Prenj wrote:Koliko je Aliji istinski bilo zao pobijenog naroda moze ilustrovati njegova izjava data u prvoj emisiji "Face to face" Senada Hadzifejzovica 1998:
Na Senadovo pitanje "kada mu je u ratu bilo najteze" Alija je odgovorio da je to bila noc provedena u Lukavici kada nije znao sta mu je sa kcerkom.
Razumljiva je briga oca za kcerku.
Ali zar Markale, a pogotovo Srebrenica nisu bile zasluzile noc-dvije naseg prvog Predsjednika????

Ovaj intervju je napravljen 2000.
RFE:
Pročitao sam da ste rekli da vam je jedan od najtežih trenutaka rata bio kad ste se vraćali sa jedne međunarodne konferencije i kad ste bili faktički uhapšeni na sarajevskom aerodromu.
IZETBEGOVIĆ:
Da, to sam negdje rekao. To je bilo 2. maja 1992. godine. Mislim da sam bio u Lisabonu i vraćali smo se, ne znajući šta se taj dan događalo u Sarajevu. A, u Sarajevu se taj dan odigrala odlučna bitka između naoružanih gradana Sarajeva i Jugoslovenske narodne armije. To su bile ulične borbe. Jugoslavenska narodna armija je krenula iz nekoliko pravaca da zauzme Predsjedništvo, naišli su na otpor i povukli se negdje predveče u kasarne, a mi smo u trenutku kada se to sve smirilo, te večeri, sletili na aerodrom. Ja, Lagumdžija i moja kćerka Sabina, koja je sa mnom išla kao prevodilac za engleski jezik. Te večeri smo mi bili smješteni u Lukavici, u nekoj njihovoj komandi. Za mene je improvizirana neka spavaonica u kancelariji komandanta, generala Đurđevca, a po Sabinu je došla neka žena koja se predstavila kao ljekar, da ide spavati s njom. Ja čitavu noć uopće nisam spavao od brige za Sabinu, s jedne strane, i s druge strane, iz kruga kasarne su čitavu noć doslovno bljuvali vatru na Sarajevo, pucali iz minobacača, topova, artiljerije i tako dalje. Sad ne znam da li zbog te opće buke ili zbog brige, ali to je bila jedna od noći u kojoj nisam oka sklopio. Na zidu je stajao neki stari vojnički sat, gledao sam sate kako prolaze i do ujutro nisam uopće zaspao. Međutim, to se, hvala Bogu, na neki način okončalo 3. maja popodne, bili smo oslobođeni.
http://www.bosnaprkosnaodsna.mine.nu/Sv ... pada1.html
Što se tiče Markala i Srebrenice i da li mu i to nisu bili teški momenti........moguće je svašte.....piše se svašta.....
Srpski izvori govore da je on granatirao Markale, on ili Ganić (Kogres srpskog ujedinjenja):
- Kako je muslimanska vlada, koja se stalno pravda da nije u mogucnosti da se pridrzava kratkotrajnih prekida vatre zbog neadekvatnosti komunikacija, tako cudesno brzo obavestila strane medije i istovremeno poslala sanitetska kola na mesto incidenta u roku od dva minuta posle zlocina? Zasto su se repna krilca minobacackog projektila neobjasnjeno izgubila posle eksplozije? Pre nego sto su zaplenili neke minobacace od Srba, Muslimani su bili prinudjeni da rucno izradjuju svoje minibacacke mine i artiljerijske granate, sto znaci da su njihova repna krilca imala karakteristican oblik, pa bi posluzila kao neoboriv dokazni materijal protiv muslimanske strane.
S obzirom na blizinu pijace "Markale" i zgrade Predsednistva BiH, dilema je ko je izdao naredjenje da se izvrsi ovaj suludi zlocin - predsednik Alija Izetbegovic ili potpredsednik Ejup Ganic?
http://www.suc.org/culture/library/Cia_ ... rkale.html
Negdje gore pročitah da je mogao, a nije htio da spasi Srebrenicu. On kaže:
RFE:
Drugi sasvim sigurno težak trenutak za vrijeme rata, to ste također rekli, je Srebrenica. Danas se spekulira svašta na temu zločina počinjenih u Srebrenici. Jedna od spekulacija je ta da je Srebrenica praktično namjerno predata.
IZETBEGOVIĆ:
To je glupost. Srebrenica je bila opkoljena dugo vremena. Mi ovdje opkoljeni, oni tamo opkoljeni. Koridor izmedu Tuzle i Srebrenice brane srpske snage koje održavaju vezu sa zapadnim dijelovima Bosne, brane ga svim sredstvima, kao što su branili i posavski koridor, i mi nismo mogli da pomognemo Srebrenici. Održavali smo helikoptersku vezu pod krajnjim rizikom. Naoružali smo tamošnje jedinice sa strijelama F-4, ili tako nešto, protiv tenkova. U maju je poletio zadnji helikopter prema Srebrenici i bio je oboren nad Srebrenicom, u njemu su bila četiri ljekara i sva četvorica su poginula, kao i zamjenik komadanta Bečirović. Pa, ne šalju se ljekari u grad koji mislite napustiti. Mi smo poslali ljekare, jer su se Srebreničani žalili da nemaju ljekara i vojska je poslala svoje vojne ljekare koji su izgubili život u toj majskoj nesreći tamo. I ne naoružava se neko sa sofisticiranim oružjem, ako se namjerava grad napustiti. Mi nismo mogli više ništa da uradimo. Naravno da će politički protivnici uvijek iznositi stvari kojima žele na neki način diskreditovati vlast - da je mogla uraditi, a nije uradila i tako dalje - ali mi ništa više nismo mogli uraditi. Prije toga smo pokušavali ovdje probiti blokadu Sarajeva, ta borba je trajala skoro mjesec dana i završena je bezuspješno. Oko Sarajeva su bili obruči koje mi nismo mogli da probijemo, izgubili smo dosta ljudi i oni su izgubili dosta ljudi i ta akcija je morala biti obustavljena. Nakon toga uslijedila je Srebrenica. Naša vojska nije bila u stanju da probije taj koridor između Tuzle i Srebrenice. S druge strane, Srebrenica je bila zaštićena zona i mi smo vjerovali da svijet neće dozvoliti da zaštićena zona, za čiju zaštitu se po odredbi člana 7. Povelje treba upotrijebiti sila ukoliko bude napadnuta, bude na takav način pregažena. Pouzdavali smo se u to da će svijet onemogućiti invaziju na Srebrenicu. To se, međutim, nije dogodilo. Svijet je izdao Srebrenicu. Ujedinjene nacije su provele istragu koju je organizovao Kofi Annan i ta istraga pokazuje jasnu krivicu međunarodne zajednice za to. U toku je i istraga francuskog parlamenta o ulozi francuskih zvaničnika u tome. Ja sam francuske istražitelje već jednom primio, mislim da ću ih ponovo primiti i govorit ćemo o tim okolnostima pod kojima je Srebrenica pala. Tu je general Janvier odigrao jednu dvoličnu ulogu. Baze su dobile nalog da avioni bombarduju srpske položaje oko Srebrenice, poletjeli su i vraćeni sa pola puta, jer su se Akashi i Janvier složili da to ne treba da rade i Srebrenica je na taj način bila žrtvovana.
http://www.bosnaprkosnaodsna.mine.nu/Sv ... pada1.html