Adis Arapovic

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
GandalfSivi

#401 Re: Adis Arapovic

Post by GandalfSivi »

Nurudin wrote: Treba to uraditi svakako ali postoje neke dejtonske kategorije koje ustavom uspostavljaju administraciju , dakle kantoni .
Za ukidanje kantona moraš imati široku podršku, a ne vlast koja je sačinjena od koalicije sa jačom opozicijom od same zvanične
opozicije. To za 8milijardi ne znam, liči mi na klasičnu spin glupost ...gdje su nestale, kako su mogle proći tako pored ovako
nabrijanih opzicionih i inih kritičara...heej 8 milijardi. Možda su neodgovorno potrošene ali reći da ih je neko , paf, ukro..to je već smiješno.
Inače, ja uvijek kad eto ko branim vlast , govorim o zadnje 4 godine
Samo kod nas i nacelnik opstine i predsjedavajuci opstinskog vijeca imaju sluzbene automobile i svaki jos po vozaca (banalizacija, ali odlican primjer). Je li i to u Dejtonu pise?

Mozemo mi pricati i o zadnje cetiri godine, gdje nam je zadnju godinu rast BDP-a 2.6%, ubjedljivo najslabiji u regionu (i ovo procentualno je u sustini statisticka varka, jer u realnim brojevima imamo svakako najmanji BDP, tako da to cini stvari jos gorim), direktne strane investicije dobijamo na slamku, kompletna infrastrukturna gradnja je skoro prestala, samo se gradi privatno u talu sa vladajucim politicarima, realni zivotni standard (rast primanja vs. inflacija) opada iz dana i dan, ali nas nas premijer, koji jel'te govori kako jeste, iz dana u dan uvjerava da nam je dobro, samo sto to ne vidimo....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#402 Re: Adis Arapovic

Post by Chmoljo »

Nurudin wrote:Dobro, po kojoj matematici ti možeš uplaćivati 300km za doprinose , a očekivati da je najmanja penzija bar 500km ?
Ili tražiti da se manje troši u budžetu, a podržavati svake godine štrajk policije, prosvjete , zdravstva ?
tvoja matematika u prvom slučaju pretpostavlja 1:1 odnos radnik penzioner. naravno, ovaj model je nastao u vrijeme kada je bilo mnogo više mladih ljudi od starih tako da treba tražiti neku alternativu. svakako, ne treba zaboraviti silu ljudi koja se zarad političkih poena prijevremeno penzionisala iako je imala još barem pola kvalitetnog radnog vijeka pred sobom.

nejse,

namicanje para za penzije ne mora ići samo kroz penzioni fond, moglo bi se pokušati i sa modelom ličnih fondova. također, umanjenje doprinosa ne podrazumijeva samo penzije. u doprinose je uključeno i zdravstveno, i porez.

stoji i ovo što Bloo kaže, da bi ekstra profit od umanjenja doprinosa vlasnici ostavljali sebi umjesto investiranja i zapošljavanja drugih radnika. međutim, tu bi država mogla odgovoriti reformom PDV-a, odnosno povećavanjem, a istovremeno oslobađanjem PDV određenih određenih nužnih namirnica i sl. za to opet treba sjesti neko ko ima pravilne ulazne podatke, a ne frizirane za medije, i izračunati koliko se uistinu može i šta se može.

tvoja druga tvrdnja je također poluistinita.

policija, prosvjeta i zdravstvo nisu jedini budžetski korisnici. naročito je problematična struktura zaposlenih, gdje je horničan nedostatak vodoinstalatera u Viku, vozača u GRAS-u, doktora u Domovima zdravlja (slučaj Trninića i njegovog zapošljavanja). gdje su silna ministarstva čije bi poslove hladno mogla preuzeti opština ili viši organ vlasti? gdje su brojni nadzorni i upravni odbori koji se mogu integrisati i voditi iz jedne kuće? deset kantona i svaki ima svoj ZZO? gdje su ostale silne agencije, fondovi, uredno razdvojeni na kantone, koji klepaju silnu budžetsku lovu?
arzuhal

#403 Re: Adis Arapovic

Post by arzuhal »

