ko je bio bolji za Bosnu i narod,Tito ili Alija?

avicena

Post by avicena »

BigBoss wrote:
Jest bio moguc, sigurno! Ali onda bi ti bio Staljin i Rusija! Jaro, odmori malo sa tim sta bi bilo kad bi bilo. Staljinizam i Ruska cizma bi ti bila neminovnost. Srecom pa je bio Tito da to sprijeci. A ne gotivim komunizam, ali bolje Tito nego Staljin.
Evo ga i ti mi pripisuješ ono što ja izbjegavam :-) Zanimljiva kontemplacija samo........!
Da li su Saveznici izjegavali Tita i saradnju sa njim sve do pred kraj rata? Zašto?
Toozla

Post by Toozla »

avicena wrote:
BigBoss wrote:
Jest bio moguc, sigurno! Ali onda bi ti bio Staljin i Rusija! Jaro, odmori malo sa tim sta bi bilo kad bi bilo. Staljinizam i Ruska cizma bi ti bila neminovnost. Srecom pa je bio Tito da to sprijeci. A ne gotivim komunizam, ali bolje Tito nego Staljin.
Evo ga i ti mi pripisuješ ono što ja izbjegavam :-) Zanimljiva kontemplacija samo........!
Da li su Saveznici izjegavali Tita i saradnju sa njim sve do pred kraj rata? Zašto?
...zato sto je kralj i njegova svita bila u Londonu, a Draza Mihajlovic je bio njegov opunomocenik na terenu....
...Tito je jos '44. sprijecio iskrcavanje saveznika na jadransku obalu jer bi u tom slucaju isti ustolicili kralja nazad....
....saveznici su prihvatili Tita u momentu kad su shvatili da je igrac broj jedan na terenu i da im je kontra-produktivno ignorisati ga .... (ne zaboravi da im je bilo u cilju sprijeciti Staljinov izlazak na Jadran, a Tito je imao puno vise sanse da se odupre crvenoj armiji od Draze)...
SD-6

Post by SD-6 »

...izaso je novi album bacstreet boys-a...toplo preporucujem
avicena

Post by avicena »

Prenj wrote:Koliko je Aliji istinski bilo zao pobijenog naroda moze ilustrovati njegova izjava data u prvoj emisiji "Face to face" Senada Hadzifejzovica 1998:
Na Senadovo pitanje "kada mu je u ratu bilo najteze" Alija je odgovorio da je to bila noc provedena u Lukavici kada nije znao sta mu je sa kcerkom.
Razumljiva je briga oca za kcerku.
Ali zar Markale, a pogotovo Srebrenica nisu bile zasluzile noc-dvije naseg prvog Predsjednika???? :( :( :(
Ovaj intervju je napravljen 2000.
RFE:
Pročitao sam da ste rekli da vam je jedan od najtežih trenutaka rata bio kad ste se vraćali sa jedne međunarodne konferencije i kad ste bili faktički uhapšeni na sarajevskom aerodromu.
IZETBEGOVIĆ:
Da, to sam negdje rekao. To je bilo 2. maja 1992. godine. Mislim da sam bio u Lisabonu i vraćali smo se, ne znajući šta se taj dan događalo u Sarajevu. A, u Sarajevu se taj dan odigrala odlučna bitka između naoružanih gradana Sarajeva i Jugoslovenske narodne armije. To su bile ulične borbe. Jugoslavenska narodna armija je krenula iz nekoliko pravaca da zauzme Predsjedništvo, naišli su na otpor i povukli se negdje predveče u kasarne, a mi smo u trenutku kada se to sve smirilo, te večeri, sletili na aerodrom. Ja, Lagumdžija i moja kćerka Sabina, koja je sa mnom išla kao prevodilac za engleski jezik. Te večeri smo mi bili smješteni u Lukavici, u nekoj njihovoj komandi. Za mene je improvizirana neka spavaonica u kancelariji komandanta, generala Đurđevca, a po Sabinu je došla neka žena koja se predstavila kao ljekar, da ide spavati s njom. Ja čitavu noć uopće nisam spavao od brige za Sabinu, s jedne strane, i s druge strane, iz kruga kasarne su čitavu noć doslovno bljuvali vatru na Sarajevo, pucali iz minobacača, topova, artiljerije i tako dalje. Sad ne znam da li zbog te opće buke ili zbog brige, ali to je bila jedna od noći u kojoj nisam oka sklopio. Na zidu je stajao neki stari vojnički sat, gledao sam sate kako prolaze i do ujutro nisam uopće zaspao. Međutim, to se, hvala Bogu, na neki način okončalo 3. maja popodne, bili smo oslobođeni.
http://www.bosnaprkosnaodsna.mine.nu/Sv ... pada1.html

