Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Locked
ernestalic

#401 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by ernestalic »

Postoje tri strane koje su zagovornici podjele BiH. Srpska strana nema stvarne razloge za otcjepljenje i pripajanje Srbiji. Tu se radi o strahu od osvete koja i nema neko uporište u stvarnosti. Ali oni gledaju iskopavanja masovnih grobnica, stalno slušaju o genocida u bošnjačkim medijima itd. Hrvatska strana ima druge motive. Hrvati nisu ni približno počinili tako masovne zločine, a osim toga su i nad njima Bošnjaci počinili zločine. Pravi razlog želje za podjelom, kod Hrvata je strah od pretvaranja u manjinu i nestajanje sa prostora BiH. Treća strana je je jedna prikrivena struja kod Bošnjaka, a to je ona mladomuslimanska struja koja želi islamsku republiku na odredjenom prostoru. Oni su najopasniji. Mogu se prepoznati i na forumima, odnosno u komentarima o raznim temama. Stalno vrijedjaju Srbe i Hrvate i općenito kršćane-hrišćane, proklinju one koji žele sa njima živjeti i sl. Nekim načinima uspjevaju pokrivati sve više žena i cura, nastoje ih ubaciti na sva mjesta, skupove, konferencije, čak i plaže, i sl. Pokušavaju pod krinkom demokratije i prava vjernika, mijenjati kodekse i uvoditi pravila koja im odgovaraju. Ne smetaju im arapska naselja, Arape nazivaju braćom itd.

Iako je velika greška SDA (ustvari se radi o javašluku i nesposobnosti) forsiranje Sarajeva kao najboljeg mjesta za Bošnjake, treba reći da Bošnjaci predstavljaju većinu i u srednjoj Bosni i Krajini, a prava tvrđava nastojanja da se razvali BiH je trenutno Zapadna Hercegovina. Zapadni Hercegovci su prije rata masovno dolazili i u Sarajevo pored odlazaka u zapadne zemlje, ali se situacija promijenila sa ratom. Danas us okrenuti Zagrebu i Hrvatskoj i nažalost značajno utiču na percepciju Bosne i Bošnjak kod domicilnih Hrvata. Na primjer, Ivo Lučić i Nino Raspudić vode godinama kampanju u tom smislu.

Bošnjaci bi sebi zabili nevjerovatan autogol kada bi pristali na bilo kakvu promjenu Daytona. Mi smo potpisali (tj Alija u naše ime), Hrvati su potpisali i Srbi su potpisali. Tko god pokuša razvaliti - podijeliti BiH, razvalio je i Daytonski ugovor. I što će raditi poslije strana koja to pokuša? Zato kažem da je kod nas najopasnija ova mladomuslimanska struja koja radi prikriveno, kobajagi se bori za BiH, a ustvari nastoji izolirati Bošnjake i okrenuti ih prema muslimanskom svijetu, prema Arapima i Turcima. Oni se nadaju da će tako sami Bošnjaci jednog dana pristati na podjelu.
Utokkha

#402 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Utokkha »

Da se zajednicki prisjetimo jednog autogola yogi debilnog gurua ka normalizaciji drzave:

http://www.media.ba/bs/mediametar/silaj ... -drugi-put

Yogi se ispario od tada, a Dodik ojacao.
Utokkha

#403 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Utokkha »

SaraFina wrote:
Dogmano wrote:Tužno je vidjeti kako lahko ljudi koji vole ovu zemlju nađu povoda za međusobnu svađu i omalovažavanje. Mnogi se konstantno referiraju na neke pravno-političke konstrukte i guraju to u prvi plan rasprave o Bosni i Bošnjacima. Nacija ili etnicitet, Bosna ili Bosna i Hercegovina, Bošnjaci ili Bosanci... To nije suština problema!

