DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post Reply
sekerbay

#401 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by sekerbay »

Pa ljudi moji ćoravi, gdje sam napiso da bi to bila ir il id? Naravno da nisam, naprotiv :!:
Al ko će vama objasnit...
Biži, odo se spremat za tekmu

Image
Lincoln-Burrows

#402 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Lincoln-Burrows »

lajkujMe wrote:To je kod nas trenutno OHR duznost i oni se bas i ne sile da to odrade.
Kad se napokon krene u iskreno postivanje BIH njenog zakona i njenog ustava e tek tad cemo postati normalna drzava.
Kao prvo se izvinjavam jer nisam imao namjeru se javljati na ovoj temi.

Samo da kažem da suverenitet države i OHR su dva potpuno suprotna stajališta, prvo je država a drugo protektorat.
seln

#403 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by seln »

Lincoln-Burrows wrote:
lajkujMe wrote:To je kod nas trenutno OHR duznost i oni se bas i ne sile da to odrade.
Kad se napokon krene u iskreno postivanje BIH njenog zakona i njenog ustava e tek tad cemo postati normalna drzava.
Kao prvo se izvinjavam jer nisam imao namjeru se javljati na ovoj temi.

Samo da kažem da suverenitet države i OHR su dva potpuno suprotna stajališta, prvo je država a drugo protektorat.
Tako ce i ostati dok jedna strana ne bude dovoljno jaka da sjebe ostale dvije.
furlan

#404 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by furlan »

sekerbay wrote:
furlan wrote:Dobro, znaci ideja je bosnjacko islamska drzava bez uticaja zapadnog bankarskog sistema da bi se zivjelo kako treba?
Budući da sam jedini koji je iznosio prijedloge, vjerujem da se tvoje pitanje odnosi na moj upis.
Ponavljam: nikakva bosnjacko-islamska država, nego država tri bh naroda i manjina.
Ovo o čemu pišem možeš nazvati ustavom dr bih ili zakonikom amidže sekerbaya.

Nego, ja mislim da ti se nije svidio moj odgovor tj očekivo si neš drugo, pa da nam saspeš mišljenje :mrgreen:
Ovako duplo golo :mrgreen:,
Al haj, reci šta si naumio da kaeš :)
Uz svo duzno postovanje, ne pamtim nikove, ponekad uletim pa nesto pročitam tako da se nista nije odnosilo na tebe.Samo sam primjetio osnovu rasprave gdje se spominje islamsko bankarstvo kao jedno od rjesenja za neko drustvo.
Dok u ovom zadnjem odgovoru mogu reci da mi se ne svidja ta ideja o drzavi tri naroda i ostalima.
Ali dobro, tako je kako je, ali do kada ce...
Dozer

#405 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

@sekerbay
Shvatio sam ja tebe savrseno, ne brini za to, ali nisi ti shvatio mene, ocito.
Do sada si sigurno skontao da ja nisam osoba koja voli provocirati, omalovazavati, itd. druge, pa je i ovo isto tako, tj. nemam te namjeru vrijedjati na bilo koji nacin. Ali, ovo sto iznosis kao razlike izmedju islamskog i "normalnog" bankarstva zaista jesu, blago receno, netacne stvari.

Imam prijatelja koji radi kao nekakav sef u BBI banci (zato te i upitah ono za nju), i on mi kaze da se tamo radi po islamskim pravilima bankarstva, a sto i sam mozes vidjeti ovdje - http://bbi.ba/bs/o-nama.
Medjutim, islamska pravila koja ti spominjes, u smislu da banka nesto gradi pa prodaje, ovdje bas i ne funkcionisu. Jedina razlika je sto oni svoje kamate ne nazivaju kamatama, nego "godisnja stopa interesa". Naravno, ovo je klasicni eufemizam za kamatu. Ovdje mozes i to vidjeti, pa i sam izracunati koliko ces im vratiti za onaj tvoj primjer Nina-stana - http://bbi.ba/bs/stanovnistvo/kupovina- ... nekretnine.

