1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post Reply
Point.

#401 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Point. »

NajdraziVodjaa wrote:
Fudo387 wrote:
NajdraziVodjaa wrote:EU je vjestacka tvorevina koja se polako raspada iznutra, Britanija je vec izasla a prosjecnog Njemca i Francuza (kao najuticajnijih nacija) zaboli dupe hoce li se Spanija raspasti ili ne.
Prosjecnog Njemca i Francuza niko i ne pita sta misli o Spaniji.
Nije ti to Podujevo da narezes balvana i pocnes sa jogurt desavanjima naroda. To su ozbiljni ljudi, pametni, oni su svoje revolucije ganjali kad je tvoj pradedo zivio u uvjerenju da se pljuvanjem tri puta niz prsa lijeci svaka bolest.
Nema od ovog nista, Spanija je ozbiljna drzava.
Pa to reci Pointu koji misli da ce EU nesto da uradi, sta ce oni, oni mogu samo da posmatraju i kao u svakom sukobu izrazavaju zabrinutost i mlate praznu slamu. A sto se tice Spanaca jesu oni ozbiljni ljudi ali ovo su ozbiljne i osjetljive teme, i kod nas su pred rat mislili kriza je ali ozbiljni smo ljudi nece biti nista a gledaj sta bi tako da ja ne bi bas previse se pouzdao u ozbiljnost i hladnu glavu u ovakvim situacijama.
Bolan ne mozes porediti Jugu sa Spanijom. Kod nas su ipak bili drugi razlozi za razdvajanje, Kataloniji je jedini izgovor ekonomija. Ko je jos samo na osnovu ekonomije dobio nezavisnost?
NajdraziVodjaa

#402 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by NajdraziVodjaa »

Chmoljo wrote:
NajdraziVodjaa wrote:Pa gledaj mene zaboli sta ce biti sa Spanijom i Katalonijom i svejedno mi ali realno ti nisi dao konkretan odgovor osim te simpaticne usporedbe, cime su to ex yu narodi zasluzili svako svoju drzavu a Katalonci nisu? Mislim koja je logika npr. da Hrvati ili Srbi imaju svoju drzavu a Katalonci nemaju? Ja je ne vidim iskreno...
am, tako što im je nezavisna država garantovala pravo na život?

1989. su držani neki govori, obećavane neke stvari... a nisu se odnosile na ekonomiju. stvarno je izlišno pisati o ovim stvarima svima koji ne guraju tutu u rikverc.
Hoces reci da u Jugoslaviji Hrvati, Slovenci itd. tj. svi osim Srba nisu imali garantovano pravo na zivot pa su zbog toga izasli iz Jugoslavije?

Izvini mozemo naci milion razloga zasto su izasli iz Jugoslavije ali ovaj sigurno nije jedan od tih. Da se ne lazemo izasli su iz manje vise istih razloga zbog kojih ovi sad iz Spanije hoce da izadju.
Point.

#403 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Point. »

NajdraziVodjaa wrote:
Chmoljo wrote:
NajdraziVodjaa wrote:Pa gledaj mene zaboli sta ce biti sa Spanijom i Katalonijom i svejedno mi ali realno ti nisi dao konkretan odgovor osim te simpaticne usporedbe, cime su to ex yu narodi zasluzili svako svoju drzavu a Katalonci nisu? Mislim koja je logika npr. da Hrvati ili Srbi imaju svoju drzavu a Katalonci nemaju? Ja je ne vidim iskreno...
am, tako što im je nezavisna država garantovala pravo na život?

1989. su držani neki govori, obećavane neke stvari... a nisu se odnosile na ekonomiju. stvarno je izlišno pisati o ovim stvarima svima koji ne guraju tutu u rikverc.
Hoces reci da u Jugoslaviji Hrvati, Slovenci itd. tj. svi osim Srba nisu imali garantovano pravo na zivot pa su zbog toga izasli iz Jugoslavije?