Jasno je da kao etnicitet, narod, nacija... nemamo dugoročnu strategiju i , iako djeluje irelevantna, ipak je ilustrativna i rasprava na ovoj temi jer se može iščitati da, uglavnom, isto mislimo i Bosni i Bošnjacima, ali ne da ne postoji kolektivna svijest o načinu afirmiranja bosanskih želja, nego je ta svijest u rasulu.

Dolazim sa juga naše Bosne, odnosno iz Hercegovine, a neki bi rekli iz Herceg-Bosne (gledajte kako sam nagodan po pitanju imenovanja). Trenutno smo zakinuti za bilo kakvu ideju ili koncept koji daje nadu i motiviše mladog čovjeka da ovdje ostane i da se bori. Unatoč tome: ako je Vama u Sarajevu psihološko stanje po pitanju domovine takvo kakvim ga opisujete, samo Vam mogu kazati da na jedan Vaš upitnik iznad glave dolaze tri uzvičnika iz Stoca. Samo Bosna!!! :bih:

Svaka cast na optimizmu :thumbup: :bih:
Dogmano, i ja bih da kazem svaka cast.
Ponekad iz sarajevske sjene situacija je puno optimisticnija nego ljudi misle. UZP zastave i naopake ruske trobojke aminovane od sultana viore se sirom zemlje i ljudi tvrde da je zemlja ujedinjenija nego misle.
Tesko je biti Bosnjak, Bosanac i Hercegovac u Stocu, tamo gdje su Bosnjaci sve do posljednjeg popisa bili predominantna etnicka skupina.
GeeTnT

#404 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by GeeTnT »

Utokkha wrote:Da se zajednicki prisjetimo jednog autogola yogi debilnog gurua ka normalizaciji drzave:

..a inace bi danas nosili salove od svile, lezali u travi i pjevali „daj nam sunca“...
Utokkha

#405 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Utokkha »

GeeTnT wrote:
Utokkha wrote:Da se zajednicki prisjetimo jednog autogola yogi debilnog gurua ka normalizaciji drzave:

..a inace bi danas nosili salove od svile, lezali u travi i pjevali „daj nam sunca“...
Vec ti sada pola SDA sa stanovima po Becu i Istanbulu to pjeva. Boli njih sto se mi raspravljamo ovdje.
U nekom novom ratu, mi cemo ponovo biti topovsko meso za njih i njihovu djecu.
Dozer

#406 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

Utokkha wrote: Vec ti sada pola SDA sa stanovima po Becu i Istanbulu to pjeva. Boli njih sto se mi raspravljamo ovdje.
E, moja djeca nece, 100%.
A oni ce, bar prvih par dana, biti puscano meso meni.
GeeTnT

#407 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by GeeTnT »

Dozer wrote:
Utokkha wrote: Vec ti sada pola SDA sa stanovima po Becu i Istanbulu to pjeva. Boli njih sto se mi raspravljamo ovdje.
E, moja djeca nece, 100%.
A oni ce, bar prvih par dana, biti puscano meso meni.
..zato meni smrdi drnč čim otvorim tvoj post... :mrgreen:
Dozer

#408 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

Neka drncha ;)
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#409 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by PreWiBa »

Da odgovorim postavljaču teme na pitanju o NATO:

Da li ti misliš da če NATO uopšte htjet primiti jednu takvu fildžan-državicu u NATO? I čak kad bi imala nekakvu šansu da je primi, i dalje BiH ne bi bila sigurna. Što? Pa u krajnjem slučaju bi Hrvatska bila u NATO i blokirala put ka njemu, i čak kad bi Bosna ušla u taj savez: NATO je tu da te zaštiti od drugih koji NISU u NATO savezu, dok rat između njih (npr. sedamdesetih godina između Turske i Grčke oko Kipra) itekako može da izbije.

A od mogućih mirovnih ugovora nema ništa, jer, recite mi, ko bi bio garant takvog sporazuma: Međunarodna zajednica koja baš i ne reaguje? Moguća vojska bošnjačke mini-države?

