KOME SMETA GORAN

zunazu

#401 Re: KOME SMETA GORAN

Post by zunazu »

agent_zero wrote: I koga su za to pitali?
Tebe vidim nisu, teške su ti traume. :)
sabina1 wrote:Još da smo bili tako realni prilikom davanja imena školi po ustaškom apologeti....
Hajde još jednom ponovite "apologeti", svaki put se naježim. :)

Stavovi ljudi na Balkanu se svode na ponavljanje izjava i izraza omiljenih političara, na mržnju prema onima koje stranka mrzi, na simpatije prema onima koje stranka simpatiše, i tako se cijeli život pretvori u transformaciju balkanske ličnosti u statuu sa mišljenjem stranke, bez sposobnost da obrazlaže svoje stavove. A kamo sreće da sami mislimo pa da smo još davno bili u stanju riješiti stvarne probleme, tada ne bi danas znali ni ko je Busuladžić, kao što nismo znali ni do prije par godina.

Dok mi ovdje ponavljamo "apologet" država je pred raspadom, na tome aktivno rade obje susjedne države i mutne ličnosti po svijetu, spremne su pare, spremna priča, propaganda se širi, čeka se završni udarac. A onda djeco moja selite se po svijetu gdje ko može, nema više ni Bosne ni Bosanaca ni Bošnjaka. I onda ćemo biti pobjednici, škola u Dobroševićima konačno neće nositi ime po Busuladžiću. Eto za tebe dobra vijest. :)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#402 Re: KOME SMETA GORAN

Post by sabina1 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ne podržavam da škola nosi ime po Mustafi i zato sam ne samo da se naziv škole promjeni već i ulice. Međutim kada smo malo skrenuli sa teme evo da napomenemo da je i naš novelovac Andrić bio pristaša nacista (najblaže rečeno oportunista), paradio sa njima, izražavao i određeno slaganje u jednom periodu sa njima...
A mozete li dati konkretne ali zaista konkretne dokaze o nacisti Andricu ?
Andric je do rata bio jugoslovenski ambasador u Berlinu tako da su sve ali sve fotografije do rata sa nacistima - protokolarne.
Podsjeticu vas da je nogometna reprezentacija Engleske gostovala u nacistickoj Njemackoj do rata i da su prije pocetka utakmice podignutom rukom na nacisticki nacin pozdravili prisutnog Hitlera , znaci li to da su engleski nogometasi - nacisti ???
Sav svoj navodni nacizam Andric je mogao pokazati u okupiranom Beogradu u kom je proveo cijeli rat pisuci " Na Drini cupriju" i to bi bilo evidentirano , pisano , tonski , filmski....to se nije desilo....Andric naravno nije bio ilegalac ali daleko od toga da je bio saradnik.
Dakle molim vas za konkretne dokaze kako bi ovakva optuzba bila utemeljena. Komunisti su imali brojne propuste i strateske i ideoloske ali da deklarisanom intelektualcu-nacisti dozvole djelovanje i status drzavnog pisca , pisca sistema e to izvinite to se nije moglo desiti.
LP
sabina1

#403 Re: KOME SMETA GORAN

Post by sabina1 »

zunazu wrote: Dok mi ovdje ponavljamo "apologet" država je pred raspadom, na tome aktivno rade obje susjedne države i mutne ličnosti po svijetu, spremne su pare, spremna priča, propaganda se širi, čeka se završni udarac. A onda djeco moja selite se po svijetu gdje ko može, nema više ni Bosne ni Bosanaca ni Bošnjaka. I onda ćemo biti pobjednici, škola u Dobroševićima konačno neće nositi ime po Busuladžiću. Eto za tebe dobra vijest. :)
Da budem konkretna - sve cu poduzeti legalnim putem da dvorana na Grbavici ponese ime po Goranu Cengicu i pruzam punu podrsku ljudima koje sam birala da to ucine.
Sve sto vi pisete - savrseno me se ne tice ako se ne slazete dajte drugi prijedlog , meni je svaki drugi prijedlog kao i prijedlog Novo Sarajevo ispred Gorana Cengica - neprihvatljiv.

To je to.
Last edited by sabina1 on 24/10/2017 17:38, edited 1 time in total.
zunazu

#404 Re: KOME SMETA GORAN

Post by zunazu »

sabina1 wrote:A mozete li dati konkretne ali zaista konkretne dokaze o nacisti Andricu ?
Jednako kao i ti o navodnom nacisti Busuladžiću. :)

S tim što o fašizmu Andrića možemo čitati direktno u njegovim djelima.