Izvini mozemo naci milion razloga zasto su izasli iz Jugoslavije ali ovaj sigurno nije jedan od tih. Da se ne lazemo izasli su iz manje vise istih razloga zbog kojih ovi sad iz Spanije hoce da izadju.
Sjecas li se ti uopste Slobinog govora na Gazimestanu? Sjecas li se uopste pocetka devedesetih? Da se sjecas ne bi lupao ovakve gluposti. Cuj ti sprehe, zbog ekonomije se raspala Juga.
NajdraziVodjaa

#404 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by NajdraziVodjaa »

Znamo mi svi ko je bio Sloba i ko je najveci krivac za raspad ali realno nijedan narod te godine nije bio zivotno ugrozen, Jugoslavija se raspala jer jedan narod je zelio da zadrzi totalnu kontrolu a drugi su zeljeli vece ovlasti to je otprilke to i u Spaniji naravno glupo je sad porediti jednog Milosevica sa sadasnjom Spanskom vladom ali otprilike razlozi su slicni, Katalonci zele jos vise za sebe, Spanci ne daju i to je to...
fosna2014

#405 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by fosna2014 »

Prve oklopne jedinice krenule prema Kataloniji

Image
Tito_i_Partija

#406 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Tito_i_Partija »

Chmoljo wrote:
NajdraziVodjaa wrote:Ovo nije dobro sto vi radite. Vodite Kataloniju istom onom autostradom pakla i stradanja u kojoj su Sirija i Irak. Nemojte misliti da necete odvesti Kataloniju u propast a Katalonski narod mozda i u nestanak, katalonski narod ne moze da se odbrani ako bude rata!

:oops: poznato...ako se mogla Jugoslavija raspasti ne vidim nikakav razlog da se isto ne desi i Spaniji. cime su to Slovenci, Hrvati, Bosanci, Srbi, Crno Gorci, MAkedonci a pogotovo Kosovari zasluzili vise drzavu od Katalonaca npr?
Durmitor i Pirineji ipak nisu toliko slični.
E, al' zato Antiga i Katalonija k'o jaje jajetu. :D
Maraschino

#407 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Maraschino »

NajdraziVodjaa wrote:Znamo mi svi ko je bio Sloba i ko je najveci krivac za raspad ali realno nijedan narod te godine nije bio zivotno ugrozen, Jugoslavija se raspala jer jedan narod je zelio da zadrzi totalnu kontrolu a drugi su zeljeli vece ovlasti to je otprilke to i u Spaniji naravno glupo je sad porediti jednog Milosevica sa sadasnjom Spanskom vladom ali otprilike razlozi su slicni, Katalonci zele jos vise za sebe, Spanci ne daju i to je to...
Postavi sebi pitanje, sta je Spanija uradila da Katalonija zbog toga trazi nezavisnost?

Sve odgovore uporedi sa ex-Ju, stanjem u Srbiji dolaskom Milosevica, ukidanjem autonomije ili stavljanjem pod kontrolu, sirenjem uticaja...
Hajlac

#408 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Hajlac »

Point. wrote: Sjecas li se ti uopste Slobinog govora na Gazimestanu? Sjecas li se uopste pocetka devedesetih? Da se sjecas ne bi lupao ovakve gluposti. Cuj ti sprehe, zbog ekonomije se raspala Juga.
Upravo na krilima ekonomskog kraha zemlje dosao je ultra-nacionalizam, kojim su novo-osnovane stranke uspjesno unistile ucmale i umorne Komuniste.
Slicno je uradjeno u Poljskoj, Rusiji, kao najpouzdaniji nacin za razj**avanje Komunista...

Naravno da ima paralela izmedju price o Kataloniji i onoga sto se desavalo ovdje 80-ih i 90-ih.

Slovenci se nisu bunili dok je ostatak Yuge dobro stajao ekonomski - 60-ih i 70-ih vec onda kad je poceo raspad sistema i famozne MMF-ove "strukturalne reforme" zavrtanjem ruku MIlki Planinc i kompaniji.

