Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kloniran

#401 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kloniran »

Papir je veoma vazan, pogotovo onaj o eu dozvoli boravka :lol:
meteorit135531

#402 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by meteorit135531 »

kloniran wrote:E sad je pitanje da li se u npr Dojčland pikaju naše prekvalifikacije.
uz par predmeta razlike mogu i za elektricara i sve vezano za vodu i grijanje,gas poloziti al pitanje je da li je priznato.
Halalio bih fax za privatni mali biznis.

Ovdje radio dugo privatno i ogadilo mi se, zavrsio fax i otisao privatniku raditi, sad bih da bjezim odavde dok je jos razum u jednom komadu.
Ja kontam koliko dobro prodju ovi sto zavrse prekvalifikaciju od 500 KM za zavrioca i odu za Dojcland
kloniran

#403 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kloniran »

meteorit135531 wrote:
kloniran wrote:E sad je pitanje da li se u npr Dojčland pikaju naše prekvalifikacije.
uz par predmeta razlike mogu i za elektricara i sve vezano za vodu i grijanje,gas poloziti al pitanje je da li je priznato.

Ovdje radio dugo privatno i ogadilo mi se, zavrsio fax i otisao privatniku raditi, sad bih da bjezim odavde dok je jos razum u jednom komadu.
Ja kontam koliko dobro prodju ovi sto zavrse prekvalifikaciju od 500 KM za zavrioca i odu za Dojcland
Varenje je poprilicno dobro placeno, al nije bas zdravo, malo ih je uzivalo u penziji sto ih ja znam.
Keramika, vodovod i struja su odlicni zanati, a mozes ih i sam raditi, za pocetak ne treba veliki kapital za opremu.
insomnia78

#404 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

kloniran wrote:Papir je veoma vazan, pogotovo onaj o eu dozvoli boravka :lol:
:lol:
insomnia78

#405 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

kloniran wrote:
meteorit135531 wrote:

Varenje je poprilicno dobro placeno, al nije bas zdravo, malo ih je uzivalo u penziji sto ih ja znam.
Keramika, vodovod i struja su odlicni zanati, a mozes ih i sam raditi, za pocetak ne treba veliki kapital za opremu.
Da. Sigurno ti mozes sam otici u Njemacku, kupiti klijesta, sarafciger, izolir traku i krenuti raditi struju :D.
Varenje je Prilicno dobro placeno za one koji vec znaju prilicno dobro variti
akaunt

#406 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by akaunt »

Izvinite al naletih na ovu temu pa ostadoh zbunjen! Naime, ovdje se prica o otici ili ostati kao da to zavisi od nas. Ne kontam kako neko iz Bosne, vlasnik samo Bosanskih papira , npr. dobar zanatlija , moze spakovat stvari i otici u Njemacku ili Kanadu...
Mislim , jel sva ova prica zasnovana snivanju babe sto bi pomenuta voljela ili sam ja nesto preskocio u zadnje vrijeme ?
meteorit135531

#407 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by meteorit135531 »

Zasto ljudi kazu da je kvalitetniji i sadrzaniji drustveni zivot i provod u Bosni nego u Njemackoj, kad je upravo suprotno od toga? :izet:
kloniran

#408 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kloniran »

insomnia78 wrote: Da. Sigurno ti mozes sam otici u Njemacku, kupiti klijesta, sarafciger, izolir traku i krenuti raditi struju :D.
Varenje je Prilicno dobro placeno za one koji vec znaju prilicno dobro variti
Pa prvo za gazdu dok se malo ne skucis :D
Al to su poslovi koje uvijek sa strane mozes raditi.
A kad si npr inzinjer ako nemas firmu i dozvole mozes, recimo, mahati usima ili raditi za gazdu za dvi tisuće ojra neto. :lol:
meteorit135531

#409 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by meteorit135531 »

akaunt wrote:Izvinite al naletih na ovu temu pa ostadoh zbunjen! Naime, ovdje se prica o otici ili ostati kao da to zavisi od nas. Ne kontam kako neko iz Bosne, vlasnik samo Bosanskih papira , npr. dobar zanatlija , moze spakovat stvari i otici u Njemacku ili Kanadu...
Mislim , jel sva ova prica zasnovana snivanju babe sto bi pomenuta voljela ili sam ja nesto preskocio u zadnje vrijeme ?
Pa zapravo i ne moze nikud, vec i ako nadje posao za def zanimanja ceka po 1 godinu dana za termin, i mnogi dobijaju odbijenice radi raznoraznih razloga.
Moze se vrlo lako i jednostavno otici sa HR papirima, ali to je sasvim druga prica jer Bosnjaci nemaju dvojno drzavljanstvo.
Iz Bosne mahom odlaze BH Hrvati uz minoran postotak ovih drugih sto idu vecinom preko udaje ili liste def.zanimanja. :thumbup:
akaunt

