STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
daddy-kool

#401 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

General War wrote: 26/11/2019 18:49
hAZNADAR wrote: 26/11/2019 18:42
daddy-kool wrote: 26/11/2019 18:30 Ekonomija manje više, i nije neki argument ni za ni protiv.
Bilo bi dobro da je opstala YU, da nije bilo sukoba, da nije toliko pobijeno, ranjavano, protjerano, mučeno, da nema ove zle krvi, mržnje i nepovjerenja među narodima. Jugoslaviju nije uništila ekonomija, nego prije svega srpski nacionalizam.
Pa upravo se srpski nacionalizam izvukao iz ladice i pustio sa lanca kada je bilo jasno da je drzava bankrotirala.
Procitaj cuveni memorandum SANU, ne onaj dio gdje kukaju kako su zakinuti - vec onaj o ekonomiji. Jedno je povuklo drugo
...Dok su sa juzne strane dosli Hrvatski mirotvorci...Munirin nacin gledanja politike je stvarno smjesno po ko zna koji put svjedociti.
Nacionalizam u Srbiji nikoga nije tangirao u drugim republikama, vec nerazrijeseni racuni Srbije i Hrvatske koji su namireni preko Bosne na njihovo opCe zadovoljstvo...Nije Milosevic otisao u hag radi Bosne i bosnjaka. :mastakazes:

Ne, srpski nacionalizam je odgovoran za raspad Jugoslavije. Represija i političko uništavanje Kosova, pokušaj dominacije nad drugim republikama, pokušaj preuzimanja potpune političke kontrole nad državom, sve je došlo prije raspada SKJ, prije višestranačkog sistema, prije pada berlinskog zida...

Čak ni Rusi, koji su bili mnogobrojniji i domnantniji u SSSR ga nisu mogli na silu sačuvati, a Srba u bivšoj YU je bilo oko 35%
General War

#402 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

Maraschino wrote: 26/11/2019 19:00
General War wrote: 26/11/2019 16:58
Maraschino wrote: 26/11/2019 15:36

Ne zajebaji i ti. :D

Koliko je tvornica bilo u Kalesiji, Zivinicama, Gracanici prije a koliko firmi sada?

Pljacke je bilo poslije rata i za to je neko trebao odgovarati. Mnoge firme su unistene ali ne zato sto je to neko htio nego zato sto takva firma u ovakvim uslovima nije mogla raditi. Sipad kao preduzece koje je najvise zaposljavao nije mogao ni sa 30% kapaciteta funkcionisati. Mnoge tvornice u ratu unistene a bez toga sta ce komercijala, predstavnistva i svi drugi raditi.
Doslo je vrijeme malih i srednjih preduzeca a veliki giganti su mahom i u Europi kleknuli(ne svi) ili su prestruktuirani.
Bila je PTK Spreca...jaca nego svi Bingo-i sada...pitaj starije pa onda pricaj bolan.
Odakle je "Konjuh" bolan ne bio :-)
Jesi li cuo za Fering iz gracanice?
Nadam se da se salis.
Sto? U vezi cega?
General War

#403 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

daddy-kool wrote: 26/11/2019 19:04
hAZNADAR wrote: 26/11/2019 18:42

Pa upravo se srpski nacionalizam izvukao iz ladice i pustio sa lanca kada je bilo jasno da je drzava bankrotirala.
Procitaj cuveni memorandum SANU, ne onaj dio gdje kukaju kako su zakinuti - vec onaj o ekonomiji. Jedno je povuklo drugo
...Dok su sa juzne strane dosli Hrvatski mirotvorci...Munirin nacin gledanja politike je stvarno smjesno po ko zna koji put svjedociti.
Nacionalizam u Srbiji nikoga nije tangirao u drugim republikama, vec nerazrijeseni racuni Srbije i Hrvatske koji su namireni preko Bosne na njihovo opCe zadovoljstvo...Nije Milosevic otisao u hag radi Bosne i bosnjaka. :mastakazes:

Ne, srpski nacionalizam je odgovoran za raspad Jugoslavije. Represija i političko uništavanje Kosova, pokušaj dominacije nad drugim republikama, pokušaj preuzimanja potpune političke kontrole nad državom, sve je došlo prije raspada SKJ, prije višestranačkog sistema, prije pada berlinskog zida...