Btw, u Sparkasse taj kredit koji si ti odabrao moze biti samo do 10 godina otplate, ne 20. Onaj sto ide na 20 ili vise ima kamatu od 3,79%.
Ali, evo, da se ne patis, a koristicu ovu kamatu kao i u Sparkasse, ovoliko ti ispadne rata u "islamskoj" BBI banci za taj Nina-stan od 111, 12 m2 i 200.000 KM - rata je 1.189 KM, sto znaci da ces im platiti 85.360 KM za njihov "interes" :D

I malo je bez veze reci da te ne zanima koja je realna cijena izgradnje po kvadratu, jer ta cijena podrazumijeva ukupne troskove izgradnje (radnici, materijali, porezi, dozvole, itd.itd.) podijeljeno s ukupnim izgradjenim kvadratima, cime se dobije stvarna vrijednost kvadrata. Tebe to ako ne zanima, onda si zapravo potpuno neodgovoran prema vlastitim finansijama, a uz to dozvoljavas da te budalom pravi ko kako hoce, jer ta islamska banka onda na tu realnu cijenu dodaje "stopu svog interesa", i dobije cijenu po kojoj ce tebi prodati taj stan. I nisi ti tu izbjegao kamatu, nego su ti oni samo prikazali da je nema, a ima je i te kako.

Mislim...gdje si ti vidio Arapa da nesto radi, a da iz toga debelo ne profitira. Ne budi naivan...
seln

#407 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by seln »

Dozer wrote: Imam prijatelja koji radi kao nekakav sef u BBI banci (zato te i upitah ono za nju), i on mi kaze da se tamo radi po islamskim pravilima bankarstva, a sto i sam mozes vidjeti ovdje - http://bbi.ba/bs/o-nama.
Medjutim, islamska pravila koja ti spominjes, u smislu da banka nesto gradi pa prodaje, ovdje bas i ne funkcionisu. Jedina razlika je sto oni svoje kamate ne nazivaju kamatama, nego "godisnja stopa interesa". Naravno, ovo je klasicni eufemizam za kamatu. Ovdje mozes i to vidjeti, pa i sam izracunati koliko ces im vratiti za onaj tvoj primjer Nina-stana - http://bbi.ba/bs/stanovnistvo/kupovina- ... nekretnine.
Nije kita nego tjuna...
od gresnika je gori samo munafik. To njihovo "beskamatno" bankarstvo je najveca prevara koja postoji.
Kad stedis kod njih, ne placaju ti kamate, vec ti daju "poklon". Kad uzmes kredit, ne naplacuju kamate, vec uzimaju "interes".
To kao oni njihovi debeli bogatasi, koji vikednom odlete za Indoneziju, "vjencaju" neku siroticu, izhandre je, pa se poslije vikenda "razvedu", a honorar joj isplate kao "mehr".
Sve po zakonu... nije prostitucija, vec brak. :-)

I imaju ubjedljivo najgori kurs razmjene eura.
MuaDib

#408 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by MuaDib »

Bošnjaci imaju svoju državu, samo me zanima ko može lupiti da je nemaju.
Drugi je par rukava što Bošnjaci nemaju svoju politiku, niti političku viziju.
Suvereni su učesnici u vlasti u 10 administrativni jedinica od mogućih 13 u BiH.
Aposlutnu vlast imaju u 5 kantona, od kojih se ne zna koji je u gorem ili jadnijem stanju.
A Ferid Muhiću treba staviti do znanja da on nije nikakav Bošnjak, već Torbeš vo Makedonija, pa nek dole sebi traži državu.
BAK-eV

#409 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by BAK-eV »

MuaDib wrote:Bošnjaci imaju svoju državu, samo me zanima ko može lupiti da je nemaju.
Suvereni su učesnici u vlasti u 10 administrativni jedinica od mogućih 13 u BiH.
Aposlutnu vlast imaju u 5 kantona, od kojih se ne zna koji je u gorem ili jadnijem stanju.
A Ferid Muhiću treba staviti do znanja da on nije nikakav Bošnjak, već Torbeš vo Makedonija, pa nek dole sebi traži državu.
Torbesi i Goranci su dio bosnjackog naroda, kao i Krajisnici, Podrinjci ....
Dozer

#410 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

MuaDib wrote:Bošnjaci imaju svoju državu, samo me zanima ko može lupiti da je nemaju.
Bosnjaci imaju svoju drzavu, naravno, a to je - Bosna i Hercegovina.
Medjutim, tacno onoliko koliko ovu drzavu imaju Bosnjaci, imaju je i BH Srbi i BH Hrvati, i svi oni "ostali", a koji se ne izjasnjavaju kao pripadnici jednog od ova 3 "sveta" tora.