Stari_demagog wrote:
arzuhal wrote:
Bloo wrote:
Znači samo siti budu na predizbornim skupovima? Samo siti glasaju? A gladni dobijaju SDA paketice predizborne?
I SDP-ove paketiće, 'nači 2 x po paket, 'nači Bože! Narod će imati i da se raspojasa Image
Ma jadno je ovo sve i od SDA i od SDP-a i sve i jedne stranke koja se ponosi s tim što je nekome dala humanitarni paket, a one uzroci što su ti ljudi spali na to da ih neko gleda kako primaju humanitarnu pomoć. Umjesto da kod ljudi generalno preovladava takav stav ovi stranački botovi se između sebe svađaju čiji je paket bio veći i ako bilo šta kažeš protiv jedne stranke etiketiraju te kao pripadnika druge i tako u krug.
Zato potpisujem svaku riječ koju je sinoć Srđan Puhalo kazao u vezi naše politike, mogućnosti promjene političke paradigme i društvene stvarnosti, iluzije o dolasku novih lica u politiku i sl.

udarac u glavu me brutalno dovodi svijesti
"Ako ne budeš slušao, kučkin sine, nećeš ni jesti!"

U mojoj svijesti ne postoji nikakva ideja o istinskoj promjeni bilo čega kod nas osim socijalnom revolucijom. Ako ikada uopće bude moguća i željena. Sve ostalo je ništa, vječito "biranje manjeg zla, SDA je najgora i najvažnije je nju srušit" i sl.

Dakle to je ono glavno, glavna misao za koju ne postoji sagovornik. Ostalo je sve površna zajebancija, mahalsko navijanje i ostalo...
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#404 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Stari_demagog wrote:
GandalfSivi wrote: Dvije mantre SDA-ovaca. Prva je "Inace ne glasam za SDA, ali kada vidim ostale", a druga je "Svi smo isti, svi smo podlozni korupciji, a i svakako smo neuki". Ono, nema se sta prodati, pa se podvaljuje defetizam. Izvini molim te, ja niti zelim biti dio korupcije, a i dobar dio zivota sam ulozio u svoje obrazovanje. Mnogi mladi ljudi u BiH razmisljaju kao ja, a i ima ih dosta pametnijih od mene, ali ne mogu dobiti sansu od istih likova koji vladaju tri decenije. Kolika se rasprava o Cenicki bila razvila, je li cetnikusa, nije li, je li promijenila stavove, jede li cevape dzaba u Sarajevu (onaj ironicni momenat kada je ona branila Sarajevo od Dodika), a niko se ne pita zasto opet ona, pa je li moguce da nema niko nov, obrazovan da se postavi, nezavisno iz kojeg je entiteta. Sa SDA to isto mozes staviti na stotu. I kad smo vec na temi o Adisu, a ti spomenu korupciju, ako me sjecanje ne vara, on je jos prije deset godina vodio kampanju da se izbaci korupcija iz zdravstva, samo sto je ista kampanja poklopljena od vlasti u sekundi, jer kao sto vidimo, za ispite iz anatomije se placaju zesce cifre. Halo ba, izvini, ali meni nije normalno da buduci doktori koji ce biti u situaciji da spasavaju zivote mogu platiti ispit ili poziciju, a to ti je skoro pa zvanicna SDA politika.
Znači smiješ ruku u vatru da ne podmićuješ, da se ne švercaš GRAS-om, da ne čekaš štelu ? Ja znam dosta mladih ljudi koji seru o poštenju, a kad im se ukaže prilika da ukradu žvaku ukradu je s ponosom. Makar i prilikom krađe imaj kriterij pa se ne spuštaj na taj nivo da te ljudi prozivaju zbog 10 feninga. I skontali smo da ti je Adis haver, ne moraš više...
Jes jes, političari kao pali s neba pa su došli da pljačkaju naš "čestiti" narod.
Političari su ogledalo društva .
Nemam visoko mišljenje po pitanju poštenja ni o narodu ni o političarima ali često ni o sebi samom.
Ipak, ne smatram da smo toliko loši i ne dam raznim manipulatorima da mi sole pamet. Ono što mi je najniža moralna tačka
kod ovih u politici, to su ovakvi primjeri licemjerstva koje se još brani retorikom i drskošću. Također primjeri djelovanja stranaka
koje kad nisu na vlasti (ili jesu po nekom našem čudnom sistemu), rade sve da blokiraju sve što mogu samo da bi mogli reći kako
se nije ništa uradilo u nekom periodu. Pri tome će potpuno biti slijepi na to da bi bilo kakav pomak donio boljitak nekim najnižim
slojevima i raji koja krpi kraj sa krajem, da bi VRHUNAC licemjerja i pišanja po sirotinji bio da istu tu lošu situaciju raje, vade kao
svoj najveći argumnet. To jednostavno nije ljudski .
Evo se sad čeka usvajanje budžeta, poljoprivrednici ne mogu dobiti poticaj ako se ne usvoji, a njih boli k , bitno da u oktobru
mogu reći istoj toj raji "jel vidite šta vam rade !" .
Stari_demagog