Čak ni Rusi, koji su bili mnogobrojniji i domnantniji u SSSR ga nisu mogli na silu sačuvati, a Srba u bivšoj YU je bilo oko 35%
Znas li uopste kako je SIV i predsjednistvo uopste radilo? Kako ce kontrolisati drzavu kada jednostavno nemaju nacina da kontrolisu? BIH je slala miliciju na kosovo isto da te podsjetim...Milosevic je mogao dirigovati samo srbijom ali ne i ostalim republikama...i opet uz sjajnu asisteniju Franje.
Maraschino

#404 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

General War wrote: 26/11/2019 19:09
Sto? U vezi cega?
Sta je cinilo PTK Spreca bas me cudi?
Kalesija danas ima stotine malih i srednjih preduzeca.
O Zivinicama i Gracanici da ne pricamo. Treba ti pola rezervoara goriva da obidjes sve objekte gdje narod radi u Zivinicama i Gracanici.

...pola Gracanice je bolji zivot potrazilo najmanje u Sloveniji a o Kalesiji da ne pricamo.

Sjevero istocna BiH kao i srednja BiH svjetlo su ugledali odlaskom bar do Slovenije. O istocnoj BiH da i ne pricamo.
Zasto je to tako bilo, stvarno ne znam ali znam da su bili zapostavljeni.
asker

#405 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by asker »

Maraschino wrote: 26/11/2019 19:17
Sto? U vezi cega?
O Zivinicama i Gracanici da ne pricamo. Treba ti pola rezervoara goriva da obidjes sve objekte gdje narod radi u Zivinicama i Gracanici.

...pola Gracanice je bolji zivot potrazilo najmanje u Sloveniji a o Kalesiji da ne pricamo.

Sjevero istocna BiH kao i srednja BiH svjetlo su ugledali odlaskom bar do Slovenije. O istocnoj BiH da i ne pricamo.
:thumbup:

Ovdje neki gaze sestu deceniju pa sve ljepse izgleda kad su bili mladi i lijepi. To je sva filozofija.
General War

#406 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

Sto? U vezi cega?

Pa sto sad idu?...kakvi ba objekti sve ziva preporodaja.
Sve one livade sto su sad objekti su bile pasnjaci , oranice i farme...a sve je to Spreca objedinjavala. Sta mislis odakle je mlin ljubace dobijao psenicu? Ne sjecas se mlijeka iz vrecice, hljeba iz gajbi?
General War

#407 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

asker wrote: 26/11/2019 19:25
Sto? U vezi cega?

Ovdje neki gaze sestu deceniju pa sve ljepse izgleda kad su bili mladi i lijepi. To je sva filozofija.
A neki zagazili na budjet ili dijasporu... pa im sve su kuce od cokolade...
asker

#408 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by asker »

General War wrote: 26/11/2019 19:27 A neki zagazili na budjet ili dijasporu... pa im sve su kuce od cokolade...
Za onu vukojebinu jesu od cokolade :thumbup:
Kakav budzet jebes budzet, to je sica!

:bih:
daddy-kool

#409 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

Maraschino

#410 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

General War wrote: 26/11/2019 19:26
Sve one livade sto su sad objekti su bile pasnjaci , oranice i farme...a sve je to Spreca objedinjavala. Sta mislis odakle je mlin ljubace dobijao psenicu? Ne sjecas se mlijeka iz vrecice, hljeba iz gajbi?
:lol: :lol:

Sada si poceo krave i traktore prebrojavati. :-)

U tom je i moj djed ne pitan ucestvovao sa 4,5 h zemlje.
Sta je mogla Spreca zaposljavati, malo cuvara, traktoriste, cuvare stoke i one sto su rakiju pekli. Hljeba se sjecam i bas je dobro mirisao.

