Jugoslovenstvo

Post Reply
Kaligula I

#401 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

SaraFina wrote:
Ta ideja Jugoslovenstva i neke narodne jednakosti upravo je moj narod hendikepirala i uspavala. .
...to bi se narodski reklo 'brigo moja pređi na drugoga'...najlakše je za sve lične slabosti i promašaje osuditi drugoga...znaš ono; ko te udari jednom, kriv je, a ko te udari dvaput, kriv si...zašto su Bošnjaci sebi dozvolili da budu udareni više puta?...nisu li i sami doprinijeli svojim stradanjima tim svojim fatalističkim pristupom životu?...ovim ne želim amnestirat ili umanjit četničke zločine, o kojima je već sve rečeno, ali želim skrenut pažnju na vjekovnu uspavanost i nespremnost samog bošnjačkog faktora...

...ko je kriv za to?...rekao bih, prije svih, IVZ koja nije, po ugledu na SPC i RKC, odgovarajuće(duhovno) pripremala svoje vjernike na borbu za svoje povijesno-političke ciljeve...dakle, želim reći da bošnjačka stradanja nisu uzrokovana jugoslavnestvom nego mnogo, mnogo starijim razlozima i povodima, koji sežu i do srednjeg vijeka...poštenije i tačnije bi bilo reći da je ideja jgoslovenstva zloupotrijebljena od četničko-ustaških elemenata koji su iskoristili ukazani trenutak za realizaciju opet svojih povijesno-političkih ciljeva...
KENJAC

#402 Re: Jugoslovenstvo

Post by KENJAC »

radostan dan wrote:
KENJAC wrote:Poslje Hej Sloveni , nikad ni na jednu drugu se nisam usto ! Nisam ja na prodaju.
Ustaces, ustaces, polako... :mrgreen:
Ja ustah , a oko mene svi demokrate !
Last edited by KENJAC on 10/05/2017 20:46, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#403 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

sabina1 wrote:Velika je šteta što jugoslovenstvo nije uspjelo , mislim na jugoslovenstvo 1943-1991 koje nije negiralo nego je naprotiv potenciralo individualna nacionalna prava jugoslovenskih naroda , šteta bi danas bila mnogo manja u privrednom , jezickom , kulturnom i sportskom smislu.

Cinjenica je da svi jugoslovenski narodi nisu sa istih pozicija primili jugoslovenstvo i nisu imali isti osjecaj borbe za isto a zapravo veliki je broj ljudi bio zestoko licemjeran ili preplasen.
I nazivanje Miloševićeve drzave "Jugoslavijom" je uveliko doprinjelo fizickom nestanku i Jugoslovena i jugoslovenstva.

Apsurdno je dakako da djeca konstitutivnih naroda (Bosnjaka , Srba i Hrvata) koji se danas izjasnjavaju kao Jugosloveni (ili Bosanci) nisu ravnopravni iako bioloski itekako jesu ravnopravni.

Tek za nekih 50 - 100 godina je moguca evolucija jugoslovenstva kad dotjera opet cara do duvara...do tada nista....
Zasto da se izjasnjavaju kao Jugosloveni :shock:
sinuhe

#404 Re: Jugoslovenstvo

Post by sinuhe »

Mozda su rodjeni kao Jugosloveni a bilo je ljudi sto su zivjeli i umirali u toj zemlji a da za drugu nisu ni znali.
ABH017

#405 Re: Jugoslovenstvo

Post by ABH017 »

Kaligula I wrote:
ABH017 wrote: Jesi ti siguran da se obraćaš pravom forumašu?
Ili si fulio i polup'o lončiće ili imaš neke prenose.
:lol:
...tako čovječe, budi konkretan...ima u tebi još jugoslovenstva i u datim okolnostima ono bi se razbuktalo ko buktinja... kori stan je je oportunizam :mrgreen: ...
.... Znači ipak ovo drugo?... Na zdravlje!...
:D
madner

#406 Re: Jugoslovenstvo

Post by madner »

Kaligula I wrote:
SaraFina wrote:
Ta ideja Jugoslovenstva i neke narodne jednakosti upravo je moj narod hendikepirala i uspavala. .
...to bi se narodski reklo 'brigo moja pređi na drugoga'...najlakše je za sve lične slabosti i promašaje osuditi drugoga...znaš ono; ko te udari jednom, kriv je, a ko te udari dvaput, kriv si...zašto su Bošnjaci sebi dozvolili da budu udareni više puta?...nisu li i sami doprinijeli svojim stradanjima tim svojim fatalističkim pristupom životu?...ovim ne želim amnestirat ili umanjit četničke zločine, o kojima je već sve rečeno, ali želim skrenut pažnju na vjekovnu uspavanost i nespremnost samog bošnjačkog faktora...