#405 Re: Adis Arapovic

Post by Stari_demagog »

arzuhal wrote:
Zato potpisujem svaku riječ koju je sinoć Srđan Puhalo kazao u vezi naše politike, mogućnosti promjene političke paradigme i društvene stvarnosti, iluzije o dolasku novih lica u politiku i sl.

U mojoj svijesti ne postoji nikakva ideja o istinskoj promjeni bilo čega kod nas osim socijalnom revolucijom. Ako ikada uopće bude moguća i željena. Sve ostalo je ništa, vječito "biranje manjeg zla, SDA je najgora i najvažnije je nju srušit" i sl.

Dakle to je ono glavno, glavna misao za koju ne postoji sagovornik. Ostalo je sve površna zajebancija, mahalsko navijanje i ostalo...
Admin, a SDA-ovac, pa ne možeš to. :D

Vječito prepucavanje i navijanje kako kažeš. SDA pokrala, treba ih zamijeniti, staviš SDP, i ovi pokradu, a sa strane navijač dobaci pa ovi prvi su više ukrali. Ukrao ti marku ili milijardu, ukrao si, a lopovom te čini krađa, a ne iznos krađe.
GandalfSivi

#406 Re: Adis Arapovic

Post by GandalfSivi »

Nurudin wrote: Evo se sad čeka usvajanje budžeta, poljoprivrednici ne mogu dobiti poticaj ako se ne usvoji, a njih boli k , bitno da u oktobru
mogu reći istoj toj raji "jel vidite šta vam rade !" .
Jos jedan od argumenata SDA-ovaca (ovaj skoro zaboravih). Opozicija je kriva za nas nerad. Majke mi, isto kao da vas po seminarima obrazuju. Na ostale stvari koje si napisao sam vec odgovorio ovom novom kolacicu, da se ne ponavljam.
Bloo
Globalna šefica

#407 Re: Adis Arapovic

Post by Bloo »

arzuhal wrote:[q

Socijalne revolucije nema dok svi jednako ne budemo gladni i očajni.
3 gladna konstitutivna i mi ostali. Gladni i očajni.
Tek onda idu promjene. Koje moraju biti krvave, jer samo utjerivanjem straha u kosti, kada političari budu strahovali za svoja mjesta zbog pogrešno izrečene riječi, može biti promjena. Jer bilo kakva formalna smjena stranaka na vlasti (sjaši, uzjaši) je samo kozmetička promjena. tako da ja ne vjerujem nikome. Manje stranke koje duđu na vlast su prisiljene da koaliraju i opet si na istom. PAradigma se ne mjenja.
Ja sam za nasilje, ali ne mora tako biti.

Može ostati i SDA, ali samo strahovladom naroda se može bilo ko od njih preodgojiti.
Last edited by Bloo on 09/01/2018 16:09, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#408 Re: Adis Arapovic

Post by Bloo »

Chmoljo wrote:
Nurudin wrote:Dobro, po kojoj matematici ti možeš uplaćivati 300km za doprinose , a očekivati da je najmanja penzija bar 500km ?
Ili tražiti da se manje troši u budžetu, a podržavati svake godine štrajk policije, prosvjete , zdravstva ?
tvoja matematika u prvom slučaju pretpostavlja 1:1 odnos radnik penzioner. naravno, ovaj model je nastao u vrijeme kada je bilo mnogo više mladih ljudi od starih tako da treba tražiti neku alternativu. svakako, ne treba zaboraviti silu ljudi koja se zarad političkih poena prijevremeno penzionisala iako je imala još barem pola kvalitetnog radnog vijeka pred sobom.