Što se tiče Markala i Srebrenice i da li mu i to nisu bili teški momenti........moguće je svašte.....piše se svašta.....
Srpski izvori govore da je on granatirao Markale, on ili Ganić (Kogres srpskog ujedinjenja):
- Kako je muslimanska vlada, koja se stalno pravda da nije u mogucnosti da se pridrzava kratkotrajnih prekida vatre zbog neadekvatnosti komunikacija, tako cudesno brzo obavestila strane medije i istovremeno poslala sanitetska kola na mesto incidenta u roku od dva minuta posle zlocina? Zasto su se repna krilca minobacackog projektila neobjasnjeno izgubila posle eksplozije? Pre nego sto su zaplenili neke minobacace od Srba, Muslimani su bili prinudjeni da rucno izradjuju svoje minibacacke mine i artiljerijske granate, sto znaci da su njihova repna krilca imala karakteristican oblik, pa bi posluzila kao neoboriv dokazni materijal protiv muslimanske strane. S obzirom na blizinu pijace "Markale" i zgrade Predsednistva BiH, dilema je ko je izdao naredjenje da se izvrsi ovaj suludi zlocin - predsednik Alija Izetbegovic ili potpredsednik Ejup Ganic? :-) :?
http://www.suc.org/culture/library/Cia_ ... rkale.html

Negdje gore pročitah da je mogao, a nije htio da spasi Srebrenicu. On kaže:
RFE:
Drugi sasvim sigurno težak trenutak za vrijeme rata, to ste također rekli, je Srebrenica. Danas se spekulira svašta na temu zločina počinjenih u Srebrenici. Jedna od spekulacija je ta da je Srebrenica praktično namjerno predata.
IZETBEGOVIĆ:
To je glupost. Srebrenica je bila opkoljena dugo vremena. Mi ovdje opkoljeni, oni tamo opkoljeni. Koridor izmedu Tuzle i Srebrenice brane srpske snage koje održavaju vezu sa zapadnim dijelovima Bosne, brane ga svim sredstvima, kao što su branili i posavski koridor, i mi nismo mogli da pomognemo Srebrenici. Održavali smo helikoptersku vezu pod krajnjim rizikom. Naoružali smo tamošnje jedinice sa strijelama F-4, ili tako nešto, protiv tenkova. U maju je poletio zadnji helikopter prema Srebrenici i bio je oboren nad Srebrenicom, u njemu su bila četiri ljekara i sva četvorica su poginula, kao i zamjenik komadanta Bečirović. Pa, ne šalju se ljekari u grad koji mislite napustiti. Mi smo poslali ljekare, jer su se Srebreničani žalili da nemaju ljekara i vojska je poslala svoje vojne ljekare koji su izgubili život u toj majskoj nesreći tamo. I ne naoružava se neko sa sofisticiranim oružjem, ako se namjerava grad napustiti. Mi nismo mogli više ništa da uradimo. Naravno da će politički protivnici uvijek iznositi stvari kojima žele na neki način diskreditovati vlast - da je mogla uraditi, a nije uradila i tako dalje - ali mi ništa više nismo mogli uraditi. Prije toga smo pokušavali ovdje probiti blokadu Sarajeva, ta borba je trajala skoro mjesec dana i završena je bezuspješno. Oko Sarajeva su bili obruči koje mi nismo mogli da probijemo, izgubili smo dosta ljudi i oni su izgubili dosta ljudi i ta akcija je morala biti obustavljena. Nakon toga uslijedila je Srebrenica. Naša vojska nije bila u stanju da probije taj koridor između Tuzle i Srebrenice. S druge strane, Srebrenica je bila zaštićena zona i mi smo vjerovali da svijet neće dozvoliti da zaštićena zona, za čiju zaštitu se po odredbi člana 7. Povelje treba upotrijebiti sila ukoliko bude napadnuta, bude na takav način pregažena. Pouzdavali smo se u to da će svijet onemogućiti invaziju na Srebrenicu. To se, međutim, nije dogodilo. Svijet je izdao Srebrenicu. Ujedinjene nacije su provele istragu koju je organizovao Kofi Annan i ta istraga pokazuje jasnu krivicu međunarodne zajednice za to. U toku je i istraga francuskog parlamenta o ulozi francuskih zvaničnika u tome. Ja sam francuske istražitelje već jednom primio, mislim da ću ih ponovo primiti i govorit ćemo o tim okolnostima pod kojima je Srebrenica pala. Tu je general Janvier odigrao jednu dvoličnu ulogu. Baze su dobile nalog da avioni bombarduju srpske položaje oko Srebrenice, poletjeli su i vraćeni sa pola puta, jer su se Akashi i Janvier složili da to ne treba da rade i Srebrenica je na taj način bila žrtvovana.
http://www.bosnaprkosnaodsna.mine.nu/Sv ... pada1.html
ABUAMAR

