Govoriti jednoj religijskoj, rasnoj ili etnickoj skupini da je " neumjerena", a ne govoriti o umjerenosti drugih kultura, religija ili slicno, je bezobrazluk i licemjere bez premca.S kojim pravom uopste raspravljati o umjerenosti jedne svjetske religije i civilizacije, druge po brojnosti na Planeti?
Citava jedna religija i islamska civilizacija kobajagi " neumjerena", pa kako onda ti "neumjereni" ne izazvase nijedan svjetski rat?
Nekazemo da je krscanstvo "neumjereno" i objektivno to se ne moze generalno reci ni za jednu religiju, ali pobogu je li mi muslimani izazvasmo i vodismo dva svjetska rata i je li mi pobismo sedamdesetak miliona ljudi? Je li muslimani u konclogorima i mimo logora pobise pet/sest miliona Jevreja, i ostalih naroda, je li muslimani poravnase veliki broj evropskih gradova bombama od 250 kg, je li muslimani bacise dvije atomske bombe na Japan?
Je li muslimani istrijebise stotine hiljada sjevrnoamerickih Indijanaca, je li muslimani istrijebise; Maje , Asteke, pokrstise, nasilno, Latinsku Ameriku i Sjevernu Ameriku , je li muslimani istrijebise domorodce Australije?
Je li muslimani pobise sto hiljada Alziraca, pocinise zlocine u Libiji i sirom Sjeverne Afrike, je li muslimani nasilno pokrstavase u ostatku Afrike, je li muslimani drzase kolonije po Africi, pljackase i silovase i ubijase, je li muslimani napravise aparthejdi i rasnu segregaciju u Juznoafrickoj Republici ?
Je li muslimani pljackase Indiju, je li muslimani terorisase godinama hinduse i muslimane i budiste?
Je li muslimani zadnjih decenija unistise Libiju, Iraq, je li muslimani danas "uvode demokraciju", pljackaju drzave , bombarduju civile , itd?
Je li muslinani bacise stotine hiljada bombi na Vijetnam, gadjase napalmom, ubijajuci budiste i druge religijske skupine? Je li izum muslimana , inkvizicija?
Je li muslimani pobise osam hiljada ljudi u Srebrenici, je li muslimani porusise sve dzamije u BIH , izuzev 2 , a koliko znam u Zenici, Tuzli, Sarajevu i slicno , crkve i katedrale i sinagoge ostadose, niko ih od tih " netolerantnih" muslimana, ne minira i ne razrusi?
Malo manje licemjerja pa onda pricajmo o umjerenim/neumjerenim religijama, rasama i civilizacijama ?