Ok, to sto kazes stoji, ali ne moze se reci da i on nema zasluga za to, imamo i mi reforme na papiru koje trebaju gurnuti zemlju naprijed, ali daleko neodgovornije politicare, pa stojimo kako stojimo. Nije sve u programima reformi, vec u trudu, redu i radu. Barem mi na Balkanu znamo kako reforme mogu da propadnu.rz brzotrz wrote:Za ekonomski procvat Turske nije zaslužan Erdogan nego Kemal Derviš, bivši vice-guverner Svjetske banke i bivši šef UNDP-a. On je osmislio program reforme koji je pokrenut 2001. ili 2002. godine uz veliku podršku Svjetske banke i Evropske unije. Erdogan u to vrijeme još nije ni bio na vlasti. Samo je imao sreću da se pojavi u pravo vrijeme kad je reforma počela da daje rezultate. Ako znaš pravilno da čitaš ekonomske podatke, vidjećeš da je turska ekonomija u opadanju još od 2013. godine, a naročito u posljednje dvije. Mnogi smatraju da je upravo ekonimija jedan od glavnih razloga zašto je erdogan zakazao izbore 18 mjeseci prije roka - plaši se da će ekonomija još opadati što će mu biti veliki minus.kiligonzales wrote: Erdogan je Turskoj dao mnogo, inace bez njega bi bili ko zna koja ekonomija svijeta, sada su giganti za ono sto su bili.
Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
-
kiligonzales
#401 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
-
rz brzotrz
#402 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Njegova zasluga je u tome što se prvih nekoliko godina pridržavao plana, a onda mu je moć udarila u glavu.kiligonzales wrote:Ok, to sto kazes stoji, ali ne moze se reci da i on nema zasluga za to, imamo i mi reforme na papiru koje trebaju gurnuti zemlju naprijed, ali daleko neodgovornije politicare, pa stojimo kako stojimo. Nije sve u programima reformi, vec u trudu, redu i radu. Barem mi na Balkanu znamo kako reforme mogu da propadnu.rz brzotrz wrote:Za ekonomski procvat Turske nije zaslužan Erdogan nego Kemal Derviš, bivši vice-guverner Svjetske banke i bivši šef UNDP-a. On je osmislio program reforme koji je pokrenut 2001. ili 2002. godine uz veliku podršku Svjetske banke i Evropske unije. Erdogan u to vrijeme još nije ni bio na vlasti. Samo je imao sreću da se pojavi u pravo vrijeme kad je reforma počela da daje rezultate. Ako znaš pravilno da čitaš ekonomske podatke, vidjećeš da je turska ekonomija u opadanju još od 2013. godine, a naročito u posljednje dvije. Mnogi smatraju da je upravo ekonimija jedan od glavnih razloga zašto je erdogan zakazao izbore 18 mjeseci prije roka - plaši se da će ekonomija još opadati što će mu biti veliki minus.kiligonzales wrote: Erdogan je Turskoj dao mnogo, inace bez njega bi bili ko zna koja ekonomija svijeta, sada su giganti za ono sto su bili.
-
kiligonzales
#403 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Sa tim se mogu sloziti, ali nije ni prvi ni zadnji.rz brzotrz wrote:Njegova zasluga je u tome što se prvih nekoliko godina pridržavao plana, a onda mu je moć udarila u glavu.kiligonzales wrote:Ok, to sto kazes stoji, ali ne moze se reci da i on nema zasluga za to, imamo i mi reforme na papiru koje trebaju gurnuti zemlju naprijed, ali daleko neodgovornije politicare, pa stojimo kako stojimo. Nije sve u programima reformi, vec u trudu, redu i radu. Barem mi na Balkanu znamo kako reforme mogu da propadnu.rz brzotrz wrote:
Za ekonomski procvat Turske nije zaslužan Erdogan nego Kemal Derviš, bivši vice-guverner Svjetske banke i bivši šef UNDP-a. On je osmislio program reforme koji je pokrenut 2001. ili 2002. godine uz veliku podršku Svjetske banke i Evropske unije. Erdogan u to vrijeme još nije ni bio na vlasti. Samo je imao sreću da se pojavi u pravo vrijeme kad je reforma počela da daje rezultate. Ako znaš pravilno da čitaš ekonomske podatke, vidjećeš da je turska ekonomija u opadanju još od 2013. godine, a naročito u posljednje dvije. Mnogi smatraju da je upravo ekonimija jedan od glavnih razloga zašto je erdogan zakazao izbore 18 mjeseci prije roka - plaši se da će ekonomija još opadati što će mu biti veliki minus.
