Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
- CSKA
#401 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Pun internet ratnika,a niko nece vojsku da sluzi.
- Kikibombona
#402 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Je li ovo tvoja definicija etnickog ciscenja?cyprus wrote:Etničko čišćenje je svaki vid ciljanog uklanjanja pripadnika jednog ili više naroda na nekog područja, bez obzira na metodu... A metoda za 99% slučajeva etničkog čišćenja se može sažeti kao "ako nećete milom, hoćete silom"...
Odmah da kazem da nije tacna.
Etnicko ciscenje je N A S I L N A promjena etnicke strukture na nekom podrucju. Ako nema nasilja, nema etnickog ciscenja.
Kontas?
Poredis genocidni pristup Ratka Mladica sa Kikijevim humanistickim pristupom?Ili što bi Ratko Mladić rekao:
Koliko god etničko čišćenje umotaš u celofan i tobožnju humanost (ono tipa - možete vi ostati ako baš hoćete, ali vam to ne bih preporučio, jer ste drugačiji, pa ako ne odaberete odlazak, onda nisam uvjeren da vam se može garantovati sigurnost), uvijek se svede na isto...“Onda možete da birate – ko hoće da ostane, a ko da ide. Ako želite da idete, izrazite želju.”
Zivot u enklavi je nehuman, anti-ljudski i anti-civilizacijski, bez perspektive i buducnosti. U 21. vijeku, biti fizicki i mentalno okruzen, sveden na mali kurg kretanja, je neuhumano. Zivjeti u strahu, biti izlozen fizickom ili verbalnom nasilju, ogranicenih mogucnosti za zaposlenje i skolovanje, je nehumano.
Mene bi docekali sa ovacijama da se pojavim u nekoj od enklava. Lokalni ljudi bi me nosali na ramenima. Ponudio bih alternativu. Jedan je zivot. Svi zele biti slobodni, imati otvorene mogucnosti za napredak. Niko ne zeli zivjeti u enklavi, uz permanentan strah i nikakvu perspektivu. To odgovara jedino lokalnim tajkunima, nikome vise. Ja bih ponudio alternativu, bez ikakve prisile.
Ako se Mitar osjeca ugrozeno, ako mu peti put razbijaju prozore, ako mu dijete pisa u krevetu od straha, ako nema posao, ako djeci ne moze obezbjediti adekvatno obrazovanje, ako nema bas nikakvu perspektivu... pa mu Kiki ponudi zivot u mjestu gdje ce sve to imati, da li je to etnicko ciscenje ili human gest prema ljudima kojima je zivot usran? P... na svaki teritorij, jedan je zivot - treba zivjeti.
Meni da Nijemci ponude stan u Minhenu, nema sanse da bi ih optuzio za etnicko ciscenje.
Veoma losa analogija. Razlika u spolovima je prirodan proces na koji nismo mogli utjecati.Wrong, wrong, wrong... To je kao da kažeš da su za silovanje krive spolne razlike između muškarca i žene... Ukinimo spolove i neće biti silovanjaŠto je najtužnije, ni to nije tačno... Silovanja bi bilo i kada bismo svi nekim čudom bili istog pola, isto kao što bi ratova i pokolja bilo i da se ukinu vjere i nacije... Čak mislim da intenzitet istih ne bi bio ništa manji...
Uzrok za rat na Kipru (i sve ostale slične ratove) nisu vjera i nacija nego rigidni nacionalizam i/ili vjerski ekstremizam... Postoji milion primjera gdje različite vjere i nacije žive jedni pored drugih u miru... Dakle - ne može to biti uzrok...
Vjera i nacija su losi proizvodi, makar u ovom vremenu, sasvim prevazidjeni. Los proizvod se povlaci iz upotrebe.
Ne mozes porediti kreaciju prirode i ljudski proizvod. Na jedno ne mozemo utjecati - na drugo mozemo.
Gdje zive u miru, te razlicite nacije i vjere? Vidim puno vise negativnih nego pozitivnih primjera. Nije li neobicno da su drzave vecinom homogene, narocito evropske, uz apsolutnu dominaciju jednog naroda?
Republika Turska je unistila sve nacije, osim jedne koju i dalje pokusavaju unistiti. Isto su uradile evropske nacije, sa vise ili manje uspjeha, sa istina blazim metodama. Svaka nacija producira nacionalizam - svaka. Svaka nacija tezi dominaciji - svaka. Svaka vjera tezi ekspanzionizmu - svaka. Tu mira nema nikada. Pogledaj Evropu i jacanje islamofobije. Ako muslimani dosegnu kriticnu tacku, probudit ce se nacizam i fasizam, ganjat ce ih do Magreba i Masreka. Vec se opasno budi. Nacija i vjera su rak i leukemija, mogu se tretirati, ublazavati simptomi, ali se nikada ne mogu izlijeciti. Nacija i vjera ce uvijek teziti dominaciji, takva im je priorda.