Drugim rijecima, BiH nije nista vise ili manje moja, koji se ne svrstavam u te etno-torove, nego Bosnjacka, ili bilo kojeg drugog drzavljanina BiH i pripadnika BH nacije.
archi_a

#411 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by archi_a »

:thumbup: bravo Dozer. Jasno ko dan!
Još samo da dočekamo da se oformi institucija koja će moći nezavisno sankcionisati one koji raznim ucjenama i blokadama zaustavljaju procese, prijete secesionizmom, blokiraju realne zakone i stvari koje bi dovele do napretka, ucjenjujući usvajanje ličnim interesima i bićemo na konju!! :D
Dakle, tu stranci i prijatelji Bosne i Hercegovine trebaju da nam pomognu jer se u ovoj konstalaciji i političkom sistemu samo od sebe ne može riješiti. Probosanske stranke trebaju javno lobirati prema međunarodnim institucijama da se uspostavi vrhovni tumač ili vrhovna institucija koja će biti izdignuta iznad općina, kantona, entiteta, pa i iznad države ako treba, a koja bi bila korektivni faktor i koja bi imala zadnju riječ. Po mogućnosti sa stranim neutralnim stručnjacima, i da se zadrže dok se ne steknu uslovi za njeno raspuštanje.
To je sad u principu Ustavni sud BiH, ali očigledno nema tu snagu ili je prespor u donošenju odluka ili ne funkcioniše "institucija" koja bi za nepoštovanje odluka US sankcionisala one koji odluke ne poštuju, a ni institucija visokog predstavnika nije više na tom levelu, zbog uticaja određenih država i PIC-u, kako vidimo.
Mora se krenuti u unapređivanje Daytonskog mirovnog sporazuma!!!!
Obi Wan Bosnian

#412 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Obi Wan Bosnian »

Nevalja naslov teme. Da je naslov "Da li Bošnjaci trebaju imati svoju državu u kojoj su suvereni" onda bi se izbjegle suvišne rasprave kako Bošnjaci eto već imaju svoju državu. A na osnovu uvodnog teksta jasna je intencija da se priča o državi u kojoj su Bošnjaci kao kolektiv suvereni (a što je i motiv priče o podjeli).

Da, razni Bošnjaci kao pojedinci imaju svoje države (ona država koju smatraju svojom). Bošnjaci kao kolektiv nemaju svoju državu u kojoj su suvereni.

To je tako i to će uvijek biti tako. Bošnjaci kao kolektiv nisu dokazali da imaju snage da se izbore za takvu državu a razumna je pretpostavka da nikada neće ni imati snage za to. Sile koje se tome suprostavljaju su puno jače od sile koju Bošnjaci kao kolektiv imaju.

Što prije bošnjačka politika prihvati tu činjenicu i što se prije prilagodi tome biće manje posljedice za Bošnjake kao kolektiv. Nastave li Bošnjaci kao kolektiv trošiti energiju na nešto što nije moguće to će samo dalje slabiti taj kolektiv. Svaki nepotrebni gubitak energije je negativna stvar za onoga ko tu energiju nepotrebno gubi.

Bošnjaci kao kolektiv moraju prihvatiti da su 1/3 i da je to maksimum koji mogu imati.
2001

#413 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by 2001 »

Obi Wan Bosnian wrote:Nevalja naslov teme. Da je naslov "Da li Bošnjaci trebaju imati svoju državu u kojoj su suvereni" onda bi se izbjegle suvišne rasprave kako Bošnjaci eto već imaju svoju državu. A na osnovu uvodnog teksta jasna je intencija da se priča o državi u kojoj su Bošnjaci kao kolektiv suvereni (a što je i motiv priče o podjeli).