A ovo što spominjete kako su i Slovenija i Makednoija države sa svega 2 miliona stanovnika: PA ZAR VI UOPŠTE ZNATE ŠTA JE GEOGRAFIJA?

Sloveniju čini jedan jedinstveni teritorij, ima more a što je najvažnije - ima odličnu geografsku poziciju, jer je tačno na granici između (političke) zapadne evrope i Balkana, sve joj je blizu.

Makedoniju također čini jedinstveni teritorij, dok bi zapadni dio vaše zamišljene fildžan-državice bio sav odsječen od ostale teritorije, i to čak 60kilometara!
ernestalic

#410 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by ernestalic »

Utokkha

Da se zajednicki prisjetimo jednog autogola yogi debilnog gurua ka normalizaciji drzave:

Mogu ti reći da sam u to vrijeme bio šokiran odbacivanjem "Aprilskog paketa" od strane Silajdzića i Stranke za BiH. Kupili su jednog poslanika iz SDA i napravili katastrofalan potez. Ulogu pravnog "genija" koji je naširoko obrazlagao razloge odbijanja preuzeo je Damir Arnaut, sadašnji član SBB. Ja sam na forumu o toj temi čak posumnjao da se iza jednog nicka krije glavom i bradom Damir Arnaut, a danas sam uvjeren da je to i bio lično Damir Arnaut. Inače, Haris Silajdžić je poznat po arogantnosti i prepotentnosti, ali žalosno je to da mu je jedan značajan dio Bošnjaka povjerovao. I danas postoje takvi Bošnjaci koji naširoko naprđuju otprilike u ovakvom stilu: Treba ukinuti entitete, treba uvesti nacionalnost "Bosanac", treba zabraniti Hrvatima i Srbima da se tako izjašnjavaju itd, itd....
Kikibombona

#411 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

Kejn wrote:Ljudi dragi niste mi nikako jasni :lol:

Bosna i Bošnjaci nisu bili nikada u boljoj poziciji nego što su danas. Bosna je napokon nezavisna država, (naravno sa svojim unutarnjim mehanizmima koji je koče) al bez obzira, nezavisna država. Bosna nikada nije uživala ovakvu autonomiju još od vremena Kraljevine Bosne. Bošnjaci su se izborili na sva svoja prava koja im Bogom pripadaju te su danas moderan prosvijećen bijeli evropski narod koji ima mogućnost da uzme sve najbolje sa Istoka i Zapada (nažalost uzimamo sve najgore danas ali radimo na tome da se popravimo). Također, prvi put od nastanka bosanskih Hrvata i Srba u 19. vijeku, Bošnjaci muslimani čine preko 50% stanovništva. Udio u stanovništvu raste, imamo tapiju nad cijelokupnom Bosnu a kada strancu neko spomene Bosnu, on odmah odgovori a "yeah Bosnia you are muslim right?" Dragi moji za to smo se izborili i od toga se ne smije i neće odustati bez obzira koliko trolovskih tema otvorili na klixu ili bez obzira koliko na ovim temama bila glasna ova manjina od 2% sa svojim nebulozama. Također, vidjet ćete koliko će se relaksirati odnosi u državi i regiji kada se FBiH reformira te kada se kantoni ukinu. Kada ovdje bude samo dvoje biti će lakše i lakše ćemo se dogovoriti kako da živimo skupa sa Srbima. Srbija i Hrvatska demografski propadaju te će sve više i više odustajati od politike podrške svojim narodima u Bosni jer im želja da ih usisaju. Kolinda je jasno poručila bosanskim Hrvatima da im je Hrvatska prva domovina a ne BiH. Također naglo su odustali od izbornog zakona jer im je želja da se svi Hrvati prebace u HR. Evo gledam na HRT su u ukinuli izjavu Dalića gdje se zahvalio bosanskim Hrvatima. Dakle sve se radi da se bosanski Hrvati usisaju te da se sanira katastrofalna demografska situacija u HR. Dakle, samo rahat patnja, poboljšavati sredine u kojima je naš narod u većini te u suštini raditi na sebi da budeš bolji čovijek. Kada bi Bošnjaci samo prestali ići u kladionice ovoj bi zemlji već sljedeći sat bilo bolje.

