"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
- JThomas
#401 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
u stvarnom javnom životu, ne na forumu - najčešće polemiziraju oni koji su od rata imali najviše koristi.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#402 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
to je tzv moralno pranje para.
- bunk
#403 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Mah,nagledao sam se takvih.
Obezvrijednili su i vjeru i moral.
Na grbaci gladnog naroda 93 izgradis posao i zaradis ogromne novce i onda odes na Hadz..
Nazalost.
Na grbaci gladnog naroda 93 izgradis posao i zaradis ogromne novce i onda odes na Hadz..
Nazalost.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#404 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
U normalnim oklonostima ljudi imaju pravo na izbor. U nenormalnim to se pravo smanjuje. O tome je jako lijepo pisao general Divjak u knjizi "Ne pucaj". Preporucujem.Point. wrote:Joj što ne mogu ove priče. Rat je preživljavanje a svako je radio šta je mislio da je najbolje da preživi. Sad neko nekome treba polagati račune što je otišao za vrijeme rata na sigurno da zaštiti porodicu. Hajte, molim vas.
- bunk
#405 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Nisam citao ali moramo razgraniciti brigu za zene i djecu i dezerterstvo.
Za mene je svako stariji eto od 20 godina koji je pobjegao 92 dezerter,naravno mislim na muskarce.
E sad sto je kod nas nakon rata ispalo da je po borce bilo bolje da su 4 godine bili na nekoj bausteli pa 96 dosli kuci s mercedesom to je to Drzave.
Za mene je svako stariji eto od 20 godina koji je pobjegao 92 dezerter,naravno mislim na muskarce.
E sad sto je kod nas nakon rata ispalo da je po borce bilo bolje da su 4 godine bili na nekoj bausteli pa 96 dosli kuci s mercedesom to je to Drzave.
Last edited by bunk on 04/01/2019 10:40, edited 1 time in total.
-
hizo ramidovic
#406 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
neko misli da je nama koji smo bili u logistici i prodavali robu po gradu bilo lahko...jest, al u panjevima...jarane, trebalo je robu donjet u grad, puca se sa svih strana, nekoliko puta sam mogo bit i ranjen, pa nisi siguran hoces li robu prodat a vec se zavalio nekoliko stotina maraka itd. i kad nekom kazes posto su cigare ili rakija on se ko nesto naljuti...
-
ovo_mi_je_nick
#407 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
2080 godina balkan...:
- Gdje si bio 1992 godine
- Borci i djeca boraca, unučad, praunučad boraca
- Tito, Alija
- mene je babo učio da klOnjam
- ja sam srbin i volim srbiju, za mene je jedina država srbija
- ja sam hrvat i volim rvacku, za mene je jedina država rvacka
- otvara se treća poddionica tramvaja do Vogošće od ukupno 5 poddionica, a u sastavu druge dionice od ukupno 3.
2080 godina zapad:
- auta koriste elektricirane ceste
- identifikacija osoba putem skenera bar koda u oku (dok se balnak svađa je li to bošnjačko ili pravo srpsko ime)
- gase tramvaje jer ne moraju ići na posao niti u trgovinu.
- Tito, Alija
- otvara se treća poddionica tramvaja do Vogošće od ukupno 5 poddionica, a u sastavu druge dionice od ukupno 3.
2080 godina zapad:
- identifikacija osoba putem skenera bar koda u oku (dok se balnak svađa je li to bošnjačko ili pravo srpsko ime)
- bunk
#408 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ah hizo ,dobra stara vremenahizo ramidovic wrote:neko misli da je nama koji smo bili u logistici i prodavali robu po gradu bilo lahko...jest, al u panjevima...jarane, trebalo je robu donjet u grad, puca se sa svih strana, nekoliko puta sam mogo bit i ranjen, pa nisi siguran hoces li robu prodat a vec se zavalio nekoliko stotina maraka itd. i kad nekom kazes posto su cigare ili rakija on se ko nesto naljuti...
- Thorgerson
#409 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Samo mala ispravka.ovo_mi_je_nick wrote:2080 godina balkan...:
- Tito, Alija
2080 godina zapad:
2080 godina balkan...:
- bunk
#410 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ma zayebi ti to.
Kad kod njih na zapadu izbije pobuna robota i opcenito masina mi cemo se zadnji smijati
Kad kod njih na zapadu izbije pobuna robota i opcenito masina mi cemo se zadnji smijati
- Point.
