kamberovica polje wrote: ↑26/11/2019 19:03
hAZNADAR wrote: ↑26/11/2019 18:40
ZOI i kako je izabrano Sarajevo nisu tema. Taj razvoj kojeg spominjes naravno da jeste bio,.. ali ne u toj mjeri koliko Jugosloveni danas opisuju kada pricaju bajke o bogatstvu i klupama u parku. Da ih sad nekim cudom smjestis u osamdesete - tesko da bi bili sretni.
Uostalom ti ono rece da je Bogic Bogicevic izdajnik zato sto je rekao NE i zato sto se Juga nije silom nastavila? Sumnjam da bi i u toj hunti bio sretan. Dijagnoza danasnjih Jugoslovena je samo vjeciti crnjak, zavist, netolerancija,... i bolesna potreba za nekim vecim statusom. Ono da vas covjek tretira kao akademike zato sto se furate na jugo standarde. Sva vam se pamet na to svodi. Mislim furajte se i dalje na to,... al bajke o nekom paradizu ne prolaze.
Kako ZOI nije tema kad su te igre jedan od vrhunaca te države o kojoj se na ovoj temi i priča?
Većina ljudi gleda Jugoslaviju kroz prizmu današnjeg vremena i ne bi ja rekao da su oni svi u zabludi što misle da su ta vremena bila bolja nego ova današnja. To više govori o tome gdje se mi nalazimo danas i kamo idemo.
Bolesna potreba za većim statusom nije potreba Jugoslavena, nego potreba svakog čovjeka koji živi u kapitalizmu. Trebali bi to biti zadovoljni što i 30 godina nakon rata zadnja rupa na svirali bez ikakvih realnih mehanizama da to promijenimo? Jer ovakvo stanje nije promjenjivo iznutra i država je očito namjerno tako skrojena.
Lako je pričati o crnjacima i statusima iz dobro uhodanih sistema.
Ja sam radio u tom sistemu, bio samostalan kuzis, i samim tim upoznao sistem kakav jeste. Drzava je ekonomski bakrotirala i vukla se samo zahvaljujuci kreditima. TO je nepobitna cinjenica. Taj bankrot drzave je i pokrenuo nacionaliste da iskoriste priliku i jame sto mogu. Nece proci prica da su separatisti izasli iz neke idile,... ta idila nije postojala. Pamtimo vise posla a zaboravljamo da je cijena toga bila zatvoreno trziste gdje smo slinili nad luksuzom i sirim izborom robe. Juga se onda psovala i ismijavala isto kao BiH danas - zato sto su neke druge stvari tada nedostajale ljudima. Danas imas i demokratiju i siri izbor robe, slobodu medija,... za cim smo ceznuli nekada pa sad psujemo i slinimo za necim drugim. Isti profil ljudi je bio nezadovoljan i u YU i u BiH danas. Samo na razlicite nacine.
PA se namjerno ili slucajno zaboravlja da nije bila bas takva idila. Stvarnost je bila sumorna, ljudi nisu bili otpustani ali su bili na minimalcu gdje su firme preko banaka pokrivale plate. Inflacija je mljela iz mjeseca u mjesec, sitne stvari si placao novcanicama u hiljadama dinara, biroi su bili puni nezaposlenih sa fakultetom i bez stele, a pola sela i prigradskih naselja u cijeloj BiH je baustelalo vani. Prosao sam prije rata poslom BiH uzduz i poprijeko i samo si mogao vidjeti kucerine bez fasade koje su se nadogradjivale njemackim markama i austrijskim silinzima. Postoji i obilje TV materijala o nezaposlenosti, salboj infrastrukturi,... mislim cemu ove bajke o nekoj idili prije. Neke stvari jesu bile bolje, neke gore,.. sto mu u principu dodje na isto - nikada nije bilo pravog standarda i pravog prosperiteta.
ZOI je bila investicija drzave od 20 i kusir miliona ljudi i naravno da je na takvom budzetu lakse napraviti takav projekat. Bio i prosao,... ljudima je svanulo poslije ZOI koliko i Rusima poslije njihovim olimpijskih, Srbima poslije Evrovizije,.. mislim po cemu takvi projekti pokazuju standard jednog drustva?
Danasnji Jugosloveni jesu bolesnici,.. samim tim sto izigravaju neke zrtve koje zasluzuju bolje ali zle sile mraka im nametnule nesto gore. Biva poletili mi za nacionalistima i napustili onako prosperitetnu i bogatu zajednicu,... to samo bolesnici mogu izokrenuti tako. Status? - Juga je imala bolestan standard antagonizma prema selu, kompleksa prema selu,... i danasnji Jugosloveni svojim jugoslovenstvom, ateizmom, multi-kulti supljom,... samo nastoje dokazati da nisu seljaci. I to je sva pamet Jugosa. U politici gaje nadu da ce im SDP povratiti YU u njihovoj carsiji. Kao ljudi puni mrznje, zavisti,... prema svima za koje misle da im je bolje pa otud i ovolika mrznja prema dijaspori.
YU je bila i prosla, nepovratno zavrsena, nista iz tog sistema nije danas upotrebljivo,.. i koja je svrha vise ove vjecite hvale i pravljenja mitova? Osim da se pobornici toga prikazu kao neka klasa, fora,...