...ko je kriv za to?...rekao bih, prije svih, IVZ koja nije, po ugledu na SPC i RKC, odgovarajuće(duhovno) pripremala svoje vjernike na borbu za svoje povijesno-političke ciljeve...dakle, želim reći da bošnjačka stradanja nisu uzrokovana jugoslavnestvom nego mnogo, mnogo starijim razlozima i povodima, koji sežu i do srednjeg vijeka...poštenije i tačnije bi bilo reći da je ideja jgoslovenstva zloupotrijebljena od četničko-ustaških elemenata koji su iskoristili ukazani trenutak za realizaciju opet svojih povijesno-političkih ciljeva...
IVZ postoji od dolaska AH.
Ne moze nikako biti kriva za stvari koje su se desile ranije.

Odgovor je da je Bosna imala taj peh da kada je ustala protiv Turaka bila vecinski muslimanska zemlje. Tako da ni Austrija ni Rusija nisu odlucili da izbore nezavisnost za nas. Da ne bude zabune, Grci, Bugari, Rumuni i Srbi su upravo tako dobili svoju. Ustali protiv Sultana, imali male pocetne uspjehe, dosla ozbiljnija vojska, u Turskom stilu smirila situaciju, stampa u Parisu, Londonu, Becu, Moskvi izvjestila o zlocinama, jaci veliki brat dosao i porazio sultana.

Bosna je ustala, imala velike pocetne uspjehe a onda nam je Porta zauzvrat unistila inteligenciju kao da je Staljin a mi Poljska.
Nakon toga nije bilo intelektualne i drustvene snage za nacionalni preporod.
hAZNADAR

#407 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

madner wrote:

Vec sa prosjecnim IQom bi shvatio da recenica ne implicira kauzalitet, ako su navijaci Zelje obrazovaniji od navijaca Sarajeva to ne znaci da covjek postaje pametniji jer promjeni klub za koji navija.

Ono sto mozemo reci da je svakako nacionalno nad etnickim izjasnjavanjem odluka koju cesce donose obrazovaniji ljudi. Kao sto je bilo i u Jugoslaviji.

Genetika svakako utice na IQ, samo nema genetske razlike u populaciji koja se posmatra koja bi objasnila odstupanje. Ovo brkanje kauzaliteta i korelacije je jako cesto kod neobrazovanog puka, koji je pak u vecini i ispodprosjecnog IQa. Pojasnjenje za malo sporije sugradjanje: Ovdje je kauzalitet taj da ljudi sa manjim IQom imaju problem da dostignu veci nivo obrazovanja, ne da veci nivo obrazovanja dovodi do veceg IQa.

Pusti ti sad obrazovanje - ti si vrlo jasno rekao IQ.

Ovdje vrlo jasno i precizno rekao da Bosanci imaju veci IQ od Bosnjaka.
A znamo jako dobro da IQ nije samo obrazovanje.

Bio bi red da podastres neke statistike, istrazivanja, knjige,... bilo sta sto bi potkrijepilo tvoju tvrdnje. Jer ta prica tipa nemas ti dovoljan IQ da skontas i upotreba latinskog izraza za uzrocnost :D nema bas neku tezinu niti ostavlja neki jak dojam.

Ali kada se vec vadis i pokusavas ubaciti obrazovanje u tu pricu - znaci li to da su Muhamed Filipovic, Atif Purivatra, Mahmutcehajic, Imamovic, Enes Durakovic, Alija Isakovic, Hasan Muratovic,... jedva zavrsili skole buduci da kao Bosnjaci imaju nizi IQ?

Pazi - ja samo zakljucujem da po tebi tako ispada. :)
Connaisseur Karlin

#408 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote: Pa velika je razlika. Jugoslovenstvu nikada nije bio cilj uspostava vladavine jednog južnoslovenskog tora nad drugim, već zajednica kulturološki, geografski i jezički srodnih naroda koji bi bili sposobni samostalno graditi državu, odlučivati o sebi i zajednički se braniti se od nekih budućih kolonizatora. Milošević je politički upotrijebio jugoslovenstvo za upravo suprotnu stvar - da bi prodao dijelu svog naroda i medjunarodnoj zajednici muda pod bubrege - tj ideju zajednice južnoslovenskih naroda pod vodstvom jednog unutarnjeg mini-kolonizatora...