Rekoh ti, bio bih najsretniji da su etnicke/nacionalne/vjerske podjele slicnog intenziteta kao podjele metalac-roker. Medjutim, nisu. Nazalsot. To su veoma teske podjele. Mi u BiH najbolje znamo koliko teske. Mozemo mi furati hipi pricu, samozavaravati se, ako je u tome poenta.Pa samim tim blagonaklono gledaš na ideju etnički čistih teritorija, (vjerovatno nesvjesno) podržavaš nacionalnu ili vjersku netrpeljivost i samim tim nasilje... Etnički čiste i homogene teritorije u velikoj većini slučajeva nije moguće ostvariti bez nasilja! To je cijela poenta o kojoj ja pričam... Eto ti Sirija za primjer... Ako ćeš crtat neku funkcionalnu kurdsku državu tamo po etničkim linijama, onda jebiga - ili ćeš Afrin očistit od Kurda, ili Džerablus od Arapa... A mirnim putem to sigurno nećeš postići... Ili hajmo u Irak... Eto, odlučili svi da crtaju etničke granice i daju Kurdima državu... Šta ćemo sa Kirkukom - od koga ćemo ga čistiti? Ili, ako ga nećemo čistiti - kako će ona manjina u njemu pristati da bude tlačena u etničkoj državi drugog naroda? Šta ćemo sa brojnim gradovima u Turskoj, gdje žive i Turci i Kurdi?![]()
Pa vidi, ako su ljudi normalni, kormpromis se moze naci. Ne mozemo zivjeti zajedno - ok - hajde da se razgranicimo. Humano preseljenje je bolja opcija od ratova svakih 10 godina, od brutalne represije, permanentne mrznje i nasilja. Mi vama Afrin - vi nama Dzarablus. Hajmo biti partneri ako ne mozemo komsije. Sirija i Irak su monstrum drzave, narocito Irak. Tamo nikad mira nece biti. Vidis li covjece da odrzavanje granica silom, uz strasnu patnju naroda, nije rjesenje
Problem je u agresivnosti, iskljucivosti, osinosti, bahatosti... nacionalizma i vjere... Svaka nacija i vjera smatra da je superiorna, vise vrijedna, u odnosu na drugu. Ne moras ici dalje od BiH da to vidis. Nacionalisti i vjernici su agresivni i nametljivi, vazda izbiju u prvi plan. Kosmopolite su vazda defanzivna manjina. Kada postane gusto, uvijek se sklanjaju u stranu. Zato je nacionalistima i vjernicima tesko postici dogovor o bilo cemu bez upotrebe sile. Takva im priroda.
Naravno da jesu, jedan od uzroka. Jesi li procitao ista o naseljavanju muslimana na otoke od strane indonezanske vlasti? Nisi. Zasto su ih naseljavali?Može biti da sam uzalud pisao, ali da ti je ovo sve bilo poznato - sumnjam (sudeći po stvarima koje si pisao)... Etničke i vjerske razlike nisu uzrok političke podjele Timora i pogotovo Nove Gvineje, a ti si tvrdio da jesu (ili još uvijek tvrdiš?!)... Da si sve ono znao, ne bi pisao te gluposti...
Otoke je podijelio vanjski faktor. Vanjski faktor je na otoke donio ideju o drzavi, etnickim i vjerskim podjelama, sto je lokalnom stanovnistvu bilo strano. Sve to je dovelo do podjele otoka.
-
dert
#403 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
dert wrote:Pa zar u ustavu Srbije ne pise da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije![]()
Majka mu stara , to Srbije pregovara sama sa sobom![]()
a ko li ono prica sam sa sobom ..................
- eltroxin
#404 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Ja bih samo da se zahvalim Srbiji u ime vaskolikog forumskog pucanstva sto je sacuvala sve one masine i opremu koje je udvukla iz Bosne da ih sacuva od ratnih razaranja. Red bi bio da nam to sada vratite ili kakvu odstetu da platite buduci da, kako sam kazes, odlicno ide.covek92 wrote:Da podsetim samo da je srpska namenska industrija vrlo jaka(barem za ovaj region) a da se svi instituti nasledjeni iz Jugoslavije sacuvani i sad se pametno ulaze od zaradjenog novca u njih i u namensku industriju.
- duminjo
#405 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Ako ikad zarate ameri i rusi, zaratice zbog srbije.
I moze li neko objasniti ovom orlu da u bosni 90-ih nije bio rat kako on piše u svakom drugom postu. Puno laze, al ovo bode oci.
A na temu, albanci će uzeti sta pozele.
I moze li neko objasniti ovom orlu da u bosni 90-ih nije bio rat kako on piše u svakom drugom postu. Puno laze, al ovo bode oci.
A na temu, albanci će uzeti sta pozele.
-
belfy
#406 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
ne mogu da vjerujem da neko ovo pise svjesno, a misli da je u pravu. Kiki, daj mozgu sansu hljeba ti.Kikibombona wrote:Je li ovo tvoja definicija etnickog ciscenja?cyprus wrote:Etničko čišćenje je svaki vid ciljanog uklanjanja pripadnika jednog ili više naroda na nekog područja, bez obzira na metodu... A metoda za 99% slučajeva etničkog čišćenja se može sažeti kao "ako nećete milom, hoćete silom"...![]()
Odmah da kazem da nije tacna.
Etnicko ciscenje je N A S I L N A promjena etnicke strukture na nekom podrucju. Ako nema nasilja, nema etnickog ciscenja.
Kontas?![]()
Poredis genocidni pristup Ratka Mladica sa Kikijevim humanistickim pristupom?Ili što bi Ratko Mladić rekao:
Koliko god etničko čišćenje umotaš u celofan i tobožnju humanost (ono tipa - možete vi ostati ako baš hoćete, ali vam to ne bih preporučio, jer ste drugačiji, pa ako ne odaberete odlazak, onda nisam uvjeren da vam se može garantovati sigurnost), uvijek se svede na isto...“Onda možete da birate – ko hoće da ostane, a ko da ide. Ako želite da idete, izrazite želju.”![]()
Dno dna.