- Sanjarko
#404 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Ja ti govorim sta sam citao itd. Da je prisustvo muslimana na ovim prostorima bilo prije pada Bosanskog Kraljestva jer je ono vec tada, nakon pada Srbije bilo pod upadima Turaka itd. Iako je neprecizno govoriti Turaka jer su Osmanlije bili oni, ne samo Turci nego i drugi narodi, naravno okosnica carstva su Turci bili ali nisu jedini bili.GandalfSivi wrote:Da si pogledao video, shvatio bi u kakvoj zabludi zivis...Vizionar 1985 wrote:
Nisam amater. Govorim ti istinu koja je dostupna sada. Ne mislim samo na podrucje Bosne nego na eks-ju podrucje. Dolazili u Dalmaciju Arapski trgovci i pirati, Turci upadali u Bosnu sa islamiziranim stanovnistvom vec 1.450 i neke mozda i prije jer cuo sam da je vec poceo se u Istocnoj Bosni islam kao religija 1.440 i neke prihvacati i da je vec tada bilo dzamija u Bosni itd.
Imaju dokumenti, price itd.
Sta ti imam reci dalje kada su zabiljezili dolaske Arapskih pirata i trgovaca na Jadranske obale u Hrvatskoj itd. Naravno nisu se zadrzali ali dolazili su. A mi govorimo o pristustvu, znaci da ga je bilo, samo se nije odrzalo, a sa padom Srbije vec polako jeste.
- Sanjarko
#405 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Ne znam ja ko je slagao, ali u zvanicnu posjetu dolazi da potpise trgovinske sporazume a sad sto je taj Jeni rekao da ce i miting odrzati u sklopu posjete je druga stvar.rz brzotrz wrote:Možda, ali onda je o tome prvi slagao proerdoganov Yeni Safak. Nimalo čudno jer lažu čim zinu.Vizionar 1985 wrote:Tema je lazna. Ne znam sto nije pod kljucem. Jer ne dolazi na miting nego u zvanicnu posjetu Bosni i Hercegovini da potpise trgovinske sporazume. Sada sto ce u sklopu te posjete i miting mozda odrzati to je druga stvar. Ali ne dolazi samo radi mitinga kako je u temi navedeno. Ko zna mozda ni ne bude mitinga, nego samo posjeta i potpisivanje sporazuma.
-
rz brzotrz
#406 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Ne, "Jeni" NIJE rekao da će se miting održati u sklopu te posjete. "Jeni" nije ni spominjao posjetu.Vizionar 1985 wrote:Ne znam ja ko je slagao, ali u zvanicnu posjetu dolazi da potpise trgovinske sporazume a sad sto je taj Jeni rekao da ce i miting odrzati u sklopu posjete je druga stvar.rz brzotrz wrote:Možda, ali onda je o tome prvi slagao proerdoganov Yeni Safak. Nimalo čudno jer lažu čim zinu.Vizionar 1985 wrote:Tema je lazna. Ne znam sto nije pod kljucem. Jer ne dolazi na miting nego u zvanicnu posjetu Bosni i Hercegovini da potpise trgovinske sporazume. Sada sto ce u sklopu te posjete i miting mozda odrzati to je druga stvar. Ali ne dolazi samo radi mitinga kako je u temi navedeno. Ko zna mozda ni ne bude mitinga, nego samo posjeta i potpisivanje sporazuma.
https://www.yenisafak.com/gundem/dev-bu ... da-3256977
-
Novak20
#407 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Nakon probnih balona evo potvrde od Sultana, osobno. Ima li Bodo Weber kakav komentar ?
http://ba.n1info.com/a258424/Vijesti/Vi ... ajevo.html

http://ba.n1info.com/a258424/Vijesti/Vi ... ajevo.html
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan izjavio je da će održati miting sa biračima u inostranstvu u glavnom gradu BiH Sarajevu, nakon što su neke evropske zemlje zabranile turskim političarima da održavaju predizborne kampanje na njihovom tlu.
"U okruženju u kojem neke zemlje raspravljaju da li će nam dozvoliti da vodimo kampanju, više volimo da se okupimo sa našim građanima u Bosni i Hercegovini. Doći ćemo zajedno sa našim građanima iz evropskih zemalja u dvorani u Bosni", rekao je Erdogan novinarima prilikom povratka iz Južne Koreje.
"Sa druge strane, naši građani sigurno će nastaviti kampanju u drugim zemljama u kojima žive u Evropi", rekao je on, piše list Hurriyet.
Očekuje se da će miting u Sarajevu biti održan 20. maja, ali još nije objavljeno zvanično saopštenje.
Turska će preći na vanredne parlamentarne i predsjedničke izbore 24. juna, godinu i po ispred rasporeda.
Njemačka, Austrija i Holandija su najavile da neće dozvoliti turskim političarima da vode predizbornu kampanju na njihovoj teritoriji, navodeći zabrinutosti za javni red.