Usput, odakle potiče ova na forumu vrlo zastupljena (i totalno pogrešna) ideja da su komunisti izmislili jugoslovenstvo?
ali je praksa pokazala drugacije rezultate :)

nisu svi narodi bili jednako tratirani u Jugi :)

naravno da jugoslovnestvo isu izmislisli komunisti, jer doticna jugo ideologija ne spomeuta krajem 19 st.
Connaisseur Karlin

#409 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote:
Mah. Kad čitam ovakve teme, meni je nas izuzetno žao. Vidim posljedice strašne traume pomiješane sa posljedicama strašne političke manipulacije bazirane na proizvodnji kolektivne šizofrenije i straha. Vidim još neke stvari, ali ne bih sada o njima. :(
to je upravo bio razlog otvaranja teme :thumbup:
uglavnomja

#410 Re: Jugoslovenstvo

Post by uglavnomja »

Connaisseur Karlin wrote:

[nisu svi narodi bili jednako tratirani u Jugi :)

to ti iz licnog iskustva? :-)

ili jos jedan strucnjak sa tute?
hAZNADAR

#411 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

KENJAC wrote:Poslje Hej Sloveni , nikad ni na jednu drugu se nisam usto ! Nisam ja na prodaju.
Vezano za to - upoznao sam u JNA par - mislim da su bili Vlasi ili Cincari tako nekako, nisam siguran. Uglavnom neka manjina u Srbiji, onako tamniji malo.

I koji su mi rekli da to nije njihova himna jer nisu Slaveni. Ja razmisljao da ih prijavim za antijugoslovensko djelovanje, ali bili dobri pravo pa ipak nisam.

Pretpostavljam da svi ti silni Albanci, Vlasi, Madjari, Rumuni, Turci, Romi,... kojih je u SFRJ zajedno bilo mnogo - nisu bas identificirali sa himnom gdje stoji Hej Slaveni, duh slavenski,..
Kaligula I

#412 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

Kikibombona wrote:

Mi jesmo nesposobni da se pobrinemo za sebe. To smo pokazali u dvije decenije samostalnog vladanja. Podanicki mentalitet je utkan u gen bosanskog covjeka. Ne dajemo maksimum bez pritiska, kandzije, direktive. Zalosno ali je tako. Da bi se to promijenilo bojim se da je potrebno makar jedno stoljece, mozda i dva, samostalnog vladanja.
...ako pođemo od pretpostavke da je čovjek proizvod datih okolnosti kojima je izložen, onda podanički mentalitet bosanskog, a ja bih rekao i balkanskog čovjeka, nije ništa neobično s obzirom na činjenicu da smo u zadnih pet, šest stoljeća uvijek nekome hladili jajca...dodatna nesreća je u tome što nastojimo nadoknadit izgubljeno jedući jedne druge, groteska, umjesto da pomognemo jedni druge kako bi se izbavili iz tog živog pijeska...smatram da je jugoslovenstvo bilo jedan od pozitivnijih pokušaja na putu osamostaljenja balkanskih naroda, koje je polučilo neki rezultat kojeg iz ove shizfrene perspektive nismo ni svjesni...
KENJAC

#413 Re: Jugoslovenstvo

Post by KENJAC »

Hej Slaveni, jošte živi,
Duh naših djedova,
Dok za narod srce bije
Njihovih sinova.

Živi, živi duh slavenski
Živjeće vjekov'ma
Zalud prijeti ponor pakla
Zalud vatra groma.

Nek se sada i nad nama
Burom sve raznese,
Stijena puca, dub se lama,
Zemlja nek se trese.

Mi stojimo postojano
Kano klisurine,
Proklet bio izdajica
Svoje domovine

.....sa posebnim akcentom na ovo " Proklet bio izdajica svoje domovine"
Connaisseur Karlin

#414 Re: Jugoslovenstvo

edo_79 wrote:
musicman80 wrote:Jugoslovenstvo je ono kada od malih nogu i kroz skolovanje ucis o bratstvu i jedinstvu o Jugoslaviji, Titu, vrijednostima NOB-a i njegujes iste. To je nacin zivota, a ne ideologija. E, kada se Jugoslavija raspala, neko je odmah odbacio te vrijednosti i prihvatio neke nove, a neko to nije mogao uraditi. Ovi drugi se danas, od ovih prvih kolokvijalno nazivaju Jugonostalgicari, Komunjare isl.
Kratko jebitačno .... AFERIM MAJSTORE! :thumbup:

uzrok problema je upravo pogresno razmisljanje, tj, stav da su vrijednosti jedne ideologije nacin zivota :)
Connaisseur Karlin

#415 Re: Jugoslovenstvo

uglavnomja wrote:

iz iskustva moje rodbine :)
hAZNADAR

#416 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

madner wrote:
IVZ postoji od dolaska AH.
Ne moze nikako biti kriva za stvari koje su se desile ranije.