...hocu da kaze, ne tjerajte me da branim jednu stranu kada ima i druga.

Ovce se susilje za oficire u H.Pijesku i prodavale se u 21.decembar. :D Vidis da niko nije gladovao.
RtrnOfSalisbury

#411 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by RtrnOfSalisbury »

da je bilo kako istoriju zavrsiti prije 92. morebit bi yugovina ostala u knjigama zapisana kao eldorado, eden ... al nescede se :-x

licno najvolim slusat drugove i njihove ideje o politici, ekonomiji iz tog perioda. tako ce se drug rafi dizdarevic onomad obratiti masama u bg umirujucim rijecima; neeeeecemo mi dozvoliti da nam neko diiiiiiira (sta da prostis?), miiiiii cemo znati odbraniti ono sto smo godinama stvaraaaaaali,
neeeeecemo mi dopustiti da nam ruse ono sto smo svi zajedno napravili, ne shvatajuci da je jedva izbjego linc. mogo je vala govoranciju zavrsit sa: zivilo bratstvo i jedinstvooooo :lol: mozda bi spaso yugovinu. inace drugovi su zbilja imali sposobnost da stvari predvide i ispravno procijene.

eh da ima neki dokumentarac kako su donosili odluke o gradnji fabrika... i ko kardelju napisa onolike knjige :mrgreen: i sta je najveci sin reko o inflaciji, jebo ti i carlija i caplina
General War

#412 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

Maraschino wrote: 26/11/2019 19:34
General War wrote: 26/11/2019 19:26

Sta je mogla Spreca zaposljavati, malo cuvara, traktoriste, cuvare stoke i one sto su rakiju pekli. Hljeba se sjecam i bas je dobro mirisao.

Ovce se susilje za oficire u H.Pijesku i prodavale se u 21.decembar. :D Vidis da niko nije gladovao.
E hebem ga ja ako te ja moram o ekonomiji uciti :D
Ne znam sto se ovi onda zale za deficit na uvozu hrane :?
Maraschino

#413 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

General War wrote: 26/11/2019 19:43
Maraschino wrote: 26/11/2019 19:34

E hebem ga ja ako te ja moram o ekonomiji uciti :D
Ne znam sto se ovi onda zale za deficit na uvozu hrane :?
Nece narod da radi. :D
Guadalajara

#414 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Guadalajara »

General War wrote: 26/11/2019 17:44 Ma pusti ba...
Mada nudili su ( nije eu :mrgreen: ) ali zagorac je bolje kesove dobijao sa bliskog istoka, za koji se sada svi bore da dobiju koji posao.
Tito je TITO za ove nehljebe.
Danas na mjesto nasih firmi i fabrika na bliskom istoku i sjeveru afrike dosli su Talijani, Rusi, Rumuni, Bugari... ;-)

Nemamo ni jednog giganta koji moze da poklopi neku trzisnu/industrijsku oblast !
hAZNADAR

#415 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

asker wrote: 26/11/2019 19:25
Samo luzeri u sestoj deceniji slave propalu drzavu. Mogao bi se kladiti da vecina klix jugosa ili ne pamti Jugu ili pamte samo Branka Kockicu na TV iz zablje perspektive.
hAZNADAR

#416 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

kamberovica polje wrote: 26/11/2019 19:03
hAZNADAR wrote: 26/11/2019 18:40 ZOI i kako je izabrano Sarajevo nisu tema. Taj razvoj kojeg spominjes naravno da jeste bio,.. ali ne u toj mjeri koliko Jugosloveni danas opisuju kada pricaju bajke o bogatstvu i klupama u parku. Da ih sad nekim cudom smjestis u osamdesete - tesko da bi bili sretni.