Zivot u enklavi je nehuman, anti-ljudski i anti-civilizacijski, bez perspektive i buducnosti. U 21. vijeku, biti fizicki i mentalno okruzen, sveden na mali kurg kretanja, je neuhumano. Zivjeti u strahu, biti izlozen fizickom ili verbalnom nasilju, ogranicenih mogucnosti za zaposlenje i skolovanje, je nehumano.
Mene bi docekali sa ovacijama da se pojavim u nekoj od enklava. Lokalni ljudi bi me nosali na ramenima. Ponudio bih alternativu. Jedan je zivot. Svi zele biti slobodni, imati otvorene mogucnosti za napredak. Niko ne zeli zivjeti u enklavi, uz permanentan strah i nikakvu perspektivu. To odgovara jedino lokalnim tajkunima, nikome vise. Ja bih ponudio alternativu, bez ikakve prisile.
Ako se Mitar osjeca ugrozeno, ako mu peti put razbijaju prozore, ako mu dijete pisa u krevetu od straha, ako nema posao, ako djeci ne moze obezbjediti adekvatno obrazovanje, ako nema bas nikakvu perspektivu... pa mu Kiki ponudi zivot u mjestu gdje ce sve to imati, da li je to etnicko ciscenje ili human gest prema ljudima kojima je zivot usran? P... na svaki teritorij, jedan je zivot - treba zivjeti.
Meni da Nijemci ponude stan u Minhenu, nema sanse da bi ih optuzio za etnicko ciscenje.![]()
Veoma losa analogija. Razlika u spolovima je prirodan proces na koji nismo mogli utjecati.Wrong, wrong, wrong... To je kao da kažeš da su za silovanje krive spolne razlike između muškarca i žene... Ukinimo spolove i neće biti silovanjaŠto je najtužnije, ni to nije tačno... Silovanja bi bilo i kada bismo svi nekim čudom bili istog pola, isto kao što bi ratova i pokolja bilo i da se ukinu vjere i nacije... Čak mislim da intenzitet istih ne bi bio ništa manji...
Uzrok za rat na Kipru (i sve ostale slične ratove) nisu vjera i nacija nego rigidni nacionalizam i/ili vjerski ekstremizam... Postoji milion primjera gdje različite vjere i nacije žive jedni pored drugih u miru... Dakle - ne može to biti uzrok...
Vjera i nacija su losi proizvodi, makar u ovom vremenu, sasvim prevazidjeni. Los proizvod se povlaci iz upotrebe.
Ne mozes porediti kreaciju prirode i ljudski proizvod. Na jedno ne mozemo utjecati - na drugo mozemo.
Gdje zive u miru, te razlicite nacije i vjere? Vidim puno vise negativnih nego pozitivnih primjera. Nije li neobicno da su drzave vecinom homogene, narocito evropske, uz apsolutnu dominaciju jednog naroda?
Republika Turska je unistila sve nacije, osim jedne koju i dalje pokusavaju unistiti. Isto su uradile evropske nacije, sa vise ili manje uspjeha, sa istina blazim metodama. Svaka nacija producira nacionalizam - svaka. Svaka nacija tezi dominaciji - svaka. Svaka vjera tezi ekspanzionizmu - svaka. Tu mira nema nikada. Pogledaj Evropu i jacanje islamofobije. Ako muslimani dosegnu kriticnu tacku, probudit ce se nacizam i fasizam, ganjat ce ih do Magreba i Masreka. Vec se opasno budi. Nacija i vjera su rak i leukemija, mogu se tretirati, ublazavati simptomi, ali se nikada ne mogu izlijeciti. Nacija i vjera ce uvijek teziti dominaciji, takva im je priorda.
Rekoh ti, bio bih najsretniji da su etnicke/nacionalne/vjerske podjele slicnog intenziteta kao podjele metalac-roker. Medjutim, nisu. Nazalsot. To su veoma teske podjele. Mi u BiH najbolje znamo koliko teske. Mozemo mi furati hipi pricu, samozavaravati se, ako je u tome poenta.Pa samim tim blagonaklono gledaš na ideju etnički čistih teritorija, (vjerovatno nesvjesno) podržavaš nacionalnu ili vjersku netrpeljivost i samim tim nasilje... Etnički čiste i homogene teritorije u velikoj većini slučajeva nije moguće ostvariti bez nasilja! To je cijela poenta o kojoj ja pričam... Eto ti Sirija za primjer... Ako ćeš crtat neku funkcionalnu kurdsku državu tamo po etničkim linijama, onda jebiga - ili ćeš Afrin očistit od Kurda, ili Džerablus od Arapa... A mirnim putem to sigurno nećeš postići... Ili hajmo u Irak... Eto, odlučili svi da crtaju etničke granice i daju Kurdima državu... Šta ćemo sa Kirkukom - od koga ćemo ga čistiti? Ili, ako ga nećemo čistiti - kako će ona manjina u njemu pristati da bude tlačena u etničkoj državi drugog naroda? Šta ćemo sa brojnim gradovima u Turskoj, gdje žive i Turci i Kurdi?![]()
Pa vidi, ako su ljudi normalni, kormpromis se moze naci. Ne mozemo zivjeti zajedno - ok - hajde da se razgranicimo. Humano preseljenje je bolja opcija od ratova svakih 10 godina, od brutalne represije, permanentne mrznje i nasilja. Mi vama Afrin - vi nama Dzarablus. Hajmo biti partneri ako ne mozemo komsije. Sirija i Irak su monstrum drzave, narocito Irak. Tamo nikad mira nece biti. Vidis li covjece da odrzavanje granica silom, uz strasnu patnju naroda, nije rjesenjeJe li moguce da ne vidis?