nejse,

namicanje para za penzije ne mora ići samo kroz penzioni fond, moglo bi se pokušati i sa modelom ličnih fondova. također, umanjenje doprinosa ne podrazumijeva samo penzije. u doprinose je uključeno i zdravstveno, i porez.

stoji i ovo što Bloo kaže, da bi ekstra profit od umanjenja doprinosa vlasnici ostavljali sebi umjesto investiranja i zapošljavanja drugih radnika. međutim, tu bi država mogla odgovoriti reformom PDV-a, odnosno povećavanjem, a istovremeno oslobađanjem PDV određenih određenih nužnih namirnica i sl. za to opet treba sjesti neko ko ima pravilne ulazne podatke, a ne frizirane za medije, i izračunati koliko se uistinu može i šta se može.

policija, prosvjeta i zdravstvo nisu jedini budžetski korisnici. naročito je problematična struktura zaposlenih, gdje je horničan nedostatak vodoinstalatera u Viku, vozača u GRAS-u, doktora u Domovima zdravlja (slučaj Trninića i njegovog zapošljavanja). gdje su silna ministarstva čije bi poslove hladno mogla preuzeti opština ili viši organ vlasti? gdje su brojni nadzorni i upravni odbori koji se mogu integrisati i voditi iz jedne kuće? deset kantona i svaki ima svoj ZZO? gdje su ostale silne agencije, fondovi, uredno razdvojeni na kantone, koji klepaju silnu budžetsku lovu?
Ispravo me Chmoljo, ali mislim da 1:1 već vodi ka urušavanju sistema?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#409 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

GandalfSivi wrote:
Nurudin wrote: Treba to uraditi svakako ali postoje neke dejtonske kategorije koje ustavom uspostavljaju administraciju , dakle kantoni .
Za ukidanje kantona moraš imati široku podršku, a ne vlast koja je sačinjena od koalicije sa jačom opozicijom od same zvanične
opozicije. To za 8milijardi ne znam, liči mi na klasičnu spin glupost ...gdje su nestale, kako su mogle proći tako pored ovako
nabrijanih opzicionih i inih kritičara...heej 8 milijardi. Možda su neodgovorno potrošene ali reći da ih je neko , paf, ukro..to je već smiješno.
Samo kod nas i nacelnik opstine i predsjedavajuci opstinskog vijeca imaju sluzbene automobile i svaki jos po vozaca (banalizacija, ali odlican primjer). Je li i to u Dejtonu pise?

Mozemo mi pricati i o zadnje cetiri godine, gdje nam je zadnju godinu rast BDP-a 2.6%, ubjedljivo najslabiji u regionu (i ovo procentualno je u sustini statisticka varka, jer u realnim brojevima imamo svakako najmanji BDP, tako da to cini stvari jos gorim), direktne strane investicije dobijamo na slamku, kompletna infrastrukturna gradnja je skoro prestala, samo se gradi privatno u talu sa vladajucim politicarima, realni zivotni standard (rast primanja vs. inflacija) opada iz dana i dan, ali nas nas premijer, koji jel'te govori kako jeste, iz dana u dan uvjerava da nam je dobro, samo sto to ne vidimo....
predsjednik vijeća nema službeno auto niti vozača, pretjeruješ. Nije ti dobar primjer
Nije tačno da imamo najslabiji rast u regionu, svi smo tu negdje između 2 i 3 % , s izuzetkom C.Gore koja čini mi se ima 4.
Čak smo u nekim kvartalima bili malo bolji od Srbije. Nemoj pretjerivati
Roccohljup

#410 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

Nurudin wrote:
Roccohljup wrote:
Nurudin wrote: Da, 36.000 . Zna to i on samo je to taj nivo "poštenja" i argumenta
Pa eto molim te (nemam fakat nista protiv tebe) ako imas kakav link da potvrdiš ovu cifru ali gdje ce se vidjeti koliko je ta cifra rezultat novih radnih mjesta a koliko prijavljivanja ili neprijavljivanja radnika. unaprijed hvala!
Nemam link na kojem piše tačno koja je firma i koliko je zaposlila radnika , a koliko ih je samo prijavilo već postojeće radnike koji
su radili na crno. Neće ti niko priznati da ima radnike na crno , to je protuzakonito.
Međutim ovo ismijavanje biroa za zapošljavanje je glupo. Biro je statistički aparat koji zabilježi kad mu neko dođe i prijavi se
kao i kad se neko zaposli . Nema tu laganja to su imena i prezimena sa ličnim podacima i neće te niko skinuto sa biroa , NIKO ako nemaš
primanja i nisi zaposlen, a odeš i prijaviš se.
Dakle , nemam spisak ali se može vidjeti na hrpu primjera da ovo stoji, pa evo npr :

