale jezike i samo bosanski, da je interes drzave veci od pravde, istine i ljudskih prava, da treba ispirati mozak mladima vjerom u superiorno bosnjastvo i da mrze druge, da sanja nekog novog vodju koji ce potrati opoziciju i biti glavni baja koji sve kontrolise,..... kome ce se taj Meho prikljuciti, gdje naci svoju luku i ako ne istomisljenike - onda barem slicne? Pa kada to nadjes - onda mozemo uporediti to sa RS institucijama i decenijskom politickom tradicijom.

Ti nisi ni slijep ni glup ni neinformisan. Ti samo imas izbor i svoje izabrao kao i slicni. Pravo da vjerujes u bilo kakve stereotipe - ali u diskusiji to pada.
Pola onoga sto si nabrojao nema u rs, dio ima u federaciji. U bosnjackom i hrvatskom dijelu. Pola onoga ima u svakoj drzavi na svijetu. Dok japanci vjeruju da su potomci bogova i dok je kod amerikanaca ponos imati tri generacije u ratu (ww2, vietnam i sad irak) ti to spominjes kao izvor fasizma.

A i da je sve to tacno (a nije jer ne znas napraviti razliku izmedju fasizma i ultranacionalizma) samim tim sto fasizam postoji u rs, ne znaci da su bosnjaci automatski antifasisti.

Generalno su svi ti argumenti smijesni. Cuj samo kod srba ima mitomanije, genetskih zlocinaca i stavljanje nacije/drzave i simbola kao svetinja :D
Jah,... velis. :D Davno sam ja rekao da vas ne treba blatiti, razotkrivati,... samo vas pustiti.
Bodkin

#419 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Jah,... velis. :D Davno sam ja rekao da vas ne treba blatiti, razotkrivati,... samo vas pustiti.
Ma da. Cim neko te monologe pobije, slican odgovor bude :D
hAZNADAR

#420 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:
To se zove argumenti u diskusiji lipi moj. Zvuci dosadno onima kojima se sav forumski opus svodi na opasni bosnjacki nacionalizam u bilo kojoj temi i koji nikada i nemaju argumente - samo stereotipe i svoje demone. Tolerancija je jedna od najbitnijih crta antifasizma i mozda je to vise nesto urodjeno nego nauceno.
Last edited by hAZNADAR on 30/01/2019 08:19, edited 1 time in total.
bunk

#421 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by bunk »

Japance je od suludih ideja odvojio band nazvan " Manhattan Project".
Za nijemce je bilo potrebna planetarna koalicija da ih ubijedi da nisu master race.
I jedni i drugi su pocinili uzase jer su smatrali da imaju pravo na to.
Danas su i jedni i drugi primjeri .
Zato jer su bili pobijedjeni,da ne kazem satrani i onda su se izdigli iz u pravom smislu rijeci pepela.
Zlocin mora biti pobijedjen,pregazen i satran da bi onaj koji ga je pocinio dobio priliku da prevazidje to stanje uma.
Bodkin

#422 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:
To se zove argumenti u diskusiji lipi moj. Zvuci dosadno onima kojima se sav forumski opus svodi na opasni bosnjacki nacionalizam u bilo kojoj temi i koji nikada i nemaju argumente - samo stereotipe i svoje demone. Tolerancija je jedna od najbitnijih crta antifasizma i mozda je to vise nesto urodjeno nego nauceno.
Aha, argumenti koji su kao ja da kazem “nebo je crveno i da si malo realniji, shvatio bi i ti”. I jos kad ti neko odgovori na poglupe argumente tipa“ fasizam je furanje na vojsku i stavljanje drzave ispred individue”, odlike pola danasnjeg svijeta, ti kao nesto razotkrivas. Ajde nastavi sa svojim monolozima. Ne pada mi na pamet vise gubiti vrijeme
hAZNADAR

#423 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:

Aha, argumenti koji su kao ja da kazem “nebo je crveno i da si malo realniji, shvatio bi i ti”. I jos kad ti neko odgovori na poglupe argumente tipa“ fasizam je furanje na vojsku i stavljanje drzave ispred individue”, odlike pola danasnjeg svijeta, ti kao nesto razotkrivas. Ajde nastavi sa svojim monolozima. Ne pada mi na pamet vise gubiti vrijeme
Samo po sebi ne i to nije ni receno. Niti militarizam izdvojeno iz konteksta. Ali zajedno sve ovo ipak cini fasizam. I naravno najbitniji dio koji se odnosi na ideologiju krvi i tla, oficijelni i zakonodavni etnicki eksluzivitet, diskriminaciju drugih poput zabrane jezika, oficijelnu stigmatizaciju Bosnjaka koje se uci od osnovne skole pa nadalje gdje su potonji genetski otpad, bivsi izrodi, i samim tim narod nizeg ranga, preimenovanje gradova,... To je pravi pravcati fasizam kojeg neces naci kod Bosnjaka i tu nemas nista reci osim "nebo je crveno i tacka". Mozes ti naci autokratiju, medijske cenzure, velicanje i treniranje mladosti, militarizam,... i drugdje,.. cak i u komunistickim sistemima - ali kada to ide uz etnicki ekzluzivitet, diskriminacije po etnickoj i vjerskoj osnovi, mitomaniju i teorije superiornih i inferiornih naroda,... to je fasizam. Da vidim kako ces ovo izjednaciti.