Problem je u agresivnosti, iskljucivosti, osinosti, bahatosti... nacionalizma i vjere... Svaka nacija i vjera smatra da je superiorna, vise vrijedna, u odnosu na drugu. Ne moras ici dalje od BiH da to vidis. Nacionalisti i vjernici su agresivni i nametljivi, vazda izbiju u prvi plan. Kosmopolite su vazda defanzivna manjina. Kada postane gusto, uvijek se sklanjaju u stranu. Zato je nacionalistima i vjernicima tesko postici dogovor o bilo cemu bez upotrebe sile. Takva im priroda.![]()
Naravno da jesu, jedan od uzroka. Jesi li procitao ista o naseljavanju muslimana na otoke od strane indonezanske vlasti? Nisi. Zasto su ih naseljavali?Može biti da sam uzalud pisao, ali da ti je ovo sve bilo poznato - sumnjam (sudeći po stvarima koje si pisao)... Etničke i vjerske razlike nisu uzrok političke podjele Timora i pogotovo Nove Gvineje, a ti si tvrdio da jesu (ili još uvijek tvrdiš?!)... Da si sve ono znao, ne bi pisao te gluposti...
Otoke je podijelio vanjski faktor. Vanjski faktor je na otoke donio ideju o drzavi, etnickim i vjerskim podjelama, sto je lokalnom stanovnistvu bilo strano. Sve to je dovelo do podjele otoka.
-
nesloga
#407 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Bolton bi trebalo da preuzme inicijativu jer mlaki stav da se ne protivi land swap-u nije dovoljan da se pocne pregovarati o detaljima izmedju tako zakrvljenih naroda. Tek kad bagru dovedes na jedno mjesto i pritisnes kao '95 u Dejtonu a ne sa distance deklarativno kao Bolton, pritisak daje rezultate. Mada, jedan Trampov afirmativan tweet za razmjenu teritorija bi dosta toga progurao.
- lotPi
#408 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Cisto da ne ostane otvoreno!covek92 wrote:Jel tako? Super.lotPi wrote:covek92 wrote:
Sve i jedna poruka ti odiše šovinizmom.
Bolesno i zabrinjavajuće!
I onda se pitaš zašto nas ne vole i ne podrzavaju.
Čitaš li ti šta pišeš?
Ja sam indivudua a Srba je raznih u milionima, zasto bi nas onda mrzeli sve i ne podrzavali?
Ja kao pokvarena i losa srpska individua mogu da im promenim misljenje koje imaju o celokupnoj naciji? Svaka meni cast.
Iako se pisu takve bljuvotine na ovom forumu o Srbima kao naciji i srpstvu uopste svaki dan da bih ja trebao da imam katastrofalno misljenje o Bosnjacima ali necemo valjda da se kunemo u to sto kaze...Pa uglavnom dijaspora na ovom forumu.
Ajd skloni se bogati.
Tvoji stavovi predstavljaju paradigmu odnosa Srba prema Albancima i Bosnjacima.
Arogancija i razgovor sa visoka prema narodima nize vrijednosti.
Imam malo vise godina nego ti tako da pamtim ovu spiku i prije 30-tak godina.
Poslije svih ratova i zlocina nije se promijenila ni za pedalj.
Nista niste naucili.
Nisam rekao ni da si pokvaren niti los samo konstatirao cinjenicu da ti poruke odisu sovinizmom.
Ali nisi ti kriv, kriva je Srbija jer odgaja nove generacije sa takvim stavovima kao sto ih ti imas.
Denacifikacija je tezak i dugotrajan proces za koji mislim da nikada necete proci.
Iskreno me ne zanima tvoje ("vase") misljenje o Bosnjacima, njega osjetimo i citamo svakodnevno.
A sto se tice teme, moj je stav da Kosovo treba da ostane cjelokupno dio Srbije sa svim stanovnicima i svim politickim pravima koje imaji ostali gradjani Srbije.
Cisto sa pravne strane, bez emocija.
Ali se pitam je li Srbija spremna da ima ministra odbrane, predsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Albanca i jos zu to 30% poslanika iz redova albanskih stranaka.
Vecina Srba zeli Kosovo ali bez Albanaca, to je cinjenica.
Radi toga Srbija moze zaboraviti Kosovo u svojim granicama.
Znas i sam izreku: "Mozes kako hoces, ali ne mozes do kada hoces"!
Ebiga, na kraju dobijes racun koji moras platiti.
Da bi se srpskom nacionalizmu i sovinizmu konacno poslije 150 godina slomila kicma potrebno je jos preurediti BiH i rasturiti manji entitet.
To ce takodjer doci na red, sve u svoje vrijeme.
I na kraju na ovo tvoje "Ajd skloni se bogati":
Ti si ovdje dosao u goste, izuj cipele i ponasaj se kulturno. Ako ti ne svidja ovdje idi kuci. Ja sam ovdje domacin a ti gost!
- Haris.ba
#409 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
I ja sam za Kosovo u granicama Srbije. Ali, problem je. Srbi neće. 
- Tvrtko II Kotromanić
#410 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
cyprus wrote:Skratit ću maksimalno...