Odgovor je da je Bosna imala taj peh da kada je ustala protiv Turaka bila vecinski muslimanska zemlje. Tako da ni Austrija ni Rusija nisu odlucili da izbore nezavisnost za nas. Da ne bude zabune, Grci, Bugari, Rumuni i Srbi su upravo tako dobili svoju. Ustali protiv Sultana, imali male pocetne uspjehe, dosla ozbiljnija vojska, u Turskom stilu smirila situaciju, stampa u Parisu, Londonu, Becu, Moskvi izvjestila o zlocinama, jaci veliki brat dosao i porazio sultana.

Bosna je ustala, imala velike pocetne uspjehe a onda nam je Porta zauzvrat unistila inteligenciju kao da je Staljin a mi Poljska.
Nakon toga nije bilo intelektualne i drustvene snage za nacionalni preporod.
Tacno
Ali pored nedostatka snage nije bas bilo ni volje. Nacionalizam je ipak kao proces nastao zapadnije u specificnim uslovima - bio stran muslimanima. Mnogima usvijetu i danas samo pro forma. Posjecam da je dio muslimanskih intelektualaca na prijelazu dva vijeka birao srpsku ili hrvatsku stranu. Jednostavno nije bilo alternative ni volje. Tako da bih prije rekao da je licno sopstvena pasivnost i indolentnost veci krivac negoli Porta.
Last edited by hAZNADAR on 10/05/2017 21:06, edited 1 time in total.
dale cooper

#417 Re: Jugoslovenstvo

Post by dale cooper »

dale cooper wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Zasto osobe jos uvijek teze jugoslovenstvu? Zasto se na cenzusima, na Balkanu i van Balkana, jos uvijek sluzbeno izjasnjavaju jugoslovenima?

Zasto se pojedinici jugoslovenstvom udaljavaju od trenutnog drzavnog identiteta? :)
A zašto ne? :zoka: :D Zašto bi bilo ko preispitivao i ograničavao kako se neko osjeća i izjašnjava?
Zar ne bi trebalo da prevaziđemo te stvari?
tema : "jugoslovenstvo" nije o jugonostalgiji :)
A ko je rekao da jeste? :zoka: Ti govoriš isto kao da je lako izuzeti tu emotivnu komponentu kad
se ljudi izjašnjavaju. Meni ne pada napamet da nekome sugeriram ili da preispitujem njihov izbor.
hAZNADAR

#418 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: Jugoslovenstvu nikada nije bio cilj uspostava vladavine jednog južnoslovenskog tora nad drugim, već zajednica kulturološki, geografski i jezički srodnih naroda koji bi bili sposobni samostalno graditi državu, odlučivati o sebi i zajednički se braniti se od nekih budućih kolonizatora. Milošević je politički upotrijebio jugoslovenstvo za upravo suprotnu stvar - da bi prodao dijelu svog naroda i medjunarodnoj zajednici muda pod bubrege - tj ideju zajednice južnoslovenskih naroda pod vodstvom jednog unutarnjeg mini-kolonizatora...
Prvi put je bio kompromis jugoslovenskog odbora i Srbije.
Drugi put antifasisticka zajednica 6 republika i 5 naroda. Podsjecam da seste baklje nije bilo.
Treci put Milosevic po svom ceifu.

Kada je to jugoslovenstvo ikada u praksi bila ravnopravna zajednica?
To je od pocetka uvijek bila prica o ravnopravnosti, suzivotu i jedinstvu ali u praksi razlicit rang i razliciti arsini.
Kaligula I

#419 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

uglavnomja wrote:

...izlaz je za cijelo čovječanstvo u individualnom, a ne kolektivnom...da se bavimo individualnim, a ne kolektivnim vrijednostima ne bi se ni bavili ovim bolesnim temama...sto je čovjek manji individualac, to mu je kolektivno utočište sve potrebnije...
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#420 Re: Jugoslovenstvo

Post by sabina1 »

hAZNADAR wrote:
Vezano za to - upoznao sam u JNA par - mislim da su bili Vlasi ili Cincari tako nekako, nisam siguran. Uglavnom neka manjina u Srbiji, onako tamniji malo.

