AKCIZE: Ko izda - pizda

Post Reply
mO k3

#401 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by mO k3 »

Prpa.ba wrote:Izgorise u zelji, steta sto nemaju ovoliko zestine u odbrani domovine, procesuiranju organizatora ilegalnog i neustavnog referenduma u susjednoj Republici Srpskoj, ukidanju dvije skole pod jednim krovom, rjesavanju problema radnika kojima su ostali duzni... :mrgreen: :mrgreen: Samo Daj Akcize :thumbup:
ah jeli , mislis da je to sve to tako jednostavno??

Moj dilbere....
Alfons Kauders

#402 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

Prpa.ba wrote:Izgorise u zelji, steta sto nemaju ovoliko zestine u odbrani domovine, procesuiranju organizatora ilegalnog i neustavnog referenduma u susjednoj Republici Srpskoj, ukidanju dvije skole pod jednim krovom, rjesavanju problema radnika kojima su ostali duzni... :mrgreen: :mrgreen: Samo Daj Akcize :thumbup:
Vidis kako SDA balije mogu biti vrijedne i zabrinute za drzavu kad im gori pod guzicama.

Treba to upamtiti, pa kad s HDZ-om izmuljaju da se ne odrze izbori dogodine, napraviti malo vise vatre pod guzicama.
statixx

#403 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by statixx »

Jos da izdaju fetvu kojom se zabranjuje govor protiv akciza i kolektivna hipnoza je zavrsena. :D
Alfons Kauders

#404 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

Jebi me ako je od rata do danas postojao ijedan zakon kojeg su ovako ocajnicki pokusavali progurati.

Sto se nisu ovako borili za oporezivanje kladionica? Ah da, zato jer je Covic rekao "ne moze" pa SDA kuje pomotale repove i odlucile oporezovati gradjane i privredu umjesto kladionica. Drzavnicki, nema sta.

Tako da... Hajmo se ovako dogovoriti s balijama i skutorima.

- Kada se u proceduru vrati zakon o igrama na srecu, i kada bude usvojen, neka na dnevni red stave akcize.
- Amandmanom odrediti da se 5kf za magistrale ima utrositi u dijelovima zemlje kroz koje ne idu autoputevi (USK, TK, Semberija, Istocna Hercegovina).

Do tad nek se ne javljaju osim ako nece da vide kako gori benzin bez akciza. :)
Novak20

#405 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Novak20 »

Izgleda da će Dodik prvi da izgori. :D Ako ga združena SDA (SBB) i HDZ braća ne izvuku iz besparice.

https://www.faktor.ba/vijest/dodik-naja ... jce-248627
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#406 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Nurudin »

Novak20 wrote:Izgleda da će Dodik prvi da izgori. :D Ako ga združena SDA (SBB) i HDZ braća ne izvuku iz besparice.

https://www.faktor.ba/vijest/dodik-naja ... jce-248627
Plan "poslednja šansa" woooow :lol:
Kako se samo junački drže i kako samo genijalno osujećuju sve cia-fbi-mi6-soroš-isil napade i planove na Srpsku.
Oni taamam skuju novi genijalni plan ali umovi Dževada i Miroslava to razotkriju i plan se nije ni razvio , a već je
razotkriven u "Lazanski direktno! "
Haris.ba

#407 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Haris.ba »

megaman4 wrote:Ti Bogami kao da ne zivis u BiH?

Kakvo bolan rjesenje? Ko ce ti ponuditi boljitak? Kvazi ljevicari i istrosena opozicija? Masic i slicni njemu da ponude rjesenje? Ovdje nema rjesenja zadugo a znas zasto zato sto ce se ove guzonje zaduzivati do te mjere kada ce stranci reci u jednom trenutku "Stop" i onda ide masovna rasprodaja svega onoga sto su nam pretci ostavili u amanet a nasa generacija nije znala to sacuvat.

Davno je ova zemlja prodata.
Nemam ja iluzija kako je stanje.

Znam da je ovo odbijanje prouzrokovano ne strahom za džep građana, već se posvađali oko fotelja.

I akcize će biti povećane na jedan ili drugi način.

Ono gdje me duša najviše boli jeste što SDS ispade stranka sa najboljom igrom. Puca priču sa plavim dizelom i štiti poljoprivrednike, prst u oko Dodiku time, i plus mu ne da pare od MMF -a. Čeka Baketa da dođe i ponudi nešta jer mu trebaju njihovi glasovi. A zna da će Baketov trbuhozborac biti Dodik.