Evo 2000 radnih mjesta potražnja
https://www.posao.ba/#!home

evo robot traži za 2 nova objekta
http://www.robot.ba/component/tags/tag/97-posao

ovdje 200

https://*** SPAM ***.ba/v3/oglasi/klasifikacija/39

Evo ti tvojih tvornica u Travniku
http://novitravnik.ba/nova-radna-mjesta ... -neubarje/

Prevent Travnik 150 ljudi

http://business-magazine.ba/2017/12/12/25423/

U Brčkom
http://www.senzor.ba/nova-radna-mjesta- ... voj-pogon/

Još malo fabrika
https://www.klix.ba/biznis/privreda/sve ... /171026081

rast turizma u Sarajevu naročito

"Prema podacima Svjetske turističke organizacije, BiH će do 2020. godine, 25. godina nakon rata, imati treću najveću stopu rasta turizma u svijetu."
https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... ope/251225

aerodromi Sa Tuzla oborili rekorde , nikad više putnika

http://ba.n1info.com/a229328/Vijesti/Vi ... ekord.html
još ovo je stara vijest , sad je milion putnika . Znači ni za zlatnog Tite nismo bili na 100.000 , a ovo je 10 x toliko

Tuzla pola milona
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/eko ... da-putnika

i za kraj rudnik Kakanj , nova radna mjesta i rekord , dakle ni kad je Alija sirotnović kopao i sve udarničke akcije
nisu imali toliko uglja iskopanog.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/rmu ... /171221135

Eto tako je to, a još koliko ima malih zanatlija i firmica koje su zaposlile na desetke radnika a nije to bila neka vijest.
Znači ne mora se napraviti 400 fabrika u zemlji od 3.5 miliona stanovnika. Dovoljno je da ovi koji rade počnu malo bolje raditi
ili čak rušiti rekorde da bi došao do te cifre.
Dragi Nurudine, hvala ti za linkove međutim ne amo da ovo nista ne dokazuje vec uopšte nisu relevantni za priču koju mi pričamo.

prvi ti je link sa posao.ba gdje pise da trnutno (na današnji dan a ne u periodu) stoji da ima aktivnih preko 2000 oglasa :-) : Nikakav podatak.....evo ja vidim 5 pozicija u mojoj firmi izlistane za radnike koji su napustili zemlju u zadnja tri mjeseca i gdje jos uvijek ne mozemo naci zamjenu. Niti smo zaposlili ljude a i da jesmo to su zamjenski poslovi a ne nova radna mjesta (po stoti put o tome pricam).

Drugi link je da robot trazi ukupno 21 radnika (ne pise ni kada ni do kada je oglas otvoren). Trazi....a jel nasao to je pitanje i za sta su mu potrebni radnici. Moguce da se radi o objektu na Šipu i to bi bila nova radna mjesta.....super....jos 39,979 radnih mjesta do fadilove brojke.

treci link ne mogu otvoriti ali pretpostavljam da se opet radi o nekom konkursu za posao. Ne kontam kako se aktivni oglasi za posao broje kao nova radna mjesta i novi zaposleni :-)

cetvrti link,nova fabrilka u N. travniku i nova radna mjesta. Super, to nam i treba al ne znamo koliko novih radnih mjesta. Aferim makar da je i jedno.

Prevent-kaze da ce u naredna 3-4 mjeseca zaposliti oko 120 ljudi za nova radna mjesta...super samo sto se to tek treba desiti i ne ulazi u fadilovu cifru.

Brčko, pise da ce se otvoriti nova radna mjesta ali s ene precizira kada i koliko ali super. opet, tek treba da se desi.

Kavat, znam da je otvorio postrojenje i da je oko 80ak novih radnih mjesta kreirano.....super i z apohvalu.