Uostalom ti ono rece da je Bogic Bogicevic izdajnik zato sto je rekao NE i zato sto se Juga nije silom nastavila? Sumnjam da bi i u toj hunti bio sretan. Dijagnoza danasnjih Jugoslovena je samo vjeciti crnjak, zavist, netolerancija,... i bolesna potreba za nekim vecim statusom. Ono da vas covjek tretira kao akademike zato sto se furate na jugo standarde. Sva vam se pamet na to svodi. Mislim furajte se i dalje na to,... al bajke o nekom paradizu ne prolaze.
Kako ZOI nije tema kad su te igre jedan od vrhunaca te države o kojoj se na ovoj temi i priča?
Većina ljudi gleda Jugoslaviju kroz prizmu današnjeg vremena i ne bi ja rekao da su oni svi u zabludi što misle da su ta vremena bila bolja nego ova današnja. To više govori o tome gdje se mi nalazimo danas i kamo idemo.
Bolesna potreba za većim statusom nije potreba Jugoslavena, nego potreba svakog čovjeka koji živi u kapitalizmu. Trebali bi to biti zadovoljni što i 30 godina nakon rata zadnja rupa na svirali bez ikakvih realnih mehanizama da to promijenimo? Jer ovakvo stanje nije promjenjivo iznutra i država je očito namjerno tako skrojena.
Lako je pričati o crnjacima i statusima iz dobro uhodanih sistema.
Ja sam radio u tom sistemu, bio samostalan kuzis, i samim tim upoznao sistem kakav jeste. Drzava je ekonomski bakrotirala i vukla se samo zahvaljujuci kreditima. TO je nepobitna cinjenica. Taj bankrot drzave je i pokrenuo nacionaliste da iskoriste priliku i jame sto mogu. Nece proci prica da su separatisti izasli iz neke idile,... ta idila nije postojala. Pamtimo vise posla a zaboravljamo da je cijena toga bila zatvoreno trziste gdje smo slinili nad luksuzom i sirim izborom robe. Juga se onda psovala i ismijavala isto kao BiH danas - zato sto su neke druge stvari tada nedostajale ljudima. Danas imas i demokratiju i siri izbor robe, slobodu medija,... za cim smo ceznuli nekada pa sad psujemo i slinimo za necim drugim. Isti profil ljudi je bio nezadovoljan i u YU i u BiH danas. Samo na razlicite nacine.

PA se namjerno ili slucajno zaboravlja da nije bila bas takva idila. Stvarnost je bila sumorna, ljudi nisu bili otpustani ali su bili na minimalcu gdje su firme preko banaka pokrivale plate. Inflacija je mljela iz mjeseca u mjesec, sitne stvari si placao novcanicama u hiljadama dinara, biroi su bili puni nezaposlenih sa fakultetom i bez stele, a pola sela i prigradskih naselja u cijeloj BiH je baustelalo vani. Prosao sam prije rata poslom BiH uzduz i poprijeko i samo si mogao vidjeti kucerine bez fasade koje su se nadogradjivale njemackim markama i austrijskim silinzima. Postoji i obilje TV materijala o nezaposlenosti, salboj infrastrukturi,... mislim cemu ove bajke o nekoj idili prije. Neke stvari jesu bile bolje, neke gore,.. sto mu u principu dodje na isto - nikada nije bilo pravog standarda i pravog prosperiteta.

ZOI je bila investicija drzave od 20 i kusir miliona ljudi i naravno da je na takvom budzetu lakse napraviti takav projekat. Bio i prosao,... ljudima je svanulo poslije ZOI koliko i Rusima poslije njihovim olimpijskih, Srbima poslije Evrovizije,.. mislim po cemu takvi projekti pokazuju standard jednog drustva?