#411 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Kako nije rat preživljavanje? Pazi, ja ne govorim o podrumašima, nego prvenstveno o ljudima sa okupiranih teritorija kojima se zamjeri odlazak u treće zemlje. Lično, stari je iz BL izašao u Hrvatsku, jer su tad već uveliko hapsili mušku raju i slali ih kao topovsko meso ili na Manjaču. Dok je bio u Hr gledao je da se prebaci u Travnik jer su mu tamo bila braća međutim tad se zakuhalo sa Hrvatima, zatvorili granice i rizikovao je mobilizaciju u HV ili HVO dok se skrivao po Zagrebu. Tada je iskočila varijanta Skandinavije i to je bilo, gledano sa današnje perspektive, najbolji potez što je napravio u životu. I sad treba neko ko je bio dijete i igrao se klikera dok je rat bio, da osuđuje i njega i svakog kome je sudbina bila drugačija od zamišljene. Šta je bilo u Sarajevu ne bih ulazio u to, nisam iz tog grada, ali ne osuđujem nikoga. Svako radi šta misli da je najbolje za njega.Thorgerson wrote:Kakvo ba prezivljavanje?Point. wrote: Ma imam osjećaj da su ko malo kivni što nisu mogli izaći. Ne znam, ali svakako glupa priča. Rat je bio, golo preživljavanje, šta ja imam kome šta pametovati. Uostalom, 90% što pišu su vjerovatno bili djeca koja su otišla/ostala što su tako roditelji odlučili a ne oni sami.![]()
Izvini, ali ovim vrijedjas inteligenciju onih ljudi koji su s puskama otisli na prvu liniju pred četničku artiljeriju, pa bih te zamolio da malo ovo prepravis.
Mislis da je moj stari toliko glup da ne zna da su mu vece sanse da prezivi negdje u podrumu, nego na direktnoj linij gdje četnici dan-noc lupaju po njemu? Mislis da on ne zna da ne bi bio ranjen da nije bio na toj prvoj liniji. Da je bio negdje u podrumu, kancelariji, sefu, ministarstvu prostornog uredjenja i sl.![]()
Zna jeboga ti.
Sta da su se svi vodili tom - prezivljavanje. Pa da su se svi zabili po podrumima i da smo eto tako mirno čekali četnike da dođu i da nas pobiju. Jer oni bi to uradili.
Jednostavno, neko je imao muda i neko je znao kakvo je sranje u toku. Neki jednostavno nisu imali muda, nece covjek, strah ga, ne smije. Ok i to, al onda se poslije rata brate sakrij u misju rupu, te nemoj pametovati.
Problem je taj sto je nasa drzava takva da su oni koji su pravi branici, najvise najebali. Pa tako imas ove razne predjsenike kojekakvih borackih udruzenja koji linije ocima nisu vidjeli, imas komandante koji su dobili i vise no sto su trebali. Ok, bio si general, komandant, ali jel uredu da dobijes 3 poslovna prostora, 3 stana, kucu itd. A borac dobije qrac. Pa nije ni to ok. Da ne govorim o ratnim profiterima, svercerima koji danas vaze za ugledne menadzere tipa selimovici, budnjo, cengic, prevljak i ostala bratija.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#412 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Meni licno jeste relevantno. Nemam vise niti jednog prijatelja medju onim koji su se ispalili `92 -`95. Niti ja racunam na njih, niti oni mogu racunati na mene.
Jedino su mi gori oni koji su u tom periodu isli na skolovanje po Maleziji i inim zemljama, a zna se ko su i kako su isli.
Javno politicki mislim da nije vise relevantno!
Jedino su mi gori oni koji su u tom periodu isli na skolovanje po Maleziji i inim zemljama, a zna se ko su i kako su isli.
- Thorgerson
#413 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Jeste legitimno, ali i bitno je koga postavlja.Grean wrote: ...
Ne treba nabijati na nos ali je legitimno pitanje ko je gdje bio i sta je radio u periodu kad se branila zemlja, bilo koja zemlja, pootovo ako su ti neki na vodecim funkcijama i pogotovo ako su otisli iz mjesta koja nisu bila okupirana.
I ne mislim da ovo diskvalifikuje Fortu (ne znam ni je li uooste izasao u ratu) ali je neizbjezno breme sa kojim se treba znati nositi svako pa i ovaj kolumnista.
