Freelancing....all about
Moderator: anex
- ferratilis
#401 Re: Freelancing
Cuj molim te, najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak
Sto se neko docepao fotelje pa sprovodi strogocu 
- victom
#402 Re: Freelancing
3,5 zvijezdice za pokušaj
5 zvjezdica za humor
Last edited by victom on 01/03/2021 03:15, edited 2 times in total.
-
jahh
#403 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne mogu sliku da nadjem. U biti (prije) na pocetku vladavina vlast je bila asketska, pa su porezi bili mali. Kako se vladajuca struktura pokusavala odrzati sto duze i zivjeti luksuznije, porezi su povecavani.
Da se razumijemo, ne placamo poreze za opsto dobro, nego za plate onih koji ne stvaraju nikakvu vrijednost drustvu.
Da se razumijemo, ne placamo poreze za opsto dobro, nego za plate onih koji ne stvaraju nikakvu vrijednost drustvu.
- Averus
#404 Re: Freelancing
Nema nigdje zakona, ovo ublehe prodaju, pa koga upecaju 
- victom
#405 Re: Freelancing
upravo tako.Averus wrote:Nema nigdje zakona, ovo ublehe prodaju, pa koga upecaju
da im se javi 25% , njima dobro.
- victom
#406 Re: Freelancing
ah ja, jel se ovo odnosi i na doznake od rodbine i prijatelja ?
ako se ne odnosi, onda poslodavcu samo reći da stavi naznaka "Hedija" i ako je moguće da sa privatnog konta pošalje.
a ako se odnosi, onda jadna vam majka na izborima, jer pola BiH je na hedijama rodbine iz INO.
ako se ne odnosi, onda poslodavcu samo reći da stavi naznaka "Hedija" i ako je moguće da sa privatnog konta pošalje.
a ako se odnosi, onda jadna vam majka na izborima, jer pola BiH je na hedijama rodbine iz INO.
- victom
#407 Re: Freelancing
"Također, pozivaju se i sva lica koja su u periodu od 2015-2017. godine ostvarili prihod iz inostranstva da u roku od 30 (trideset) ..."
A što od 2015 - 2017?
Zašto ne od 2014 ? ili od 2010 ? ili od 1999 ?
Joj, joj, love u mutnom.
A što od 2015 - 2017?
Zašto ne od 2014 ? ili od 2010 ? ili od 1999 ?
Joj, joj, love u mutnom.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:15, edited 3 times in total.
- victom
#409 Re: Freelancing
hahahahaaaa.Ovo je prejako.ferratilis wrote:
Vidim Moneygramm. A šta je sa Western Union ?
ma ovo je ublehaški pokušaj.
Treba ih samo ignorisati.
- ferratilis
#410 Re: Freelancing
U ovoj firmi gdje radim vise od pola nasih se samo prijavilo, uglavnom zenska populacija
A par ljudi vec godinu ponavlja da je prvo pravilo kod poreza "ne talasaj" 
- victom
#411 Re: Freelancing
imam konto u njemačkoj, sa recimo 50 K. (hipotetički)
I pošaljem sam sebi tih 50 K, na svoj konto u BH Banku.
Jel plaćam 10% prema ovom pozivu iz PUF-a ?
I pošaljem sam sebi tih 50 K, na svoj konto u BH Banku.
Jel plaćam 10% prema ovom pozivu iz PUF-a ?
- ferratilis
#412 Re: Freelancing
Tako nekako 
Ja ne mrdam dok ne stigne plava koverta
- victom
#413 Re: Freelancing
isto ko Ulli Hoenes.ferratilis wrote:U ovoj firmi gdje radim vise od pola nasih se samo prijavilo, uglavnom zenska populacijaA par ljudi vec godinu ponavlja da je prvo pravilo kod poreza "ne talasaj"
Pojavila se u Njemačkoj priča, kako kruži neki CD sa tajnim kontima iz Švice, i ko se prijavi sam, biće pošteđen ili pripažen.
Uli Hoenes se sam prijavio , i popušio 4 godine zatvora.
Kasnije se ispostavilo da i nije bio na CD ili da CD čak nije ni postojao. Od svih, samo on ispušio.
hahahahaaa.
tako i PUF-ovci pokušavaju. "pssss, mi smo u kontaktu sa bankama". hahahaaaaaaaaaaaaaa. Imamo CD od banaka.
Pravilo 1 uspješnih ljudi je : nikad ne prijavljuj sam sebe, nikad ne priznaji krivicu, nikad ne govori stvari koje tebe opterećuju, uvijek se pravi lud i govori da nisi znao, i da si iznenađen.
Jedino što bi mene zabrinulo bi bilo, da Banka traži potvrdu da ti da prsitup novcu. Ali to bi bio autogol, jer bi onda i INO-Hedije morali kontrolisati, a to bi bila pobuna na brodu bounty.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:15, edited 3 times in total.
- victom
#414 Re: Freelancing
isti sam.ferratilis wrote:Tako nekako
Al od mene marke neće vidjeti, čak i ako dođe koverta.