Inače, ja polažem velike nade u tebe da urgiraš, makar neki referendum da pokreneš da se u Mostaru ukinu ulice Jure Francetića, Mile Budaka, Ante Vokića, Mladena Lorkovića, Kardinala Stepinca... Ili, ako ćemo ostati pri Sarajevu da pokreneš izmještanje posmrtnih ostataka naciste Ivana Šarića koje su Hrvati nakon rata donijeli u crkvu na Marindvoru. Hvala unaprijed.
zunazu

#405 Re: KOME SMETA GORAN

Post by zunazu »

sabina1 wrote:Da budem konkretna - sve cu poduzeti legalnim putem da dvorana na Grbavici ponese ime po Goranu Cengicu i pruzam punu podrsku ljudima koje sam birala da ucine.
Sve sto vi pisete - savrseno me se ne tice ako se ne slazete dajte drugi prijedlog , meni je svaki drugi prijedlog kao i prijedlog Novo Sarajevo ispred Gorana Cengica - neprihvatljiv.

To je to.
Ja ti ipak predlažem da pokreneš referendum da se to uvredljivo ime "Novo Sarajevo" promijeni i da dobijemo novi naziv opštine. Time će i ime dvorane morati biti promijenjeno.

A inače, kad nam završe sa uništenjem Bosne dok mi gubimo vrijeme na Novom Sarajevu ta opština će svakako dobiti neki novi naziv. Dakle, možda je bolje da ne trošiš energiju.
sabina1

#406 Re: KOME SMETA GORAN

Post by sabina1 »

zunazu wrote:
sabina1 wrote:Da budem konkretna - sve cu poduzeti legalnim putem da dvorana na Grbavici ponese ime po Goranu Cengicu i pruzam punu podrsku ljudima koje sam birala da ucine.

To je to.
Ja ti ipak predlažem da pokreneš referendum da se to uvredljivo ime "Novo Sarajevo" promijeni i da dobijemo novi naziv opštine. Time će i ime dvorane morati biti promijenjeno.

A inače, kad nam završe sa uništenjem Bosne dok mi gubimo vrijeme na Novom Sarajevu ta opština će svakako dobiti neki novi naziv. Dakle, možda je bolje da ne trošiš energiju.

O unistenju Bosne pricajte konkretno sa onima koji sistematski unistise sve u saradnji sa svojom bracom po pljacki u Banja Luci i Grudama , adresa - negdje u ulici Mehmeda Spahe u Sarajevu.

To sto bi ste vi mijenjali naziv opcine Novo Sarajevo sljednice kotara Novo Sarajevo , naziva starog brat-bratu gotovo 140 godina je vasa privatna stvar i nema ama nikakve veze sa promjenom naziva dvorane Novo Sarajevo starog jedva mjesec dana i donesenog mimo svih statutatnih odredbi o javnim raspravama (koje su javno ismijane) i mimo vecine gradjana Novog Sarajeva koji ce na referendumu u procentu od najmanje 75 % promijeniti naziv u Goran Cengic.
sabina1

#407 Re: KOME SMETA GORAN

Post by sabina1 »

zunazu wrote:
sabina1 wrote:A mozete li dati konkretne ali zaista konkretne dokaze o nacisti Andricu ?
Jednako kao i ti o navodnom nacisti Busuladžiću. :)

S tim što o fašizmu Andrića možemo čitati direktno u njegovim djelima.
Nisam pisala ni o kakvom fasizmu nego o nacizmu a bilo bi lijepo citirati fasisticko-nacistiske elemente njegovih djela umjesto kacenja protoklarnih fotografija.
zunazu wrote: Inače, ja polažem velike nade u tebe da urgiraš, makar neki referendum da pokreneš da se u Mostaru ukinu ulice Jure Francetića, Mile Budaka, Ante Vokića, Mladena Lorkovića, Kardinala Stepinca... Ili, ako ćemo ostati pri Sarajevu da pokreneš izmještanje posmrtnih ostataka naciste Ivana Šarića koje su Hrvati nakon rata donijeli u crkvu na Marindvoru. Hvala unaprijed.
Bas steta sto ne citate postove jer trosite vrijeme JA ZIVIM U NOVOM SARAJEVU I ZELIM DA SE SPORTSKA DVORANA ZOVE GORAN CENGIC posto je NAZIV TE DVORANE u nadleznosti vijeca za koje sam birala delegate.