Polako, hajmo po redu - prvo da vidimo šta će biti sa Novom Kaledonijom ove godineTvrtko II Kotromanić wrote:pustite te vec utvrjdene granice, sta cemo sa Bouganville ostrvom![]()
Buganvilci hoce nezavisnot, Papuanci im ne daju, mada ce vjerovatno izglasati nezavisnost na referendumu slijedece godineVjerovatno ništa, jer su došljaci majorizirali domicilne
dogodine u slobodnoj Numei
- Banksy
#411 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Kratko i jasno.
ideja-koju-su-potiho-iznijeli-rusi-mogla-bi-ponovno-uzdrmati-balkan
https://www.jutarnji.hr/magazin/ideja-k ... k/7687428/
HARADINAJ NEDVOSMISLEN: "Promjena granica znači rat, a to odgovara jednom čovjeku"
"To bi značilo rat. Ukoliko ponovo otvorimo ono što je dogovoreno, to znači ponovno otvaranje prošlosti, a u našem regionu otvaranje prošlosti znači otvaranje ratova", kazao je Haradinaj.
"To bi značilo otvaranje Pandorine kutije i zaprijetilo ne samo našoj stabilnosti, već i stabilnosti naših susjeda. Mislim da je to pogrešan smjer da se uopšte dozvoli rasprava i retorika o granicama i teritoriji.
Nadam se da će svjetski lideri istupiti (po tom pitanju) što je prije moguće i da će biti kristalno jasni u zahtjevu svim stranama da poštuju ranije sporazume i prestanu o ovom da pričaju".
Na pitanje kome bi odgovaralo takvo rješenje, Haradinaj je odgovorio: "Samo jednom čovjeku - Putinu".
ideja-koju-su-potiho-iznijeli-rusi-mogla-bi-ponovno-uzdrmati-balkan
https://www.jutarnji.hr/magazin/ideja-k ... k/7687428/
-
archi_a
#412 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Haradinaj: Složili smo se da nema podjela teritorije sa Srbijom
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas izjavio da su se na sastanku kod predsjednika Kosova Hašima Tačija dogovorili da u finalnom dijelu procesa normalizacije odnosa sa Srbijom ne može biti riječi o razmjeni teritorija, javili su danas prištinski mediji.
Agenciji Beta je nezvanično potvrđeno da su na sastanku kod predsjednika bili i predsjednik Skupštine Kosova i zamjenici premijera Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši.
Očekuje se da se danas povodom ovog sastanka oglasi i Tači.
Predsjednik Kosova Hašim Tači nema podršku ni dvije stranke vladajuće koalicije za promjenu odnosno korekciju granica, dok istovremeno opozicija zahtijeva održavanje vanredne sjednice Skupštine Kosova na kojoj će se zabraniti predsjedniku Kosova da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podjeli ili o korekciji granica.
Protiv podjele ili korekcije granica su se izjasnile i Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa zamjenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su dio vladajuće koalicije.
Haradinaj je jučer izjavio kako se u dijalogu sa Srbijom teži pravno obavezujućem sporazumu o međusobnom priznanju i da granica i teritorij nisu teme o kojima se može razgovarati i da niko na Kosovu nema mandat da o tome diskutira.
Sa'će gremlin vulin pokrenuti manevre. Sa'će upalit tenkove. Evo sa'će!
-
zavrzlama
#413 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Kako srbija zamislja podjelu kosova ako su se svi u srbiji zarekli "nikad necemo priznat kosovo"
Cak i da albanci pristanu na neke korekcije to bi bilo uvjetovano priznanjem kosova od strane srbije.
Cak i da albanci pristanu na neke korekcije to bi bilo uvjetovano priznanjem kosova od strane srbije.
- Haris.ba
#414 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Stvar je što je Srbija već priznala Kosovo. Čim imaš diplomatske odnose, priznaju se dokumenti, ekonomija ide, postoji granica koju u praksi priznaš kroz carine, sudstvo....zavrzlama wrote:Kako srbija zamislja podjelu kosova ako su se svi u srbiji zarekli "nikad necemo priznat kosovo"
Jedina stvar koja je još ostala jeste samo ulazak Kosova u UN. I to ima veze ustvari samo sa ruskim i kineskim vetom u VSUN.
-
covek92
#415 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
lotPi wrote:covek92 wrote:
Cisto da ne ostane otvoreno!
Nista niste naucili.
Nisam rekao ni da si pokvaren niti los samo konstatirao cinjenicu da ti poruke odisu sovinizmom.
Ali nisi ti kriv, kriva je Srbija jer odgaja nove generacije sa takvim stavovima kao sto ih ti imas.
Denacifikacija je tezak i dugotrajan proces za koji mislim da nikada necete proci.
Iskreno me ne zanima tvoje ("vase") misljenje o Bosnjacima, njega osjetimo i citamo svakodnevno.
A sto se tice teme, moj je stav da Kosovo treba da ostane cjelokupno dio Srbije sa svim stanovnicima i svim politickim pravima koje imaji ostali gradjani Srbije.
Ali se pitam je li Srbija spremna da ima ministra odbrane, predsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Albanca i jos zu to 30% poslanika iz redova albanskih stranaka.
Da bi se srpskom nacionalizmu i sovinizmu konacno poslije 150 godina slomila kicma potrebno je jos preurediti BiH i rasturiti manji entitet.
