LjubinkakassitohakiralaBlooetovprofil?Bloo wrote:Obojica su u krivu, ali ko sam ja da im sudim....Ramzess Veliki wrote:Arzulah, Nurudine ... oba ste u pravu.
Nevjerstvo je moje kameeeeeenjeee...breme i znamenje ....
Ramo

LjubinkakassitohakiralaBlooetovprofil?Bloo wrote:Obojica su u krivu, ali ko sam ja da im sudim....Ramzess Veliki wrote:Arzulah, Nurudine ... oba ste u pravu.
Ramo

Tvoja svijest je fakat, to da ti jesi, da postojiš i da si svjesna toga je fakt. Zar nije?Bloo wrote:Najviše volim kad izlaganje o nečem ovakvom zaključiš sa to je fakt.Nurudin wrote: Svako ubijeđenje ili stav je maja -šejtan. "Ja" koje izlazi iz tih ubijeđenja i vjerovanja je šejtan-laž, iluzija.
Ubijeđenja o tome šta si i ko si, počinju još od malih nogu, od imena koje dobiješ pa do npr doktorske diplome .
To nisi ti, već je to nešto u šta se je tvoje jastvo zapetljalo i zaboravilo. To nije problem, sve dok ne postane problem,
kad počneš da se osjećaš nepotpunim, uvijek nešto nedostaje i taj osjećaj nedostajanja se pokušava obično umiriti nekim
novim ciljem , društvenim statusom, posjedovanjem nečega ili šta god je potrebno da se ta improvizacija od iluzornog jastva, umiri.
Onda ljudi ipak na kraju skonatju, pa idu psihijtarima, raznim duhovnim učiteljima, okrenu se vjeri ili šta god
I onda se najčešće dešava to da im se daje opet neki novi cilj, ovaj put duhovni u kojem će oni tražiti sebe ili boga.
Već sam pisao pričicu na sufizmu, o čovjeku koji je prošao nekih sedam stepenica do boga ali onda nije našao ništa, odnosno
nije shvatio, da je onaj što traži, ono što se traži..pa ga onda slali da i dalje putuje neke stepene.
Dakle, da ne bude zabune, ovdje ne govorimo o ovom iluzornom ili relativnom jastvu, već o jastvu kao čistoj svijesti, bez
karakteristika i bez same mogućnosti da ga se opiše, ALI mogućnost da se to bude, ne da postoji, nego je ona stalno tu.
To nije nikakva fantazija, nikakvo mentalno masturbiranje, nije hipoteza , nego je to fakt.
Na taj način svako može zaključiti neki svoje promišljanje o stvarima, a za koje smatra da je jedino isključivo tačno.
Ti u svojoj formuli imaš stavku božanskog, ja ne. Ja nemam šta da poništim da bih dosegla samospoznaju.
Između mene i bilo kakve spoznaje o meni stojim samo ja.
Ma to ti je ono filozofija, znas?Bloo wrote:Obojica su u krivu, ali ko sam ja da im sudim....Ramzess Veliki wrote:Arzulah, Nurudine ... oba ste u pravu.
Ramo
Ramzess Veliki wrote:Mozda su se oni predano molili Bogu pa ih je nagradio i na ovom svijetu, odakle znas da nije?Smrcak15 wrote:ja se ne bi slozio ako bi sporedili sa onim pravim paklom o kojem govori Kuran i hadis, jer samo pogledati neke osobe koje imaju love da brisu guzu sa njom, jahte i cuda sva moguca, zaboravili na Boga a jos vise na sebe, ali opet uzivaju u tom nekom materijalnom blagostanju, sa lijepim zenama, rijekama alkohola, droge i sta sve ne konzumiraju, iako je to za nas vjernike pakao otici u droge ali i to je Raj nasparam pravog dzehennema na onom svijetu.
Ja bi rekao, pakao je tvoji najveci strahovi tkao bni ja to prije definisao raj nego zaborav.
dio kazne pakla je i zaborav na sve dobro sto je covjek dozivio i nauzivao se na ovom svijetu, pa kad se zamoci samo malo u Pakao pa bude upitam jesi li ikad osjetio uzivanje, reci ce covjek, nikad nisam osjetio uzivanje iako je bio mozda medju najbogatijim na ovom svijetu.
tako da zaborav u tom smislu je dio kazne pakla.
Ovaj zivot neko prozivi kao najgori pakao, zasto bi zaborav bio kazna za njega?
Allah nam kaze za to ovdje:Mozda su se oni predano molili Bogu pa ih je nagradio i na ovom svijetu, odakle znas da nije?
neko ko prozivi pakao na ovom svijetu, ali kad dodje do raja, on ce isto imati zaborav, radirat ce mu se iz sjecanja sve lose kroz sta je prosao, sva ona negativna osjecanja...pa kad bude upitam, jesi li ikad ista lose vidio, reci ce Gospodaru nikad nisam nista lose vidio.Ovaj zivot neko prozivi kao najgori pakao, zasto bi zaborav bio kazna za njega?