Ps - zamolite ove iz Mehmeda Spahe da kontaktiraju Grude , to su stari i vjerni prijatelji te koalicioni partneri jos od 19 stoljeca....
JThomas

#408 Re: KOME SMETA GORAN

Post by JThomas »

kad se sda bavi nazivima, to je politička zrelost i državnička mudrost. kad se drugi oglase to je jeftino politikantstvo i zloupotreba mrtvih...
Drvosjeca iz Dejcica

#409 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sabina1 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ne podržavam da škola nosi ime po Mustafi i zato sam ne samo da se naziv škole promjeni već i ulice. Međutim kada smo malo skrenuli sa teme evo da napomenemo da je i naš novelovac Andrić bio pristaša nacista (najblaže rečeno oportunista), paradio sa njima, izražavao i određeno slaganje u jednom periodu sa njima...
A mozete li dati konkretne ali zaista konkretne dokaze o nacisti Andricu ?
Andric je do rata bio jugoslovenski ambasador u Berlinu tako da su sve ali sve fotografije do rata sa nacistima - protokolarne.
Podsjeticu vas da je nogometna reprezentacija Engleske gostovala u nacistickoj Njemackoj do rata i da su prije pocetka utakmice podignutom rukom na nacisticki nacin pozdravili prisutnog Hitlera , znaci li to da su engleski nogometasi - nacisti ???
Sav svoj navodni nacizam Andric je mogao pokazati u okupiranom Beogradu u kom je proveo cijeli rat pisuci " Na Drini cupriju" i to bi bilo evidentirano , pisano , tonski , filmski....to se nije desilo....Andric naravno nije bio ilegalac ali daleko od toga da je bio saradnik.
Dakle molim vas za konkretne dokaze kako bi ovakva optuzba bila utemeljena. Komunisti su imali brojne propuste i strateske i ideoloske ali da deklarisanom intelektualcu-nacisti dozvole djelovanje i status drzavnog pisca , pisca sistema e to izvinite to se nije moglo desiti.
LP
Challenger__ wrote:
Hajde ne lupaj živ bio. Bio je diplomata u Berlinu, ni manje ni više od toga.
I onda je morao kada se potpisivao Trojni pakt sa Njemačkom? Andrić je bi oportunista i to teški, zašto recimo nije odbio da prisustvuje potpisivanju Trojnog pakta i službovanja u Njemačkoj kao što je Adenauer Konrad odbio 1933. godine da se rukuje sa nacistima? Mislim možemo mi truniti ovako do sutra ali ja nemam problem da stvari nazovem pravim imenom. Skrenuli smo skroz sa teme i ne bih više da idemo u off topic.

Podržavam da se dvorana nazove po Goranu isto kao što podržavam da se škola i ulica ne zove po Busuladžiću ali isto tako smatram da živimo u dovoljno demokratskoj sredini da možemo javno progovoriti i o Andriću između ostalog koji nije bio baš onakav kako se prikazivalo. Njegov dopinos jugoslovenskoj književnosti je neupitan.
Challenger__

#410 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Challenger__ »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:I onda je morao kada se potpisivao Trojni pakt sa Njemačkom?
:lol:

Drvosječa, odjavi se iz emisije, prekucao si samog sebe.
Drvosjeca iz Dejcica

#411 Re: KOME SMETA GORAN

Challenger__ wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:I onda je morao kada se potpisivao Trojni pakt sa Njemačkom?

Drvosječa, odjavi se iz emisije, prekucao si samog sebe.
Pšššš, ako nemaš šta smislenije reći. :wink:
Challenger__

#412 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Challenger__ »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pšššš, ako nemaš šta smislenije reći. :wink:

Samo nastavi, grohotom se smijem.

Drvosjeca iz Dejcica

#413 Re: KOME SMETA GORAN

Challenger__ wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pšššš, ako nemaš šta smislenije reći. :wink:

Samo nastavi, grohotom se smijem.

Ma ne bih ja da te ne spuca hercika od silonog hikotanja. :mrgreen:
Fudo387

#414 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Fudo387 »

Challenger__ wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Međutim kada smo malo skrenuli sa teme evo da napomenemo da je i naš novelovac Andrić bio pristaša nacista (najblaže rečeno oportunista), paradio sa njima, izražavao i određeno slaganje u jednom periodu sa njima...itd. Hoću da kažem da ništa nije baš tako crno-bijelo kako se čini.

Image
Imao je on gafova i mimo diplomatskog slikanja sa nacistima.
Humano nabijanje Albanca nogom u guzicu preko Prokletija bi nekom drugom sasvim sigurno obezbijedilo metak u tinatri ‘45, samo eto, ‘em dobar pisac, ‘em i nije neki “ozbiljan” narod planirao potusit’...
Drvosjeca iz Dejcica

#415 Re: KOME SMETA GORAN

Fudo387 wrote:
Challenger__ wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Međutim kada smo malo skrenuli sa teme evo da napomenemo da je i naš novelovac Andrić bio pristaša nacista (najblaže rečeno oportunista), paradio sa njima, izražavao i određeno slaganje u jednom periodu sa njima...itd. Hoću da kažem da ništa nije baš tako crno-bijelo kako se čini.