Ti si ovdje dosao u goste, izuj cipele i ponasaj se kulturno. Ako ti ne svidja ovdje idi kuci. Ja sam ovdje domacin a ti gost!
Kakav je to tacno razgovor prema Bosnjacima i Albancima sa visine?
Ja odgovaram nekome kome su avioni i naoruzanje smesna stvar i ko se pita sta ce nam to.
Odgovaram nekome ko kaze da necemo dobiti nista na Kosovu.
Takodje, odgovarim nekome ko kaze da je Srpska propala i da nece biti nista od nje.
E sad, tu se provlace neke cinjenice svakako, ali prosto je glupo reci da gledam neki narod sa visine?
50 puta sam rekao da smo svi u istom sosu.
To sto kazem za Albance oko toga sta proizvode i kakva im je namenska je istina.
Eto, jel mogu da se porede sa Bugarima po velicini ekonomije raznovrsnosti generalno istoriji, ne mora sa Srbima, slicno je?
Kako je to gledanje sa visine ako su nesto prosto cinjenice.
Jel su danasnji Bosnjaci nekad gusili pobune Srba u smederevskom pasaluku? Jesu i te kako. Pisali pesme o tome, slali vojsku da guse pobune i umire raju koja je htela da se oslobodi i imala neke svoje ideje i hrabrost da zapocne ustanak protiv takve imperije.
A onda se sve preokrenulo, Srbi krenuli da jacaju i da se sire, da prave naciju a Bosnjaci ostali na istom nivou i narednih par decenija i propustili su sve te stvari.
Jel to istina ili moje naklapanje i mitomanija, mozda?
Jel istina da su Bosnjaci pokusali da naprave haubicu po ugledu na Srbiju a pomislise da je to prosto pa odjednom nema nista od toga, a ovde me forumasi ismejavaju oko srpske namenske, nasih uspeha i planova?
Iskreno, ko je napravio naciju u 19. veku a ko na pragu 21. veka?
Kakvo je to gledanje sa visine ako su to proste cinjenice?
Da li znas kako su Albanci dobili drzavu, kada i ZBOG cega(radi blokade sirenja Srbije na more)?
To o nekom srpskom nacionalizmu i lomljenju kicme tome i Srpskoj, moze samo da prouzrokuje opet nestabilnosti ovde a sad verovatno nece biti bas isto posto se menjaju pozicije u svetu.
Isto to je pokrenulo i prosli rat u toj Republici, preglasavanje, ukidanje nadleznosti, prisiljavanje da im drugi komanduju i slicno.
Vi/ti ste nesto naucili imajuci u vidu da se stalno prica o tome?
Izvini za ovo na kraju, eto tu sam pogresio. Ja sam gost i tako cu se ponasati, slazem se.
- fakat
#416 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
lotPi wrote:
Nista niste naucili.
-
covek92
#417 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
covek92 wrote:lotPi wrote:covek92 wrote:
Nista niste naucili.
Kakav je to tacno razgovor prema Bosnjacima i Albancima sa visine?
Ja odgovaram nekome kome su avioni i naoruzanje smesna stvar i ko se pita sta ce nam to.
Odgovaram nekome ko kaze da necemo dobiti nista na Kosovu.
Takodje, odgovarim nekome ko kaze da je Srpska propala i da nece biti nista od nje.
E sad, tu se provlace neke cinjenice svakako, ali prosto je glupo reci da gledam neki narod sa visine?
50 puta sam rekao da smo svi u istom sosu.
To sto kazem za Albance oko toga sta proizvode i kakva im je namenska je istina.
Eto, jel mogu da se porede sa Bugarima po velicini ekonomije raznovrsnosti generalno istoriji, ne mora sa Srbima, slicno je?
Kako je to gledanje sa visine ako su nesto prosto cinjenice.
Jel su danasnji Bosnjaci nekad gusili pobune Srba u smederevskom pasaluku? Jesu i te kako. Pisali pesme o tome, slali vojsku da guse pobune i umire raju koja je htela da se oslobodi i imala neke svoje ideje i hrabrost da zapocne ustanak protiv takve imperije.
A onda se sve preokrenulo, Srbi krenuli da jacaju i da se sire, da prave naciju a Bosnjaci ostali na istom nivou i narednih par decenija i propustili su sve te stvari.
Jel to istina ili moje naklapanje i mitomanija, mozda?
Jel istina da su Bosnjaci pokusali da naprave haubicu po ugledu na Srbiju a pomislise da je to prosto pa odjednom nema nista od toga, a ovde me forumasi ismejavaju oko srpske namenske, nasih uspeha i planova?
Iskreno, ko je napravio naciju u 19. veku a ko na pragu 21. veka?
Kakvo je to gledanje sa visine ako su to proste cinjenice?
Da li znas kako su Albanci dobili drzavu, kada i ZBOG cega(radi blokade sirenja Srbije na more)?
To o nekom srpskom nacionalizmu i lomljenju kicme tome i Srpskoj, moze samo da prouzrokuje opet nestabilnosti ovde a sad verovatno nece biti bas isto posto se menjaju pozicije u svetu.
Isto to je pokrenulo i prosli rat u toj Republici, preglasavanje, ukidanje nadleznosti, prisiljavanje da im drugi komanduju i slicno.
Vi/ti ste nesto naucili imajuci u vidu da se stalno prica o tome?
A da, kazes vecina Albanaca ne zeli sa Srbima i vecina Srba zeli Kosovo, bez Albanaca, to je cinjenica?