Kako ovo praktično primjenjuješ? U susretu sa ljudima, u stvarnom životu?Nurudin wrote: ....
Odnosno, kroz tvoje oči može da vidi sebe drugim očima i dva ista načina , dvije iste percepcije bi bile besmislene.
Zato je svačija autentičnost sveta i mijenjati je da bi se uklopila u neke kalupe je glupo.
evo hajmo zaboravit sad sve vjere sto pricaju o buducem svijetu.Bloo wrote:Smatram da poslije nema ništa i da je to dobro jer napokon prestaneš da misliš....Um proizvodi patnju.
A ako ima neka verzija "pakla", to bi bilo kao u onoj epizodi Dylana Doga - Igra sa smrću - lik pokuša da prevari smrt tokom šahovske partije i ona ga kazni ne sa ništavilom i zaboravom(što se i nadao) niti povratkom u život, već ga ostavi samog i svjesnog u nepreglednom bijelom ništavilu...sa svim sjećanjima...
Ako je po Oppenheimeru Bloo ne postoji, ona je dio moje podsvijesti i kreacija koju sam ja ucinio stvarajuci okruzenje oko sebe, jer ustvari nista materijalno ne postoji, a svijet oko mene je privid, materija je privid, a svijet je moja volja i predstava.Nurudin wrote:Tvoja svijest je fakat, to da ti jesi, da postojiš i da si svjesna toga je fakt. Zar nije?Bloo wrote:Najviše volim kad izlaganje o nečem ovakvom zaključiš sa to je fakt.
Na taj način svako može zaključiti neki svoje promišljanje o stvarima, a za koje smatra da je jedino isključivo tačno.
Ti u svojoj formuli imaš stavku božanskog, ja ne. Ja nemam šta da poništim da bih dosegla samospoznaju.
Između mene i bilo kakve spoznaje o meni stojim samo ja.
Izraz "božansko" nije vjerski iz moje vizure u kojoj nema nikakvog odvojenog entiteta, na nebu ili gdje već, nego je to
izraz kojeg ja koristim zbog svog identiteta, koji najlakše popušta ako se govori na njegovom "jeziku".
Dobro to primjećuješ, da to tebi ne znači ništa, zato što je tvoj identitet možda nešto drugačiji ali je u suštini riječ
o istom prividu koje daje relativno jastvo i pomućuje svijest o sebi, identifikacijom sa ovim relativnim.
Dakle, isti je proces i kod tebe kao i kod sviju.
To nije nikakva greška koju treba ispraviti, to je tako, igra svemira ili boga sa samim sobom, u kojem sebe doživljava kroz
privid dvojnosti i "odvojenosti " od sebe samog, koju mu daje ovo relativno postojanje.
Odnosno, kroz tvoje oči može da vidi sebe drugim očima i dva ista načina , dvije iste percepcije bi bile besmislene.
Zato je svačija autentičnost sveta i mijenjati je da bi se uklopila u neke kalupe je glupo.
Ja pod zaboravam ne mislim na gubljenje sjećanja.Bloo wrote:Smatram da poslije nema ništa i da je to dobro jer napokon prestaneš da misliš....Um proizvodi patnju.
A ako ima neka verzija "pakla", to bi bilo kao u onoj epizodi Dylana Doga - Igra sa smrću - lik pokuša da prevari smrt tokom šahovske partije i ona ga kazni ne sa ništavilom i zaboravom(što se i nadao) niti povratkom u život, već ga ostavi samog i svjesnog u nepreglednom bijelom ništavilu...sa svim sjećanjima...
Ali zasto se neko rodi kao nakazan ili vec neizlijecivo bolestan da bi zivio u patnji i nikada ne osjeti srecu?Smrcak15 wrote:neko ko prozivi pakao na ovom svijetu, ali kad dodje do raja, on ce isto imati zaborav, radirat ce mu se iz sjecanja sve lose kroz sta je prosao, sva ona negativna osjecanja...pa kad bude upitam, jesi li ikad ista lose vidio, reci ce Gospodaru nikad nisam nista lose vidio.
Ima.ako.gledas ovdje i sada...ja i ti..i svijet oko nas i nase relacije i korelacije.Smrcak15 wrote: Nema logike da dodjemo iz nista od nista , da se samo tek tako pojavimo sa svim olaksicama za zivot pa poslije opet odemo u nista, ja ne vidim logiku u tome bez obzira sta vjera kaze, zaboravimo vjeru na momenat, gledamo na to sa filozofske strane.