Ustrajmo skupa, niko državu nije dobio na guzove, mi smo se izborili za nju i sada trebamo da uživamo u njoj. Da li mi, naša djeca ili njihovi unuci, za 10, 50 ili 100 godina. Vi je ne možete mrziti koliko je mi volimo, i vi, sile koje nasrćete na ovu zemlju, vi ćete se umoriti, mi se nikada nećemo umoriti :bih:
Ni meni nije jasna kuknjava bosnjackih nacionalista, kao sto mi nikada nije bilo jasno nipodastavanje Alije Izetbegovica. Alija je uradio sasvim dobar posao od rata naovamo. Bosnjacka strana je stekla podrsku velikih sila i svjetske javnosti. ABiH se odbranila protiv visestruko jaceg protivnika. Da je moglo bolje, moglo je, ali je moglo i puno gore. Ako posmatramo ratnu ulogu Alije Izetbegovic, on je po meni uradio veoma dobar posao za Bosnjake i zasluzuje svoje mjesto u historiji. Kriminal poslije rata je druga stvar i radi toga zasluzuje osudu. Njegova stranka je pokrala Bosnjake.

U pravu si, politicka pozicija Bosnjaka nikad nije bila bolja. Bosnjaci nikad nisu imali vise vlasti u svojim rukama.

Sto se tice buducnosti, ona je neizvjesna. Od kada BiH postoji izlozena je vanjskim faktorima. Uvijek je stranac donosio konacnu odluku o nasoj buducnosti. Tako ce biti u narednom periodu. Mislim da je za Bosnjake od kljucne vaznosti da Evropa i Amerika dominiraju na Balkanu. Ako bi Rusi, Turci i Kinezi preuzeli primat, ko zna kako bi se dogovorili...

Trenutno najveca prijetnja za Bosnjaka je kriminalno i korumpirano drustvo. Ekonomija, skolstvo i sve druge poluge koje narodu daju snagu su na niskom nivou. Ne vidim da se na tom planu ista radi. Druga dva tora imaju identicne probleme.

Bosnjacima je otvorena cijela BiH i mogu zivjeti gdje hoce. Problem Bosnjaka i druga dva etniciteta je nezaustavljivo demografsko propadanje i iseljavanje. Sta ce biti sa ovom drzavom kada budemo imali dva penzionera na jednog radnika, kada krediti postanu preveliki da bi se vracali? BiH ce za par decenija pasti na 2 miliona stanovnika i postati ekonomski neodrziva. Da bi prosperirali, mi moramo teziti uniji sa drugim drzavama, najbolje sa zapadno-evropskim, u postojecoj EU.
Dozer

#412 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

Stvar je u tome sto se nista od toga ne treba ni uvoditi, a ni ukidati.
Nacionalnost Bosanac postoji, isto kao i etnije Bosnjak, Srbin i Hrvat.
Problem je sto se ove 3 etnije utrpavaju pod nacione, a to nisu, dok se istovremeno jedini stvarni nacion negira od strane sve 3 etnije.
ernestalic

#413 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by ernestalic »

User avatarDozer
Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Unread postby Dozer » 17/07/2018 13:44

Problem je sto se ove 3 etnije utrpavaju pod nacione, a to nisu, dok se istovremeno jedini stvarni nacion negira od strane sve 3 etnije.