I koji su mi rekli da to nije njihova himna jer nisu Slaveni. Ja razmisljao da ih prijavim za antijugoslovensko djelovanje, ali bili dobri pravo pa ipak nisam.

Pretpostavljam da svi ti silni Albanci, Vlasi, Madjari, Rumuni, Turci, Romi,... kojih je u SFRJ zajedno bilo mnogo - nisu bas identificirali sa himnom gdje stoji Hej Slaveni, duh slavenski,..
Niti jedan od pobrojanih naroda neslavenskog porijekla nije bio konstitutivan , bio je nacionalna manjina ili na jugoslovenskom - narodnost tako da nikakava odluka nije mogla obavezivati njihovo pominjanje u državnim simbolima a himna je jedan - od državnih simbola.
Zašto niti jednog jugoslovenskog naroda nema na državnim obilježjima Albanije , Rumunije , Mađarske , Turske...i tamo jugoslovenske nacionalne manjine služe vojsku ???

Fulio si balon čovječe , ne loptu.

A današnja konstitutivnost konstitutivnih je za Kerempuha...
KENJAC

#421 Re: Jugoslovenstvo

Post by KENJAC »

uglavnomja wrote:

iz iskustva moje rodbine :)
Eno za takve ima tulum u Blajburgu sljedeceg mjeseca !
BREAKING NEWS : Austrija zabranila dernek u Blajburgu iz razloga sto je pomenuti izrazito nacistickog karaktera !
sabina1

#422 Re: Jugoslovenstvo

Post by sabina1 »

sabina1 wrote:Velika je šteta što jugoslovenstvo nije uspjelo , mislim na jugoslovenstvo 1943-1991 koje nije negiralo nego je naprotiv potenciralo individualna nacionalna prava jugoslovenskih naroda , šteta bi danas bila mnogo manja u privrednom , jezickom , kulturnom i sportskom smislu.

Cinjenica je da svi jugoslovenski narodi nisu sa istih pozicija primili jugoslovenstvo i nisu imali isti osjecaj borbe za isto a zapravo veliki je broj ljudi bio zestoko licemjeran ili preplasen.
I nazivanje Miloševićeve drzave "Jugoslavijom" je uveliko doprinjelo fizickom nestanku i Jugoslovena i jugoslovenstva.

Apsurdno je dakako da djeca konstitutivnih naroda (Bosnjaka , Srba i Hrvata) koji se danas izjasnjavaju kao Jugosloveni (ili Bosanci) nisu ravnopravni iako bioloski itekako jesu ravnopravni.

Tek za nekih 50 - 100 godina je moguca evolucija jugoslovenstva kad dotjera opet cara do duvara...do tada nista....
Zasto da se izjasnjavaju kao Jugosloveni :shock:
Vjerovatno će odrednica "region , regionalno" imati opet susptitut u "jugoslovensko , jugoslovenski"...
Connaisseur Karlin

#423 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote: Jugoslovenstvo je 'krovni' identitet koji ima puno više zajedničkog sa idejom evropskog, balkanskog, pa i mediteranskog identiteta, a nema gotovo ništa zajedničko sa idejom skakanja oko plemenske vatre u Kalinoviku. Čovjek se može identifikovati i sa jugoslovenstvom, i sa balkanstvom i sa mediteranstvom u istom dahu - i to po jezičkoj, geografskoj i kulturološkoj liniji.
tako je,ali; Zasto se danas mnogi izjasnjavjau formmlanu na popisu kao jugosloveni? Dali je to znak bjekstva od sadasnjeg identiteta? Temu sam upravo otovrila, jer dugo vremen primjecujme da mnogi nisu u mogucnosti artikulirano objasniti zasto se danas osjecaju kao jugosloveni,a ne npr. kao, Slovenac, Makednac ili Srbin!?
sabina1

#424 Re: Jugoslovenstvo

Post by sabina1 »

Izvali osoba koja mrtva-hladna napisa da komunisti nisu ostavili nikakvog traga u arhiteksturi Sarajeva...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#425 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

Lista njenih izvala je pozamasna.
Post Reply