#410 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by akaunt »

meteorit135531 wrote:
akaunt wrote:Izvinite al naletih na ovu temu pa ostadoh zbunjen! Naime, ovdje se prica o otici ili ostati kao da to zavisi od nas. Ne kontam kako neko iz Bosne, vlasnik samo Bosanskih papira , npr. dobar zanatlija , moze spakovat stvari i otici u Njemacku ili Kanadu...
Pa zapravo i ne moze nikud, vec i ako nadje posao za def zanimanja ceka po 1 godinu dana za termin, i mnogi dobijaju odbijenice radi raznoraznih razloga.
Moze se vrlo lako i jednostavno otici sa HR papirima, ali to je sasvim druga prica jer Bosnjaci nemaju dvojno drzavljanstvo.
Iz Bosne mahom odlaze BH Hrvati uz minoran postotak ovih drugih sto idu vecinom preko udaje ili liste def.zanimanja. :thumbup:
Ok, ok... Ja mislio da sam prespavao neka jako bitna dogadjanja iz spoljne politike. Dakle , ne moze se nikud, ali kad bi se moglo ja bih uradio to i to.....
Shvatio, hvala !
kloniran

#411 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kloniran »

Ko je mlad ima zelju za odlaskom i zna njemacki B2 moze vrlo brzo dobiti termin, par dana do par sedmica se ceka, al valja ponovo u skolu 8-)
pecpec

#412 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by pecpec »

mali jomu wrote:Image

Ja ne idem nigdje iz BiH. :)
Tvoj problem.Mora da si se dobro uhljebio,gura stranka i tako to.
Bluemore

#413 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

HAVANA wrote::lol: Eki iste cijene.
Drugacije cijene Ali peciva vrhunska
Ne obojeno integralni vec pravi
Hendrix

#414 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Hendrix »

_BataZiv_0809 wrote:
Hendrix wrote:
Kao sto vracaju hiljade radnika na minimalcu i cesto bez plate, pa jel neki dan izasao clanak o robovanju u Travniku? Vratices malo sutra, jebeni Sejfic iz no name familije moze da preokrene sudjenje za ubistvo 2 djevojke kako mu ce cefne i podjebava familiju zrtvi...i vratices ti nekome 3x, daj ba.

Meni je gore kad me moze covjek koji je lafo "moj" diskriminirati i jebavati u zdrav mozak bez ikakve posljedice, mislim na legalne nacine naravno. Ono kao nasi smo, isti pasos, ista licna, isto mjesto rodjenja ali....drugo prezime brateee, ciiji si ti, ko ti je babo? Ha me jebo shvabo ili rodjak od direktora, koja je razlika? Mogu jebat rodjaku mater i to je to s poslom, u toj firmi ali i svakoj drugoj jer direktor zna sve ostale direktore i fino ti sredi da te niko ne primi.

Mnogi ljudi budu vise diskriminirani u vlastitoj drzavi nego kad odu vani.
Jesi zivio ikad vani?
Jesi ti zivio ikad u Bosni?
moonca

#415 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by moonca »

:roll:
Jako je 'in' rijec -diskriminacija.

:zoka:
meteorit135531

#416 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by meteorit135531 »

Bosnjo dijasporac mora i uvijek ce pljuvat po Zapadu, jer se to od njega ocekuje
Naravno da je strasno bitno pokazati stvari onakvim kakve nisu. :bih:
Otud ona prica , dok platis stan , kiriju, rezije, hranu
Ne ostane ti nista, Nijemci su strasno hladni ljudi, Svedska je dosadna zemlja, nema se sta radit, klima je uzasna, odnos domaci-stranac , neka izmisljena diskriminacija na svakom cosku, Svabo hoce rad, nema se tamo vremena za izlaske, tamo je radno odijelo - pidzama, u Bosni je bolji zivot, sa svojim si narodom itd
Bosnjo dijasporac ce uciniti sve da ti zgadi Zapad, samo jer se boji da i ti dodjes.
Neka tebe u Bosni, zemljace a ja cu zaradjivati na Zapadu 2500 EUR netto, i govorit kako se ne moze fino zivjeti. :thumbup:

Ukratko - boje se konkurencije i ne zele da uspijes.
Uvijek su ljudi govorili kako je nas narod u dijaspori strasno zavidan i pakostan , sto se uveliko potvrdjuje.