- sadie_forever
#408 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Kemal ataturk protjerao kraljevsku sultansku porodicu svi su pomrli u francuskoj,potomci im u braku sa francuzima i polako pokatoliceni.kakve veze danasnja turska ima sa osmanskom ?Hakiz wrote:Koji smo mi mazohisti. 500 godina okupacije i kolonizacije nam bilo malo, hoćemo još. Šta poslije Erdoana, treba da nam neki neonacist dođe i održi miting u ime sjećanja na boravak BiH u sastavu NDH ili barem neki Orbanov Ili Kurcov nacionalist iz Pešte, Budima ili Beča da nas podsjeti ko nam je bio vladar nakon Turaka. Svaka čast Turskoj, ali neka mitinguju u svojoj zemlji. imali smo mi dovoljno problema sa sopstvenim mitinzima, ne trebaju nam tuđi. Ni mitinzi, ni problemi. I kao što neko reče: Ako ga Erdoan održi, red bi bio pozvati i Gulena da održi svoj.
A ovo za dolazak islama prije Turaka. Gdje, kada, dokazi i artefakti, dokumenti itd. Dakle, ostaci neke džamije iz recimo 856. ili 1103. godine, neki dokument iz recimo 1028. u kojem piše da ovdje žive muslimani itd. Majka mu stara, u Britaniji neki običan čovjek u kući ima tapiju da je u njegovoj kući 1243. prespavao tadašnji kralj, analiziranu i potvrđenu od istoričara. Valjda ovdje neka institucija ima dokaze, dokumente i artefakte o postojanju islama otprije Turaka. Ne samo priče ili mišljenja istoričara, nego fizičke dokaze. To se fino pokaže i time začepe usta onima koji kažu da ovdje nije bilo islama prije Turaka. Ako toga nema, onda je to kao Semirova priča o piramidama u Visokom.
- sadie_forever
#409 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Doduse jest da erdogan voli osmanlije no ne smije a prigovorit protiv ataturka koji je mrzio i islam i osmnlije
Sjecam se slike iz 1930 neki ataturkovi funkcioneri u bosni..mehmed spaho s fesom a turci sesir,cak se masa okupila da poselami bracu no ataturkovci ih gledaju s gadjenjem
Sjecam se slike iz 1930 neki ataturkovi funkcioneri u bosni..mehmed spaho s fesom a turci sesir,cak se masa okupila da poselami bracu no ataturkovci ih gledaju s gadjenjem
- Sanjarko
#410 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Dobar biznis za Sarajlije. Biti ce puno Sarajevo Turaka. 100.000 ako se ne nagura taj dan nece nikad. 
- Sanjarko
#411 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Znaci ovo je dobar biznis. A mi mazohisti protiv biznisa. 
- horkesh
#412 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Neka ide u Srbiju da mitinguje.
-
Novak20
#413 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Nije lud. Zna da su Turci jednom iz Srbije najureni puškom, a sa BiH mogu trgovati i dan danas.horkesh wrote:Neka ide u Srbiju da mitinguje.
- horkesh
#414 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
U Srbiji provodi više vremena nego ovdje, da ne spominjem ulaganja pa neka se obrati Vučiću za organizaciju.Novak20 wrote:Nije lud. Zna da su Turci jednom iz Srbije najureni puškom, a sa BiH mogu trgovati i dan danas.horkesh wrote:Neka ide u Srbiju da mitinguje.
A ovo ovdje treba zabraniti, ako je ikako moguće. Nije mu dosta bilo zatvaranja škola, otkazivanja nagrada, sad mitinge našao održavati
Nije mu ovo babovina da se ovdje širi. TIKI svaka čast, a sav ostali angažman Turske u i oko BiH je za zaboraviti što prije.
- GandalfSivi
#415 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Sad nesta kontam, hoce li boze @Kiki protestovati? Ovo mu je jedinstvena sansa da pokaze podrsku nezavisnom Kurdistanu u realnom svijeu, ne samo virtualno...
- ultima_palabra
#416 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Dolazi 20.maja, drži miting, Ramazan, iftari, ovo-ono... usput otvara neku kliniku na KCUS-u, a 26.maja SDA odlučuje ko će biti kandidat za člana Predsjedništva.
Meni se čini da to nije njegova predizborna kampanja, nego nečija druga...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#417 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Smijemo li pogađati čijaultima_palabra wrote:Dolazi 20.maja, drži miting, Ramazan, iftari, ovo-ono... usput otvara neku kliniku na KCUS-u, a 26.maja SDA odlučuje ko će biti kandidat za člana Predsjedništva.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#418 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
pa to je valjda jasno svakome ko ne živi od mrvica sa zelenog stola.
- ExNihilo
#419 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Normala, Erdo je svakako opoziciju jal zatvorio jal protjerao.ultima_palabra wrote:Dolazi 20.maja, drži miting, Ramazan, iftari, ovo-ono... usput otvara neku kliniku na KCUS-u, a 26.maja SDA odlučuje ko će biti kandidat za člana Predsjedništva.