Nakon kraha pokusaja reformi, na scenu stupa "bankar"(citaj lopina) Milosevic a SANU se u isto vrijeme ('83-84.) zauzima za hrvatske i bosanske kleronacionaliste...Sudi se Mladim Muslimanima koji poput svojih mentora Muslimanske Brace na prvo mjesto svojih prioriteta stavljaju vjersku pripadnost pojedinaca a sasvim im je sporedno drustvo poput bosanskog (mutlikulturalno i multietniko), sama takva Drzava itd. (sto se kasnije odlicno vidjelo na primjerima ignorisanja vojnih napada u Ravnom i sl.).

Spanija je, jednako kao i Yuga, bezglavo hrlila u "napredak" silnim kreditima i hiperprodukcijom(najvise u gradjevinarstvu/turizmu, unistavanjem penzionih fondova pohlepnim i riskantnim ulaganjima na finansijskim trzistima itd.).

Kad je balon pukao 2008., i oni su krenuli s "strukturalnim reformama", "stednjom" po ledjima srednje klase, stezanjem kaisa ekonomski jacim regijama poput Katalonije kako bi zadrzali mir u siromasnijim dijelovima...

U jednom dokumentarcu govore Katalonci kako su, cini mi se, do 2012. imali odredjenu regionalnu, politicku i ekonomsku autonomiju, da bi tada Madrid krenuo s ponovnom CENTRALIZACIJOM.
Od tada su, kazu, 'pukli' i krenuli sve vise shvatati kako s Madridom nikad nece moci naci zajednicki jezik.

Slicno je i u Yugi npr. Hrvatska isla u "razvojne" avanture 70-ih pa su ih 80-ih ostale republike morale vaditi iz g*vana. Sad Katalonija nesrazmjerno puno vadi iz g*vana prezaduzeni Madrid i one priobalne predjele krcate napustenim i nedovrsenim kompleksima hotela, bankrotirane gradice, sela i okruge...

Tik pred budjenje klero-nacionalizma u Ex-Yu, 2011. deklasifikovani izvjestaj CIA-e iz 1984. o ekonomskim i drustvenim problemima u Yugi:

Image
Image
Image

https://www.cia.gov/library/readingroom ... 361799.pdf
GandalfSivi

#409 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by GandalfSivi »

Ustav SFRJ je garantovao republikama pravo na samoopredjeljenje, ustav Spanije ne garantuje. Jebem mu misa, jos uvijek pises o stvarima prije nego sto naucis osnove. Uzmi malo vremena, obrazuj se, isplatit ce ti se...
NajdraziVodjaa

#410 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by NajdraziVodjaa »

GandalfSivi wrote:
Ustav SFRJ je garantovao republikama pravo na samoopredjeljenje, ustav Spanije ne garantuje. Jebem mu misa, jos uvijek pises o stvarima prije nego sto naucis osnove. Uzmi malo vremena, obrazuj se, isplatit ce ti se...
Da a imao si i clan 5 tog ustava koji je zabranjivao mijenjanje granica SFRJ bez saglasnosti ostalih republika i pokrajina. Naucio sam ja nesto...
GandalfSivi

#411 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by GandalfSivi »

NajdraziVodjaa wrote:
GandalfSivi wrote:
Da a imao si i clan 5 tog ustava koji je zabranjivao mijenjanje granica SFRJ bez saglasnosti ostalih republika i pokrajina. Naucio sam ja nesto...
Vanjskih granica majstore, vanjskih...
NajdraziVodjaa

#412 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by NajdraziVodjaa »

Pa majstore nije li otcijepljenje jedne repubike mijenjanje vanjskih granica? Inace taj ustav je sam po sebi kontradiktoran stoga i ne cudi onako krvav raspad jer je svako mogao tumaciti isti onako kako mu odgovara.
Last edited by NajdraziVodjaa on 28/09/2017 23:54, edited 1 time in total.
Mr Majestic