Kako se to razlikuje od toga da vecina Bosnjaka zeli Srpsku bez Srba a vecina Srba zeli nezavisnost Srpske i nece sa Bosnjacima?
Budi siguran da apsolutno isto vazi i za Srpsku. To sto interesi sila tada nisu bili takvi da dozvole to pravo Srbima u Bih kao Albancima u Srbiji ne znaci da nije tako i da nece biti tako u buducnosti.
Narocito imajuci u vidu promene u svetu.
Vi sa takvim stavom bukvalno skacete sebi u usta i ponasate se kao slon u staklarskoj radnju.
Izvini za ovo na kraju, eto tu sam pogresio. Ja sam gost i tako cu se ponasati, slazem se.
-
covek92
#418 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
[/quote]covek92 wrote:
A da, kazes vecina Albanaca ne zeli sa Srbima i vecina Srba zeli Kosovo, bez Albanaca, to je cinjenica?
Kako se to razlikuje od toga da vecina Bosnjaka zeli Srpsku bez Srba a vecina Srba zeli nezavisnost Srpske i nece sa Bosnjacima?
Budi siguran da apsolutno isto vazi i za Srpsku. To sto interesi sila tada nisu bili takvi da dozvole to pravo Srbima u Bih kao Albancima u Srbiji ne znaci da nije tako i da nece biti tako u buducnosti.
Vi sa takvim stavom bukvalno skacete sebi u usta i ponasate se kao slon u staklarskoj radnju.
Izvini za ovo na kraju, eto tu sam pogresio. Ja sam gost i tako cu se ponasati, slazem se.[/quote][/quote]
-
covek92
#419 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
[/quote][/quote]covek92 wrote:covek92 wrote:
- Ironman_88
#420 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Neko sa strane ko nije upućen bi pomislio da se je radilo o nekoj legitimnoj republici sa dužim postojanjem čiji je narod trpio vijekovima diskriminaciju i majorizaciju od strane zločestih Bošnjaka, te da je nevini narod te republike konačno smogao snage da se suprostavi teroru a Bošnjaci to pokušali ugušiti silom zbog čega je izbio rat.covek92 wrote:Isto to je pokrenulo i prosli rat u toj Republici, preglasavanje, ukidanje nadleznosti, prisiljavanje da im drugi komanduju i slicno.
-
covek92
#421 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Ironman_88 wrote:Neko sa strane ko nije upućen bi pomislio da se je radilo o nekoj legitimnoj republici sa dužim postojanjem čiji je narod trpio vijekovima diskriminaciju i majorizaciju od strane zločestih Bošnjaka, te da je nevini narod te republike konačno smogao snage da se suprostavi teroru a Bošnjaci to pokušali ugušiti silom zbog čega je izbio rat.covek92 wrote:Isto to je pokrenulo i prosli rat u toj Republici, preglasavanje, ukidanje nadleznosti, prisiljavanje da im drugi komanduju i slicno.
Koliko ja znam, ta Republika je bila sastavni deo Jugoslavije.
Legitimno je da se svi pokusaju da se dogovore, narocito u teskim vremenima a ne da radis iza ledja i pokusas hinjski da ih preglasas i uguras u nesto u sta oni ne zele da budu.
Znaci hoces da menjas volju milion ljudi i preglasas ih i kazes im da vise nece biti povezani sa svojoj maticom Srbijom vec u posebnoj Republici i onda od njih treba da ocekujes kolace, a narocito imajuci u vidu da su na sve strane dosle nacionalisticke stranke i da je atmosfera vec teska.
Cekaj, hoces da preglasas najvecu Eks Ju naciju koja je u tom trenutku u svakom smislu i najjaca i najveca i kontrolise JNA a vazduh je vec tezak, zato sto si dobio takav mig iz sveta i ocekujes da sve bude u redu posle?
Na kraju, posle krvavog rata u kome ginu ljudi koji govore isti jezik i pored svega pokazalo se tacnim od pocetka i doslo se na pocetak, ne mozes da im naredjujes i kontrolises ih. Sta si dobio ratom? Apsolutno nista. Sta je Srbija dobila? Dobila je na papiru od celog sveta da niko ne sme da ih preglasava i da imaju svoju drzavu u drzavi. Dobro, dobila je inflacije i sankcije.
A da, jos si video da se u regionu tako nesto vec desava i da ne ide na dobro, tamo gde se pokusavaju Srbi preglasasti, na stranu koliko su oni govna ili ne.
Necu da pricam o tome posto to ovde tema nije.
- Haris.ba
#422 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Znači Srbi u BiH nisu bili za očuvanje Jugoslavije? Već samo za povezanost sa svojom maticom?covek92 wrote:Znaci hoces da menjas volju milion ljudi i preglasas ih i kazes im da vise nece biti povezani sa svojoj maticom Srbijom vec u posebnoj Republici i onda od njih treba da ocekujes kolace, a narocito imajuci u vidu da su na sve strane dosle nacionalisticke stranke i da je atmosfera vec teska.Cekaj, hoces da preglasas najvecu Eks Ju naciju koja je u tom trenutku u svakom smislu i najjaca i najveca i kontrolise JNA a vazduh je vec tezak, zato sto si dobio takav mig iz sveta i ocekujes da sve bude u redu posle?
Recimo da predsjednik Srbije nije tako tvrdio u Hagu.
I znači Srbi su kontrolisali JNA? Zanimljivo.
-
covek92
#423 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Cuj, kad je doslo do toga i kad je stanje vec bilo na pragu haosa, svako spasava svoju glavu.