Zasto to pitanje nije postavio neko drugi iz SDA? Sto to npr ne uradi Aljosa Campara, koji se sigurno crvenio dok je ova ovo pitala Fortu. Zasto ovo pitanje nije bilo aktuelno kad je Zvizdic bio premijer?
Dakle, ovo uopste nema veze i to svi znamo, s tim je li Forto bio u vojsci ili ne. Nego jednostavno, nemoć. Pa daj iskopaj sta god.
I druga stvar, je li mi hocemo drzavu republiku BiH? Je li mi slavimo taj ZAVNOBIH? Pa ako slavimo, onda tamo jasno pise cija je ovo drzava. Sta cemo sutra ako neki srbin, čiji je čača ratovao, bio na drugoj strani pozeli da se vrati u Sarajevo da bude premijer. A uopste nije nemoguce da se desi.
Mislim da ni mi samo ne znamo sta hocemo.
A da ne govorim kakva je nebuloza uopste pricati o ovakvim stvarima dok ti se grad guši u smogu, javni prevoz na samrti, ceste nikakve i milion drugih problema.
-
Bodkin
#414 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
I sto ce zapad prije 2080 imati punjenje u cestamaThorgerson wrote:Samo mala ispravka.ovo_mi_je_nick wrote:2080 godina balkan...:
- Tito, Alija
2080 godina zapad:
2080 godina balkan...:
-
Bodkin
#415 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
To ide u oba smjera. Te ljude boli neka stvar za tobom i tvojim razmisljanjem i ne zele te za prijateljaPitar sa Kariba wrote:Meni licno jeste relevantno. Nemam vise niti jednog prijatelja medju onim koji su se ispalili `92 -`95. Niti ja racunam na njih, niti oni mogu racunati na mene.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#416 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ma ofc, i njima njihovo i mirna Bosna!Bodkin wrote:
To ide u oba smjera. Te ljude boli neka stvar za tobom i tvojim razmisljanjem i ne zele te za prijatelja
-
hizo ramidovic
#417 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
i nikad mi nije bilo jasno na sta se zale ovi koji su, ko biva, bili na prvim linijama?
jaro, imo si napravljenu zemunicu, ne pada ti, ne puse, dva obroka dnevno (nekima je bilo malo dva pa su trazili tri obroka, ali jarane nisi doso tu da se tovis vec da se boris), kad zapuca skloni se u zemunicu, ispali koji rafal u zrak i zapali cigaru itd...odradis tri dana tako i onda ko hadzo tri dana plandujes...
jaro, imo si napravljenu zemunicu, ne pada ti, ne puse, dva obroka dnevno (nekima je bilo malo dva pa su trazili tri obroka, ali jarane nisi doso tu da se tovis vec da se boris), kad zapuca skloni se u zemunicu, ispali koji rafal u zrak i zapali cigaru itd...odradis tri dana tako i onda ko hadzo tri dana plandujes...
-
Bodkin
#418 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Pitar sa Kariba wrote:Ma ofc, i njima njihovo i mirna Bosna!Bodkin wrote:
To ide u oba smjera. Te ljude boli neka stvar za tobom i tvojim razmisljanjem i ne zele te za prijatelja
-
Hendrix
#419 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Pa meni je to strasno da sad ispada svi su isti i ovi sto su ginuli i sto su pobjegli, cak i nevjerovatno dokle ide relativiziranje odbrane zemlje. Ono, ko te jebe sto si osto ja sam pobjego jbg ali cu se vratiti u zemlju za koju ste vi krv dali i traziti sva prava kao i vi jel.Bodkin wrote:Ako se borio radi svojih moralnih granica, onda mu ne treba biti bitno sto neko nije htio da ratuje. Ja prvi ne bih da mi se to desi. A jos manje bi mi bilo bitno sto me neko zbog toga zove supkomHendrix wrote:Prezivljavanje kako kome, niko nece zamjeriti covjeku koji je prezivio strijeljanje ali hoce recimo mom komsiji hinji koji je na prvi metak u Slavonskom Brodu zbriso za Tursku pa Ameriku dok je moj stari osto da brani svoju i usput i njegovu kucu.