Eto , svi mi imamo nekoga vani, a nikoga od njih neces cuti da govori pozitivne stvari o zivotu vani, uvijek su tu prisutne negativne konotacije i milion razloga zasto Zapad ne valja i zasto je bolje ostati u Bosni.
Niko ne daje ohrabrenje da se dodje, uvijek neko kukanje i skepticizam :-)

To su nasa posla. Zato se sad forsira ova, toboze diskriminacija. Prica im ide u stilu , jutros me gazda Nijemac nije prvog pozdravio na poslu, ja sam diskrimiran, nemojte vamo dolazit, ako Boga znate.

To je to. 8-)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#417 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mk ultra »

meteorit135531 wrote:

otiđi malo u ove firme kod nas gdje se vari, džabe ventilacija...

TTO je ovdje bio, al oni trenutno nemaju toliko varioca
Velbos u Žepču, otiđi, pitaj mogu li da vidim samo
50 MIGova kad radi i robot za varenje (linija od 30m), ovamo se reže armatura, ventilacija radi, al ne kontaš ništa od magle od željeza... neka hvala
ja bio 2h unutra, zgadilo mi se
probook

#418 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by probook »

Najjace je kada dijaspora kuka po sistemu: platis hranu, stan, prevoz, lizing, odjecu, za djecu sta treba oko skole, vrtica itd. i ne ostane ti nista (navodno) . Kako seru to je najstrasnije, pa ovde kod nas ako platis hranu i gorivo ne osta ti ni za sta drugo :lol:
mousstapha

#419 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mousstapha »

Ja evo da kucnem u drvo ne kukam u dijaspori. :D Poplacam sve uredno, kupujem i neke luksuze i opet ostane nezamislivo vise nego je bilo u Bosni. Ni sam nekad ne kontam kako nasa dijaspora voli kukat, pogotovo kad dodje u Bosnu.
Streptokok

#420 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Streptokok »

probook wrote:Najjace je kada dijaspora kuka po sistemu: platis hranu, stan, prevoz, lizing, odjecu, za djecu sta treba oko skole, vrtica itd. i ne ostane ti nista (navodno) . Kako seru to je najstrasnije, pa ovde kod nas ako platis hranu i gorivo ne osta ti ni za sta drugo :lol:
I onda dolaze u bosnu i kupuju nekretnine. Tako im nabiju cijene da mi koji ovdje zivimo od nasih plata ne mozemo za zivota ni garazu kupiti. Bagra dezerterska, trebalo bi im zabraniti kupovinu nekretnina.
uglavnomja

#421 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

kloniran wrote: Keramika, vodovod i struja su odlicni zanati, a mozes ih i sam raditi, za pocetak ne treba veliki kapital za opremu.
na sjeveru ne mozes raditi sa strujom i vodom bez autorizacije i dozvole za taj rad. a za to moras imati lokalne papire, nista "diploma" siroki brijeg i praksa kod mujine nane
za sve sto uradis licno snosis odgovornost, papir i potpis

i sto se tice keramike, to je uglavnom povezano sa strujom i vodom jer je kupatilo sa podnim grijanjem standard, tako da ni jedan vodo ili elektroinstalater nece uzeti nepoznatog keramicara bez papira i iskustva
kloniran

#422 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kloniran »

uglavnomja wrote:
kloniran wrote: Keramika, vodovod i struja su odlicni zanati, a mozes ih i sam raditi, za pocetak ne treba veliki kapital za opremu.
na sjeveru ne mozes raditi sa strujom i vodom bez autorizacije i dozvole za taj rad. a za to moras imati lokalne papire, nista "diploma" siroki brijeg i praksa kod mujine nane
za sve sto uradis licno snosis odgovornost, papir i potpis

i sto se tice keramike, to je uglavnom povezano sa strujom i vodom jer je kupatilo sa podnim grijanjem standard, tako da ni jedan vodo ili elektroinstalater nece uzeti nepoznatog keramicara bez papira i iskustva
to za norvesku znam, ali se i gore moze i bez toga kad uletis u dobru grupu, al da samostalno otvoris firmu nema sanse bez dozvole.
A porez vam je na te radove :-)