Exterminate...ovaj..wrong topic..arzuhal wrote:Ja pod zaboravam ne mislim na gubljenje sjećanja.Bloo wrote:Smatram da poslije nema ništa i da je to dobro jer napokon prestaneš da misliš....Um proizvodi patnju.
Ova pitanja imaju svoj potpuni smisao ako bi sva stvar svela samo na dunjaluk.Ramzess Veliki wrote:Ali zasto se neko rodi kao nakazan ili vec neizlijecivo bolestan da bi zivio u patnji i nikada ne osjeti srecu?Smrcak15 wrote:neko ko prozivi pakao na ovom svijetu, ali kad dodje do raja, on ce isto imati zaborav, radirat ce mu se iz sjecanja sve lose kroz sta je prosao, sva ona negativna osjecanja...pa kad bude upitam, jesi li ikad ista lose vidio, reci ce Gospodaru nikad nisam nista lose vidio.
Ili umre nerodjen, bez mogucnosti da stekne iskustvo, ili ucini dobro djelo?
Opet ako gledamo sa strane atomske fizike, ako smo sastavljeni (a jesmo) od atoma, kao i sve materijalno oko nas, mi smo cista energija. materija ni ne postoji, mi samo imamo predstavu materije. A sa istog stanovista ako uzmemo u obzir velicinu protona I neutrona I distancu na kojoj elektroni kruze oko jezgre atoma (otprilike isti odnos kao planete oko sunca), procentualno prazni prostor izmedju njih kaze da smo mi hava. Prazan prostor.Smrcak15 wrote:Nema logike da dodjemo iz nista od nista , da se samo tek tako pojavimo sa svim olaksicama za zivot pa poslije opet odemo u nista, ja ne vidim logiku u tome bez obzira sta vjera kaze, zaboravimo vjeru na momenat, gledamo na to sa filozofske strane.
“Just as Our revelations came to you, and you forgot them, today you will be forgotten.” (Ta-Ha, 126)Bloo wrote: Exterminate...ovaj..wrong topic..
Be kind and elaborate..
Ramzess Veliki wrote:Ali zasto se neko rodi kao nakazan ili vec neizlijecivo bolestan da bi zivio u patnji i nikada ne osjeti srecu?Smrcak15 wrote:neko ko prozivi pakao na ovom svijetu, ali kad dodje do raja, on ce isto imati zaborav, radirat ce mu se iz sjecanja sve lose kroz sta je prosao, sva ona negativna osjecanja...pa kad bude upitam, jesi li ikad ista lose vidio, reci ce Gospodaru nikad nisam nista lose vidio.
u sustini mi nikad necemo moci to znati tacno zbog cega, jer kad bi znali to bi znacilo da znamo citati bozije misli i namjere, zasto radi nesto sto radiAli zasto se neko rodi kao nakazan ili vec neizlijecivo bolestan da bi zivio u patnji i nikada ne osjeti srecu?
Ramzess Veliki wrote: Svako je iz svoje perspektive ubijedjen da je u pravu, pa zasto ljudima kvariti?
Pa to je moj identitet, nemaš ti ili neko tamo tapiju na njega. To je isto kao da mi prigovaraš što to sve iznosim na bosanskomarzuhal wrote: Vidiš? Uzeo si dosta od tesavufa, dosta slika, izraza, terminologije i sl. a onda u dobroj mjeri sve to preokrenuo u tvom nekom vlastitom svijetu razumijevanja stvari, zbilje, jastva, Boga, istine, postojanja...
To je ključno nerazumijevanje, recimo, jedinstva Bitka (ne velim da ti to zastupaš, ne zastupaš, to smo utvrdili, nego...): nemaju dva Ja: ja relativni i ja božanski, ima samo Bog i mi svi relativni, uslovni, izvedeni, tek-mogući u svom bitku i postojanju. Kada bi čovjek spoznao tu istinu o kojoj govore oni koji su je spoznali, sagorjeli bi kao Halladž koji je to i otkrio.
Na nama, tebi i meni, je da laprdamo ono što smo čitali i razumjeli svojim razumom (čak ne ni intelektom ili umom, nego samo diskurzivnim razumom, a o kušanju tog puta i spoznaji da i ne pričamo), pa da se pravimo važni, učeni i prosvjetljeni, pričamo o egu i super-egu, o džidžama, midžama & mindžama, i što god već treba egu u njegovom piskaranju po forumu...
Ali, ne kažem, ti imaš svu slobodu i pravo da tvrdiš da je istina što govoriš, da je to tako, a ono onako, ne branim...Ne bi bilo zanimljvo da nema svega toga...
Ja mislim da njegovo promišljanje ima praktičnu primjenu (pa kakvu-takvu), čak mislim da je praktična primjena i bila temelj odluci o ovakvom promišljanjuBloo wrote:Kako ovo praktično primjenjuješ? U susretu sa ljudima, u stvarnom životu?Nurudin wrote: ....