Ovo za rudnike i aerodrome ne kontam......kakve veze i ima li uopšte veze sa novim radnim mjestima ili se radi o unaprjeđenju efikasnosti postojećih resursa. Aerodrom moze sa istim brojem ljudi koje sada ima servisirati i 500 hiljada i 2 miliona putnika, ali to zavisi od potraznje za putovanjem u BIH a ne brojem uposlenika. al nejse.....

Uglavnom, daleko smo od 40 milja radnih mjesta. Nisko ne osporava biroe (bar ne ja) i njihovu statistiku, ali oni se bave brojem nezaposlenih (rastom i smanjenjem) ali ne detaljno o broju novouposlenih i novim radnim mjestima. Za to iskljucivo imaju podaci iz Poreske i Statistike koji mogu poimenice izlistati gdje su, kada, u kojim firmama i koliko novih radnih mjesta kreirali- Eh te podatke treba dilfaš da objavi (ako ih ima) a nema sto posto jer se ne radi o tim ciframa to ti garantujem.

nego......kako to da se ti ne nađe među tih "navodno" 40 milja stretnika kojima je fadil obezbjedio posao svojim mudrim vođenjem?
Haris.ba

#411 Re: Adis Arapovic

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote:

nejse,

Jeste da je mali offtopic. :D

Nedavno je donesen Novalićev zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima. I taj zakon je u biti samo za one koji imaju para, pa da im pare ne leže bezveze po bankovnim računima. To je smisao svega. Dobrovoljni penzioni fondovi ne mogu riješiti pitanje niskih penzija. Iz više razloga. A najviše jer kod nas je penzioni fond sve više socijalni fond.

U doprinose nije uključen porez. Porez je 10%. A doprinosi idu za penzije, zdrastvo, civilnu zaštitu, zapošljavanje invalida, osiguranje od nezaposlenosti, ulaganje u uređenje obala....

Problem PDV nije što je jedinstvena stopa. Kakav smo mi narod, mi bi varali i na dječijoj hrani. Ko god je išta radio sa porezima, zna da mi sve iskorištavamo da prevarimo državu. Rješenje oko PDV je jasno. Povećati granicu ulaska u pdv sistem na nekih 200.000 eura, i uvesti prelazno rješenje plaćanja pdv barem nakon jednog mjeseca.

A umjesto što se priča samo o smanjenima po kantonalnim ministarstvima i agencijama, bolje je okrenuti se reformi obrtništva i uvesti j.d.o.o. kako je u Hrvatskoj sa nekim izmjenama.

Smanjenja u javnoj upravi ne smiju biti nagla, jer bi ugrozila postojeći penzioni fond. Ali, to je nepopularno reći.

P.S.
Je li Adis ikada radio išta u realnom sektoru?
Roccohljup

#412 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

I samo da dodam za kraj (jer ne mogu se raspravljati sa nurudinom vise o osnovima ekonomije jer imam stvarni posao u toj struci :)), Gandalf nije Adis .......no glavom i bradom Fadil Novalić :D :D :D :D :D :D koji na forum dolazi da krade dobre ideje za reforme (prvenstveno moje) i samo čarobnjak uz pomoć neke zestoke magije moze doci do cifre od 40 hiljada novozaposlenih. pozdrav...
:D :D :D :D
Last edited by Roccohljup on 09/01/2018 16:27, edited 1 time in total.
arzuhal

#413 Re: Adis Arapovic

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:Zato potpisujem svaku riječ koju je sinoć Srđan Puhalo kazao u vezi naše politike, mogućnosti promjene političke paradigme i društvene stvarnosti, iluzije o dolasku novih lica u politiku i sl.

Socijalne revolucije nema dok svi jednako ne budemo gladni i očajni.
3 gladna konstitutivna i mi ostali. Gladni i očajni.
Tek onda idu promjene. Koje moraju biti krvave, jer samo utjerivanjem straha u kosti, kada političari budu strahovali za svoja mjesta zbog pogrešno izrečene riječi, može biti promjena. Jer bilo kakva formalna smjena stranaka na vlasti (sjaši, uzjaši) je samo kozmetička promjena. tako da ja ne vjerujem nikome. Manje stranke koje duđu na vlast su prisiljene da koaliraju i opet si na istom. PAradigma se ne mjenja.
Ja sam za nasilje, ali ne mora tako biti.