A u buduće, samo dogovorim sa poslodavcem da mi šteka pare u kovertu, i onda na avion, i legalno avionom uvezem 10.000 €.
- ferratilis
#415 Re: Freelancing
Budimo realni, jednom kad ti dodje plava koverta, onda ne mozes izbjeci placanje. I smijem se kladit da su najlaksa meta ovi sto zaradjuju 1-2k mjesecno jer banke ionako daju poreznoj informacije.
Ali ipak, sutnja je zlato.
Ali ipak, sutnja je zlato.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#417 Re: Porez na dohodak na freelancing?

I evo za ovo da dajem 4% godišnje zarade?
-
MrShadow
#418 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Samo da pojasnim,
dakle kada odete da platite ovaj porez na uplate iz inostranstva, placa se na sledeci nacin tako da se popunjavaju 3 uplatnice:
Primjer: 100 K prihoda:
10%
UPLATNICA 1: 10% u Kanton za Porez
4% koje se dijeli na 2 uplatnice na sledeci nacin:
UPLATNICA 2: 89,8 u Kanton za Zdravstvo
UPLATNICA 3: 10,2 u Federaciju za Zdravstvo
Ja sam prvi put pokusao da provucem i uplatio samo 10 % za Porez i otisao u poreznu i mene teta pita gdje ti je uplata za zdravstvo.
Ja kazem firma mi placa zdravstvo, ne zelim da placam 2 puta.
Ona kaze takav je zakon, za svaku uplatu poreza na dohodak mora se platiti i dio za zdravstvo.
Ja kazem da ne zelim platiti.
Ona kaze ako ne zelis platiti zdravstvo ne mogu ti priznati ni ovih 10% i bit ce kao da si bacio pare u vjetar.
Ja je pitam sta vi imate sa zdravstvom kao porezna.
Ona kaze da nema nista, medjutim aplikacija je takva da ona ne moze proknjiziti moju poreznu uplatu ako ne unese podatke o uplati za zdravstvo.
Zakljucak je bio da se ne bunim te da smo mi poreski raj jer sta je mojih 14%, kada u susjednoj nam drzavi placaju 24%.
Poenta je da je neko napravio takav sistem da te prisiljava da upumpavas pare u zdravstvo, znam da je beskorisno ali jbt ga.
Ja sam ove godine vec uz porez dao oko 3000 Km na zdravstvo, plus mi firma placa isto toliko u zdravstvo tako da u prosjeku dam 500 Km mjesecno za zdravstvo koje mi je beskorisno.
Neki dan sam morao raditi magnetnu i rekli mi da moram cekati 7 mjeseci, naravno s obzirom da sam pod bolovima nema mi smisla toliko cekati i odem privatno i platim magnetnu.
Kao sto je neko rekao gore, ne ide mi se iz BiH jer mi je zivot sredjen, ali nesto me pocinje tjerati u Dojcland
dakle kada odete da platite ovaj porez na uplate iz inostranstva, placa se na sledeci nacin tako da se popunjavaju 3 uplatnice:
Primjer: 100 K prihoda:
10%
UPLATNICA 1: 10% u Kanton za Porez
4% koje se dijeli na 2 uplatnice na sledeci nacin:
UPLATNICA 2: 89,8 u Kanton za Zdravstvo
UPLATNICA 3: 10,2 u Federaciju za Zdravstvo
Ja sam prvi put pokusao da provucem i uplatio samo 10 % za Porez i otisao u poreznu i mene teta pita gdje ti je uplata za zdravstvo.
Ja kazem firma mi placa zdravstvo, ne zelim da placam 2 puta.
Ona kaze takav je zakon, za svaku uplatu poreza na dohodak mora se platiti i dio za zdravstvo.
Ja kazem da ne zelim platiti.
Ona kaze ako ne zelis platiti zdravstvo ne mogu ti priznati ni ovih 10% i bit ce kao da si bacio pare u vjetar.
Ja je pitam sta vi imate sa zdravstvom kao porezna.
Ona kaze da nema nista, medjutim aplikacija je takva da ona ne moze proknjiziti moju poreznu uplatu ako ne unese podatke o uplati za zdravstvo.
Zakljucak je bio da se ne bunim te da smo mi poreski raj jer sta je mojih 14%, kada u susjednoj nam drzavi placaju 24%.
Poenta je da je neko napravio takav sistem da te prisiljava da upumpavas pare u zdravstvo, znam da je beskorisno ali jbt ga.
Ja sam ove godine vec uz porez dao oko 3000 Km na zdravstvo, plus mi firma placa isto toliko u zdravstvo tako da u prosjeku dam 500 Km mjesecno za zdravstvo koje mi je beskorisno.
Neki dan sam morao raditi magnetnu i rekli mi da moram cekati 7 mjeseci, naravno s obzirom da sam pod bolovima nema mi smisla toliko cekati i odem privatno i platim magnetnu.