Jednostavno tu se vidjelo ko je covjek a ko karina od covjeka, mogo je i moj stari zbrisat ali mu je bilo ispod njegovih moralnih granica da ostavi drugove komsije i familiju na cjedilu. I onda eto komsije dolazi 1997. godina sa hiljadama dolara da kupi nekretnine u Sarajevu, prica mom starom o dionicama, Wall Street lekcije jebote a stari ga gleda ono blijedo. Izaso iz rata sa nula maraka i krece opet zivot da stvara a supak dezerter se vraca i kupuje stanove, bilo mu tesko u Americi kaze.
I nije to pitanje prezivljavanja...pitanje je jesi li shupak i dezerter ili nisi. Jednostavno. To sto ne moraju polagati racune je tragedija ove drzave koja je izjednacila borca s prve linije i pobjegulju iz Amerike.
Moje misljenje je da su svi vojno sposobni likovi koji su zbrisali dezerteri i izdajnici vlastite zemlje, i da imaju obraza ne bi se nikada vracali u nju kad su je izdali u najtezim trenutcima. Sve ostalo je suplja i relativiziranje.
I vidim potencira se prica da je proso rat davno sto se to pitanje postavlja, ne treba da se zaboravi ko je bio izdajnik i nakon 100 godina. Al mi kako smo glup narod jos 10 godina i bice ofirno spominjati Srebrenicu...daj ba to je bilo davno, proslo...hajmo robote pravit.
Prodjite malo podforumom Historija devedesete..najezim se kad citam sta su ti momci prezivjeli, ima ih par na forumu ovde i njima sam vjecno zahvalan a dezerteri mogu do kraja zivota traziti izgovore sto su zbrisali.
Last edited by Hendrix on 04/01/2019 11:37, edited 4 times in total.
- DaffyDuck
#420 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Sta kaze Bingo- osnovao firmu 92gebunk wrote:Mah,nagledao sam se takvih.
Nazalost.
Akova isto 92 u Ljubljani, izvozili piletinu u BiH, pomagali
Nastavi niz...

- muha_sa
#421 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
po pisanju nekih na ovoj temi ispade da smo se mi puške laztili ono nako što nam se ko ratovalo--da se igramo malo TA TAHendrix wrote:Pa meni je to strasno da sad ispada svi su isti i ovi sto su ginuli i sto su pobjegli, cak i nevjerovatno dokle ide relativiziranje odbrane zemlje. Ono, ko te jebe sto si osto ja sam pobjego jbg ali cu se vratiti u zemlju za koju ste vi krv dali i traziti sva prava kao i vi jel.Bodkin wrote:Ako se borio radi svojih moralnih granica, onda mu ne treba biti bitno sto neko nije htio da ratuje. Ja prvi ne bih da mi se to desi. A jos manje bi mi bilo bitno sto me neko zbog toga zove supkomHendrix wrote:Prezivljavanje kako kome, niko nece zamjeriti covjeku koji je prezivio strijeljanje ali hoce recimo mom komsiji hinji koji je na prvi metak u Slavonskom Brodu zbriso za Tursku pa Ameriku dok je moj stari osto da brani svoju i usput i njegovu kucu.
Jednostavno tu se vidjelo ko je covjek a ko karina od covjeka, mogo je i moj stari zbrisat ali mu je bilo ispod njegovih moralnih granica da ostavi drugove komsije i familiju na cjedilu. I onda eto komsije dolazi 1997. godina sa hiljadama dolara da kupi nekretnine u Sarajevu, prica mom starom o dionicama, Wall Street lekcije jebote a stari ga gleda ono blijedo. Izaso iz rata sa nula maraka i krece opet zivot da stvara a supak dezerter se vraca i kupuje stanove, bilo mu tesko u Americi kaze.
I nije to pitanje prezivljavanja...pitanje je jesi li shupak i dezerter ili nisi. Jednostavno. To sto ne moraju polagati racune je tragedija ove drzave koja je izjednacila borca s prve linije i pobjegulju iz Amerike.
Moje misljenje je da su svi vojno sposobni likovi koji su zbrisali dezerteri i izdajnici vlastite zemlje, i da imaju obraza ne bi se nikada vracali u nju kad su je izdali u najtezim trenutcima. Sve ostalo je suplja i relativiziranje.
I vidim potencira se prica da je proso rat davno sto se to pitanje postavlja, ne treba da se zaboravi ko je bio izdajnik i nakon 100 godina. Al mi kako smo glup narod jos 10 godina i bice ofirno spominjati Srebrenicu...daj ba to je bilo davno, proslo...hajmo robote pravit.