Da, razni Bošnjaci kao pojedinci imaju svoje države (ona država koju smatraju svojom). Bošnjaci kao kolektiv nemaju svoju državu u kojoj su suvereni.

To je tako i to će uvijek biti tako. Bošnjaci kao kolektiv nisu dokazali da imaju snage da se izbore za takvu državu a razumna je pretpostavka da nikada neće ni imati snage za to. Sile koje se tome suprostavljaju su puno jače od sile koju Bošnjaci kao kolektiv imaju.

Što prije bošnjačka politika prihvati tu činjenicu i što se prije prilagodi tome biće manje posljedice za Bošnjake kao kolektiv. Nastave li Bošnjaci kao kolektiv trošiti energiju na nešto što nije moguće to će samo dalje slabiti taj kolektiv. Svaki nepotrebni gubitak energije je negativna stvar za onoga ko tu energiju nepotrebno gubi.

Bošnjaci kao kolektiv moraju prihvatiti da su 1/3 i da je to maksimum koji mogu imati.
:thumbup:
Dozer

#414 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

Sta znaci "biti suveren narod u SVOJOJ drzavi"...?
Zar to Bosnjaci, Hrvati i Srbi nisu danas suvereni u BiH... ? Zar mogu imati neka veca prava od ovih koja imaju sada...? Tesko... "Sveta", i pri tome antiustavna konstitutivnost, daje im ober prava u odnosu na sve ostale koji nisu dio BHS/ENV matrice.

Ali, ako se misli na suverenost naroda u smislu da je samo taj narod/etnija na prostoru neke drzave (monoetnicka drzava), cime bi onda ta etnicka grupa/narod stekla naziv nacije, to je druga stvar.
A to onda vodi istom scenariju kao i u slucaju otcjepljenja RS, s tim sto ce tada Bosnjaci protiv sebe imati i ove poput mene, koji se ne izjasnjavamo kao B, H ili S i koje su i Bosnjaci, zajedno sa Srbima i Hrvatima, gurnuli u napostojecu i obespravljenu kategoriju koju nazivaju "ostali"...

Kao da smo mi nekakva stoka, paraziti, niza vrsta koja smeta njihovim ober cistunskim i ispravnim ENV pravilima... Naremse im se u stau, i jednima, i drugim, i trecima. Sve kloc do kloca. A bili smo odlicni dok se trebalo ratovati....

A Bosnjaci, kao i Srbi i Hrvati ovdje, moraju prihvatiti da odrzavaju imbecilno stanje u drzavi, i to iskljucivo radi licnih interesa vladajuce nekolicine.
Moraju svi redom shvatiti da je svaka demokratska drzava na planeti - multietcnika. Ali, istovremeno, ni jedna jedina etnija nema nikakva vec ili drugacija prava od bilo koga drugog.

To kada shvate svi ovdje, onda mozemo krenuti dalje, jer je to prvi preduslov da se ova stoka makne s vlasti jednom za sva vremena.
A do tada, slacemo djecu da studiraju vani, u nadi da ce se tamo i skrasiti i odmaknuti od ove bolesne sredine i drzave, a saljemo ih upravo u te multietnicke i multinacionalne drzave, cije diplome vrijede svugdje na svijetu, gdje ih niko ne gleda poprijeko radi imena, etnije, nacije ili vjere, i gdje mogu zivjeti rastereceni ovog imbecilizma koji vlada ovdje.
Zalosno, ali je tako,
Last edited by Dozer on 26/04/2018 15:04, edited 1 time in total.
Obi Wan Bosnian

#415 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Ja bih bio sretan da je barem BiH suverena (eto Bošnjaci ne moraju biti). Ili evo ako ne može biti suverena u odnosu na USA i ostale velike sile da barem bude severena u odnosu na susjede. Ali avaj.
Dozer

#416 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

Pa sve je to do nasih kloceva od BHS politicara, ni do koga drugog.