#413 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Mr Majestic »

Jugoslavija je prestala da postoji poslije 13 sjednice saveza Komunjara :evil: . Tad se raspao parlament te drzave i nije vise postojao nacin da se vise ikada oformi novi parlament . Ekonimski Juga pred sami raspad nikad nije bolje stajala od svog postanka . Srbi nisu htjeli da prihvate reorganizaciju drzave kako bi se sacuvala od raspada i doslo je do njene disolucije :zzzz: . Za RBiH bolje da nikad nije ni postojala , najbolje je bilo da smo dobili nezavisnost jos za vrijeme Berlinskog kongresa ili najkasnije poslije Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske monarhije . Sto se tice referenduma mislim da svaki narod ima pravo na to ,tako i Katalonci da odluce o svoj sudbini tako i Bosnjaci da odluce kako ce urediti svoju drzavu . Hoce li to biti Bosnjacka Republika BiH ili Islamska Republika pa da jednom stavimo tacku i na to . Ako sutra Srbi odluce da raspisu referendum da Shumadija izadje iz Srbije :D ja bih podrzao njihovu odluku prvo jer je to njihova stvar i drugo jer ne zadire u unutrasnju stvar i teritorijalni integrite Bosnajcke republike BiH :thumbup: .
Hajlac

#414 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Hajlac »

Mr Majestic wrote:Jugoslavija je prestala da postoji poslije 13 sjednice saveza Komunjara :evil: . Tad se raspao parlament te drzave i nije vise postojao nacin da se vise ikada oformi novi parlament . Ekonimski Juga pred sami raspad nikad nije bolje stajala od svog postanka . ...
:lol: :lol:

U Sarajevu od cca 1990. pa sve do 1992. sve cesce po firmama umjesto plata dijelili one famozne plavkaste BONOVE za kupovinu u UPI-u i slicnim drzavnim radnjama...

Na svakom raskrscu mesetarili preprodavaci DEVIZA, sto je jos vise doprinosilo devalvaciji zvanicne valute - Dinara. Samim tim desavala se zestoka devalvacija:

- podignutih kredita (zbog cega su banke dolazile pred kolaps)
- plata radnika
- cijena tehnike itd.

Ljudi ostajali ber radnih mjesta(ali mahom dolazili u firme i dangubili jer nije bilo posla), gradjevinski GIGANTI bili pred gasenjem (prestala gradnja)... Iz prve ruke :wink:

Ono malo naizgled pozitivnih 'prica' iz perioda Markovica je samo privid jer se baziralo na ogromnim kreditima, dok Bush stariji jednom nije rekao - VOZDRA, ne trebate nam vise kao tampon zona sad kad se raspala celicna zavjesa SSSR-a. Hajmo sad SOK TERAPIJA za citav post-komunisticki istocni blok, snalazi se ko je dovoljno beskrupulozan, uh pardon - "poduzetan" :-)

Hebo lud zbunjenog sta gebelsova propagandna masinerija vrlih "demokrata" lupeta!
GandalfSivi

#415 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by GandalfSivi »

NajdraziVodjaa wrote:Pa majstore nije li otcijepljenje jedne repubike mijenjanje vanjskih granica? Inace taj ustav je sam po sebi kontradiktoran stoga i ne cudi onako krvav raspad jer je svako mogao tumaciti isti onako kako mu odgovara.
Nije tu bilo nista kontradiktorno. Cijeli svijet procitao i prepoznao legitimnost. Zato su Bosna (da ne nabrajam ostale balkanske) i Skotska imali referendum, a Katalonija, Baskija, ili The Forest Republic ne mogu...
GandalfSivi

#416 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by GandalfSivi »

Hajlac wrote:
Mr Majestic wrote:Jugoslavija je prestala da postoji poslije 13 sjednice saveza Komunjara :evil: . Tad se raspao parlament te drzave i nije vise postojao nacin da se vise ikada oformi novi parlament . Ekonimski Juga pred sami raspad nikad nije bolje stajala od svog postanka . ...
:lol: :lol:

U Sarajevu od cca 1990. pa sve do 1992. sve cesce po firmama umjesto plata dijelili one famozne plavkaste BONOVE za kupovinu u UPI-u i slicnim drzavnim radnjama...