Image
Imao je on gafova i mimo diplomatskog slikanja sa nacistima.
Humano nabijanje Albanca nogom u guzicu preko Prokletija bi nekom drugom sasvim sigurno obezbijedilo metak u tinatri ‘45, samo eto, ‘em dobar pisac, ‘em i nije neki “ozbiljan” narod planirao potusit’...
Ma onaj ko želi da saznati on sazna, Andrić nije bio nikakva sveta krava muzara već insan sa svim svojim manama i vrlinama. To sa Albanijom i pripajanje tadašnjoj Jugoslaviji je dugo skrivano kao i slike sa nacisitma jer eto on je morao jadnik, bio u samo u službi u Berlinu. Koliko naivan i ograničen moraš biti pa takve stvari pravdati takvim lošim pokušajima. Andrićeva veličina kao pisca sigurno nije umanjena njegovim političkim i oportunističkim gafovima.
Challenger__

#416 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Challenger__ »

Fudo387 wrote:Imao je on gafova i mimo diplomatskog slikanja sa nacistima.
Nije tema "lik i djelo Ive Andrića", niti "da li mali Mujo voli Ivu Andrića", već idiotska teza o njegovoj - nikad postojećoj - saradnji sa nacistima. I to, "podržanoj" fotografijom sa diplomatskog susreta, kakve su imale sve diplomate svijeta akreditovane u Berlinu.

Sve što je radio u Berlinu, radio je kao profesionalni diplomata, ni manje ni više od toga.

Narod treba edukovati istinom a ne dodatno ga degradirati i idiotizirati lažima koje vrijeđaju elementarnu inteligenciju.
Fudo387

#417 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Fudo387 »

Challenger__ wrote:
Nije tema "lik i djelo Ive Andrića", niti "da li mali Mujo voli Ivu Andrića", već idiotska teza o njegovoj - nikad postojećoj - saradnji sa nacistima. I to, "podržanoj" fotografijom sa diplomatskog susreta, kakve su imale sve diplomate svijeta akreditovane u Berlinu.

Sve što je radio u Berlinu, radio je kao profesionalni diplomata, ni manje ni više od toga.

Narod treba edukovati istinom a ne dodatno ga degradirati i idiotizirati lažima koje vrijeđaju elementarnu inteligenciju.
Hm, pa tom logikom mozemo reci, i Mustafa sve sto je radio, radio je kao profesionalni novinar. :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#418 Re: KOME SMETA GORAN

Challenger__ wrote:

Sve što je radio, radio je kao profesionalni diplomata, ni manje ni više od toga.

Narod treba edukovati istinom a ne dodatno ga degradirati lažima koje vrijeđaju elementarnu inteligenciju.
Biti nacista, njihov saradnik i oportunista kao Andrić nije jedno te isto, valjda bi to trebalo biti jasno djetetu u drugom razredu osnovne ali tebi se treba crtati. Da su to samo slike pa ni po jada. Interesantno da mu nije smetalo biti diplomata u jednom takvom okruženju, do kada ono podsjeti me molim te? Do 1941 i napada na Jugoslaviju? Pa ako je Andić bio takva moralna veličina što je svojim prisustvom de fakto podržao Trojni pakt i njegovo potpisivanje? Znaš zašto? Zato što je Andirć bio takva osoba, oportunista, gledao samo na sebe kao i poslije 1941. Njegove ideje o pripajanju dijelova Albanije i "humanom preseljenju" (poznato?) su u najmanju ruku frapantne i skandalozne ali eto tebi je dovoljno opravdanje puko...pa bio je diplomata.
Challenger__

#419 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Challenger__ »

Fudo387 wrote:Hm, pa tom logikom mozemo reci, i Mustafa sve sto je radio, radio je kao profesionalni novinar. :lol:
Kraljavina Jugoslavija nema stigmu koju ima NDH.

