Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kakavdanakneiskustvu

#401 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by kakavdanakneiskustvu »

dječak sa šibicama wrote:Svaki normalan Hrvat ili Srbin nikada nece obuci dres reprezentacije za koju navijaju oni koji ih nazivaju ustasama, cetnicima, djikanima.

Poyy

ja sam hrvat,bar se tako izjasnjavam ,i ne znam da me bilo ko naziva ustasom,i da moje dijete sutra i bude uspjesan npr. kosarkas volio bi da nastupa za repku države u kojoj je rodjen i u kojoj živi,ako zbog toga nisam normalan hrvat,jbg nisam,nisam siguran da je bilo ko nenada markovića nazivao četnikom,gordana firića,marija primorca,barišu krasića ustašom
dječak sa šibicama

#402 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by dječak sa šibicama »

Falilo im je samo "malo" vise kvaliteta, cast izuzetku, Markovic.
Fudo387

#403 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by Fudo387 »

dječak sa šibicama wrote:Nijedan normalan Hrvat ili Srbin nikada nece obuci dres reprezentacije za koju navijaju oni koji ih nazivaju ustasama, cetnicima, djikanima.

Poyy
Besqrac...
kakavdanakneiskustvu

#404 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

dječak sa šibicama wrote:Falilo im je samo "malo" vise kvaliteta, cast izuzetku, Markovic.

bili su dovoljno kvaltetni da igraju za svoju reprezentaciju
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#405 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by _BataZiv_0809 »

It_is_a_Leclerc wrote:
Nema nade. Treba se pomiriti s tim da ćemo zauvijek ostati najjadnija evropska sportska nacija.
Ovo naravno nije tacno. S obzirom na velicinu, ulaganja i ostalo, nasi rezultati su iznadprosjecni.
Mark Tven

#406 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by Mark Tven »

Ne znam zašto se rukomet nekako forsira u relevantnosti ispred odbojke, kada je odbojka za koplje popularniji sport u svetu. Čak, mislim da je nakon fudbala najigraniji kolektivni sport na planeti, ispred basketa (možda grešim) po disperzivnoj rasprostranjenosti širom pet kontinenata, a i po broju saveza i sličnih organizacijskih krovnih institucija i takmičenja, brojnije razvijena. Pride, vrlo igran sport među oba pola, te samom dinamičnošću i potezima atrkaktivan.
dječak sa šibicama

#407 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Mark Tven wrote:Ne znam zašto se rukomet nekako forsira u relevantnosti ispred odbojke, kada je odbojka za koplje popularniji sport u svetu. Čak, mislim da je nakon fudbala najigraniji kolektivni sport na planeti, ispred basketa (možda grešim) po disperzivnoj rasprostranjenosti širom pet kontinenata, a i po broju saveza i sličnih organizacijskih krovnih institucija i takmičenja, brojnije razvijena. Pride, vrlo igran sport među oba pola, te samom dinamičnošću i potezima atrkaktivan.
I u njemu je Srbija najbolja na Balkanu, samim tim je drugi po vaznosti iza kosarke, a fudbal ce biti prvi kad se Srbija plasira na SP :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#408 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote:Nijedan normalan Hrvat ili Srbin nikada nece obuci dres reprezentacije za koju navijaju oni koji ih nazivaju ustasama, cetnicima, djikanima.

Poyy
Ali zato hoce za reprezentaciju za koju navijaju oni sto skandiraju za dom spremni i noz zica srebrenica. Ako su ti normalni, poserem im se na normalnost.
zg1911

#409 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by zg1911 »

Mark Tven wrote:Ne znam zašto se rukomet nekako forsira u relevantnosti ispred odbojke, kada je odbojka za koplje popularniji sport u svetu. Čak, mislim da je nakon fudbala najigraniji kolektivni sport na planeti, ispred basketa (možda grešim) po disperzivnoj rasprostranjenosti širom pet kontinenata, a i po broju saveza i sličnih organizacijskih krovnih institucija i takmičenja, brojnije razvijena. Pride, vrlo igran sport među oba pola, te samom dinamičnošću i potezima atrkaktivan.
Odbojka je u svijetu definitivno popularniji sport od rukometa. No, opet, rekao bih da je rukomet u europi popularniji

Pitanje je zašto se u tim pričama forsira vaterpolo. Šupak od sporta koji se ozbiljno igra samo u regiji + nigdje sem u Dubrovniku i CG nije u top 5 sportova
dječak sa šibicama

#410 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Ko shisha kolektivni sport bez kontakt igre.

To je za curice.
zg1911

#411 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by zg1911 »

dječak sa šibicama wrote:Ko shisha kolektivni sport bez kontakt igre.