Vidi, problem je u tebi zato što ne razumiješ da je formiranje nacija nepovratan proces. Danas u BiH žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ne postoji način da ti jednog Hrvata uvjeriš da je on Bosanac katoličke vjeroispovjesti. Uostalom, religija nije bitna oznaka nacije i unutar jedne nacije mogu egsistirati nekoliko vjeroispovjesti. Dakle, shvati da je Hrvat onaj koji se tako danas izjašnjava, a kako je do toga došlo, to ti je drugi par opanaka. Mi smo danas Bošnjaci i za deset godina to niko neće ni pokušati dovesti u pitanje. Nije to odlučeno samo u podrumu Holiday Inna, nego su i ranije postojale takve namjere i težnje o čemu je pisao i Adil Zulfikarpašić. Mi smo bili poniženi onim nacionalnim izjašnjavanjem u Jugoslaviji kada smo bili "Muslimani". Ništa nije mijenjala ni činjenica da je to sa velikim "M". Dakl, tretirani smo kao vjerska skupina. Danas nam Srbi i Hrvati prebacuju da smo mijenjali ime nacije, a šute o tome da je to bilo pod prijetnjom sile upravo od strane njihovih funkcionera u vrhu jugoslovenske vlasti.
Utokkha

#414 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Utokkha »

sehohari wrote:Da odgovorim postavljaču teme na pitanju o NATO:

Da li ti misliš da če NATO uopšte htjet primiti jednu takvu fildžan-državicu u NATO? I čak kad bi imala nekakvu šansu da je primi, i dalje BiH ne bi bila sigurna. Što? Pa u krajnjem slučaju bi Hrvatska bila u NATO i blokirala put ka njemu, i čak kad bi Bosna ušla u taj savez: NATO je tu da te zaštiti od drugih koji NISU u NATO savezu, dok rat između njih (npr. sedamdesetih godina između Turske i Grčke oko Kipra) itekako može da izbije.

A od mogućih mirovnih ugovora nema ništa, jer, recite mi, ko bi bio garant takvog sporazuma: Međunarodna zajednica koja baš i ne reaguje? Moguća vojska bošnjačke mini-države?

A ovo što spominjete kako su i Slovenija i Makednoija države sa svega 2 miliona stanovnika: PA ZAR VI UOPŠTE ZNATE ŠTA JE GEOGRAFIJA?

Sloveniju čini jedan jedinstveni teritorij, ima more a što je najvažnije - ima odličnu geografsku poziciju, jer je tačno na granici između (političke) zapadne evrope i Balkana, sve joj je blizu.

Makedoniju također čini jedinstveni teritorij, dok bi zapadni dio vaše zamišljene fildžan-državice bio sav odsječen od ostale teritorije, i to čak 60kilometara!
Da, mislim.
NATO nam je prije svega prebitan zbog jacanja kapaciteta namjenske industrije. Pristupom NATO podigli bi se standardi opreme i naoruzavanja vojske, edukacija i usavrsavanje komandnog kadra. Ovo je puno bolje od utonulog sna za vrijeme JNA i vecinski srpskog oficirskog kadra.

Kada sam uveo termin podjele, prije svega sam mislio na neki dogovor, van okvira danasnjih struktura. Nesto o cemu je stvarno tesko diskutovati, ali nije tesko crtati ko sto onaj kool nesto ne moze da shvati. Eno Palestinci podijeljeni na dva zasebna teritorija. Puca se svijetu za njih...
Kikibombona

#415 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

Dozer wrote:Stvar je u tome sto se nista od toga ne treba ni uvoditi, a ni ukidati.
Dozer, svi smo Bosanci i Hercegovci, to je cinjenica. To nam u pasosu pise, u osobnim dokumentima. Dakle, ne radi se o osjecaju pripadnosti vec o cinjenicnom stanju.

Vlast se formira po etnickom modelu i to ne moze promijeniti cinjenica da je nase drzavljanstvo i nasa nacionalnost bosansko-hecegovacka.

