Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#401 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Ovi koje sam već napravio mi ne prave probleme, ali pravim bolju varijantu. Nije skupo pa se igram. A privremena je opcija dok ne odlučim da dam novac za "prave". Ako odlučim...
pemanapemani

#402 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by pemanapemani »

Znam da nije baš odgovarajuća tema, ali da zbog jednog pitanja ne otvaram bezveze novu.

Gdje se u Sarajevu može nabaviti daska "kratica"?

Daska colarica različitih dužina, ali da nije kraća od 60 cm, 2 klasa. Mogu čak i bolji okorci.
shandrprcSA

#403 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by shandrprcSA »

u FIS-u 20% snizenje na sve do pon
majstor.yoda

#404 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Pozdrav ljudi. U posljednje vrijeme sam se pravo zainteresirao da raduckam s drvetom. Za početak bih koristio stare daske i ako uspijem nabaviti šta drvne građe s gradilišta, da pravim staroj neke gluposti za cvijeće i eventualno neke stolove, klupice. Bar dok ne vidim koliko mi to u praksi ide, pa možda i nešto kompliciranije. Ako može par savjeta.

Volio bih nabaviti ekscentričnu brusilicu i ručni cirkular (kako obaveze budu dozvoljavale). Krupnije brušenje bi pokušao raditi ugaonom brusilicom, pa onda ekscentrična. Na šta trebam obratiti pažnju pri kupovini ekscentrične brusilice? I na šta za kupovinu ručnog cirkulara? Snaga i slično. Hobist sam, koji bi možda jednog dana prešao na rad s daskama, ali za svoje potrebe.

Šta je bitno za usisivač za radionicu?

Također, koje je dobro ljepilo za drvo? Na šta tu treba obratiti pažnju? Gledao sam da Steve Ramsey koristi Titebond II, šta bi bio ekvivalent kod nas? Njega navodim jer je lik simpa skroz.

Dugoročni planovi, ali kakve su ove einhell, villager i ferm stolne pile? Čisto informativno, nešto mi jeftino da koštaju 200-300km...
Norm

#405 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Norm »

Dobro dosao u klub ;-)
Iz licnog iskustva B&D elektricni alat za hobiste radi dobar posao...
Ja sebi uzeo prije par godina ekscentricnu brusilicu Einhell, i nakon jednog odradjenog posla zaglavila ona dole stopa sto vibrira...e onda sam je rasturio, kontajuci i onako ne radi, i vidim da je u lezaj usla ona sitna prasina od brusenja i da ga je zakovala...zamjenio lezaj sa kvalitetnijim i dan danas radi...
Medjutim za ozbiljnije poslove ravnanja hoblarica je must have...
Stolna pila samo skuplje, sto zbog, prvenstveno, sigurnosti, sto zbog preciznosti velicine radne plohe i snage naravno...
Za kracenje i sjecenje pod uglom preklopna pila...moze se naci na PIK-u povoljno a poprilicno dobrih...
Ljepilo koristim Moment Woterproof D3 i OK je...
Naravno ovo je sve iz moga licnog iskustva.
Usisivac za prasinu jos nisam rijesio...pravim propuh :lol:
tr_ba

#406 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by tr_ba »

Radim u jednoj skoli koja radionice ima u drugoj...
Na jesen selimo opet u nove prostorije,tako da usisivaci koje imamo seliti necemo.
Tako da imam usisivace,profesionalne,za prikljuciti direktno na masine,ali su ugradbeni,stolarski...
Ako neko ima interes neka se javi.

PS
To bi bilo u Svici,i mislim da su tri usisivaca.
Hakiz

#407 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

majstor.yoda wrote:Pozdrav ljudi. U posljednje vrijeme sam se pravo zainteresirao da raduckam s drvetom. Za početak bih koristio stare daske i ako uspijem nabaviti šta drvne građe s gradilišta, da pravim staroj neke gluposti za cvijeće i eventualno neke stolove, klupice. Bar dok ne vidim koliko mi to u praksi ide, pa možda i nešto kompliciranije. Ako može par savjeta.

Volio bih nabaviti ekscentričnu brusilicu i ručni cirkular (kako obaveze budu dozvoljavale). Krupnije brušenje bi pokušao raditi ugaonom brusilicom, pa onda ekscentrična. Na šta trebam obratiti pažnju pri kupovini ekscentrične brusilice? I na šta za kupovinu ručnog cirkulara? Snaga i slično. Hobist sam, koji bi možda jednog dana prešao na rad s daskama, ali za svoje potrebe.