Može ostati i SDA, ali samo strahovladom naroda se može bilo ko od njih preodgojiti.
Upravo o tome je tako govorio i Puhalo sinoć, izrazivši žalost zbog dobijanja zadnjih (i svih inače, haman) kredita, kupovanja socijalanog mira, itd. umjesto da narod bude prebolno gladan i sluđen do nivoa kada mu više ne možeš slagat ništa i kada progovore neki iracionalni instikti koji više ne dudlaju priču o "demokratiji u kojoj se stvari mijenjaju civilizirano, pa zato i imamo izbore!" i ostale ublehe kojima nas dolme već godinama...godinama...

Nurudin

#414 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Nije riječ ni o kakvom "mudrom" vođenju, nemoj mi te karikaturlane spike. Ja govorim da lik prosječno obavlja posao,
a da je kritika nadprosječno nabildana i da percepcija javnosti ne odgovara stvarnom stanju, a ono je loše ali nije dramatično
jer postoji dosta pozitivnih trendova u ekonomiji , što sam ti ja i pokazao sa tim linkovima iz 2017 , a nađoh ih za 10min.
Dakle, to je prošla godina , solidno i nikako katastrofalno nije ako imaš uspješnu godinu u turizmu ili tako nekih rekordnih
prometa u jednoj godini , to svakako nije stanje gladi, siromaštva većeg nego u Africi i ko zna šta sve ne pišu , pardon seru
plaćenici po medijima i javnom prostoru.
Što ja ne radim je moja privatna stvar . Vjerovatno ću raditi izvan BiH ali ne smatram to nekim užasnim činom naše ekonomije, nego
normalnim kretanjem ljudi koje se uvijek dešavalo i dešavaće se.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#415 Re: Adis Arapovic

Post by JoseMujica »

ja što svakake karikature ovdje dobiju temu :roll:
GandalfSivi

#416 Re: Adis Arapovic

Post by GandalfSivi »

Nurudin wrote:
GandalfSivi wrote:

predsjednik vijeća nema službeno auto niti vozača, pretjeruješ. Nije ti dobar primjer
Nije tačno da imamo najslabiji rast u regionu, svi smo tu negdje između 2 i 3 % , s izuzetkom C.Gore koja čini mi se ima 4.
Čak smo u nekim kvartalima bili malo bolji od Srbije. Nemoj pretjerivati
Google is your friend...
Bloo
Globalna šefica

#417 Re: Adis Arapovic

Post by Bloo »

Nurudin wrote:Nije riječ ni o kakvom "mudrom" vođenju, nemoj mi te karikaturlane spike. Ja govorim da lik prosječno obavlja posao,
a da je kritika nadprosječno nabildana i da percepcija javnosti ne odgovara stvarnom stanju, a ono je loše ali nije dramatično
jer postoji dosta pozitivnih trendova u ekonomiji , što sam ti ja i pokazao sa tim linkovima iz 2017 , a nađoh ih za 10min.
Dakle, to je prošla godina , solidno i nikako katastrofalno nije ako imaš uspješnu godinu u turizmu ili tako nekih rekordnih
prometa u jednoj godini , to svakako nije stanje gladi, siromaštva većeg nego u Africi i ko zna šta sve ne pišu , pardon seru
Što ja ne radim je moja privatna stvar . Vjerovatno ću raditi izvan BiH ali ne smatram to nekim užasnim činom naše ekonomije, nego
To što je objavljen oglas za posao, ne znači da je došlo do zapošljavanja.
Kao kad Prevent plaće da ima traži 300 ljudi, a zadovoljava samo 3. :)
Isto tako oglas ne znači i dugoročno zapošljavanje.
GandalfSivi

#418 Re: Adis Arapovic

Post by GandalfSivi »

Roccohljup wrote: Gandalf nije Adis .......no glavom i bradom Fadil Novalić :D :D :D :D :D :D
Odmah me nakav power trip opali, brata mi :) Jox zapalih da se smirim :)
Roccohljup

#419 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

GandalfSivi wrote:
Roccohljup wrote: Gandalf nije Adis .......no glavom i bradom Fadil Novalić :D :D :D :D :D :D
Pa zato si mi i sumLJiv....i fadil vazda ko da je napusen....od onog neopisivog pogleda u prazno do nebuloza koje izusti ha usta otvori :=) :D :D :D
Nurudin