Sta tebi znaci ako sutra Dodik i Covic kazu da su nacionalno Bosanaci i Hercegovci, ali da ostaju pri tome da BiH treba urediti kao federaciju tri naroda?
criticos

#416 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by criticos »

Meni jedna od jačih slika na internetu.

Image
General War

#417 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by General War »

Kikibombona wrote:
Dozer wrote:Stvar je u tome sto se nista od toga ne treba ni uvoditi, a ni ukidati.
Dozer, svi smo Bosanci i Hercegovci, to je cinjenica. To nam u pasosu pise, u osobnim dokumentima. Dakle, ne radi se o osjecaju pripadnosti vec o cinjenicnom stanju.

Vlast se formira po etnickom modelu i to ne moze promijeniti cinjenica da je nase drzavljanstvo i nasa nacionalnost bosansko-hecegovacka.

Sta tebi znaci ako sutra Dodik i Covic kazu da su nacionalno Bosanaci i Hercegovci, ali da ostaju pri tome da BiH treba urediti kao federaciju tri naroda?
Nije bitno sta oni kazu vec koliko ce ih podrzati...ako su svi bosanci u sta bi se onda dijelili?
Vididis da ona tvoja definicija sa pocetka komentara ima falinku na tvoj zakljucak...sto ja i dosta forumasa prepoznajemo.
Dozer

#418 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

ernestalic wrote: Vidi, problem je u tebi zato što ne razumiješ da je formiranje nacija nepovratan proces.
Netacno. Nacije, kao i narodi, nastaju i nestaju.
Danas u BiH žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ne postoji način da ti jednog Hrvata uvjeriš da je on Bosanac katoličke vjeroispovjesti.
Netacno i ovo.
Danas u BiH zive ljudi, kao i u bilo kojoj drugoj drzavi. Niko ovdje ni Hrvate ni Srbe ni Bosnjake ne zeli uvjeriti da su Bosanci katolicke ili pravoslavne ili islamske vjeroispovijesti.
Stvar je u tome sto su i jedni i drugi i treci - i Bosanci (nacionalno), i Bosnjaci, Hrvati ili Srbi (etnicki), islamske, katlicke ili pravoslavne vjeroispovijesti (religijski).
Dakle, stvar je toliko jednostavna da jednostavnija ne moze biti - nacionalni identitet ne ponistava na bilo koji nacin ni etnicki, ni religijski identitet.
Ja fakat ne kontam sta je u ovome toliko tesko za razumjeti...
Uostalom, religija nije bitna oznaka nacije i unutar jedne nacije mogu egsistirati nekoliko vjeroispovjesti.

Tacno. U okviru jedne nacije mogu egzistirati sve postojece religije, ali isto tako i - etnije.
Dakle, shvati da je Hrvat onaj koji se tako danas izjašnjava, a kako je do toga došlo, to ti je drugi par opanaka.
U potpunosti ja to razumijem, i prihvatam. Poenta je da tom BH Hrvatu to nije nacionalna, nego etnicka odrednica. Nacinalna mu je - Bosanac, tj. pripadnik je Bosanskohercegovacke nacije.
Mi smo danas Bošnjaci i za deset godina to niko neće ni pokušati dovesti u pitanje.
Niko to ne dovodi u pitanje ni danas. ALi, stvar je ista kao i kod gornjeg Hrvata, ali i BH Srbina. Bosnjak je etnicka/narodna odrednica, ne nacionalna. Nacionalna je samo u internim odnosima unutar BiH, gdje se konstitutivne B, H i S komponente medjusobno nazivaju nacijama, ali u medjunarodnim okvirima su/ste svi - Bosanci (Bosnians), i niko vam te vase interne kategorizacije ne zarezuje ni 0,01%.
Nije to odlučeno samo u podrumu Holiday Inna, nego su i ranije postojale takve namjere i težnje o čemu je pisao i Adil Zulfikarpašić. Mi smo bili poniženi onim nacionalnim izjašnjavanjem u Jugoslaviji kada smo bili "Muslimani". Ništa nije mijenjala ni činjenica da je to sa velikim "M". Dakl, tretirani smo kao vjerska skupina. Danas nam Srbi i Hrvati prebacuju da smo mijenjali ime nacije, a šute o tome da je to bilo pod prijetnjom sile upravo od strane njihovih funkcionera u vrhu jugoslovenske vlasti.
To je bilo narodno/etnicko izjasnjavanje, ne nacionalno. I slazem se 100% - bilo je totalno nakaradno jednu etnicku grupu podvesti pod religijsko ime.
Ali, sve je to bio dio visedecenijskog plana i teznji S i H za slabljenjem Bosne i njenog medjusobnog parcanja i podjele.