Na svakom raskrscu mesetarili preprodavaci DEVIZA, sto je jos vise doprinosilo devalvaciji zvanicne valute - Dinara. Samim tim desavala se zestoka devalvacija:

- podignutih kredita (zbog cega su banke dolazile pred kolaps)
- plata radnika
- cijena tehnike itd.

Ljudi ostajali ber radnih mjesta(ali mahom dolazili u firme i dangubili jer nije bilo posla), gradjevinski GIGANTI bili pred gasenjem (prestala gradnja)... Iz prve ruke :wink:

Ono malo naizgled pozitivnih 'prica' iz perioda Markovica je samo privid jer se baziralo na ogromnim kreditima, dok Bush stariji jednom nije rekao - VOZDRA, ne trebate nam vise kao tampon zona sad kad se raspala celicna zavjesa SSSR-a. Hajmo sad SOK TERAPIJA za citav post-komunisticki istocni blok, snalazi se ko je dovoljno beskrupulozan, uh pardon - "poduzetan" :-)

Hebo lud zbunjenog sta gebelsova propagandna masinerija vrlih "demokrata" lupeta!
Otprilike fino objasnjeno, pogotovo za prestanak dolarskih infuzija. Samo jos da dodam da je Srbija i prije prvog metka napravila ekonomski udar na Bosnu, kada su na nase trziste ubacili sve novcanice koje su bile povucene iz Slovenije i Hrvatske, sto je razjebalo ekonomiju do kraja...
fosna2014

#417 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by fosna2014 »

BREAKING 700 hundred directors commit w/ opening their schools on #1oct as polling places in #Catalonia #referendum
fosna2014

#418 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by fosna2014 »

Gerard Pique, igrac Barcelone, dao punu podrsku za nadolazeci referendum u nedjelju.
Des d'avui i fins diumenge, expressem-nos pacíficament. No els hi donem cap excusa. És el que volen. I cantem ben alt i ben fort. #Votarem
fosna2014

#419 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by fosna2014 »

BREAKING: Spanish government closes Barcelona's airspace to prevent aerial images of the queues at polling stations on Sunday.
Helicopters and small planes won't be able to fly over Barcelona until Monday. Commercial airplanes can operate normally.
NajdraziVodjaa

#420 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by NajdraziVodjaa »

GandalfSivi wrote:
NajdraziVodjaa wrote:Pa majstore nije li otcijepljenje jedne repubike mijenjanje vanjskih granica? Inace taj ustav je sam po sebi kontradiktoran stoga i ne cudi onako krvav raspad jer je svako mogao tumaciti isti onako kako mu odgovara.
Nije tu bilo nista kontradiktorno. Cijeli svijet procitao i prepoznao legitimnost. Zato su Bosna (da ne nabrajam ostale balkanske) i Skotska imali referendum, a Katalonija, Baskija, ili The Forest Republic ne mogu...
Kako nije kontradiktoran u jednom clanu stoji imaju republike pravo na samoopredjeljenje a u drugom vanjske granice SFRJ se ne mogu mijenjati :-) interpretiraj mi to molim te ja sam ocigedno glup? To nema nikakve logike, a svijet je procitao i prepoznao ono sto mu pase, da mu je odgovaralo drugacije nesto drugo bi on prepoznao u tom ustavu.