To je za curice.
To i ja velim, al to je subjektivno do ibera. Sport bez kontakta i driblinga mi je bzvz
kakavdanakneiskustvu

#412 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

_BataZiv_0809 wrote:

Poyy
Ali zato hoce za reprezentaciju za koju navijaju oni sto skandiraju za dom spremni i noz zica srebrenica. Ako su ti normalni, poserem im se na normalnost.

to skandiraju budale,kao i oni sto smatraju da su srbi i hrvati koji igraju za BiH cetnici i ustase,a budala ovde nikad nije falilo,cak naprotiv,ima ih za izvoziti
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#413 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote:

to skandiraju budale,kao i oni sto smatraju da su srbi i hrvati koji igraju za BiH cetnici i ustase,a budala ovde nikad nije falilo,cak naprotiv,ima ih za izvoziti

Bogme je sa onim ustasom Simunicem skandirao dobar dio stadiona.
kakavdanakneiskustvu

#414 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

_BataZiv_0809 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

Bogme je sa onim ustasom Simunicem skandirao dobar dio stadiona.

da,ja nisam ni rekao da je budala malo
Bodkin

#415 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by Bodkin »

zg1911 wrote:
Odbojka je u svijetu definitivno popularniji sport od rukometa. No, opet, rekao bih da je rukomet u europi popularniji

Pitanje je zašto se u tim pričama forsira vaterpolo. Šupak od sporta koji se ozbiljno igra samo u regiji + nigdje sem u Dubrovniku i CG nije u top 5 sportova
Zato sto su sr i hr dobri u njemu i medjusobno se udaraju :D
Mark Tven

#416 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by Mark Tven »

Bome, glede dopadljivosti, meni je odbojka daleko ispred rukometa (volem hendbolšut, trenirah ga skoro 3 godine). Rukomet je jedan od onih kontaktnih sportova koji su dosadnjikavi više...što zbog zbijenosti prostora i igrača, što zbog načina igre. Naravno da i tu ima prosotora za vic i neki lucidni solo manevar ala Ivano Balić, lepu akciju i asistenciju, ali sveukupno je to previše zgusnuto i svedeno na par ofanzivnih iteracija....sa sve diskutabilnim kriterijumom koji zna testirati nerve dvostrukim aršinima i proizvoljnim odlukama, začinjeno bezobraznim kompenzacijama. Prosto je takav sport. Ali, da se ne shvati pogrešno, ima i taj sport svoju čar.
Danak tromosti najviše plaća vaterpolo. Štaš, medij igre je takav da je unapred osakaćena hitrost, kontra napad (ovo se i dogodi, ali daje toliko na dramatici da možeš komotno svratiti do frižidera po vops i vratiti se a ovaj će i dalje "istrčavati" istu kontru), dribling u vidu prelaska protivnika, i slične finese; sa samo malo prostora za fintiranja, i još većim kuršlusom oko arbitriranja meča. Jedno je zagarantovano - onaj što te čuva ima da te podžapa gore od najbesnije mačke (pod vodom sigurno), a kad ćeš za to dobiti dosuđen prekršaj koji će pratiti neku konzistentnu nit u odlučivanju, bolje ti je da se obratiš rendom pasuljaru vračaru, nego zdravoj logici za odgovor. :D

Basket jednostavno najviše simpatišem. Lično mi je prvi na listi omiljenih sportova, tu šiša i fuZbal (plasirali se mi na narednih 10 SP uzastopce, i jedno osvojili...džaba).
Ono što je simptomatično za sve zemlje iz ex yu, jesu slabi/skromni rezultati u bazičnim OI sportovima: atletika, plivanje i gimnastika. Tu smo svedeni na individualni talenat koji naleti s vremena na vreme, ali osnovni uslovi za temeljni razvoj u tim sportovima su katastrofalni. Potrefi se vanserijski čova u nekoj od disciplina, i to je sve kratkog daha, bez ozbiljnijeg pristupa. Neiskoristi se nečiji bum, a sam individualac je prinuđen da se nekako izbori za bolje uslove u kojima će trenirati i sazrevati u tom sportu. Sve to je jedna klimava investicija u budućnost, a država se samo reaktivno osloni na eventualne uspehe, u kojima ima malo zasluga.
Sve to se najbolje vidi na olimpijadama.