Danasnji Jugosloveni jesu bolesnici,.. samim tim sto izigravaju neke zrtve koje zasluzuju bolje ali zle sile mraka im nametnule nesto gore. Biva poletili mi za nacionalistima i napustili onako prosperitetnu i bogatu zajednicu,... to samo bolesnici mogu izokrenuti tako. Status? - Juga je imala bolestan standard antagonizma prema selu, kompleksa prema selu,... i danasnji Jugosloveni svojim jugoslovenstvom, ateizmom, multi-kulti supljom,... samo nastoje dokazati da nisu seljaci. I to je sva pamet Jugosa. U politici gaje nadu da ce im SDP povratiti YU u njihovoj carsiji. Kao ljudi puni mrznje, zavisti,... prema svima za koje misle da im je bolje pa otud i ovolika mrznja prema dijaspori.

YU je bila i prosla, nepovratno zavrsena, nista iz tog sistema nije danas upotrebljivo,.. i koja je svrha vise ove vjecite hvale i pravljenja mitova? Osim da se pobornici toga prikazu kao neka klasa, fora,...
hAZNADAR

#417 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

hAZNADAR wrote: 26/11/2019 18:42 Pa upravo se srpski nacionalizam izvukao iz ladice i pustio sa lanca kada je bilo jasno da je drzava bankrotirala.
Realniji je i munirin nacin gledanja politike od tebe sto zali sto Srbi nisu vojnim pucem zauzeli cijelu YU i nametnuli strahovladu.

Nacionalizam u Srbiji nije nikoga tangirao velis u drugim republikama? :lol: Hoces reci da se nije osjetio u mojoj Banjaluci? I inace gdje god je bil srpska vecina u YU? Hajd me ubijedi u to. Eto nek ti bude da su ustase pocele ugrozavati tvoje postene Srbe u Hrvatskoj - ko je zapoceo u mojoj BL prije rata?

Da je jugoslovenstvo postalo bolest je i dokaz kako si ti uletio u klix raju i kako se zmiri na mnoge tvoje izjave. Jugosloveni ce ti oprostiti i da slavis Seselja - samo dok hvalis YU i Titu.
Bloo
Globalna šefica

#418 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 26/11/2019 23:23
Ja sam radio u tom sistemu, bio samostalan kuzis, i samim tim upoznao sistem kakav jeste.
Wait, what?
Koliko je tebi godina sada?
hAZNADAR

#419 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 26/11/2019 23:48
Ja sam radio u tom sistemu, bio samostalan kuzis, i samim tim upoznao sistem kakav jeste.
Wait, what?
Nek si ti ziva i zdrava, ja sam ti u sestoj deceniji odavno.
Bloo
Globalna šefica

#420 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 26/11/2019 23:51
Bloo wrote: 26/11/2019 23:48
Wait, what?
Nek si ti ziva i zdrava, ja sam ti u sestoj deceniji odavno.
Ok, boomer. :mrgreen:
LBVIEW

#421 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by LBVIEW »

hAZNADAR wrote: 26/11/2019 23:43
hAZNADAR wrote: 26/11/2019 18:42 Pa upravo se srpski nacionalizam izvukao iz ladice i pustio sa lanca kada je bilo jasno da je drzava bankrotirala.
Realniji je i munirin nacin gledanja politike od tebe sto zali sto Srbi nisu vojnim pucem zauzeli cijelu YU i nametnuli strahovladu.

Nacionalizam u Srbiji nije nikoga tangirao velis u drugim republikama? :lol: Hoces reci da se nije osjetio u mojoj Banjaluci? I inace gdje god je bil srpska vecina u YU? Hajd me ubijedi u to. Eto nek ti bude da su ustase pocele ugrozavati tvoje postene Srbe u Hrvatskoj - ko je zapoceo u mojoj BL prije rata?