Narocito da je Srbiji bilo u interesu da Jugoslavija opstane, Beograd je postao velegrad i metropola zbog obe Jugoslavije, na stranu sto smo i mi osteceni zbog autonomije Vojvodini i Kosovu.
Naravno da je eto Milosevicu u interesu bilo da kontrolise sto vece teritorije, sta ga briga, vise para, korupcije, vise moci, tako svako razmislja.
Kao sto je i danas Bosnjacima u interesu da kontrolisu i Srpsku i imaju celu Bih, zbog para, vece moci i ugleda, vidljivosti u svetu i slicno.
Na kraju, pred sam rat, naravno da ce Srbi gledati da odbrane sebe i da se spreme za tako nesto a imali su iskustva kroz istoriju za sve te stvari.
Zasto bi Srbi postovali i JNA i zakone i cudesa kad ageneti sa zapada vec uveliko huskaju i rasturaju Jugu, podrzavaju odlazak Slovenije i Hrvatske i slicno.
Onda Srbi vide da je vrag odneo salu i uradi sve sto je moguce da zadrzis svoje Srbe(a ima ih svuda po regionu u stotinama hiljada) sa Srbijom, po cenu rata.
Nista prostije, nista nelogicno.
S druge strane, neki pomisle da samo zato sto dobiju mig sa strane mogu da preglasaju tolike Srbe i uguraju ih tamo gde oni nece.
Ti eto govnjivi Srbi te jos upozaravaju pa i prete da to ne radis, ono jes, imaju oruzje, imaju moc i sve ostalo, a ti slepo verujes Amerima i mastas vec o nekim velikim idejama i slicno.
Na kraju imas rat i kuknjavu na sve strane i otreznjenje svih ljudi koji su tek tad shvatil(sa svih strana) za koga su glasali i cemu je sve vodilo a zbog interesa Amera, sto zbog Rusije, sto zbog isprobavanja novih taktika i slicno.
Ovim ne zelim da umanjim zlocine Srba, vec zelim da ti kazem kako ono..Za rat je potrebno dvoje.
Jeste bilo srpske propagande, 80tih ,filmova, raznih gluposti ali i porasti nacionalizma kod svih zbog losijeg ekonomskog stanja ali to je sasvim jedno a drugo je da ti direktno izazoves rat nekim potezima i zapalis fitilj.
Narocito da je Srbiji bilo u interesu da Jugoslavija opstane, Beograd je postao velegrad i metropola zbog obe Jugoslavije, na stranu sto smo i mi osteceni zbog autonomije Vojvodini i Kosovu.
Naravno da je eto Milosevicu u interesu bilo da kontrolise sto vece teritorije, sta ga briga, vise para, korupcije, vise moci, tako svako razmislja.
Kao sto je i danas Bosnjacima u interesu da kontrolisu i Srpsku i imaju celu Bih, zbog para, vece moci i ugleda, vidljivosti u svetu i slicno.
Na kraju, pred sam rat, naravno da ce Srbi gledati da odbrane sebe i da se spreme za tako nesto a imali su iskustva kroz istoriju za sve te stvari.
Zasto bi Srbi postovali i JNA i zakone i cudesa kad ageneti sa zapada vec uveliko huskaju i rasturaju Jugu, podrzavaju odlazak Slovenije i Hrvatske i slicno.
Onda Srbi vide da je vrag odneo salu i uradi sve sto je moguce da zadrzis svoje Srbe(a ima ih svuda po regionu u stotinama hiljada) sa Srbijom, po cenu rata.
Nista prostije, nista nelogicno.
S druge strane, neki pomisle da samo zato sto dobiju mig sa strane mogu da preglasaju tolike Srbe i uguraju ih tamo gde oni nece.
Ti eto govnjivi Srbi te jos upozaravaju pa i prete da to ne radis, ono jes, imaju oruzje, imaju moc i sve ostalo, a ti slepo verujes Amerima i mastas vec o nekim velikim idejama i slicno.
Na kraju imas rat i kuknjavu na sve strane i otreznjenje svih ljudi koji su tek tad shvatil(sa svih strana) za koga su glasali i cemu je sve vodilo a zbog interesa Amera, sto zbog Rusije, sto zbog isprobavanja novih taktika i slicno.
Ovim ne zelim da umanjim zlocine Srba, vec zelim da ti kazem kako ono..Za rat je potrebno dvoje.
Jeste bilo srpske propagande, 80tih ,filmova, raznih gluposti ali i porasti nacionalizma kod svih zbog losijeg ekonomskog stanja ali to je sasvim jedno a drugo je da ti direktno izazoves rat nekim potezima i zapalis fitilj.
- Point.
#424 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Znači Bošnjaci počeli rat zato što nisu htjeli ostati u krnjoj Jugoslaviji, u biti Velikoj Srbiji. Zanimljivo.
- Haris.ba
#425 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Veoma zanimljivo.covek92 wrote:Onda Srbi vide da je vrag odneo salu i uradi sve sto je moguce da zadrzis svoje Srbe(a ima ih svuda po regionu u stotinama hiljada) sa Srbijom, po cenu rata.Nista prostije, nista nelogicno.
A kojim Bošnjacima je to u interesu?covek92 wrote:Kao sto je i danas Bosnjacima u interesu da kontrolisu i Srpsku i imaju celu Bih, zbog para, vece moci i ugleda, vidljivosti u svetu i slicno.