Također, koje je dobro ljepilo za drvo? Na šta tu treba obratiti pažnju? Gledao sam da Steve Ramsey koristi Titebond II, šta bi bio ekvivalent kod nas? Njega navodim jer je lik simpa skroz.

Dugoročni planovi, ali kakve su ove einhell, villager i ferm stolne pile? Čisto informativno, nešto mi jeftino da koštaju 200-300km...
Sa druge teme:
Ja sam bio zagovornik toga da se ne kupuju skupi alati, da će i jeftini raditi kako treba. I nekad i rade kako treba, to je OK.

Ali onda naiđoh na ovaj video:

Ukratko, ako se nekome ne gleda, osim što ima očekivane mane jeftinih alata, to jeste nepreciznost u izradi nekih komponeneti kao što je površina na koju se stavlja daska koja se reže, pa će i rez biti neprecizan, ima jedna gora stvar, a to je opasnost u radu. Naime, kod navedene pile ona plastična zaštita preko oštrice je prikačena za pilu pastičnim pinovima. I ti pinovi se lako savijaju i lome, i tada zaštita ne funkcioniše kako treba, može se zaglaviti dok pila radi, a to povećava mogućnost da onaj ko je koristi ostane bez prstiju.

Imajući neka ne tako dramatična lična iskustava, polako odustajem od kupovine jefinih alata, i krećem ka stavu da svaki sljedeći alat koji budem kupovao neće biti ništa slabije od zelenog Boscha. Po mogućnosti plavi Bosch ili bolje.

Jeste skuplje, ali frustracija zbog preširokih rupa pri bušenju zbog neprecizno montirane glave bušilice ili neravnog reza pri sječenju zbog neravne oštrice na pili itd, uz mogućnost da je su kritične komponenete alata napravljene od jeftinih materijala pa je povećana opasnost po zdravlje i život korsnika vrijedi razliku u cijeni.
Kod usisivača gledaj slijedeće:

Snagu. 1200 W je dovoljno za povremeni rad ako je usisivač samo prikopčavanje na mašinu. AKo ćeš usisivač za radionicum, da na usisava samo direktno sa mašine otpad nego i iz ambijenta, onda je to ulaganje u sistem koji može bit iskup. U OBI-ju sam vidio "pravi" radionički usisivač od Einhella, 450 KM košta.

Volim usisivače sa platnnom vrećicom, jer ne moram se brinuti o tome da li ću moći doći do papirnih vrećica u budućnosti. Naši uvoznici i trgovci su poznati po tome što vole jedne godine uvesti nešto, i više nikada, pa sa tim i potrošnu i dodatnu opremu ne uvoze. A nda si donj kada ti treba nešto za taj uređaj, pa i za usisivače.

Gledaj da ti usisivač ima priključak za mašine, kratki priključak, kao ovaj:

Image

A ne dugački kao kućni usisivač, recimo ovakav:

Image

Moj usisivač ima taj dugački priključak, kao kućni usisivač, pa sam morao improvizovati od baštenskih crijeva priključke za mašine. Meni funkcioniše.

Dobro je da usisivač ima funkciju ispuhivanja vazduha iz sebe, ne samo usisavanj otpada u sebe. Tako možeš ispuhati prašinu i piljevinu kada treba.

Malo skuplji usisivači imaju priključak za struju za mašine napravljen tako da se usisivač uključi u trenutku kada uključiš mašinu. Kod jeftinijih usisivača moraš prvo posebno uljučiti usisivač, pa onda mašinu.

U BiH ti je naveći i najbolji izbor Kaercher, ali kod njih su sve papirne vrećice. Imaš nešto Einchell usisivača, u FIS-u sam vidio nekoliko, a ja sam u Pennyju sebi kupio ovaj:

Image

https://www.blackanddecker.co.uk/produc ... r/bxvc20pe

120 KM je koštao.

Razlog za kupovinu je bio to što je u tom trenutku bio jedini te veličine i meni prihvatljive cijene koji ima platenenu vrećicu.
Hakiz

#408 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Norm wrote: Medjutim za ozbiljnije poslove ravnanja hoblarica je must have...
Za ozbiljnije poslove ravnanja, ovo je must-have:

Image

Image

:wink:
Hakiz

#409 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

majstor.yoda wrote:
Ugaona brusilica ti nije za rad sa drvetom.