Prodjite malo podforumom Historija devedesete..najezim se kad citam sta su ti momci prezivjeli, ima ih par na forumu ovde i njima sam vjecno zahvalan a dezerteri mogu do kraja zivota traziti izgovore sto su zbrisali.
ljudi zaboravljaju il nece da, iz nekih samo njima znanih razloga, priznaju da se na ovu zemlju izvršila agresija iz komšijske Srbije i C.Gore sa svom raspoloživom JNA vojnom mašinerijom koju smo skupa 40 i kusur godina "gradili"
koje ublehe
- darius_maximus
#422 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Prvo, bio sam dijete, ne debil.Chmoljo wrote:ja stvarno ne vidim šta je čovjek pogriješio?darius_maximus wrote:Ocito je relevantno.
Sjecam se, vratili se mi, krecem ja u osnovnu u Sarajevu.
Jedan dan ulazi direktor na cas, kaze da idemo gledati Savrseni krug u kinu.
Napominje izricito da se niko ko nije bio tu za vrijeme rata ne smije smijati tokom filma.
Lijepe uspomene kada se kao dijete osjecas krivim za nesto za sta nisi kriv i kada te tretiraju kao stranca.
problem je što je osnovce tretirao kao djecu koja se mogu zaboraviti i koja nemaju dovoljno zrelosti da saosjećaju sa ratnim scenama?
žao mi je, ali sit gladnom ne vjeruje, i onaj ko nije bio i nije preživio, teško može razumjeti. može znati, može shvatati, ali onaj ko je bio, on proživljava opet te momente straha, očaja, tjeskobe, traume i čega sve već ne.
sad, po meni nije problematično pitanje kao pitanje u ovoj situaciji, problematično je ko pita, iz kojih motiva i da li bi to pitanje trebalo postaviti nekome drugom, npr. Denisu Zvizdiću, ili Bakirovoj heroini. baška što je praktično potvrđeno da nisu svi iz plemenitih pobuda branili ovu zemlju.
Necu se smijati na scene ubistava u ratnim filmovima, nisam bas toliki psihopata.
Mozda sam se mogao nasmijati na scene francuskog poljupca sa fildzanom, ili je i to izricito ratno pitanje?
Jesi se ti smijao na smijesne scene u Saving Private Ryanu, ili si se suzdrzao jer nisi bio na iskrcavanju u Normandiji?
Iskreno, zaboli me ko kome vjeruje i ko se moze postaviti u ciju situaciju.
Stigmatizirati javno djecu zbog cinjenice da nisu bila tu kad je bilo najteze, iako to nije nikad ni bila njihova odluka je pomalo debilno.
Ne treba niko suosjecati sa mnom, nisam ja nikakav posebna pahuljica, sto bi rekli Englezi, ali ciniti neku grupu ljudi jadnom da bi se ti osjecao bolje ili istakao kako je tebi (bilo) tesko i nije neka posebno pohvalna ljudska osobina.
-
mali jomu
#423 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Hendrix wrote:
Pa meni je to strasno da sad ispada svi su isti i ovi sto su ginuli i sto su pobjegli, cak i nevjerovatno dokle ide relativiziranje odbrane zemlje. Ono, ko te jebe sto si osto ja sam pobjego jbg ali cu se vratiti u zemlju za koju ste vi krv dali i traziti sva prava kao i vi jel.
ma pasa moj fini vazda je to tako bilo, i bit ce vazada da ce neki otici iz raznoraznih razloga.... i neka idu, sretno im, a vazda je bilo i bit ce da cemo mi ostati iz razno raznih razloga, ljudi su vazda razliciti...... sto se mene tice moze svako vazda i otici i vratiti se kad god hoce, mene to nista.... zajebano je to sve, ne optuzujte nikog ni za sta, zivi i zdravi bili svi.....
-
racionalista
#424 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Obezvrijeđeno je sve i to je to. SIstem je takav kakav jeste i svi smo zaslužni što je takav. Raja što se borila u ratu se predala poslije rata. Ni u Njemačkoj nije niko nikog pitao 70tih gdje je bio kad se Heimat branio 
-
mali jomu
#425 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
racionalista wrote:Obezvrijeđeno je sve i to je to. SIstem je takav kakav jeste i svi smo zaslužni što je takav. Raja što se borila u ratu se predala poslije rata......
nista nije tako kao sto si napisao...... osim onima koji bi htjeli da je tako