RS danas i srpska politiak u BiH:
- etnicki/nacionalni eksluzivitet koji negira ista prava za sve vec samo za jedne,

- stigmatizacija Bosnjaka kroz publicizam, medije, skolstvo, historiografiju,.. gdje se navode kao narod nizeg ranga, bez historije, kulture, korijena, genetski otpad,..

- etnicko ciscenje koliko god prilike dozvoljavaju,

- kulturocid koliko se god moze,

- ekstremna teznja drzavi kao jedinom temelju drustva gdje se "drzava" i kolektiv RS stavljaju iznad interesa pojedinca, pravde, istine,..

- medijska cenzura,

- autokratija koliko se moze gdje su i mediji i politika koliko je god moguce u rukama vodje o kojem pjesme pjevaju, knjige pisu,..

- ideologija krvi i tla gdje se propagira vjekovna srpska zemlja i krvna veza Srba milenij unazad,

- opravdavanje i sprovodjenje brutalnih metoda u ostvarivanju ideje krvi i tla,

- militarizam koji se tumaci kao dio kulture,

- velicanje mladosti kojoj se kontinuirano ispira mozak srpstvom i odgaja se u duhu drzava i nacije kao najbitnijeg interesa,

- ikonografija i simbolika gdje se kroz crne uniforme, odnosu prema simbolima kao svetinji, dizanju tri prsta dokazuje patriotizam,

- totalna, apsolutna zabrana bilo kakve kritike, preispitivanja, promjene kursa,... gdje si za sitnicu izdajnik, neprijatelj,

- vladajuca stranka je spoj socijalizma i nacionalizma - a to dvoje daje poznatu slozenicu,

- primenovanje imena gradova koliko prilike dozvoljavaju i naselja velicine manjeg grada u BL po kriteriju negiranja historije i davanja srpskog predznaka(kao nekada Oswiecim)

- kult zlocina, agresivnosti, brutalnosti,.. gdje se takvima u historijskom kontekstu daje status heroja,
Sta imas naci kod Bosnjaka od ovoga nabrojanog, posebno podebljanog sto je najbitnije u prici o fasizmu?

Mogu da pogodim - neces da gubis vrijeme? :D
NeDirajSirotinju

#424 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by NeDirajSirotinju »

Složio bih se sa dijagnozom Haznadara da je ogromna greška tkz. bosanskih antifašista koji kao utemeljenje uzimaju kasni jugoslovenski antifašizam (metamorfirani srpski nacionalizam) i svjesno/nesvjesno ponavljaju baš suprotno, fašističke i šovinističke teze i floskule. Mislim da bi se trebalo naći autentično uporište u bosanskom antifašizmu, a historijskog materijala ima na pretek.
hAZNADAR

#425 Re: Antifasizam u BiH danas

Post by hAZNADAR »

NeDirajSirotinju wrote:Složio bih se sa dijagnozom Haznadara da je ogromna greška tkz. bosanskih antifašista koji kao utemeljenje uzimaju kasni jugoslovenski antifašizam (metamorfirani srpski nacionalizam) i svjesno/nesvjesno ponavljaju baš suprotno, fašističke i šovinističke teze i floskule. Mislim da bi se trebalo naći autentično uporište u bosanskom antifašizmu, a historijskog materijala ima na pretek.
Nebih rekao da iko ima tapiju nad antifasizmom u Bosnjaka iako antifasisti sa ljiljanom i antifasisti sa petokrakom pokusavaju prisvojiti to samo za sebe a za druge reci da su u zabludi.

Zato je tema i otvorena. Za sada nema potrebe previse kritikovati ove nadnacionalne jugo antifasiste,.. ekipa sa pm, bodkinom i neznamkonojos se svojski trudi da samu sebe diskredituje.

U pocetnom postu sam spomenuo godisnjicu Igmanskog marsa i paradoks toga. Umjesto pobjede slava taktickoj bjezaniji u fazi kada su partizani bili u kompi sa cetnicima. Da je bar bitka na Neretvi kada su hebali cetnicima nanu,.. pa da covjek ima razloga razvuc crveni barjak.
Post Reply