Takodjer, i ako cemo pogledati istorijske cinjenice, do 19. vijeka i dolaska AU svi u Bosni su bili Bosnjaci. Samo razlicitih vjeroispovijesti. A onda su se katolici poceli nazivati Hrvatima, pravoslavci Srbima, a Bosnjaci su ostali samo muslimani. I ovo su cinjenice.
Iz ovoga proizilazi da je povratak na "istorijsko" ime "Bosnjaci" zapravo bila djelimicna podvala Tunje i SDA, jer su oni time htjeli i BH Srbe i BH Hrvate vratiti u neke prethodne okvire. A to je bila besmislica.
Daleko bolje po sve u BIH bi bilo da su rekli kako se SAMO dotadasnji Muslimani od sada nazivaju Bosnjacima, i da je to ime etnije/naroda, dok Srbi ostaju Srbi, a Hrvati Hrvati, pri cemu svi cinimo Bosansku naciju.
S ovime bi se i dosta Srba i Hrvata tada moglo poistovijetiti. A ono potenciranje da smo svi zapravo Bosnjaci, bilo je totalno besmisleno i samo je odbilo Srbe i Hrvate.

Ali, sve ovo spada u ono sto i raniej rekoh - vizionarstvo vodja, a to je tada bio Alija i SDA.
Last edited by Dozer on 17/07/2018 14:30, edited 1 time in total.
pemanapemani

#419 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by pemanapemani »

ernestalic wrote:User avatarDozer
Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?
Unread postby Dozer » 17/07/2018 13:44

Vidi, problem je u tebi zato što ne razumiješ da je formiranje nacija nepovratan proces. Danas u BiH žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Ne postoji način da ti jednog Hrvata uvjeriš da je on Bosanac katoličke vjeroispovjesti. Uostalom, religija nije bitna oznaka nacije i unutar jedne nacije mogu egsistirati nekoliko vjeroispovjesti. Dakle, shvati da je Hrvat onaj koji se tako danas izjašnjava, a kako je do toga došlo, to ti je drugi par opanaka. Mi smo danas Bošnjaci i za deset godina to niko neće ni pokušati dovesti u pitanje. Nije to odlučeno samo u podrumu Holiday Inna, nego su i ranije postojale takve namjere i težnje o čemu je pisao i Adil Zulfikarpašić. Mi smo bili poniženi onim nacionalnim izjašnjavanjem u Jugoslaviji kada smo bili "Muslimani". Ništa nije mijenjala ni činjenica da je to sa velikim "M". Dakl, tretirani smo kao vjerska skupina. Danas nam Srbi i Hrvati prebacuju da smo mijenjali ime nacije, a šute o tome da je to bilo pod prijetnjom sile upravo od strane njihovih funkcionera u vrhu jugoslovenske vlasti.
Čovjek uporno govori o razlici etnije/naroda i nacije, a ne religije.

Znači, nije Bosanac katolik, nego, narod/etnija - Hrvat, nacija - Bosanac i Hercegovac. Isto tako, narod/etnija - Bošnjak, Srbin, a nacija Bosanac i Hercegovac.