Ako ti ekscentrična brusilica nije dovoljna, krupnije brušenje radi prvo sa tračnom brusilicom

Image

i grubim papirom, 40 ili grubljim, pa onda sa ekscentričnom brusilicom i finijim papirom.

Ravnanje, naravno, prvo sa ručnom blanjom. ne moraš električnom, za 25 do 40 KM možeš u OBI-ju kupiti nešto ovako:

Image

ili ovako:

Image

Ili radi sa mašinama kao na slikama u prethodnom postu ako imaš prostora i novca :-D
majstor.yoda

#410 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

hvala na savjetima i prijedlozima. za ugaonu brusilicu sam mislio ako budem morao skidati kakvu deblju farbu, eventualno ako se nesto zapekne za drvo, u slucaju da je neki reclaimed wood, kako li mi to zovemo. a ne znam moze li se recimo raspom istanjiti do neke mjere drvo, pa da se dalje nastavi s normalnim brusilicama :)

radionicu sumnjam da cu ikada imati, ovo je za hobi u garazi. naravno, ko zna sta vrijeme donosi i koliko se navucem na to.

ja isto nisam ljubitelj bas jeftinog alata i radije bih dao malo vise (iako mi je ubodna pila neka slaba CMI, ali je bila poklon svakako) za uredjaj koji me ne bi trebao non stop zezati.

za usisivac, ne znam kakvi su ovi: https://proficentar.ba/shop/proizvod/us ... -inox/3781 ili https://proficentar.ba/shop/proizvod/us ... -inox/3782 (ovisi koliko para bude kad budem imao vremena). kontam, mogu posluziti i da se auto usisa, mozda nesto po kuci ako bude stani pani :)

da li se rucnim cirkularom, uz vodilicu, moze izvuci solidna ivica? ono, da se par dasaka moze zalijepiti dovoljno za neke poklopce grubljih kutija, mozda za drvene stolice i to?

sto se tice para, znate kako se kaze, alat se ne kupuje preko noci, vec se godinama skuplja :D nazalost,, u porodicnoj kuci sam imao solidno opremljenu radionicu, ali sve opuhano u ratu. tako da jbga...
eltroxin

#411 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by eltroxin »

majstor.yoda wrote:Pozdrav ljudi. U posljednje vrijeme sam se pravo zainteresirao da raduckam s drvetom. Za početak bih koristio stare daske i ako uspijem nabaviti šta drvne građe s gradilišta, da pravim staroj neke gluposti za cvijeće i eventualno neke stolove, klupice. Bar dok ne vidim koliko mi to u praksi ide, pa možda i nešto kompliciranije. Ako može par savjeta.

Nije nuzno imati vrhunski alat da bi napravio dobar projekat. Naravno da je jednostavnije, brze ali ne i nuzno da je vece zadovoljstvo. Po meni je najbolje poceti sa jednostavnijim projektima, ovladati osnovnim tehnikama, nauciti kako se pojedini alati i materijali ponasaju... Sva sreca, danas je pun internet raznih video kanala sa super savjetima, uputama i idejama.
Znaci pocnes sa osnovnim alatima i tehnikama, vidis dali ti je ustvari dovoljno interesantan hobi pa ides lagano u nadogradnju. Odlicna opcija je i nabavaka polovnog alata, na zalost kod nas je slab izbor kako novog tako i polovnog.
Sretno u svakom slucaju! :thumbup:
majstor.yoda

#412 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

eltroxin wrote:

Nije nuzno imati vrhunski alat da bi napravio dobar projekat. Naravno da je jednostavnije, brze ali ne i nuzno da je vece zadovoljstvo. Po meni je najbolje poceti sa jednostavnijim projektima, ovladati osnovnim tehnikama, nauciti kako se pojedini alati i materijali ponasaju... Sva sreca, danas je pun internet raznih video kanala sa super savjetima, uputama i idejama.
Znaci pocnes sa osnovnim alatima i tehnikama, vidis dali ti je ustvari dovoljno interesantan hobi pa ides lagano u nadogradnju. Odlicna opcija je i nabavaka polovnog alata, na zalost kod nas je slab izbor kako novog tako i polovnog.
Sretno u svakom slucaju! :thumbup:
hvala druze. zato bih i krenuo sa paletama, materijalom s gradjevina i slicno. i da se stelim i da vidim da li je toliko privlacno ko u mojoj glavi. da ne izletim milju, dvije za nesto sto ce mi skupljati prasinu.

slazem se za polovan alat i los izbor kod nas. em skupo em ne znas sta ces dobiti :(
Hakiz

#413 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

majstor.yoda wrote:da li se rucnim cirkularom, uz vodilicu, moze izvuci solidna ivica? ono, da se par dasaka moze zalijepiti dovoljno za neke poklopce grubljih kutija, mozda za drvene stolice i to?
Može, ali nije lako. Bolje je za to koristiti stolnu kružnu pilu. Nikada nisi siguran da li ćeš vodilicu staviti precizno na svaku dasku.