I pišem sve ovo - da se skonta već jednom. Mi biramo i ovakvu poziciju i opoziciju. Niko drugi. Pa kad budu izbori, i odeš i nacrtaš nešta na glasačkom listiću - da se nosi svoj izbor. A ne sakriva iza političara.
Alfons Kauders

#408 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:
megaman4 wrote:Ti Bogami kao da ne zivis u BiH?

Kakvo bolan rjesenje? Ko ce ti ponuditi boljitak? Kvazi ljevicari i istrosena opozicija? Masic i slicni njemu da ponude rjesenje? Ovdje nema rjesenja zadugo a znas zasto zato sto ce se ove guzonje zaduzivati do te mjere kada ce stranci reci u jednom trenutku "Stop" i onda ide masovna rasprodaja svega onoga sto su nam pretci ostavili u amanet a nasa generacija nije znala to sacuvat.

Davno je ova zemlja prodata.
Nemam ja iluzija kako je stanje.

Znam da je ovo odbijanje prouzrokovano ne strahom za džep građana, već se posvađali oko fotelja.

I akcize će biti povećane na jedan ili drugi način.

Ono gdje me duša najviše boli jeste što SDS ispade stranka sa najboljom igrom. Puca priču sa plavim dizelom i štiti poljoprivrednike, prst u oko Dodiku time, i plus mu ne da pare od MMF -a. Čeka Baketa da dođe i ponudi nešta jer mu trebaju njihovi glasovi. A zna da će Baketov trbuhozborac biti Dodik.

I pišem sve ovo - da se skonta već jednom. Mi biramo i ovakvu poziciju i opoziciju. Niko drugi. Pa kad budu izbori, i odeš i nacrtaš nešta na glasačkom listiću - da se nosi svoj izbor. A ne sakriva iza političara.
Mi biramo, i ovaj put smo dobro birali.

Nadam se da ce i 2018 ostati identican odnos snaga, do konacnog kraha. :)
Novak20

#409 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Novak20 »

Novalić: MMF nije rekao da nove tranše kredita neće biti

http://ba.n1info.com/a154171/Vijesti/Vi ... -biti.html

.....MMF nigdje nije rekao da nove tranše kredita neće biti. Međunarodne finansijske institucije su svjesne složene političke situacije u našoj državi i često nam izlaze u susret. Zato sudbna nove tranše još uvijek nije zapečaćena....

...Osim toga, nije sve u parama. :D Ono što je mojoj vladi i meni posebno bitno, možda i bitnije od novca , jeste stručna pomoć koju nam pruža MMF. Reforme koje provodimo ne bi bile ovoliko kvalitetne bez savjeta i podrške me­đunarodnih ekspera­ta. Meni lično više od novca nedostajao bi upravo ovaj dio aranžmana sa MMF-om - kazao je Novalić........

:-) Koga je savjetovao MMF, dabogda da se ikada izvukao iz dugova.

.....Smatra i da će odluka parlamenta BiH o neusvajanju akciza sigurno usporiti izgradnju autocesta. Akcize su, po njegovim riječima, najsigurniji i najlakši model razvijanja infrastrukture........

Akcize su davno usvojene, valjda se radi o povećanju akciza za 0,15 KM.

Mali podsjetnik. Za naftne derivate akciza se plaća po litru, i to na:

a) dizel-gorivo i ostala plinska ulja 0,30 KM;
b) petrolej (kerozin) 0,30 KM;
c) motorni benzin - bezolovni 0,35 KM;
d) motorni benzin 0,40 KM;
e) lož-ulje ekstra lako i lako specijalno (EL i LS) 0,30 KM
Alfons Kauders

#410 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:Novalić: MMF nije rekao da nove tranše kredita neće biti

http://ba.n1info.com/a154171/Vijesti/Vi ... -biti.html

.....MMF nigdje nije rekao da nove tranše kredita neće biti. Međunarodne finansijske institucije su svjesne složene političke situacije u našoj državi i često nam izlaze u susret. Zato sudbna nove tranše još uvijek nije zapečaćena....

...Osim toga, nije sve u parama. :D Ono što je mojoj vladi i meni posebno bitno, možda i bitnije od novca , jeste stručna pomoć koju nam pruža MMF. Reforme koje provodimo ne bi bile ovoliko kvalitetne bez savjeta i podrške me­đunarodnih ekspera­ta. Meni lično više od novca nedostajao bi upravo ovaj dio aranžmana sa MMF-om - kazao je Novalić........

:-) Koga je savjetovao MMF, dabogda da se ikada izvukao iz dugova.