#405 ALIJA je otac svima

Post by ABUAMAR »

TITO je bio dobar covjek,medjutim jebo je nas bosance dugo vremena.Za mene je Alija najveci lik ove nase države kakva god da je.Stvorio je vojsku kija i državu koja nas je spasila od četničkih falang.
i
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

sto prije zaboravimo smotanog aliju svima ce nam biti bolje
avicena

Post by avicena »

rainbow_sex wrote:sto prije zaboravimo smotanog aliju svima ce nam biti bolje
:? Baš me interesuje kako bi to riješilo naše probleme?

Aliju nije volio ni Tuđman, ni Milošević, ni ljevičari , ni desničari.

Interview FATMIRA ALISPAHICA, BH_Bladetu, iz Danske.:
ALISPAHIC: Izetbegoviceva politika je generalno nanijela nepopravljive štete bošnjackom narodu. Ta politika je imala historijsku šansu da ojaca bošnjacki narod iznutra, da poveca kriticnu masu patriotskih svjesnih Bošnjaka, koji bi se borili za ciljeve starije od svake vlasti. Izetbegovic je u startu pao na ispitu iz patriotizma.

Generalno, Izetbegovic se ponašao onako kako bi to Zeljeli Miloševic i Tudman. Ta politika je do te mjere raspametila Bošnjake u najširim slojevima, da se uopce ne moze govoriti o nekoj nacionalnoj strategiji, koja bi obavezivala potrebnu masu Bošnjaka. Dogodilo se da u toj pometnji Bošnjaci glasaju za SDP-Alijansu, za koju se odmah moglo znati da ce biti servilna marioneta medunarodene zajednice i da ce raditi protiv Bošnjaka i BiH.
Ili Profesor Dr.Vahid Sendijarevic Bosanski Kongres Troy, Michigan, USA :
...Nikada cilj Alije Izetbegovica nije bio stvaranje "Muslimanije", nego samo i iskljucivo unistenje Republike Bosne i Hercegovine i Bosnjackog naroda. Republika Bosna i Hercgovina je bila drzava Bosnjaka i muslimana na svakoj stopi njene teritorije. Da nije bilo tako kako bismo izglasali Aliju za predsjedika Republike Bosne i Hercegovine. Sve ustavotvorne odluke u Republici Bosni i Hercegovini bile su punovazne kada se donesu sa 50% plus jedan glas, a to su bili glasovi Bosnjaka. Danas Bosnjaci nemaju nikakvih ustavnih prava na 49% teritorije Republike Bosne i Hercegovine, pa cak niti prava na posjed, a na preostalih 51% teritorije hrvatska manjina ima pravo konzensusa na svaku bitnu odluku. Projekat podjele Bone i Hercegovine je predvidio da tih 51% ide u konfederaciju sa Hrvatskom, a 49% u konfederaciju sa Srbijom i gdje je tu onda muslimanska drzava......Cak i povrsno poredjenje onoga sto je Alija uradio, i radi, sa onim sto pise u Kur'anu ce pokazati da je Alija samo izdajnik i licemjer, i da njegov cilj nikada nije bio stvaranje nekakve muslimanske drzave.
:? Ovo mi liči na priču o Nasrudinu hodži i magarcu. :zzzz:
stickitout

#408 Re: ALIJA je otac svima

Post by stickitout »

ABUAMAR wrote:TITO je bio dobar covjek,medjutim jebo je nas bosance dugo vremena.Za mene je Alija najveci lik ove nase države kakva god da je.Stvorio je vojsku kija i državu koja nas je spasila od četničkih falang.
i
:D :D :D Ma ovo je majstor pravi!!!! :D :D
BigBoss

Post by BigBoss »