Dakle, kod ručnog cirkulara staviš dasku, iscrtaš liniju, vodilicu pokušaš staviti što preciznije na dasku da prati liniju. Kada izređeš tu dasku, onda ponoviš sa sljedećom daskom itd. Sigurno ćeš na jednoj ili više dasaka pogriješiti malo, djelić stepena ćeš ukositi, nećeš na svaku dasku staviti vodilicu potpuno precizno.

Kod stonog cirkulara graničnik fiksiraš, tako da je uvijek na istoj udaljenosti od oštrice i pod istim uglom, i tada dobiješ savršeno precizno nalijeganje ivica dasaka.

Dakle, bolje stoni cirkular, a ručnim može, ali ćeš se možda morati napatiti, upropastiti nekoliko dasaka i ponoviti nekoliko puta.

Imaš sistem vodilica za ručni cirkular, ali je preskup. Staviš pilu u okvir koji uliježe u vodilicu tako da se pila ne može pomjerati od vodilice, može se pomjerati samo uzduž vodilice, dakle samo po putanji reza.

Da ti dočaram cijene, sama Bosch FSA vodilica u dužini od 3,1 metar, bez okvira za pilu i bez stega kojim se vodilica pričvršćava za dasku košta oko 300 KM. Komplet stega košta oko 100 KM. Okvir u koji se stavi pila ne znam koliko košta, ali sigurno nije jeftin. I to je za profi, plave, Bosch pile, ne znam mogu li zelene stati u okvir.

Dakle, treba ti pila i sistem vodilica, a to ti je sigurno oko 1000 KM.

A za taj novac možeš kupiti Boschovu stonu kružnu pilu PTS 10 koja košta oko 300 Eura, dovoljno malu da stane u garažu, a opet dovoljno široku za rezanje većine dasaka koje ćeš koristiti. Trebaće ti i stol za tu pilu ako nemaš neki koji će odgovarati, a Boschov košta oko 300 KM.

Kako sam shvatio gledao si Steve Ramseya. Pa, evo kako on to radi:

https://www.youtube.com/watch?v=vrYjc3G1vgo
majstor.yoda

#414 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

nisam mislio uzimati gotova rjesenja, jer su nebulozno skupa. vise sam mislio nesto ovog tipa od cirka 3:50, kako momci napravise:

https://www.youtube.com/watch?v=EWmAYLN0T0U&t=380s

dakle, nesto sto bih mogao sam napraviti, a kako gotovo pa sigurno ne bih koristio (bar u pocetku) daske duze od recimo metar, dva, ne bi trebalo biti previse tesko napraviti. a ko nije gledao, ovi momci nisu uopste losi za generalno dosta savjeta. dobri su za all around ideje.

naravno, ovo rjesenje koje steve koristi je, prema mom neukom misljenju, zaista fino za ljude koji nemaju novac i opremu za opremu za finu obradu. ali i sama stolna je fina investicija, koja bi dosla na red tek nakon svega sto prije moram naci :)

hvala puno i samo trpaj savjeta, za sve sto imas. zaista cijenim svaku pomoc
Norm

#415 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Norm »

Hakiz wrote:

Image

Image

Ja se izvinjavam ali kako se to zove 'unas'? :thumbup:
Norm

#416 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Norm »

majstor.yoda wrote:nisam mislio uzimati gotova rjesenja, jer su nebulozno skupa. vise sam mislio nesto ovog tipa od cirka 3:50, kako momci napravise:

dakle, nesto sto bih mogao sam napraviti, a kako gotovo pa sigurno ne bih koristio (bar u pocetku) daske duze od recimo metar, dva, ne bi trebalo biti previse tesko napraviti. a ko nije gledao, ovi momci nisu uopste losi za generalno dosta savjeta. dobri su za all around ideje.

naravno, ovo rjesenje koje steve koristi je, prema mom neukom misljenju, zaista fino za ljude koji nemaju novac i opremu za opremu za finu obradu. ali i sama stolna je fina investicija, koja bi dosla na red tek nakon svega sto prije moram naci :)