A nigdje ja ne pomenuh siroki brijeg, dole ne bih otisao da polazem tamam da jedini imaju certifikat :mrgreen:
kloniran

#423 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kloniran »

Streptokok wrote:
probook wrote:Najjace je kada dijaspora kuka po sistemu: platis hranu, stan, prevoz, lizing, odjecu, za djecu sta treba oko skole, vrtica itd. i ne ostane ti nista (navodno) . Kako seru to je najstrasnije, pa ovde kod nas ako platis hranu i gorivo ne osta ti ni za sta drugo :lol:
I onda dolaze u bosnu i kupuju nekretnine. Tako im nabiju cijene da mi koji ovdje zivimo od nasih plata ne mozemo za zivota ni garazu kupiti. Bagra dezerterska, trebalo bi im zabraniti kupovinu nekretnina.
Nije to kupovanje nekretnina nego "ulaganje" u Bosnu i "hranjenje" nas koji smo ostali. :mrgreen:
Znas, mi u Sarajevu tako dobro zivimo da svi imamo po dva tri nova stana u izgradnji i ovdasnje gazde samo za nas prave, a dijaspora nas samo hrani :oops:
Kud ces bolje ti od svoje plate vracas rate kredita, a hranu, gorivo, odjecu i ogrjev dijaspora placa :oops: :evil: :mrgreen:
uglavnomja

#424 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

za meteora :D

dvije hipoteticke situacije

1. ti si kao neki sef u firmi u kojoj je sarajevo glavni brend i treba da zaposlis recimo portparola firme
imas 3 kandidata
1. sarajlija sa sarajevskom diplomom unsa
2. lik iz nekog manjeg mjesta sa kiseljackom diplomom
3. sandzaklija sa sandzackom diplomom i naglaskom :D

koga ces zaposliti?

2. postoji neki razvikani auto, statusni simbol za neke ljude i podrucja ... ali taj auto nije toliko dobar koliko izgleda ... jer mu nesto fali, recimo napravljen je za izuzetno visoke - niske ljude
i kad 100 prosjecnih ljudi koji su vozili taj auto kazu da to ne valja, nadje se par desetina drugih koji NISU vozili taj auto da kazu da lazu :-) samo zato da ovi ne bi kupili taj auto i ugrozili im taj status 8)

inace, neki dan si napisao totalno kontra post, o stvarnim problemima, diskrimnaciji blabla skroz dobar post
Thorgerson

#425 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

Fkt. Kaze znas li ti koliko je stan tamo...kako je skupo.

Pa koliko je stan ovdje jebote? Iole normalan stan u Sarajevu moras platit min 400 KM + rezije. Eto nek je 300 KM ali i to je rupcaga + rezije. Dakle, namjesten na ok lokaciji. Nemojte mi samo postati sada nekakve stanove po brdima u privatnim kucama itd. A kolika je nasa plata? Gdje je hrana? Gorivo? Obuca? Odjeca? Rezije isto tako nisu ispod 150 KM. Dakle to je minimalno 500 KM samo za stan. Nemojte misliti da svi imaju svoje stanove ovdje. :-)

Odem jbt da kupim nesto u marketu jednu kesu kaze mi kasirka 70 i nesto KM. Dodjem kuci, sta sam uzeo - nista. :?

Da ne govorim o (ne)postivanju uposlenika, njegovog radnog vremena (normala je da te zivka sef u 9 navecer, da radis iza posla, da radis subotom itd - to se podrazumijeva). Godisnji - sreckovic je onaj koji ima zakonski godisnji. Plata naravno ide pola na ruke, prijavljen na minimalac itd. I kaze tesko na zapadu... Moj stari radio 40 godina, sada nema penzije. Navedite mi nekoga kome se to desilo na zapadu?

Dajte ba...jednostavno objektivno gledajuci, ovdje je zivotarenje sa poprilicno neizvjesnom buducnosti. I bezakonje. Ja to ne zelim. Ko zeli, ko misli da ce ovdje biti bolje - super za njega. Volio bih i ja da mogu tako misliti, i mislio sam, meni uopste nije lose ovdje, ali nazalost dozivio sam i vidio nekih stvari da sam jednostavno izgubio svaki optimizam za dalje.
Post Reply