Da je jugoslovenstvo postalo bolest je i dokaz kako si ti uletio u klix raju i kako se zmiri na mnoge tvoje izjave. Jugosloveni ce ti oprostiti i da slavis Seselja - samo dok hvalis YU i Titu.
radostan dan

#422 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by radostan dan »

ja mislim da je sada bolje i da su dostignuća veća. :bih:

Image
LBVIEW

#423 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by LBVIEW »

A sto je razjebaste kad je bila tako dobra?
Ah, znam, niste vi, vec ustase, Vatikan, Alija s ID -om... :mrgreen:
asker

#424 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by asker »

hAZNADAR wrote: 26/11/2019 23:23 Ja sam radio u tom sistemu, bio samostalan kuzis, i samim tim upoznao sistem kakav jeste. Drzava je ekonomski bakrotirala i vukla se samo zahvaljujuci kreditima. TO je nepobitna cinjenica. Taj bankrot drzave je i pokrenuo nacionaliste da iskoriste priliku i jame sto mogu. Nece proci prica da su separatisti izasli iz neke idile,... ta idila nije postojala. Pamtimo vise posla a zaboravljamo da je cijena toga bila zatvoreno trziste gdje smo slinili nad luksuzom i sirim izborom robe. Juga se onda psovala i ismijavala isto kao BiH danas - zato sto su neke druge stvari tada nedostajale ljudima. Danas imas i demokratiju i siri izbor robe, slobodu medija,... za cim smo ceznuli nekada pa sad psujemo i slinimo za necim drugim. Isti profil ljudi je bio nezadovoljan i u YU i u BiH danas. Samo na razlicite nacine.

PA se namjerno ili slucajno zaboravlja da nije bila bas takva idila. Stvarnost je bila sumorna, ljudi nisu bili otpustani ali su bili na minimalcu gdje su firme preko banaka pokrivale plate. Inflacija je mljela iz mjeseca u mjesec, sitne stvari si placao novcanicama u hiljadama dinara, biroi su bili puni nezaposlenih sa fakultetom i bez stele, a pola sela i prigradskih naselja u cijeloj BiH je baustelalo vani. Prosao sam prije rata poslom BiH uzduz i poprijeko i samo si mogao vidjeti kucerine bez fasade koje su se nadogradjivale njemackim markama i austrijskim silinzima. Postoji i obilje TV materijala o nezaposlenosti, salboj infrastrukturi,... mislim cemu ove bajke o nekoj idili prije. Neke stvari jesu bile bolje, neke gore,.. sto mu u principu dodje na isto - nikada nije bilo pravog standarda i pravog prosperiteta.

ZOI je bila investicija drzave od 20 i kusir miliona ljudi i naravno da je na takvom budzetu lakse napraviti takav projekat. Bio i prosao,... ljudima je svanulo poslije ZOI koliko i Rusima poslije njihovim olimpijskih, Srbima poslije Evrovizije,.. mislim po cemu takvi projekti pokazuju standard jednog drustva?

Danasnji Jugosloveni jesu bolesnici,.. samim tim sto izigravaju neke zrtve koje zasluzuju bolje ali zle sile mraka im nametnule nesto gore. Biva poletili mi za nacionalistima i napustili onako prosperitetnu i bogatu zajednicu,... to samo bolesnici mogu izokrenuti tako. Status? - Juga je imala bolestan standard antagonizma prema selu, kompleksa prema selu,... i danasnji Jugosloveni svojim jugoslovenstvom, ateizmom, multi-kulti supljom,... samo nastoje dokazati da nisu seljaci. I to je sva pamet Jugosa. U politici gaje nadu da ce im SDP povratiti YU u njihovoj carsiji. Kao ljudi puni mrznje, zavisti,... prema svima za koje misle da im je bolje pa otud i ovolika mrznja prema dijaspori.

YU je bila i prosla, nepovratno zavrsena, nista iz tog sistema nije danas upotrebljivo,.. i koja je svrha vise ove vjecite hvale i pravljenja mitova? Osim da se pobornici toga prikazu kao neka klasa, fora,...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
asker

#425 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by asker »

hAZNADAR wrote: 26/11/2019 23:43

Locked