Za pocetak neka precizna rucna kruzna pila, dok se ne skupi lova za stonu kruznu pilu...a to za hobi i garazu...tako sam i ja poceo, pa sad ozbiljno razmisljam da radim na sistemu ventilacije (ubi propuh kako godine pritiscu :) ) i jos uvijek skupljam za Bestcombi kombinirku...zeznut hobi, stvara ovisnost :wink:
majstor.yoda

#417 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Norm wrote:
majstor.yoda wrote:nisam mislio uzimati gotova rjesenja, jer su nebulozno skupa. vise sam mislio nesto ovog tipa od cirka 3:50, kako momci napravise:

Za pocetak neka precizna rucna kruzna pila, dok se ne skupi lova za stonu kruznu pilu...a to za hobi i garazu...tako sam i ja poceo, pa sad ozbiljno razmisljam da radim na sistemu ventilacije (ubi propuh kako godine pritiscu :) ) i jos uvijek skupljam za Bestcombi kombinirku...zeznut hobi, stvara ovisnost :wink:
imas li savjet za koju pilu? sta je bitno kad se kupuje? koja snaga, koja velicina lista?
Norm

#418 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Norm »

Pa recimo ja imam dobro iskustvo sa B&D 1100W list 170mm...radila i kao rucna a i kao stolna, montirana na stol...snage dovoljno za rezanje, za urezivanje moze ali se pati kod tvrdog drveta.... preciznost tako tako, ali to je vise do lista...mana je sto je orginalni list skup (mislim da je oko 80KM)...posao radi i 165mm ali je dubina reza naravno manja a narocito se to primjeti pri rezanju pod uglom...Znaci 170 ili vise...Imate B&D 190mm i 1300W :thumbup: ili Bosch, Makita, Dewalt od skupljih kod nas...ne znam jeste li u BiH ili vani?...Koliki je budjet?
majstor.yoda

#419 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

@Norm

U Sarajevu sam. sto se tice budzeta, sve zavisi od datog trenutka. Nedavno sam uzeo finu Metabo aku 18V busilicu, tako da ovaj mjesec zasad nista. Mozda naredni ili bar u tokom ovog ljeta. Sve zavisi sta cu morati prvo uzeti, ekscentricnu ili cirkular. i kao i sve, ne bih da potrosim pravo puno para, ali ne bih i nesto sto ce me patiti. 200-250? moze li se za te pare uzeti nesto da valja? naravno, ako ima i ispod, bilo bi super.
Norm

#420 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Norm »

Za tu lovu se moze naci super kruzna pila...Ja licno bih prvo isao na kupovinu dobre pile, a ekscentricna moze i jeftinija...mislim da je puno lakse rucno smirglati nego rucno pilati...
...vibracione slajferice, ekscentricne brusilice, usisivace ...tu Einhell radi posao ...
Preporuka je i za tracnu brusilicu...mislim da je @Hafiz spomenuo u postu iznad...pogledajte malo i njih, zgodne spravice...ali ni tu nista ispod B&D...
eltroxin

#421 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by eltroxin »

Norm wrote:
Hakiz wrote:

Image

Image

Hoblarice i blanjalice
eltroxin

#422 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by eltroxin »

'bem ti avatere, tek sada skonta da je Norm onaj urar :D Nema sumnje da ces i tu rasturati :thumbup:
majstor.yoda

#423 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by majstor.yoda »

Norm wrote:
Hakiz wrote:

Image

Image

Mislim da su diht i abrihter. E, sad, koji je koji tačno, to ne znam :D
Hakiz

#424 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Ova na gornjoj slici, uža, se na Engleskom zove "jointer". Svrha joj je da izravna ivice dasaka tako da stvore savršeno ravnu i glatku ivicu daske zbog kasnijeg spajanja, najčešće lijepljenjem.

Donja se zove na Engleskom "planer" i namjena joj je da ravna i tanji površinu daske.

Ako neko ima dasku debelu standardnih 18mm i želi je po cijeloj površini stanjiti na recimo 15 mm, koristiće donju mašinu.

Ako neko želi spojiti daske na ivicama da dobije jednu dasku veće površine, recimo sklapa stol od 5 dasaka koje tada treba spajati dužim ivicama, koristiće gornju mašinu.

U suštini, na nešem jeziku obje bi bile blanje. Naš jezik za razliku od Engeskog ne daje skoro svim predmetima i pojavama koji postoje posebne nazive, tako da se malo teže snaći u našim nazivima.