.....Smatra i da će odluka parlamenta BiH o neusvajanju akciza sigurno usporiti izgradnju autocesta. Akcize su, po njegovim riječima, najsigurniji i najlakši model razvijanja infrastrukture........

Akcize su davno usvojene, valjda se radi o povećanju akciza za 0,15 KM.

Mali podsjetnik. Za naftne derivate akciza se plaća po litru, i to na:

a) dizel-gorivo i ostala plinska ulja 0,30 KM;
b) petrolej (kerozin) 0,30 KM;
c) motorni benzin - bezolovni 0,35 KM;
d) motorni benzin 0,40 KM;
e) lož-ulje ekstra lako i lako specijalno (EL i LS) 0,30 KM
0.35 + 0.15 = 0.50KM po svakom litru goriva

Dakle da na svaki rezervoar od 50 litara, uplatim 25KM akciza. Neka ode rezervoar mjesecno, to je 300KM godisnje, samo od jednog vozaca i jednog auta. Ne zaboravimo na tu cifru dodati pojedine troskove pri registraciji, kao ni PDV koji platim pri osiguranju - sto je dodatnih 300KM (zapravo i par desetina vise al ne da mi se)

Godisnje bi samo od mog jebenog auta drzava trebala ubrati barem 600KM, ne racunajuci npr. PDV na odrzavanje i sl. Od tih 600KM, u puteve kojim se vozim i grad u kojem zivim ce biti ulozeno 0KM. :lol:
Alfons Kauders

#411 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

https://www.klix.ba/biznis/finansije/ke ... /170516069
"Bez obzira koliko sve izgledalo naivno i na prvi pogled benigno radi se o sofisticiranom modelu monetizacije neproduktivne javne potrošnje bez obzira da li se ona javljala u dohocima brojno nezaposlenih i neproduktivnih u javnom sektoru ili tzv. proizvodnih investicija koji ne donose profit , odnosno zaradu. Sva logika sistema pokazuje da se neće odustati od oporezivanja kroz sistem posebnih poreza za auto-ceste nego će proizvesti posebne zahtjeve za nove namjenske namete za 'pokriće gubitaka željeznice', 'gubitaka rudnika', tzv. 'zdravstveni porez' za pokriće gubitaka u zdravstvenim ustanovama i fondovima ili pak novi porezi za nove penzionere u zamjenu za sistem doprinosa na platu", smatra Kešetović.
Prpa.ba

#412 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Prpa.ba »

Samodoprinosi su makar transparentni u odnosu na akcize, a mogu se i lijepo selektivno primjenjivati. Npr. budzetski korisnici se odreknu 2% plate u korist gradnje autoputa, 1% u korist sanacije i izgradnje regionalnih autocesta, 2% za reformu javnog sektora i tako. :thumbup:
Alfons Kauders

#413 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

Prpa.ba wrote:Samodoprinosi su makar transparentni u odnosu na akcize, a mogu se i lijepo selektivno primjenjivati. Npr. budzetski korisnici se odreknu 2% plate u korist gradnje autoputa, 1% u korist sanacije i izgradnje regionalnih autocesta, 2% za reformu javnog sektora i tako. :thumbup:
Cuj javni sektor?!

Ne moze se smanjivati potrosnja u javnom sektoru, Reformska Agenda nalaze da se poveca potrosnja i zaposli jos nekoliko stotina dzabojeda godisnje.

Dakle nemojmo o javnom sektoru, vec o nama koji cemo placati ceh, jer znamo da oni sigurno nece.
Novak20

#414 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Novak20 »

Bravo profesore. Nije da nemamo pametnih ljudi ali politika neće da pusti takve na funkciju jer nisu podobni. Mogli bi uraditi ono što im struka nalaže, a ne ljigavi političar usmjeren na vlastito preživljavanje u maloj bari punoj krokodila.

On zaključuje da bi se na taj način ispoštovali i osnovni principi javne potrošnje u opštosti prema karakteru potrošnje, prioritetu zadovoljenja potreba ,efikasnosti kao kriteriju trošenja i štednji kao principu raspolaganja javnim novcem.