Kao sto je neko rekao gore, ne ide mi se iz BiH jer mi je zivot sredjen, ali nesto me pocinje tjerati u Dojcland
-
pinkman
#419 Re: Freelancing
Kako nece vidjeti kad ce ti blokirati racun, te obracunati sve sa zateznim kamata i u konacnici izreci prekrsajni nalog koji povlaci neizdavanje licne, vozacke, pasosa, itd.victom wrote:isti sam.ferratilis wrote:Tako nekako
A u buduće, samo dogovorim sa poslodavcem da mi šteka pare u kovertu, i onda na avion, i legalno avionom uvezem 10.000 €.
A da ne pricam sto ce pojedini dobiti i krivicnu prijavu (cija je porezna obaveza preko 10.000,00 KM). To sto se do sada nije placao porez ne znaci da nisu bili sposobni naplatiti vec im jednostavno nije bio prioritet i fokus. Drzava kad nesto zeli, to i ucini.
- xoklix
#420 Re: Freelancing
Nemam nikakve veze sa freelancingom,ali ne bi li država davati poticaj na izvoz ?
Ovo spada pod izvoz usluga ako se ne varam.
Svakako ćeš te pare ovdje potrošiti pa će država opet ubrati sebi porez.
Ovako hem plaćaš u Bingu i sl. 17% još ti nakace 10%.
Faktički plaćaš državi 27% poreza.
-
pinkman
#421 Re: Freelancing
To u Monacu moze 0% i jos par drzava. Sve ostale uzimaju jos vise. Mi smo tax heaven vjerovali ili ne. U Hrvatskoj daleko vise placaju, u Srbiji isto tako, itd.xoklix wrote:Nemam nikakve veze sa freelancingom,ali ne bi li država davati poticaj na izvoz ?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#422 Re: Freelancing
Nije to tačno, postoji još veći broj država koje nemaju tax za zaradu VANI, a dok živiš tu. Osim toga, mi živimo u državi iz koje se masovno iseljava, a ovo će samo još dodatno utjecati na taj trend. Da ne pričam kako je smiješno oporezivati poklone, svi ovi koji žive od dijaspore su bukvalno najebali
Umjesto da postoji poticaj za ljude koji donose bruku para i troše ih OVDJE mi ih praktično tjeramo iz države. Pametno.
Generalno mi ne bi bilo žao donirati ovako novac da ima ikakve koristi od toga, ali nema, novac poreznih obveznika se ne troši na bilo šta korisno.
Inače, ne bi bilo loše spojiti ove dvije teme
porez-na-dohodak-na-freelancing-t149424.html
Generalno mi ne bi bilo žao donirati ovako novac da ima ikakve koristi od toga, ali nema, novac poreznih obveznika se ne troši na bilo šta korisno.
-
pinkman
#423 Re: Freelancing
Koje su to drzave? Income tax imaju skoro pa sve drzave na svijetu, neovisno je li izvor novca inostranstvo ili ne.Velkoski wrote:Nije to tačno, postoji još veći broj država koje nemaju tax za zaradu VANI, a dok živiš tu. Osim toga, mi živimo u državi iz koje se masovno iseljava, a ovo će samo još dodatno utjecati na taj trend. Da ne pričam kako je smiješno oporezivati poklone, svi ovi koji žive od dijaspore su bukvalno najebaliUmjesto da postoji poticaj za ljude koji donose bruku para i troše ih OVDJE mi ih praktično tjeramo iz države. Pametno.
![]()
A ne treba se sikirati za poklone tipa dijete salje roditeljima i sl. jer se to ne oporezuje. Ali se oporezuje ako kazes da ti salje prijatelj koji ima viska para.
- victom
#424 Re: Freelancing
evo, drhtimpinkman wrote:Kako nece vidjeti kad ce ti blokirati racun, te obracunati sve sa zateznim kamata i u konacnici izreci prekrsajni nalog koji povlaci neizdavanje licne, vozacke, pasosa, itd.victom wrote:isti sam.ferratilis wrote:Tako nekako
A da ne pricam sto ce pojedini dobiti i krivicnu prijavu (cija je porezna obaveza preko 10.000,00 KM). To sto se do sada nije placao porez ne znaci da nisu bili sposobni naplatiti vec im jednostavno nije bio prioritet i fokus. Drzava kad nesto zeli, to i ucini.
al to će morat uraditi i sa nanama i dedeama, koji dobijaju donacije iz inozemstva. Tako da jedva čekam.
- victom
#425 Re: Freelancing
fino piše: dar u novcu.pinkman wrote: A ne treba se sikirati za poklone tipa dijete salje roditeljima i sl. jer se to ne oporezuje. Ali se oporezuje ako kazes da ti salje prijatelj koji ima viska para.Takodjer, ne oporezuju se ni stipendije, humanitarne akcije i sl.
Sve se porezuje.
Jedva čekam da to vidim u praksi, kad nana od 75 godina dolazi na šalter i predaje GZ56-456XT obrazac za prijem novca preko Western Uniona za prethodni dan.
hahahahaaaaaaaaaaaaaaaa.