Al ko će vama objasnit...
Biži, odo se spremat za tekmu

Kao prvo se izvinjavam jer nisam imao namjeru se javljati na ovoj temi.lajkujMe wrote:To je kod nas trenutno OHR duznost i oni se bas i ne sile da to odrade.
Kad se napokon krene u iskreno postivanje BIH njenog zakona i njenog ustava e tek tad cemo postati normalna drzava.
Tako ce i ostati dok jedna strana ne bude dovoljno jaka da sjebe ostale dvije.Lincoln-Burrows wrote:Kao prvo se izvinjavam jer nisam imao namjeru se javljati na ovoj temi.lajkujMe wrote:To je kod nas trenutno OHR duznost i oni se bas i ne sile da to odrade.
Kad se napokon krene u iskreno postivanje BIH njenog zakona i njenog ustava e tek tad cemo postati normalna drzava.
Samo da kažem da suverenitet države i OHR su dva potpuno suprotna stajališta, prvo je država a drugo protektorat.
Uz svo duzno postovanje, ne pamtim nikove, ponekad uletim pa nesto pročitam tako da se nista nije odnosilo na tebe.Samo sam primjetio osnovu rasprave gdje se spominje islamsko bankarstvo kao jedno od rjesenja za neko drustvo.sekerbay wrote:Budući da sam jedini koji je iznosio prijedloge, vjerujem da se tvoje pitanje odnosi na moj upis.furlan wrote:Dobro, znaci ideja je bosnjacko islamska drzava bez uticaja zapadnog bankarskog sistema da bi se zivjelo kako treba?
Ponavljam: nikakva bosnjacko-islamska država, nego država tri bh naroda i manjina.
Ovo o čemu pišem možeš nazvati ustavom dr bih ili zakonikom amidže sekerbaya.
Nego, ja mislim da ti se nije svidio moj odgovor tj očekivo si neš drugo, pa da nam saspeš mišljenje
Ovako duplo golo,
Al haj, reci šta si naumio da kaeš
Nije kita nego tjuna...Dozer wrote: Imam prijatelja koji radi kao nekakav sef u BBI banci (zato te i upitah ono za nju), i on mi kaze da se tamo radi po islamskim pravilima bankarstva, a sto i sam mozes vidjeti ovdje - http://bbi.ba/bs/o-nama.
Medjutim, islamska pravila koja ti spominjes, u smislu da banka nesto gradi pa prodaje, ovdje bas i ne funkcionisu. Jedina razlika je sto oni svoje kamate ne nazivaju kamatama, nego "godisnja stopa interesa". Naravno, ovo je klasicni eufemizam za kamatu. Ovdje mozes i to vidjeti, pa i sam izracunati koliko ces im vratiti za onaj tvoj primjer Nina-stana - http://bbi.ba/bs/stanovnistvo/kupovina- ... nekretnine.
Torbesi i Goranci su dio bosnjackog naroda, kao i Krajisnici, Podrinjci ....MuaDib wrote:Bošnjaci imaju svoju državu, samo me zanima ko može lupiti da je nemaju.
Drugi je par rukava što Bošnjaci nemaju svoju politiku, niti političku viziju.
Suvereni su učesnici u vlasti u 10 administrativni jedinica od mogućih 13 u BiH.
Aposlutnu vlast imaju u 5 kantona, od kojih se ne zna koji je u gorem ili jadnijem stanju.
A Ferid Muhiću treba staviti do znanja da on nije nikakav Bošnjak, već Torbeš vo Makedonija, pa nek dole sebi traži državu.
Bosnjaci imaju svoju drzavu, naravno, a to je - Bosna i Hercegovina.MuaDib wrote:Bošnjaci imaju svoju državu, samo me zanima ko može lupiti da je nemaju.
Drugi je par rukava što Bošnjaci nemaju svoju politiku, niti političku viziju.
Suvereni su učesnici u vlasti u 10 administrativni jedinica od mogućih 13 u BiH.
Aposlutnu vlast imaju u 5 kantona, od kojih se ne zna koji je u gorem ili jadnijem stanju.
A Ferid Muhiću treba staviti do znanja da on nije nikakav Bošnjak, već Torbeš vo Makedonija, pa nek dole sebi traži državu.
Obi Wan Bosnian wrote:Nevalja naslov teme. Da je naslov "Da li Bošnjaci trebaju imati svoju državu u kojoj su suvereni" onda bi se izbjegle suvišne rasprave kako Bošnjaci eto već imaju svoju državu. A na osnovu uvodnog teksta jasna je intencija da se priča o državi u kojoj su Bošnjaci kao kolektiv suvereni (a što je i motiv priče o podjeli).
Da, razni Bošnjaci kao pojedinci imaju svoje države (ona država koju smatraju svojom). Bošnjaci kao kolektiv nemaju svoju državu u kojoj su suvereni.
To je tako i to će uvijek biti tako. Bošnjaci kao kolektiv nisu dokazali da imaju snage da se izbore za takvu državu a razumna je pretpostavka da nikada neće ni imati snage za to. Sile koje se tome suprostavljaju su puno jače od sile koju Bošnjaci kao kolektiv imaju.
Što prije bošnjačka politika prihvati tu činjenicu i što se prije prilagodi tome biće manje posljedice za Bošnjake kao kolektiv. Nastave li Bošnjaci kao kolektiv trošiti energiju na nešto što nije moguće to će samo dalje slabiti taj kolektiv. Svaki nepotrebni gubitak energije je negativna stvar za onoga ko tu energiju nepotrebno gubi.
Bošnjaci kao kolektiv moraju prihvatiti da su 1/3 i da je to maksimum koji mogu imati.
A oni su odraz volje onih koji za njih glasaju. Dakle većine onih koji su izašli na izbore. Dakle većine onih koje zanima politika.Dozer wrote:Pa sve je to do nasih kloceva od BHS politicara, ni do koga drugog.
Većina zainteresovanih za politiku jbga. Ko ne glasa taj se ne pika.Dozer wrote:Ma zalosni su ti rezultati, realno.
Kada sve saberes i oduzmes, dodje se do toga da niko od njih ne dobije vise od 10-15% ukupnog birackog tijela. Ako je to "vecinska volja", jbg onda...
Suština: političari prilagođavaju svoju priču i dijela prema interesima onih koji glasaju. Oni političari koji to najbolje rade osvajaju izbore.Dozer wrote:U prevodu (ili "prijevodu:, po novokomponovanom) - ovi sto glasaju su jebaci, a ovi sto ne glasaju su pederi
Ima IMF da ubacuje kapital plus naravno dijaspora koje će biti sve više pa će i priliva iz dijaspore biti sve više. Sve je to svježi priliv novca koji povećava kupovnu moć a time i prilive iz PDV-a. Ma nema, ovaj sistem će da fercera još 100 godina minimum. Nema mu poderaDozer wrote:Pa, jeste... Moze se i tako gledati...
Pitanje je samo ko ce i od cega placati sve te silne budzetlije kada oni budu vecina u ukupnom broju zaposlenih... Parazit ne moze nositi i hraniti drugog parazita...