...."U tom slučaju i budžet dobija sveobuhvatne funkcije sa stanovišta efikasno vođene ekonomske politike. Nosioci vlasti u tom slučaju u potpunosti odgovaraju poreskim obveznicima. Dok se neselektivno i nesistemski uvode dažbine nema odgovornosti i poštenja u raspolaganju javnim novcem. S toga građani sve oblike novog oporezivanja shvataju kao teret rastrošne i neefikasne vlasti. Izgovor u kilometrima cesta , očito, nisu valjani jer praksa pokazuje sasvim drugo", rekao je Kešetović.....
Alfons Kauders

#415 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:Bravo profesore. Nije da nemamo pametnih ljudi ali politika neće da pusti takve na funkciju jer nisu podobni. Mogli bi uraditi ono što im struka nalaže, a ne ljigavi političar usmjeren na vlastito preživljavanje u maloj bari punoj krokodila.

On zaključuje da bi se na taj način ispoštovali i osnovni principi javne potrošnje u opštosti prema karakteru potrošnje, prioritetu zadovoljenja potreba ,efikasnosti kao kriteriju trošenja i štednji kao principu raspolaganja javnim novcem.

...."U tom slučaju i budžet dobija sveobuhvatne funkcije sa stanovišta efikasno vođene ekonomske politike. Nosioci vlasti u tom slučaju u potpunosti odgovaraju poreskim obveznicima. Dok se neselektivno i nesistemski uvode dažbine nema odgovornosti i poštenja u raspolaganju javnim novcem. S toga građani sve oblike novog oporezivanja shvataju kao teret rastrošne i neefikasne vlasti. Izgovor u kilometrima cesta , očito, nisu valjani jer praksa pokazuje sasvim drugo", rekao je Kešetović.....
Naravno da ga nece pustiti nigdje jer nije podoban i jer drzi do struke... I jer je Tuzlak :lol:

Covjek samo govori ono sto je ocito i nama na temi - da su idioti pokusali progurati novi porez bez ikakvog prethodnog planiranja. Niti znaju sta bi s tih para, niti imaju projekte gdje bi ih implementirali (osim onih sto je Zvizdic neki dan izmislio), i opet gamad trazi pare? Na nevidjeno, dajte nam i ne sikirajte se?

Evo dam vam... Kurac da izbijete gladne oci :D
GeeTnT

#416 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by GeeTnT »

Izo nije iz Tz, nego iz Srebrenika...
Alfons Kauders

#417 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

GeeTnT wrote:Izo nije iz Tz, nego iz Srebrenika...
Znam, ali opet je nas.

U svakkom slucaju, bolje da je iz Srebrenika ili Srebrenice nego iz Sarajeva.
ultima_palabra

#418 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by ultima_palabra »

Izo je budala :mrgreen: Mislim, možda je ovdje u pravu, ali generalno :run:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#419 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by pici »

Jenu lojtru bum donesel (nesel)
Bum napravil velki špajs.

Pa po lojtrici gor,
Pa po lojtrici dol.

Tu bum lojtru pak odnesel (nesel)
To bu isto velki špajs.

Pak nazaj ju bum donesel (nesel)
Pak bu to najvekši špajs.

Image
statixx

#420 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by statixx »

Pa nije nikakva tajna da Autoceste ne mogu prezivjeti od poslovnih prihoda/cestarina i da je povrat od ulaganja negativan, jer to cini 30% njihovih prihoda, a ostatak su akcize. Prve koriste za operativne troskove, odrzavanje i projekte, a ovih 70 miliona od akciza namijenjeno je otplati kredita. Njihovi godisnji izdaci po kreditima su 60-70 miliona KM. Svima je jasno da su gradjani oni koji plaćaju izgradnju Koridora Vc.

Hocemo vlasnicke udjele! :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#421 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by _BataZiv_0809 »

Sad mozda povecaju cijene putarina :roll:
O'zone
Globalni moderator

#422 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by O'zone »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/radn ... /170517025

I nama se meščini smješka isti scenario
Alfons Kauders

#423 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

_BataZiv_0809 wrote:Sad mozda povecaju cijene putarina :roll:
Sto se mene tice, sad mogu da rade sta god hoce.

Para nema. A dalje me zaboli kita. :izet:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#424 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by _BataZiv_0809 »

Alfons Kauders wrote:

Kad im je uveden PDV htjeli su povecati cijene putarina da im dodatni trosak snose korisnici. Pa se od toga odustalo. Sad kontam da mozda i ta opcija nije na stolu.
Alfons Kauders

#425 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

_BataZiv_0809 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Kad im je uveden PDV htjeli su povecati cijene putarina da im dodatni trosak snose korisnici. Pa se od toga odustalo. Sad kontam da mozda i ta opcija nije na stolu.
Moze biti na stolu, ali tu ima mali problem:

Dignu putarinu 20% i pri tom izgube 30% prometa jer raji bude preskupo.

Pa bujrum, neka dizu! :izet:
Post Reply