Da oni hoce da ovdje naprave drzavu, gradjansku i zaista demokratsku kakve su i sve ostale iz kojih nam dolaze kojekakvi nehljebi u vidu "visokih" predstavnika, to se moze uraditi bukvalno preko noci.
Ali, stvar je u tome sto oni - nece.
A nece jer su svjesni da bi 3/4 njih iste sekunde postali visak u politickom smislu, sto znaci i da bi ostali bez posla s budzetskom platom i svim ostalim mogucim i nemogucim priviegijama koje to nosi.

I zato ce ovo ovako trajati narednih 300 godina, a podloga ce vjecito biti ista - etnicka prava, supljirane o ugrozenostima, majoziracijama, blokade raznoraznih vlada radi toga sto je neko prn'o malo glasnije, a to se nekome drugom iz druge etnije nije "svidjelo", itd..
Obi Wan Bosnian

#417 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Dozer wrote:Pa sve je to do nasih kloceva od BHS politicara, ni do koga drugog.
A oni su odraz volje onih koji za njih glasaju. Dakle većine onih koji su izašli na izbore. Dakle većine onih koje zanima politika.

Naši političari samo govore ono što narod misli i rade ono što narod želi da rade. Barem oni koji dobijaju izbore. Zato i dobijaju izbore.
Dozer

#418 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

Ma zalosni su ti rezultati, realno.
Kada sve saberes i oduzmes, dodje se do toga da niko od njih ne dobije vise od 10-15% ukupnog birackog tijela. Ako je to "vecinska volja", jbg onda...
Obi Wan Bosnian

#419 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Dozer wrote:Ma zalosni su ti rezultati, realno.
Kada sve saberes i oduzmes, dodje se do toga da niko od njih ne dobije vise od 10-15% ukupnog birackog tijela. Ako je to "vecinska volja", jbg onda...
Većina zainteresovanih za politiku jbga. Ko ne glasa taj se ne pika.

Almir i ja smatramo da je Selma jako zgodna i baš bi je sa merakom. Nedim, Kenan i Samir se ne slažu sa nama ali njih trojica su drugačije seksualne orijentacije tako da se njihovo mišljenje ne pika. Biće da je Selmica ipak jako zgodna i jebizovna.
Dozer

#420 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

U prevodu (ili "prijevodu", po novokomponovanom :D) - ovi sto glasaju su jebaci, a ovi sto ne glasaju su pederi :lol:
Last edited by Dozer on 26/04/2018 15:39, edited 1 time in total.
Obi Wan Bosnian

#421 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Dozer wrote:U prevodu (ili "prijevodu:, po novokomponovanom :D) - ovi sto glasaju su jebaci, a ovi sto ne glasaju su pederi :lol:
Suština: političari prilagođavaju svoju priču i dijela prema interesima onih koji glasaju. Oni političari koji to najbolje rade osvajaju izbore.
Dozer

#422 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

Ma ne moraju nista ni prilagodjavati, jer 80% njihovih glasaca su uhljebi na raznoraznim budzetima i njihove porodice i familije.
(P.S. djela, ne dijela :) )
Obi Wan Bosnian

#423 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Pa eto, prilagodili su im da su sretno zaposleni :D
Dozer

#424 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Post by Dozer »

Pa, jeste... Moze se i tako gledati...

Pitanje je samo ko ce i od cega placati sve te silne budzetlije kada oni budu vecina u ukupnom broju zaposlenih... Parazit ne moze nositi i hraniti drugog parazita...
Obi Wan Bosnian

#425 Re: DA LI BOSNJACI TREBAJU IMATI SVOJU DRZAVU

Dozer wrote:Pa, jeste... Moze se i tako gledati...

Pitanje je samo ko ce i od cega placati sve te silne budzetlije kada oni budu vecina u ukupnom broju zaposlenih... Parazit ne moze nositi i hraniti drugog parazita...
Ima IMF da ubacuje kapital plus naravno dijaspora koje će biti sve više pa će i priliva iz dijaspore biti sve više. Sve je to svježi priliv novca koji povećava kupovnu moć a time i prilive iz PDV-a. Ma nema, ovaj sistem će da fercera još 100 godina minimum. Nema mu podera :D
Post Reply