Stariji majstori su naučili alate zvati po iskrivljenim Njemačkim riječima (ostavština gastarbajtovanja od 1960-ih), a mlađe generacije su prihvatile Engleske riječi (uticaj interneta), pa i tu nastaje problem.

Pa bi tako, na primjer, mašinu koju na našem jeziku zovemo glodalica stari majstori bi zvali frezerica (po Njemačkom nazivu za tu mašinu, Fräse), a mlađe generacije bi je zvale ruterica po Engleskom nazivu Router, to jeste ovu mašinu:

Image
Hakiz

#425 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Ja imam vodilicu kao na načinu broj 2 u videoklipu. Odlična je zato što nema problema sa tim da debljina stege smeta prolasku mašine kao što je na primjeru 1 u videoklipu. U OBI-ju ta vodilica, 80 cm dužina, košta 30 ili 35 KM. Još jedna prednost je ta što sistem zatezanja sam "ispravlja" vodilicu. Ali ne potpuno, može odstupati stepen ili dva ako se ne pazi.

I tu nastaje osnovni problem. Ako ti vodilica nije potpuno paralelna sa linijom rezanja, ako na primjer odstupa 1 stepen, to na dužinu reza od recimo 50 cm može napraviti veliku razliku, nekoliko milimetara, dovoljno da dobiješ kosi rez koji ne možeš spojiti sa drugim komadom drveta. A okom ćeš 1 stepen teško rimijetiti. Opet, ako staviš vodilicu savršeno paralelno i nesvjesno u toku rezanja odvojiš papučicu pile od vodilice samo djelić milimetra, to t iopet na dužem rezu može napraviti veliko odstupanje i kosi rez.

Zato je ili stola kružna pila ili preskupi sistem vodilica sa okvirom za pilu najbolji, ali nažalost i najskuplji metod.

Naravno, ako si potpuno koncentrisan i sa malo rutine, ne moraš koristiti ništa drugo osim daske za koju si siguran da ima ravnu ivicu i dvije male stege. I tada za 10 KM imaš savršenu vodilicu za pilu, i kružnu i ubodnu :).

Kao što sam već pisao, ako imaš neki prostor i iole ozbiljnu namjeru da obrađuješ drvo, stolna kružna pila ti treba biti ako ne prva onda barem treća mašina koju ćeš kupiti. Ja da imam prostor, odmah bih je kupio. Ali ja sam u stanu, radim na balkonu koji ima samo 3 kvadratna metra, tako da nemam prostor i prisiljen sam koristiti isključivo ručni alat.

A preklopna pila na izvlačenje koja reže daske širine do 30 cm je skuplja od stolne kružne pile...

Evo ti jedan savjet. Provjeri sve linijare koje imaš. Svi moraju biti potpuno isti, dakle dužina mora biti na svakom ista. Ne dužina samog linijara, nego dužina mjera, podioka. Stavi nešto za šta si siguran da je savršeno ravno i prisloni ivice linijara na to. Na svim linijarima svaka mjera, 1mm, 2mm...1cm, 2 cm... moraju se savršeno poklapati. Baci linijare koji se ne poklapaju.

Dakle, imaš recimo tri linijara, jedan od 20 cm, jedan od 50 cm i jedan od 100 cm. Stavi ih jedan uz drugi prslonjene uz nešto savršeno ravno i na svakom se oznaka svakog milimetra mora poklapati. Ako ne, bacaj ih i kupuj nove.

Jer, kada ti linijari odstupaju, ako jednu dasku mjeriš jednim linijarom a drugu dasku drugim, nikada nećeš dobiti rezove koji će se uklopiti.

Takođe provjeri tačnost svih uglomjera, onih vinklove za 90 stepeni itd.

Ako imaš onaj metar sa metalnom mjernom trakom na izvlačenje, i ona kukica na početku mjerne trake se malo pomijera naprijed-nazad, baci ga i kupi novi. Ne želiš da ti se kukica, kada je zakačiš na jedan kraj daske, izvuče recimo 3 mm, pa mjeriš 200 cm, potrudiš se da izrežeš savršeno ravan rez, i kada završiš imaš dasku dužine 200,3 cm, a ne tačno 200 cm.

Evo videoklip koji pojašnjava rečeno:

https://www.youtube.com/watch?v=cDcrs0btn6Q

Eto i na ovom primjeru se vidi zašto sve treba platiti više, ne kupovati jeftino. Zbog preciznosti i kalibracije mjernih pomagala, vodilica, šablona, vaser-vaga itd, ne samo mašina.
Post Reply