#420 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Roccohljup wrote:I samo da dodam za kraj (jer ne mogu se raspravljati sa nurudinom vise o osnovima ekonomije jer imam stvarni posao u toj struci :)), Gandalf nije Adis .......no glavom i bradom Fadil Novalić :D :D :D :D :D :D koji na forum dolazi da krade dobre ideje za reforme (prvenstveno moje) i samo čarobnjak uz pomoć neke zestoke magije moze doci do cifre od 40 hiljada novozaposlenih. pozdrav...
:D :D :D :D
Retorikom , koja ti i nije nešto naročito ali se može koristiti za forume, se može sve i svašta negirati . Nije to problem.
Ostadoh dužan u vezi rudnika Kakanj, dakle osim rekorda oborenog u tonaži uglja , ljudi traže i nove radnike .

U podzemnoj eksploataciji uglja plan na pripremi novih kapaciteta značajno je podbačen, a osnovni razlog je nedostatak zdrave, sposobne i iskusne radne snage. Konstantno tokom godine u podzemnoj eksploataciji uglja je nedostajalo između 100 i 150 radnika. Prema planu radne snage Pogon Haljinići je u ovoj godini trebao zapošljavati 746 radnika, a trenutno brojno stanje je 597.

http://rmukakanj.ba/v2/novost/85

Dakle nije 40.000 ali jeste 150 . Ne postoji više samoupravljački socijalizam koji je pravio fabrike koje nikome ne trebaju da bi
u njih nagurao par hiljada ljudi za najmizerniju moguću platu, samo eto jer je to socijalizam.
Znači, loš si ekonomista, ljudi danas u BiH ekonomski žive bolje nego ikad, što nikako ne znači da žive dobro.
GandalfSivi

#421 Re: Adis Arapovic

Post by GandalfSivi »

Eto, dade Adis interviju za Klix. Svidja mi se ideja o saradnji svih postenih ljudi iz bilo koje stranke, isto kao da sam ja pisao :D
Nurudin

#422 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Roccohljup wrote:
GandalfSivi wrote:
Pa zato si mi i sumLJiv....i fadil vazda ko da je napusen....od onog neopisivog pogleda u prazno do nebuloza koje izusti ha usta otvori :=) :D :D :D
Jaooo kakva briljantna i genijalna kritika . Vidi se da umiješ kad hoćeš . Inače, kako se zove taj pravac u modernoj ekonmiji ?
"Hamo vidi mu glave" ?
asker

#423 Re: Adis Arapovic

Post by asker »

Neki dan Fahraon nesto prica kako Juuuuuuuuuusko nece dat ostavku, a oko njega stranacka ekipa kao i kod drugih na press-u. Mladjahna Adisa tik pored, i sad ide aplauz sefu Keljm........ovom Radoncicu, ona ko ne konta u pocetku al' brzo dize rucice i zapljeska misliocu i prosvjetitelju :-D

Dusa draga, kako je samo simpaticna :kiss: .............sad kad i mladjahni Adis bude s druge strane pa onako u duetu zapljescu graditelju, svrsh :izet:
Nurudin

#424 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nurudin wrote:Nije riječ ni o kakvom "mudrom" vođenju, nemoj mi te karikaturlane spike. Ja govorim da lik prosječno obavlja posao,
To što je objavljen oglas za posao, ne znači da je došlo do zapošljavanja.
Kao kad Prevent plaće da ima traži 300 ljudi, a zadovoljava samo 3. :)
Isto tako oglas ne znači i dugoročno zapošljavanje.
Neće ni naši ljudi da rade za 5-600 maraka , kad može isto to raditi za 7-800 eura u , npr Sloveniji . I to je sve normalno, ljudi
imaju pravo da rade što žele i gdje žele . Ponavljam da ne tvrdim da je stanje dobro ali se ospem kad vidim likova u fensi odjelcima
kako floskuliraju o gladnom narodu
JThomas

#425 Re: Adis Arapovic

Post by JThomas »

osim ako su iz jedine temeljne i patriotske opcije. oni mogu glasati i za dodikov budžet sve sa 9. januarom, a ostati patriote.
Locked