Što se tiče BiH suše u sportu, to je nažalost ispaštanje zbog specifikuma koji snažno boji samu strukturu ove države i poimanje iste od strane njenih građana, te njeno realno traljavo funkcionisanje u različitim sferama, pa i sportu. Neosporan je veliki broj talenata koji potiču sa prostora Bosne, ali taj potencijal neretko bira dobrovoljno drugačije puteve koji zaobilazeći logičan/očekivan sled na kraju ne predstavlaju dovoljan podstrek za razvoj bolje atmosfere i klime u BiH sportu. Samim tim, takva okljaštrenost ne dozvoljava kumulativan razvoj i umnožavanje uspeha.
Pored ove glavne začkoljice, manjkave i gurave ekonomske involviranosti i perspektive, kao i nedostatka vizijie, i neodgovornosti čelnih ljudi, ima tu još sitnih razloga, možda manje popularnih za čuti, a koji takođe čine kamenčić u široj slici zvanoj BiH sportski uspesi. Jedan od tih je i kulturološka osobenost koja negujući dominantan set vrednosti i skup svetonadzorskih stajališta, gaji i uobličava određene tradicionalne načine formiranja jendog čoveka i njegovog odnosa ka svemu što ga okružuje. Ta kulturološka diferenciranost i jedinstvenost se tvori iz više faktora koji na to utiču - istorija, geografski položaj, religija, itd. Iz tog basena isprepletanih doživljaja sveta, odnos jedne religijske zajednice koja prevladava na datom području može posredno uticati na stvaranje prioriteta čoveka i njegovog odnosa ka različitim aktivonstima, kroz ono šta i kako ona baštini i šta više a šta manje naglašava. U poređenju sa bliskim i relativno daljim zemljama, u neku ruku različitog civilizacijskog predznaka naspram islamske zajednice, u muslimanskom svetu se sport suviše stavlja u sporedan okvir, donekle ga pasivizira. Ne želim da se ovo protumači kao kakav šovinizam (daleko od toga) ili stavljanje određene zajednice u podređen, inferioran položaj sam po sebi...NE. Narav se tu razlikuje u onoj meri da drugačije stimulativno deluje na pojedinca. Naravno da je gore napisano daleko od jednoznačog rezona, jer, za razliku od drugih verski srodnih zemalja, prisutnost sekularizacije i "verske" slobode u svim društvenim porama života bošnjačkog sveta, na nižem je, tolerantnijem i manje rigidnom i autoritativnom stepenu. To je, opet, "zasluga" podneblja u kojem je dominantiniji jedan drugi orijentir nego na istoku, kao i suživot sa sličnim/isitm narodima koji udahnjuju ove druge vrednosti, pa se tu sve izmešalo dajući specifičan obris celoj priči. ALI, ponavljam, sve ovo je akcentovano kao manji deo objašnjenja vaše zbilje, no i to je u sastavu spektra boja koje oslikavaju realnost sporta BiH, a koja ima i te škakljive elemente.

Na stranu i to, znamo da, između ostalog, potez duž zapadnog Balkana pulsira dinarskim "genom" koji nam daruje dobre fizičke predispozicije, podrctava prkosan, dokaziv, drčan i žilav karakter u sportskom smislu, te da smo i sa tog genetskog rakursa posmatranja, jedinstveni u odnosu na druge delove Evrpe i sveta. Otuda i mnoštvo talenata sa svih strana...samo, tu su finese koje tu raspodelu drugačije preslaguju u konačnim prebiranjima po uspesima, a koje sam opisao u prethodnom pasusu.
JThomas

#417 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by JThomas »

po svakom faktoru koji zaista igra u modernom sportu, osim prirodnog talenta gdje dobro stojimo, mi bi trebali biti na apsolutnom dnu. a nismo, bolji smo nego što zaslužujemo. ovdje je politički nekorektno i subverzivno spomenuti rad, struku i ulaganje kao faktore uspjeha...
Gojeni H

#418 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by Gojeni H »

_BataZiv_0809 wrote: Kome BiH nije domovina, ne treba ni da igra za nju. Jos manje oni kojima je ona plan B, ...
Obicno se ni oko cega ne slazemo. Ali ovo zasluzuje :thumbup: :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#419 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by _BataZiv_0809 »

Gojeni H wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Kome BiH nije domovina, ne treba ni da igra za nju. Jos manje oni kojima je ona plan B, ...
Obicno se ni oko cega ne slazemo. Ali ovo zasluzuje :thumbup: :bih:
:kakoste: :bih:
SaraFina

#420 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by SaraFina »

Ovaj HaZaRder zajeba sreću i susjedima i komšijama kako otvori ovu temu :lol:

Baksuzluk žešći. Hrvati s prvog mjesta do upitog baraža dodjoše :bih: :lol:
dječak sa šibicama

#421 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Bitno da si ti sretna :)
hAZNADAR

#422 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by hAZNADAR »

SaraFina wrote:Ovaj HaZaRder zajeba sreću i susjedima i komšijama kako otvori ovu temu :lol:

Ma jok, otvorio sam temu u cilju sirenja nacionalizma i sovinizma. Sreca pa neki prepoznase tu opasnost. pozz
SaraFina

#423 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by SaraFina »

hAZNADAR wrote:
SaraFina wrote:Ovaj HaZaRder zajeba sreću i susjedima i komšijama kako otvori ovu temu :lol:

S
Ma jok, otvorio sam temu u cilju sirenja nacionalizma i sovinizma. Sreca pa neki prepoznase tu opasnost. pozz
Nemoj očiju ti nikad više. Kažu ljudi eno na forumu HR proklestvo " Dabogda ti HazaRder na kliksu otvorio temu" :D
Gojeni H

#424 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by Gojeni H »

SaraFina wrote: Nemoj očiju ti nikad više. Kažu ljudi eno na forumu HR proklestvo " Dabogda ti HazaRder na kliksu otvorio temu" :D
:lol: :thumbup:
SaraFina

#425 Re: Tajna sportskih uspjeha kod susjeda.

Post by SaraFina »

dječak sa šibicama wrote:Bitno da si ti sretna :)

Ja navijam za HR repku. Zbog onih " pravih Hrvata i susjeda" što vole Šeher i ćevape :D
Post Reply