Moje pitanje je bilo ono narodski zbog cega su npr. ex yu narodi zasluzili svako svoju drzavu a katalonci kao narod ne? ti si rekao da su ovi bili zivotno ugrozeni jeste ali tek kad su proglasili nezavisnost prije toga u Jugoslaviji nisu bili zivotno ugrozeni bas kao sto nisu Katalonci u Spaniji, tako da mozda i Katalonci budu zivotno ugrozeni ako proglase nezavisnost? Znaci zasada nisu ugrozein a da li ce biti vidjecemo...
sinuhe

#421 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by sinuhe »

Sigurno da imaju, nazovimo tako, vece pravo od raznih slucajnih drzava ali bice da su i oni ucestvovali u stvaranju te i takve Spanije kao i Skoti Velike Britanije.
Ipak cekam da otkazu ili razvodne referendum mada me bas zanima kako bi proglasili nezavisnost 48 sati nakon referenduma. :D
hAZNADAR

#422 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

NajdraziVodjaa wrote:
GandalfSivi wrote:
Kako nije kontradiktoran u jednom clanu stoji imaju republike pravo na samoopredjeljenje a u drugom vanjske granice SFRJ se ne mogu mijenjati :-) interpretiraj mi to molim te ja sam ocigedno glup? To nema nikakve logike, a svijet je procitao i prepoznao ono sto mu pase, da mu je odgovaralo drugacije nesto drugo bi on prepoznao u tom ustavu.

Moje pitanje je bilo ono narodski zbog cega su npr. ex yu narodi zasluzili svako svoju drzavu a katalonci kao narod ne? ti si rekao da su ovi bili zivotno ugrozeni jeste ali tek kad su proglasili nezavisnost prije toga u Jugoslaviji nisu bili zivotno ugrozeni bas kao sto nisu Katalonci u Spaniji, tako da mozda i Katalonci budu zivotno ugrozeni ako proglase nezavisnost? Znaci zasada nisu ugrozein a da li ce biti vidjecemo...
Zato sto je Edvard Kardelj poceo inicijativu decentralizacije, Tito odobrio i tako unesene izmjene u Ustav SFRJ. Tada u to vrijeme vecini ljudi u YU samo male nijanse koje se nisu osjetile u zivotu.
I to je sva prica legitimnosti odcjepljenja ex YU republika. Jedan covjek i par strucnih saradnika u njegovoj ekipi. Proslo glatko i skoro neprimjetno.

Spanija nije imala Kardelja, ustav im i dalje bez izmjena ili dodataka.

I samo te male dopune ili izmjene na papiru - kao presudne o nezavisnosti neke drzave ili da je policijske i vojne snage silom pokore.
NajdraziVodjaa

#423 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by NajdraziVodjaa »

Znam ja dobro za to i sto je to radio ali trebao je onda izbaciti ovu stavku o nemijenjanju granica jer ako jedna repblika koja ima po ustavu pravo da izadje izadje to znaci da se granice mijenjaju a po ustavu ne mogu se mijenjati dakle nije ni cudo sto se ustav tumacio kako je kome odgovaralo, jedni su se pozivali na pravo na samopredjeljenje drugi da se granice ne mogu mijenjati da je bilo samo jedno ili samo drugo puno bi lakse bilo.

Sto se tice Spanije kada je pisan taj ustav sumnjam da su se Katalonci bas pitali kako ce izgledati jer da jesu sigurno bi u njemu stajalo da imaju i oni nekad pravo na samoopredjeljenje, prije bi rekao da je njima ovo nametnuto a autonomija stavljena da se eto ko malo zadovolje.
hAZNADAR

#424 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

Image
madner

#425 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by madner »

NajdraziVodjaa wrote:
GandalfSivi wrote:

Da ti odgovorim posto vidim da niko ne cita.

Ustav nije igrao ulogu jer je konstantovan raspad federacije nakon sto je Slovenija izasla a Jugoslavija to prihvatila.
Shodno tome sve ostale republike su se morale izjasniti da li zele nezavisnost ILI NOVU federaciju.

Dakle da je JNA pokusala slomiti Slovence imala bi legimitet, nakon toga je bila vojska nove drzave.
Post Reply