Problem je što su na Popisu stanovništva 2013., pojmovi narod i nacija izjednačeni.
Kikibombona

#420 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

General War wrote:
Kikibombona wrote:

Nije bitno sta oni kazu vec koliko ce ih podrzati...ako su svi bosanci u sta bi se onda dijelili?
Vididis da ona tvoja definicija sa pocetka komentara ima falinku na tvoj zakljucak...sto ja i dosta forumasa prepoznajemo.
Dijeli bi se po etnickoj ili vjerskoj liniji.

E jedino da ukinemo etnicko i vjersko izjasnjavanje, da svi budemo Bosanci (ateisti), onda bi imalo smisla.
Dozer

#421 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

Netacno. Neka bude ko sta hoce, naziva se kako hoce i vjeruje ili ne vjeruje u sta hoce.
Jedina progresivna, pametna i normalna podjela treba da bude na pametne, obrazovane i sposobne, i glupe, neobrazovane i nesposobne.

Mislim...koliko su ove "ober bitne" kategorije besmislene dovoljno govori samo jedna cinjenica - svako od nas se danas moze izjasniti kao jedno, sutra kao drugo, prekosutra kao trece.
I ne postoji ni jedan jedini nacin da se to nekome ospori. Kao sto ne postoji ni jedan nacin da neko dokaze tu svoju "pripadnost".

Eto koliko su te kategorije i razlike po njima zaista realne i bitne (pricam o etnijama i religijama)... Smijesno.

Sve gola metafizika od koje niko, osim politicara i njihovih trabanata ovdje, nema nikakve stvarne koristi.
Kikibombona

#422 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

Dozer wrote:Netacno. Neka bude ko sta hoce, naziva se kako hoce i vjeruje ili ne vjeruje u sta hoce.
Jedina progresivna, pametna i normalna podjela treba da bude na pametne, obrazovane i sposobne, i glupe, neobrazovane i nesposobne.

Mislim...koliko su ove "ober bitne" kategorije besmislene dovoljno govori samo jedna cinjenica - svako od nas se danas moze izjasniti kao jedno, sutra kao drugo, prekosutra kao trece.
I ne postoji ni jedan jedini nacin da se to nekome ospori.

Eto koliko su te kategorije i razlike po njima zaista realne i bitne (pricam o etnijama i religijama)... Smijesno.
Ja se slazem sa tobom, samo idem jos dalje, pa smatram da su nebitne nacije, drzave i svi moguci kolektivotiteti i idelogije. Posten covjek od sve navedenog nema koristi, ima samo ekipa sa vrha piramide koja diriguje procese.

Al' mi ovdje ne govorimo o zeljama vec o realnosti.

Realnost je da je ovaj narod podijeljen etno-vjerski. Sutra da se svi izjasnimo nacional kao Bosanci i Hercegovci nista se ne bi promijenilo. Za se ko je Hasan, ko Mitar a ko Ante. Nazalost.
Dozer

#423 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

Sve tacno.
Ali, za te iste se sve to isto zna i u Njemackoj, Italiji, Japanu, Americi.... Zasto i tamo svi ti isti ne traze svoja kolektivna prava kao ovdje?
L u c i f e r

#424 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by L u c i f e r »

Dozer wrote:Netacno. Neka bude ko sta hoce, naziva se kako hoce i vjeruje ili ne vjeruje u sta hoce.

I ne postoji ni jedan jedini nacin da se to nekome ospori. Kao sto ne postoji ni jedan nacin da neko dokaze tu svoju "pripadnost".

Sve gola metafizika od koje niko, osim politicara i njihovih trabanata ovdje, nema nikakve stvarne koristi.
:thumbup:
Lincoln-Burrows

#425 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Lincoln-Burrows »

Kakve bi to bile granice kad bi se dijelilo na pametne i glupe? :D
Teško da to ima igdje implementirano ali eto ovdje prolazi svašta pa i to :zvijezda:
Locked