Ili Profesor Dr.Vahid Sendijarevic Bosanski Kongres Troy, Michigan, USA :
Ja, ja! Tako je! Zivio govornik! Ja pametna cojka! :zzzz: :lol: :lol: :zzzz:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Da se razumijemo Alija je na celo drzave dosao kao produkt probudjenog nacionalizma kod svih naroda a Tito je na celo drzave dosao nakon strasnog rata i poraza fasizma u kojem je on ucestvovao direktno od prvog do zadnjeg dana. E sad vi odlucite sta je jace od to dvoje i ko je veci dzek u cijeloj prici.
Sto se tice zatvora i Tito je zatvaran u staroj Jugoslaviji radi slicnih stavova radi kojih je zatvorio i Aliju Izetbegovica. Tako da su tu ravnopravni s tom razlikom sto se Tito tada borio za gradjane, radnike a Alija za Islamsku deklaraciju i samo jednu naciju. Opet prosudite ko je bolji za narod.
U Titovo vrijeme onaj koji kaze da nije lijepo zivio je najobicniji dzukac i lazljivac ili neko ko je zeljan sranja koja su nam se desavala. Tito nije branio vjeru ali nisi mogao jednom guzicom na dvije stolice sjediti kao sto sad sjede njih 90%. Ili si bio vjernik ili komunista. Svaka drzava ima svoja pravila. Sada svi pricaju da su bili ugrozeni (mislim na politicare) a opet njih 90% su bili politicari i u Titovo vrijeme. Zato danas obican covjek i priziva Tita i njegovo vrijeme a ovi majmuni ga pljuju.
Da opet ne nabrajm skolstvo, zdravstvo, sport, pasos, ljetovanja itd itd i o tome ne mogu pricati balavci koji uce iz knjiga na kojima su malte ne predgovore pisali Radovan, Tudjman i Alija a svaki posteni roditelj ce svojoj djeci ispricati sta je prava istina.
reaktor

Post by reaktor »

rainbow_sex wrote:sto prije zaboravimo smotanog aliju svima ce nam biti bolje
... a ko si ti :-) sorry, zaboravio sam :D
I

Post by I »

muha_sa wrote:Bogić Bogičević

To care... Bigičevića za predsjednika
Daisy

Post by Daisy »

Ne moguce ih je porediti, pogotovo kad se ne porede po jednoj stvari nego globalno. Ja glasam za Tita-jer je pitanje glasilo "ko je bio bolji za narod". Mislim da je ocigledno.
Uvlaciti teme kao sto je rat u ovo nema ni smisla-oba vladara su imali rat, samo sto je jedan poslije njega gradio a drugi pio kafe s mafijom
Daisy

Post by Daisy »

Ne moguce ih je porediti, pogotovo kad se ne porede po jednoj stvari nego globalno. Ja glasam za Tita-jer je pitanje glasilo "ko je bio bolji za narod". Mislim da je ocigledno.
Uvlaciti teme kao sto je rat u ovo nema ni smisla-oba vladara su imali rat, samo sto je jedan poslije njega gradio a drugi pio kafe s mafijom
da pamtis

Post by da pamtis »

Daisy wrote: samo sto je jedan poslije njega gradio a drugi pio kafe s mafijom
15. Osoba s kojom najradije pijete kahvu?
- Već duže vremena ne pijem kahvu, ali kada to učinim, onda je pijem s Bakirom i za njegov hatar.

START broj: 113, Datum: 4/8/2003

http://www.bosnaprkosnaodsna.mine.nu/sredina-Alija.html
nebi

Post by nebi »

SD-6 wrote:...bio je i Hasan Cengic u HD...i to na zvancnom sajtu vlade RS-a
za one koji ne znaju Haso je '57 :D :D
IQ?
Daisy

Post by Daisy »

Dobro, nije pio kafu doslovno, nego vise "figurativno", a i to sto je s Bakirom, i to ga bas ne odvaja od mafije....
Daisy

Post by Daisy »

Dobro, nije pio kafu doslovno, nego vise "figurativno", a i to sto je s Bakirom, i to ga bas ne odvaja od mafije....
Daisy

Post by Daisy »

Daisy

Post by Daisy »

Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

"Sve je isto samo njega nema
Opet Dugme okupilo Brega..."

Ne mozemo mi bez Tite, svi mi. Bez Tudjmana, Milosevica i Alije se moze. I te kako more, ali bez Tileta ne more. :-D
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

ukratko Alija Izetbegovic je jedan nekulturni islamski mislilac koji nije razumio ni vrijeme ni mjesto u kojem zivi.

Jedino sto je shvatio je da njegov narod upravo razumije samo onakve kakav je on sam - dakle korumpirane osobe koji misle da su jedini pamet pokupili cjelog svijeta.
danas

Post by danas »

avicena wrote: Aliju nije volio ni Tuđman, ni Milošević, ni ljevičari , ni desničari.
i tudjman i milosevic su obozavali aliju; boljeg uhljupa nisu mogli naci za svoje planove...
avicena

Post by avicena »

zeza :?
Last edited by avicena on 20/07/2005 01:10, edited 1 time in total.
avicena

Post by avicena »

..........
Last edited by avicena on 20/07/2005 01:07, edited 1 time in total.
Post Reply