Vidiš Fudo. Laži ne mogu nauditi ni Andriću ni književnosti kojoj pripada ali može nauditi narodu kome se te laži plasiraju. Kako nauditi? Zaglupljivanjem, dezinformisanjem, zaostajanjem.
Drvosjeca iz Dejcica

#420 Re: KOME SMETA GORAN

Fudo387 wrote:
Challenger__ wrote:

Hm, pa tom logikom mozemo reci, i Mustafa sve sto je radio, radio je kao profesionalni novinar. :lol:
Dobro zapažanje jer mnogi nacisti na sudu su se branili tom pričom...mi smo samo radili svoj posao.
Challenger__

#421 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Challenger__ »

Drvosječo. Složiću se sa tobom oko mase drugih tema i stvari ali ne budi dijete: postavljaš fotografiju DIPLOMATE kao dokaz imaginarne "saradnje sa nacizmom".

Realno, budalasto, zar ne.
Challenger__

#422 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Challenger__ »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dobro zapažanje jer mnogi nacisti na sudu su se branili tom pričom...mi smo samo radili svoj posao.
***** dobro. Glupo kao i tvoje "dokazivanje fotografijom".
Drvosjeca iz Dejcica

#423 Re: KOME SMETA GORAN

Challenger__ wrote:
Fudo387 wrote:Hm, pa tom logikom mozemo reci, i Mustafa sve sto je radio, radio je kao profesionalni novinar. :lol:

Vidiš Fudo. Laži ne mogu nauditi ni Andriću ni književnosti kojoj pripada ali može nauditi narodu kome se te laži plasiraju. Kako nauditi? Zaglupljivanjem, dezinformisanjem, zaostajanjem.
Hajde dobro je znamo kako mali Jovica brani Andrića. :mrgreen:
Tekst ove službene beleške prvi put je objavljen u "Časopisu za suvremenu povijest", 1977, IX, br. 2 (24), str. 77-89. Hrvatski istoričar Bogdan Krizman je bio urednik ovog izdanja i dokument je, zajedno sa Krizmanovim komentarima štampan pod naslovom "Elaborat dra Ive Andrića o Albaniji iz 1939. godine".

Svoje drugo objavljivanje Andrićeva beleška je imala 1988. godine, u "Sveskama", Zadužbina Ive Andrića br. 5. koje je tada uređivao pesnik Slobodan Zubanović.

U zaključku ovog dokumenta koji se bavi hronologijom istorijskih prilika i odnosa, i ima 20.734 slovna znaka, Andrić piše:

"Uzimanje Skadra moglo bi u tom slučaju biti od velike moralne i ekonomske važnosti. To bi nam omogućilo izvođenje velikih hidrotehničkih radova i dobijanje plodnog zemljišta za ishranu Crne Gore. Severna Arbanija u okviru Jugoslavije dopustila bi stvaranje novih saobraćajnih veza severne i južne Srbije sa Jadranom", pisao je Andrić. "Podelom Arbanije nestalo bi privlačnog centra za arbanašku manjinu na Kosovu, koja bi se, u novoj situaciji, lakše asimilovala. Mi bismo eventualno dobili još 200.000 do 300.000 Arbanasa, ali su oni većinom katolici čiji odnos sa Arbanasima muslimanima nikad nije bio dobar. Pitanje iseljavanja Arbanasa muslimana u Tursku takođe bi se izvelo pod novim okolnostima, jer ne bi bilo nikakve jače akcije da se to sprečava."
To što tebi dupe viri iz xxxxxxxxx šinjela pa ti ovakve Andrićeve grozote nisu grozne, čak šta više u njima ne vidiš ništa sporno, neće odbraniti Andrića. Upravo fama o Andirću kao moralno čistoj osobi je nastala kod Srba jer je ovakvim svojim pisanjem osvjio srca kod jednog dijela srpskog naroda. ja se ne čudim tome, oni imaju legitimno pravo da Andrića glorificiraju, grade mu gradove, i da mu se klanjaju ali moraš na žalost dopustiti da se ga sagledamo i u drugom svjetlu.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 25/10/2017 16:27, edited 2 times in total.
Fudo387

#424 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Fudo387 »

Challenger__ wrote:

Tu je to u pet deka, kad je saradnja sa nacistima u pitanju.
Ivi je sreca sto se nije zvao Mehmed, partizani bi ga udavili taman da su sve Churchill, Ruzvelt i Staljin skupa vikali, aajjj nemojte ga. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#425 Re: KOME SMETA GORAN

Challenger__ wrote:Drvosječo. Složiću se sa tobom oko mase drugih tema i stvari ali ne budi dijete: postavljaš fotografiju DIPLOMATE kao dokaz imaginarne "saradnje sa nacizmom".

Realno, budalasto, zar ne.
Ti imaš djetinjasto razmišljanje pa si se uhvatio fotografije. Fotografija je samo jedan od primjera a naveo sam do sada bar pet pa ne bih da se ponavljam.
Post Reply