Da li tvoja promišljanja imaju praktičnu primjenu?
Super ali nisam te nista razumio. Cijenim tvoje postove i interesantno mi je citati ih, ali kao gradjevinac tanak sam da ulazim u dublju religijsko- filozofsku raspravu potkovan sa pisanim djelima koja razmatraju odnose cimente i pijeska kad se spravlja malta.arzuhal wrote:Ova pitanja imaju svoj potpuni smisao ako bi sva stvar svela samo na dunjaluk.Ramzess Veliki wrote:Ali zasto se neko rodi kao nakazan ili vec neizlijecivo bolestan da bi zivio u patnji i nikada ne osjeti srecu?Smrcak15 wrote:neko ko prozivi pakao na ovom svijetu, ali kad dodje do raja, on ce isto imati zaborav, radirat ce mu se iz sjecanja sve lose kroz sta je prosao, sva ona negativna osjecanja...pa kad bude upitam, jesi li ikad ista lose vidio, reci ce Gospodaru nikad nisam nista lose vidio.
U odnosu na svjetove Alasta (Zavičaja) i Ahireta (Konačnog povratka), odnosno u kontekstu svijeta koji se pojavljuje tek kao val okeana, to nije pravo pitanje...
Nema objasnjenja ... citao sam neka ranije u nekim raspravama, sve je to vrlo upitno.Smrcak15 wrote: u sustini mi nikad necemo moci to znati tacno zbog cega, jer kad bi znali to bi znacilo da znamo citati bozije misli i namjere, zasto radi nesto sto radi
ali nekad mozemo otprilike odgonetnuti zasto Preko objave.
recimo Preko objave mogu zakljuciti zasto se nesto desava , kao recimo da neko se nakazan doci, kako u fizickom tako i fizickom smislu.
Mozda Allah hoce da ta osoba udje u Raj i da dodje do nekih odredjenih stepana u Raju, pa pusti da zivi kao invalid cijelog zivota, ta invalidnost moze da bude kao ostembiljana karta za Raj toj osobi, dok ta invalidnost je iskusenje za one okolo njega.
Hoćeš da kažeš (u svim ovakvim slučajevima): "Zar zaboravljaš pri tome MOJE tumačenje i MOJU interpretaciju Muhammedovog života/Kur'ana/Allaha/islama/tesavvufa/et' satara ...Nurudin wrote:Zaborvaljaš pri tome da je tvoj uzor , Muhamed, u stvari uradio istu stvar , pozivajući se na prijašnje poslanike ali praveći
jedan novi i drugačiji pogled na sve to.
Najveci pakao je znaci da poslije smrti nakon sto si prosao starost i bolest, bude ponovo stvoren kao mlada osoba od 33 godine koja udje u Raj, sa svojim najblizim ako i oni zasluze ulazak, gdje je vjecna sreca, zadovoljstvo, smiraj, nema mrznje i zavisti, boli, tuge, depresije, samo uzivanje, u materijalan Raj gdje uziva i tijelo i dusa, gdje se snovi ostvaraju a zelje ispunjavaju, mjesto gdje nema dosade zato sto ne prilici da u Bozanskom carstvu ima falinki nego cisto savrsenstvo dusevnog i materijalistickog dijela.harač wrote:najveci pakao mi je ovaj smrckov raj - ta ideja neke vjecne blazene katatonije
Ovo je već tamo za Euridikinog PF-aRamzess Veliki wrote:
Bloo ... ja se nadam da ti nisi moja imaginacija.
Jos gore ... nadam se da ja nisam rezultat tvoje maste ... ili nas je Nurudin zamislio?
hajmo reci da nema, i da ne prihvatas moj odgovor...ok fineeeeeRamzess Veliki wrote:Nema objasnjenja ... citao sam neka ranije u nekim raspravama, sve je to vrlo upitno.Smrcak15 wrote: u sustini mi nikad necemo moci to znati tacno zbog cega, jer kad bi znali to bi znacilo da znamo citati bozije misli i namjere, zasto radi nesto sto radi
ali nekad mozemo otprilike odgonetnuti zasto Preko objave.
recimo Preko objave mogu zakljuciti zasto se nesto desava , kao recimo da neko se nakazan doci, kako u fizickom tako i fizickom smislu.
Mozda Allah hoce da ta osoba udje u Raj i da dodje do nekih odredjenih stepana u Raju, pa pusti da zivi kao invalid cijelog zivota, ta invalidnost moze da bude kao ostembiljana karta za Raj toj osobi, dok ta invalidnost je iskusenje za one okolo njega.
Na neka pitanja niko ziv ne moze dati odgovore.