- ultima_palabra
#420 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Ok, ali ovdje se piše o svemu osim o onome što je bitno.
-
pemanapemani
#421 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
I eto opet sutra Vučića da u Trebinju vazi kako Drina više nije granica.
Prekosutra će Kolinda nenajavljeno upasti u Stolac ili Ljubuški, a možda ode i do Jajca starog "hrvatskog kraljevskog grada".
Sad će im sultan Erdogan biti pokriće za narednih deset godina orgijanja po Bosni.
Šta ima veze, neće Bošnjaci više biti ugroženi i degradirani. Sada i oni dovode konjinu koja će gazati bosansku zemlju, neće to samo raditi Srbi i Hrvati.
Velikosrpska i velikohrvatska politika kao mjerilo. Uz to dodamo malo začina iz BANU kuhinje sa specijalitetima Ferida Muhića i eto građanske BiH od ponedjeljka.
Prekosutra će Kolinda nenajavljeno upasti u Stolac ili Ljubuški, a možda ode i do Jajca starog "hrvatskog kraljevskog grada".
Sad će im sultan Erdogan biti pokriće za narednih deset godina orgijanja po Bosni.
Šta ima veze, neće Bošnjaci više biti ugroženi i degradirani. Sada i oni dovode konjinu koja će gazati bosansku zemlju, neće to samo raditi Srbi i Hrvati.
Velikosrpska i velikohrvatska politika kao mjerilo. Uz to dodamo malo začina iz BANU kuhinje sa specijalitetima Ferida Muhića i eto građanske BiH od ponedjeljka.
-
Novak20
#422 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Kako nije babovina ? A amanet, Bedem islama, Kralj mudrosti, folovi-golovi.horkesh wrote:U Srbiji provodi više vremena nego ovdje, da ne spominjem ulaganja pa neka se obrati Vučiću za organizaciju.Novak20 wrote:Nije lud. Zna da su Turci jednom iz Srbije najureni puškom, a sa BiH mogu trgovati i dan danas.horkesh wrote:Neka ide u Srbiju da mitinguje.
A ovo ovdje treba zabraniti, ako je ikako moguće. Nije mu dosta bilo zatvaranja škola, otkazivanja nagrada, sad mitinge našao održavati![]()
Nije mu ovo babovina da se ovdje širi. TIKI svaka čast, a sav ostali angažman Turske u i oko BiH je za zaboraviti što prije.
- horkesh
#423 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
SDA-ovska spika i predizborni skup, neka idu, zajedno sa sultanom, u tri lijepe. Nisu ljudi ginuli da odbrane ovu državu da bi nam danas Erdogan špartao po njoj k'o da je u rovu bio.Novak20 wrote:Kako nije babovina ? A amanet, Bedem islama, Kralj mudrosti, folovi-golovi.horkesh wrote:
U Srbiji provodi više vremena nego ovdje, da ne spominjem ulaganja pa neka se obrati Vučiću za organizaciju.
A ovo ovdje treba zabraniti, ako je ikako moguće. Nije mu dosta bilo zatvaranja škola, otkazivanja nagrada, sad mitinge našao održavati![]()
Nije mu ovo babovina da se ovdje širi. TIKI svaka čast, a sav ostali angažman Turske u i oko BiH je za zaboraviti što prije.Pa Turska se tek uigrava za BiH.
Neće ni oni dovijeka. Ja sam bh. patriota, a to znači da imam isti stav prema Vučiću, Kolindi i Erdoganu - neka se o svom jadu zabave, a nas neka ostave na miru.
- cyprus
#424 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
Napisah to prije koji dan, a odgovor je otprilike vaki: Vučić i Kolinda to već odavno rade, šta fali da nas malo i Erdogan isprca...pemanapemani wrote:I eto opet sutra Vučića da u Trebinju vazi kako Drina više nije granica.
Al neka... Bitno je da se najjača probosanska stranka dodatno ojača, u inat dušmanima
Last edited by cyprus on 04/05/2018 12:10, edited 1 time in total.
- amar1994
#425 Re: Erdogan usred predizborne kampanje u Turskoj dolazi u Sarajevo da održi miting
sta je ovo jbte , nije ovo turska
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novoosn ... /180504034
bakire pleme ti ....

bili 500god i ostavili skoro nista , od ofanzive austrougara pobjegli i ponijeli oruzje sa sobom (Bosna se branila bez icega) , boli njih kurac za bosnu ko i prije
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novoosn ... /180504034
bakire pleme ti ....
bili 500god i ostavili skoro nista , od ofanzive austrougara pobjegli i ponijeli oruzje sa sobom (Bosna se branila bez icega) , boli njih kurac za bosnu ko i prije
Last edited by amar1994 on 04/05/2018 12:13, edited 2 times in total.